torstaina, toukokuuta 06, 2010

Ruotsissa ei tiedetä mitä diabeetikon pitää syödä...

*
...Suomessa "tiedetään".

Nyt seuraa tekstiä, joka voi herkimmissä ihmisissä aiheuttaa tavallista enemmän hämmennystä. Lukekaa siis seuraavat rivit vain jos teillä on erityistä halua tietää mitä diabeetikon pitää syödä pysyäkseen mahdollisimman terveenä.

Suomen diabetesliitto on suuressa viisaudessaan päättänyt, että diabeetikko voi syödä ihan samaa ruokaa kuin kaikki muutkin ihmiset. Kätevää, mutta onko se viisasta?

Ruotsissa on toinen ääni kellossa. Siellä on erityinen valtiollinen työryhmä, Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU), valmistellut ohjeita diabeetikolle. Eilen (5.5.2010) SBU:n työryhmä julkaisi sekä lehdistötiedotteen että alustavan raportin työnsä hedelmistä.

Työryhmä pohti kaksi vuotta sitä mitä diabeetikon tulisi syödä, mutta selvyyttä asiaan ei tullut. SBU ei tiedä millainen ruokavalio on sopivin diabeetikolle!

Vähärasvainen ja runsashiilihydraattinen ruokavalio, jonka Suomen diabetesliitto "tietää" parhaimmaksi mahdolliseksi diabeetikolle, osoittautui epävarmaksi, sillä sille ei löytynyt tieteellisiä perusteita. Vähähiilihydraattinen ruokavalio (VHH), josta Suomen diabetesliitto ei löydä juuri mitään hyvää sanottavaa, oli erityisesti maltillisimmassa muodossaan parempi kuin edellä mainittu ruokavalio, mutta siitä ei ollut riittävän suuria ja pitkäaikaisia tutkimuksia. Näin ollen SBU ei voinut suositella sitäkään.

Se mikä on varmaa on seuraava asia: Suomen diabetesliiton suosittelema ruokavalio diabeetikolle on tullut tiensä päähän. Sen sopivuus diabeetikolle on arvailujen varassa. Tieteellistä näyttöä sopivuudesta ei ole. Mahdollisesti Suomen diabetesliiton ravitsemussuosituksia voidaan soveltaa terveille ihmisille, mutta sekin on epävarmaa.

Se mikä on epävarmaa on seuraava asia: Tässä tuhlattujen resurssien sekamelskassa (miksi VHH:ta ei ole tutkittu tarkemmin?), potilaat on nyt jätetty oman onnensa nojaan. SBU sanoo diabeetikolle: "valitse itse". Kummallinen epävarmuus vallitsee siis Ruotsissa. Suomessa "tiedetään".

Diabeetikko - soita heti huomenna Suomen diabetesliittoon ja kysy ovatko diabeetikon ravitsemusohjeet edelleen voimassa - Suomessa! Jos automaattisesti vastataan, että tottakai heidän suosittelemansa ruokavalio on edelleen voimassa, pyytäkää diabetesliittoa esittämään ne tieteelliset näytöt, jotka puhuvat ruokavalion erinomaisuuden puolesta.

Asiasta kirjoittaa tohtori Matti Tolonen.

Lisää tietoa Matilta ja minulta heti kun ehdimme lukea yli 300 -sivuisen raportin kokonaisuudessaan.

Muita kirjoituksia diabeteksesta:

13 kommenttia:

 1. Vuosi 2010 on muutoksen vuosi Suomessakin.
  Parasta ravitsemusmallia ei tiedä kukaan.
  Nyt voidaan jo sanoa, että "virallinen malli" aiheuttaa vain lisää diabetesta (ja muita aineenvaihduntasairauksia).
  Jos hoidot eivät olisi niin hyviä, mitä ovat, olisimme todella pulassa.

  VastaaPoista
 2. Huh huh mikä juttu! Toivottavasti valtamediassakin reagoidaan tähän!

  VastaaPoista
 3. Timo Kuuselan kanssa ihan samaa mieltä. "Virallinen" on viallinen diabeteshoidossa. Onneksi on näitä rehellisiä blogikirjoittajia kuten:
  1) sundqvist.blogspot.com
  2) kostoktorn.se
  3) passagen.se/dahlqvistannika
  4) timo kuuselan blogi
  5) riikkasoyring.blogit.uusisuomi.fi

  VastaaPoista
 4. On kauheaa lukea ravitsemussuosituksia joita annetaan sydäntautisille ja diabeetikoille. Nämä ohjeet parhaan tietämykseni mukaan vain pahentavat molempia tilanteita ja voivat muuttaa terveenkin sairaaksi. Hiton Puskat ja kumppanit. Pitäisi saada uusia ihmisiä virkoihin. Sellasia, jotka luottavat tutkimuksiin eivätkä uskomuksiin.

  VastaaPoista
 5. Perenna kirjoittaa Timo Kuuselan blogissa:

  "(Ei ole tieteellistä tukea sille, että juuri [vähärasvainen] ruokavalio olisi 2-diabeetikolle paras. Diabeetikon ravitsemusohjeet eivät perustu kliinisiin verensokerimittauksiin, tavoitteena normaalipaino ja hyvinvointi, vaan ne on laadittu tavoitteena sydän- ja verisuonitautien estäminen.)

  Tässä järkyttää se, että ruoka-aineiden vaikutuksia verensokeriin on niin helppo tutkia että sen voi tehdä amatööri kotona. EIKÄ SITÄ SILTI OLE TEHTY!"

  VastaaPoista
 6. kostdoktorn kirjoittaa SBU:n raportista:

  "SBU: Med tanke på att det vetenskapliga underlaget för kostråd vid diabetes är så bräckligt, finns det skäl att vara försiktig med tolkningarna när det gäller val av kostregim vid diabetes. Det pågår nu ett stort antal studier som förmodligen håller högre kvalitet än många av de studier som ingår i denna rapport. Resultaten från ett fåtal välgjorda studier skulle mycket väl kunna förändra våra slutsatser. Därför måste det finnas en beredskap att ompröva slutsatserna i denna rapport.

  kostdoktorn: Patienter får själva stort inflytande framöver. De som väljer lågkolhydratkost skall självklart också kunna få stöd från vården. Kostrådgivare i vården behöver vara ”lyhörda och flexibla”, och behärska fler kostalternativ. Om inte behöver de fortbildning: behovet lär vara stort."

  VastaaPoista
 7. Älä muuta viserrä Krisu. Täällä "tiedetään". :-)

  VastaaPoista
 8. Luin tuon SBU:n raportin. Kiitos linkistä!
  Ensin pieni selitys. Christer on terveystoimittaja ja tekee töitä sillä tavalla, että tekee nasevan jutun, joka houkuttelee ihmisiä lukemaan ja kommentoimaan kirjoitustaan. Hieno juttu. Huonompi juttu tässä on, että Christerin jutut helposti korostavat jotakin tiettyä asiaa ja jättävät jonkun asian kokonaan kertomatta. Ei siinä mitään. Näin tekevät kaikki toimittajat. Ei ole tilaa tuoda esille kaikki faktat ja kuka lukisi sellaista uutista, jossa on kaikki tieto?
  No niin, nyt kun suunnilleen "tiedämme" miten Christer ansiokkaasti toimittaa näitä erinomaisia blogikirjoituksiaan, voin paljastaa, että Christer ei ollut ihan rehellinen tuon SBU:n raportin suhteen. Tai sitten Christer tulkitsee raportin kirjaimellisesti nimenomaan ravitsemusraportiksi (ja sulkee pois esimerkiksi liikunnan). Tämän sanon siksi, että SBU:n raportissa on VHH-vaihtoehtoakin paremmin tieteellistä tukea seuraavalle asialle:
  Sellainen diabeteshoito joka yhdistää vähärasvaisen ja runsaskuituisen ruokavalion elämäntapamuutoksiin (ei tupakkaa, paljon liikuntaa, hyvä uni jne.) on kaikkein parasta hoitoa.

  Mutta Christer ei ole minkäänlaisessa pinteessä, sillä:
  Yrittäessään selvitä pelkillä ruokaohjeilla diabeetikko voisi kernaammin vähentää hiilihydraattien saantia kuin syödä niitä niin paljon kuin diabetesliitto täällä Suomessa suosittelee. Tässä löytyy tukea yhä enemmän sille ajatukselle, jonka Christer on ansiokkaasti tuonut esille edellisissä kirjoituksissaan: Jos terve taikka sairas haluaa syödä runsaasti hiilihydraatteja hänen pitää liikkua paljon. Sellainen sairas tai terve, joka liikkuu tosi vähän, hänen täytyy vähentää hiilihydraattejaan.
  Yritin saada asiani selvästi tähän, mutta minähän en ole mikään toimittaja! Pahoitteluni pitkästä selityksestä. Lisää tällaista Christer!!!!!!

  VastaaPoista
 9. On ilo huomata, että tätä vaatimatonta terveysblogiani, on lukemassa vain fiksuja ihmisiä.

  Niin kuin esimerkiksi Risto, joka ihan oikein analysoi tämän kirjoitukseni. Pitkien sepustusten sijaan tarjosin teille pohdittavaksi vain pienen osan SBU:n raportin häkellyttävimmistä löydöksistä. Diabeetikolle sopivaa ruokavaliota on erittäin vähän testattu diabeetikolle! Kuitenkin ollaan niin varmoja Suomen diabetesliitossa, että omaksuttu vähärasvainen ja runsashiilihydraattinen linjaus on se ainut oikea tapa diabeetikon syödä. Tätä minä en ymmärrä.

  Fiksulla tavalla Timo Kuusela näkee tulevaisuudessa muutostekijöitä jo tänä vuonna. Diabetes on niin salakavala ja julma sairaus, että toivoisi sellaisen ruokavaliomallin syrjäytyvän, joka lisää tätä sairautta. Diabeetikkoja kehotetaan kyseenalaistamaan nykylinjaus. Siitä seuraa taatusti paljon protesteja diabetesliiton suunnalta, mutta jos siinä talossa elää vähänkään inhimillisyyden henkeä, silloin ajatellaan diabeetikon parasta eikä MITÄÄN MUUTA. Vain diabeetikon parhaaksi olkoon tuokin liitto perustettu!

  Oli kiva kun biponainen kävi "kylässä". Ei ole vähään aikaan näkynyt kommenttejasi. Hyvää asiaa sinulla oli taas. Yritän pysyä noiden rehellisten blogikirjoittajien listallasi jatkossakin! Tärkeä oli tämä huomiosi: "Ruoka-aineiden vaikutuksia verensokeriin on niin helppo tutkia että sen voi tehdä amatööri kotona. EIKÄ SITÄ SILTI OLE TEHTY!" Anna meidän kaikki kestää...

  Örveltäjän pahan olon ymmärtää. Ei kuitenkaan heitetä tätä kuuluisaa kirvestä järveen vaan luotetaan siihen, että uusi päättäjä- ja tutkijasukupolvi vie meidät taas sille kaidalle polulle. Nykyinen terveysasioistamme päättävien joukko on niin liemessä omien sanomistensa kanssa, että sellainen fiksu takin kääntö ilman kasvojen menettämistä on jo aika mahdoton ajatus. Jos emme ole niin mahdottoman jaloja ihmisiä, että me sallimme tälle nykyiselle päättäjäjoukolle sellaisen kunniakkaan poistumisreitin ja uuden uljaan paluun. Tätä viimeksimainittua minä olen ajamassa tähän Suomeen. Hyväksytään, että fiksutkin ihmiset, professorit ja dosentit, tekevät virhearviointeja. Heitä harmittaa tietenkin pirusti. Eikö me tehdä niin, että emme vaadi heiltä noloa anteeksipyyntöä, vaan päästetään heidät tähän uuden paradigman pariin ihan suosiolla? Ei pyydetä esimerkiksi enää mitään järkisyitä siihen miksi margariinin suosimisesta luovuttiin, vaan hyväksytään se asia, että nyt on tarkoitus syödä voita sen sijaan. Taas hyväksytään se seikka, että diabeetikon pitää syödä VHH-mallien mukaisesti ja sellaiseen on ohjaamassa meitä diabeteshoitajat ympäri maan. Ei jäädä tätä ikävää välivaihetta ihmishistoriassa harmittelemaan, vaan annetaan diabeteshoitajalle mahdollisuus kääntää kunniakkaasti uusi lehti. Professori Matti Uusitupa on tietenkin erittäin iso ongelma. Niin kauan kun saamme häneltä odottaa VHH-myönteisyyttä, ei oikein mitään tapahdu Suomessa. Mutta luotan siihen, että hän on hyvin järkevä ihminen. Aivan kuten Pekka Puskakin. Lahjakkaita, hyviä ihmisiä tilapäisellä harharetkellä.

  Kyllä tämä tästä vielä iloksi muuttuu!

  VastaaPoista
 10. Asiaa Christer! Viittaan varsinkin äskeiseen kommenttiisi! Seuraan Ruotsin blogeja päivittäin, ja siellä pitemmälle ajattelevat lääkärit, professorit ym. ovat ajamassa yhteistä asiaa haukkumatta muita.

  Täytyy kritisoida asioita, eikä ihmisiä!

  Täytyy olla positiivinen ja kärsivällinen eikä takertua pikkujuttuihin eikä haukkua muita ihmisiä jotka tekevät vain työtä parhaaksi näkemällään tavalla. Kyllä me vielä asiat täälläkin muuttumaan!

  VastaaPoista
 11. Flo, erittäin hyvä tarkennus. Olen kiltti ihminen - miksi riitelisin ihmisten kanssa?

  VastaaPoista
 12. Täysi tunnustus Christerille! Hyvä kun pidät meidät ajan tasalla. Eihän tästä asiasta ole tietenkään mitään kerrottu Suomessa. Vain blogeissa ahkeroidaan. Lopetan Hesarin tilauksen.

  VastaaPoista
 13. Mä mietin että miten kuidun saanti onnistuu VHH -ruokavaliolla, kun niitten saanti on kuitenkin oleellista diabeteksen hoidossa.

  VastaaPoista