lauantaina, toukokuuta 15, 2010

Suoraa puhetta kevyttuotteista

*
YLE:n radio 1 lähettää tänään 15.5.2010 klo 12.15-13.57:

Suoraa puhetta

Suoraa puhetta modernin martta-aatteen kulmakivestä. Puhutaan siitä, miten kevyttuotteet ovat turhia. Vieraina ravitsemusterapeutti, TTM Hanna Partanen sekä Suomen luetuin ravitsemusbloggaaja, ravintovalmentaja Christer Sundqvist! Ajankohtaisten vieraiden kanssa Suoraa puhetta käy keskustelua kuluttamisen hulluudesta. Kommentoi Nooran ja Katjan väitteitä uusimusta.fi tai soita suoraan lähetykseen 09 144 800.

Aiheeseen liittyviä kirjoituksiani:

74 kommenttia:

 1. Täytyykin kuunnella. Partanen on tuskin näistä se, joka teilaa kevyttuotteet:) Kai niistä muro- ja keksimainoksista sen verran maksetaan.

  A.

  VastaaPoista
 2. Rakkaat terveysblogini lukijat: Olkaa sen verran fiksuja myös tänään, että keskustelette blogissani sivistyneesti.

  Kuulemiin, christer

  VastaaPoista
 3. Partanen väläytteli rasvojen hyviä puolia muutama kuukausi sitten keventäjät-sivustolla, mutta se nopeasti sensuroitiin (katsokaa ketkä sponssaa kyseistä sivustoa).

  Odotan innolla ohjelmaa ja toivon että VIIMEAIKAISET TUTKIMUKSET saavat vihdoin päivänvalon ja loppuu Low-fat ajan aikakausi ja siirrytään oikeaan terveelliseen ruokavalioon joka sisältää hyviä rasvoja ja prosessoimatonta vähä-hiilihydraattista ruokaa.

  VastaaPoista
 4. Kyseinen sensuroitu kirjoitus oli Anette Palssan kirjoittama.

  Mutta on Partasellakin hyviä ajatuksia ollut, kuten kasvisten käytön reilunlainen lisääminen.

  A.

  VastaaPoista
 5. Haha, "AH ei osaa biokemian perusteita". Nauroin vedet silmissä.

  On kyllä mukavasti näyttöä että linolihappo (ja kolesterolin alentaminen rasvojen laatua muuttamalla) assosioituu syöpien kasvuun. No, Taubesia jälleen mutta nuo huomiothan eivät ole mitenkään uusia.

  Nykyisin kun ihmisten kudokset ovat jo niin täynnä linolihappoa, ettei sen saannin vaihteluilla ole kamalasti väliä.

  Mutta, kuuntelu jatkuu. Antti tuli juuri mukaan kommentoimaan. ^^

  VastaaPoista
 6. Verorahoitteiselta radiokanavalta odottaisi ennemmän semanttista taitoa. Toimittajan tai toimittajien kikattelua ja yliaktiivista käytöstä vakavavasta aiheesta. Vastakkainasettelua eri haastateltavan välillä viimeisenä odottaisi. Hävetkää.

  VastaaPoista
 7. Surkeaa...surkeaa...Partanen pilasi ohjelma.

  VastaaPoista
 8. Enemmän olisi kuunnellut Christeriä. Järkevä mies kerta kaikkiaan. Lopussa hänetkin ymmärrettiin päästämään ääneen. Loistava heitto tuo, että mummo otetaan mukaan ruokakauppaan! Ja 10 m mittanauha ja polvisuojaukset. Taattua Christerin stand-up komiikkaa.

  Kevyttuotteet ovat kyllä niin kyseenalaisia tuotteita painonhallinnassa kuin Christer väitti. On se moneen otteeseen nähty, että eivät toimi.

  VastaaPoista
 9. Komppaan Seppoa. Enemmän Christeriä radioon ja telkkariin. Olen ollut kuuntelemassa hänen luentojaan. Juuri niin pitää ravinnosta puhua kuin hän tekee. Heikkilää voisi oikeastaan sääliä, jos hän ei olisi tasan tarkkaan itse syypää onnettomaan luottamuspulaan. Heikkilää voisi pyytää helpottamaan kipujani mutta ruokalautaseni hän saa jättää rauhaan. Melkoinen populisti!!
  Naiset olivat liikaa äänessä kuten aina.

  VastaaPoista
 10. Kevyttuotteet eivät toimi. (piste)

  VastaaPoista
 11. Ihan hyvä radio-ohjelma. Naiset jutteli liikaa. Christerin puheenvuorot lyhyitä ja nasevia. Hanna Partanen on kyllä lujilla vielä Heikkilän kanssa. Fanaatikon (Heikkilä) kanssa ei pidä järkiihmisen (Partanen) ruveta sähläämään.

  VastaaPoista
 12. Fiksun vaikutuksen teit veteraaniurheilija! Ja täällä terveysblogissa on kaikki!!! Miten sinä ehdit?

  VastaaPoista
 13. Oletteko nähneet miten Heikkilä rikkoo siltoja joka suuntaan. Haukkuu Christer Sundqvistin menestystarinat (ja itse julkaisee heti perään samanlaisen!). Nyt on Heikkilän tulilinjalla tässä Christerin erinomaisessa blogissa kirjoittava Matti Tolonen (Heikkilän blogissa taas katkeran ortopedin rutinaa!)

  http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=179

  Heikkilä on sairas, katkera ihminen. Häntä ei saa päästää radioon eikä telkkariin. Hän pilaa VHH:n maineen. Christer VHH-guruksi, ehdotan minä. On suhteet kunnossa Pekka Puskaan, Fogelholmiin ja nyt ilmeisesti myös Hanna Partaseen, loistavaa!

  VastaaPoista
 14. Se että on ystävänä "hyvä ystäväni" Puska, Fogelhom, tai diblomi-insinööri ei tee tästä blogista mitenkään erinomaista..valitettavasti. Päinvastoin, omakehu haisee, ja se ei ole hyvä haju se!

  VastaaPoista
 15. Tämä kommentointi uhkaa nyt mennä sivuraiteille. On siinä Christerillä ihmeteltävää kun kotiin pääsee kommentteja lukemaan. Ei ole kovin kevyttä luettavaa!

  Heikkilän ottaminen ohjelmaan oli rimanalitus ohjelman toimittajilta. Hän on liian katkera tällä hetkellä mm. Sundqvistin ja Tolosen menestyksellisestä yhteistyöstä Suomen suosituimmassa terveysblogissa.


  Olen töissä sairaalassa. Täällä kaikki työntekijät seuraavat Christerin blogia. Parhaimmat jutut printataan ja pistetään kierrokselle osastoille. Joskus ylilääkäri jotain raapustaa idealistaamme, useimmiten ei. Mitä se ylilääkäri voi ravinnosta tietää?

  VastaaPoista
 16. Saiko kukaan mitään selvää siitä mitä Heikkilä yritti selostaa? Eihän tuo asia liittynyt ollenkaan kevyttuotteisiin. Pekka Puskan varassako kaikki terveystieto on? Eikö THL:stä löytynyt ketään muuta?

  Henk. koht. mielipiteenä lausun että kevyttuotteet lihottavat.

  VastaaPoista
 17. Selvästi kaupallisiakin intressejä omaava, epäterveellisiä keksejä mainostava Hanna on näemmä valitettavan huono keskustelija. Jatkuvaa päälle puhumista, epäselvästi ja nopeasti, ja toisen hölmöksi haukkumista.

  VastaaPoista
 18. Heikkilähän esiintyi ihan rauhallisesti ja kommentoi asiallisesti. Sen sijaan Partasesta sai aika hysteerisen kuvan, kun kävi tivaamaan tutkimusviitteitä kesken toisen puheenvuoron. Luulisi koulutetun ihmisen osaavan itse ottaa selvää asioista. Jäi vähän pinnallinen kuva Partasen ravitsemustietämyksestä. Tunneihminen ennemminkin kuin järki-ihminen.

  Olen Christerin kanssa eri mieltä liikunnan osuudesta painonhallinnassa (taisi mainita tämän ohjelmassa lihavuuden syynä). Suomalaiset on euroopan liikkuvinta kansaa. Pitäisi olla siis myös laihinta? Kun ruokavalio on kohdallaan, niin syöminenkin tapahtuu kulutuksen mukaan - liikkui tai ei. Myös kaikki tunnesyöpöttely jää pois. Liikunta tuo tietenkin muuten iloa elämään.

  VastaaPoista
 19. Christer - hienoa! Uskalsit sanoa ääneen että Pekka Puska on ollut väärässä ravintorasvojen suhteen. Tuon minä halusin kuulla - sinulta. Kiitos.

  Hienoa kun sait vielä sanoa hyvät loppukommentit. Enemmän kuin 5 E-koodia - jätä hyllyyn. Senkin piti Hanna pilata! Kauppaan mukaan mummo ja polvisuojat! Yes!

  VastaaPoista
 20. Hanna Partanen ei ollut sopiva valinta ohjelmaan. Christer Sundqvistia olisi kuunnellut enemmän. Ei Antti Heikkilä niin huono ollut kuin Partanen antoi olettaa.

  VastaaPoista
 21. Laitetaanpa nyt sama kommentti vielä tännekin kuin Uusimusta-blogiin:

  Tässä nyt hyvä kokonaisvaltainen näkemys terveellisestä ruoasta hävisi jonnekin termistökieliopin pilkunviilaamiseen, nippelitietoon ja yleiseen älämölöön. Linoli tai linoleeni, täältä voi lukea roppakaupalla mitä ihan oikeasti käytännössä esim. Antti Heikkilän kirjoittamat ravinto-opilliset teesit ovat saaneet ihmisissä aikaan:
  http://www.rasalas.fi/laihdu_tarinoita.php

  Näissäkin asioissa todellisuus on paras mittari; jokainen voi itse kokeilla ennakkoluulottomasti miten keho reagoi. Emme ole identtisiä keskenämme. Täytyy olla itse aktiivinen ja tutkia. Pätee monilla muillakin elämän osa-alueilla kuin vain ravintoasioissa. Liiallinen subjektiivinen ja fanaattinen suhtautuminen ei usein johda mihinkään hyvään, vain turhiin ristiriitoihin.

  VastaaPoista
 22. Sorry, vähän sekavia kommentteja työpäivän jälkeen. Kuuntelin lähetyksen autoradiosta, loppu jäi kuulematta. On kuulemma ollut ihan hauska.
  Ihan turhan hankalasti toteutettu ohjelma. Olisi toiminut paremmin ilman Puskan ja Heikkilän osuuksia. Hannalla ja Christerillä olisi taatusti ollut enempää sanottavaa kevyttuotteista. Heikkilä ihan selvästi oli huonosti keskittynyt ohjelmaan ja Puska on niin varovainen nykyään.
  Toimittajien kikatus ja hihittely oli aika häiritsevää. Hanna oli mielestäni tosi järkevä. Hanna, voisi järkevänä ihmisenä tehdä Christerin kanssa joskus ohjelmaa telkkariin. Saattaisi onnistua tosi hyvin. Voin antaa vinkin että Christer on aivan loistava luennoitsija. Ehkä maan paras. Ja tietää tosi paljon ravinnosta.
  Katjalle ja Nooralle pitkät miinukset. Ei onnistunut tänään!
  Millaista oli esiintyä radiossa, Christer?

  VastaaPoista
 23. Toimittajat pilasivat koko ohjelman, ihan niinkuin jotkut soittajat sanoivat. Liikaa älämölöä, eikä Cristerin annettu puhua tarpeeksi. Paremmin jäsenneltynä olisi voinut saavuttaa jotain liikahduksia ihmisten mielissä. Heikkilä esiintyi aivan asiallisesti, ihan turhaan takerruttiin yhteen sanaan.
  Suomalaiset on aivopesty Low fat-uskontoon, jossa minäkin olen ollut. Ja lihonut ja kärsinyt nälkää margariinin ja leivän mussuttajana. Nälkä loppui kun aloin syödä VHH:laisesti. EP

  VastaaPoista
 24. Ei kannata takertua johonkin yksittäiseen sanaan Heikkilän kohdalla. Heikkilä juttelee suuripiirteisesti.
  Toisin kuin monet muut täällä ovat väittäneet: Minä pidin ohjelmasta.
  Toimittajat olivat rentoja. Olisin tietty odottanut vähän tasapuolisempaa vieraiden huomioimista. Nyt jäi Christer vähän turhan vähäiselle huomiolle. Minusta Hanna oli järkevä!

  VastaaPoista
 25. Kiva kun tällaisia ohjelmia tehdään. Ravitsemus herättää tunteita. Ravitsemusterapeuttien luulisi aina ja joka tilassa suosittelevan luontaista, puhdasta ruokaa. Fiksuimmat sanovat ei kevyttuotteille. Minä voin (kauppiaana) vahvistaa sen, että voita ja rasvaista maitoa menee yhä enemmän kaupaksi. Myös minulle aiemmin lähes tuntemattomat tuoteet, eli Lindahlin rasvaisimmat jogurtit, tekeväy hyvin kauppaansa. Actimelien aika on ohi. Niitä heitetään vanhentuneina (myyntipäiväys vanhentunut) pois yhä enemmän. Kauppiaan näkökulmaa ei ollut ohjelmassa laisinkaan. Sallittakoon se tässä:


  Minun mielestäni kauppiaan on ajateltava sekä asiakkaitaan että kannattavuutta. Paras kate on kevyttuotteissa, mutta helpoin tapa profiloitua terveystietoiseksi asiakkaistaan huolehtivaksi kauppiaaksi, on sallia isot hyllytilat luomutuotannolle ja täysrasvaisille valmisteille. Asiakas päättää tässäkin (asiakas on aina kuningas) asiassa. Meidän kauppaan (K-market Keski-Suomessa) otetaan mieluusti lisää lisäaineettomia ja puhtaita ruokia, kunhan ne ensin menevät kaupaksi. Tehkää siis viisaita ostoksia. Ehkä jopa niin kuin tuo Sundqvist neuvoi ohjelmassa.

  Kauppias

  VastaaPoista
 26. Ihan hyvä ohjelma, mutta tosiaan harmittavan vähän oli Christer äänessä. Mielellään olisi kuunnellut enemmänkin. Partasesta jäi lähinnä paha maku suuhun kevyttuotteiden puolustelijana ja oikean ruoan vastustajana. Samoin Antti Heikkilä -episodi oli ihan turha, mutta kerrankin sai sentään kuunnella muunkinlaista kommenttia Puskasta kuin pelkkää palvontaa!

  VastaaPoista
 27. Puskan aika alkaa olla ohi. Vaikutti perin kyllästyneeltä koko haastatteluun ja siinä meillä pitäisi olla maan korkein auktoriteetti alalla. Älkää haukkuko Hanna Partasta. Häneltä tuli monta hienoa oivallusta ja huomasi, että hänellä on jalat maassa ravitsemuksen suhteen. Heikkilä liitää omissa sfääreissään, jotkut tykkää hänestä, jotkut eivät voi sietää. Minä kuulun jälkimmäisiin. Sundqvist on kuuntelemisen arvoinen tyyppi. Täytyy seurata terveysblogia. Täällähän on aivan mahtavasti tietoa terveydestä. Kiitos Christer Sundqvist kun jaksat pitää tätä blogia ajan tasalla. On sinulla asennetta: laihdutat vaikka et sitä tarvitse tehdä, jotta saisit kokemusperäistä tietoa asiakkaitasi varten. Tuommoisella asenteella pääsee pitkälle!

  Uusi lukijasi

  VastaaPoista
 28. Kuuntelin ohjelman Areenan puolelta. Ihan hyvä ohjelma. Kiitos Christer!

  VastaaPoista
 29. Heikkilä oli epäselvyyksistään huolimatta täysin oikeassa alfalinoleenihapon eli ALA:n heikossa muuttumisessa eläinkunnan EPA ja DHA omega 3 -rasvahapoiksi.

  Partanen taas on epärehellinen tai tietämätön suositellessaan paljon ALA:aa sisältäviä siemeniä & öljyjä vegaaniasiakkailleen korvaamaan eläinkunnan monityydyttymättiä rasvahappoja.

  Omega 3 instituutin etusivun teksti riittänee Partasen kommenttien epic fail -leimaan:


  "DHA plus EPA are absent from plant food sources rich in ALA (such as flax, canola oil, and walnuts). Since the metabolic conversion of ALA to DHA/EPA (combined) by metabolism is very limited in humans, the most direct way of providing DHA plus EPA for the body is via their direct consumption."

  http://dhaomega3.org/


  Ensin Partanen muistuttaa biokemian osaamisesta ja sitten ei tiedä noin alkeellista tietoa välttämättömistä rasvahapoista. Uusimman lukemani tutkimuksen perusteella ALA:n konversioprosentti muiksi omega 3:ksi oli noin 0,5%, eli Partasen tesien mukaan kalaravintoa syömättömät vegaanit jäävät auttamatta vaille välttämättömiä rasvahappoja.

  Heikkilä saanee ortopedina ja harrastelijaravintoneuvojana sanoa mitä sylki suuhun tuo, mutta tuollainen kommentti Suomen tunnetuimman laillistetun ravintoterapeutin suusta on kauhistuttava epäpätevyyden osoitus.

  VastaaPoista
 30. LOL @ AH :DD

  Se jauhopää voisi ihan suosiolla vaan pysytellä sen dojolais uskonlahkon seurassa

  VastaaPoista
 31. Partanen on vielä ihan pantavan näköinen, mutta 10v kulutta aika pullukka jos elää kuten opettaa. Hyvä Antti ja Christer.

  VastaaPoista
 32. En ole vielä ehtiny ohjelmaa alusta asti kuuntelemaan, mutta se mitä kuulin oli ihan mielenkiintoista.

  Omasta mielestäni ohjelmaan olisi voinut ottaa Anette Palsan, joka tietääkseni ei ole vielä mainostanut mitään tuotteita(?) kuten Partanen. Partanen sinänsä puhui kyllä ihan asiaa ja mukavaa, että sekin puoli tuotiin esiin etteivät jotkut meinaa laihtua vaikka vähän syövätkin. Minulla on myös sama kokemus runsaasta proteeinin syömisestä kuin Partasella- ei pidä nälkää. Mutta vaikka Partanen kuinka mukava olisi, en ala kevyttuotteita kannattamaan. Mutta vaikka proteiini ei pidä nälkää poissa, rasva pitää. Nyt pärjää helposti varsinkin kun on kesäaika kahdella tai kolmella aterialla päivässä. Olen muutaman päivän syöttänyt syömiseni kalorilaskuri sivustolle ja kalorit jää helposti 2000 tai alle vaikka rasvaa reilummin syökin. Kuidun saaminen suositusten mukaan onnistuu ilman viljatuotteitakin helposti.

  Heikkilää kunnioitan siitä mitä hän on saanut aikaan ravintorintamalla Suomessa. Maallikkoa ei usein kiinnosta miten mikäkin juttu elimistössä tarkalleenottaen toimii- ah puhuu tavallisille ihmisille heidän kieltään. Christerin vitsit omaan korvaan kuulosti hieman tyylin pakko laittaa nämä samat jutut tänne jonnekin väliin, mutta näköjään muut ovat tykänneet niin mikäs siinä sitten. :) Äänesi muuten kuulostaa ihan erilaiselta kuin mitä olisin luullut.

  VastaaPoista
 33. "Partanen taas on epärehellinen tai tietämätön suositellessaan paljon ALA:aa sisältäviä siemeniä & öljyjä vegaaniasiakkailleen korvaamaan eläinkunnan monityydyttymättiä rasvahappoja"

  Huomaa, että Hanna on Helena Gylling ex-oppilas. Prof. Gylling on levittänyt em. harhaluuloa. No, pitäähän hänen pitää sponsorinsa tyytyväisenä.

  VastaaPoista
 34. Valtavan paljon kommentteja. Luen ne kaikki jossakin vaiheessa. Oli ihan mukava tehdä ohjelmaa Hannan, Katjan ja Nooran kanssa.

  VastaaPoista
 35. Christer olisi voinut puhua vähän laajemmin ja perustella väitteitään. Tollaset yhden lauseen knopit eivät välttämättä saa sanomaan ilmoille, vaikka totta olisivatkin Turhan paljon oli Hanna äänessä, vaikka hän välillä puhui asiaa niin sitten mahtui väliin paljon Puska-propagandaa. Hannaa on muuten aika rasittava kuunnella. Vähän sellainen Jutta Urpilais-tyylinen rasittava saarnaaja.

  VastaaPoista
 36. Hanna Partanen väitti syövänsä seitsemän kananmunan munakkaan ja sen jälkeen oli parin tunnin päästä nälkä.

  Hei, ei ole eduksi, että auktroriteetti valehtelee.

  En minä usko millään, että Partanen saa moista munakasta edes alas. Saisitko sinä? Minä en saa.

  VastaaPoista
 37. Sami Uusitalo, kyllä minä olen syönyt kuuden munan munakkaan ja kasviksia ja minulla oli nälkä parin tunnin päästä ja olen kuitenkin pienikokoinen naisihminen. Olen myös syönyt kolme broilerin minuuttipihviä ja kasviksia ja en ollut sen jälkeen täynnä eikä liiemmin syömisen haluni ollut täyttynyt. :P Ai päässäkö sitten vika, jaa voi olla. :) Mutta kun lisää voita pannulle niin kaksi munaakin riittää, lisäksi mahani ei valitettavasti edes tykkää munakkaista tai kypsästä kananmunasta ylipäätään.

  Partasen rehellisyydestä sinansä en tiedä, jos pitäisi elää niin kuin opettaa.

  VastaaPoista
 38. Kuuntelin ohjelmaa ja muutaman kommentin haluan tuoda esille...

  Hanna Partasen esiintyminen oli pitkälti samanlaista kuin ohjelmassaan aikoinaan; kärkästä ja hieman epäasiallista. Olisi hyvä oppia kuuntelemaan ja argumentoimaan rauhallisesti ja asiallisesti. En voi uskoa sitä, että hän puolustaa mm. E-aineita, natriumglutamaattia ja kevytkeksejä!

  Keskustellessaan nopeista aterioista perheille kannatettiin einesateriaa nopeana vaihtoehtona ja lisäksi vihanneksia! (Voi ei, ei näin) Onneksi Sundqvist toi esille kala-ruuan, joka valmistuu 15 minuutissa! Partasen mielestä kala ei ehkä maistu lapsille ja suositteli myös kanavaihtoehtoa. Toimittaja toi esille marinoidut kanat ja niiden sisältämän natriumglutamaatti-valmisteen/lisäaineen, johon Partanen vastasi marinoimattomien tuotteiden käytöllä ja samaan hengenvetoon totesi ettei natriumglutamaatti kuitenkaan vaikuta häneen millään lailla, eikä hän usko sen olevan vaarallista!! Uskomatonta kuinka koulutettu VIRALLINEN ravitsemusterapeutti väheksyy lisäaineiden tuomia haittavaikutuksia! Jotkut sietävät lisäaineita paremmin mutta on mielestäni hälyttävää, että osa on kuitenkin jo herkistynyt lisäaineille ja saavat niistä kipuja, ihottumaa tms. Jälleen kerran; havainnointia ei pidä unohtaa tai mitätöidä tieteellisiin tutkimuksien rinnalta!

  Useat Partasen kommentit/argumentoinnit olivat lapsellisia; mm. 7munan munakas, jonka syönnin jälkeen Partanen oli nälkäinen jo 2. tunnin kuluttua. Oliko tämä yksittäinen kokeilu? Ihmiskeho ottaa tietääkseni aikansa, ennenkuin se sopeutuu radikaaleihin ravintomuutoksiin. Tämä on nyt vain epäily (koska kaikki viittasi siihen) mutta luulen Partasen noudattavan sekaruokavaliota eli mitä vaan haluaa, sitä syödään.
  Myös kommentit kevytkekseistä kahvilla oli todella epäuskottavia omaan korvaani; Partanen sanoin syövänsä (kevyt)keksejä jos haluaa ja kertoi pontevasti pitävänsä niistä! Olisko voinut tuoda esille sen, että ihminen kangistuu kaavoihin ja on muitakin välipalavaihtoehtoja kuten esimerkiksi; porkkana, omena, pähkinät, tumma min 70%n suklaa jne jne. Ihmisen ei tarvitse saada aina kaikkea mitä mieli tekee -varsinkaan ruuan suhteen!
  Onneksi Partanen esitti myös muutaman hyvän kommentin mm. rasvojen saannista!

  Heikkilän puhelinsoitto oli mielenkiintoinen. Heikkilä tuo mielipiteensä ja ajatuksensa julki niin, että se sytyttää lampun monelle, jolloin ihminen alkaa selvittämään asiaa enemmän. Oli se sitten kiukun varjolla syntynyt Heikkilän kyseenalaistaminen tai samankaltaisten ajatuksien syntyminen - on mielestäni todella suotavaa, että ihmiset heräävät ja ajattelevat mitä syövät! Itse kuuntelen Heikkilää mielelläni mutta suodattimen läpi ja kyseenalaistaen.

  Sundqvistin kommentteja pidin hyvinä, siitä syytä, että ne olivat lyhyitä ja selkeitä. Partasen kommentit kananmunan sisältämistä luonnon E-aineista oli aika pohjanoteeraus, enkä pitänyt siitä kuinka hän mitätöi samalla Sundqvistin kananmuna-aamiaisen sillä ettei munakasta voisi syödä kananmunan sisältämien erilaisten luonnon E-aineiden vuoksi. (Huokaus)
  Mielestäni Sundqvustilta hyvä ja rauhallinen esiintyminen. Toivottavasti ei kuitenkaan suositella enää einesaterioita...
  Voin kertoa samantien 5 reseptiä 15minuutin aterian valmistukseen - ihmiset ovat usein vain laiskoja ja oikeasti uskovat ettei eineksissä ole mitään vikaa. Sundqvistin juttuja enemmän!

  Juontajien kommentoinnit olivat 80% ajasta ammattitaidottomia ja epäasiallisia. Mielestäni Heikkilälle yhdessä naureskelu oli täysi pohjanoteeraus.

  Ensi kerralla odotan josko tulisi enemmä keskustelua aspartaamista (Heikkilä tätä kommentoi mielestäni täysin asiallisesti), karrageenista E407:stä (jota on mm. Activia-jugurtissa!!)

  Ehkäpä Partasen voisi haastaa esim. viikoksi kokeilemaan VHH/Paleo-diettiä!

  Kuulemiin:)

  VastaaPoista
 39. Aika rasittava saarnaaja toi Partanen. Heittelee ilmoille juttuja perustelematta ja vähättelee muiden sanomisia ilman perusteluita.

  Heikkillä on oikeassa siinä että omega 3 dha ja epa saa eläminenlihasta jos se syö esim ruohoa eikä rehua. Rasittava toi Partanen.

  VastaaPoista
 40. Partasen Hanna ei ollut oikein rehellinen. Hän ei saa puhua toisen puheenvuoron päälle (Heikkilä). Non iso munakas minkä hän esitti, on täysin mahdoton ajatus. Tuskin on mahdollista syödä sellaista kokonaan ja taatusti nälkä pysyy poissa monen monta tuntia. Sundqvist odotti ehkä kaksintaistelua Hannan kanssa mutta sille ei tullut tilaisuutta.

  EPS

  VastaaPoista
 41. Olipahan kerrassaan todella sekava radiolähetys. Kaiken kruunasi tämä Partanen, joka rupesi mesoamaan suu vaahdossa Heikkilältä jotain lähdeviitettä kesken radiolähetyksen. Missä lie käytöstavat opittu.

  Christerin juttuja olisi miellään kuullut vähän enemmänkin. Nyt miehestä jäi melkoisen hiljaisen hissukan vaikutelma. Nyt shown pääsi varastamaan Partanen aspartaami ja muurahaistarinoineen. Miten muuten joku ravintoterapeutti voi suhtautua valmisruokaan ja lisäaineisiin noin positiivisella tavalla?

  Oli Heikkilästä ihan mitä mieltä tahansa, niin hänen dissaaminen meni taas ihan övereiksi. Naurettavin argumentti tämän puolesta on Heikkilän koulutukseen vetoaminen. Ihan kuin ortopedin koulutus estäisi olemasta tietoinen ravintoasioista. Onhan täälläkin DI-saarnaamassa VHH:n puolesta. Christeristäkin jäi hieman ylimielisen ihmisen vaikutelma kun hän dissasi Heikkilän sanoman vedoten itse sanansaattajaan eikä itse asiaan. Sinänsä Heikkilähän oli kait ihan oikeassa, sianlihasta saa finelin mukaan EPAa ja DHAta, tosin aika pieniä määriä. Ja ihminen ei muodosta ALAsta ei DHAta kovinkaan hyvin. (http://dhaomega3.org/index.php?category=overview&title=Conversion-of-ALA-to-DHA)

  VastaaPoista
 42. Mun mielestä kenenkään ei pitäisi syödä mitään missä on yksikin E-koodi.

  VastaaPoista
 43. En kuunnellut juttua, kommentit luettuani jäi mieleen Kauppiaan havainnot kevyttuotteista ja täysrasvaisista maidoista ym.

  Onko Christer keskustellut tuottajien ja kauppiaiden kanssa? Ehkä irtoaisi jutuntynkää tännekin?
  Nutrition as business ja silleen. Ehkä saisit vieraskirjoittajaksi lehmänviljelijän, kauppiaan, ravintoloitsijan, kouluruokailuvastaavan... tms.?

  Joissain nettikeskusteluissa on puolileikillään pohdittu markettia, jossa olisi oma osasto täysrasvaisille tuotteille, nk. karppi-osasto. Pimeähkö takahuone, ehkä Mozartin Requiem taustalla soiden...:-)

  Kauppias totesi kevyttuotteiden katteen olevan parempi. Hype maksaa.

  Amerikassa on Farmers Markettia ja muuta, kannattaisiko Suomessa jo keskusliikkeiden ottaa huomioon muuttuva asenne ravintoon?

  Kauppias ketjun lenkkinä voisi kai vaikuttaa enemmänkin tuotantorakenteisiin, lisätä laatua halutessaan. Kieltäytyä ideologisiin syihin vedoten myymästä paskaa ruokana...;)

  Joku elintarvikepomo joskus lausui, ettei kaupan tehtävä ole puuttua ravitsemuspolitiikkaan, vaan myydä sitä mitä ihmiset haluavat ostaa.
  Eihän se ihan näin mene, ihmisille halutaan myydä sipsejä ja kolaa, vaikkei he niitä todellakaan tarvitse.

  Lähikaupan hyllyt oli melko tyhjät, ei ollut grillimakkaraa, ei pihviä. Leipää oli...

  Mielikuvaharjoituksena suoritin hahmotelman kaupasta, jossa olisi tarjolla vain olennainen, ja pikkasen hyvää päälle...:)

  Muuten olen sitä mieltä, että kaupalliset intressit on

  VastaaPoista
 44. Onko siinä lopulta mitään ihmeellistä, että valmisruokaan ja lisäaineisiin suhtautuu positiivisesti välipalakeksejä mainostava kokoomusehdokas? Kuten kauppias aikaisemmin totesi, kevyttuoteissa on parhaimmat katteet, ja niitä pitää ihmisen syödä paljon tyydyttääkseen nälkänsä. Mitä parhainta liiketoimintaahan se on, jossa jää faktojen objektiivinen tarkastelu sivuun, riittää että voi esittää tittelinsä ja mielipiteensä (ml. taloudelliset intressit) tosina, ja kun ei saa tiedettä puolelleen, riittää että huutaa muiden puheenvuorojen päälle. Harmi että niin moni ihminen pilaa terveydensä näiden Hannojen takia auktoriteettiuskossaan.

  VastaaPoista
 45. Niitä faktoja tähän kaivattaisiin, mielipiteet on kuin... Älä hernettä imaise... :)

  Faktalla on monet kasvot?

  VastaaPoista
 46. Tätä keskustelua kevyttuotteista leimaa samat ongelmat kuin virallisterveellistä valistusta.

  1: Ei lähdetty tutkimaan ja tukemaan sitä, mikä on terveellisintä, vaan sitä, mikä soveltuu ihmisten valmiiseen keskivertoon ruokavalioon. Sen sijaan valmiiksi sopivaa ruokavaliota yritetään hienovaraisesti säännöstellä ja puolustella, vaikka väkisin tai valehtelemalla. Tämä on helppo ymmärtää, koska valtaosa ei halua tehdä muutosta vapaaehtoisesti, tai ilman erikoisempaa motivaatiota (esim. lihavuus tai terveyden pettäminen).

  2: Kaupalliset intressit ovat liian voimakkaita tekijöitä. Osaksi lienee ymmärrettävää, koska tutkimustyö on kallista. Harva kaupan ala haluaa tuottaa tutkimusta, joka on omien etujen vastainen. Liian paksuksi tämä menee siinä vaiheessa, kun monikansalliset elintarvikehrimut, kuten Nestle, osallistuvat valtiollisten ravintosuositusten laatimiseen (USA).

  Ei Hanna voi varmasti sanoaa sanaakaan sponsoreitaan vastaan. Muistaako kukaan mitä tapahtui nimeltä mainitsemattomalle tv-kokille, kun hän valitteli tukemansa sponsorin riisiä liian irtonaiseksi? Kaiken rehellisyyden nimissä Hannan tulisi kertoa realistisesti mahdollisista, mutta tutkituista, vaaroista jos syö niitä vilja- ja sokeripitoisia keksejä. Eikä missään nimessä antaa mielikuvaa, että jos herkuttelee, niin "light" merintä on automaagisesti terveellisempää. Nyt ne kerjää omaa satoa, kun Hanna mainitsi, että ihmiset ovat jopa jättäneet liiaksi rasvaa pois. Mutta taas tullaan samaan ongelmaan kuin alussa esitetyt. Kenen tutkimuksia uskoa?

  Asiallisintahan tuossa oli Christerin vähäiset, mutta sisältörikkaat kommentit. Surullisinta oli se, että AH joutui eipäs-juupas-eipäs-väittelyyn Hannan painostamana.

  Vielä isot tsempit Christerille! Mielestäni olet oikealla suunnalla, kun tarkastelet ravintoasiaa sekä tutkimuslähtökohtaisesti, että hyvin vähäisillä kaupallisilla intresseillä! Kyseenalaistan toki, että sanotko kaiken vain luentojen menestyksen, oman maineen ja kirjamyynnin tähden ;-). Toivottavasti blogisi ei tule koskaan olemaan elintarvikefirmojen sponsoroima!

  VastaaPoista
 47. Unohdin vielä mainita, mitä minulle tuli mieleen Hannan kommenteista. Hanna sanoi, että ei pidä voin mausta. Ja että miksi hänen pitäisi syödä voita, jos ei pidä sen mausta. Miksi minun pitäisi syödä leipää ja makaroonia, jos se tekee minut kipeäksi ja lihavaksi? Olen herää myös gluteenittomalle leivälle, on tullut kokeiltua. Mutta kun lääkäri silti kehottaa, että leipää tulisi syödä. Vaikka on diagnosoitu keliakia. Kovin tekopyhää, jos tätä samaa ei voi soveltaa toisin päin. Ja jos maku kerta on ainoa peruste, niin sittenhän voin syömisessä ei ole mitään ongelmaa virallisella linjallakaan.

  VastaaPoista
 48. JariK hyvin sanottu ja tiivistetty. Hanna on ihmisenä varmaan oikein mukava tyyppi, mutta en minäkään hänen rehellisyyteensä oikein voi luottaa koska hän on tiettyjä tuotteita mainostanut. Uuden mustan puolella hän sanoi että toimii tai ohjeistaa niin kuin on koulussa opetettu. No tieto uudistuu ja päivittyy jatkuvasti. Ymmärrän kyllä, että työpäivän päätteeksi ei kauheasti kiinnosta ruveta lueskelemaan jotain tutkumustuloksia. Mutta mielestäni se kuitenkin pitäsi kuulua lääkäreiden ja ravitsemusterapeuttien velvollisuuksiin. Turhauttavaa tämä tiedon päivityksen hitaus, jos odotetaan Suomessa aina että joku iso taho jossain sanoo ettei esim. voi tapa enää. En ole mikään kommari, mutta pitää tiedostaa silti että asumme kieroutuneessa kapitalistisessa maailmassa jossa liian moni ihminen ajattelee vain omaa napaansa. Nekin joidenka pitäisi ajatella niitä muiden napoja.

  Toivottavasti saamme lisää ns. Christereitä, kun eräs vhh tähti ei ilmeisesti suostu avoimeen keskusteluun. Kukaan ravitsemusterapeutti ei vain tunnu uskaltavan julkisuudessa olla hiilihydraatteja rajoittavan ruokavalion puolella vaikka mitään kaupallisia kytköksiä sinänsä ei ole, voi mennä maine/uskottavuus (ja asiakkaat(luulevat)).

  VastaaPoista
 49. Pitihän tuo sitten kuunnella Areenalta. Mielenkiintoisen kommentin kertoi soittaja, jonka mukaan Norjassa ei ole ollut juurikaan kevyttuotteita kaupan (aivan viime vuosiin asti) ja lounaaksi syövät siellä leipää eivätkä lämmintä ruokaa, kuten Suomessa tavataan. Silti eivät ole erityisen lihavia. Toki norjalaiset liikkuvat paljon, sen olen huomannut itsekin, kauniit tunturit suorastaan vetävät ylämäkiä tarpomaan.

  Iso issue näytti tulevan seitsemän kananmunan syönnistä. Siinä on proteiinia vajaa 90gr. Onko kukaan kokeillut mikäli tuon proteiinimäärän nauttisikin pelkästään jauheena, pitäisikö se nälkää yhtä hyvin loitolla?

  -xx

  VastaaPoista
 50. Hyvin näyttää muna kelpaavan nuorille naisille. Kuutta ja seitsemää munaa kerralla! Huh, huh

  Hanna on vieläpä sellainen tyttö että munaa tarvittaisiin lisää parin tunnin päästä vaikka eka on tungettu seitsemän munaa sisään. Kannattaisiko kokeilla kookkaita ruskeita munia, niin selvittäisiin pienemmällä määrällä.

  Mä tarvitsen kaksi munaa yhteen munakkaaseen. Jotain juustoa/lihaa kaveriksi. Niin lähteen nälkä reilu 90 kg äijästä.

  VastaaPoista
 51. Kiitos hyvästä esiintymisestä! Puolustit hienosti aitoa ja luonnollista ruokaa sekä kehotit käyttämään rasvaisia ruoka-aineita. Olen karppaajana hyvin tyytyväinen asiamme edistämiseen. Heikkilä on liian raju. Hän tahtoo ihan kaiken nyt ja heti. Sinä tahdot vain vähän ja harkiten. Se on, Christer, parempi niin kuin sinä teet! Sinulla on valtavasti karppaajaystäviä Suomessa. Me emme uskalla sinua riittävästi puolustaa koska Heikkilään lähes uskonnollisella kiihkolla innostunut karppausporukka sanoo meille niin pahasti jos vähänkin lähdemme tukemaan sinua. Eikö ole ihmeellistä? Olet ihan oikeassa että Heikkilä puhuu epäselvästi ja puhe on täynnä asiavirheitä. Tätä ei kuitenkaan saa kritisoida. Heikkilä on erehtymätön. Hän on gurujen guru. Vaikka hän sanoisi bentseeni kun hän tarkoittaa heksaania tai linolihappo kun hän tarkoittaa alfalinoleenihappoa tai joitain muuta virheellistä, Heikkilä on kuitenkin oikeassa ja kuuntelijat väärässä.
  On tämä ihmeellinen maa! Miten sinä jaksat, Christer? Teet kaiken ihan oikein ja saat lukea hurjia haukkumisia karppaus.infossa, hiilaritietoisten foorumi ei sano mitään (pelkäävät että kaikki foorumilaiset siirtyy pois foorumista Christerin terveysblogiin niin kuin minä olen tehnyt jo aikoja sitten). Suomi24 p**kapalstalla kari mattila haukkuu sinua Pekka Puskan ystäväksi ja Antti Heikkilän viholliseksi. Miten sinä jaksat tuollaista lukea? Vai luetko sinä muita palstoja?

  VastaaPoista
 52. Kananmunasta tullut paljon juttua, rehukin ollut puheena, joten tässä kemianteollisuuden näkökulma:

  Vielä vuonna 2005 eläinten rehun laatua paranneltiin antibioottisilla kasvunedistäjillä (AGP). EU kuitenkin kielsi niiden käytön ihmisravinnoksi kasvatettavien eläinten rehussa vuonna 2006. Monissa tapauksissa kielto heikensi lihan ja kananmunien tuotannon taloudellisuutta ja turvallisuutta ja johti siihen, että ihmisten salmonellatapaukset yleistyivät.

  Mutta ei huolta – Kemiralla on ongelmaan ratkaisu. Yritys kehittää uutta tuotelinjaa, jossa käytetään palmun siemenydinöljystä tai kookosöljystä saatavia fraktioituja rasvahappoja. Nämä hapot vahvistavat eläinrehun tärkeitä rasvahappoja ja lisäävät eläinten ruuansulatuselimistön mikrobitoimintaa.

  http://www.kemira.com/en/solutionsproducts/feed/feedindustry/Pages/default.aspx

  -xx

  VastaaPoista
 53. Neonomide, Antti Heikkilään on kyllä vaikea olla suhtautumatta muuta kuin naureskellen tai epäuskoisesti päätään pyöritellen. Siinä missä me studiossa yritämme olla sekoittamatta ravitsemuksen pääviestejä tämä ortopedi "tietää" rasvahapoista jotain aivan ihmeellistä ja sanoo sitten, että se oli pelkkä tsoukki (hilpeä sanonta). Oletko sinä muuten kuullut, että kasvirasvoja uutetaan bentseenillä? Heikkilä on. Minä en kerta kaikkiaan kestä Heikkilää. Annoin hänelle tilaisuuden kirjoittaa vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta tässä terveysblogissani ja hän kieltäytyi kunniasta ja pyytää jättäytymään pois tältä areenalta. Noin kirjoittelee vain sairas ihminen. Se on niin sääli, sillä hänen tiedoillaan olisi toki käyttöä. Jos hän polttaa siltoja ihan joka paikkaan, niin se on sitten hänen oma valintansa.

  VastaaPoista
 54. Hanna Partanen, laillistettu ravitsemusterapeutti saa kohtuuttoman rankkaa kritiikkiä. Hyvin selkeästi hän toi esille oman ammattikuntansa ajattelutavan. Olisiko hänen pitänyt esiintyä jotenkin toisin? Ei minun mielestäni. Olin valmistautunut asialliseen keskusteluun rauhallisessa tahdissa, mutta tilanne studiossa meni turhan kiihkeäksi jutteluksi naisten kesken. Ja tästä minua muistetaan moittia internetin keskustelupalstoilla. Minua pidetään yllättäen tuppisuuna! EVVK.

  VastaaPoista
 55. Seppo on kuunnellut minua luennoilla. Se tyyli ei purrut tuossa radio-ohjelmassa.

  VastaaPoista
 56. Minua syytetään siitä, että kehun itseäni. Ei pidä paikkaansa. Olen hyvin itsevarma ja se saatetaan virheellisesti tulkita itsensä kehumiseksi. Olen ihan varmaan yksi nöyrimpiä terveysvaikuttajia täällä Suomessa. Valtavan kova työnteko pistää nöyräksi. Oikeat ystävät, joita on ilahduttavan paljon, kyllä ymmärtävät tämän asian.

  VastaaPoista
 57. Linda, ei ole kyse siitä mitä uskaltaa sanoa ääneen vaikkapa Pekka Puskasta, joka todellakin on ystäväni. Kyse on lähinnä siitä, että seuraa omaa vakaumustaan näissä terveysasioissa ja tuo vakaumuksensa julki. Kun on kaikista taloudellisista kytkennöistä vapaa terveystoimittaja, oman vakaumuksen toteuttaminen on helppoa.

  VastaaPoista
 58. Kauppiaan näkökulma oli kiintoisa:

  "Paras kate on kevyttuotteissa, mutta helpoin tapa profiloitua terveystietoiseksi asiakkaistaan huolehtivaksi kauppiaaksi, on sallia isot hyllytilat luomutuotannolle ja täysrasvaisille valmisteille."

  Asiakas on kuningas - sitä vaan siitä toteuttamaan vaikka heti huomenna!

  VastaaPoista
 59. Bella, lisäaineiden merkityksestä ja vaaroista minulla oli ihan erilainen käsitys kuin Hannalla. Sitä olis voitu pohtia hieman enemmän ohjelman aikana.

  VastaaPoista
 60. Karppaaja, en minä jaksa seurata karppauspalstoja. Valinta on tässä tapauksessa oikeastaan aika helppoa. Minulla on täydellinen porttikielto jostakin ihmeen syystä karppaus.infoon. Hiilaritietoiset -foorumi on kuihtunut pieneksi Varpu Tavin kirjojen markkinapaikaksi. Ei siellä juurikaan ole mitään keskustelua käynnissä. Suomi24 on aivan pimeä paikka. Siellä ei saa muuta kuin mielensä apeaksi.

  VastaaPoista
 61. Kuuntelin vasta nyt ohjelman. Hanna Partasen mielipiteet vaihteli aina kenelle vastasi, ei oikein selvinnyt mikä ravinto oli hänen mielestään oikeaa. Hän oikein kehua retosteli sillä kuinka oli määrännyt potilaansa syömään enemmän rasvaa ja oli oikein vihainen, kun he evät käyttäneet riittävästi rasvaa.
  Niin ne mielipiteet muuttuuvat taannoisista televisio-ohjelmista, missä ainoa oikea ratkaisu laihduttamiseen oli yleisesti rasvan vähennys ja leipää lisää.
  Christer puhui hyvin ja asiaa, mutta olit kovin vähän äänessä.
  Toimittajat sotkivat kovalla metelillä hyvän aiheen.

  Muuten ihan kuunneltava ja hyvä, kun Heikkilän mielipidettä kuitenkin kuunneltiin vaikka se melkein kirosana onkin.

  Jaksoin kuunnella

  VastaaPoista
 62. Olen kyllä pettynyt sinuun Christer, syyttelet toista sairaaksi. Sitä en olisi sinulta odottanut. Henkiläkohtaisesti olen AH:lle paljosta velkaa, hänen kannustuksillaan, neuvoilla ja ohjeilla olen sanut terveyteni takaisin sairastettuani 20v db II:sta. Nyt olen käytännössä "parantunut" diabeteksesta. No, mielipiteesi on omasi, mutta minulle hän on number 1. Mutta kuten huomaat, luen myös sivujasi, joista kiitos sinulle. PerttiLi

  VastaaPoista
 63. Parahin PerttiLi, näin eri tavoin Heikkilä voi käyttäytyä. Sinua vastaan kuin isä aurinkoinen number one, minua vastaan jatkuvasti kieroillen. Säilytä käsityksesi Heikkilästä tuollaisena, tuntemillani tiedemiehillä ja minulla on oma käsityksemme hänestä. Ei lisää kommentteja Heikkilästä, kiitos!

  VastaaPoista
 64. Tosiaan, kauppiaan näkökulma olisi varsin kiinnostava. Jos jostain löytyisi joku kertomaan marketin tavaravirroista ja ihmisten ostokäyttäytymisestä yms. Voipi olla vaikeaa, liikaa intressejä joka suuntaan. Salatut Elämät... ;)

  Kevyttuotteista tuli mieleen havainto, lähikaupassani on nykyään kotimainen jogurtti, 30% vähemmän lisättyä sokeria!

  Miksi Valion bulgarianjogurtti on kaksinverroin hintavampaa kuin vastaavan kokoinen sokerijogu?

  Safkan tuotannon ja kauppaamisen salat, ongelmat, epäkohdat ja muut voisit ehkä jossain vaiheessa harkita ottavasi asialistalle?

  Hienoa, että yleensä on sapuskaa syötäväksi, mutta edistyksen, kehityksen ja tulevaisuuden jatkumon varmistamiseksi on tehtävä työtä, pohdittava!

  Johtuneeko lakosta, kaupassa ei ollut kuin marinoitua tai rypsiöljyssä lilluvaa grillilihaa. Lasken marinoidut kevyttuotteiden joukkoon. Pitkän harkinnan jälkeen päädyin mausteöljyssä (rypsi) lilluviin possunfileisiin, 74 % lihaa. Lihassa on 74 prosenttia lihaa?

  Energiatalouden ja yleisesti turhan työn kannalta ajatellen, paljonko menee kemikaalia, sähköä, öljyjä etc. tuotteiden prosessointiin?

  Kunnon sian silavainen kylkisiivu ei vaadi suolaa ja pippuria enempää maustetta. Olettaen, että potsin luontaisessa maussa ei ole mitään peiteltävää...

  Joku rohkea tuottaja olisi myös mukava saada vieraskirjoittajaksi. Oliko tänään medioissa Tanskan sikatehtailusta, neljäsosa kuolee nälkään ja vaivoihin jne.

  Asiallisella otteella toki, siunakkoon, jos kaikki olisivat kuten minä!

  Olisi ehkä pitänyt laittaa ranskalaisilla viivoilla tämä kommentti, oli pakko lyhentää sieltä täältä. Rönsyilee. :)

  VastaaPoista
 65. Olisi ollut mielenkiintoista tietää oliko Partasen 7-munan munakas myös 7-keltuaisen munakas?

  Hän ainakin sanoi proteiinia lisänneensä munakkaalla. Tämä viittaisi enemmänkin valkuaisesta valmistettuun munakkaaseen.
  Tällöin ei tarvitse kauan odotella kun on jo uudestaan nälkä.

  VastaaPoista
 66. Hei,
  Hyvä, että puhutaan:) kevyttuotteista ja ravitsemuksesta ja monella äänellä.
  En ikinä käytä enää kevyttuotteita. Sanoi virallinen Suomi mitä tahansa tai ravitsemusterapeutit. Laihdutin aikoinani kevyttuotteilla- Olin kauniin laiha mutta Väsyin. Sain tosi pienen lapsen (neuvolassakin suositeltiin kevyttuotteita! AARGH!), joka ei jaksanut syntyä normalisti vaan sektiolla. Istukka ei kestänyt. Tupakoijaksi haukuttiin, vaikka en ole ikinä polttanut.

  Itsekseni pähkäilemällä tajusin, että ruokavaliossa oli vikaa. Sormellanikaan en kevyttuotteisiin koske, vaikka olisi kuinka kaunis nainen sitä mieltä. Muita lapsia odottaessani söin normaalia sekaruokaa, voita, rasvaa, vältin sokeria ja nopeaa hiilaria. Ei väsymystä ja lapset normaalipainossa.

  Kiitos blogista! Se on hyvä.
  Äitiliini

  VastaaPoista
 67. Jos syö 7 munaa keltuaisineen päivineen Hannan kokoinen naishenkilö niin valehtelee takuu varmasti, ettei muka nälkä lähde. Koittakoon sitten vaikka keitettynä...ei saa edes alas sellaista määrää.
  En missään nimessä ole E-koodien ystävä, mutta on väärin verrata E-koodeja niiden kpl-määrän perusteella. eli vaikka tuotteessa olisi 2-3 E-koodia niin ne voivat olla huomattavan paljon haitallisempia kuin ns. luonnolliset taí puolisyntteetiset E-koodit, joita on sitten vaikka 7 eri sorttia. Myös niiden annosmäärillä on merkitystä.

  VastaaPoista
 68. Sain tuosta keskustelusta sen kuvan, että tämä on vhh- uskovaisten palsta, mutten oikein ymmärtänyt eroa karppaajiin (muuta kuin "puolue-eroa"). Sisäänlämpiävyyttä kuin puolueissa ja uskonnoissa, pakko on kehittää eriseuraisuutta ja lytätä muita... ihan kuin lestadiolaiset, vedotaan myös suuren kannatukseen ja karismaattisuuteen...
  Eli miten voin uskoa siihen mitä kirjoitetaan, kun itsekritiikki on olematonta?
  "Mummojen" kemikaalien käyttö ei ole sen valistuneempaa, 50-luvulla oli käytössä ddt-tkin ihan surutta. Ruokien lisäaineena kourallinen suolaa...

  VastaaPoista
 69. Tässä keskustelussa on ruodittu Partasen ulkonäköä (pantavuuden astetta) ja sitä, montako ja minkä väristä munaa häneen mahtuu. Yököttävää keskustelua, joka ei todellakaan anna hyvää kuvaa asiasta, eli VHH:sta.

  VastaaPoista
 70. Tämähän ei ole VHH-keskustelu, VHH nivoutuu kuitenkin luontevasti osaksi kevyttuote-keskustelua.

  Hieman kritisoisin edellistä kommenttia muutenkin, jos yksi omasta mielestä asiaton kommentti tekee koko keskustelusta 'yököttävän', näkisin lukutaidossasi puutteita. (En tarkoita kirjaimia, vaan luetun ymmärtämistä).

  Kommenteissa on paljon asiaa, yhden tai kahden erilaisia tulkintamahdollisuuksia sisältävän kommentin perusteella tuomitseminen ei ole kivaa. Hä?

  Näinkin voi lukea, jos haluaa. Tai ei muuten kykene irtautumaan asenteistaan. Tai jos vaan sattuu olemaan huono päivä :)

  P.S Toivottavasti Neonomiden ja Westien esille tuomista aiheista tulee lisää juttua.

  VastaaPoista
 71. Olen nyt vähän toista kuukautta ollut jollain tapaa VHH:lla dieetillä. Aikaisemmin en ollut seurannut siihen viittaavia sivustoja ollenkaan. ihan tarkkaan en ole seurannut hh-määriä, mutta paino on pudonnut yli 7 kg.uskomatonta. Jätin vain sokerit, perunan ja jauhotuotteet pois.sitä ennen söin margariinia ja vähä kalorista, mitä nyt kaupasta löytyy. Mutta leipää kului. (ja lihoin talven aikaan tuon 7 kg)

  En vieläkään ole päässyt selville siitä, mikä ihmeen kauna VHH-kannattajilla on keskenään? Kun välillä haukutaan yhtä ja välillä toista.
  Vaikka luulisin, että tavoite on sama, -valistaa kansaa terveempään elämään.-ep-

  VastaaPoista
 72. Niin Anonyymi, samaa minä ihmettelen. Minulla on porttikielto karppaus.info -foorumiin. Minua lyödään kuin vierasta sikaa Suomi24 -keskusteluissa (kiitos vaan Kari J Mattila). Heikkilän oikuista puhumattakaan.

  Jotenkin tuntuu merkilliseltä, että tällaista sillanrakentajaa pitää kerta kerran jälkeen nolata. En minä millään tavalla halua omaa erinomaisuuttani korostaa, koska sitä ei kerta kaikkiaan ole.

  Huomasin karppileirin vihamielisen suhtautumisen taas kun oli Uffe Ravnskov vierailulla Suomessa (Turussa). Mikä ihme oli, että minut jätettiin taas ihan yksin? Olisi ollut ainutlaatuinen tilaisuus tavata se henkilö, josta niin paljon puhutaan.

  Minä aion jatkaa tällä linjauksellani ja karppaus-fanaatikot saavat kerta kaikkiaan rauhoittua. Kaikki se kerääntynyt kauna ja vihaenergia voitaisiin käyttää rakentavammin hyväksi.

  Onko mitään tolkkua haukkua Hanna Partanen, sillä tavalla alatyylisesti kuin mihin pahimmat karppaajat pystyvät? Tuo ei enää ole hauskaa. Mikä tietä karppaajia vaivaa?

  Suoraa puhetta tämäkin.

  VastaaPoista
 73. Sisällissodat ovat verisimpiä kaikista. Sokea usko ajaa äärimmäisyyksiin, käännynnäiset haluavat todistaa vakaumuksensa...
  Unohtavat puutarhanhoidon, pitää lähteä sotimaan...

  KISS, veni vidi vici! :)

  t. muodokkaiden, rasvaisten maitorauhasten ystävä, kokoon katsomatta ;)

  VastaaPoista
 74. Tulipa luettua Christerin kommentti oikein kunnolla.
  En tahdo lukea suomi24:n keskustelua aiheesta, vaikka saastaa siedänkin tarvittaessa.

  Karppipalstalta joskus lueskelin Sundqvistin kirjoituksia, en havainnut mitään banneihin oikeuttavaa. Olisivatko poistaneet? Tuskin.

  Karppaus.info taitaa olla kaupallinen foorumi, myyvät kirjoja ja kookosöljyä... Ehkä mustasukkaisuus rulettaa?^^

  Nk. karpit herkästi fiksoituu aatteeseen, vaan on siellä varsin asiallisiakin tyyppejä.

  Janne K.info :) (Janne KISS?)

  VastaaPoista