torstaina, toukokuuta 27, 2010

C-vitamiini ei tykkää kuparista

*
D-vitamiinista äskettäin keskustellessamme tuli tarve keskustella C-vitamiinista. Nyt nimimerkki "Tyhmä kyselijä" (joka ei ole mikään tyhmä kyselijä suinkaan!) on halukas keskustelemaan C-vitamiinista ja askorbiinihaposta. En pidä huonona ideana laisinkaan. Nostin esille vanhan kirjoitukseni (kirjoitettu 16.11.2006), johon äsken (27.5.2010) tuli kiva kommentti.

Keskustelkaamme C-vitamiinista!


Tästä alkaa alkuperäinen juttu:

Arvaamattomia ovat vitamiinien vaikutukset
. Tämän
sai havaita Patric Jansson Åbo Akademissa. C-vitamiini ja kupari voivat yhdessä edistää juomavedessä happiradikaalien ja vetyperoksidin muodostumista, väittää FM Jansson väitöskirjassaan.

Nämä vapaat happiradikaalit ovat varsinaisia ilkimyksiä. Ne hajottavat solurakenteita kuten lipidikalvoja, proteiineja ja DNA:ta. Varsinkin jos niitä on paljon. Vapaat happiradikaalit on yhdistetty muun muassa vanhenemisprosessiin, syöpään, tulehdussairauksiin, veritulppiin ja hermosto- ja sydänsairauksiin. Tohtori Matti Tolonen on tästä puhunut jo kauan. Kaikkien kroonisten sairauksien syytekijöitä ovat hänen mielestään happiradikaalien muodostuminen, hapetusstressi ja tulehdus. Miten on mahdollista, että "antioksidanttivitamiini" nimeltään C-vitamiini aiheuttaa lisää hapetustressiä, vaikka asian pitäisi olla juuri päinvastoin?

Tolonen voi nähdäkseni näiltä osin nukkua yönsä rauhassa. Tämä yllättävä tulos saatiin vasta laboratorio-olosuhteissa, eikä vielä voida sanoa tuloksen vaikutuksesta ihmiseen kovinkaan paljoa, Jansson korostaa. Vielä ei myöskään tiedetä, voisivatko ruoan muut ainesosat kumota vaikutuksen. Korostaisin itse, että aina on parasta nauttia vitamiinit monipuolisesta ravinnosta, eikä pillereistä.

C-vitamiinia lisätään nykyisin juomiin ja muihin elintarvikkeisiin enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja C-vitamiinia popsitaan lähes puolihuolimattomasti jopa grammakaupalla. Näin tehdään siksi, että C-vitamiinin on havaittu toimivan hyvänä säilöntäaineena juomissa ja se estää tehokkaasti hapettumista. C-vitamiini luetaan niihin antioksidantteihin, jotka voivat suojella elimistöä vapailta happiradikaaleilta. Tutkijan elämä on kuitenkin yllätyksiä täynnä, sillä kun vesijohtovedessä on kuparia on voitu osoittaa, että C-vitamiini saattaa edistää vapaiden ja erittäin haitallisten happiradikaalien muodostumista.

Yllättävä havainto oli myös, että happiradikaaleja muodostui tutkimuksessa silloin, kun vedessä oli runsaasti bikarbonaattia. Bikarbonaatti on yleisesti vesijohtoveteen lisätty yhdiste, jonka pitoisuus vedessä vaihtelee alueittain. Kupari oli tutkimuksessa ainut metalli, joka sai aikaan happiradikaalien ja vetyperoksidin muodostumista. Rautaionit puolestaan pystyivät estämään C-vitamiinin ja kuparin aiheuttamaa haitallisten yhdisteiden muodostumista.

Perjantaina 17.11.2006 on Patric Janssonin tiukka hetki. Silloin hän puolustaa näkemystään julkisesti Åbo Akademin matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa.

Pro-oxidant activity of vitamin C in drinking water: role of copper, iron and bicarbonate.

Lähde: http://www.abo.fi/press/

Muuta luettavaa C-vitamiinista:

1 kommentti:

  1. Onko se askorbiinihappo nyt sitten niin mahtava säilöntäaine, että sitä on pakko lisätä vähän joka tuotteeseen? Minä en ilman asiallisia perusteita usko, että askorbiinihapolla olisi samat terveysvaikutukset kuin luonnontuotteilla, jotka sisältävät paljon C-vitamiinia. Luonnontuotteet saattavat sisältää samaa askorbiinihappoa, mutta lisäksi niissä on muita komponentteja joiden yhteisvaikutuksesta ei ymmärtääkseni ole läheskään riittävästi tietoa.

    Elintarvikkeita, joihin askobiinihappoa on lisätty, usein markkinoidaan terveellisempänä. Kuitenkin monissa viimevuosina julkaistussa tutkimuksessa on yleisen uutisoinnin mukaan kumottu C-vitamiinin uskottuja terveysvaikutuksia. Päinvastoin monessa tutkimuksessa on saatu viitteitä, että suurista C-vitamiinimääristä on terveydellistä haittaa. Näissä tutkimuksissa ollaan kuitenkin tietääkseni keskitytty pelkästään askorbiinihappoon, joka on terveysteholtaan ehkä sadasosissa verrattuna ruuasta saatavaan C-vitamiiniin (http://www.luontaisnetti.fi/artikkelit_vitamiinit.htm). Luullakseni luonnottoman suuret askorbiinihappomäärät aiheuttaa noita haittavaikutuksia. "Aidosta" ruuasta on varmaan käytännössä mahdotonta saada liikaa C-vitamiinia.

    Ja eihän C-vitamiinin riittävä saanti "aidosta" ruuasta ole edes mitenkään vaikeaa. Yksistään kolmasosa pienestä paprikasta riittää täyttämään raavaan miehen suositusten mukaisen päivittäisen C-vitamiinitarpeen. Yksi iso punainen paprika sisältää C-vitamiinia lähes 6-kertaisesti raavaan miehen päivittäisestä C-vitamiinitarpeesta.

    Jerik kertoi "D-vitamiinia urheilijoille" -kommentointiosuudessa käyttävänsä lisäravinteita saadakseen riittävästi vitamiineja ja hivenaineita: seleeniä, E-vitamiinia, C-vitamiinia ja A-vitamiinia. Mutta miksi purkista? Miksei ruokana? Seleenitarve täyttyy 200-300g sianlihaa, E-vitamiini 100g suolapähkinöitä, C-vitamiini muutamalla suikaleella paprikaa ja A-vitamiini yhdellä isolla porkkanalla. Ja nämä siis huomioimatta ollenkaan muita päivän aikana syötyjä ruokia. Koska "aidossa" ruuassa on vitamiineja ja hivenaineita, niin noiden 4 tarpeen päivittäisen täyttymisen varmistamiseen riittää: vähän jotain sianlihaa, kourallien suolapähkinöitä, vähän paprikaa ja vähän porkkanaa. Eikä tarvitse huolehtia yliannostuksista tai sivuvaikutuksista.


    Tyhmä Kyselijä

    VastaaPoista