**
Pääjohtaja Pekka Puska on kiireisestä aikataulustaan huolimatta kirjoittanut seuraavan terveysblogissani julkaistavan vieraskirjoituksen. Pyydän teitä kommentoimaan kirjoitusta asiallisesti!
Tätä 9.3.2010 julkaistua kirjoitusta on kommentoitu vilkkaasti (17.5.2010 täällä oli 88 kommenttia). Muutama asiaton kommentti on jouduttu poistamaan, mutta ihailtavan hyvin olette noudattaneet toivettani kommentoida asiallisesti. KIITOS! Kommentit ja keskusteluehdotukset otan esille piakkoin toteutuvassa palaverissa ystäväni Pekka Puskan kanssa.
UUTTA TIETOA
Kirjeessään 6.4.2010 Pekka Puska haluaa kiittää vilkkaasta keskustelusta. Hän haluaa korostaa, että perinteiset kovat kansanterveyden kriteerit ovat odotettavissa olevan eliniän pituus ja toimintakykyiset elinvuodet. Viimeisen 30-40 vuoden aikana on suomalaisten odotettavissa oleva elinikä lisääntynyt noin 10 vuodella ja pääasiassa toimintakykyisillä elinvuosilla (Terveys 2000 -tutkimus). Eliniän pitenemisestä noin 80 % johtuu sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden vähenemisestä (=siirtymisestä paljon myöhäisempään ikään).
Ennen Puskan kirjoitusta tulee vielä yhteenveto keskustelustamme (päivitys 29.3.2010 klo 12.00)
Yhteenveto keskustelusta
Nimimerkki Jerik jäi ihmettelemään mitä tarkoittaa tämä Pekka Puskan väite "Usealla kriteerillä arvioituna suomalaisten kansanterveys on parempi kuin koskaan". Mitkä ovat nämä kriteerit ja monellako kriteerillä arvioiden suomalaiset ovat sairaampia kuin koskaan? Jerikin mielestä suomalaiset voivat paljon huonommin kuin 50 vuotta sitten!? Esimerkiksi Suomen Lääkärilehdessä 3/2006 kirjoitettiin, että ylipainoisia miehistä on 50% ja naisista 38%, sokeriaineenvaihdunnan häiriöistä kärsii 42% miehistä ja 33% naisista, diagnosoimattomia tyypin 2 diabeetikoita on enemmän kuin diagnosoituja, miehistä vyötärölihavia on 69% ja naisista 76%, jne... Nimimerkki "Voihan nenä" oli Jerikin kanssa samoilla linjoilla. Millähän asteikolla Puska pitää suomalaisia terveinä? Ei se, että keinotekoisesti pysyy 80 vuotta elossa lääkkeiden avulla, mutta kuselle ja kauppaan ei esim. kolesterolilääkkeiden aiheuttamien kipujen takia pääse, ole "Voihan nenä" -nimimerkin mielestä elämää. Ihmiset syövät huonommin kuin ikinä. Sitä ei voi Puska kieltää. Mökkihöperö epäili lääketieteen pitävän meidät elossa pitempään. Sitäkö pääjohtaja piti parempana kansanterveytenä? Jari kysyy: Miten ratkaistaisiin Pohjois-Karjalan diabetesepidemia? Rolf vitsailee: "No katos vaan, Suomi alkaa olla maailmanennätysmaa jos ei nyt urheilussa niin kansantautien määrässä. Niin sitä pitää!"
Jatkokysymys Pekka Puskalle: "Voitko ymmärtää sellaisia ihmisiä, jotka eivät pidä suomalaisten kansanterveyttä tänä päivänä parempana kuin 50 vuotta sitten? Olisiko niin, että sairauksien luonne on muuttunut?"
Dosentti Matti Tolosen mielestä pääjohtaja Puskan kirjoitus noudatteli totuttuja yleisiä linjoja. Tolosesta oli hienoa, että tupakointi on saatu hyvin kuriin Suomessa ja muualla maailmassa. Se näkyy mm. sydänkohtausten vähenemisenä. Yhdestä asiasta Tolonen on Puskan kanssa eri mieltä: Veren kolesterolitason laskusta ei ole paljon lisähyötyjä saavutettavissa. Tolosen mielestä kolesteroli ei ole valtimotautien syytekijä, vaan tautiin liittyvä rinnakkaisilmiö, ns. riskitekijä, aivan kuten viiva korvannipukassa tai kaljupäisyys. Korvalehtien leikkely tai peruukin pito eivät ehkäise sydäntauteja, ei myöskään kolesterolilääkkeiden syöttäminen oireettomille ihmisille. Kolesterolilääkitys on "keisarin uudet vaatteet". Valtimotautien torjunnassa pitäisi pääpaino panna tulehduksen (inflammaation) vaimennukseen ja sammuttamiseen, ei kolesterolin alentamiseen, kuten Tolonen on yhdessä kollega Pentti Raasteen kanssa esittänyt (http://www.biovita.fi/uusi/pdf/Sydanopas_2010.pdf).
Olli Kolokontaipaleelta ihmettelee miksi se kolesteroli pitää ajaa pois ihmisestä kuin keskiaikainen kirkko pirua manasi. Hirvittävällä varmuudella statiinihoito aiheuttaa ennenaikaisia kuolemia tulehdustauteihin ja syöpään. Niin tämä statiini hoito tulisi lopettaa turmiollisena ja tarpeettomana.
Jatkokysymys Pekka Puskalle: Pidätkö mahdollisena, että kolesterolin merkitystä on liioiteltu valtimotaudin synnyssä? Oletko tutustunut mm. dosentti Matti Tolosen käsitykseen tulehduksen (inflammaation) vahvasta roolista näissä ikävissä verisuonimuutoksissa?
Sami Uusitalo halusi ensinnäkin lausua onnittelut Christerille, että sai Pekan kirjoittamaan blogiinsa. Tämähän kertoo virallisen linjan valtavasta arvostuksesta blogia kohtaan. Toiseksi Uusitalo halusi huolimatta antipatioistaan virallista ravitsemusvalistusta kohtaan, kiittää myös Pekkaa suoraselkäisyydestä osallistuessaan avoimeen kansalaiskeskusteluun tämän blogin välityksellä. Lihavuuden kasvu on todellakin valtava ongelma ja Sami Uusitalo tietää miten sen saa taitettua. Hän pyytää Pekkaa kuuntelemaan tarkkaan:
Puska sanoo: "Lihavuuden yleistyminen koskee erityisesti nuorempaa väestöä." Jep, pitää paikkaansa. Lasten lihavuus on maassamme kolminkertainen verrattuna 80-luvun alkuun. Puska jatkaa: "Painon säätely perustuu tunnetusti ravintoon ja liikuntaan – energian saannin ja kulutuksen tasapainoon. Molemmissa suhteissa on suuria haasteita." Tästä asiasta Uusitalolla on vankka mielipide. Ihminen syö helpommin suuria energiamääriä jos hiilihydraattien suhteellinen osuus on suuri. Mitä enemmän kansaa ohjataan suureen hiilihydraattien määrään, sitä suuremmalla todennäköisyydellä se lihoo. Jos ihminen syö päivän aterioilla esim. puoli kiloa vihanneksia hän saa tästä n. 100 kCal. Kun loppu koostuu vain proteiinista ja rasvasta, voi hän syödä saman päivän kuluessa esim. 4kpl keitettyjä kananmunia + 400 g naudanlihaa + 200 g siikaa + 40 g rasvaa + 300 g katkarapuja. Ja vielä ollaan hyvin alle 2000 kCal/päivä. Ja taatusti ei ole nälkä. Kun hiilihydraattien määrä on pieni, ei käytännöllisesti katsoen pysty syömään yli energiatarpeensa. Eli tässä oli se lihavuusongelman ratkaisu.
Puska sanoi: "Varsinkin nuoremman väestön kohdalla sokeripitoiset limsat ja karkit sekä paljon rasvaa sisältävät pikaruuat ovat yleistyneet. Annoskoot ovat kasvaneet ja napostelukulttuuri on yleistä." Uusitalo on samaa mieltä ja vahvistaa tämän sillä, että ihmisen joka syö ruokaa, jolla nälkä lähtee, ei tarvitse napostella. Neonomide haluaa pistää sulan Puskan hattuun koulujen limppa-automaattien sokerijuomien katoamisesta. Siitä SUURI kiitos Puskalle ja muille asiaan vaikuttaneille. Niin sitä pitää!
Puska väittää: "Liikunnan osalta taas päivittäinen fyysinen aktiviteetti on tavattomasti vähentynyt: koneet tekevät työn, liikutaan autoilla ja hissit kuljettavat. Nuoret istuvat television ja tietokoneen ääressä ja koululiikunta on vähäistä." Uusitalo on pohtinut asiaa. Lihavuuden kasvun alkamiskohta on 1980-luvun alku. Se ei ole mikään taitekohta lasten liikkumisessa. Esimerkiksi 1960-luvulla lasten lihavuus ei kasvanut vaikka autojen ja televisioiden määrä räjähti käsiin sekä saimme vauraampaan yhteiskuntaamme esim. koulukuljetukset. Liikunta oli Sami Uusitalolle hyvin pitkälle nollasummapeliä. Kun liikkui enemmän myös söi enemmän ja sama päinvastoin.
Nimimerkki FatFan on samaa mieltä Uusitalon kanssa ja ei yhtään ihmettele miksi nuoriso lihoo ja mässäilee. Riittää kun vilkaisee päiväkodissa aamupalapöytää tai viikon ruokalistaa. Kaikki rasvat ja melkein proteiinitkin karsittu pois. Tilalle keitettyä rypsiöljyä (margariini) ja muita kevyt-tuotteita. Sitten napostellaan koko ilta "jotain pientä". Siitä se ruokakulttuuri lähtee kun on koko ajan nälkä. Villelle liikunnan harrastaminen näkyy noin 10 kilon alenemisena elopainossa. Tämä saattaa kuulemma johtua siitä, että liikunta vaikuttaa ruokahalua säätelevien hormonien toimintaan.
Jatkokysymys Pekka Puskalle: Kun kuuntelet myynti-insinööri Sami Uusitaloa, mikä sinulla tulee päällimmäisenä mieleen?
Lääketieteen tohtori Timo Kuuselalla on terveisiä Pekalle. Hienoa! Tervetuloa keskustelemaan Pekka Puska. Meitä aiempi sukupolvi voitti kulkutaudit mukaan lukien tuberkuloosin. Reumakuume parani penisilliinillä eikä tappanut läppävikoihin. Innostunut taistelupari, kunnanlääkäri ja terveyssisar, tekivät melkein enemmän, mihin sairaalat nyt pystyvät, koska näitä massiivitauteja ei kerta kaikkiaan ollut. Näin ja koinkin sen itse.
Me istuimme valmiiseen pöytään.
Vasta 1970-luvusta lähtien avuttomuutemme on lisääntynyt. Esiin vyöryneille aineenvaihduntasairauksille emme ole saaneet aikaiseksi edes kelvollista viivytystä. Kaksi ilmiötä kaatuu päälle: kokoaikainen lisääntyminen ja isku aina nuorempiin.
Miljardeilla ja taas miljardeilla on lääkitty - jokseenkin turhaan - viivyttäen. Näin kertoo korkealle arvostamani 2-diabeteksen osaaja Markku Laakso Kuopiosta Lääkärilehdessä 8/2010. Toinen todellinen osaaja, Juhani Knuuti, raataa Turussa. Ollaan kutkuttavan lähellä "oikeaa tietoa"
Toisaalta, rasva- ja ravitsemusmafia raatavat Oulussa ja Kuopiossa erinomaisin varustein (1H NMR). Näyttää siltä (faktat puuttuvat), että heillä ei ole uskallusta tai tahtoa paneutua VAIHTOEHTOIHIN, ulostuloja ei ole.
Syvien salaisuuksien paljastamiseen verrattuna on lapsellisen helppoa tutkia ruokamme terveysmerkitystä. Nythän vasta "tiedämme,miten vaarallista on rasva" tai kuinka "on pakko saada päivittäinen hiilidhydraattimme". Emmekö todella uskalla edes kokeilla toisin päin? Se olisi lapsellisen helppoa. Pelätäänkö salaisuuden paljastumista?
Tälläkin keskustelupalstalla ilmoittautuu jo tautinsa voittaneita ja toisilla muita.
Kaivoon vajotaan kuin kahlekuningas ilman että osataan niistä vapautua.
Valtsu kirjoitti...
Moni ei ole vielä näissä kommenteissa tuonut esille niinkin puhuttua aihetta kuin VHH-ruokavalio kakkostyypin diabeteksen hoidossa.
Kuuselan jälkeen keskusteluun osallistuu Valtsu. Diabetesliiton linjasta voidaan hyvin poiketa. Aikuistyypin sokeritauti pysyy kurissa sokeria vähentämällä. Valtsulla on muutamia väitettä tukevia kirjallisuusviitteitä:
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/5/1/36
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/5/1/14
http://content.nejm.org/cgi/content/full/348/21/2074
http://diabetes.diabetesjournals.org/content/53/9/2375.long
Esimerkiksi tuossa ylimmässä jokainen ketogeenisen ryhmän henkilö, joka on alunperun ollut lääkityksellä (n=20), on paperin mukaan vähentänyt lääkitystään ja ovathan myös sokeriarvot parantuneet tosi mukavasti ihan jokaisessa tutkimuksessa. Mutta kuitenkin tuntuisi järkevältä idealta, että joko:
a) hyväksytään tuo VHH-ruokavalio, kuten Ruotsissakin on tehty tai
b) Diabetesliitto tai THL perustelee kansalle uskottavasti, miksi VHH ei ole turvallinen ruokavalio aikuistyypin diabeetikoille.
Moni ei ole vielä näissä kommenteissa tuonut esille niinkin puhuttua aihetta kuin VHH-ruokavalio kakkostyypin diabeteksen hoidossa.
Kuuselan jälkeen keskusteluun osallistuu Valtsu. Diabetesliiton linjasta voidaan hyvin poiketa. Aikuistyypin sokeritauti pysyy kurissa sokeria vähentämällä. Valtsulla on muutamia väitettä tukevia kirjallisuusviitteitä:
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/5/1/36
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/5/1/14
http://content.nejm.org/cgi/content/full/348/21/2074
http://diabetes.diabetesjournals.org/content/53/9/2375.long
Esimerkiksi tuossa ylimmässä jokainen ketogeenisen ryhmän henkilö, joka on alunperun ollut lääkityksellä (n=20), on paperin mukaan vähentänyt lääkitystään ja ovathan myös sokeriarvot parantuneet tosi mukavasti ihan jokaisessa tutkimuksessa. Mutta kuitenkin tuntuisi järkevältä idealta, että joko:
a) hyväksytään tuo VHH-ruokavalio, kuten Ruotsissakin on tehty tai
b) Diabetesliitto tai THL perustelee kansalle uskottavasti, miksi VHH ei ole turvallinen ruokavalio aikuistyypin diabeetikoille.
Nykyäänhän tosi moni noudattaakin esimerkiksi Antti Heikkilän ohjeita, koska virallisohjeet tuntuvat heidän mielestään epäuskottavilta. Jonkinlainen järki tuohon olisi kuitenkin saatava. Nythän kuitenkin suuri joukko (oli sitten virallistieteelliset tai Antti Heikkilän seuraajat), on kuitenkin "väärällä" tavalla hoitamassa sokeriarvojaan, mikä ei tietenkään kovin hyvä asia ole kansanterveyttä ajatellen.
Äitiliini -nimimerkillä esiintyvä puhuu vaihtoehtoisten ratkaisujen puolesta. Hän toimii pääosin eri linjoilla virallisen Suomen kanssa. Juo luomumaitoa (tinkimaitoa), käyttää voita ja voimariinia. Käyttää myös oliiviöljyä, se lienee kelpaa Pekka Puskallekin. Liha on poroa, hirveä ja nautaa. Joskus sikaakin, kun vanhus tykkää. Ateriat hän tekee itse, ei käytä eineksiä. Nappailee lisäksi rusinaa, siementä ja mantelia. Ja suomalaisia marjoja. Jonkun verran myös hedelmiä. On itse pysynyt hoikkana ja jokainen lapsi on hoikka,. Liikkuvat jonkin verran, eivät mitenkään älyttömästi. Jaksavat kyllä liikkua hyvin. Jokainen lapsista on yksilö. Olen ajatellut, että parasta antaa heidän syödä sitä ainesta, mitä tykkäävät (niistä aidoista ja terveellisistä vaihtoehdoista). Tytär syö enemmän hiilihydraattia kuin pojat, lihansyöjät. D-vitamiinin annostusta hän on lisännyt niin lapsille kuin vanhuksellekin.
Tampio on myös vaihtoehtoisella linjauksella. Neuvotaanko meitä lääkärikunnan toimesta täysin väärin? Tampiolla oli veritulppa ja alotti totuuksien penkomisen terveellisestä ravinnosta. Hän ei löytänyt mitään tukea sellaisesta lääketieteellisestä tutkimuksesta, joka suosisi jollain tavalla kasvisrasvojen käyttöä. Vaikuttaa siltä, että ravitsemussuositukset johtavat harhaan ja lopputulemana on myös diabetes epidemia. Suuntaus on verohoopoilujen takia menossa aivan hunningolle. Eli ravintosuositukset ovat retuperällä kolesteroli ja diabeteksen hoidossa. Tampio on näiltä osin menettänyt luottamuksen lääkärikuntaa kohtaan.
Jatkokysymys Pekka Puskalle: Kolleegasi Timo Kuusela ja muutama muu perää arvostusta vaihtoehtoisille ratkaisuille terveydenhoidossa ja tutkimuksessa. Miksi ei esimerkiksi voida tyypin 2 diabeetikoille kokeilla hieman pienempää hiilihydraattialtistusta? Mitä jos se onkin terveyden salaisuus, että vähennetään hiilihydraatteja?
Nimimerkki mr_Zombie on ollut aistivinaan, että Puska on vähätellyt julkisuudessa D-vitamiinin positiivisia vaikutuksia ja puolustanut virallisia suosituksia sen saannin suhteen. Mahtaako hän itse olla valmis kantamaan vastuun, jos D-vitamiinin hyödyllisyys osoitetaan kiistattomasti ja nykyiset ravintosuositukset paljastuvat täysin epätieteelliseksi huuhaaksi? kysyy mr_Zombie. Hänen mielestään tiede on osoittanut, että nykyiset suositukset eivät ole päteviä, vaan suurin osa suomalaisista elää pahassa D-vitamiinin puutteessa. Jos ajatellaan, mikä olisi halvin ja helpoin yksittäinen keino parantaa koko kansanterveyttä, niin optimaalisen D-vitamiinin saannin turvaaminen olisi aika hyvä vaihtoehto ykköskeinoksi. D-vitamiini on halpaa kuin saippua eikä yhden pillerin nappaaminen silloin tällöin ole kovin monimutkaista - siihen pystyy kuka tahansa hyvin pienellä vaivannäöllä. Vegaani ja aktiiviurheilija Tatu Ollila kysyy Pekka Puskalta vähän perusteita hänen D-vitamiini vastaisuudelleen?
Nimimerkki Neonomide osallistuu keskusteluun. Suomalainen D-vitamiinilautakunnan puheenjohtaja (Christel Lamberg-Allardt) on omin silmin nähnyt, kuinka FASEB-aineistossa 150 µg D-vitamiinia päivässä johtaa noin 25-30% valtimoplakin regressioon. D-vitamiinin puute on liitetty käytännössä kaikkiin degeneratiivisiin sairauksiin ja interventiotutkimukset ovat olleet hyvin lupaavia. Hänen ryhmänsä silti ehdottaa ettei D-vitamiinisuosituksia muuteta. Mitä tietoa Pekka Puskalla on D-vitamiinin saannin normalisoimista vastaan, mikäli ihmiselimistö kuluttaa päivässä 75-110 mikrogrammaa ? (Heaney ym.; Hollis ym.). Ai niin, puhutaan, että pillereistä saatu D on erilaista (WTF?) ja että Dee kannattaa saada auringosta. Jälkimmäisessä strategiassa on kaksi ongelmaa:
1) Asumme koko lössi 60 leveyspiirin pohjoispuolella ja merkityksellinen D-vitamiiniannos jää noin 3,5 kuukauteen ennen kuin kaamos iskee tai lämpötila on liian kylmä selän paljastamiseen.
2) Heti kun ihomme alkaa tuottaa sairausriskejä lukemattomissa tutkimuksissa vuodenaikojen perusteella vähentävää D-vitamiinia, suojautumistarve alkaa Ilmatieteen laitoksen mukaan SIITÄ TASOSTA, millä D-vitamiinia ALKAA muodostua ihollamme. Duodecimissa todetaan sama ongelma. Aurinkorasvojen käyttö taas estää käytännössä täydellisesti D-vitamiinin muodostumisen. Sama suomeksi: homma on reisillä eikä asialle voida tehdä yhtään mitään. Check mate.
1) Asumme koko lössi 60 leveyspiirin pohjoispuolella ja merkityksellinen D-vitamiiniannos jää noin 3,5 kuukauteen ennen kuin kaamos iskee tai lämpötila on liian kylmä selän paljastamiseen.
2) Heti kun ihomme alkaa tuottaa sairausriskejä lukemattomissa tutkimuksissa vuodenaikojen perusteella vähentävää D-vitamiinia, suojautumistarve alkaa Ilmatieteen laitoksen mukaan SIITÄ TASOSTA, millä D-vitamiinia ALKAA muodostua ihollamme. Duodecimissa todetaan sama ongelma. Aurinkorasvojen käyttö taas estää käytännössä täydellisesti D-vitamiinin muodostumisen. Sama suomeksi: homma on reisillä eikä asialle voida tehdä yhtään mitään. Check mate.
Dragofix -nimimerkkiä haluaisi myös vastauksen tuohon D-vitamiini asiaan. Jotenkin tuntuu vaan hölmöltä kun tieteellisiä tutkimuksia D-vitamiinin terveyshyödyistä satelee mutta suosituksia ei nosteta. Vai onko joku vakavakin ero synteettisen ja luonnollisen D-vitamiinin käytössä ettei synteettistä voi käyttää liikaa?
Jatkokysymys Pekka Puskalle: Miten edistyy D-vitamiinilautakunnan työ?
Nimimerkki Neonomide on huolissaan hiilihydraattien liian runsaasta saannista. Tilastojen mukaan ihmiset ovat lisänneet kalorien kulutustaan, mutta pääosassa nimenomaan hiilarien kulutusta. Tervein väestönosa, joka on tullut juttuun moisella hiilarimassalla, ei valitettavasti edusta metabolisoijien enemmistöä. Toisaalta on toiveajattelua, että yritetään saada ihmiset muottiin jossa liikkumattomat repivät jostain kiireistä aikaansa liikkua merkittävästi ajallisesti enemmän kuin nykyisin, mistä voimme johtaa sen että vaihtoehtoisia ruokavalioita tulisi tuoda esille enemmän kuten mm. Ruotsissa tehdään. Neonomide uskoo kivikauden ruokavalioon. On tuoreita interventiotutkimuksia, joissa kivikauden dieetti on saanut koehenkilöt vähentämään kalorinsaantiaan spontaanisti keskimäärin 800 kcal päivässä, alentanut verenpainetta, normalisoinut esidiabeetikoiden verensokerin kaikilla osallistujilla, romahduttanut kohonneet triglyseridit ja niin edelleen. Kivikauden dieetin kivijalat eli sokerittomuus/leivättömyys/maitotuotteettomuus on jo pessyt pöydän lyhyen aikavälin (2-12 vkoa) terveysvaikutuksissa suhteessa verrokkeihin, kuten esimerkiksi Välimeren dieettiin.
Nimimerkki Neonomide on huolissaan hiilihydraattien liian runsaasta saannista. Tilastojen mukaan ihmiset ovat lisänneet kalorien kulutustaan, mutta pääosassa nimenomaan hiilarien kulutusta. Tervein väestönosa, joka on tullut juttuun moisella hiilarimassalla, ei valitettavasti edusta metabolisoijien enemmistöä. Toisaalta on toiveajattelua, että yritetään saada ihmiset muottiin jossa liikkumattomat repivät jostain kiireistä aikaansa liikkua merkittävästi ajallisesti enemmän kuin nykyisin, mistä voimme johtaa sen että vaihtoehtoisia ruokavalioita tulisi tuoda esille enemmän kuten mm. Ruotsissa tehdään. Neonomide uskoo kivikauden ruokavalioon. On tuoreita interventiotutkimuksia, joissa kivikauden dieetti on saanut koehenkilöt vähentämään kalorinsaantiaan spontaanisti keskimäärin 800 kcal päivässä, alentanut verenpainetta, normalisoinut esidiabeetikoiden verensokerin kaikilla osallistujilla, romahduttanut kohonneet triglyseridit ja niin edelleen. Kivikauden dieetin kivijalat eli sokerittomuus/leivättömyys/maitotuotteettomuus on jo pessyt pöydän lyhyen aikavälin (2-12 vkoa) terveysvaikutuksissa suhteessa verrokkeihin, kuten esimerkiksi Välimeren dieettiin.
Nimimerkki Dragofix kyseenalaistaa elintarvikkeiden lisäaineet. Ne on todettu turvallisiksi yksittäisinä mutta yhteisvaikutuksia ei näemmä olla tutkittu ollenkaan. Erityisesti Dragofix on huolestunut E621:stä. Niitä sitten tungetaan useita mitä kummallisimpiin paljon prosessoituihin ruokiin. En ole yhtään yllättynyt jos osa sairauksista johtuu tästä.
Jatkokysymys Pekka Puskalle: Miten huolissamme meidän tulee olla elintarvikkeiden sisältämistä lisäaineista (E-koodeista)?
Nimimerkki Hemmo on kirjoittanut kirjeen Pekalle:
Ajat muuttuvat. Et arvaakaan vielä kuinka paljon. Sinulla on vielä mahdollisuus tehdä täyskäännös. Kun olet kumartanut lääketieteelle, olet samalla pyllistänyt terveystieteelle. Kohta aikasi on ohi ja mitä jää? Tukku hilloa ja hetkellinen status Suomen huipulla. Eli ei yhtään mitään. THL:n lääketieteellisen umpion tuulettaminen kannattaa aloittaa nyt eikä sitten joskus. Sinulla on valtaa ja taitoa kääntää Suomen terveyskelkka oikeaan suuntaan. Nimesi voi vielä jäädä historiaan kunniallisten sielujen tauluun.
Me kaikki teemme virheitä. Ketään ei voi kuitenkaan kunnioittaa enempää kuin nöyrää sielua, joka myöntää virheensä ja KORJAA NE. Christerin blogikeskusteluista löytyy ihmisten terveydestä asiantuntevia enemmän kuin laitoksesi syövereistä. Lyö viisaat päät yhteen ja tee mitä sinun täytyy tehdä. Asialistaa:
-VHH
-D-vitamiini
-oikeat rasvat
-turhat rokotukset
-turhat lääkkeet
Anonyymi kirjoitti: Tuli uutisia limsojen poisvetämisestä kouluista. Puska ihan hyvällä asialla. Puolitiehen asia vain jää, jollei myös keinomakeutettuja limsoja saada pois kouluista. Vähintään samanlaista myrkkyä nekin ovat. Ja toisaalta koululaisille jää vielä mahdollisuus hakea juomansa lähikaupasta.
Veli-Matti Luoma löytää paljon hyvää Pekka Puskan kirjoituksesta: "Erityisen tärkeää tämä on lasten ja nuorten kannalta. Vastuuta ei voi jättää heille. Vastuu lapsistamme ja nuoristamme on meillä aikuisilla ja suomalaisen yhteiskunnan päätöksenteolla. Siinä on kansakunnan terveyden tulevaisuus."
No nyt päästiin asiaan, sanoo Luoma- Olisiko Puskan riisuttava ne vaaleanpunaiset Pohjois-Karjala lasit päästään ja ryhdyttävä tosissaan töihin! Ihmisille ja ennenkaikkea lapsille syötetään puppua margariinien ja rasvattomien elintarvikkeiden terveellisyydestä ja mainostetaan aspartaamilla höystettyä kevyt limua, puhumattakaan energia juomista, nehän tosiaan antavat siivet! Erittäin monet käyttävät ravintolisiä ja vitamiineja ennenkaikkea D:tä, tukeakseen terveyttään ja homma toimii. Superfoodit ovat päivä päivältä enemmän esillä ja blenderit laulaa, mutta mitä tekee THL, tuputtaa flunssarokotteita puoliväkisin ja tässä tapauksessa aivan turhaan. Eivät ihmiset enää usko kaikkea mitä virallinen taho sanoo (kiitos internetin)! Maailma muuttuu Puskaseni muututko sinä, nyt olisi korkea aika!
Matti Tolonen pani merkille, että Mediuutiset kirjoittaa otsikolla "Moni lääkäri määrää voita"
(20.03.2010). Tolonen kuuluu niihin lääkäreihin, joiden on vaikea niellä Pekka Puskan ja Matti Uusituvan kannattamaa ravintorasva-kolesteroli-valtimotautiteoriaa. Hänestä se on virheellinen ja se pitäisi jo haudata. Ruotsalaiset ovat edelläkävijöitä vallitsevan rasvitsemusdogmin (rasvainen ruoka on vaarallista) murtamisessa. Nille, jotka ymmärtävät riikinruotsia Tolonen suosittelee ylilääkäri Christer Enkvistin haastattelun kuuntelua ja katsomista videolta (noin 10 min).
------------------------------------------------------------------
Tästä alkaa pääjohtaja Pekka Puskan kirjoitus.
SUOMEN AJANKOHTAISIA TERVEYSONGELMIA
Elintason noustessa terveys ja elämän laatu kiinnostavat ja puhututtavat ihmisiä yhä enemmän. Suomalaisten kansanterveys on itsenäisyyden aikana kehittynyt huimasti. Ennen sotia saatiin lapsikuolleisuus ja kulkutaudit hyvin kuriin.
Sotien jälkeen varsinkin sydän- ja verisuonitaudit, mutta myös eräät muut krooniset sairaudet, yleistyivät Suomessa poikkeuksellisen paljon. Tutkimustietoon pohjautuen ja laaja-alaisella työllä on ikävakioitu sydän- ja verisuonitautikuolleisuus dramaattisesti vähentynyt. Suomalaisten elämään on tullut lähes kymmenen lisävuotta – ja pääasiassa terveitä toimintakykyisiä vuosia. Usealla kriteerillä arvioituna suomalaisten kansanterveys on parempi kuin koskaan.
Rinnan kansanterveyden paranemisen kanssa on rakennettu myös kansainvälisesti katsottuna korkeatasoinen terveydenhuoltojärjestelmä. Vaikka tämä järjestelmä hoitaa tehokkaasti monia sairauksia, on kuitenkin tärkeää huomata, että terveydenhuollon osuus kuvatussa kansanterveyden paranemisessa on ollut hyvin rajallinen. Se hoitaa pääasiassa sairauksia, kun taas kansanterveys on voittopuolisesti tänä päivänä riippuvainen elintavoista ja elinympäristöstä.
***
Kaikesta tästä myönteisestä kehityksestä huolimatta edessä on monia suuria ongelmia. Mahdollisuuksien ja vaatimustason kasvaessa terveydenhuoltomme on julkisen talouden pulmien kanssa tiukoilla. Koko kansaa hyvin palveleva terveydenhuolto vaatii riittäviä resursseja sekä viisaita päätöksiä järjestelmän kehittämisessä. Kun potilaat ovat voittopuolisesti kroonisia ja pitkäaikaissairauksia sairastavia, tarvitaan uudenlaisia hoidon järjestelyjä.
Terveydenhuoltomme ongelmat eivät ratkea, ellei kansantauteja tehokkaasti ehkäistä. Viime vuosikymmenien intensiivisen tutkimustyön perusteella voidaan perustellusti sanoa, että useimmat suuret kansantautimme – mutta eivät kaikki – ovat lääketieteellisesti katsoen hyvin pitkälle ja hyvin myöhäiseen ikään asti ehkäistävissä olevia tauteja.
Kysymys on eräistä lähinnä elintapoihin liittyvistä riskitekijöistä. Kansanterveytemme ongelmana ei siis ole, mitä pitäisi tehdä vaan miten tarvittavat muutokset saadaan toteutettua. WHO:n ohjelmia siteeraten avainasemassa on ravinto, liikunta, tupakointi ja alkoholi.
***
Monissa suhteissa suomalaisten elintavat ovat kehittyneet terveelliseen suuntaan – hyvin seurauksin, kuten todettu. Ensimmäinen haaste on tämän kehityksen jatkuminen, sillä monista kaupallisista ym. paineista johtuen kehitys ei jatku itsestään. Tämä koskee mm. veren kolesterolitason ja verenpaineen laskua sekä tupakointia. Paljon lisähyötyjä on vielä saavutettavissa.
Toiseksi, erityisiä haasteita ovat negatiiviset trendit. Tämä koskee varsinkin väestön lihomista – ja sen taustalla olevia ravinto- ja liikunta-asioita – sekä alkoholin käyttöä. Väestön lihomisen myötä on kakkostyypin diabetes tavattomasti yleistynyt.
Lihavuuden yleistyminen koskee erityisesti nuorempaa väestöä. Painon säätely perustuu tunnetusti ravintoon ja liikuntaan – energian saannin ja kulutuksen tasapainoon. Molemmissa suhteissa on suuria haasteita.
Varsinkin nuoremman väestön kohdalla sokeripitoiset limsat ja karkit sekä paljon rasvaa sisältävät pikaruuat ovat yleistyneet. Annoskoot ovat kasvaneet ja napostelukulttuuri on yleistä. Liikunnan osalta taas päivittäinen fyysinen aktiviteetti on tavattomasti vähentynyt: koneet tekevät työn, liikutaan autoilla ja hissit kuljettavat. Nuoret istuvat television ja tietokoneen ääressä ja koululiikunta on vähäistä.
Alkoholin kulutus on viime vuosikymmeninä noussut eurooppalaisessakin vertailussa kovin korkealle tasolle. Sen mukana ovat niin terveydelliset kuin sosiaaliset haitat tavattomasti lisääntyneet.
Yhä suurempi osuus alkoholista saadaan miedoista – lähes puolet oluesta. Alkoholin kulutuksen kääntäminen laskuun vaatii päättäväisiä alkoholipoliittisia toimenpiteitä. Erityisen haastava on olutkysymys.
***
Suomalaisten terveysongelmien ratkaisemisessa painotetaan usein kansalaisten omaa vastuuta. Se onkin toki tärkeää. Mutta on muistettava, että väestön elintavat ovat voimakkaasti riippuvaisia elinympäristöstämme ja yhteiskunnallisista ratkaisuista. Olisi tärkeää, että monista kaupallisista ym. paineista huolimatta suomalaista yhteiskuntaa kehitettäisiin suuntaan, jossa terveelliset vaihtoehdot olisivat kansalaisille mahdollisimman helppoja.
Erityisen tärkeää tämä on lasten ja nuorten kannalta. Vastuuta ei voi jättää heille. Vastuu lapsistamme ja nuoristamme on meillä aikuisilla ja suomalaisen yhteiskunnan päätöksenteolla. Siinä on kansakunnan terveyden tulevaisuus.
Sotien jälkeen varsinkin sydän- ja verisuonitaudit, mutta myös eräät muut krooniset sairaudet, yleistyivät Suomessa poikkeuksellisen paljon. Tutkimustietoon pohjautuen ja laaja-alaisella työllä on ikävakioitu sydän- ja verisuonitautikuolleisuus dramaattisesti vähentynyt. Suomalaisten elämään on tullut lähes kymmenen lisävuotta – ja pääasiassa terveitä toimintakykyisiä vuosia. Usealla kriteerillä arvioituna suomalaisten kansanterveys on parempi kuin koskaan.
Rinnan kansanterveyden paranemisen kanssa on rakennettu myös kansainvälisesti katsottuna korkeatasoinen terveydenhuoltojärjestelmä. Vaikka tämä järjestelmä hoitaa tehokkaasti monia sairauksia, on kuitenkin tärkeää huomata, että terveydenhuollon osuus kuvatussa kansanterveyden paranemisessa on ollut hyvin rajallinen. Se hoitaa pääasiassa sairauksia, kun taas kansanterveys on voittopuolisesti tänä päivänä riippuvainen elintavoista ja elinympäristöstä.
***
Kaikesta tästä myönteisestä kehityksestä huolimatta edessä on monia suuria ongelmia. Mahdollisuuksien ja vaatimustason kasvaessa terveydenhuoltomme on julkisen talouden pulmien kanssa tiukoilla. Koko kansaa hyvin palveleva terveydenhuolto vaatii riittäviä resursseja sekä viisaita päätöksiä järjestelmän kehittämisessä. Kun potilaat ovat voittopuolisesti kroonisia ja pitkäaikaissairauksia sairastavia, tarvitaan uudenlaisia hoidon järjestelyjä.
Terveydenhuoltomme ongelmat eivät ratkea, ellei kansantauteja tehokkaasti ehkäistä. Viime vuosikymmenien intensiivisen tutkimustyön perusteella voidaan perustellusti sanoa, että useimmat suuret kansantautimme – mutta eivät kaikki – ovat lääketieteellisesti katsoen hyvin pitkälle ja hyvin myöhäiseen ikään asti ehkäistävissä olevia tauteja.
Kysymys on eräistä lähinnä elintapoihin liittyvistä riskitekijöistä. Kansanterveytemme ongelmana ei siis ole, mitä pitäisi tehdä vaan miten tarvittavat muutokset saadaan toteutettua. WHO:n ohjelmia siteeraten avainasemassa on ravinto, liikunta, tupakointi ja alkoholi.
***
Monissa suhteissa suomalaisten elintavat ovat kehittyneet terveelliseen suuntaan – hyvin seurauksin, kuten todettu. Ensimmäinen haaste on tämän kehityksen jatkuminen, sillä monista kaupallisista ym. paineista johtuen kehitys ei jatku itsestään. Tämä koskee mm. veren kolesterolitason ja verenpaineen laskua sekä tupakointia. Paljon lisähyötyjä on vielä saavutettavissa.
Toiseksi, erityisiä haasteita ovat negatiiviset trendit. Tämä koskee varsinkin väestön lihomista – ja sen taustalla olevia ravinto- ja liikunta-asioita – sekä alkoholin käyttöä. Väestön lihomisen myötä on kakkostyypin diabetes tavattomasti yleistynyt.
Lihavuuden yleistyminen koskee erityisesti nuorempaa väestöä. Painon säätely perustuu tunnetusti ravintoon ja liikuntaan – energian saannin ja kulutuksen tasapainoon. Molemmissa suhteissa on suuria haasteita.
Varsinkin nuoremman väestön kohdalla sokeripitoiset limsat ja karkit sekä paljon rasvaa sisältävät pikaruuat ovat yleistyneet. Annoskoot ovat kasvaneet ja napostelukulttuuri on yleistä. Liikunnan osalta taas päivittäinen fyysinen aktiviteetti on tavattomasti vähentynyt: koneet tekevät työn, liikutaan autoilla ja hissit kuljettavat. Nuoret istuvat television ja tietokoneen ääressä ja koululiikunta on vähäistä.
Alkoholin kulutus on viime vuosikymmeninä noussut eurooppalaisessakin vertailussa kovin korkealle tasolle. Sen mukana ovat niin terveydelliset kuin sosiaaliset haitat tavattomasti lisääntyneet.
Yhä suurempi osuus alkoholista saadaan miedoista – lähes puolet oluesta. Alkoholin kulutuksen kääntäminen laskuun vaatii päättäväisiä alkoholipoliittisia toimenpiteitä. Erityisen haastava on olutkysymys.
***
Suomalaisten terveysongelmien ratkaisemisessa painotetaan usein kansalaisten omaa vastuuta. Se onkin toki tärkeää. Mutta on muistettava, että väestön elintavat ovat voimakkaasti riippuvaisia elinympäristöstämme ja yhteiskunnallisista ratkaisuista. Olisi tärkeää, että monista kaupallisista ym. paineista huolimatta suomalaista yhteiskuntaa kehitettäisiin suuntaan, jossa terveelliset vaihtoehdot olisivat kansalaisille mahdollisimman helppoja.
Erityisen tärkeää tämä on lasten ja nuorten kannalta. Vastuuta ei voi jättää heille. Vastuu lapsistamme ja nuoristamme on meillä aikuisilla ja suomalaisen yhteiskunnan päätöksenteolla. Siinä on kansakunnan terveyden tulevaisuus.
Pekka Puska
Pääjohtaja, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Pääjohtaja, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)
Muita vieraskirjoituksia voit lukea tästä:
Pekka Puska kirjoitti "Usealla kriteerillä arvioituna suomalaisten kansanterveys on parempi kuin koskaan" Jäin ihmettelemään mitkä ovat nämä kriteerit ja monellako kriteerillä arvioiden Suomalaiset ovat sairaampia kuin koskaan?. Minun mielestäni Suomalaiset voivat paljon huonommin kuin 50-vuotta sitten!? En elänyt ihan vielä silloin, mutta kun tutkii noita tilastoja...? Suomen lääkärilehti kirjoitti 3/2006, että ylipainoisia miehistä on 50% ja naisista 38%, sokeriaineenvaihdunnan häiriöistä kärsii 42% miehistä ja 33% naisista, Diagnosoimattomia tyypin 2 diabeetikoita on enemmän kuin diagnosoituja, miehistä vyötärölihavia on 69% ja naisista 76%, jne...
VastaaPoistaTietysti huippujuttu kun Krisu saa näinkin arvokkaita kirjoittajavieraita blogiinsa. Suomen paras terveysblogi! Oikeastaan on tosi vaikeaa löytää mitään muuta terveysasiosta kirjoittavaa blogistia, joka olisi päässyt lähellekään samaa tasoa.
VastaaPoistaPekka Puskalta tuli aika neutraali kirjoitus terveysongelmistamme. Me elämme pitempään kuin ennen, mutta siitä olen eri mieltä, että kansanterveytemme olisi parantunut. Uusia tauteja on tullut tilalle: lihavuus, diabetes, keliakia, kilpirauhasvaivat.
Lääketiede pitää meidät elossa pitempään. Sitäkö pääjohtaja tarkoitti?
Mökkihöperö
Pääjohtaja Puskan kirjoitus noudattelee totuttuja yleisiä linjoja. Minustakin on hienoa, että tupakointi on saatu hyvin kuriin Suomessa ja muualla maailmassa. Se näkyy mm. sydänkohtausten vähenemisenä.
VastaaPoistaYhdestä asiasta olen eri mieltä. Puska kirjoittaa, että veren kolesterolitason laskusta olisi "paljon lisähyötyjä on vielä saavutettavissa". Tuskinpa vain, sillä kolesteroli ei ole valtimotautien syytekijä, vaan tautiin liittyvä rinnakkaisilmiö, ns. riskitekijä, aivan kuten viiva korvannipukassa tai kaljupäivyys. Korvalehtien leikkely tai peruukin pito eivät ehkäise sydäntauteja, ei myöskään kolesterolilääkkeiden syöttäminen oireettomille ihmisille.
Kolesterolilääkitys on "keisarin uudet vaatteet". Valtimotautien torjunnassa pitäisi pääpaino panna tulehduksen (inflammaation) vaimennukseen ja sammuttamiseen, ei kolesterolin alentamiseen, kuten olen yhdessä kollega Pentti Raasteen kanssa esittänyt http://20.fi/3883
Maaliskuun Stroke-lehdessä julkaistu espanjalais-amerikkalainen tutkimus viittaa siihen ettei aivohalvauspotilaan kolesterolia pidä mennä alentamaan lääkkein, kuten nykyään rutiininomaisesti tehdään.
http://20.fi/3876
Minusta tosi reilu teko pääjohtajalta kirjoittaa tähän terveysblogiin. Nyt on pää auki ja tulee todennäköisesti paljon kriittisiä kommentteja, mutta tohtori Sundqvist poimii niistä sitten kehityskelpoiset ehdotukset esille ja keskustelee niistä Puskan kanssa suoraan. Näin minä arvelen.
VastaaPoistaPenteleen kova juttu tämä veteraaniurheilijablogi! Täältä löytyy kaikki!
Paljon tekstiä siihen nähden, ettei siinä mielestäni sanota kunnolla ja suomeksi yhtään mitään.
VastaaPoistaEnsiksi: Onnittelut Christerille, että sai Pekan kirjoittamaan blokiinsa. Tämähän kertoo virallisen linjan valtavasta arvostuksesta blokia kohtaan.
VastaaPoistaToiseksi: Niin suuri kuin onkin antipatiani virallista ravitsemusvalistusta kohtaan, kiitän myös Pekkaa suoraselkäisyydestä osallistuessaan avoimeen kansalaiskeskusteluun tämän blokin välityksellä.
Lihavuuden kasvu on todellakin valtava ongelma ja minä tiedän miten se saadaan taitettua - myös ja erityisesti lasten kohdalla. Kuuntele nyt Pekka tarkkaan.
"Lihavuuden yleistyminen koskee erityisesti nuorempaa väestöä."
Jep, pitää paikkaansa. Lasten lihavuus on maassamme kolminkertainen verrattuna 80-luvun alkuun.
"Painon säätely perustuu tunnetusti ravintoon ja liikuntaan – energian saannin ja kulutuksen tasapainoon. Molemmissa suhteissa on suuria haasteita."
Ihminen syö helpommin suuria energiamääriä jos hiilihydraattien suhteellinen osuus on suuri. Mitä enemmän kansaa ohjataan suureen hiilihydraattien määrään, sitä suuremmalla todennäköisyydellä se lihoo.
Jos ihminen syö päivän aterioilla esim. puoli kiloa vihanneksia hän saa tästä n. 100 kCal. Kun loppu koostuu vain proteiinista ja rasvasta, voi hän syödä saman päivän kuluessa esim. 4kpl keitettyjä kananmunia + 400 g naudanlihaa + 200 siikaa + 40 g rasvaa + 300 g katkarapuja. Ja vielä ollaan hyvin alle 2000 kCal/päivä. Ja taatusti ei ole nälkä. Kun hiilihydraattien määrä on pieni, ei käytännöllisesti katsoen pysty syömään yli energiatarpeensa. Eli tässä oli se lihavuusongelman ratkaisu.
"Varsinkin nuoremman väestön kohdalla sokeripitoiset limsat ja karkit sekä paljon rasvaa sisältävät pikaruuat ovat yleistyneet. Annoskoot ovat kasvaneet ja napostelukulttuuri on yleistä."
Kun syö ruokaa, josta nälkä lähtee, ei tarvitse napostella. Esimerkkiä edellä.
"Liikunnan osalta taas päivittäinen fyysinen aktiviteetti on tavattomasti vähentynyt: koneet tekevät työn, liikutaan autoilla ja hissit kuljettavat. Nuoret istuvat television ja tietokoneen ääressä ja koululiikunta on vähäistä."
Lihavuuden kasvun alkamiskohta myös ja erityisesti lasten kohdalla on 80-luvun alku. Se ei ole mikään taitekohta lasten liikkumisessa. Esim. 60-luvulla lasten lihavuus ei kasvanut vaikka autojen ja televisioiden määrä räjähti käsiin sekä saimme vauraampaan yhteiskuntaamme esim. koulukuljetukset.
Liikunta oli minulle, on lapselleni ja lukuisille muille hyvin pitkälle nollasummapeliä. Kun liikkuu enemmän myös syö enemmän ja sama päinvastoin.
En yhtään ihmettele miksi nuoriso lihoo ja mässäilee. Riittää kun vilkaisee päiväkodissa aamupalapöytää tai viikon ruokalistaa. Kaikki rasvat ja melkein proteiinitkin karsittu pois.
VastaaPoistaTilalle keitettyä rypsiöljyä (margariini) ja muita kevyt-tuotteita. Sitten napostellaan koko ilta "jotain pientä". Siitä se ruokakulttuuri lähtee kun on koko ajan nälkä.
Puskan viittamiin rasvaisiin pikaruokiin vielä...kyllä se suurin ongelma niissäkin on se, että niissä on perunaa ja vehnäjauhoja eri asteisesti käsiteltyinä suuret määrät.
Onneksi näyttäisi siltä, että tämä "underground" vhh-ilmiö ja aidon ruuan puolustus on laajaa ja leviää koko ajan. Tutkimustuloksetkin tukee sitä enemmän ja enemmän
FatFan
"Liikunta oli minulle, on lapselleni ja lukuisille muille hyvin pitkälle nollasummapeliä. Kun liikkuu enemmän myös syö enemmän ja sama päinvastoin."
VastaaPoistaMinulla taas liikunnan harrastaminen näkyy noin 10 kilon alenemisena elopainossa. Tämä saattaa kuulemma johtua siitä, että liikunta vaikuttaa ruokahalua säätelevien hormonien toimintaan.
Hienoa! Tervetuloa keskustelemaan Pekka Puska.
VastaaPoistaMeitä aiempi sukupolvi voitti kulkutaudit ml tuberkuloosin. Reumakuume parani penisilliinillä eikä tappanut läppävikoihin.
Innostunut taistelupari, kunnanlääkäri ja terveyssisar, tekivät melkein enemmä, mihin sairaalat nyt pystyvät, koska näitä massiivitauteja ei kerta kaikkiaan ollut. Näin ja koinkin sen itse.
Me istuimme valmiiseen pöytään.
Vasta 1970-luvusta lähtien avuttomuutemme on lisääntyneen. Esiin vyöryneille aineenvaihduntasairauksille emme ole saaneet aikaiseksi edes kelvollista viivytystä. Kaksi ilmiötä kaatuu päälle: kokoaikainen lisääntyminen ja isku aina nuorempiin.
Miljardeilla ja taas miljardeilla on lääkitty - jokseenkin turhaan, viivyttäen. Näin kertoo korkealle arvostamani 2-diabeteksen osaaja Markku Laakso Kuopiosta Lääkärilehdessä 8/2010. Toinen todellinen osaaja, Juhani Knuuti, raataa Turussa. Ollaan kutkuttavan lähellä "oikeaa tietoa"
Toisaalta, rasva- ja ravitsemusmafia raatavat Oulussa ja Kuopiossa erinomaisin varustein (1H NMR). Näyttää siltä (faktat puuttuvat), että heillä ei ole uskallusta tai tahtoa paneutua VAIHTOEHTOIHIN, ulostuloja ei ole.
Syvien salaisuuksien paljastamiseen verrattuna on lapsellisen helppoa tutkia ruokamme terveysmerkitystä. Nythän vasta "tiedämme,miten vaarallista on rasva" tai kuinka "on pakko saada päivittäinen hiilidhydraattimme". Emmekö todella uskalla edes kokeilla toisin päin? Se olisi lapsellisen helppoa. Pelätäänkö salaisuuden paljastumista?
Tälläkin keskustelupalstalla ilmoittautuu jo tautinsa voittaneita ja toisilla muita.
Kaivoon vajotaan kuin kahlekuningas ilman että osataan niistä vapautua.
Onkohan Puska sanasta johdettu meille tämä sana SAPUSKA?
VastaaPoistaEnsinnäkin, kiitos kommentoijille asiallisesta kirjoittelusta.
VastaaPoistaToiseksi, huomautan, että Pekka Puskan kirjoituksen loppu sisältää sellaista terveysajattelua, jota jokaisen meistä on syytä edistää:
"Suomalaisten terveysongelmien ratkaisemisessa painotetaan usein kansalaisten omaa vastuuta. Se onkin toki tärkeää. Mutta on muistettava, että väestön elintavat ovat voimakkaasti riippuvaisia elinympäristöstämme ja yhteiskunnallisista ratkaisuista. Olisi tärkeää, että monista kaupallisista ym. paineista huolimatta suomalaista yhteiskuntaa kehitettäisiin suuntaan, jossa terveelliset vaihtoehdot olisivat kansalaisille mahdollisimman helppoja.
Erityisen tärkeää tämä on lasten ja nuorten kannalta. Vastuuta ei voi jättää heille. Vastuu lapsistamme ja nuoristamme on meillä aikuisilla ja suomalaisen yhteiskunnan päätöksenteolla. Siinä on kansakunnan terveyden tulevaisuus."
Etsimme Puskan kanssa kiireisistä aikatauluistamme sopivaa taukoa virkistävälle kahdenkeskiselle tapaamiselle. Silloin voimme käydä läpi kommenttejanne. Kiitos yhteistyöstä!
Sikainfluenssan lähtiessä leviämään Pekka Puska arvosteli kovin sanoin rokotevastaisia tahoja, haluten vastuuseen heidät, mikäli rokotteilla pelotteleminen johtaa kuolemantapauksiin. Tästäpä tuli mieleeni, että kun Puska itse on tainnut vähätellä julkisuudessa useammankin kerran d-vitamiinin positiivisia vaikutuksia ja puolustanut virallisia suosituksia sen saannin suhteen, niin mahtaako hän itse olla valmis kantamaan vastuun, jos d-vitamiinin hyödyllisyys osoitetaan kiistattomasti ja nykyiset ravintosuositukset paljastuvat täysin epätieteelliseksi huuhaaksi?
VastaaPoistaSen verran mitä itse olen lueskellut d-vitamiinin tutkimuksesta viime vuosilta, niin tieteen kannalta näyttäisi olevan aika selvää, että nykyiset suositukset eivät ole päteviä, vaan suurin osa suomalaisista elää pahassa d-vitamiinin puutteessa, ja eläisivät edelleen, vaikka ottaisivatkin lisäravinteena sen suositellun määrän. Jos ajatellaan, mikä olisi halvin ja helpoin yksittäinen keino parantaa koko kansanterveyttä, niin optimaalisen d-vitamiinin saannin turvaaminen olisi aika hyvä vaihtoehto ykköskeinoksi. D-vitamiini on halpaa kuin saippua eikä yhden pillerin nappaaminen silloin tällöin ole kovin monimutkaista - siihen pystyy kuka tahansa hyvin pienellä vaivannäöllä.
Miten ratkaistaisiin Pohjois-Karjalan diabetesepidemia?
VastaaPoistaPekka Puska on aikoinaan tehnyt hyvää ja intohimoista työtä ruokavaliomme puolesta (vaikka jossain kohti on hieman oikaistu oletuksissa). Olisi kuitenkin hienoa saada tietää mihin tämä herra Puskan tieteellinen ja muu intohimo on kadonnut?
VastaaPoistaEihän tutkimus ja tiede voi olla sitä, että kerran tutkitaan ja sitten se naulataan ns. kirkon oveen totuutena? Tutkimus ja tiede on sitä, että joka päivä kyseenalaistetaan eiliset totuudet ja löydöt.
Jos katsotaan puolueettoman (ei lääke- tai ruokateollisuuden masinoimaa) nykytutkimuksen tuloksia ei voi kyllä mitenkään löytää tukea esimerkiksi tämän hetken virallisille ruokasuosituksille.
Toki onhan ruokasuosituksissa monta puolta ja politiikkaa. Vilja ja muut hiilaripitoiset ovat halpoja tuottaa ja ylläpitää maailman tukehduttavaa, räjähtävää väestönkasvua
FatFan
Ihmettelen kyllä tuota nöyristelyä herra puskan edessä mikä näissäkin kommenteissa on.
VastaaPoistaMinä, kun en kuvia kumartele, niin minusta tuo on aivan älytöntä.
Herra haukkuu sikapiikittömät ihan mediassa pää punaisena (ja rasvan syöjät) ja täällä ollaan heti hattu kourassa, kun herra kirjoittaa muutaman rivin kirjoitusta joka me kaikki tiedetään jo etukäteen ja joka on tyhjänpäiväistä jorinaa ja minusta vain hyväksynnän hakemista ja suosioon pääsyä.
T: Voihan nenä
Voihan Nenä, minusta on normaalia, että korkeassa asemassa olevaa terveysvaikuttajaa kunnioitetaan.
VastaaPoistaKaikkea hyvää sinulle ja muille kommentoijille. Minun on tarkoitus käydä kommentteja läpi Pekka Puskan kanssa ja mahdollisesti hän itsekin kommentoi asiaa tässä blogissani.
Kysyisin Pekka Puskalta vähän perusteita hänen D-vitamiini vastaisuudelleen ja sille, että ihmisten terveydenlaatu olisi kohonnut ? Minun nähdäkseni ihmiset kyllä elävät pidenpään, mutta kärsivät, vaikka mistä sairauksista joista valtaosa johtuu huonosta ruokavaliosta ja tarpeellisten vitamiinien puutteesta. Itselläni D-vitamiinin käytön aloittaminen on poistanut kokonaan ajoittaiset polvisäryt joita operoidussa polvessani oli vuosikausia. Samoin D-vitamiinin syöminen on 1) laihduttanut 2) parantanut atooppisen ihon laatua 3) parantanut yleistä vireystilaani 4) vähentänyt huomattavasti tunteiden kuohuntaa. Syön 125 mikroa silloin, kun auringosta ei D:tä saa.
VastaaPoistaChristeriä kunnioitan totuuden mukaisen tiedon julkaisemisesta ja arvostettujen kirjoittavieraiden haalimisesta, mutta Puskaa kohtaan en kunnioitusta voi tuntea, korkeintaan halveksuntaa.
Lämpimin kevätterveisin: Tatu Ollila, vegaani ja aktiiviurheilija.
herra 86 kysyisi mitä nöyrimmin niitä salaperäisiä rasvatutkimuksia. onko ne mahdolliseti sateenkaaren päässä. ellei niitä ole olemassa eikä ilmaannu on tehtävä omakohtainen valinta käyttää voita ja rasvaista sianlihaa.
VastaaPoistakiitos mahdollisesta vastauksesta.
"Ihmettelen kyllä tuota nöyristelyä herra puskan edessä mikä näissäkin kommenteissa on."
VastaaPoistaNo kun sulla kerran on "munaa" olla nöyristelemättä, niin luulisi olevan kanttia myös esiintyä omalla nimellään.
Ei ole mikään itsestäänselvyys, että Puskan asemassa oleva henkilö
osallistuu blokikeskusteluun, eritoten kun mies on haukuttu useiden blokilaisten, kuten minun, toimesta täysin maanrakoon.
Haastoin Christerin, Puskan ja Fogelholmin viime syksynä maastojuoksukilpailuun. Christer ja Puska vastasivat kohteliaasti kieltäytyvänsä kunniasta. Fogelholm piti itseään liian hyvänä vastatakseen ylipäätään mitään. Ja niin siinä sitten kävi, että Espoon maastoja tallasi vain ylipainoinen karppaaja.
Kirjoitus oli todellakin ympäripyöreä, eikä se, että annan arvoa Puskan osallistumiselle keskusteluun foorumissamme, muuta mihinkään käsityksiäni ravitsemusvalistuksen hirvittävistä virheistä.
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaBlogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaNo joo mulla on se heikkous, että en kunnioita ketään sen takia, että se on hyvässä virassa tai vaikuttaja. Päinvastoin sellaiselta odotan jotain millä paikkansa ja kunnioituksensa ansaitsee.
VastaaPoistaTai vaikka tutkija joka tutkii ja huitkii miten sattuu.
Sikapiikkiseikkailun myötä en edes viitsi kertoa mitä ajattelen koko lafkasta.
T: Voihan nenä
Sami Uusitalo: miten P.Puska on osallistunut keskusteluun ? P.Puska on julistanut tässä tapauksessa, ei osallistunut keskusteluun millään tapaa ?
VastaaPoistaOlen viime kuukaudet yrittänyt saada edellistä KTL:n pääjohtajaa korjaamaan yhden ainoan virheellisen lähdeviitteen Duodecimin sivuilta, mutta vastauksista ja vakuutteluista huolimatta mitään ei ole tapahtunut.
VastaaPoistaMenemättä siihen vielä todettakoon, että pointti koski hiilihydraattien syöntiä nyt ja kivikaudella.
Tilastojen mukaan ihmiset ovat lisänneet kalorien kulutustaan, mutta pääosassa nimenomaan hiilarien kulutusta. Samalla ravitsemuusuositukset puoltavat ainakin 5-10% nostoa nykyiseen hiilihydraattien saantiin.
Mitä sitten tapahtuu, kannattaa kysyä joltain muulta kuin ravitsemusterapeutilta.
Tervein väestönosa, joka on tullut juttuun moisella hiilarimassalla, ei valitettavasti edusta metabolisoijien enemmistöä. Toisaalta on toiveajattelua, että yritetään saada ihmiset muottiin jossa liikkumattomat repivät jostain kiireistä aikaansa liikkua merkittävästi ajallisesti enemmän kuin nykyisin, mistä voimme johtaa sen että vaihtoehtoisia ruokavalioita tulisi tuoda esille enemmän kuten mm. Ruotsissa tehdään.
Jussi Huttusen kanssa käymämme pikku kiista liittyy siis kivikauden ruokavalioon. Luonnonkansoilla - joiden ruokavalio on lähempänä esihistoriallista ruokavaliotamme - vegaanius ja vähärasvaisuus ovat häviävän pieniä kuriositeetteja. Samalla metabolinen oireyhtymä ja siihen liitetty sairausapparaatti on todettu olemattomaksi jopa 2000-luvulla tehdyissä laajoissa tutkimuksissa mm. Kitavanilla ja Tokelaulla. Edelliset syövät hiilihydraatteja valtavasti mutta eivät viljoja tai sokeria juuri ollenkaan ja jälkimmäiset saavat päivän kaloreistaan 50-60-prosenttisesti kookosöljynä, eli tyydyttyneinä rasvoina. Ihmiset ovat olleet terveitä kuin pukit. (Lindeberg, Cordain ym.)
Implikaatiot ovat ilmiselviä, mutta silti parin hassun lähdeviitteen korjaaminen näyttää ylitsepääsemättömältä pikku jutulta Pekka Puskan asemassa vuosikausia olleelta Suomen merkittävimmältä terveysaktoriteetilta.
On myös tuoreita interventiotutkimuksia, joissa niin sanottu kivikauden dieetti on saanut koehenkilöt vähentämään kalorinsaantiaan spontaanisti keskimäärin 800 kcal päivässä, alentanut verenpainetta, normalisoinut esidiabeetikoiden verensokerin kaikilla osallistujilla, romahduttanut kohonneet triglyseridit ja niin edelleen.
Kivikauden dieetin kivijalat eli sokerittomuus/leivättömyys/maitotuotteettomuus on jo pessyt pöydän lyhyen aikavälin (2-12 vkoa) terveysvaikutuksissa suhteessa verrokkeihin, kuten esimerkiksi Välimeren dieettiin.
Sitten se D-vitamiini. Mitä asiasta pitäisi vielä sanoa mitä en itse olisi jo sanonut useaan kertaan ?
VastaaPoistaSuomalainen D-vitamiinilautakunnan puheenjohtaja on omin silmin nähnyt, kuinka FASEB-aineistossa 150 µg D-vitamiinia päivässä johtaa noin 25-30% valtimoplakin regressioon. D-vitamiinin puute on liitetty käytännössä kaikkiin degeneratiivisiin sairauksiin ja interventiotutkimukset ovat olleet hyvin lupaavia. Hänen ryhmänsä silti ehdottaa ettei D-vitamiinisuosituksia muuteta, mutta hänen oma saantinsa 20 mikroa vuorokaudessa eli 2,7 kertaa enemmän kuin suositus hänen ikäiselleen.
Mitä tietoa arvoisalla Pekka Puskalla (äänestin sinua 18-vuotiaana eduskuntaan) on D-vitamiinin saannin normalisoimista vastaan, mikäli ihmiselimistö kuluttaa päivässä 75-110 mikrogrammaa ? (Heaney ym.; Hollis ym.)
Ai niin, puhutaan että pillereistä saatu D on erilaista (WTF?) ja että Dee kannattaa saada auringosta.
Jälkimmäisessä strategiassa on kaksi ongelmaa:
1) Asumme koko lössi 60 leveyspiirin pohjoispuolella ja merkityksellinen D-vitamiiniannos jää noin 3,5 kuukauteen ennen kuin kaamos iskee tai lämpötila on liian kylmä selän paljastamiseen.
2) Heti kun ihomme alkaa tuottaa sairausriskejä lukemattomissa tutkimuksissa vuodenaikojen perusteella vähentävää D-vitamiinia, suojautumistarve alkaa Ilmatieteen laitoksen mukaan SIITÄ TASOSTA, millä D-vitamiinia ALKAA muodostua ihollamme:
http://www.fmi.fi/tutkimus_yhteiskunta/yhteiskunta_15.html#1
Duodecimissa todetaan sama ongelma:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=hpa00074
Aurinkorasvojen käyttö taas estää käytännössä täydellisesti D-vitamiinin muodostumisen:
http://www.tiede.fi/keskustelut/post1284397.html#p1284397
Sama suomeksi: homma on reisillä eikä asialle voida tehdä yhtään mitään. Check mate.
PS: Onneksi en ole KTL:n enkä THL:n pääjohtaja tällä hetkellä ja näiden faktojen valossa. Good day.
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaBlogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaMikä ihmeen sensuuri täällä jyllää? Jos Puskan tekstiä ei voi kommentoida vhh asialla ja toiset saa jauhaa d-vitamiinista joka aiheen alla niin onko tasa-arvoista? Häh?
VastaaPoistaParahin Anonyymi! Viestejä ei sensuroida. Sen sijaan täysin asiattomia kommentteja pyrin poistamaan. Tässä blogikirjoituksessa pyydän asiallisesti kommentoimaan pääjohtaja Pekka Puskan kirjoitukseen liittyvää asiaa. Onko liikaa pyydetty?
VastaaPoistaBlogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaParahin Anonyymi, luin ja poistin kommenttisi. Ensi kerralla nimi alle ja asiaa kehiin!
VastaaPoistaMinäkin haluaisin vastauksen tuohon D-vitamiini-asiaan. Jotenkin tuntuu vaan hölmöltä kun tieteellisiä tutkimuksia D-vitamiinin terveyshyödyistä satelee mutta suosituksia ei nosteta. Vai onko joku vakavakin ero synteettisen ja luonnollisen D-vitamiinin käytössä ettei synteettistä voi käyttää liikaa?
VastaaPoistaSamalla haluaisin kyseenalaistaa lisäaineita, ne on todettu turvallisiksi yksittäisinä mutta yhteisvaikutuksia ei näemmä olla tutkittu ollenkaan. Erityisesti olen huolestunut E621:stä. Niitä sitten tungetaan useita mitä kummallisimpiin paljon prosessoituihin ruokiin. En ole yhtään yllättynyt jos osa sairauksista johtuu tästä.
Lihavuus, diabedes, sydän- ja verisuonisairaudet... D-vitamiinipuutteen lisäksi mitä suomalaiset käyttää sitten eniten? Tuossa on nyt maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen Tiken ravintotase lukemat:
VastaaPoista- Sianlihaa yli 35 kiloa
- Kevytmaitoa yli 73 litraa
- Vehnää 48 kiloa
- Margariinia 7,5 kiloa
- Sokeria 32 kiloa
Sopii kysyä, syödäänkö punaista lihaa liikaa?
Käytetäänkö vääriä vääriä maitotuotteita? Miksi ihmiset karttavat niitä?
Tuossa vielä munuaiskivistä. Yllättäen suositellaan seuraavaa:
VastaaPoistaKivuliailta munuaiskiviltä voi välttyä syömällä oikein. Sopiva ruokavalio sisältää paljon hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä ja täysjyvätuotteita. Sen sijaan suolaa, punaista lihaa, lihajalosteita, rasvaisia maitotuotteita ja sokeroituja juomia kannattaa välttää.
Minua myös huolestuttaa kesän yleinen ruuanlaittotapa, nimittäin grillaaminen/käristäminen/paistaminen. Erityisesti minua haittaa nämä PAH-yhdisteet. Ei näytä kovin hyvältä nämä karsinogeenipäästöt varsinkaan kun asun rivi/kerrostalossa ja olen parvekkeella ottamassa aurinkoa niin naapurista leviää näitä myrkkysaasteita niin tupakasta kuin grillistäkin suoraan ikkunastani sisälle ja koko kämppäni haisee ihan hirveälle. Voisin vaan kuvitella kuinka tuskaa olisi olla astmaatikkona yms. Minusta pitäis joku roti saada tuohon tupakkaan/grillaamiseen ettei muiden tarvitse altistua näille saasteille. Menee vähän ohi aiheesta mutta ajattelin nyt kummiskin tuoda asian esille kun siitä on joka kesä väännetty kättä jo pitkään.
Niin sitten vielä torjunta-aineista, sopii vaan miettiä millaisia tuhoja ja sairauksia näistäkin ilmenee pitkällä aikavälillä puhumattakaan lääkejämistä ja niiden yhteisvaikutuksista..
VastaaPoistaMennyt ihan hullunkuriseksi kun kaikkea pitää prosessoida siihen kuntoon että niissä ei ole mitään alkuperäistä enää jäljellä, tyrkytetään ihmisille median voimin roskaruokaa ja sitten ihmetellään kun ihmiset ovat sairaita. Siitä sitten alkaakin lääkepillerirumba..huoh..olisi niin hirveästi lisää kirjoitettavaa asiasta mutta en nyt jaksa tähän aikaan enempää vaivautua. Kattoo jos huomenna taas riittää intoa. :)
Näköjään olikin poistettu eilinen kommenttini. Alkuosa ei välttämättä liittynyt aiheeseen kuin epäsuorasti (joskin poistelu näyttää olevan erikoisen valikoivaa...) , eikö se loppuosa kuitenkin ollut asiallinen kommentti aiheeseen, veteraaniurheilija?
VastaaPoistaKimmo, en muista enää mikä johti viestisi poistamiseen. Tämä on sattumoisin minun terveysblogini ja täällä määrää minä.
VastaaPoistaYritä uudestaan. Kirjoita vain sellaista tekstiä mitä olisit valmis sanomaan suoraan Pekalle tai minulle sellaisessa rennossa keskustelutilanteessa.
Tsemppiä sanavalintoihisi!
christer
Moni ei ole vielä näissä kommenteissa tuonut esille niinkin puhuttua aihetta kuin VHH-ruokavalio kakkostyypin diabeteksen hoidossa.
VastaaPoistaEn ole mikään alan asiantuntija joten nyt saattaa tulla pientä asiavirhettä, mutta onhan myös Christer itse puhunut negatiiviseen sävyyn Diabetesliiton linjasta artikkelissaan "Aikuistyypin sokeritauti pysyy kurissa sokeria vähentämällä" ja lisäksi pystyn itsekin em. artikkelissa mainitun VHH-tutkimuksen lisäksi nimeämään ainakin neljä muuta tutkimusta, joissa vähähiilihydraattien rajoitus on auttanut esidiabeetikoita tai diabeetikoita selvästi paremmin kuin esimerkiksi DPS-tutkimuksen elintavat.
Tai tässähän varmuuden vuoksi niitä listaankin:
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/5/1/36
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/5/1/14
http://content.nejm.org/cgi/content/full/348/21/2074
http://diabetes.diabetesjournals.org/content/53/9/2375.long
Esimerkiksi tuossa ylimmässä jokainen ketogeenisen ryhmän henkilö, joka on alunperun ollut lääkityksellä (n=20), on paperin mukaan vähentänyt lääkitystään ja ovathan myös sokeriarvot parantuneet tosi mukavasti ihan jokaisessa tutkimuksessa.
Mutta kuitenkin tuntuisi järkevältä idealta, että joko
a) hyväksytään tuo ruokavalio, kuten Ruotsissakin on tehty tai
b) Diabetesliitto tai THL perustelee kansalle uskottavasti, miksi VHH ei ole turvallinen ruokavalio aikuistyypin diabeetikoille. Nykyäänhän tosi moni noudattaakin esimerkiksi Antti Heikkilän ohjeita, koska virallisohjeet tuntuvat heidän mielestään epäuskottavilta.
Jonkinlainen järki tuohon olisi kuitenkin saatava. Nythän kuitenkin suuri joukko (oli sitten virallistieteelliset tai Antti Heikkilän seuraajat), on kuitenkin "väärällä" tavalla hoitamassa sokeriarvojaan, mikä ei tietenkään kovin hyvä asia ole kansanterveyttä ajatellen.
Niin, siis oisko sillä Pekalla niitä Beta -videoita myynnissä?
VastaaPoistaHienoa että P.P kirjoittaa rahvaiden terveysblogiin.
VastaaPoistaSinänsä ei mitään uutta sisältöä ja näenkin Puskan esiintulon liittyvän uusien ja taas uusien tutkimustuloksien myötä jotka kumoavat ja ovat kumonneet monesti Pekka Puskan v. 72-97 johtamat tutkimukset. Näyttäisi olevan melko lähellä myöntyä hieman erittäin massiivisten tutkimustuloksien edessä ja kertoa siitä suomen kansalle ILMAN sensuuria.
Tietysti hän on tehnyt pitkän uran (elintarviketeollisuuden avustajana) kehittäessä kasvisrasvoja ja luotsatessa niitä eläinrasvojen edelle mutta tutkimukset kertovat että että asian laita on toisin.
Kirjoitin tuossa aikaisemmin munuaiskivistä, aamulla olikin jo uutinen tullut. Niistäkö uusi kansantauti diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien rinnalle?
VastaaPoistaNo katos vaan, Suomi alkaa olla maailmanennätysmaa jos ei nyt urheilussa niin kansantautien määrässä. Niin sitä pitää!
VastaaPoistaRolf
Tartun tuohon olueen, kuvainnollisesti. Olisi metka nähdä THL:n käyvän tosissaan taistoon keskiolutta vastaan.
VastaaPoistaJos oikein muistan, vuonna 2008 Suomessa myytiin 420 miljoonaa litraa olutta, 80% vähittäiskaupassa.
Pellolta panimon kautta kauppaan ja lopulta viemäriin, siinä pyörii rahaa! Miljardeja. Ei taida Pekalla lihakset riittää?
(r) Kioski on varsinainen synnin pesä terveysmielessä, valtava määrä sokeria, transrasvaa, alkoholia ja tupakkaa vie suurimman osan myymälän pinta-alasta!
Pakkolääkintä olisi myös soveliasta ottaa tarkastelun alle. Ei pelkästään laitoshoidossa olevien.
Jälleen, raha liikkuu lääkkeissä.
Kaikki varmasti muistavat, mitkä lääkkeet ovat myyntitilastojen kärjessä.
Melkonen soppa, sanois savolainen kalakeitosta.
Totuudenmukainen valistus lienee hyvä sijoitus tulevaisuuteen?
Kuten tässäkin blogissa on moneen kertaan todettu, tiede ei ole vapaa valheellisuudesta ja tarkoitushakuisuudesta, yhteiskunnan palkkaamien toimijoiden soisi olevan. Yleisesti ottaen:)
Ei ihme, että terveysaiheisia kirjoja kirjoitetaan ja ostetaan, tämä kommentti on lopetettava ennen kuin alkuun pääsee, pari kilometriä tulisi tekstiä helposti, ihan maallikkona ja harrastelijana!:)
Kolesteroli & statiinit. Koska on tullut selväksi, ettei kolesteroli ei aiheutakkaan veritulppaa, niin miksi sitä kolesterolia pitää ajaa pois ihmisestä kuin keski-aikainen kirkko pirua manasi. Statiinit eivät mielestäni ole lääke vaan homesieni myrkky. Jos sen joku mielii lääkkeesi niin ei ainakaan mikään täsmälääke. Tuhoaa sivutöinää noin ikäänkuin joutessansa meidän elimmistöä. Uffen mukaan muistaakseni LDL kolet parantaa tulehduksia. Siskopoika on hyvä tapaus minulle. Hänellä on vanha palovamma eikä mikään vaatimattoman pieni. Niin ne wanhat vammat märkivät. Ja simvastatiinien käyttö lisäsi märkimistä ja lopettaessaan tämän myrkyn syömisen niin haavojen märkiminen väheni. Nytten mummoille ja vaareille määrätään näitä myrkkyjä he hetken kuluttua kulkevat trollaatoreilla. Ja jos kysyy vointia vastaus on: wanhuutta. Ja lääkäri setä tai täti on vielä peloitellut koska teillä on vielä tuota sukurasitetta.
VastaaPoistaOnhan meilläkin tutkimuksia tehty ja julkaistu Jama lehdessä. Lopputulos oli, että statiinineilla lääkityt ja margariinia syöneillä oli kuoleisuus sydäreihin 2.5 kertainen verrattuna wanhaan mallin ruokailla ja ilman homesieni myrkkyä. Kuten tunnettua alhaisilla kolesteroli tapauksissa ihminen on känkkäränkkä ja itsemurha vietti rehoittaa. Oli tuossa tutkimuksessa lopputulemana, että väkivaltainen kuolema kohtasi statiineilla hoidettuja 13 tapausta ja ilman statiineita vain viis.
Hirvittävällä varmuudella statiinihoito aiheuttaa ennenaikaisia kuolemia tulehdustauteihin ja syöpään.
Niin tämä statiini hoito tulisi lopettaa turmiollisena ja tarpeettomana.
Olli Kolokontaipaleelta
Rolf, eikä siinä vielä kaikki. Maksasairaudetkin vielä hohhoijjaa..
VastaaPoistaKysy Pekka Puskalta hänen yhteyksistään lääketeollisuuteen.
VastaaPoistaHesarin mukaan valtion ravitsemusneuvottelukunta, jonka puheenjohtajana Pekka Puska toimii, ehdottaa trans- ja tyydyttyneitä rasvoja verolle pantavaksi 'ministeriöille lähettämässään kirjelmässä'.
VastaaPoistahttp://www.hs.fi/talous/artikkeli/Rasvaveron+käyttöönotolla+kannatusta+Suomessa/1135254371588
Käsittääkseni esim. vehnän ja rukiin sisältämällä gluteenilla on enemmän todistettuja terveyshaittoja kuin tyydyttyneillä rasvoilla. Ehkä karkkien ravitsemusarvoja voisi pohtia myös verotuksen kannalta.
Tämä ehdotus saattaa olla viimeinen niitti päättävien tahojen uskottavuuden sinkkiarkkuun monelle.
Voin ja kerman puolesta moni lähtee barrikadeille, maahanmuutto ym. pikkuasiat tuskin kiihottaa mieliä kuten luonnolliseen ruokaan, fundamentaalielementtiin, puuttuminen, epäilen ma.
VRN:n kokoonpano,
Nimi Nimike Työnantaja Rooli
Puska, Pekka pääjohtaja Kansanterveyslaitos Puheenjohtaja
Husu-Kallio, Jaana pääjohtaja Elintarviketurvallisuusvirasto Varapuheenjohtaja
Lähteenkorva-Sarlio, Sirpa neuvotteleva virkamies sosiaali- ja terveysministeriö Jäsen
Hakala, Paula johtava tutkija Kansaneläkelaitos Jäsen
Männistö, Satu erikoistutkija Kansanterveyslaitos Jäsen
Manninen, Marjaana opetusneuvos Opetushallitus Jäsen
Lamberg-Allardt, Christel professori Helsigin yliopisto Soveltavan kemian ja mikrobiologianlaitos Jäsen
Schwab, Ursula kliininen opettja Kuopion yliopisto, kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen laitos Jäsen
Virtanen, Suvi professori Tampereen yliopiosto, terveystieteen laitos Jäsen
Tanhuanpää, Marleena toimialapäällikkö Elintarviketeollisuusliitto ry Jäsen
Nuuttila, Jaakko ruokakulttuuriasiamies Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK r.y. Jäsen
Marniemi, Annikka elintarvike- ja ravitsemusasiantuntija Suomen Kuluttajaliitto ry Jäsen
Lahti-Koski, Marjaana kehittämispäällikkö Suomen Sydänliitto ry Jäsen
Pyykkö, Mika toiminnanjohtaja Terveyden edistämisen keskus ry Jäsen
Laitinen, Jaana vanhempi tutkija Työterveyslaitos Jäsen
Hartikainen, Tarja erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto Jäsen
Särmälä, Elina -
Kuntaruokailun asiantutijat ry Jäsen
Innanen, Marja pääsihteeri maa- ja metsätalousministeriö Jäsen
Lemström, Anna ylitarkastaja maa- ja metsätalousministeriö Jäsen
Söderström, Merja elintarvikeasiantuntija Päivittäistavarakauppa ry. Jäsen
Ryynänen, Suvi ylitarkastaja maa- ja metsätalousministeriö Asiantuntija
http://www.hare.vn.fi/mKokoonpanonSelailu.asp?h_iID=14244&tVNo=6&sTyp=Selaus
VRN:n kokoonpano näyttäisi olevan melko naisvoittoinen, 18-3. Jätän johtopäätösten teon sikseen, enkä vetoa tasa-arvoonkaan:)
VastaaPoistaLainaa,
"Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ohjelmat
...Toimintaohjelmassa nähdään valtion mahdollisuudet vaikuttaa ravitsemuspolitiikkaan rajoittuvan lähinnä informaatio-ohjaukseen. Nyttemmin valtio on kuitenkin ottanut aktiivisemman roolin kansalaisten terveyden edistämisessä sisällyttämällä nykyiseen hallitusohjelmaan politiikkaohjelmia, joissa otetaan kantaa myös ravitsemukseen."
Näin näyttää olevan, lisää lainaa,
"Ravitsemuspolitiikka Suomessa
...Ravitsemuspolitiikan päätehtävänä voidaan nähdä pyrkimys edistää ja suojata väestön terveyttä ja parantaa ihmisten elämänlaatua kaikissa elämän vaiheissa sekä vähentää sairauksia terveyttä edistävän ruokavalion ja elämäntapojen avulla.
...Ravitsemuspolitiikka on horisontaalista toimintapolitiikkaa ja sen keinovalikoima ulottuu maataloudesta ja teollisuudesta opetukseen ja neuvontaan. Näin ollen ravitsemuspoliittisten toimenpiteiden toteutuminen riippuu yhteiskunnan muista tavoitteista, kullekin ajalle ominaisista keinovalikoimista ja vallitsevista arvoista sekä koko ruokaketjua koskevista tavoitteista."
http://www.evira.fi/portal/vrn/fi/
"Ravitsemuspolitiikan päätehtävänä voidaan nähdä...", mutta ei nähdä.
"Yhteiskunnan muista tavoitteista...", 'kilpailukyky', 'tuottavuus', 'verotulot'...
"Koko ruokaketjua koskevista tavoitteista..."
Olkaa hyvä, pääjohtaja Puska, kertokaa kuuluvasti ja näkyvästi mitä nämä 'tavoitteet' ja 'arvot' tässä ja tänään ovat?
Kuulunee mandaattiinne, pääjohtajana ja puheenjohtajana?
Catch my drift;)
Johdannoksi ravitsemuspoliittisten tavoitteiden problematiikan avaamiseen yön kähmyssä kirjoitettu hajatelma. Erittäin lyhyesti ja kevyesti ja muutenkin pinnallisesti.
VastaaPoistaErilaisten terveysvaikutteisten elintarvikkeiden, kevyttuotteiden, laihdutusvalmisteiden, makeisten yms. osuus ’tiedotusvälineissä’ mainostettavista kulutushyödykkeistä on mutulla arvioiden melko suuri.
Tämähän tarkoittaa selvää rahaa, businessta. Joka merkitsee työtä ja ansiota. Alkutuottajalle, raaka-aineen toimittajalle (liian vähän, toki), jalostajalle (ei pelkästään sille firmalle, tuotemerkille), tuotekehittäjälle, targeting marketing managerille, kauppiaalle, rekkakuskille, varastomiehelle, mainostoimiston omistajalle, adhd-copylle, hollywoodille, poliitikolle, traktorikauppiaalle, kellosepälle, armeijalle, tutkijalle, johtajalle, alaiselle, poliisille etc.
Mainosrahoitteinen televisio, ohjelmisto on täytettä mainosten välissä. Työtä.
Kuka poliitikko uskaltaa viedä leivän näin monen pöydästä? Mistä korvaavaa puuhaa kansalle?
Tarvitseeko voita mainostaa, kun sillä ei ole tasaveroista kilpailijaa? Kermaa? Luomupossua? Porkkanaa? Meidän voi on parempaa kuin heidän... Ansaintalogiikka kusee pidemmän päälle.
Jostain syystä kokakola tarvitsee jatkuvaa brändin pönkitystä. Mersukaan ei ole niin hyvä auto että se myy itsensä. Rasvaton ei ole niin hyvä maito...
Luodaan tarjonta ja näin keinotekoinen kysyntä, sanoisinko savolaisittain, teeskennellään työtä!
Markkinatalouden dilemma, osta sata rekkakuormaa perseensuristimia tai joudut työttömäksi!
Ostakaa kaikki sipsiä ja kolaa päivittäin, kulutus luo työtä! Onhan se niinkin, vaikkei kovin terveellistä.
Lääkäri- ja hoitajapula uhkaa, veronkorotuksia vaaditaan!
Työssäkäyvä, tupakoiva, reippaasti alkoholia käyttävä, keittiössä uusavuton, autoileva poikamies on verottajan unelma, kuolee ajoissa pois eläkettä kuppaamasta!
Lieveilmiöitä, älämölöä ja höpölöpöä, onko tällä kaikella merkitystä, mikä on hyväksi, ihan kaikkihan tulee maasta, mitä nyt pikkasen avaruudesta. Tärkeintähän on puutarhanhoito, jokin minussa ajaa kuitenkin kommentoimaan ja vaatimaan selityksiä? Turpa kiinni ja töihin! :=)
Näistähän on varmaan joku jossain... Tehkäämme Pekka ja Christer tarpeettomiksi, päästäkäämme heidät puutarhaansa hoitamaan!
Pekka Puska voisi kommentoida silmitöntä maitorasvan vihaansa, joka on johtamassa siihen, että Suomeen tulee rasvavero. Näin tämän aamun Hesarissa:
VastaaPoistaValtion terveyspoliisi haluaa selvittää rasvaveron
Tanskassa vastaavan veron suunnittelu on edennyt jo pitkälle.
Elina Kervinen
HELSINGIN SANOMAT
ROSEMARIE SÄRKKÄ
Suomalaisten ravitsemuksesta ja terveydestä huolehtiva Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) on asettumassa kannattamaan rasvaveron käyttöönottoa. Ministeriöille lähettämässään kirjelmässä VRN tarjoaa asiantuntijoitaan hallituksen käyttöön asian selvittämiseksi.
Veron tulisi VRN:n mukaan ohjata välttämään tyydyttyneitä rasvoja ja niin sanottuja transrasvoja.
Tyydyttyneen rasvan merkittäviä lähteitä ovat esimerkiksi voi ja juustot. Transrasvoja saa muun muassa uppopaistetuista tuotteista ja teollisista leivonnaisista.
Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) pääjohtajan ja VRN:n puheenjohtajan Pekka Puskan mielestä vero hillitsisi muun muassa liikalihomisen ongelmaa: ylipainoisten nuorten ja lasten määrä on kolminkertaistunut 30 vuodessa.
"Samalla verotulot kasvaisivat. Selvitystyö pitäisi aloittaa pikimmiten", Puska sanoo.
VRN on riippumaton asiantuntijaelin, jossa ovat edustettuina valtio, kunnat, tutkimus, päivittäistavarakauppa ja elintarviketeollisuus.
Keskustelu rasvaverosta käynnistyi Suomessa, kun valtiovarainministeri Jyrki Katainen totesi viime syyskuussa Financial Times -lehdelle olevansa erittäin kiinnostunut Tanskan mallisesta rasvaverosta. Tanskassa tyydyttyneisiin rasvoihin kohdistetun veron suunnittelu on pitkällä, mutta se on viivästynyt poliittisten erimielisyyksien ja teollisuuden vastustuksen vuoksi.
Valtiovarainministeriön (VM) finanssisihteerin Veli Auvisen mukaan Suomessa ministeriö seuraa rasvaverokeskustelua hyvin tarkasti. "Ei voi sanoa, etteikö minkäänlaista selvitystyötä olisi tehty", hän kertoo. Virallista työryhmää VM ei ole perustanut.
Elintarviketeollisuus (ETL) ja Maataloustuottajain Keskusliitto vastustavat rasvaveroa. Molemmat kuuluvat VRN:an ja lähettivät ministeriöille eriävän mielipiteensä rasvaverokannanottoon.
ETL:n mukaan oikeudenmukaisen veromallin rakentaminen terveysperustein on mahdotonta, ja terveyttä tulisi edistää valistuksella.
"Rasva ei ole vain rasvaa, on hyviä ja huonoja rasvoja. Osa on terveydelle hyviä ja luokitteleminen hyvin vaikeaa", sanoo ETL:n yhteiskuntasuhteiden johtaja Tero Kallio.
THL:n Puskakin myöntää, että rajanveto verotettavien tuotteiden kesken olisi pakosti keinotekoista.
"Verotettavaksi pitäisi valita tuotteita, joissa on paljon tyydyttynyttä rasvaa ja/tai joiden kautta suomalaiset saavat sitä paljon."
Puskan mukaan veroa voisi ajatella juustoille ja kermalle tietyn rasvaprosentin jälkeen, voille sekä rasvaisille lihaleikkeleille ja makkaroille.
Kokolihan verottaminen ei olisi Puskan mielestä välttämättä tarpeen, sillä kokolihan osuus suomalaisten ruokavaliossa on kohtuullisen pieni.
Entä
tasa-arvovaikutus? Pienituloisten ruokavaliossa epäterveellisillä tuotteilla on tutkitusti verrattain suuri rooli.
"Rasvavero tasaisi terveyseroja, jos pienituloiset siirtyisivät terveellisempiin vaihtoehtoihin. Pelkkä valistus tavoittaa paremmin korkeamman kansanosan", Puska sanoi.
Kiitos Christer Sundqvistille upean keskustelun avaamisesta, jossa mukana kuuluisia terveyden ammattilaisia, joita monet kuuntelevat ja kritisoivat. Vain näin voidaan vaikuttaa kansanterveyteen, istuutumalla saman pöydän ääreen ja keskustelemalla asiallisesti ja fiksusti. Olemme monet kiukkuisia Kansanterveyslaitoksen trendeille, mutta ei kompastuta omiin jalkoihimme vaan toimitaan nyt kerrankin niin, että kuuntelemme toisiamme ja pyrimme tutkimaan sitä totuutta, jonka tiede meille tänä päivänä tarjoaa. On vahvaa pystyä muuttamaan näkökantojaan, jos niitä on vakaasti ja tulisesti julkisuudessa puolustanut! Aika näyttää, yksin ei kukaan halua jäädä tämänkään asian kanssa.
VastaaPoistaTämä yhteiskunta alkaa olemaan niin sairas eikä yksin Puskan ansioista, mutta kyllä ruokaa pitäis arvostaa.
VastaaPoistaTaidan alkaa naapurista hakemaan käsittelemätöntä lehmänmaitoa ja tekemään siitä itse voita sekä juustoa.. itse asettaisin määrittelemättömästi käsitellyt kasvisrasvat verolle koska niissä on todettu olevan myrkyllisiä aineosia käsittelyn johdosta.. Kylmäpuristettua oliiviöljyä kyllä käytän mutta suomen rypsiöljyt ja levitteet on aivan viemäritavaraa..
Terveisin entinen elintarviketyöntekijä..
"Rasvavero tasaisi terveyseroja, jos pienituloiset siirtyisivät terveellisempiin vaihtoehtoihin. Pelkkä valistus tavoittaa paremmin korkeamman kansanosan", Puska sanoi.
VastaaPoistaAnonyymin kommentista, onkohan tuo sanatarkka lainaus?
Jos on, niin pienituloisena matalaan (sic!) kansanosaan kuuluvana totean ostavani mieluummin täysrasvaista juustoa ja kermaa ja pekonia, koska sellaisena koen saavani rahalleni enemmän vastiketta ravinteiden ja energian muodossa. Ehkä myös aito maku antaa lisää voimia rämpiä köyhyyden, tietämättömyyden ja arvottomuuden suossa.
Miten olisi einesvero? Eilen ostin hätäpäissäni broileripyöryköitä, tuoteselosteen mukaan 54% koneellisesti erotettua lihaa, loput vehnää, soijaa, glukoosia, E621:ä ym. täytettä. Maku oli voissa pyörittelyn ja maustamisen jälkeenkin lähes vastenmielinen.
Uskomattoman typerä ehdotus. Pistää vihaksi, kirjoitan kommenttini loppuosan näkymättömällä fontilla, koska tekstistä tuli pakostakin julkaisukelvotonta näin kunnianarvoisalla foorumilla ;=)
Christer: Kysy Pekka Puskalta kantaa seuraaviin tutkimuksiin:
VastaaPoista1) Holmberg S, Thelin A, Stiernström EL: Food Choices and Coronary Heart Disease: A Population Based Cohort Study of Rural Swedish Men with 12 Years of Follow-up. Int. J. Environ. Res. Public Health 2009, 6, 2626-2638 http://www.mdpi.com/1660-4601/6/10/2626/pdf
Tuossa ruotsalaistutkimuksessa todettiin, että paljon kasviksia syöneistä miehistä (n=1155) vähän maitorasvaa käyttäneet (noin alin viidennes) saivat muihin verrattuna nelinkertaisesti sydänkohtausta, vaikka näissä maitorasvan käyttäjissä oli enemmän tupakoivia ihmisiä.
Eli näin yksinkertaistettuna:
Paljon kasviksia ja vähän voita -> sydäntauti
2) Gillman MW, Cupples LA, Gagnon D, Millen BE, Ellison RC, Castelli WP:
Margarine intake and subsequent coronary heart disease in men.
Epidemiology. 1997 Mar;8(2):144-9.
832 miestä, 20 vuoden seuranta, 267 sydänkohtausta. Voi ei yhdistynyt sydänkohtaukseen tässäkään, vaan korreloi jopa pienemmän riskin kanssa, mutta ei tilastollisesti merkitsevästi.
Jälkimmäisen kymmenvuotisen aikana runsas margariinin käyttö (5+ ruokalusikallista päivässä) taas lisäsi sydänkohtauksia 77% verrattuna niihin, jotka eivät margariinia käyttäneet lainkaan.
Itse olen pitänyt noita tutkimuksia suht hyvänä näyttönä voin turvallisuudesta, koska noissa ei seurata tyydyttyneisyysastetta, vaan nimenomaan voin käyttöä. Monestihan voita demonisoidaan Pohjois-Karjala -projektin turvin, mutta sehän on niin monitekijäinen, ettei siitä voida tehdä minkäänlaisia johtopäätöksiä voin terveellisyyden suhteen.
Einesveron voisi perustella terveyspolitiikan lisäksi kulinaaristen arvojen palauttamisella. Kauheita mössöjä. Voin ja läskin suosiminen elävöittäisi myös maaseutua, aitojen raaka-aineiden käyttöön pakottaminen ja säilöntäaineiden verottaminen ehkä toisi takaisin lihakaupat, kalakaupat ja juustokaupat.
VastaaPoistaValmisruokaa voisi nauttia ravintolassa tai kansankuppilassa.
Tokihän tämä on arkipäivää 'korkeammalle kansanosalle'. Olisipa mukava syödä aamiaismunat ja pekoni lähikuppilassa, sanotaan kolmella eurolla, vertaistensa seurassa!
Mutta sehän olisi tehotonta? Taantumista.
Limsat, karkit, keksit ja sipsit verolle rankalla kädellä. Ei tarvinne selittää?
Perkele.
No niin. Mukava, että virallinenkin Suomi kommentoi. Aika tylsää tekstiä, mutta siinä olen Pekka Puskan kanssa samaa mieltä, että alkoholi pilaa nuoremme ja jopa lapsemme. Ja sipsit ja karkit yms muut sössöt verolle.
VastaaPoistaMuuten toimin ihan eri linjoilla virallisen Suomen kanssa. 4 lastani juo luomumaitoa (tinkimaitoa), käytämme voita ja voimariinia. Käytämme myös oliiviöljyä, se lienee kelpaa Pekka Puskallekin.
Liha on poroa, hirveä ja nautaa. Joskus sikaakin, kun vanhus tykkää.
Ateriat teemme itse, emme käytä eineksiä. Nappailemme lisäksi rusinaa, siementä ja mantelia. Ja suomalaisia marjoja. Jonkun verran myös hedelmiä.
Jokainen lapsi on hoikka, liikkuvat jonkin verran, eivät mitenkään älyttömästi. Jaksavat kyllä liikkua hyvin.
Jokainen lapsista on yksilö. Olen ajatellut, että parasta antaa heidän syödä sitä ainesta, mitä tykkäävät (niistä aidoista ja terveellisistä vaihtoehdoista). Tytär syö enemmän hiilihydraattia kuin pojat, lihansyöjät.
D-vitamiinin annostusta olen lisännyt niin lapsille kuin vanhuksellekin. Vanhuksella (84-vuotta) on selvästi estänyt kipuja ja särkyjä:)
terveisiä äitiliiniltä
Näyttäisi VRN:n harvoilla tutkijajäsenillä olevan melkoinen bias tyydyttyneitä rasvoja vastaan.
VastaaPoistaEsim.,
"Kuopion yliopiston dosentti, tutkija Ursula Schwab korostaa, että ruokavaliosta on lähes mahdotonta tehdä rasvakoostumukseltaan ihanteellista ilman, että käyttäisi pehmeää margariinia ja öljypohjaisia salaattikastikkeita. Helpoiten ruokavalion rasvakoostumuksen saa kuntoon käyttämällä rasiamargariineja.
– Tein väitöskirjani ruokavalion rasvan laadusta ja olen jo 16–17 vuoden ajan laskenut, mikä on rasvan osuus ja laatu erityyppisissä ruokavalioissa. On selvä asia, ettei tavallinen sekasyöjä pääse lähellekään rasvan laatusuosituksia ilman leipärasvaa ja öljypohjaista salaattikastiketta, Schwab sanoo."
Johtaja Puskan kantaa tuskin tarvitsee mainita, professori Virtanenkin on lyönyt kantansa lukkoon.
Satunnainen lainaus, VRN:n pääsihteeri Kara,
"-Suomessa tilanne onkin varsin poikkeuksellinen, koska teollisuus ja viranomaiset keskustelevat keskenään. Euroopassa ne ovat suunnilleen napit vastakkain. Yhteistyön ansiosta meillä on markkinoilla paljon vähärasvaisia, -suolaisia ja –sokerisia sekä vähälaktoosisia tuotteita, Kara kertoo."
Suomessa, pienessä ja köyhässä, ei voi kuvitellakaan teollisuuden ja viranomaisten olevan napit vastakkain. THLkin pyrkii hankkimaan 40% ulkopuolista rahoitusta. Mihin ****** ne verorahat kulutetaan?
Turha tässä on möykätä, täytynee tyytyä pienimuotoiseen myyräntyöhön lähipiirissä. Syödään enemmän voita, jätetään vaikka uudet housut ostamatta.
Arvioidaan puolueettomasti tieteellisiä tutkimuksia, viranomaiset eivät siihen kykene. Että korpeaa... :=)
Seuratkaa näitä "VRN-otuksia" kaupan kassajonossa, että mitä he itse ostavat... raportoikaa, jos osuvat kohdallenne!
VastaaPoista"Valtiovarainministeriö suunnittelee makeisveron lisäksi veroa jäätelölle. Hallitus päätti jo makeisveron palauttamisesta ja virvoitusjuomaverojen korotuksesta budjettiriihessään viime syksynä. Taustalla oli paitsi halu haalia verotuloja myös halu torjua terveyshaittoja, esimerkiksi nuorten lihomista.
VastaaPoista...Jäätelö on tuoteryhmänä selkeä ja vertautuu makeisiin. Esimerkiksi keksien ja pullien kohdalla rajanveto olisi vaikeampaa", Auvinen sanoo.
...Siitä, kuinka suurta veroa makeisille, jäätelölle ja virvoitusjuomille nyt esitetään, ei ole vielä tarkkaa tietoa. Ministeriössä lasketaan erilaisia malleja, joilla yhteensä 135 miljoonan verotuottotavoite voisi täyttyä.
Todennäköistä on, että makeisvero nousee suhteessa vuonna 2000 poistetun veron tasoon. Tuolloin vero oli 59 senttiä kilolta ja siis 5,9 senttiä sadan gramman pussilta.
VM:n Auvisen mukaan jäätelön vero asettuisi todennäköisesti samalle tasolle kuin makeisten ja suklaan. Vanhalla verotasolla litran jäätelöpakkaukselle tulisi siis lisähintaa noin 30 senttiä, verotason noustessa hieman enemmän."
http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Verottaja+iski+silmänsä+jäätelöön/1135254212430
Mitäpä tuohon sanoisi? Arvotaan sopiva summa, ehkä kysellään ministeriöistä että onko rahan tarvetta ja eikun verottamaan.
Kyllä miljardikin irtoaa, pikkasen yritystä! Ei Fazer joudu kärsimään tulonmenetyksiä, rohkeasti vaan!
Mistä näitä senttejä... :=)
Pääjohtajalta kysyisin, että miten nykyteinit ois voitu lihottaa maitorasvoilla kun niille on syötetty pelkkää kurria ja keijua? Vai missä ja koska ne muka näkee voita tai kermaa, synttärikakussa kerran vuodessa? Oho, eikun sekin tuppaa olemaan jotain kaloritonta vispattavaa lisäainerasvaketta.
VastaaPoistaMakeisvero -mun puolestani jopa se suklaa, jota itsekin syön-, niksut, naksut, kakut, pullat ja keksit sekä ehdottomasti teknotranssit ja E621 vähintään bensaveron tasolle, kiitos.
Tuli vielä mieleen yleisesti hyväksytty näkemys vihannesten ja marjojen terveellisyydestä. Olisi mahtava ele VRN:lta ehdottaa hallitukselle verovapautta näille! Ehkä jopa lievää mainittavampaa subventiota. Tämän voisi toteuttaa pyytämättä ja yllättäen, eli ilman etukäteisjyvitystä ja hallituksen nootintilaamista.
VastaaPoistaTerveyspolitiikkaa!
Söisin mielelläni enemmän tuoreita vihanneksia, ovat turhan hintavia. No, kotimaiset talvikurkut ja tomaatit ovat muutenkin syömäkelvottomia ravinnelitkussa kasvatettuja mauttomuuksia, ehkä ne vielä paranoo. Varsinkin jos rasvavero toteutuu ankarana, joudun edelleen supistamaan vihannesten osuutta ruokavaliossani. Tämä on uhkaus!
Ministeriöllä tuntuu olevan hankaluuksia kohdentaa makeisveroa, ehdottaisin kattavaa sokeri- ja makeutusaineveroa, ehkä ksylitolilla makeutetut poislukien? Vaikutus työllisyyteen ja yritysten voittoihin? No, terveyshän on tärkein, kysy keneltä vaan. Ja huumorintaju, sekä perhe ja ystävät. Turhakkeiden turhakkeet, perunalastut, juustonaksut ym. saisi laittaa ankaran veropainostuksen alaisiksi. Senkin uhalla, että Ahvenanmaa itsenäistyy. Teolliset transrasvat kokonaan pois, virallisterveellinen ja erilaiset vaihtoehtokoulukunnat ovat näiden haitallisuudesta yhtä mieltä?
Ehkä olisi syytä perustaa täysin riippumaton neuvottelukunta joka perustaisi lausuntonsa ainoastaan tieteelliseen ja järkiperäiseen tietoon ravitsemuksesta ja ravinteiden terveysvaikutuksista ilman taloudellisia ja poliittisia kytköksiä. Mistäpä filantrooppi rahoittajaksi? Painavasanaisia tutkijoita yms.? Onko Christerillä rikkaita ja vapaamielisiä kavereita?
Hallinto tuskin on valmis rahoittamaan todennäköisesti konsensusta kyseenalaistavaa tietoa tuottavaa elintä, kyytä povella. Ehkäpä EU myöntäsi roposen, kansalaisyhteiskuntahan on mainittu kauniina tavoitteena ja tulevaisuuden ihanteena EU:n periaatteissa. Muistelen tällaisesta lukeneeni.
Huutavan ääni korvessa. Puu kaatuu!!!!
Unohtui kotimainen kala, ehkä silakan, särjen, kuhan ym. herkkujen suosiminen voisi sisältyä VRN:n ehdotusvalikoimaan?
VastaaPoistaAnekdoottina, kahvia keitellessäni yritin etsiä kaikkien koskaan tuntemieni ihmisten joukosta yhdenkin itsensä tyydyttyneillä rasvoilla lihottaneen. En kyennyt osoittamaan yhtäkään. Sokeri ja vehnä on aukottomasti yhdistettävissä kaikkiin tuntemiini tapauksiin. Uskokaa jos tahdotte :=)
Unohtui tuosta edellisestä kotimainen kala, myöskin laajalti terveelliseksi todettu. Ahvenen, silakan, kuhan ym. herkkujen suosiminen olisi syytä sisällyttää VRN:n ehdotelmavalikoimaan.
VastaaPoistaAh, voissa paistetut silakat kermaisella juures-kukkakaalimuusilla!
Anekdoottina, en löytänyt yhtään ihmista kaikkien koskaan tuntemieni yksilöiden joukosta, joka olisi lihottanut itsensä tyydyttyneillä rasvoilla. Sokerilla eli vehnällä lihoneita kyllä muistan. Uskokaa jos tahdotte.
Pekka
VastaaPoistaAjat muuttuvat. Et arvaakaan vielä kuinka paljon. Sinulla on vielä mahdollisuus tehdä täyskäännös. Kun olet kumartanut kääketieteelle, olet samalla pyllistänyt terveystieteelle. Kohta aikasi on ohi ja mitä jää? Tukku hilloa ja hetkellinen status Suomen huipulla. Eli ei yhtään mitään. THL:n lääketieteellisen umpion tuulettaminen kannattaa aloittaa nyt eikä sitten joskus. Sinulla on valtaa ja taitoa kääntää Suomen terveyskelkka oikeaan suuntaan. Nimesi voi vielä jäädä historiaan kunniallisten sielujen tauluun.
Me kaikki teemme virheitä. Ketään ei voi kuitenkaan kunnioittaa enempää kuin nöyrää sielua, joka myöntää virheensä ja KORJAA NE. Christerin blogikeskusteluista löytyy ihmisten terveydestä asiantuntevia enemmän kuin laitoksesi syövereistä. Lyö viisaat päät yhteen ja tee mitä sinun täytyy tehdä. Asialistaa:
-VHH
-D-vitamiini
-oikeat rasvat
-turhat rokotukset
-turhat lääkkeet
-Hemmo-
Tänään tuli uutisia limsojen poisvetämisestä kouluista. Puska ihan hyvällä asialla. Puolitiehen asia vain jää, jollei myös keinomakeutettuja limsoja saada pois kouluista. Vähintään samanlaista myrkkyä nekin ovat. Ja toisaalta koululaisille jää vielä mahdollisuus hakea juomansa lähikaupasta.
VastaaPoistahttp://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/03/pepsi_vetaa_sokerilimsat_pois_kouluista_1536809.html?origin=rss
A.
"Erityisen tärkeää tämä on lasten ja nuorten kannalta. Vastuuta ei voi jättää heille. Vastuu lapsistamme ja nuoristamme on meillä aikuisilla ja suomalaisen yhteiskunnan päätöksenteolla. Siinä on kansakunnan terveyden tulevaisuus."
VastaaPoistaNo nyt päästiin asiaan,olisiko Puskan riisuttava ne vaaleanpunaiset pohjois-karjala lasit päästään ja ryhdyttävä tosissaan töihin! Ihmisille ja ennenkaikkea lapsille syötetään puppua margariinien ja rasvattomien elintarvikkeiden terveellisyydestä ja mainostetaan aspartaamilla höystettyä kevyt limua, puhumattakaan energia juomista, nehän tosiaan antavat siivet! Erittäin monet käyttävät ravintolisiä ja vitamiineja ennenkaikkea D:tä, tukeakseen terveyttään ja homma toimii. Superfoodit ovat päivä päivältä enemmän esillä ja blenderit laulaa ,mutta mitä tekee thl, tuputtaa flunssarokotteita puoliväkisin ja tässä tapauksessa aivan turhaan.Eivät ihmiset enää usko kaikkea mitä virallinen taho sanoo(kiitos internetin)! Maailma muuttuu Puskaseni muututko sinä, nyt olisi korkea aika!
Mediuutiset kirjoittaa otsikolla "Moni lääkäri määrää voita"
VastaaPoista(20.03.2010, klo 12:38)
Kuulun niihin lääkäreihin, joiden on vaikea niellä Pekka Puskan ja Matti Uusituvan kannattamaa ravintorasva-kolesteroli-valtimotautiteoriaa. Minusta se on virheellinen ja se pitäisi jo haudata. Samaa mieltä kanssani ovat mm. ruotsalaiset sydäntautiprofessori Peter Nilsson (professor i kardivaskulär forskning, katso hänen lyhyt videoesitelmänsä http://20.fi/3998), sisätautiopin professori (emeritus) Lars Werkö, kirurgian professori (emeritus) Tore Scherstén ja elinsiirtokirurgian dosentti Ralf Sundberg (Svenska Dagbladet 14.7.2009 http://20.fi/3999) ja sisätautiopin dosentti Uffe Ravnskov sekä englantilainen tohtori David Grimes (Manchester University). Puska ja Uusitupa argumentoivat, että he ovat oikeassa, koska kuuluvat enemmistöön. Tieteessä totuus ei tule esille huutoäänestyksellä. Ravintorasva-kolesteroliteoria-sydäntaudit on "keisarin uudet vaatteet". Sydäntautikuolleisuuden väheneminen kaikkialla maailmassa ei johdu kolesterolin alentamisesta vaan toistaiseksi tuntemattomista syistä. Olen kollega Pentti Raasteen kanssa esittänyt näkemykseni valtimotaudeista uudessa oppaassa, jonka voi ladata tästä: http://20.fi/3997
Ruotsalaiset ovat edelläkävijöitä vallitsevan rasvitsemusdogmin (rasvainen ruoka on vaarallista) murtamisessa.
VastaaPoistaNille, jotka ymmärtävät riikinruotsia suosittelen ylilääkäri Christer Enkvistin haastattelun kuuntelua ja katsomista videolta (noin 10 min). "Man blir inte fet av fett och gtön av grönsaker", sanoo Enkvist. Otsikko on osuvasti "Om smala grisar och feta människor"
http://20.fi/4015
"Hups!
VastaaPoistaNyt varmaankin luulette että lainailen tutkimuksia, jotka tukevat omia ajatuksiani. Olemme valmiit antamaan erityispalkinnon sille ihmiselle, miehelle tai naiselle, joka löytää jostakin pitkäaikaistutkimuksen, jonka tulokset osoittavat että korkea kolesteroli, tai ravinnossa oleva suuri tyydyttyneiden rasvojen määrä, olisi millään tavalla vastuussa veren kolesterolitasosta (normaalissa, terveessä väestössä), tai vaikuttaisi millään tavalla sydäntautien määrään. "
Lainattu kirjasta..Ei sittenkään kolesteroli..
Hirmuista. Neuvotaanko meitä lääkärikunnan toimesta täysin väärin? Minulla oli veritulppa ja aloin penkomaan totuuksia terveellisestä ravinnosta. En ole löytänyt mitään tukea sellaista lääketieteellistä tutkimusta, joka suosisi jollain tavalla kasvisrasvojen käyttöä.
Vaikuttaa siltä, että ravitsemussuositukset johtavat harhaan ja lopputulemana on myös diabetes epidemia. Suuntaus on verohoopoilujen takia menossa aivan hunningolle.
Eli ravintosuositukset ovat retuperällä kolesteroli ja diabeteksen hoidossa. Olen menettänyt näiltä osin luottamuksen lääkärikuntaa kohtaan.
Tampio
Lääkärikunta on itse joutunut massiivisen disinformaation kohteeksi; sen takana on tietysti lääketeollisuus, jonka intresseissä on myydä järjettömän kalliita kolesterolilääkkeitä (vähintään 10-kertaisella katteella) terveillekin, jopa lapsille. Jos jotakuta kiinnostaa lukea minun näkemykseni kolesterolista ja sen yhteydestä valtimotauteihin, niin se on tässä linkissä http://20.fi/4048
VastaaPoistaPUSKA STRIKES BACK:
VastaaPoistahttp://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=4119
Juupa juu, Harvardin yliopistolla on ilmeisesti varainkeruukampanja, julkaisuja tulee kuin ennenvanhaisen suden ..stä.
VastaaPoistaPekalle, lääkäreiden ravitsemusopit, onko niitä opiskeltu, mustikoita, marjoja? Koulutus. Lipidi.fi.
Aivan.
VastaaPoistaSuomen ravinto arvothan ovat olleet retuperällä koko hemmetin kevyt ajattelun myötä. Aivot ovat vaan menneet kevyeksi ja ahteri leveäksi. Ihmiset uskovat vain mitä kaupan hyllyiltä löytyy ja mitä tv mainostaa. Omassa työssäni näen päivittäin huikeita tuloksi mejeri voilla, rasvakaloilla, proteiinilla ja kasviksilla tehdyistä ihmeistä. Superruoat kuuluvat myös osana tätä kokonaisuutta. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus ja kaikki ovat erilaisia, myös ravinnon suhteen. Ravinto on laatua ja E-koodi merta välttäen. Kevyt tuotteet eivät kuulu terveelliseen ravintoon kuten tiedämme. Viljat ovat yliarvostettuja allergiaa aiheuttavia ja gluteeniherkkyyteen altistavaa. Poistamalla täysin kaikki viljat ravinnostasi, huomaat suuren eron myös voinnissasi. Turvotus, suolisto oireilut, väsymys, ihme säryt ovat myös muisto vain. Suomen aivopesu viljojen hyödyistä ovat hyvin harhaan johtavaa tietoa...vai kuitu lähde.höh... Ravintorikkaampia kuitulähteitä löytyy monen moisia ja se leipä ei kuulu siihen, ellei halua ongelmia verensokereihin ja muita kolotuksia. Esimerkkejä viljan haitoista löytyy suomesta laajalti, voit kysyä keneltä vaan...osalla asiakkaistani on esiintynyt mm. rakkoja suussa, eli aftoja. Aftojen syytä ei tunneta vielä tänä päivänäkään, mutta yllätys yllätys poistamalla viljat saamme tämänkin ikävän riesan pois. Diabetesta sairastaville en todellakaan edes suosittelisi viljaa mitä viralliset tahot syytävät ja olen kauhuissani määristä mitä "heidän" kuuluisi syödä päivittäin. Noh, lääketeollisuushan siinä ainenkin kukoistaa, valitettavasti ei se ihminen joka uskoo sen olevan se ainoa oikea tapa. Joten VHH vain kunniaan ja kukin itse toimimaan. Näyttöähän meiltä löytyy vaikka ja kuinka. Mutta onneksi saamme vielä itse päättää mitä suuhumme laitamme. Joten syömme ainoastaan laatua ja sanomme kanttu vei virallisille tahoille. Sillä kuinka moni itse virallisista tahoista on "terveyttä edistävän NÄKÖINEN"? Ei ole kovin vakuuttavava kun joku ns. terveyden alan ihminen on ylipainoinen ja kehottaa toista laihduttamaan....hoh hoh...hävetkää. Ole sitä mitä edustat, niin eiköhän se uskottavuuskin ole huomattavasti oikeaoppisempikin ;0)
ravinto terveisin
P.T Tarza
Täällä on terveisiä Pekka Puskalle http://20.fi/4175
VastaaPoistaD-vitamiinin saantisuosituksen nosto nykytiedon tasolle ja väestön opettaminen D-vitamiinin riittävään käyttöön voi vähentää Suomen terveydenhuollon menoja 2,5 miljardia euroa vuodessa (Saksassa arvio on 37,5 mrd ja Kanadassa 14,4 mrd dollaria).
Olen informoinut asiasta ministereitä Katainen, Hyssälä ja Risikko.
Kukaan edellä mainitsemistani kokoomuksen ministereistä ei ole vaivautunut vastaamaan mitään. Toivottavasti he perehtyvät D-vitamiiniasiaan. Ainakin Risikon pitäisi ymmärtää siitä jotakin, onhan hän koulutukseltaan terveysteiteiden tohtori.
VastaaPoistaOlisin kiinnostunut saamaan myös Pekka Puskan mielipiteen asiasta (että D-vitamiinilla voitaisiin säästää todella suuria summia terveydenhuollon kuluissa). Vuosi sitten väänsimme Pekan kanssa kättä D-vitamiinista Ilta-Sanomissa. Silloin PP lupaili D-vitamiinin saantisuostuksen nostoa syksyksi (2009). Nyt se on toteutunut maaliskuussa 2010, mutta vain yli 60-vuotiaiden kohdalla, ja sekin liian pienenä. Olisi pitänyt antaa biologinen suositus terveyden kannalta tavoiteltavasta S-D-25-arvosta.
Tosin onhan sekin jo merkittävä ajattelutavan muutos, että PP:n johtaman valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Raija Kara kertoo koko maailmalle Nutraingredients.comn haastattelussa (http://20.fi/4198), että Suomessa kaikkien yli 60-vuotiaiden tulee ottaa D-vitamiinia purkista ympäri vuoden.
Nyt vain ohje pitäisi yleistää koko väestöön.
Kaipaisin niitä tilastoja suomalaisten terveys/sairastuvuus tapauksista. Jostakin tilastokekuksesta löytyy vaikeasti käsitettäviä, mutta Ruotsi näyttäis julkistavan kansantajuisia. Ehkä en ole vain löytänyt Suomen juttuja.
VastaaPoistaElmeri Pöntiöstä
On tämä älytön maailma.
VastaaPoistahttp://www.yle.fi/alueet/helsinki/radio-ita-uusimaa/2010/03/uuden_geenirokotteen_testaus_alkaa_porvoossa_1574021.html
Tee Christer tästä ihan oma juttu niin kaikki huomaavat tämän.
Aprillipilaa onneksi tuo anonyymin kertoma rokotetutkimus.
VastaaPoistaJep, jätetään aprillipilat käsittelemättä.
VastaaPoistaMinullakin oli aprillipila, huomasitteko?
EVIRA kieltää ravintolisät Suomessa
Joo, tässäpä taas mielenkiintoinen tutkimus. Tällä kertaa käytetty ihan kunnon matalahiilihydraattista dieettiä, ja tulokset puhuvat puolestaan (helppotajuinen myös maallikoille, luulisin):
VastaaPoistahttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19632695
Tahtoisin kysyä herra Puskalta, että miksiköhän tällaiset tutkimukse eivät koskaan saa laajempaa päivänvaloa osakseen?
Kiitos Juho kommentistasi, jossa löytyy Jeff Volekin minulle ennestään tuttu tutkimus. Lähetän tästä tiedon Pekka Puskalle. Sain tosin tietää, että hänellä on kalenteri ihan täynnä kesälomiin asti. Onko sinulla, Juho, mielessä joku muu terveysvaikuttaja, jolle myös voisin tämän tiedon lähettää ja sinun tavallasi ihmetellä miksi näitä tutkimuksia ei tuoda julkisuuteen Suomessa?
VastaaPoistaTodella mielenkiintoinen tuo Volekin tutkimus, kiitoksia. Volekilta on tullut paljon mielenkiintoista viime vuosina.
VastaaPoistaItse koen, että parempaa pidemmän aikavälin myöntyvyyttä kuitenkin voisi luvata tämä vain hieman pienempi Lindebergin tutkimus, jossa iskeemistä sepelvaltimotautia sairastaneiden paastoverensokerit normalisoituivat kolmessa kuukaudessa:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17583796
Vertailussa oli Välimeren dieetti, joka tottakai otti selvästi otsaan lähes kaikilla mittareilla, mutta se ei mielestäni ole olennaista. Tärkeämpää on se, että kokonaiskalorien saanti väheni *spontaanisti* -> paleo= 1,344 kcal; Med= 1,795. Eli kalorien saanti ei rajattu - ihmiset alkoivat syömään vähemmän ihan itsestään!
Tulos viittaa samanlaiseen efektiin kuin Kiinassa tehdyssä tutkimuksessa, jossa *vehnän* kulutuksen lisääntyminen johti lihavuuden nousuun hiilarien saannin lisääntyessä spontaanisti:
http://www.nature.com/ijo/journal/v32/n6/abs/ijo200821a.html
Tai tarkemmin sanoen, vehnän syönnin korvatessa riisiä.
- -
Kaiken kaikkiaan, täytyy todeta että pelkkä ylenpalttisten hiilihydraattien haukkuminen ei oikein riitä. Vehnän (ja jossain määrin muiden viljojen) ohella toinen todennäköinen tärkeä paha poika on glukoosi-fruktoosisiirappi, joka pisti tässä muutaman viikon vanhassa Princetonin yliopiston tutkimuksessa rottien aineenvaihdunnan täysin sekaisin. Rotat lihoivat merkittävästi *samalla kalorien saannilla* ja efekti koski erityisesti urosrottia.
Tyydyttynieden rasvojen negatiivisina nähdyt vaikutukset myös ovat usein vain suurikalorisilla dieeteillä - mielestäni on syytä olettaa että ilman erityisesti sokeria ja teollista fruktoosia sekä vehnää tyydyttyneisiin (eläin-)rasvoihin liitetyt negatiiviset terveysvaikutukset eivät ole mikään ongelma. Nehän myös toimivat kuten fibraattilääkkeet, eli riittävällä saannilla oikeassa ravintoympäristössä on myös positiivisia vaikutuksia mm. veren rasvoihin.
Mielestäni ongelman ydin ei ole hiilihydraattien saannissa sinällään, vaan tärkeämpää on keskittyä teollisen fruktoosin ja viljojen roolin rajoittamiseen ruokavaliossa muiden järkevien interventioiden ohella.
Monsieur Puskan sulaksi hattuun voidaankin laskea tämä koulujen limppa-automaattien sokerijuomien katoaminen ja siitä SUURI kiitos Puskalle ja muulle asiaan vaikuttaneelle estabslismentille, niin sitä pitää !
Princetonin dramaattinen rottatutkimuksen lehdistötiedote on siis tässä:
VastaaPoistahttp://www.princeton.edu/main/news/archive/S26/91/22K07/
Hiilihydraattiasiaan palatakseni, kävin avaavan sähköpostikeskustelun KTL:n entisen pääjohtajan ja Duodecim-lehden entisen päätoimittajan Jussi Huttusen kanssa hiilihydraattien ja rasvan saannista kivikaudella. Kivikaudella hiilihydraattien saanti oli - suuri vaihtelukin otettaessa huomioon - yleensä selvästi pienempää kuin nykyään ja rasvojen saanti huomattavasti suurempaa.
VastaaPoistaMikä kiinnostavaa, monityydyttymättömien omega 6-rasvojen saanti oli huomattavan pientä mutta omega 3:sten suurta - toisin sanoen näiden suhde oli usein tasapainossa. Nykyisin omega 6-rasvoja saadaan jopa 20 kertaa kolmosia enemmän ja Huttunen piti tätä erona jota ravitsemustieteilijä pitäisi nykysuositusten mukaan epäterveellisenä.
Silti esimerkiksi inuiiteilla, Kitavanilla ja Tokelaulla Tyynellämerellä ja Kenian maasailla tai rendiileillä ei olla juuri havaittu kroonisia sairauksia kuten sydän- ja verisuonitauteja, syöpiä tai kakkostyypin diabetesta, vaikka he ovat syöneet HYVIN vaihtelevia määriä tyydyttyneitä rasvoja ja hiilihydraatteja.
Yhteistä on lähinnä joidenkin elämätapatekijöiden (liikunta, stressi) ohella modernien ruokien puute. Esimerkiksi pitkä seurantatutkimus Tokelaun asukkailla osoitti, että mitä enemmän ihmisiä päätyi Uuteen-Seelantiin, sitä enemmän krooniset sairaudet yleistyivät.
Esimerkiksi Gary Taubes (2009: 89-99) siteeraa kymmeniä antropologisia lähteitä luonnonkansojen keskuudessa eläneiltä lääkäreiltä vuosisadan alkupuolelta, osa julkaistu Lancetin kaltaisissa laatulehdissä, kuinka kroonisten sairauksien ja erityisesti syöpien esiintyvyys on ollut aivan olematonta, mutta moninkertaistunut nopeasti kun asukkaat ovat saaneet ruokavalioonsa viljoja, sokeria, melassia ja muita prosessoituja ruokia.
Aivan tuore tutkimus myös päätyi tulokseen että *pelkkä* kasvisten ja vihannesten syönti ei ehkäise syöpiä.
Mikä siis ehkäisee ?
Suosittelen lukemaan ruotsalaisen yliopistotutkija Staffan Lindebergin teoksen "Food and Western Disease" (2010) tai tilaamaan sen ulkomailta. Käsitykset ihmisten "luonnollisesta ruokavaliosta" saavat salamapäivityksen 2034 lähdeviitteen kera.
Neonomide:
VastaaPoista"Aivan tuore tutkimus myös päätyi tulokseen että *pelkkä* kasvisten ja vihannesten syönti ei ehkäise syöpiä."
Mitä onkaan sanottu pelkästään yhden tutkimuksen perusteella tehdyistä varmoista johtopäätöksistä... Jos siis viittaat Journal of the National Cancer Institute lehden tutkimukseen, jonka loppukaneettina todettiin näin:
"Conclusions: A very small inverse association between intake of total fruits and vegetables and cancer risk was observed in this study. Given the small magnitude of the observed associations, caution should be applied in their interpretation."
Mikä sitten ehkäisee, niin, tapoja on varmasti monia alkaen ruoan valmistusmetelmistä (mm. rasvaisen ruoan käristäminen korkeissa lämpötiloissa -> syöpää aiheuttava PAH-yhdiste) joidenkin ruoka-aineiden välttämisestä (mm. runsaan suolankäytön ja mahasyövän yhteys on vahva) ja toisten suurempaan käyttöön (mm. runsas ravintokuidun määrä ehkäisee suolisto- ja ruoansulatussyöpien todennäköisyyttä).
Mutta ihminen ei välttämättä halua ehkäistä syöpiä, koska se rajoittaa mahdollisesti hänen himoaan vaikka tupakoimiseen tai iloa käristää makkaraan karsinogeenejä. Ja onkohan kukaan edes syönyt kasviksia sen takia, että ne mahdollisesti ehkäisevät syöpää ja nyt sitten lopettaa/vähentää niiden käyttöä?
Tupakan vaaroista on puhuttu, mutta ei homeiden Suprmyrktyistä, vaikka tutkimuksia niistä on herunut viimeksi nyt keväälläkin. Pirullisia terveyden romuttajia!
VastaaPoistaSelailin karppaus.info-foorumia, Pekka Puska luuraili pääpiruna useammakin yhteydessä.
VastaaPoistaSyihin ja seurauksiin puuttumatta, (Älä Christer pillastu...) muutama ajatus heräsi.
Ensinnäkin, THL ei ole pelkästään ravitsemusasioihin keskittyvä laitos (laitos-hoito:-)), vaan ravitsemus on pieni osa-alue budjettiin ja resursseihin suhteutettuna. Tärkeydestä olemme mieltä.
Toki departementissa on asiantuntijat, vastaavat virkahenkilöt. Heistäkin, ja heidän asiantuntemuksestaan olemme mieltä.
Pääjohtaja Puska on kaiketi kansainvälisen sydänorganisaation johtotehtävien lisäksi kansainvälisen syöväntutkimuskeskuksen johtokunnan puheenjohtaja nykyään. Muista aktiviteeteista en ole tietoinen, enkä jaksa googlata.
Tuossa linkki, jos kiinnostaa: Puska ja D-vitamiinin myrkyllisyys
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=30&t=46915
Eli terveys, tai sairaus motivoi ja kiinnostaa.
Kuinka paljon voi yksi mies hallita? Delegointi on toki sallittua ja toivottavaa, pätevää palveluskuntaa on niin vaikea löytää nykyään..., mutta pysyykö koordinaatio johtajan hallinnassa?
Tässäkin blogissa on muutamia esimerkkejä sooloilusta ja mediapelistä.
Lyhyestä vitsi..., THL:sta tulee mieleen Neuvostoliitto, mammuttivirasto, Orwell, Kirkkovaltio jne.
Kirjoitin tarkoituksellisen hämärästi, koska asiaan liittyy paljon. Sosiaalimenot on kai suurin kuluerä budjetissa, sitä kautta THL:n pääjohtajan asema on merkittävämpi kuin päällepäin ilmenee, puoluekytkökset ja muu politikointi vaikuttaa suoraan kansanterveyteen. Tärkeät detaljit hukkuu ehkä suuriin linjoihin...
Läpinäkyvyyttä ja rehellisyyttä kaipaisin minäkin. Otanpa oluen, ja poltan tupakan pohtiessani mitä taas tuli sanottua! :)
Avautuisikohan Pekka lähitulevaisuudessa ravitsemussuosituksista ja omasta roolistaan kansakunnan terveyspolitiikan isänä?
Valveutuneelle kansanosalle, joka ei piireihin ja tietolähteiden virvoittavien vesien tykö pääse?
Ei ole tarkoitus olla ilkeä ja pahansuopa, en tiedä, ehkä on... :)
On tämmoinen poikamiehen kesäinen vapaapäivä kulutettavana tässä, keksaisin tuossa oleskellessani uuden Laitoksen, ehkä jopa tulevaisuudessa THL:n korvaavan!
VastaaPoistaNimihirviön korvaaja on luonteva, hysteriaa ja paniikkia herättämätön HHL. Henkisen Hyvinvoinnin Laitos!
(kopioinko jostain lukemaani, hmm no, ajatukset on yhteisiä...)
HHL ei tule profiloitumaan pääjohtajansa , vaan henkilökuntansa ilmentymänä. Hyvinvointia Puolueettomasti, kaikille tasapuolisesti!
Läpinäkyvässä lasitalossa on heidän päämajansa... :)
Arvot loistavat työntekijöiden kasvoilla, olemuksessa... Oppi on mennyt perille, me syömme ja liikumme kuten saarnaamme!
How well can you be! How good can you be! How healthy can you be!
Dont tread on me, sisäänkäynnin lattiamarmoriin on kuvioitu... Ken tästä käy, saa kolme toivomusta!
Joopa joo, teki mieli hieman verrytellä, niska on ihan jumissa, aivo ei saa happea! Rivien välissä on ilmaa...
Erään (kilpailevan?) instanssin, Sitran pohdinnosta lainaus,
VastaaPoista"Ruoalla on huomattava vaikutus kansanterveyteen. Väestön ruokailutottumuksien
muutos terveellisempään suuntaan tuo suuria säästöjä sairauskuluissa ja parantaa yleistä
elämisen laatua. Tällaiset muutokset ja niiden vaikutukset kiinnostavat sekä elintarvike-
että lääketeollisuutta yhteisesti. Terveydestään ja hyvinvoinnistaan huolehtiva väestö muo-
dostaa kasvavan ja ostovoimaisen markkinasegmentin kotimaassa, lähialueilla ja globaalisti.
Terveyttä ja elämisen laatua parantavat lisäarvotuotteet tuovat uutta potentiaalia koko
elintarvikeketjulle."
http://www.sitra.fi/julkaisut/muut/ERAraportti2.pdf?download=Lataa+pdf
"Ruokavaliolla on huomattava vaikutus useiden kansanterveyden kannalta merkittävien
ongelmien syntyyn ja ehkäisyyn. Ensisijaisiksi esikilpailullisen tutkimuksen painopiste-
alueiksi valittiin:
– sydän- ja verisuonitaudit
– lihavuus, tyypin 2 diabetes ja metabolinen oireyhtymä
– suoliston terveys ja immuniteetti
Kaikilla edellä mainituilla asioilla on suuri kansanterveydellinen merkitys Suomessa, lähi-
alueilla ja kaikkialla kehittyneissä maissa. Alueen tietämys ja osaaminen ovat korkealla
tasolla Suomessa. Strategiaraportin liitteinä olevat artikkelit (Gylling, Uusitupa, Salminen)
tiivistävät strategiaprosessin aikana käytyjen esitysten sisällöt. Strategisena painopisteenä
on edelleen kehittää erityisosaamista siinä, miten terveellisillä elintarvikkeilla voidaan vai-
kuttaa elintavoista aiheutuneiden sairauksien syntyyn ja ehkäisyyn."
"Terveellisen elintarvikkeen tulee olla turvallinen, hyvän makuinen, rakenteeltaan ja ulko-
VastaaPoistanäöltään miellyttävä, helppokäyttöinen ja helposti saatavilla oleva. Oleellinen osa inno-
vaatioketjun tuotekehitysosiota elintarviketieteiden ohella on kuluttajatutkimus, käyttäy-
tymistieteet, markkinointi ja viestintä.
Tavoitteet:
– ennakoida kuluttajien suhtautumista uusiin elintarvikkeisiin sekä kehittää mallintamista
ja mittareita kuluttajien käyttäytymisen ennustamiseen
– tuottaa tietoa ja menetelmiä, joiden avulla voidaan vaikuttaa terveellisien elintarvik-
keiden valintaan"
"Klusterien välinen yhteistyö
Elintarvikeklusterilla on yhteistyötä erityisesti terveys- ja hyvinvointi-, sekä metsä- ja ICT-
klusterien kanssa. Keskittymän hankkeet toimivat avoimen innovaation periaatteiden mu-
kaisesti laajassa yhteistyössä muiden keskittymien kanssa.
Suomalaisella teollisuudella on hyvät edellytykset olla maailman johtava innovaattori
elintarvikkeiden pakkauksissa. Pakkausteollisuus kuuluu pääosin metsäklusteriin. Yhdis-
tämällä metsä-, elintarvike- ja ICT-sektorin osaamista voidaan luoda uusia tuotteita ja
konsepteja, joissa yhdistyy elintarvikkeiden laatu, turvallisuus, ympäristöystävällisyys ja
ravitsemusinformaatio.
Terveys- ja hyvinvointiklusteri liittyy ravitsemustieteen, lääketieteen ja diagnostiikan
osalta läheisesti elintarvikkeiden terveysvaikutuksiin."
Tätäkään ei pidä lukea kuin piru raamattua :)
"– Hyvänmakuisen, tuotantokustannukseltaan kilpailukykyisen elintarvikkeen hyvinvointia
VastaaPoistaja terveyttä edistävät ominaisuudet ovat suomalaisille yrityksille elintärkeä kilpailukeino
kamppailussa kansainvälisiä alan volyymijättejä vastaan."
'nuff said!
Gyllingin yhteenvedosta em. raportissa,
VastaaPoista"Mitä tulisi tietää lisää? Koska aterogeneesin ja ravinnon interaktio on kovin koles-
teroli- ja rasvahappovoittoinen alue, tulisi tuntea näiden aineenvaihdunta ihmisessä ja
niiden geneettinen säätely. Endoteelisolujen metabolia tulisi tuntea, ja miten ravintoteki-
jät vaikuttavat näiden metaboliaan ja säätelyyn. Toisin sanoen, elintarvikkeiden ja kehon
vuoropuhelusta ja säätelystä tarvitaan lisää tietoa. Tämä edellyttää perustutkimuksen
yhdistämistä kliiniseen tutkimukseen.
Lääkärin näkökulmasta sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä ja hoidossa ravin-
nolla ja elintarvikkeilla on suuri merkitys, jota ei pidä jättää huomioimatta. Ravinnon
ja terveen ja sairaan ihmiskehon välisen vuoropuhelun tarkempi tunteminen mahdollis-
taa tässä mielessä vielä parempien target-elintarvikkeiden kehittämisen. Elintarvikkeen ja
lääkkeen kombinaatioita tulisi voida ennakkoluulottomasti kehittää. Viimeisenä haluan
nostaa esille viestinnän: miksi ihmiset eivät hyödynnä jo nyt tarjolla olevia erinomaisia
elintarvikevaihtoehtoja, vaan nauttivat edelleen liian paljon tyydyttyneitä rasvahappoja,
lihovat, ja ovat viehtyneitä marginaali-ilmiöihin, jotka eivät perustu tieteellisen yhteisön
hyväksymään näyttöön."
2006-2007 kirjoitettu, eli nykyaikainen?
Matti Uusituvan osuus on vielä lukematta, ehkä säästän teidät enemmiltä lainauksilta...
Lainaan lainaustani edellisestä kommentista,
VastaaPoista"Viimeisenä haluan
nostaa esille viestinnän: miksi ihmiset eivät hyödynnä jo nyt tarjolla olevia erinomaisia
elintarvikevaihtoehtoja, vaan nauttivat edelleen liian paljon tyydyttyneitä rasvahappoja,
lihovat, ja ovat viehtyneitä marginaali-ilmiöihin, jotka eivät perustu tieteellisen yhteisön
hyväksymään näyttöön."
Ihan järkevää tekstiä, sitten pitää laukoa tuollaista lopuksi, alleviivauksesksi!
Pekka kommentoi eilen Ylen tv-uutisissa THL:n terveyskatsausta, muisti mainita 'hyvät rasvat'.
VastaaPoistaRypsiöljy on tätä hyvää rasvaa?
Anteeksi vaan, kuulostaa kovin kepulaiselta. Kuten myös liikunnan tuputtaminen ratkaisuksi.
Monikaan ei ehdi liikkua. Selityksen makua tässäkin, mutta...
Pakollinen aamuvoimistelu työpaikoille, kevytlevitteellä siveltyä leipää energiaksi päivän rientoihin?
Onnea ja menestystä Turun yliopiston uudelle kanslerille!
Janne K sanoi...
VastaaPoista"Matti Uusituvan osuus on vielä lukematta, ehkä säästän teidät enemmiltä lainauksilta..."
Anna tulla vaan. Uusituvan jutut saavat aina vedet silmiin.
"Rypsiöljy on tätä hyvää rasvaa?"
VastaaPoistaMitenkä hyvää se mahtaa olla?
Kun olin pieni, nenäkäs teini-ikäinen, olin jo hirmu kiinnostunut kaikesta ravintoon liittyvästä, ja lueskelin paljon ravitsemusoppaita. Niiden tieto on nykynäkökulmasta tietysti ihan, ihan vanhentunutta, mutta yhden rypsiöljyyn liittyvän asian muistan vielä aika hyvin...
Kasvisöljyistä ja niiden hyvyydestä puhuttiin 1970-luvulla paljon. Mitä tyydyttymättömämpää sen parempaa...ja monityydyttämätön oli sitten tosi, tosi hyvä. Semmoinen hyvä öljy oli kuulemma auringonkukkaöljy. Rypsiöljyä taas ei suositeltu, koska se sisälsi ERUCAHAPPOA joka usein käytettynä aiheutti rasvakertymiä sydämeen! Se oli harmi homma, koska rypsiöljy olisi muuten ollut tosi hyvä rasvahappokoostumukseltaan ja SITÄ OLISI PYSTYNYT VILJELEMÄÄN SUOMESSA NIIN HYVIN.
No, sitä ruvettiin tuumasta toimeen. Nykyinestä kotimaisesta rypsistä on kuulemma jalostettu paha erucahappo pois...JOO, NIIN VARMAAN...
Voimmekohan luottaa tähän rypsin hyvyyteen? Ja onko kaalikasvin siemenöljyä oikeasti hyvä syödä suuressa määrin? Emme ole mitään talitinttejä...
yksi äiti
Onhan se aivan kummallista, kun suomalaisen terveyden ja hyvinvointiviranomaisen pääjohtaja suosittelee vääriä asioita.
VastaaPoistaKuka kärsii eniten: ymmärrysvajeen kohteena on jo virheellisten kouluruokailusuositusten vauhdittamana Suomen nuoret toivot, jotka sairastuvat ennen aikojaan.
Vastuun kantajajoukon olisi aika ilmoittautua.
Heheh, yksi äiti, olet sitten lapsuutesi viettänyt samaan tapaan kuin minä :) ainakin tässä asiassa... juu, auringonkukkaöljy oli tosi jees, sitä hölvättiin joka paikkaan... salaattiin, ruokaan... mahtoi olla omegatasapaino aika heikoilla.
VastaaPoistaKovetettuja kasvirasvoja ei ikinä meillä ollut, voita laitettiin leivän päälle. Margariini oli lähes kirosana. Oliiviöljy oli herkkuöljy, joka sitten onneksi yleistyi 80-luvulla ja alkoi olla joka kaupassa myynnissä...
Nykyisin ruokakaupan hyllyllä on monta hyllyllistä oliiviöljyä ja vain yksi surkea auringonkukkapurkki :)))
Näin ne trendit muuttuvat... Aika äkkiä se rypsiöljy sitten pompahti markkinoille ja tehokkaan propagandan avulla loi uran suomalaisten pöydissä. Camelia-öljy oli sit se toinen, mitä hehkutettiin 2000-luvulla.
Satun olemaan sen verran Välimeren ihminen, että oliiviöljy on ehdoton lemppari, mutta syön kyllä voita ja kookosrasvaakin... Jälkimmäinen lukemani mukaan palaa tehokkaasti ja on apuna timmin vartalon säilyttämisessä.
Vielä kommentti nimimerkille Yksi äiti.
VastaaPoistaMuista säilyttää nuo edellisten vuosikymmenten ravitsemusoppaat, todistus- ja tutkimusaineistona siitä, miten täällä on ennen eletty ja näistä asioista uskottu :)
Pekka Puska oli A-Talkissa kovin vaikuttunut kesäkuussa julkaistuista uusista 500-sivuisista amerikkalaisista ravitsemussuosituksista Dietary Guidelines Advisory Committee (DGAC) Report. PP kiirehti tekemään niiden perusteella THL:n nettisivuille 8-kohtaisen kysymyksiä ja vastauksia kirjoituksen, joka vakuuttaa, että nykyiset vähärasvaiset suositukset ovat tieteellisesti pätevät. PP on vakuutellut useissa yhteyksissä julkisuudessa, että tiedemaailma on yksimielisesti hänen takanaan ja että esim. toisinajattelija, professori Kari Salminen muka olisi näkemyksineen aivan yksin.
VastaaPoistaNyt käy yhä ilmeisemmäksi, ettei tiedemaailma ole ollenkaan yksimielinen DGAC-raportista sen enempää kuin THL:nkaan suosituksista. Kannatta lukea perusteellinen kannanotto Nutrition Journalin lokakuun numerosta. Kirjoittajat edustavat seuraavia yhteisöjä: Department of Nutrition, Gillings School of Global Public Health, University of North Carolina at Chapel Hill, Chapel Hill, North Carolina, USA, Department of Cell Biology, SUNY Downstate Medical Center, Brooklyn, New York, USA, Science Department, Triton College, River Grove, Illinois, USA, Salt Institute, Alexandria, Virginia, USA, Department of Foods and Nutrition, College of Saint Elizabeth, Morristown, New Jersey, USA,Exercise Science and Sport Studies Department, Springfield College, Springfield, Massachusetts, USA
In the face of contradictory evidence: Report of the Dietary Guidelines for Americans Committee. Nutrition Journal 2010 (oct);26:10, 915-924.
Missä mennään Puska - voiko vääryys olla pysyvä olotila?
VastaaPoistaOn erittäin raskauttavaa, että kansalaisten hyvinvoinnista päättävien riveissä, hoitoyhdistyksissä, lääkäri- ja terveydenhoitaja-koulutuksessa, virastoissa ja lainsäädäntövaliokunnissa istuu juuri lääketehtaiden agentteja päättämässä ohjelmien kautta kohtaloistamme. Vääristyminen on muuttanut jo terveyden-hoitojärjestelmäämme kohti karikkoja.
Lääkejättien agentit ovat olleet huolehtimassa, että järjettömiä summia kansalaisilta kerättyjä verorahoja ohjautuu maksuautomaatin lailla kansainvälisten lääkejättien hyväksi: metodina manipulointiin saakka tuotteistettu "lääkemääräystehtailu", sidospiirien "etuusriippuvuus" (syndrooma) ja "tieteellisesti tod." -mantrat.
Hoidoissa on ajauduttu syviin ymmärrysvajeesiin, missä itseisarvona onkin muu kuin apua tarvitseva tai hänen elämäntilanteensa ohjauksen tarve. Ravinnon osuutta terveyden ylläpidossa on vähätelty sekä virallinen ravintosuositus pohjautuu muuhun kuin laajan tiedon ymmärtämiseen.
Ehdotan, että terveydenhoitojärjestelmä olisi kansanterveyden edistämisen nimissä puhdistettava karstasta mitä pikimmin. Ja jos on tarve, niin rokotusohjelma pitäisi välittömästi saneerata Thl:ssä. Elämästä ymmärtämättömät koetehtailija-teoreetikot vaihtoon. Iidotismi kitkettävä. Ja oikeaa asiantuntemusta ei saa saastuttaa epärehellisyydellä eikä vehkeilyllä kansalaisten hyvinvoinnin tappioksi.- Kansanterveyden edistämiseksi on tehtävä täysremontti.
Missähän piilee suomalainen "oma tunto", rehellisyys ja sisu?
Puska kirjoittaa: "Olisi tärkeää, että monista kaupallisista ym. paineista huolimatta suomalaista yhteiskuntaa kehitettäisiin suuntaan, jossa terveelliset vaihtoehdot olisivat kansalaisille mahdollisimman helppoja."
VastaaPoistaOnhan se hyvä että tunnustaa että lääketeollisuus aiheuttaa paineita!
Jännittäviä agenttifantasioita ja salaliittoteorioita tässä blogissa:
VastaaPoista"On erittäin raskauttavaa, että kansalaisten hyvinvoinnista päättävien riveissä, hoitoyhdistyksissä, lääkäri- ja terveydenhoitaja-koulutuksessa, virastoissa ja lainsäädäntövaliokunnissa istuu juuri lääketehtaiden agentteja päättämässä ohjelmien kautta kohtaloistamme. "
Olisiko parempi, että esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja käsittelevät hoitosuositukset tekisi joku, jolla ei ole tutkinut ko. tauteja, jolla ei ole syvällistä tietämystä näiden tautien lääkehoidosta kliinisessä työssä? Onko siitä mielestäsi haittaa, että suositusten antaja tietää asiasta, josta antaa suosituksia? Olisiko parempi, että hoitoyhdistysten asiantuntijoina olisi maallikoita? Olisiko parempi, että lääketieteellistä koulutusta antisivat sellaiset, joilla ei ole tietoa lääkehoidoista? Pitäisikö lääketiede lakkauttaa, ja kansaa alkaa hoitaa homeopatialla ja magneettirannekkeilla ja henkiparantamisella ja poppamieskonsteilla ja tehottomilla tai jopa haitallisilla "luontais"lääkkeillä?
QUOTE: Pitäisikö lääketiede lakkauttaa, ja kansaa alkaa hoitaa homeopatialla ja magneettirannekkeilla ja henkiparantamisella ja poppamieskonsteilla ja tehottomilla tai jopa haitallisilla "luontais"lääkkeillä?
VastaaPoistaJoskus lääketieteestä on hyötyä, joskus haittaa.
Lääketieteen tulisi olla kokonaisvaltaisempaa ja pyrkiä ehkäisyyn ennen kaikkea, mutta valitettavasti asia on niin että jos jotain ei voi patentoida niin ei sitä kannata tutkia, jolloin ei sen kaikkia hyötyä tiedetä eikä niitä käytetä hoidossa. Esim. monilla rohdosvalmisteilla saataisiin todella hyviä tuloksia sairauksien hoidossa lähes ilman mitään sivuvaikutuksia, mutta eihän lääkärit sellaisista tiedä mitään.
VastaaPoistaRohdosvalmisteilla ei ole tieteellisesti mitattavissa olevaa tehoa, siksi on merkityksetöntä onko niillä sivuvaikutuksia vai ei.
VastaaPoistaMitä tarkoittaa "kokonaisvaltainen" lääketiede? Sitäkö, että ei käytetä tieteeseen pohjautuvia todistetusti toimivia menetelmiä, vaan uskomuksiin perustuvia poppakonsteja?
VastaaPoistaAikamoinen yleistys rohdosvalmisteista. Varsinkin kun esim. diabeteksen hoidossa on monia valmisteita jotka ovat hyödyllisiä.
VastaaPoistaKokonaisvaltainen lääketiede ei tarkoita, että ei käytetä toimivia menetelmiä. Mikähän idiootti sinä oikein olet? Ihan samoilla kriteereillä toimiviksi todistetuista metodeista on kyse kuin lääkeistäkin. Pubmed on täynnä tavaraa, mutta jos kyseessä ei ole Phizerin tai Orionin tuote niin sitä ei noteerata mitenkään.
"Mikähän idiootti sinä oikein olet?"
VastaaPoistaIlmeisesti sinulta loppuivat asia-argumentit, kun pitää noin alas vajota.
Esimerkiksi homeopatia laskettaneen kokonaisvaltaiseen "lääketieteeseen", samoin magneettiterapiat. Ne eivät kuulu lääketieteen metodeihin, ne eivät ole lääketiedettä.
"Ilmeisesti sinulta loppuivat asia-argumentit, kun pitää noin alas vajota."
VastaaPoistaTämä siksi että sinulta ei tunnu mitään asia-argumentteja tulevan. Sen sijaan että puhuttaisiin asiallisesti aiheesta alat puhua uskomuksiin perustuvista poppakonsteista ja toimivien asioiden hylkäämisestä.
"Esimerkiksi homeopatia laskettaneen kokonaisvaltaiseen "lääketieteeseen", samoin magneettiterapiat. Ne eivät kuulu lääketieteen metodeihin, ne eivät ole lääketiedettä."
En puhu homeopatiasta tai magneettiterapiasta. Onko niiden toimivuus todistettu lääketieteellisesti? Puhun nyt niistä tuhansista lääketieteellisistä tutkimuksista, jotka osoittavat jonkin aineen tai asian toimivuuden, mutta koska se ei ole suuren lääkefirman tuote niin sitä ei käytetä hoidoissa.
Mistä tuhansista tutkimuksista puhut? Jos puhut ravintolisistä, niin niistä todellakin on tehty tuhansia, enemmän tai vähemmän heikkotasoisia tutkimuksia, jotka lisäravinneteollisuus on useimmiten maksanut (ja siten saanut haluamansa tulokset). Lisäravinteita on tuhansia - ja vain murto-osa niistä pystyy tieteellisesti todistettavasti kykenevän parantamaan sairauksia, lähinnä tulee mieleen jotkut vitamiinit ja mineraalit, jotka voivat parantaa potilaita, joilla on näistä kliinisesti todistettu puutos. Jos puutosta ei ole, ne ovat rahanhaaskausta, ja joskus niistä on jopa enemmän haittaa kuin hyötyä.
VastaaPoista"Jos puhut ravintolisistä, niin niistä todellakin on tehty tuhansia, enemmän tai vähemmän heikkotasoisia tutkimuksia, jotka lisäravinneteollisuus on useimmiten maksanut (ja siten saanut haluamansa tulokset)."
VastaaPoistaKukahan maksaa lääkkeiden testit?
Olettaisin, että lääketeollisuus maksaa kehitysvaiheen tutkimukset, ja kliinisten testien maksajat vaihtelevat. Yliopistot maksavat osan, lääkefirmat osan (ainakin toimittavat käytettävät lääkkeet), yksityiset tutkimuslaitokset osan.
VastaaPoistaEntä sitten? Tekeekö tämä lisäravinneteollisuuden voiton maksimoinnin, ja mädännäisyyden jotenkin hyväksyttävämmäksi? Jos lisäravinneteollisuus piilomainostaa netissä tehottomia mömmöjään ja ihmiset vaihtavat oikeat, lääkärin määräämät lääkkeensä näihin tehottomiin mömmöihin, niin kyllä se minusta osoittaa aikamoista mädännäisyyttä, että köyhiltä ja sairailta ihmisiltä huijataan viimeisetkin roposet, kun he maksavat itsensä kipeiksi eivätkä saa mitään placeboa kummempaa vastineeksi. Huijausta se sellainen on, rahastusta tyhjästä.
E-EPA:a, jota tässä blogissa on piilomainostettu jos jonkinlaiseen vaivaan "on tutkittu paljon", joo. Esimerkki tutkijoista, joiden tutkimuksiin on täällä viitattu, on Horrobin ja Brasant Puri, jotka ovat olleet E-EPA:a valmistavan yrityksen palkkalistoilla tehdessään tutkimuksia, joissa kehutaan E-EPA:a. Tekeekö tutkimukset puolueelliseksi ja epäluotettaviksi? En tiedä. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä: Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt.
VastaaPoistahttp://www.neurology.org/content/65/2/286.abstract
"Amarin Neuroscience Ltd. (formerly known as Laxdale Ltd.) was responsible for organizing and funding this clinical trial, and provided the active and placebo capsules"
"Dr. Horrobin was and Drs. Murck and Manku are full-time employees of Amarin Neuroscience Ltd."
"Dr. Puri received partial salary support from Amarin Neuroscience Ltd."
Se on nyt sillä lailla, että lääkärikunta on näihin päiviin asti vähätellyt ja pilkannut ravintolisien käyttöä uskomushoidoksi, mutta uskoisin tilanteen nyt muuttuvan radikaalisti, kun lääkejätteihin kuuluva Pfizer yällä viikolla osti Ferrosanin sillä perusteella, että Ferrosan myy ravintolisiä. Pfizer katsoo niiden kuuluvan nykyaikaisen lääkeyhtiönkin tuotevalikoiniin.
VastaaPoistaTässä linkissä voi katsoa Amarin Corpin tuottaman animaation siitä, kuinka E-EPA vaikuttaa hermosolussa. Jos edellisen viestin postaaja löytää siitä jotakin huomautettavaa, pyydän ystävällisesti yksilöimään väitteet. Tässä linkissä on suomennosta animaatiosta.
"lääkejätteihin kuuluva Pfizer yällä viikolla osti Ferrosanin sillä perusteella, että Ferrosan myy ravintolisiä"
VastaaPoistaToki. Hyvää bisnestähän se halpojen ja teholtaan kysenalaisten raaka-aineiden pakkaaminen ja myyminen kalliilla helposti höynäyteltäville idiooteille on.
Mitä tulee Amarin Corpin tuottamaan videoon, yksi kysymys kiinnostaisi kovasti. Mitä tapahtuu, kun kemiallisesti muokattu, teollisesti valistettu, keinotekoinen E-EPA ohittaa veri-aivoesteen, ja integroituu osaksi hermosolun solukalvoa? Luonnollisesta ruoasta saatavat ravintoaineet lienevät turvallisempia, ja usein paljon parempia kuin kaiken maailman teollisesti tuotetut keinotekoiset mömmöt.
VastaaPoistaToinen askarruttava asia on eettisyys. Jos ryöstökalastus jatkuu kuten tähän asti, maailman kalojen arvellaan kuolevan sukupuuttoon vuoden 2050 paikkeilla. E-EPA:n valmistuksessa hävikki lienee valtava, eikä eettisesti kovinkaan hyvin puolusteltavissa. Parempi olisi syödä se kala sellaisenaan. Missä E-EPA:n raaka-aine-kalat kalastetaan? Olisiko Länsi-Afrikan rantavesillä, tai muissa sellaisissa maailmankolkissa, jossa paikalliset ovat alkaneet yhä enemmän kärsiä länsimaiden ryöstökalastuksen seurauksista? Ruokapula on tosiasia monissa kolmannen maailman maissa. "Eurooppalaisten ryöstökalastus tuhoaa kalojen sekä kalastajien elinolosuhteet Länsi-Afrikan merillä. WWF:n eli Maailman Luonnonsäätiön mukaan jo puolet Länsi-Afrikan kalakannasta on hävinnyt. ... Eurooppalaisen ryöstökalastuksen osuus on jo liki puolet Länsi-Afrikan kokonais kalansaaliista. Myös eurooppalaisten käyttämä kalusto on uhka meren ekosysteemille. Jättimäiset troolit vetävät mukaansa kaiken elävän. Se mikä ei kelpaa myytäväksi heitetään surutta takaisin mereen. Merentutkimusjärjestö Oceanan mukaan pahimmillaan 80% saaliista voi päätyä takaisin veteen. " http://eastc.wordpress.com/2010/11/05/ahneus-vie-kalatkin-merista/
Niin, ja sitten on vielä kysymys, kuinka saastuneista vesistä kalat on kalastettu, ja kuinka tuoretta kuoriloiden öljy on (jos kerran maistuu eltaantuneelta), ja miksi jotkut kuorilot liottavat muovimukin puhki: http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=179&kom=1
VastaaPoistaEn ole mitenkään erityisesti Heikkilän kannattaja, mutta ehkä tuossa jutussa jokin totuuden siemen on.
Tolonen: "Lääkärikunta on itse joutunut massiivisen disinformaation kohteeksi; sen takana on tietysti lääketeollisuus, jonka intresseissä on myydä järjettömän kalliita kolesterolilääkkeitä (vähintään 10-kertaisella katteella) terveillekin, jopa lapsille."
VastaaPoistaMillaiset katteet lisäravinneteollisuudella sitten on? Lisäravinneteollisuuden intresseissä on myydä järjettömän kalliita keinotekoisia, teollisesti valmistettuja lisäravinteita terveillekin, jopa lapsille.
"Millaiset katteet lisäravinneteollisuudella sitten on?
VastaaPoistaLisäravinneteollisuuden intresseissä on myydä järjettömän kalliita keinotekoisia, teollisesti valmistettuja lisäravinteita terveillekin, jopa lapsille."
Lääketeollisuuden katteet ovat paaaljon suuremmat, koska lääkeaineita suojataan patentein, jolloin hinnoittelu voidaan viedä maksukyvyn ylärajalle.
Lisäravinneteollisuus ei perustu keinotekoisille aineille vaan luonnollisille aineille, joiden määrää on tiivistetty. Esim. kalaöljyt, aminohapot, proteiinivalmisteet, hivenaineet, kasviuutteet ja vitamiinit jne. Hyvin pieni osa on alunperin keinotekoisia aineita ja ne rajoittuvat lähinnä urheilulisäravinteisiin, joita ei minun mielestäni voida käsitellä kun puhutaan esim. kalaöljystä tai kasviuutteista. Ne on tehty suorituskykyä parantamaan ja niiden turvallisuus ja toimivuus on kyseenalaista. Ne vaan tuppaavat leimaamaan koko lisäravinnemarkkinan. Lääketeollisuushan sen sijaan perustuu yksinomaan keinotekoisille ja teollisestivalmistetuille aineille. Ei taida kovin montaa kasveista johdettua lääkeainetta olla enää myynnissä kun vuosisata sitten apteekeista ei muita saanutkaan. Tämän ne lääkefirmat ovat tehneet.
Mitä tulee lisäravinteiden myynnistä terveille, niin lisäravinteethan ovat nimenomaan sairauksien ennalta ehkäisyä ja terveydenhoitoa varten. Toisin kuin lääkkeet, jotka ovat vain ja ainoastaan sairauksien hoitoa varten ja hyvin hyvin pienissä määrin ennalta ehkäiseviä. Ja kyllä lääketeollisuuden intresseissä on tuputtaa lääkkeitä kaikille terveillekin ihmisille. Esimerkkinä lääketeollisuuden ajama kolesterolitasojen tiputtaminen viidestä kolmeen. Tällä tavalla saadaan 90% ihmisistä statiinien käyttäjiksi.
"Lisäravinneteollisuus ei perustu keinotekoisille aineille vaan luonnollisille aineille, joiden määrää on tiivistetty. Esim. kalaöljyt, aminohapot, proteiinivalmisteet, hivenaineet, kasviuutteet ja vitamiinit jne. Hyvin pieni osa on alunperin keinotekoisia aineita ja ne rajoittuvat lähinnä urheilulisäravinteisiin, joita ei minun mielestäni voida käsitellä kun puhutaan esim. kalaöljystä tai kasviuutteista. "
VastaaPoistaMistäs kasvista sitten C-vitamiini on "tiivistetty"? Entä D-vitamiini? Magnesium? Rautatabletit?
Niinpä.
VastaaPoistaLisäravinneteollisuuden tuotteiden perustuminen melkein pelkästään luonnollisille aineille taitaa olla perätön väite.
"Mistäs kasvista sitten C-vitamiini on "tiivistetty"? Entä D-vitamiini? Magnesium? Rautatabletit?"
VastaaPoistaEihän tossa niin lue että kasveista olisi tiivistetty. Pointti on se että c-vitamiini, d-vitamiini, magnesium ja rauta yms esiintyvät luonnossa tai elimistössä toisin kuin esim. statiinit ja muut lääkkeet.
C-vitamiini muuten valmistetaan glukoosista, D-vitamiini lampaan villasta, magnesiumia ja magnesiumia löytyy monista lähteistä.
Tolonen: "Lääkärikunta on itse joutunut massiivisen disinformaation kohteeksi; sen takana on tietysti lääketeollisuus, jonka intresseissä on myydä järjettömän kalliita kolesterolilääkkeitä (vähintään 10-kertaisella katteella) terveillekin, jopa lapsille."
VastaaPoistaMinä: "Millaiset katteet lisäravinneteollisuudella sitten on? "
Oletettavasti aika muhkeat, koskapa tämä edesmennyt herra Horrobin, jonka tutkimuksia on hehkutettu tässä blogissa, on ollut UK:n 100 rikkaimman joukossa. Hän on tutkinut itse perustamiensa firmojen tuotteita, ja julkaissut tulokset itse perustamassaan lehdessä. Hän ehkei siksi ole kaikkein luotettavimmasta päästä lähteitä, kun esitetään tutkimuksia E-EPA:sta.
http://en.wikipedia.org/wiki/David_Horrobin
Eräs anonyymi esitti kummallisen väitteen lisäravinneteollisuudesta, joka ei pidä paikkansa: "Lisäravinneteollisuus ei perustu keinotekoisille aineille vaan luonnollisille aineille, joiden määrää on tiivistetty. "
VastaaPoistaEi pidä paikkansa.
Tuosta C-vitamiinin "luonnollisuudesta".
Se on niin teollisesti valmistettu kuin olla ja voi.
Jos se valmistetaan glukoosista, niin glukoosin valmistus on varsin monimutkainen teollinen prosessi: http://www.madehow.com/Volume-1/Sugar.html
C-vitamiinin valmistus glukosista käsittää mm. seuraavat vaiheet:
"The two industrial methods used to produce vitamin C synthetically employ the sugar glucose. The Reichstein process was developed in tthe early 1930s and uses a short fermentation process, followed by chemical processing: Glucose > Sorbitol + fermentation > Sorbose > Diacetone-Sorbose > Keto-Gulonic acid > Keto-Gulonic acid methylester > Ascorbic acid.
An improved method using a two-step fermentation process was developed in China in the 1960s: Glucose > Sorbitol + fermentation > Sorbose + fermentation > Keto-Gluconic acid > ascorbic acid. Most vitamin C is currently produced in China using this method; there are only a couple of manufacturers outside of China producing vitamin C.
Read more: How is Vitamin C (ascorbic acid) manufactured? | Answerbag http://www.answerbag.com/q_view/13590#ixzz1E3EbJWXW "
Eli tällaisen monimutkaisen prosessin lopputuloksen perusteellako sinä anomyymi väität, että C-vitamiini on luonnollinen tuote?
Tässä yleinen toteamus vitamiinien valmistuksesta:
"Vitamins can be derived from plant or animal products, or produced synthetically in a laboratory. Vitamin A, for example, can be derived from fish liver oil, and vitamin C from citrus fruits or rose hips. Most commercial vitamins are made from synthetic vitamins, which are cheaper and easier to produce than natural derivatives. So vitamin A may be synthesized from acetone, and vitamin C from keto acid.
Read more: How vitamin is made - ingredients of, making, history, used, processing, components, steps, product, machine, History, Raw Materials, The Manufacturing Process, Quality Control http://www.madehow.com/Volume-3/Vitamin.html#ixzz1E3JUvv00
väitä: "Lääketeollisuushan sen sijaan perustuu yksinomaan keinotekoisille ja teollisestivalmistetuille aineille"
Niin kuin edellä näimme, C-vitamiinin valmistus on hyvin keinotekoinen ja teollinen prosessi. Olemme osoittaneet, että anonyymi torstai, helmikuu 10, 2011 4:16:00 ip. puhui puutaheinää ainakin tässä asiassa. Lisäravinneteollisuuden tuotteet eivät välttämättä ole sen "luonnollisempia" kuin lääketeollisuudenkaan.
C-vitamiinia esiintyy luonnossa. Statiineja ei esiinny luonnossa. Tässä on vissi ero.
VastaaPoistaC-vitamiinia toki esiintyy luonnossa. Mutta niin esiintyy statiinejakin *), ja penisilliiniä, mutta myös syanidia ja arsenikkiakin. Että mikä oli perimmäinen ajatuksesi? Onko kaikki luonnossa esiintyvä on hyvää ja terveellistä? Myös syanidi ja arsenikki?
VastaaPoista*) esimerkikiksi näissä esiintyy statiineja: Penicillium citrinum (sisältää mevastatiinia) ja Aspergillus terreus (sisältää lovastatiinia) Lähde: http://en.wikipedia.org/wiki/Statin
Sinänsä en itse haluaisi esittää kovin vahvoja väitteitä statiineista. Wikipedian mukaan statiineilla pelastetaan ihmishenkiä, ne vähentävät kuolleisuutta sellaisilla potilailla, joilla on sv-tauti. Jos sinä onnistut kirjoituksillasi pelottelemaan joukon sv-tautia sairastavia niin, että nämä eivät otakaan lääkärin määräämiä lääkettään, pidän sinua moraalisesti vastuullisena menetetyistä ihmishengistä.
Ilmeisesti statiineista ei ole hyötyä sellaisilla, joilla ei ole todettu sv-tautia, joten korkean riskin potilaat eivät wikipedian mukaan hyödy statiineista.
"Statins are generally accepted as effective in decreasing mortality in people with preexisting cardiovascular disease. They are also currently advocated for use in patients at high risk of developing heart disease,[2] but the evidence for this is questioned. A 2010 meta-analysis of studies found no benefit in terms of all-cause mortality when statins were used as a high-risk primary prevention intervention.[14]"
ps. em wikpedia-lähde myös kertoo, että mm. osterivinokkaassa ja punariisissä esiintyy luonnollisesti statiinia.
VastaaPoista"Some types of statins are naturally occurring, and can be found in such foods as oyster mushrooms and red yeast rice. "
Tässä koko lista:
http://en.wikipedia.org/wiki/Statin#Names_and_types
Jos lääketeollisuuden sijaan lisäravinneteollisuus alkaisi innokkaasti markkinoimaan ja myymään näitä "luonnollisia" ja "aitoja" ravintolisiä, "tehokkaina" ja "turvallisina", olisiko se sen eettisempää? Miksi tai miksi ei?
Sekä punariisiä että osterivinokasta sattumalta myydään kuin myydäänkin luontaistuotteena. Myyntilauseena esimerkiksi "Osterivinokkaalla (Pleurotus ostereatus) on suotuisa vaikutus rasva-aineenvaihduntaan". HUOM! en suosittele kumpaakaan valmistetta ks. http://www.meidanperhe.fi/keskustelut/alue/2/viestiketju/878058/_alkaa_syoko_punariisi_valmistetta_ov