tiistaina, toukokuuta 25, 2010

Ruotsalaisten ostoskäyttäytyminen on muuttunut

**
Kostdoktorn, suosittu ruotsalainen terveysbloggaaja
, on kirjoittanut ruotsalaisten muuttuneista valinnoista ruokakaupassa.

Kaupan terveysraportti 2010 ja sen tilastot kertovat, että ostoskärryihin poimittiin entistä enemmän luontaisia ruoka-aineita. Ruotsalaiset ostivat 20% enemmän voita ja Bregottia ("Oivariinia"), 12% enemmän kermaa ja kevytmargariinien markkinaosuudet romahtivat 7 prosenttia.

Syynä tähän muutokseen pidetään kiihkeää ravitsemuskeskustelua, jossa virallinen ravintovalistus on ollut hätää kärsimässä ja enemmän eläinperäisiä rasvoja suosiva suuntaus nimeltään LCHF (low-carb high-fat) on ollut voitolla. Tämä LCHF on sama kuin Suomessa tutuksi tullut VHH (vähähiilihydraattinen ruokavalio).

Tämän seurauksena kaupan terveysraportissa huomautetaan, että Ruotsin kansa ei kovinkaan hyvin seuraa virallisia oppirakennelmia (vähemmän eläinrasvaa). Rasvakammo on siis hellittämässä Ruotsissa.

Ei olisi ollenkaan pahitteeksi, jos samanlaisia uutisia saisimme kuulla Suomesta. Ymmärrän toki, että kaikille ei maistu voi ja kerma, mutta niille joille nämä terveystuotteet sopivat, tehkää hyvin ja nostakaa oikein näkyvällä tavalla nämä ostoksenne kassan hihnalle! Niin minulla on tapana. En tiedä miten fiksua se on, mutta ehkä joku empivä siitä saa innostuksen palata siihen voilla valmistettuun ruokaan, jota mummo teki aikoinaan.

Muuta luettavaa maitorasvoista:

3 kommenttia:

 1. Kävi hieman sääliksi kun tätä ei ole kommentoitu:)

  Korjaisin yhden virheen jutussa, VHH ja LCHF eivät ole synonyymeja, VHH ei sisällä 'high fattia', pelkästään 'low carbin'!

  Muuten Ruotsissa on kai keskustelukulttuuri edistyneemmällä tasolla Suomeen verraten?
  Ska vi diskutera om det där?

  Hoono rootsi, meni kai lähelle oikein...

  Ravnskog ja Dahlqvist ja muut ovat suhteessa Suomen kyseenalaistajiin saaneet enemmän näkyvyyttä?

  Sosiaalinen media tunkee tähänkin kommenttiin. Vuorovaikutus.
  Täm kommentti olisi voinut olla hieman vaikuttavampi :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Janne K kommentointiketjun avaamisesta tästäkin aiheesta.

  Osoitin taas hölmöyteni niputtamalla yhteen VHH:n ja LCHF:n. Anteeksi!

  Olen itse "rantaruotsalainen", eli asun kapealla kaistalla, jossa asuu paljon ruotsia äidinkielennän puhuvia ja puhun ruotsia nimenomaan äidinkielenä. Heti täydennän: Rakastan suomen kieltä ja puhun sitä ehkä sujuvammin jopa!

  Joka tapauksessa ruotsalainen ja myös riikinruotsalainen kulttuuri on tullut tutuksi. Olen ollut Ruotsissa havainnoivinani juuri tällaista voimakasta diskuteeraamista kaikista mahdollisista aihealueista. Diskuteeraamisesta päätöksiin on kuitenkin pitkä matka. Tämä koskee erityisesti ravitsemuskeskustelua. Paljon diskuteerataan, mutta aika varovaisesti on edetty suositusrintamalla.

  Olisi se upeaa jos ruotsalaiset diskuteeraisivat ravitsemussuosituksiin muutoksia valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksiin. Sillä kulttuurisista eroista johtuen, suomalaiset ovat vähäisemmässä määrin diskuteeraavia. Suomessa on tapana toimia ensin ja diskuteerataan sitten (esimerkkinä esimerkiksi ydinvoimalahankkeille myönnetyt luvat).

  Jatkakaa te muut viisaammin ajatuksin.

  VastaaPoista
 3. Varusmiespalveluksessa sai muistaakseni karua palautetta anteeksipyytelemisestä, oikea ilmaisu on: Korjaan! :)

  Diskuteerataanko Ruotsin asevoimissa? :)

  Onko Ruotsin armeijan ostokäyttäytyminen muuttunut, entä Suomen, sapuskan suhteen? The truth lies in details...

  Joo, jatkakaa lähes yhtä viisaat, tasan yhtä viisaat, sekä viisaammat! (:-)=

  Ehkä Christerin kommentin pohjalta...

  VastaaPoista