keskiviikkona, toukokuuta 26, 2010

EVIRA käy nyt myös kalastajan kukkarolla

#
Luin Savon Sanomista vitsiksi luulemani tiedotteen
. Savolaisystävältäni saamani varmistusviesti kuitenkin käänsi vitsin todeksi. Keskustelu käy kuumana. "Viranomaisten tavoitteena näyttäs olevan tappaa kaikki yrittäjyystoiminta yksityishenkilöiltä. Kukkokalatkin kai jatkossa tulee Puolasta tai Brasiliasta niinkun pakastebroilerit nykyisin. Mitenkähän se käypi tuon marjanpoimimisen?"...

Onko tässä Elintarviketurvallisuusviraston (EVIRA) holhouksessa enää mitään tolkkua? Onko tämä tempaus sitä EVIRA:n PK-yritysten valvonta- ja toimintaedellytysten hallinnollisen taakan kevennystä?

EVIRA:n kannattaisi nyt ottaa vähän iisimmin.Helka Shecter
Elintarvikevirasto Evira valmistelee parhaillaan ohjetta kalakukon valmistuksesta ja myynnistä, ja luonnos on lausuntokierroksella. Ohjeen mukaan kalakukkojen valmistukseen käytettävää perattua kalaa saisi ostaa suoraan ainoastaan kalalaitoksilta tai aluksilta. Perkaamatonta kalaa saisi ostaa myös suoraan kalastajilta.

Rantakivellä perattua kalaa ei saisi enää myydä eteenpäin. Perkuun pitää tapahtua EU-direktiivien mukaisissa tiloissa, joissa pinnat ovat lähinnä terästä ja kaakelia.

- Aivan älytöntä, jos ei saa ostaa kalaa suoraan kalastajalta, jolta sen saa satavarmasti tuoreena, puuskahtaa toimitusjohtaja Kari Kekäläinen kalakukkoleipomo Hanna Partasesta.

- Semmoinen tila on aika arvokas tehdä, eikä yksittäinen kalastaja voi sellaiseen investoida omaa satunnaista saalistaan varten, sanoo Pohjois-Savon kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Jarmo Mononen.

Varsinkin ahvenen saatavuus voi heiketä, jos sen kulku järvestä kukkoon mutkistuu. Vaikka kunnolliset perkaustilat saataisiinkin järjestettyä, on epävarmaa, miten moni tukkuliike on kiinnostunut käsin perattavasta ahvenesta.

Muikun kanssa ei ongelmaa ole, koska se perataan koneellisesti ja sitä pyytävät ammattikalastajat, joilla usein on jo asianmukaiset tilat käytössään.

Muita saman tyylisiä kirjoituksia:

1 kommentti:

  1. Mistä moinen hygieniavimma? Mikä on Eviran henkinen ilmapiiri, onko siellä patologinen bakteerikammo vallalla? Kuinka käy vastustuskyvyn, moniko on kuollut pilaantuneen kalan syömiseen viime vuosikymmeninä?

    Muuten olen sitä mieltä, että kalalaitoksilta ei pidä ostaa mitään. Ennen kuin kalojen ravitsemus ja olot takaavat suunnilleen luonnonkalaa vastaavat ravinnepitoisuudet ja -koostumuksen.

    VastaaPoista