perjantaina, toukokuuta 07, 2010

Kirsikkajuomaa juoksijoille

**
Pitkänmatkanjuoksijoille on tuttua kauraa
, että kovien treenien jälkeen lihaksia särkee. Yhtä tuttua on se, että kiputilojen lieventämiseksi, käydään tulehduskipulääkepurkin kimppuun.

Oregonin terveystieteen laitoksen tutkijat ovat havainneet saman asian ja päättäneet lähestyä tätä ongelmaa luontaisemmasta näkökulmasta. Olisikohan luonnon omilla tuotteilla lihaskipua lieventäviä vaikutuksia?

Tuumasta toimeen, amerikkalaistutkijat päättivät kokeilla kirsikkaa urheilijoille. Kirsikassa on paljon antioksidantteja ja sillä on todettu tulehdusta ehkäisevää vaikutusta. Tutkijat halusivat testata, voisiko kirsikkajuomalla lieventää pitkänmatkanjuoksijoiden kiputiloja.

Kyseessä oli satunnaistettu kaksoissokkotutkimus (korkealuokkainen tutkimusasetelma), jossa 54 perustervettä juoksijaa jaettiin kahteen ryhmään. Plaseboryhmä sai kirsikka-aromilla maustettua litkua juodakseen ja koeryhmä joi aitoa kirsikkajuomaa.

Innolla juoksijat nauttivat joko kirsikanmakuista litkua tai aitoa kirsikkajuomaa 355 ml pari kertaa päivässä yhden viikon ajan. Juoksu koostui vuorokauden aikana suoritetusta maantieviestistä. Jokainen juoksija joutui taapertamaan keskimäärin 26,3 km pituisen matkan useina erillisinä juoksuosuuksina vuorokauden mittaan.

Juoksijat määrittelivät kivuntunteensa standardoidulla testillä koesarjan alussa, ennen kisaa ja kisan jälkeen.

Plasebo- ja koeryhmässä lihakset kipeytyivät, mutta koeryhmässä aidon kirsikkamehun nauttiminen näkyi testissä siten, että kipu oli merkittävästi vähäisempää kuin plaseboryhmässä.

Tutkijat ovat sitä mieltä, että aidon kirsikkamehun nauttiminen viikon verran ennen kovaa juoksusuoritusta, voi vähentää juoksusuorituksen jälkeistä kiputilaa lihaksissa.

Lähde: Kerry S. Kuehl, Erica T. Perrier, Diane L. Elliot, James C. Chesnutt. Efficacy of tart cherry juice in reducing muscle pain during running: a randomized controlled trial. J Int Soc Sports Nutr 7:17 doi:10.1186/1550-2783-7-17, 2010

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:

9 kommenttia:

 1. Onpas täydellinen pilipali tutkimus. Varmaan jonkun kirsikkamehufirman teettämä.

  Veikkaisin että parempia tuloksia olisi saatu laadukkaillailla ennen suoritusta nautittavilla juotavilla proteiineilla ja aminohapoilla ja suorituksen jälkeen nautittavilla aminohapoilla, proteiineilla ja hiilihydraateilla. Siihen vielä lisäksi omega kolmosia suuria määriä (20-30g) päivässä.

  Aivan turha tutkimus.

  VastaaPoista
 2. Rakas Örveltäjä, tutkimustyö on tällaista. Aina ei voida tutkia ihan kaikkea kerralla. Tässä tutkittiin yhtä osatekijää, kirsikkamehun vaikutusta lihaskipuun. Tutkijat ilmoittivat tehneensä tutkimuksen ilman ulkopuolista rahoitusta. Kirsikkamehun lahjoitti Cherrish Corporation (Seattle, WA).

  Aivan kiinnostava tutkimustulos!

  VastaaPoista
 3. Siis tutkimus on varmasti tehty ihan pätevästi ja asianmukaisesti. Ottaa vaan päähän että rahoja ja resursseja hukataan sitten tutkimuksiin, jotka ovat tasoa "veden vaikutus eturauhssyöpään". Sitten asioista uutisoidaan tyyliin "rasvaton maito on paras palautusjuoma".

  Pahoittelen avautumistani.

  VastaaPoista
 4. Niin, Örveltäjä, ei kai avautumisessasi sinänsä ollut mitään vikaa. Se ei vain kohdistunut oikean kirjoitusaiheen yhteyteen.

  Tätä terveysblogia tehdään suurella sydämellä ja silloin ollaan ehkä tavallista herkempiä perusteettomalle kritiikille.

  Tuon valkoisen liituveden (rasvaton maito) suhteen olen ihan samaa mieltä kanssasi. Täysmaitoa sen pitää olla.

  VastaaPoista
 5. "Sitten asioista uutisoidaan tyyliin "rasvaton maito on paras palautusjuoma"

  Tämä on uutistoimittajien vika, ei tutkijoiden.

  VastaaPoista
 6. Marjoissa ja mehuissa on usein paljon antioksidantteja, joten oliko kirsikka valittu ihan randomilla vai oliko tutkijoilla hytoteesi, että kirsikkamehussa olisi jotain erityistä mitä ei esim. karpalomehusta saisi?

  Tämä ei ole niinkään kritiikki tutkimusta kohtaan vaan enemmän mielenkiintoa.

  VastaaPoista
 7. Hyvä kysymys, Kimmo. Tutkijoilla oli erityistä syytä olettaa, että aiemmin todetuista kirsikan terveyshyödyistä saattaisi olla hyötyä juoksijalle tässä mitä tutkittiin, eli lihasten kiputiloja. Ei tässä ihan umpimähkään lähdetty tutkimusta suorittamaan.

  Ei kirsikka taida olla ainoa luonnon marja, joka tehoaa lihaskipuihin. Uskoisin, että vastaavaa näyttöä löytyy (saattaa löytyä) esim. karpalosta ja puolukasta.

  VastaaPoista
 8. Hapankirsikkaa on käytetty paljon erilaisissa tulehduksellisissa kiputiloissa ja sen käytöstä on jonkin verran näyttöä. Eli siksi varmaan tähänkin tutkimukseen valittiin juuri kirsikkamehu.

  VastaaPoista