maanantaina, toukokuuta 31, 2010

Älä vaihda eläinrasvoja vaaleaan leipään!

**
Sosiaalisen median vahvuuksiin kuuluu tiedon nopeus, niinpä kului monen montaa päivää (31.5.2010) ennen kuin Helsingin Sanomat ja muu printtimedia ehti kommentoida tätä uutta tanskalaistutkimusta. Esimerkiksi tässä terveysblogissa sait lukea tämän uutisen jo neljä päivää sitten (27.5.2010).

Jos sosiaalisen median puolella on riittävästi ammattitaitoa (muista aina varmistaa tämä asia!), en näe mitään syytä miksi jättäisit blogeissa olevat tiedot hyödyntämättä.

Ennen kuin tutustut tähän alla mainittuun äsken ilmestyneeseen tanskalaistutkimukseen, tee näin:

a) unohda ainakin hetkeksi kaikki se minkä olet kuullut lääkäreiden ja tutkijoiden kertovan kovien, eläinperäisten rasvojen vaarallisuudesta. Puheet siitä miten voi tukkii suonet ja sydämet pysähtyy jos syö rasvaista lihaa
b) tutustu sen jälkeen avoimin mielin tutkimushavaintoihin
c) älä kuitenkaan näiden havaintojen innoittamana mene aivan äärimmäisyyksiin eläinrasvojen ihannoinnissa, muista kohtuus! On hyvä syödä myös runsaasti vihanneksia, raasteita ja marjoja sekä kohtuullisesti makeita hedelmiä ja tummaa leipää
d) älä hauku Pekka Puskaa. Hän toimi silloisen tiedon varassa ja valisti eläinrasvojen vaarallisuudesta mm. erinomaisen kuuluisassa Pohjois-Karjala-projektissa (edesmenneen professori Ancel Keysin suuri kenttäkoe täällä Suomessa). Pekka taitaa muuten jatkaa tätä linjausta uskollisemmin kuin moni muu tässä maassa. Antaa Pekan puhua tästä. Mielipiteitä saa toki esittää Pekan tueksi taikka häntä vastaan. Raaka totuus on, että Pekka Puskan tiedekäsitys erityisesti eläinrasvojen suhteen on natissut liitoksissaan jo pitkään. Hyvää Pekassa on tupakoinnin vastustus, intohimoinen liikunnan ylistys ja vihannesten ja hedelmien suosiminen. Tällä hyvällä saralla Pekka niittää mainetta vielä pitkään!
e) dosentti Matti Tolonen muistuttaa toisaalla tässä terveysblogissa (professori Kari Salmisen vieraskirjoitus): "Diabetesliitto se jaksaa edelleen tuputtaa vanhaa tietoa voin ja muun tyydytetyn rasvan vaarallisuudesta sydämelle ja valtimoille (Diabetes-lehti 5/2010). No, itselleenpähän tekee vahinkoa: Diabeetikot eivät enää luota omaan liittoonsa, eikä sen jäsenmäärä kasva vaikka diabeetikkoja tulee lisää kaiken aikaa."

Sitten vielä ennen tanskalaistutkimukseen tutustumista pyydään lataamaan internetistä erittäin laadukkaan Excel-taulukon, josta löytyy glykeemisen indeksin (GI) ja glykeemisen kuorman (GL) nerokas seurantajärjestelmä. Punaisella taustalla ovat ne sydämelle vaarallisiksi osoittautuneet ruoka-aineet (mm. vaalea leipä, puhdas sokeri, makeat leivonnaiset, makeat virvoitusjuomat, aamiaismurot, riisi, pasta ja peruna) ja vihreällä taustalla terveellisemmät hiilihydraattipitoiset ruoka-aineet (mm. useimmat täyshedelmämehut, monet hedelmät, lähes kaikki maanpäälliset vihannekset, monet täysjyväleivät ja monet maitotuotteet). Suosittelen!

Nyt oletkin valmis lukuelämykseen:

Tiedelehti ACJN:n kesäkuun numerossa ilmestyi ihan äsken tanskalaistutkijoiden tiederaportti. Iltalehti ehti jo tänään (27.5.2010) kirjoittaa tutkimuksesta, itse en ole vielä saanut tutkimuksesta koko raporttia haltuuni. Minulla on vain raportin tiivistelmä käytössäni. Näillä tiedoilla päästään ainakin alkuun. Kommentoi lisää!

Vaalea leipä, valkoinen sokeri ja muut korkean GI:n hiilihydraatit lisäsivät infarktin riskiä tuoreessa tanskalaistutkimuksessa.

Sydäninfarktin riski kohosi tutkittavilla, jotka vaihtoivat kovat rasvat jalostettuihin hiilihydraatteihin.

Selkeä viesti onkin: Liiallinen tyydyttyneiden rasvojen syöminen toki altistaa sydänsairauksille, mutta tilanne ei parane lainkaan, jos rasvat korvaa pitkälle jalostetuilla hiilihydraateilla.

Tanskalaistutkimuksen perusteella pitäisi vakavasti arvioida ovatko vaalea leipä ja muut korkean GI:n hiilihydraatit merkittäviä sydänsairausriskin kohottajia.

Tutkijat seurasivat yli 53 000 tervettä keski-ikäistä miestä ja naista keskimäärin 12 vuoden ajan. Seurannan aikana heille sattui 1 900 sydäninfarktia.

Sydäninfarktit eivät lisääntyneet, kun tyydyttyneiden rasvojen tilalle otettiin esimerkiksi kasviksia, ruista tai muita matalan GI:n ruoka-aineita.

Infarktiriski kuitenkin suureni noin kolmanneksen, jos henkilöt lisäsivät esimerkiksi vaalean leivän tai valkoisen sokerin osuutta.

Tutkimusta kommentoi lehden pääkirjoituksessa arvostettu professori Frank B. Hu Harvardin yliopistosta. Hän pitää pitkälle jalostettujen hiilihydraattien vähentämistä kansanterveydellisesti erittäin tärkeänä. Vähän liikkuvalle ja ylipainoiselle väestölle ne voivat olla yhtä suuri tai jopa suurempi terveyshaitta kuin tyydyttyneet rasvat.

Kommentoi!

Muita tuoreita kirjoituksia samasta aiheesta:

47 kommenttia:

 1. "Vähän liikkuvalle ja ylipainoiselle väestölle ne voivat olla yhtä suuri tai jopa suurempi terveyshaitta kuin tyydyttyneet rasvat."

  Itsekin luin tuon pääkirjoituksen parisen viikkkoa sitten. Hyvä, että Hu mainitsee tuon inaktiivisuuden ja runsaiden hiilareiden aiheuttaman noidankehän. Sen sijaan runsaasti liikkuva polttaa niin palkon hiilareita, ettei tilanne ole sama.

  VastaaPoista
 2. Olen Anssi Mannisen kanssa ihan samaa mieltä.

  Karppausfanaatikot, koettakaa ymmärtää, että urheilijalle voidaan suositella runsaasti hiilihydraatteja (toki hyvistä lähteistä!), koska hän liikkuessaan polttaa hiilihydraatit pois ja hiilihydraatit yhdessä proteiinin kanssa tehostavat urheilijan palautumista.

  Sohvaperunat saavat varoa hiilihydraatteja!

  VastaaPoista
 3. Hu myös vihaa, että runsashiilarinen ei sovellu hyvin diabeetikoille. Tämä on sellainen asia, jota muutamat proffat eivät niele sitten millään. :-)

  VastaaPoista
 4. Typo vihjaa

  Kylläpäs tulee kirj.virheitä tänään :-)

  VastaaPoista
 5. "Vaalea leipä, valkoinen sokeri ja muut korkean GI:n hiilihydraatit lisäsivät infarktin riskiä tuoreessa tanskalaistutkimuksessa."
  Tästä asiasta Zonen isä Barry Sears puhui jo vuosia sitten, mutta hyvä kun joku "uusi ja virallinenkin" tutkimus asian vahvistaa.

  VastaaPoista
 6. Mun mielestä loistavaa on tuo:

  Sydäninfarktit eivät lisääntyneet, kun tyydyttyneiden rasvojen tilalle otettiin esimerkiksi kasviksia, ruista tai muita matalan GI:n ruoka-aineita.

  Muttei ilmeisesti vähentyneetkään...Joten sydäninfarkteille neutraalia on tyydyttynyt rasva, kasvikset ja matalan GI:n aineet. Eli pahis on siis INSULIINI.

  Insuliinihan siirtää veren "liian" glukoosin rasvaksi vyötärölle ja sisäelimiin ja ilmeisesti myös verisuoniin. Tämähän on muissa tutkimuksissa jo havaittu.

  VastaaPoista
 7. "Tästä asiasta Zonen isä Barry Sears puhui jo vuosia sitten, mutta hyvä kun joku "uusi ja virallinenkin" tutkimus asian vahvistaa."

  ja niin puhui atkins, montiac, heikkilä, ravnskov, dahlqvist, Kendrick ym.

  Onneksi on web, jotta totuus tulee ilmi aina suurelle yleisölle, eikä sensuuri ja paikallinen viranomainen pääse virittämään omiaan....

  VastaaPoista
 8. Hyviä kommentteja!

  Helsingin Sanomat jatkaa uskollisesta vaikenemistaan näistä tutkimusnäytöistä, jotka osoittavat nopeiden hiilareiden terveyshaittoja ja tyydyttyneen rasvan neutraaliksi näissä sydänsairauksissa. Hesari puhuu tänään Perunoiden kuningaskunnasta kun "kaikissa" muissa tietokanavissa on tämä tanskalaistutkimus on käsittelyssä.

  Tohtori.fi
  Poliklinikka.fi (mainostaen tanskalaista sokeria!!!!)
  Iltalehti
  Verkkouutiset
  jne. jne.

  VastaaPoista
 9. Minuun tarttui Mannisen kirjoitusvihreily.

  Piti tietenkin tarkoittaa "uskollista" (ei uskollisesta). Taitaa olla muitakin epätäsmällisyyksiä kommentissani. On näköjään iskenyt oikea kunnon Mannisflunssa. Toivottavasti linkit toimivat?

  VastaaPoista
 10. HS näyttäisi edelleen olevan KTL/THL:n yhden totuuden torvi.

  VastaaPoista
 11. Eikö suuri GI esim. perunalla muutu edullisemmaksi, jos sitä syö muun ruokailun yhteydessä? Toki varmasti joku harva syö pelkästäänkin perunoita, silloin GI pitää kutinsa.

  Vaaleaa leipää ei pidäkään syödä (paitsi ehkä juuri urheilusuorituksen alla), mutta muuttuisiko kuorma järkevämmäksi mikäli laittaa päälle voita ja salaatinlehtiä?

  -xx

  VastaaPoista
 12. xx, toki perunaa voi syödä silloin tällöin pieniä määriä muun ruoan ohessa, mutta katsoitko GI-taulukosta millainen ihana maailma avautuu, jos syö jotakin muuta kuin perunaa?

  Voileivän päälle tulee tietenkin voita. Aaamupäivällä syödyt leivät palavat päivän mittaan pois. Illalla syöty leipä menee tuuma tuumalta etenevään vyötäröön. "Ihminen etenee tuuma tuumalta", sanoo Sami Feiring. Ja me tietysti toivomme, että etenemistä tapahtuu nimenomaan pääkopan sisällä.

  VastaaPoista
 13. GI:hen vaikuttaa ruuanavlmistustapa: ja kypsyysaste.

  raaka peruna tai porkkana on varmaan pienemmpän GI:n kamaa.

  Mutta kyllä esim. Kermaperunat (kermaa, voita, juustoa) on kokonaisuudessaan malalamman GI:n ruoka kuin vaikka sama gramma määrä keitetyä perunaa....

  VastaaPoista
 14. Mitenkäs tämä otsikointi sitten:

  "Vaalea leipä yhtä haitallista sydämelle kuin eläinrasva"

  http://www.poliklinikka.fi/sydanterveyskanava/uutiset/7406497

  VastaaPoista
 15. Ja tuo otsikko vielä siitä huolimatta, että viitatun tutkimuksen yhteenvedossa lukee "whereas replacing SFAs with carbohydrates with high-GI values is associated with a higher risk of MI." ?!?!

  VastaaPoista
 16. Heh.. pätevää uutisointia. Voi vain miettiä kuinka nämä uskomukset on tumpattu syvälle "alitajuntaa"!

  PS. Christer, otsikossasi on typo.

  VastaaPoista
 17. "Vaalea leipä yhtä haitallista sydämelle kuin eläinrasva"

  Ei voi näin sanoa, koska tutkimuksessa nimenomaan vaalealeipä ja muut korkeat GI:t nostivat sydänkohtausriskiä.

  Sen vois sanoa, että Kasvikset ja ruis ja matalat GI:t yhtä haitallista sydämmelle kuin eläinrasva !

  VastaaPoista
 18. Muistaakseni Timo Kuusela kommentoi
  täällä aiemmin,että hiilihydraattia ja rasvaa ei saa syödä samaan aikaan
  ellei ole moottorisahaa käyttävä metsuri.Aikaväli näillä oli ellen
  väärin muista 5-7 tuntia.
  Eli jos täysjyvä ruista esim syö niin
  saakohan siihen voita panna samalla kertaa,vai odottaa 5 tuntia ja syödö sitteb voi paljaaltaan?

  VastaaPoista
 19. Good news everyone !
  http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=2169178

  Ehkä painonvartioiden jäsenet siirtyvät nytten käyttämään jotain parempaa keinoa...

  VastaaPoista
 20. Naiset jotka juovat 2 lasillista maitoa kuntosalitreenin (painoharjoittelun) jälkeen saavat kehittyneemmät lihakset ja keräävät vartaloonsa vähemmän rasvaa kuin makeutettuja energiajuomia juovat naiset, kertoo uusi tutkimus (kesäkuun Medicine and Science in Sport and Exercise). Lue lisää

  VastaaPoista
 21. Otsikossa puhutaan eläinrasvoista, vaikka tutkimuksessa puhutaan tyydyttyneistä rasvoista. Tuun vaan kommentoimaan, että mun mielestä voi olla vähän huono juttu yleistää tyydyttyneitä rasvoja eläinrasvoiksi tai tyydyttymättömiä kasvirasvoiksi.

  Kyllähän teoriassa on mahdollista, että tyydyttyneiden rasvojen jotkut huonot tulokset selittyisi vaikka kovetetuilla kasvirasvoilla ja tyydyttymättömät on tutkimusten mukaan terveellisiä ei kasvirasvojen, vaan esim. überterveellisten kalaöljyjen vuoksi tai jostain muusta hankalasta syystä.

  Christer, tää on vähän off-topic, mutta mulla tuli karppausfoorumilla yks itselle tosi järkky tutkimustulos vastaan liittyen transrasvoihin. Mä tein siitä jutusta omaan pikkublogiin pikkuisen tekstin, koska hämmästyin tulosta niin paljon. Se on toi ekana mainittu täällä: http://valtsuhealth.blogspot.com/2010/05/transrasvat.html

  VastaaPoista
 22. Valtsu, huomaat kyllä bloggaajana sitten aikanaan miten "helppoa" on otsikoida tutkimuksia niin, että "kaikki" ovat tyytyväisiä.

  Eläinrasvaviha lepää syvällä täällä Suomessa, siksi käytän tyydyttyneiden rasvahappojen keskustelun herättäjänä juuri eläinrasvoja.

  Keskitytään sitten vähitellen tyydyttyneiden rasvahappojen hienosäätöihin kun saadaan yleinen mielipideilmasto edes vähän suotuisampaan suuntaan.

  On hyvä, että tulee uusia terveysbloggaajia. Sinä viiden vuoden aikana kun minä olen täällä riehunut, on moni lupaavakin bloggausyritys kuihtunut pois. Alkuinnon hiipuessa, köykäisin perustein leikkiin ryhtynyt huomaa intonsa hiipuvan. Valtsulle toivotaan terveyttä, intoa ja pitkää ikää perustetulle blogille.

  VastaaPoista
 23. Aa, hyvä pointti juu :o Ei oo kaikki lukijat hifistelymielessä täällä sentään.

  Juu, saa nähdä, miten käy oman bloggausyrityksen kanssa. Toisaalta tosi innostavaa tuottaa tekstiä, kuten aina tekstin, kuvien, musan yms. suhteen tuntuu ainakin itsellä käyvän. Toisaalta taas jotkut kirjoitukset vaatii aika paljon aikaa ja keskittymistä jne, ja nyt kun ajattelin kääntää yhden pitkän artikkelisarjan enkusta suomeksi, kirjoittaminen varmaan venyy, kun se kääntäminen on ärsyttävän työlästä puuhaa.

  VastaaPoista
 24. Hyvä huomio tuo "Eläinrasva".

  Tämä huvittaa aina minua suuresti koska sävy "Eläinrasva" on negatiivinen...

  Hauska yksityiskohta "eläinrasvoissa" on se, että ne sisältävät kaikkia rasvoja tyydyttyneitä, kertatyydyttymättömiä ja monityydyttymättömia eri määriä eri lihoissa.

  Esim. Sian lihan rasvaprofiili on samanlainen kuin ÄIDINMAIDON.
  n.45% tyyd.
  n. 40% kertatyydtmtön.
  n. 15% monityydtmtön.

  Ja evoluutio sitten loi meidät syömään vauvasta alkaen maitorasvaa = eläinrasvaa.
  Tulikohan evoluutiossa virhe ?  Finelin sivuilta www.fineli.fi voi verrata lihojen rasvaprofiileja.

  nimim. Viljapossu.

  VastaaPoista
 25. Voisiko joku viisas selittää miten tästä "nonsignificantista" löydöksestä:

  "There was a nonsignificant inverse association between substitution of carbohydrates with low-GI values for SFAs and risk of MI [hazard ratio (HR) for MI per 5% increment of energy intake from carbohydrates: 0.88; 95% CI: 0.72, 1.07)."

  Päästään tähän "varmaan toteamaan":

  "Conclusion: This study suggests that replacing SFAs with carbohydrates with low-GI values is associated with a lower risk of MI.."

  Perehtyjä

  VastaaPoista
 26. Pariin edelliseen kommenttiin off topic, ei ole laiskan miehen (naisen:) hommaa bloggaaminen. Ehkä vaatii veteraaniurheilijan luonnon; lenkkipolulla kuntoa ylläpitäessä ajatus jauhaa aiheita... Ja hölkkä kulkee kevein askelin...

  Mitähän näihin niveliin, tekis mieli juosta vielä yhdeksänkymppisenä... Perkeleen kone älä hyydy! :)

  P.s. Välttäkää Hyväveli-systeemin muodustumista, liikaa ristiinbloggausta. Amerikanblogeissa alkaa olla esimerkkejä. Riidelkää välillä! Röhöhöhö:-)

  P.p.s Kättä päälle!

  VastaaPoista
 27. "Tulikohan evoluutiossa virhe ?"

  Evoluutio ei tee virheitä.

  VastaaPoista
 28. Niinpä !

  ja sen takia suomessa voitais säätää direktiivi jolla poistetaan ihmisistä ja äidinmaidosta vaarallinen eläinrasva(hui!) KELA korvauksella... :)

  VastaaPoista
 29. Matti Tolonen:
  "Naiset jotka juovat 2 lasillista maitoa kuntosalitreenin (painoharjoittelun) jälkeen saavat kehittyneemmät lihakset ja keräävät vartaloonsa vähemmän rasvaa kuin makeutettuja energiajuomia juovat naiset, kertoo uusi tutkimus (kesäkuun Medicine and Science in Sport and Exercise)."

  Samahan todettiin nuorilla miehillä jo aiemminkin. Ehkä vähän tylsää mainita, mutta tutkimus tehtiin RASVATTOMALLA maidolla.

  -xx

  VastaaPoista
 30. "Naiset jotka juovat 2 lasillista maitoa..."

  On jotenkin käsittämätöntä, että joku alkaa tutkia tällaista asiaa, mikä on aivan päivän selvä??

  Eihän lihakset voi kasvaa energiajuomalla, vaan proteiinilla.

  Ehkä tuo rasvaton maito TÄSSÄ tapauksessa oli täysmaitoa parempi vaihtoehto, koska rasvasta (heti)harjoituksen jälkeen on enemmän haittaa kuin hyötyä.

  VastaaPoista
 31. Mitenhän tämmöinen oman kehon kuunteleminen, osaako enää ihminen makustella kehon tarpeita?

  Itse olen havainnut yllättäviä takinkäännöksiä omissa mielihalujen toteutuksissa, kun ennen kauppaan ryntäämistä, karkkipussia hakemaan, maistelee mielessään maku-, tuoksu- ynnämuitayhdistelmiä.

  Monasti ostaakin esim. omenan ja pari tomaattia suklaapatukan asemesta!

  Harvinaista ei myöskään ole mieliteon vaihtuminen salmiakista kananjalkaan tai kasslerpihviin!

  Ei ehkä tarvitse olla tantrajoogi osatakseen kuunnella omia toiveitaan! (Body&mind:))

  VastaaPoista
 32. Joku kirjoitti äidinmaidon tyydyttyneiden korvaamisesta kela-korvauksella. ^^

  Tosiasiassahan on olemassa tutkimuksia, joissa korvikkeita saaneet lapset olivat terveempiä kuin tissiä saaneet.

  Korvikkeissa oli sattumoisin kolmatta konsonanttia, tississä ei.

  Nuff said.

  Nykypolitiikan mukaisesti 20-25 prosentin turha riski ennenaikaiseen synnytykseen ja raskauskomplikaatioihin on varmaan ihan hyväksyttävä juttu, koska äitien D-vitamiinisuosituksia ei voida eikä haluta nostaa terveellisemmälle tasolle.

  Olen siis samaa mieltä - ainoa vaihtoehto näyttää olevan imettämisen pistäminen pannaan ja korvikkeiden universaali veronalennus. Imettämisestä häkkiä, jos lapsen verestä huomataan kohonnut kolesterolipitoisuus.

  Pyyntö lähti jo osoitteeseen Puska, inc.

  VastaaPoista
 33. Sori off-topicista:
  Neonomide, vaikka mä oon jo useampaan otteeseen kysellyt ja saanut vastausta, pitää mun varmaan vielä jossain vaiheessa yrittää sulta kyselemällä ymmärtää tuota D-vitamiinijuttua. Kun en edelleenkään oo niin hirveän vakuuttunut, että ne korkeiden tasojen kanssa korreloivat jutut olisivat niin suoraa seurausta niiden tasojen nousemisesta. Lappe et al on tiedossa, samoin se yksi subjektiiviseen hyvinvointiin viittaava tutkimus, mutta edelleen häiritsevät ne väittämät, joiden mukaan
  - tulehdus laskee D-vitamiinitasoja, ja korrelaatio johtuu siitä
  - D-vitamiinitasot ovat vain sivullisina, kun oikeat hyödyt johtuvat esim. päivänvalosta* tai auringonlämmöstä, jotka molemmat tuntuvat lievittävän mulla stressiä ja jopa inhottavia lihastuntemuksia (jännitys?) lähes välittömästi.

  * http://www.acne.org/messageboard/Zinc-Zinc-Regimen-Adul-t243340.html Ton kirjoittajan mukaan hänen hiilari-imeytymisensä ja aknensa molemmat paranivat äkkiä, kun hän alkoi viettämään aikaa kirkkaansa päivänvalossa. Kirjoittajan mukaan selitys löytyy päivänvalon vaikutuksista melatoniinin eritykseen.

  VastaaPoista
 34. Piru vie, olenko villiinnyttänyt ihmiset kommentoimaan ohi aiheen?

  Olemme kaikki noviiseja?

  Monta hymiötä allekkain ja peräkkäin...:) Let us go!

  ...kyllä tämä tästä... päiväjärjestykseen, sosiaalinen media.

  Neo-paleo, ha?

  VastaaPoista
 35. Valtsu sanoi:

  "- - tulehdus laskee D-vitamiinitasoja, ja korrelaatio johtuu siitä
  - D-vitamiinitasot ovat vain sivullisina, kun oikeat hyödyt johtuvat esim. päivänvalosta* tai auringonlämmöstä, jotka molemmat tuntuvat lievittävän mulla stressiä ja jopa inhottavia lihastuntemuksia (jännitys?) lähes välittömästi."  Tietenkin tuo on hyvä kysymys. Auringonvalon vaikutuksesta syntyy kymmeniä, ellei satoja D-vitamiinin kaltaisia aineita, joita ei tunnetua vielä kovin hyvin. Lisäksi luonnonvalo itsessään vaikuttaa aivoihin ja sitä kautta koko kroppaan. D-vitamiini ei välttämättä ainakaan kokonaan vastaa ruringonvalon teststeronia lisäävästä vaikutuksesta - hormonaaliset vaikutukset ovat ainakin osaltaan luonnonvalon ja iholla tapahtuvien synteesien tulosta - osaltaan ehkä aurinkoplaseboakin ?

  "Pelkällä" D-vitamiinilla on tosin jo saatu aikaan ihmeellisiä asioita, kuten syöpien tippuminen kolmasosaan, tulehdusarvojen laskua, parantunutta insuliiniherkkyyttä, lihasten suorituskyvyn, tasapainon ja reaktionopeuden kasvua, lipidien paranemista, nivelreuman esiintyvyyden rajua laskua, flunssien rajua vähenemistä, raskausajan komplikaatioiden laskua ja syntymäpainon nousua, luuntiheyden kasvua(^^) ja niin edelleen ad nauseam.

  Kävin interventiotutkimuksia läpi koko liudan Aviisin artikkelissani - siitä toivottavasti saa kuvaa kokonaisuudesta (lähteet nro 1 viestissäni keskusteluosiossa):

  http://www.aviisi.fi/artikkeli/?num=16/2009&id=5525645

  Tietyt sairaudet voivat laskea D-vitamiinitasoja kuten mm. Lamberg-Allardt on argumentoinut, mutta näyttöä on aika paljon vähemmän kuin D-vitamiinin lisäyksen aiheuttamista suotuisista vaikutuksista. Joko L-A ei tiedä tai hän ei halua kertoa. Kumpikin vaihtoehto on ihmisten kannalta perseestä.

  Laadin paraikaa mielipidekirjoitusta, jossa vaadin D-vitamiinityöryhmän hajottamista vedoten tieteellisten tutkimusten laiminlyöntiin. Kun kukaan muu ei tee mitään, on taas pakko itse aktivoitua.

  VastaaPoista
 36. En derailaa enempää, olkoon tämä vain lyhyt jatkumo Valtsun kysymykseen. Kommentti Aviisin jutun keskusteluosiosta:

  ********

  Artikkelissa (yllä) lukee mm.
  "Olen muutaman vuoden ajan syönyt monivitamiinitabletteja. Kalaa syömme paljon. Arvioin, että nyt pääsen noin 20 mikrogramman päiväannokseen", Lamberg-Allardt laskee.

  Tämä on erikoinen lausunto, sillä Lamberg-Allardt on valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) jäsen. VRN ei suostu nostamaan ylesölle annettua saantisuositusta (ennen 2012), mutta sen oma D-vitamiiniasiantuntija ilmoittaa julkisesti popsivansa vitamiineja purkista. Samaan aikaan hän sanoo useissa muissa haastatteluissa, ettei voida ajatella että D:tä otettaisiin purkista, kyllä se on saatava ruoasta.

  ********


  Komppaan täysin. Neuvottelukunta joka ei osaa asiaansa ja jonka puheenjohtaja tekee ITSE eri tavoin kuin saarnaa, on menettänyt kaiken uskottavuutensa.

  Jäljelle jää vain kengänkuva takalistoon.

  VastaaPoista
 37. Suomen johtavan uutislehden MAASEUDUN TULEVAISUUDEN mukaan neljännes diabeetikoista kokee, että hoidon yhteydessä saatu tieto ja ohjaus on usein ristiriitaista.
  Diabetes on lähes kaikille tutkimukseen vastanneista selkeä huolenaihe. Vastaajista 28 prosenttia olevansa usein huolestunut sairaudestaan.
  Yllekirjoitetun mielestä sairastuneiden tulisi saada auktoriteeteilta täsmätietoa, joka perustuisi riittävään tutkimukseen.
  LÄHDE: Maaseudun Tulevaisuus 21.5.2010

  VastaaPoista
 38. Minäkin jatkan harhailuani sivupoluilla...

  Keskiverto lääkäri, hoitsu, palomies, poliisi ei ehkä joka ikunen hetki, aina ja kaikkialla ole terävimmillään.

  Seuraava potilas saattaa saada ihan eri lääkettä? Naaman tahi muun ominaisilmeen perusteella, siksi kaiketi on osattava itse kysyä, sekä vaatia. Ihminen on semmonen, ja tämmönen.

  Ammattilainen, etten sanoisi, parhaillekin sattuu fiboja:)

  Kontrolloitu, satunnaistettu ja vertaisarvioitu toiminta ei aina toteudu :)

  KISS!(prinsiippi copyright valmentaja J. Tamminen) , jotenkin juolahti mieloseen, kirjoittaessa, mitä voi vaatia lukijalta... Kaiken, vai ei mitään. No, moni antautuu taistelematta. Jättämällä lukematta.

  Menetetyille sieluille, käymättömille korpimaille, kippis!
  Älkäämme kuitenkaan kyynistykö, kauneus on katsojan korvassa, edelleen...

  Sori ny vaan :)

  VastaaPoista
 39. Kiitos Neo! Pitääpä taas kattoa läpi noita tekstejä, etenkin sun blogissa mainittuja. Ehkä tajuaisi asian nyt vähän paremmin kuin viimeksi...

  VastaaPoista
 40. Päivän Uutinen valtimonpaksuudesta lapsuudesta eteenpäin(iltalehti/yle/duodecim).

  "Valtimoiden sisäpinnat olivat paksuuntuneet lähes kaksi kertaa enemmän henkilöillä, joilla oli vähintään kolme sydäntautien riskitekijää lapsena kuin niillä, joilla ei ollut lainkaan riskitekijöitä. Yhteys ei selittynyt aikuisiän riskitekijöillä eikä perinnöllisillä seikoilla. Valtimoiden sisäpintojen paksuuntuminen kertoo sydän- ja verisuonitautien vaarasta. "

  Tarkemmin tavattuani tiivistelmää:
  - kaulan valtimo paksuuntui 35 mcrm vaikka ei kuulunut mihinkään listattuun riskitekijään.
  - valtimo maksuuntui 61 mcrm vaikka kuului vähintään 3-kaikkiin riskiryhmiin.

  Johtopäätöksenä:
  "Yhdessä aikaisempien havaintojen kanssa tulokset korostavat lapsuuden elintapojen merkitystä. Sydän- ja verisuonitautien ehkäisy kannattaisikin aloittaa varhain. "

  Joko meillä kaikilla väkisin paksunee valtimot tai sitten jotain on perusravinnossa pielessä kun valtimot paksuuntuu, vaikka liikkuisi, olisi laiha ja matala LDL, hyvä HDL, matala verenpaine ja söisi hedelmiä...

  VastaaPoista
 41. Jossain joku kuvaili verisuonitapahtumia, risteyskohdat on varustettu törmäystyynyillä luonnostaan, paineen vaihtelut huomioiden. Järjellistä, loogista.

  Korkea verenpaine törmäyttää näihin tyynyihin, ... plakkeja... Ajan kuluessa ja tulehduksen vallitessa suoni väsyy, kerääntyy kuolleita makrofageja ja kristallisoitunutta kolesterolia? ApoB, jatkuva pommitus tuottaa tuloksen, tukoksen.

  No, kristallisoituminen on ehkä sana vain, olenko muuten hakusessa.

  Voiko verisuonistoa ajatella putkimies-, insinööritermein?

  Liukuhihna? :) Large hadron collider, what is health?

  VastaaPoista
 42. Niin, onhan siitä teoria, että plakit vahvistavat valtimoita, eikä plakkia esiinny koskaan laskimossa.

  Ja muistaakseni vielä niin että jos siirtää valtimon osia alaraajoista sepelvaltimoon, niin se plakittuu, mutta jos toisinpäin, plakit häviävät...

  Viisammat voi kommentoida muistanko oikein.

  VastaaPoista
 43. Valtimosuonet voivat olla kauttaaltaan kalkkeutuneet, mutta kalkit voivat jopa suojata verisuonia repeytymiltä - joista ne veritulpat usein seuraavat.

  VastaaPoista
 44. Valtsu sanoi...
  "Kiitos Neo! Pitääpä taas kattoa läpi noita tekstejä, etenkin sun blogissa mainittuja. Ehkä tajuaisi asian nyt vähän paremmin kuin viimeksi..."


  Ilo on puolellani. ^^

  Oma blogiprojektini jäi tuonne Krisun viittaamaan limboon, mutta paljon parempaa on pian tulossa. Muodonmuutospäiväkirjaa, paleota ja D-vitamiinia samassa paketissa. Huumoria, rentoutta ja painavaa asiaa, sekä ennen kaikkea tiedon soveltamista ja kokeilua käytäntöön. Yritän tehdä tällä erää oman näköisen blogin, löysin rantein. ^^

  VastaaPoista
 45. Lainaus Mikael Fogelholm,

  "Ursula Schwab ja minä olemme Suomen edustajat projektiryhmässä, joka ohjaa käytännön työtä. Tällä kertaa varsinaisen substanssityön kaikkien kriittiseksi katsottujen ravintoaineiden kohdalla (mm. rasvat, hiilihydraatit ja D-vitamiini) tekevät kuitenkin alatyöryhmät. Näissä on mukana useita suomalaisia alan tutkijoita. Alatyöryhmät noudattavat työssään ruotsalaisen SBU:n (Suomen FinOHTA:a vastaava organisaatio) laatimaa systemaattisen kirjallisuuskatsauksen periaatetta. Tämä tarkoittaa sitä, että etukäteen määriteltyjen tutkimuskysymysten perusteella tehdään systemoitu kirjallisuushaku, jonka tulokset raportoidaan kokonaan. Taustaraportissa esitellään kaikki ne raportit, joihin suositukset tullaan perustamaan, kuten myös ne kirjallisuushausta löydetyt tutkimukset, joita ei syystä tai toisesta hyväksytty mukaan.

  Tämän kertaisen työn huolellisuusluokka ja läpinäkyvyys on mielestäni paras koko pohjoismaisen ravitsemussuositusten historian. Kirjallisuushaut tehdään tämän vuoden puolella ja analyysit ensi vuonna. Varsinaiset suositukset ilmestyvät laajan kommenttikierroksen jälkeen v. 2012."

  Muuten kommentoimatta, läpinäkyvyys kuulostaa hyvältä.
  Olen varma, että tulevat suositukset sekä niiden syntyyn vaikuttavat tekijät käydään tarkasti läpi, edelliset tehtiin ennen 'vallankumousta'!

  Ruattalaiset on lepsusta maineestaan huolimatta yllättävän ärhäkkää porukkaa...

  Tämä on uhkaus! :-)

  VastaaPoista
 46. Neonomide kirjoitti, "Laadin paraikaa mielipidekirjoitusta, jossa vaadin D-vitamiinityöryhmän hajottamista vedoten tieteellisten tutkimusten laiminlyöntiin. Kun kukaan muu ei tee mitään, on taas pakko itse aktivoitua."

  Työryhmien ja komiteoiden hajottaminen johtaa yleensä pitkällisiin kiistoihin seuraavan kokoonpanosta, ja siten yleiseen jumitukseen... Comme si, comme sa.

  Valtion ravitsemusneuvottelukunnan uudelleenkokoaminen voisi olla hedelmällinen toimenpide, jos joku vielä muistaa kokoonpanon.

  Söin eilen kevytgrillinakkeja, kylmänä toki, en tunnistanut yhtään luonnollista makua. Suola päällimmäisenä, ehkä natriumglutamaatti?

  Pakkoko niitä on syödä...:)
  VRN, haastan teidät kieltämään perunalastujen myynnin terveydelle haitallisena kuolintarvikkeena!

  P.S Mistä tuon mielipidekirjoituksen voi lukea? Rock'n roll :)

  P.P.S Laitan tähän, kun muistan. Harvardin prosessoidut lihat...

  "High meat diet may lead to early puberty for girls"
  http://www.physorg.com/news195478498.html

  VastaaPoista