sunnuntaina, toukokuuta 30, 2010

Maitorasvat suojaavat ensimmäiseltä sydäninfarktilta

*
Arvoisat lukijani
, te tiedätte, että rakastan voita, juon mieluusti täysrasvaista maitoa ja nautin muitakin täysrasvaisia maitotuotteita. On edelleen hyvin kiistanalaista, onko tämä linjaus terveellistä ihmiselle. Itse uskon maitorasvojen terveellisyyteen ja niiden myötä saavutettuun hyvään oloon.

Ihan äskettäin on ilmestynyt hyvin mielenkiintoinen tutkimus maitorasvojen mahdollisista terveyshyödyistä.

Uppsalan yliopiston tutkijat (Ewa Warensjö etunenässä) raportoivat American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehden tuoreessa artikkelissaan, että maitorasvojen runsas nauttiminen saattaa suojata ensimmäiseltä sydäninfarktilta (koskee erityisesti naisia).

Ruotsalaiset tutkijat ovat näköjään kehittäneet varsin näppärän menetelmän, jolla henkilön maitorasvan kulutusta voidaan mitata varsin tarkasti. Ruokapäiväkirjojen avulla kerätty tieto on kovin altis virheille. Tässä ruotsalaismenetelmässä vältetään tämä virhelähde.

Lehmän pötsikäymisessä syntyy nimittäin maidolle ominaisia parittoman hiililuvun rasvahappoja, penta- ja heptadekaanihappoa. Kun seurattiin näiden rasvahappojen esiintymistä ihmiselimistössä, voitiin todeta, että maitorasvan kulutus oli yhteydessä pienempään infarktiriskiin.

Ne ihmiset, jotka käyttivät enemmän maitorasvoja, heidän elimistöönsä kerääntyi suuremmassa määrin parittoman hiililuvun rasvahappoja.

Minun subjektiivinen käsitykseni maitorasvojen terveellisyydestä sai vahvistusta.

Kommentteja?

Tutkimuksen nimi: Biomarkers of milk fat and the risk of myocardial infarction in men and women: a prospective, matched case-control study. Raportti löytyy täältä.

Juttuvinkin löysin Anssi Mannisen blogista.

Muita juttuja maitorasvoista:

11 kommenttia:

 1. Näitä nimenomaan maitorasvaan liittyviä tutkimuksia on nimenomaan ihan viime hetkinä tullut hirveästi ulos...

  Viime vuonna tuli se ruotsalaisia maalaismiehiä tarkasteleva kohorttitutkimus, jossa vähäinen maitorasvan käyttö tuotti nelinkertaisen sydänkohtausriskin runsaasti kasviksia syöville.

  Tänä vuonna tuli aussitutkimus, jossa muistaakseni rasvaisimpia maitotuotteita käyttäneet kuolivat muistaakseni 69% vähemmän sydänkohtauksiin.

  Sitten se CLA-tutkimus ihan Harvardin porukoilta, jossa todettiin, että runsas rasvakudoksen CLA-transrasvahappo (paljon maitorasvassa) korreloi puolet pienemmän kuolemaan johtamattoman sydänkohtausriskin kanssa.

  Ja nyt vielä tämä. Paljonpaljon on kyllä tullut ulos, huhuh!

  VastaaPoista
 2. Valtsu on oikeassa. Paljon on uutta tutkimustietoa maitorasvojen terveellisyydestä. Ei vain tahdo ylittää uutiskynnystä Suomessa.

  VastaaPoista
 3. No mutta Pekka. Laita nyt tänne se valtava kansainvälinen näyttö tyydyttyneen rasvan haitallisuudesta.

  VastaaPoista
 4. Toisaalta tiedämme, että lehmän maidon rasva on tarkoitettu vain vasikkaa varten (P Puska, Terveydeksi! 6/2009), ja vain luonnollinen, pastöroitu, homeopaattisesti D-vitamiinivahvistettu Rasvaton maito on ihmisen luonnonmukaista ravintoa. Onhan siinä kalsiumiakin!

  VastaaPoista
 5. Huokaus Valtsu, näinhän se menee se virallinen maitovalistus. Heh.

  VastaaPoista
 6. http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1000252

  Effects on Coronary Heart Disease of Increasing Polyunsaturated Fat in Place of Saturated Fat: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials

  "Conclusions

  These findings provide evidence that consuming PUFA in place of SFA reduces CHD events in RCTs. This suggests that rather than trying to lower PUFA consumption, a shift toward greater population PUFA consumption in place of SFA would significantly reduce rates of CHD."

  VastaaPoista
 7. Vaan mitäpä mieltä "S." olet tästä linkkaamasi tutkimuksen analyysistä:

  http://wholehealthsource.blogspot.com/2010/03/leave-your-brain-at-door.html

  VastaaPoista
 8. Kuinka olla vastaanpuolesta, tasan yhtä mieltä, paitti siitä yhdestä kohdasta?

  S, vanha juttu tuo linkkaamasi, joku vaivautuu ehkä linkkaamaan kumoavan. Etsi itse mieluummin. Olet ärsyttävä.
  (----:)

  VastaaPoista
 9. Minä ainakin olen kiinnostunut myös vastaväitteistä. Ainoastaan Pohjois-Korean johto ja Suomen THL:n johto tietävät absoluuttisen totuuden. Kaikki Pohjois-Korealaiset ovat yhtä mieltä siitä, että isä aurinkoinen on paras johtaja (kansanäänestyksien tuloksethan sen kiistatta kertovat). Samoin kaikki maailman tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että eläinrasvat ovat hengenvaarallista myrkkyä (tuhannet tutkimukset todistavat näin, eikä edes tarvitse nimetä yhtään ainoata, koska tämä on niin kiistämätön fakta).

  Näissä viimeaikaisissa positiivisia vaikutuksia löytäneissä maitorasvatutkimuksissa minulle on silmiin pistänyt tutkimuksien aineiston vähyys (yleensä korkeintaan muutamia satoja henkilöitä muutaman kuukauden ajalta). Erityisen vakuuttavaa näyttöä ei nähdäkseni ole suuntaan tai toiseen. Tosin mielestäni enemmän näyttöä näyttää olevan maitorasvojen puolesta kuin vastaan.

  Itse olen koko ikäni käyttänyt paljon maitorasvoja. Olen aina valinnut (ja edelleen valitsen) maitotuotteista kaikkein rasvaisimmat versiot. Tämä kuitenkin perustuu enemmänkin maalaisjärkeen, kuin tutkittuun tietoon. Toivoisin vakuuttavampaa tutkimusnäyttöä aiheesta, oli se sitten puolesta tai vastaan.


  Tyhmä Kyselijä

  VastaaPoista
 10. "Effects on Coronary Heart Disease of Increasing Polyunsaturated Fat in Place of Saturated Fat: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials"

  Heikkotasoinen meta-analyysi. Löydäöt lisäinfoa blogistani:

  http://manninen-nutraceuticals.blogspot.com/2010/03/pehmealla-rasvalinjalla-jatketaan.html

  Tuollaisella artikkelilla ei olisi mitään asiaan ravitsemuksen spesiaalitiedelehteen.

  VastaaPoista
 11. Minulla ainakin ruokahalu normalisoitui, kun siirryin margariinista maitorasvaan. Voileipiä menee paljon vähemmän kuin margariinileipiä.

  yksi äiti

  VastaaPoista