sunnuntaina, toukokuuta 23, 2010

Maailma muuttuu Eskoseni!

*
Elämme sosiaalisen median
vahvaa nousukautta. Sosiaalinen media koukuttaa, sanoo bloggaaja Antti Larvala ja ehdottaa mm. kunnanhallituksen kokouspöytäkirjoja Facebokiin ja tiedon siitä onko esim. uimahalli auki Twitteriin. Janne Huovila työstää tällä hetkellä vieraskirjoitustaan tässä terveysblogissani avoimesti Wikispaces -toiminnolla (juttuhautomo). Arvatkaa mistä hän aikoo kertoa? Joo, aiheena on Sosiaalinen media terveystiedon välittäjänä. Jos haluatte vaikuttaa vieraskirjoituksen syntyyn tässä terveysblogissani, voitte jo nyt osallistua artikkelin työstämiseen! Se on kuulkaas jännää tämä sosiaalinen media kun sitä ohjataan ja käytetään taitavasti ja tehokkaasti.

Maailma on todellakin muuttumassa. Parhaimmat jutut luin nuoruudessani (internet ei ollut silloin olemassakaan) aina Helsingin Sanomien sunnuntainumerosta. Sen lehden kahlasin intohimoisesti läpi ja vietin sen ääressä useita tunteja, arvioiden juttuja ja pohtien sanomia.

Tein saman testin toissapäivänä kirjastossa. Luin Helsingin Sanomien sunnuntainumeroa intohimoisesti kahlaten. Mitä jäi käteen? Ei oikein mitään! Homma ei pelitä. Hesari on muuttunut tosi tylsäksi.

Menin kotiin ja käväisin Facebookissa, selasin läpi Twitterin viestit, luin muutaman blogikirjoituksen ja kirjoitin vähän omaani. Sain koko ajan uusia ja raikkaita ajatusassosiaatioita. Tunsin eläväni! En kääntänyt tylsistyneenä jonkun ennen ihailemani lehden rapisevia sivuja, vaan klikkasin itseni tiedon lähteille läppärilläni.

Yhden ajatuksen jaan nyt teidän kanssanne. Toivottavasti en saa tästä ajatuksestani herjaussyytettä eräältä Eskolta. Ei ole tarkoitus herjata Eskoa. On tarkoitus avata silmämme. Esko saa toimia tiennäyttäjänä:

Eletään erään suomalaisen poliitisen elämän kiihkeimpiä vaiheita joskus noin 15 vuotta sitten. Kun Martti Ahtisaaren valinta presidentiksi oli varmistunut ja hallitus teki työtään, silloin kerrotaan Esko Ahon sanoneen Martti Ahtisaarta nolaten "Kyllä Siperia opettaa!" Mikä oli tulos? Joo, Martti Ahtisaari sai loistavan presidenttikautensa jatkoksi ehkä maailman arvostetuimman tunnustuksen: Nobelin rauhanpalkinnon! Esko Ahosta voi aiheellisesti kysyä: kuka ihmeen Esko Aho? Wikipedia onneksi osaa valistaa meitä: Ylen vuonna 2008 teettämässä kyselyssä mieluisista ja epämieluisista presidenttiehdokkaista vuoden 2012 presidentinvaaleihin, Aho nimettiin kaikkein epämieluisimmaksi ehdokkaaksi.

Jos kantti kestää, valitsee sanansa hyvin ja pelaa korttinsa oikein, voi saada erittäin paljon hyvää näkyvyyttä omille ideoilleen. Kun vuoden 2005 heinäkuussa hyvän ystäväni innoittamana (bloggaaja maalainen) ryhdyin pitämään tätä veteraaniurheilija -blogia, en voinut kuvitella, että siitä tulisi näin suosittu. En todennäköisesti aina ole osannut valita sanani oikein, sillä minulla on jonkin verran vihamiehiä. Mutta eniten minulla on tietenkin blogiystäviä ja työni tukijoita.

Tätä blogia luetaan päivittäin tuhansia kertoja ja kommentoidaan ehkä vilkkaammin kuin mitään muuta suomalaista blogia. Tähän en olisi päässyt ilman alussa mainitsemaani bloggaajaa ja sankoin joukoin blogiani lukevia ja siihen oman vaikutuksensa tekeviä kommentoijia sekä vieraskirjoittajia.

Jos sinusta tuntuu siltä, että sinulla on tärkeä sanoma terveydestä, liikunnasta ja ravitsemuksesta, jota monen ihmisen olisi hyvä lukea, ota silloin yhteyttä minuun (yhteystiedot ovat blogin yläosassa). Tarjoudu vieraskirjoittajaksi terveysblogissani! Olet hyvässä seurassa, sillä täällä on kirjoittanut mm. pääjohtaja Pekka Puska, professori Kari Salminen, tohtori Tolonen ja dosentti Mikael Fogelholm. Tulossa on Janne Huovilan kirjoituksen lisäksi vieraskirjoituksia mm. professori Timo Strandbergilta (kolesteroli), Hanna Partaselta (ravitsemusterapeutin arki) ja ehkä myös SINULTA!

Tarjotaan yhdessä suomalaisille lukuelämyksiä kun Helsingin Sanomat ei enää siihen pysty!

Muita sekavia kirjoituksiani voi lukea tästä:

25 kommenttia:

  1. Hyvää tilitystä. Olet ihan oikeassa sosiaalisen median merkityksestä. Se mitä me tavalliset tallaajat tarvitsemme, on jotakin majakkaa jonka valoja seurata sitten kun myrskyää ja on ajatukset ihan usvassa. Sinä olet yksi majakoistamme! Olen lukenut blogiasi intohimoisesti varmaan kolmisen vuotta ja joskus kommentoin erinomaisia juttujasi. Aion jatkaa. Hesarin tilaamisen lopetin (yllätys - yllätys) kolmisen vuotta sitten. Tapahtumilla ei välttämättä ole syy-seuraus -yhteyttä, vaikka ajankohdat täsmäävät. Päivään kuuluu vähintään yksi Christerin kirjoitus. Jos uusia ei ole ilmestynyt, sitten luetaan vanhoja uudestaan. Suosittelen!

    VastaaPoista
  2. Hei Christer!

    Ajattelin itsekin alkaa kirjoittelemaan blogia liittyen itselleni mielenkiintoisiin terveysjuttuihin. Se löytyy tän mun tunnuksen alta, mutta on vielä aika tyhjä.

    t. Valtsu

    VastaaPoista
  3. Hei Valtsu!

    Kävin katsomassa terveyssivustoasi. Ihan kiva alku. Löysin sieltä artikkelisi VHH:sta. Tee siitä lyhennelmä. Muutama haastava kysymys joukkoon ja menestys on taattu kirjoittajavieraana terveysblogissani. Karppaajat käyvät ahkerasti lukemassa blogiani ja moni muukin on aiheesta tosi kiinnostunut.

    Kesän alussa julkaistaan vielä muutama kirjoitus (professori Strandberg kolesterolista ja ETK Janne Huovila sosiaalisesta mediasta). Sitten pidetään pieni tauko ja syksyllä jatketaan. Syksyllä ravitsemusterapeutti Hanna Partasen kirjoitus avaa pelin. Siihen perään olisi kiva saada sinun juttusi. Onnistuuko?

    VastaaPoista
  4. Tarkoitat tuota lukiotutkielmaa, johon on linkki ensimmäisellä sivulla? Varmasti onnistuu, etenkin kun on aikaa miettiä, miten saan ajatukset kauniisti tiivistettyä. Olisi vielä tosi suuri juttu esiintyä tässä blogissa!

    t. Valtsu

    VastaaPoista
  5. Nyt Valtsua onnisti! Mielestäni tässä on syntymässä jotakin aivan ainutlaatuista. Valtsu on nuori lukiopoika, jolla on jalat maassa ja hoksottimet tallella. Tämä kiistanalainen ravintosuuntaus voi tarvita juuri tällaista kirjoittajaa. Odotan mielenkiinnolla Valtsun tekstiä.

    VastaaPoista
  6. No niin, Risto ehti jo ennen minua kertoa pitkälti sen asian, joka on minunkin mielessäni. VHH vaatii uuden tuoreen näkökulman ja sen tarjoaa meille sitten syksyllä Valtsu. Sovitaan näin!

    VastaaPoista
  7. Jo kaksi uutta vieraskirjoittajaa on ilmoittautunut. Näette sitten aikanaan mitä täällä kirjoitellaan! Pysykää linjoilla.

    VastaaPoista
  8. Samansuuntaiset on kokemukset kuin Christerillä ja Ristolla. Jotenkin staattinen perinteinen teksti menettää otettaan. Pari vuotta sitten en tajunnut mitään sosiaalisesta mediasta, muiden vakuuttelu sen tärkeydestä valui kuin vesi hanhen selästä. Sitä jotenkin innostuu ja tajuaa vasta prosessin myötä kun alkaa tuottaa itse, ja huomaa miten paljon hyviä muiden juttuja on netti pullollaan. Ja niistä keskustellaan.

    Ja mitä vihaajiin tulee, viisaat ovat todenneet: jos onnistut hankkimaan vihamiehiä toteuttaessasi itseäsi, olet todennäköisesti toteuttamassa jotain tärkeää.

    VastaaPoista
  9. Luin joskus Valtsun jutun kun linkki eteen sattui, kyllä sen pohjalta varmasti saa hyvän vieraskirjoituksen.

    Tuohon kaiman kirjoitukseen ehdottaisin sisällytettävän mainonnan, ehkä lyhyesti esimerkinomaisesti.

    Erään tunnetun margariinin TV-mainos voisi olla sopiva; Pikkupoika lukee paketin kyljestä, 'Sisältää lapsen kasvulle välttämättömiä rasvahappoja'.

    Itse näen tässä piiloviestin epäterveelliseksi uskotun voin rasvaprofiilia vastaan! Käytetään tajuntaan juntattua 'kovien' rasvojen kammoa tietoisesti hyväksi.

    Taas ne rasvat... :)

    Vuan suattaapi männä liian laajaksi sosiaalisen median ruodinta, jos mainonnan ottaa mukaan.

    VastaaPoista
  10. Runsas bloggailu lihottaa?


    Riippuvuutta aiheuttavat muutkin sähköiset viestimet kuin internet, vaikka puhutaan nettiriippuvuudesta. Tutkimusten mukaan sosiaalinen media eli mm. keskusteluryhmät, Facebook, Irc-galleria, blogit, Messenger (erityisesti nuorilla) ja Twitter voivat aiheuttaa pakonomaista tarvetta käydä niissä jatkuvasti.

    Altistavana tekijänä nettiriippuvuuden kehittymiselle on hyvin selkeästi masennus. Myös sukupuoli vaikuttaa, sillä miehillä on vähän suurempi riski tulla riippuvaisiksi kuin naisilla. Erityisen herkkiä nettiriippuvuudelle ovat lapset ja nuoret, joilla oireina voi olla ruokailu- ja unirytmin häiriöitä, väsymystä ja ärtyneisyyttä.


    Yllä oleva pian ilmestyvästä nettiriippuvuuskirjasta.

    -xx

    VastaaPoista
  11. "joilla oireina voi olla ruokailu- ja unirytmin häiriöitä, väsymystä ja ärtyneisyyttä.

    Yllä oleva pian ilmestyvästä nettiriippuvuuskirjasta.

    -xx"

    Näytät pitävän oikeutenasi ripittää meitä aika ajoin. Tässä blokissa vierailevat osaavat varmasti itse huolehtia omista riippuvuuksistaan.

    Olen lukenut tätä blokia jo kolme vuotta ja painan 24 kg vähemmän kuin pahimmillaan. Ainakaan minuun otsikkosi ei istu.

    Moni muukin on saanut täältä apua esim. painonhallintaansa. Tosin minun ratkaisuni on kotikutoista tekoa.

    Jos keskustelevat teemat ärsyttävät sinua, niin pysy hyvä mies poissa tästä blokista ja vieraile siellä missä viihdyt.

    VastaaPoista
  12. Kiitos kaima palautteesta!

    Ajatuksesi taisi liittyä yleisemmin mainontaan, eikä puhtaasti sosiaaliseen mediaan.

    Sosiaalinen media muuttaa markkinointia. En voi väittää olevani tässä suhteessa asiantuntija, mutta jätän idean hautumaan...

    VastaaPoista
  13. "Erityisen herkkiä nettiriippuvuudelle ovat lapset ja nuoret, joilla oireina voi olla ruokailu- ja unirytmin häiriöitä, väsymystä ja ärtyneisyyttä."

    Voihan seuraussuhde olla päinvastainen, kuin tuossa näytetään oletettavan. Ehkä se on se tietsikka, joka piristää, vähentää joillakin ruokahalua, sekoittaa päivärytmiä jne...

    Mullahan tilanne oli pitkään tuon suuntainen (söin harvoin, valvoin liian myöhään jne), mutta toisaalta nyt ihan viime aikoina nettijuttujen lukeminen on vaikuttanut juuri päinvastaisesti. Nykyään mulla on unirytmi hyvä, stressioireet vähenevät entisestään (vaikka puoli vuotta sitten oli kunnon burn out) ja ruokailuunkin liittyvät asiat tuntuvat olevan harvinaisen hyvässä kunnossa.

    Kiitos positiivisesta palautteesta liittyen siihen tutkielmaan! Mä luulin, ettei sille olisikaan mitään käyttöä, mutta ehkei asia olekaan niin "huonosti"!

    VastaaPoista
  14. 'Sosiaalinen media muuttaa markkinointia'.

    Tuota kautta luin mainonnan osaksi sosiaalista mediaa.

    Luin jutun wikistä, mainonta ja markkinointi ei ehkä istu kontekstiin, ja on muutenkin marginaalinen osa-alue.

    Henkkoht päähänpinttymä, varsinkin tv-mainokset typeryydessään ärsyttävät, ja moralisti minussa ei suvaitse harhaanjohtamista ja valehtelua. :)

    Haluaisin nähdä tietyt tv-spotit vastareaktiona nettikeskusteluun, margariinit, kasvistenolit ym. kevyttuotteet vs. kovien rasvojen haittojen kyseenalaistaminen blogeissa ym.

    Krilliöljyä mainostetaan, ehkäpä netti on rohkaissut panostamaan kalliiseen mainosaikaan.

    Yleensä mainoskanavia katsoessa skippaan mainokset kokonaan, viime aikoina olen tarkoituksella havainnoinut meininkiä. Tuhlaavat kallista aikaani, pitänee hommata tallentava systeemi mainosten ohittajalla.

    Mutta joo, keep up the good work!

    VastaaPoista
  15. Nautin muutaman gramman etanolia, jospa jakaisin muutaman ajatuksen tässä nimenomaisessa sosiaalisessa mediassa. ( Ego, ergo, equilibrium, liberte, fraternite, egalite! :), ja muita avainsanoja)

    Olen harkinnut tarjoavani Christerille lukijan vieraskirjoitusta, nimimerkki Janne K kertoo...

    Tässä pari poimintoa otsikoksi;

    (Sarkasmia, parodiaa ynnä muuta huumorin yritelmää saattaa esiintyä, K - 1-120!)

    Blogiin tutustuminen muutti elämäni!

    D-vitamiini pakotti opiskelemaan!

    Makrofagi?

    Elänkö sosiaalisessa mediassa?

    Face, is it an open book?

    Osaanko lukea, kommentteja?

    Mikro-organismi

    Luetun ymmärtäminen

    Peruskoulu

    ... kannattaa aina!

    ........

    Joo, omistautuminen, organisointi ja itsedelegaatio.
    Subdelegaatio, sosiaalinen media on turhauttavan vaativa harraste, mutta palkitseva hetkittäin. Vähän niinku elämä... :) Priorisointi, priorisaatio...

    Sekavuus olkoon tavaramerkkini toistaiseksi, avainsanat avatkoon lukkoja, KISS - keep it short, stupid.

    P.S Onneksi en ole akateeminen, juolahti mieloseen otsikko - Akateemiset rajoitteet! :)

    VastaaPoista
  16. Nautin muutaman gramman etanolia, jospa jakaisin muutaman ajatuksen tässä nimenomaisessa sosiaalisessa mediassa. ( Ego, ergo, equilibrium, liberte, fraternite, egalite! :), ja muita avainsanoja)

    Olen harkinnut tarjoavani Christerille lukijan vieraskirjoitusta, nimimerkki Janne K kertoo...

    Tässä pari poimintoa otsikoksi;

    (Sarkasmia, parodiaa ynnä muuta huumorin yritelmää saattaa esiintyä, K - 1-120!)

    Blogiin tutustuminen muutti elämäni!

    D-vitamiini pakotti opiskelemaan!

    Makrofagi?

    Elänkö sosiaalisessa mediassa?

    Face, is it an open book?

    Osaanko lukea, kommentteja?

    Mikro-organismi

    Luetun ymmärtäminen

    Peruskoulu

    ... kannattaa aina!

    ........

    Joo, omistautuminen, organisointi ja itsedelegaatio.
    Subdelegaatio, sosiaalinen media on turhauttavan vaativa harraste, mutta palkitseva hetkittäin. Vähän niinku elämä... :) Priorisointi, priorisaatio...

    Sekavuus olkoon tavaramerkkini toistaiseksi, avainsanat avatkoon lukkoja, KISS - keep it short, stupid.

    P.S Onneksi en ole akateeminen, juolahti mieloseen otsikko - Akateemiset rajoitteet! :)

    Ja Valtsulle terkkuja, älä pingota turhia. Jos olisin kateellisuuteen taipuvainen, olisin kateellinen ikäisellesi osoittamastasi kypsyydestä ja tiedon kriittisestä omaksumisesta.
    Mitä ****** sä kyselet? :)

    Tuota, blogin softa sekoilee.

    VastaaPoista
  17. Tai minä sekoilen, sain lähetettyä kahteen kertaan, kaksi versiota. Double joy... :)
    Sosiaalinen fiilis...

    VastaaPoista
  18. Oho! Moi, "moi"! :P Mitenköhän mä en oo tunnistanut sua yhtään aikaisemmin.

    VastaaPoista
  19. Kakara perkele! Some things are not to be said! Out loud...... Dot Come

    Paljastuin! Täytyy kehittää uusi olemus. Asiallinen, voi ***** :)

    VastaaPoista
  20. Jos edelleen sallitaan turvanhieronta, Valtsu on mainio nuori mies, olen kateellinen. Jos kaikki pettää, olen valmis adoptoimaan, edellyttäen kohtuullista omaisuusmassaa, tai vähintään setelivuoria. Ugh. :)

    VastaaPoista
  21. Piti sanomani, janomami, me ollaan Krisun kaa nyt yhtä pataa kai, kun meidät kummatkin on bannattu karpinfosta? Shit is shit. Roses....

    Poista, ystäväin, hähähää! Pirullinen hymiö

    VastaaPoista
  22. Sosiaalinen media... I'm a hoochie coochie man, everybody knows I'm here... Rock'n roll

    VastaaPoista
  23. Laitan tämmöisen vieraskirjoituksen. Et viitsisi poistaa paria edellistä kommenttiani, nolottaa pikkasen. Vie tilaa asiallisemmilta...

    Que sera, lainaan itseäni, tuli ajankuluksi Wordilla naputeltua. Koska, vaikka olen nautintoaine alkoholin vaikutuksen alainen...,

    (edit. korjailin, ja lisäilin pikkasen kuitenkin, miten tästäkään ei tullut täydellinen? Mää ihmettele kauhiast)

    Mä rykäisen vieraskirjoituksen kurkustani poikkeen, EU-direktiivien nykyään sallimasta käyrästä kurkustani!

    Ajatus, aate sivuaa tulevaa kaiman, Janne Huovilan kirjoitusta sosiaalisesta mediasta, mutta henkilökohtaisella otteella.

    Parin vuoden kokemuksella netin ravitsemusuutisoinnista, blogeista, foorumeista, muutamasta itse luetusta tutkimuksesta (englannin kielen joltinen hallinta auttaa, vaan myös herättää pohdinnon kääntäjien ja tulkitsijoiden ammattitaidosta, etiikasta eli sidonnaisuuksista, parempia saisivat olla hekin. Kuka osaa lukea laadun? Mikä ei herättäisi ajattelevan apinan mielenkiintoa?), nk. median seuraamisesta on herännyt se pieni tutkija, joka asuu meissä kaikissa!

    Suodattaen tunteet ja tuntemukset pois, silti jää kysymys; Onko minua kusetettu? Ehkä oikeutetumpi kysymyksenasettelu on, olenko antanut huijata itseäni. Olenko kehittänyt salaliittoteorian vailla perusteita? Kysymyksiä... Ne kurittaa aivosynapsia...

    Tiettyyn määrään, pisteeseen, asti ihminen on vastuussa omasta terveyteen vaikuttavasta ravitsemuksesta. Vad är det på finska, is there really some malevolent people behind disinformation?
    Kaikkihan tahtoo vain ja ainoastaan hynaa… eikun hyvää kanssaihmisille. Aina löytyy ruumiiden yli marssimaan valmiita kunnianhimoisia, eli rikastumaan, eli omaa massia kasvattamaan valmiita yksilöitä, yhteisöjä. Yrityksia, puolueita... Jo muinaiset roomalaiset... Toimeentulo, ääri-ilmiöt. Ihmisiä me vaan ollaan. Noita apinoita! :)

    Oli miten oli, D-vitamiini oli itselleni herättäjä. Tarkemmin, suoraan sanottuna, Matti Tolosen aloittama Tapaus D-vitamiini-ketju tiede.fi-foorumilla. Olet mitä syöt, ja muita sananlaskuja.

    Lyhyestä virsi kaunis, suvi suloinen... Ravitsemus, ihmisten ja eläinten, on ehkä tärkeämpi yleisen pohdinnon aihe kuin annetaan ilmi julkisuudessa. Toisaalta, ehkäpä teknologian eksponentiaalinen kehitys ratkaisee ravitsemuskysymyksen, ongelman?
    Lääketeollisuus kehittää ravinto napin, varma nakki, kenkään ei pärjää ilman... :)

    Itse on otettava selvää, mitään varmaa ei ole tullut ilmi, mutta nk. maalaisjärkikin sanoo sulle, voi ei-margariinia! Nautinnollista on seurata kirjoituksia, ja keskustelua! Tästä tähän, kehittyypi muutoin romaaniksi! Ei ole koko päivää aikaa... :)

    VastaaPoista
  24. "Jos kantti kestää, valitsee sanansa hyvin ja pelaa korttinsa oikein, voi saada erittäin paljon hyvää näkyvyyttä omille ideoilleen."

    Poiminto kirjoituksesta, provokatiivinen.

    Ideoilla pitää olla kantoa, siipi-pinta-alaa! Näkyvyys ei kanna itsessään.. itsestään

    Kuinka sanoi se jenkki, tai joku anglo-amerikaano; Where's the beef!

    Näkyvyyttä mun idealle... Onko kaiman kirjoitus lähellä julkaisua, näytti hyvältä?

    Älä ole kaino. Be a mexi-can.... LOL, with a good intent.

    Kusimuksia, jalgrattaita ja pöllön kääntyvä, varsin mutkaton pää?
    Your eyes, I'm a mirror. Miksi jokainen sukupolvi toistaa?

    It's all good. I'm young, my world is new and fertile. Pun intended^^

    Julkaise, kaimaseni, et ole pekkaa pahempi!

    VastaaPoista
  25. Ei päivää, pienessä kylässä, ettei ambulanssi aja pillit huutaen.
    Jos jokin on oikein ja tärkeää, täytynee sallia poikkeamat?
    Tiede on tyhmä.

    Me like stupid. I am. Talk to me.

    (what can you do, eh?)

    VastaaPoista