perjantaina, toukokuuta 21, 2010

Riisi ja peruna lihottavat myöntää THL! OIKAISU!

**
Asia meni mielenkiintoiseksi! Yleisradion haastattelema THL:n tutkija kieltää puhuneensa riisistä ja perunoista lihottavina elintarvikkeina. Valtakunnan ykkösblogissa voisi kuvitella syntyvän keskustelua tästä asetelmasta:

Päivi Peltomäki kirjoittaa: Kiitän asian saamasta huomiosta - terveellisen ruoan ei tarvitse olla kallista! Haluan kuitenkin korjata tätä Ylen uutisen sisältöä. En ole sanonut perunan ja riisin lihottavan, sillä en ole sitä mieltä. Perunasta ja riisistä puhuimme eri asiayhteydessä. Esimerkkejä halvoista ja runsaasti energiaa sisältävistä tuotteista ovat esim. makeiset, keksit, limsat ym.

Christer Sundqvist vastaa: Voi räkä sentään! Näinkö siinä asiassa kävikin, että Yleisradion toimittajat ovat ladelleet omiaan? Päivi Peltomäki, muistathan lähettää tästä viipymättä oikaisupyynnön Yleisradioon, ettei vaan kansakunnalle jää sellainen vaikutelma, että THL olisi vaihteeksi puhumassa totta riisistä ja perunasta. Vai puhuit sinä sittenkin niistä makeisista, kekseistä ja limsoista? Etkä sittenkään riisistä ja perunasta lihottavina? Olen hyvin pettynyt, mutta saattaa olla sinulle sopivampaa oikaista asia juuri tuolla tavalla tässä Suomen suosituimmassa terveysblogissa. Saathan sinä näin eniten näkyvyyttä asiallesi ja palkanmaksu jatkuu.

Filosofian tohtori Saska Tuomasjukka: Niin, arvasin, että näin siinä käy. En uskonutkaan, että kyse olisi THL:n linjan muutoksesta. Ajattelin heti, että _toimittaja_ ja _valtakunnan ykkösmedia_ on muuttunut: toimittaja ei nähnyt ongelmia siteerata samassa jutussa THL:n uutisia ja sitten siinä sivussa todeta, että peruna ja riisi lihottavat. Toimittaja ei nähnyt ristiriitaa siinä missä THL näkee. Edistystä tämäkin. Se on myös esimerkki siitä, miten THL tai mikään Suomen puolivirallisista terveysjärjestöistä (Sydänliitto, Diabetesliitto mm.) ei enää ole totuuden ainoa versio.


Tässä se alkuperäinen (virheellinen!) uutinen:

Hieraiskaa silmiänne useamman kerran! Sillä nyt tulee sensaatiomainen paljastus Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) työntekijältä (lopputilin saa hakea sitten huomenna kassalta?)

Elintarviketieteen maisteri Päivi Peltomäki sanoo YLE Lahden jutussa näin kysyttäessä onko terveellinen ruoka kallista:

Lihottava ja siis energiapitoinen ruoka kuten riisi ja peruna on toki halvempaa ja runsaasti tärkeitä ravintoaineita sisältävä ruoka sen sijaan kalliimpaa.

Tässä koko uutinen hämmästeltäväksenne:

Keskustelupalstoilla kysellään usein minkä vuoksi lihottava ruoka on halpaa ja miksi terveellinen ruoka maksaa enemmän. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on selvittänyt, ettei väite pidä juuri lainkaan paikkaansa. Terveellistä ruokaa saa edullisestikin kunhan malttaa valita ja valmistaa.

Onko terveellinen ruoka kallista? Terveellisen ruuan ei tarvitse olla kallista, toki se voi sitäkin olla ja onhan isolla rahalla nopeampaa valita terveellistä ruokaa, sanoo elintarviketieteen maisteri Päivi Peltomäki.

Lihottava ja siis energiapitoinen ruoka kuten riisi ja peruna on toki halvempaa ja runsaasti tärkeitä ravintoaineita sisältävä ruoka sen sijaan kalliimpaa. Kasvisten käyttö on tutkimuksissa havaittu hyväksi, ne ovat edullisia ja niistä saa kohtuuhinnalla hyvin suojaravintoaineita.

Kallis liha ja kala ovat päivittäin ruoka-aineina kuitenkin vain pienessä roolissa, joten edulliset kasvikset nousevat tärkeään asemaan. Myös hedelmistä löytyy edullisiakin.

Terveellinen ruokavalio ei nosta kustannuksia
Myytti siitä, että terveellinen ruoka maksaa muka enemmän, ei näytä olevan totta.

- Tietysti käytettävissä oleva rahamäärä on yksi syy siihen että toiset syövät enemmän lihaa ja kalaa sekä hedelmiä mutta terveellistä ruokaa saa myös edukkaasti, muistuttaa Päivi Peltomäki.

- Vähemmän tienaavat suomalaiset syövät kasviksia ja hedelmiä vähemmän. Banaanit, kaalit ja porkkanat ovat aina edullisia, joten hinta ei selitä tätä vaan kyse voi olla myös muusta, asenteista, tiedosta tai viiteryhmästä. Jos muutkaan läheiset ja kaverit eivät käytä paljon kasviksia niihin ei helposti tunneta vetoa.

Tutkijan mielestä nykyaika on tuonut kauppoihin runsaasti erikoistuotteita, joita mainostetaan juuri niiden terveyttä edistävillä ominaisuuksilla. Valitettavasti juuri nämä maksavat enemmän vaikka esimerkiksi ihan tavalliseen jugurttiin voisi itse lisätä marjaa tai hedelmää halvemmalla.

Elintarviketieteen maisteri Päivi Peltomäki THL:lta muistaa myös vertailutukimuksen, jossa diabetesriskiryhmään kuuluvat muuttivat ruokatottumuksiaan terveellisempään suuntaan.
Ja kas, ruokakorin hinta ei kallistunut vaikka ravinnon terveellisyys lisääntyi. Päivi Peltomäki THL:lta korostaa, ettei halvasti syöminen tarkoita lihottavasti syömistä.

Kasvikset ja juurekset kehiin
Suomalaiset syövät vielä vähän terveellisiä kotimaisia kasviksia ja juureksi.

- Keitot, laatikot ja perinteiset pataruuat ovat edullisia, porkkana, lanttu ja kaali sopivat moneen. Annoksen voi saada syntymään noin eurolla.

- Kallein pihvi ei suinkaan ole hyvin syömisen ainut vaihtoehto, sanoo Päivi Peltomäki.

- Ostakaa tavallista ruokaa, erikoistuotteilla on nimeä ja mainosarvoa, mutta ravintoarvon suhteen niistä ei löydy juuri etua, sanoo Päivi Peltomäki.

Kiitos vinkistä FT Saska Tuomasjukka ja ennen kaikkea KIITOS Päivi Peltomäki järjen äänestä!

Lähde: YLE Lahti, 21.5.2010

Lisää samantyyppisiä kirjoituksia:

43 kommenttia:

 1. Huippujuttu!
  Jiihaaa!!
  Ihanaa!!
  Hyvä hyvä hyvä hyvä...!


  Olemmehan tämän jo tienneet kauan. Olemme seuranneet sosiaalista mediaa ja varsinkin veteraaniurheilijan blogia.

  Laiva on kääntymässä!

  Varsinkin jos uutista ei lähdetä sensuroimaan, Päivi saa pitää työpaikkansa ja Pekka Puska ei anna jonkun legendaarisen kommentin margariinin terveellisyydestä.

  Jos nämä asiat jäävät toteutumatta, sitten uskon laivan kääntyneen kohti järjen satamaa.

  Nostan hattua tohtori Sundqvistille!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Risto, seurataan tilannetta. Onhan tämä kieltämättä melkoisen hieno uutinen.

  VastaaPoista
 3. Kiitän asian saamasta huomiosta - terveellisen ruoan ei tarvitse olla kallista! Haluan kuitenkin korjata tätä Ylen uutisen sisältöä. En ole sanonut perunan ja riisin lihottavan, sillä en ole sitä mieltä. Perunasta ja riisistä puhuimme eri asiayhteydessä. Esimerkkejä halvoista ja runsaasti energiaa sisältävistä tuotteista ovat esim. makeiset, keksit, limsat ym.

  Päivi Peltomäki

  VastaaPoista
 4. Voi räkä sentään! Näinkö siinä asiassa kävikin, että Yleisradion toimittajat ovat ladelleet omiaan?

  Päivi Peltomäki, muistathan lähettää tästä viipymättä oikaisupyynnön Yleisradioon, ettei vaan kansakunnalle jää sellainen vaikutelma, että THL olisi vaihteeksi puhumassa totta riisistä ja perunasta.

  Vai puhuit sinä sittenkin niistä makeisista, kekseistä ja limsoista? Etkä sittenkään riisistä ja perunasta lihottavina?

  Olen hyvin pettynyt, mutta saattaa olla sinulle sopivampaa oikaista asia juuri tuolla tavalla tässä Suomen suosituimmassa terveysblogissa. Saathan sinä näin eniten näkyvyyttä asiallesi ja palkanmaksu jatkuu.

  VastaaPoista
 5. Aika hiljaseks vetää.. Puurot ja vellit menneet sekaisin vai oliko ne sittenki perunat ja makeiset??

  VastaaPoista
 6. Hei Christer, kiitos kun laitoit uutisen laajempaan jakeluun. Ajattelin itse alusta lähtien niin, että kyse on _toimittajan_ tulkinnasta. THL:n linjan muuttumisesta kuulisimme varmasti pääjohtajalta.

  Mutta se, että toimittaja vaivatta yhdistää THL:n terveysfaktat kasviksista ja juureksista ja jostain muualta hankkimansa tiedon hiilarien osuudesta lihavuusongelmassa, on hyvä merkki sekin. Enää ei ole yhtä ainutta totuutta, ja THL ja esim. Sydänliitto tai Diabetesliitto eivät enää ole ainut tiedon lähde.

  Niin se internet muutti maailman.

  VastaaPoista
 7. Adele, tästä voi vielä tulla hyvä juttu. Lähestymme koko ajan villakoiran ydintä: makeiset, limsat, keksit lihottavat virallisesti, mutta kaikki muut paitsi virallinen taho myöntää saman asian koskevan myös tärkkelyspitoista riisiä ja perunaa kun sitä vedetään nykyisiä määriä sisuksiinsa.

  Toivon vilpittömästi, että Päivi Peltomäki jatkaa keskustelua tässä terveysblogissani. Olethan sinä mahdollisesti samaa mieltä kuin minä, mutta et vain uskalla sitä ääneen sanoa.

  Internet muutti maailman, sanoo Saska Tuomasjukka.

  Ystäväni Pekka Puska, jos olet kuulolla, sano sinäkin tähän jotain?

  VastaaPoista
 8. Heh! Aikamoisen skuupin teit taas Vetsku! Vetää kyllä sanattomaksi tuo sinun rohkeutesi.

  VastaaPoista
 9. Yleisradion uutinen oikaistiin hetki sitten (13:18). Nyt sieltä ei enää löydy tätä lausetta:

  "Lihottava ja siis energiapitoinen ruoka kuten riisi ja peruna on toki halvempaa ja runsaasti tärkeitä ravintoaineita sisältävä ruoka sen sijaan kalliimpaa."

  Voisiko Yleisradion toimittaja ottaa yhteyttä? Olisi kiinnostavaa ajatuksentynkää tarjolla mikäli kiinnostaa. Minun ei tarvitse lopputilejä pelätä. Minä olen itsenäinen yrittäjä, jolta THL ei kovinkaan usein tilaa palveluksia.

  VastaaPoista
 10. Esimerkki YLE:n toimittajan pienuudesta on eilinen Resptori radio Ylen ykkösessä (http://areena.yle.fi/audio/995295). Siinä prof. Uusitupa saa puhua aivan sekavia ilman että nöyrä ja tietämätön toimittaja tajuaa edes mistä puhutaan.

  VastaaPoista
 11. Hienoa että jaksatte tehdä tätä taustatyötä Christer ja Saska!

  VastaaPoista
 12. Kummallista! Mitä pahaa siinä olisi voinut olla, että THL:n työntekijä myöntää totuuden, eli että sokeri, karkit, limsa, peruna ja riisi lihottavat?????

  VastaaPoista
 13. THL:n varmaan mukana työpaikka erityisesti siellä ravitsemuspuolella. Omia mielipiteitä tuskin kannattaa julkisesti tuoda esille. Tilanne saattaa muuttua kun pohjois-karjala-ankan kehittäjä jättää talon.

  VastaaPoista
 14. Se on juurikin niin, että virvokkeet ym.makeiset lihottavat virallisesti.. valkoinen Riisi ja peruna on edullista jota syödään paljon ja nekin lihottavat, mutta epävirallisesti.. Koominen juttu suorastaan !

  VastaaPoista
 15. Saako THL:n työntekijöillä olla omia mielipiteitä????????

  VastaaPoista
 16. Karmean hyvä esimerkki journalistiikan tasosta yleisradiossa. Reseptorissa professori (!!!) Uusitupa saa höpöttää ihan puuta heinää (kuunnelkaa miten pihalla meidän professorikuntamme on ravintoasioista) ja toimittajalla ei ole selkärankaa tässä Vetskun käsittelemässä jutussa käydä oikaisuun johtaneista syistä keskustelua.

  VastaaPoista
 17. Populismillako sinä Christer olet kohonnut maineesi kukkuloille? Varo putoamista alas sieltä kukkulalta!

  VastaaPoista
 18. Mikä meidän viranomaisiamme vaivaa. Tuo Uusituvan haastattelu Reseptorissa oli täynnä virheitä. Saako professori valehdella?

  VastaaPoista
 19. THL:llä on uskomaton valta. Aivan eritoten sillä valtiotieteilijällä joka on johtajan pallilla. Sensuurissa elämme. Pekka vesselin määrittelemässä umpiossa. Onneksi nykyisin on netti.

  Paula.

  Kumpi lihottaa?

  Peruna n. 74 kCal/100g
  vai
  Lanttu n. 25 kCal/100g

  Tumma riisi 341 kCal/100g
  vai
  Ruusukaali 20 kCal/100g

  Eihän meidän tarvitse arvailla ja kinata. Tietty "monipuolisesti perunaa" tuputtava Pekka ystävämme tai melkein termodynamiikan ensimmäisen pääsäännön omaksunut Matti Uusitupa voivat vastata.

  Seuraavassa vaiheessa tarkastelemme tärkkelyspitoisten ruokien sisältämää suojaravinteiden määrää. Aivan eritoten verrattuna vihanneksiin ja vähätärkkelyksisiin juureksiin samaa energiamäärää kohden.

  VastaaPoista
 20. Haluan kiinnittää huomiota siihen, että toimittaja on saattanut jutussa pistää omiaan.

  Olen asiasta samaa mieltä kuin Sundqvist ja hänen ystävänsä Sami Uusitalo, peruna ja riisi lihottavat. Niitä syö herkästi liikaa ja niissä ei ole riittävästi ravintoaineita. Miksi tätä ei saa myöntää?

  VastaaPoista
 21. Uusitupa ei ymmärrä termodynamiikasta höykäsen pöläystä. Uusituvan on muutenkin aika tehdä tilaa nuoremmille.

  VastaaPoista
 22. Kohu-uutinen mullistaa Internetin: Kaikki ruoka lihottaa!!!! Kaikkien alojen asiantuntijat hämillään!!!!!

  VastaaPoista
 23. Kuinka kauan THL kuvittelee voivansa vielä jarrutella tiedon leviämistä? Nyt on jo myöhäistä kääntää kelkkaansa, mutta paljon parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

  Joku moitti edellä Christeriä populistiksi. Olen samaa mieltä. Christer on populisti. Hän osaa kansantajuisesti kertoa tutkimuksista, jotka kiinnostavat tämän blogin lukijoita. Hänen ansiosta THL:n propaganda uppoaa yhä harvempaan. Tämä blogi on yksi niistä tekijöistä, jonka ansiosta tämä vuosi tullaan myöhemmin muistamaan vedenjakajana Suomen ravintokeskusteluissa.


  Tyhmä Kyselijä

  VastaaPoista
 24. Onko mahdollista syyttää THL:ää systemaattisesta valehtelusta? Sillä siitähän tässä on kyse.

  Toimittaja vetää omista havainnoistaan ja (mahdollisesti) Päivi Peltomäen myötäilystä ainoan oikean johtopäätöksen:

  Ruoka joka sisältää paljon sokeria ja tärkkelystä lihottaa.

  Eihän se muuksi voi muuttua?

  Valehtelulinjalla ei enää pitkään voi edetä. Tulee se päivä jolloin valehtelusta pistetään tilille. Jo nyt voisi THL toimittaa meille hämmästeltäväksi tutkimusnäyttöä tästä:

  Makeiset, sokeri ja limsa lihottaa, mutta riisi, peruna ja pasta EI LIHOTA.

  Saa lähettää tänne terveysblogiin tietoa. Otamme vastaan ihan kaiken mahdollisen tiedon. Avoimin mielin.

  Ja jos se ei vielä näistä edellisistä kommenteista käynyt ilmi, niin sanottakoon se vielä:

  On hieno asia, että meillä on biologi Christer Sundqvist kirjoittamassa näistä asioista!

  Sentimentalist

  VastaaPoista
 25. Edelliseltä kommentoijalta ihan hyvä ehdotus. Tätä terveysblogia lukee älymystö, raavas ja yhteiskunnan pohjasakka. Minä kuulun tuohon jälkimmäiseen ryhmään, sillä olen työtön ja lähes varaton. Haen Pelastuarmeijalta ruokakassin. Siinä on ryynejä, makaronia, leipää, joskus purkkilihaa. Olen lihonnut niillä ruuilla. Aiemmin söin hyvää ruokaa, lihaa, vihanneksia ja käytin oliiviöljyä. Nyt ei ole varaa kuin leipään ja margariiniin sen jälkeen kun kassi on tyhjentynyt. Jääkaapissa on tällä hetkellä ainoastaan valo. Uskokaa nyt perkele että leipä, ryynit, makaroni ja peruna lihottavat. Limsaa en kittaa oluesta puhumattakaan. Ei mene karkkia eikä muuta sokerista. Läskt ovat tulleet tuosta Pelastusarmeijan ruokakassista. Kiitos kun se edes on olemassa mutta en minä olisi millään uskonyt etä tuon kassin sisällöllä voi lihota. Perkele. Todistettu on. Pekka Puska valehtelee.

  VastaaPoista
 26. "Kohu-uutinen mullistaa Internetin: Kaikki ruoka lihottaa!!!! Kaikkien alojen asiantuntijat hämillään!!!!!"

  Iske vihanneksia ja lihaa lautaselle. Sopii seurata puntaria. Tosin jokainen vähänkään laskutaitoinen ymmärtää, ettei em. kombinaatiolla voi saavuttaa isoja energiamääriä.

  "leipä, ryynit, makaroni ja peruna lihottavat. Limsaa en kittaa oluesta puhumattakaan. "

  Leipien tärkkelys muuttuu masussa glukoosiksi, joka on aivan samaa kuin limonadin sokerista muodostuva glukoosi.

  Ihmisiä on vuosikymmeniä johdettu harhaan. Koko lihavuusepidemia on väärän ravitsemusvalistuksen tuotosta.

  Moni vaatii THL:ää ja Pekkaa tilille. Minä olen vaatinut jo pidemmän aikaa.

  Viranomaiset ovat velvoitettuja antamaan oikeaa tietoa. THL ja lukuisat muut ravitsemuksesta vastaavat tahot antavat täysin väärää tietoa ainakin:

  1. Ravinnon rasvojen yhteydestä sydän- ja verisuonitauteihin.

  2. Vhh:n suojaravinnetiheydestä verrattuna valtion tärkkelyspainotteiseen tuputukseen.

  Listaa voisi jatkaa lukuisilla muilla esimerkeillä.

  Mitäs tehdään jotta THL, sydän- ja diabetesliitto sekä lukuisat muut tahot saadaan tilille?

  VastaaPoista
 27. Huh! Täällä käy melkoinen kuhina! Hyvä kun keskustellaan tärkeästä asiasta. Jatkakaa!

  VastaaPoista
 28. Kiesus millainen näytelmä tässä blogissa! Kurjaa että Päivi Peltomäki lopetti kommentoinnin. Krisu rulez!!!

  VastaaPoista
 29. Katsotaan miten tämän asian kanssa käy. Voimme aistia laivan kääntymistä kuten Risto toiveikkaasti ehti jo ilmoittaa. Ennenkuin Päivi otti meiltä tikkarin ulos suusta. Valheita valheen perään: Tottakai riisi ja peruna lihottaa! Tarvitaanko sille naurettava THL:n kielto? Sen kun jätätte lautaselta pois vaan.

  VastaaPoista
 30. "Tarvitaanko sille naurettava THL:n kielto? Sen kun jätätte lautaselta pois vaan."

  Niin naurettavalta kuin se tuntuukin, niin lääkärit, THL, terveydenhoitajat yms. ruokapyramidin periaatteita noudattaen tuputtavat nimenomaan riisiä, perunaa, pastaa. Näitä kansa kuuntelee - ja lihoo.

  Ne voi todella jättää pois lautaselta ja korvata hieman suuremmalla kala/liha-aterialla ja vihanneksilla sekä vähätärkkelyksisillä juureksilla (lanttu, nauris..)

  Kananmuna ja äyriäiset mukaan. Nälkä lähtee ja energiamäärä jää vähäiseksi.

  Olin eilen paikallisen jalkapallojoukkueen junnuharjoituksissa. Herranen aika, että näin lihavuuden hoidon helmiä. Lapsiparat yrittävät sitkeästi urheilemalla pudottaa läskejään. Ihraa on todella rumasti tisseissä ja ihmeellisesti vararenkaana alavatsassa. Lihakset on onnistuttu tappamaan alta.

  Em. tilanne johtuu yksinomaan runsaasta tärkkelyksestä pääaterioilla ja valtavan "terveellisistä" hedelmävälipaloista.

  Nyt sitä vihannesta, juuresta (ei perunaa), lihaa, kalaa, kananmunaa myös lapsiparkojen pöytään.

  VastaaPoista
 31. Tässä kohtaa haluaisin tarkentaa vielä painonnousun ja lihomisen eroa. Minulle nimittäin kävi niin, että kun siirryin kasvispainotteiseen proteiinirikkaampaan ruokaan, painoni nousi. Hiilareilla olen elänyt hoikkana lihaksettomana rimpulana. Ja nykyään kaikki tämä tekemättä yhtään sen enempää kuin ennenkään:Takapuoli ei roiku vaikka farkut kiristävätkin, vatsan päällä on nahka ja hauis on kasvanut. Teen aika fyysistä työtä, mutta leivällä en saanut mitään kehitystä aikaiseksi.

  Niin ja hormonitoimintani on tasaantunut, pitkään vaivannut akne on kadonnut ja lievästi masentunut mieliala noussut. Eläköön voi ja mustikat!

  Pitäkää riisinne ja täysjyväpastanne, minä syön borssikeittoni smetanalla, puolukkani kerman kanssa, pannukahvini rasvaisella maidolla ja voita ihan vaan suoraan paketista. Moussaka reilulla luomujauhelihalla on herkkua. Toki syön paljon juureksia, marjoja ja hedelmiä jonkin verran, mutta paremmin ne tuntuvat vatsassa toimivan ehdan eläinrasvan kanssa.
  Kolesteroliarvot saivat Täti Terveydenhuollon hengästymään, ne nimittäin olivat korkeat mutta arvot loistavat. Johtuvat kuulemma siitä että joskus erehdyin käytämään rypsiöljyä paistamiseen.

  Niimpä niin.

  Kiitos hienosta blogista!

  VastaaPoista
 32. Olenkin ihmetellyt kuinka junnut tilaavat nykyään pizzerioista ja hampurilaispaikoista pelkästään kuoriperunaa täysjyväriisi-pedillä, ilman majoneesia! Kaupoistakin hakevat naposteltavaksi hapankorppuja sekä näkkäriä, mikseivät enää karkkeja ja sipsejä? Kuumana kesäpäivänäkin näkee kuinka kulutusmaitotölkki vain heiluu kourassa, kun hyvässä ryhdissä ohittavat vaivaisen hölkkääjän, ei maistu nykylapsille enää limpparit ja energiajuomat, oho!

  VastaaPoista
 33. Paljonko säästyisi veronmaksajien rahoja jos THL tai edes sen VRN lakkautettaisiin?

  VastaaPoista
 34. Todella paljon säästyisi rahaa jos THL lähtisi toteuttamaan terveyspyrkimyksiään Suomen kansalle rehellisesti. Mutta minkäs teet kun talo on täynnä kepulaisia politiikkoja ja sponsoroituja lääkäreitä ja tutkijoita? Me saamme juuri sellaiset ohjeet, jotka pitävät meidät sopivan sairaina. Sopivan sairaina sen takia, että suora tappaminen rikastuttaisi lääketeollisuutta huomattavasti vähemmän kuin se hidas kiduttaminen. Ne jotka ovat tehneet päinvastoin kuin mitä VRN neuvoo (jättäneet pois perunat, pastat, riisit ja leivät) ovat terveimpiä ja hyödyttävät THL:ää mahdollisimman vähän. Ja tämä on taivaan tosi juttu!

  VastaaPoista
 35. "Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla toimiva tutkimus- ja kehittämislaitos. THL:n tehtävänä on väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, sairauksien ja sosiaalisten ongelmien ehkäiseminen sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittäminen."

  Miten hyvin THL on tässä tehtävässään onnistunut? Voisi Sundqvist tehdä kyselyn!

  VastaaPoista
 36. Luottamus Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen (THL) moraaliin, eettisiin arvoihin ja toimintatapoihin on pudonnut minun (ja monen muun) silmissä pakkaselle.

  VastaaPoista
 37. Suomessa asuu yksi totuus kerrallaan.

  VastaaPoista
 38. THL:n virkaihmiset voisivat jo lopettaa tämän mielettömyyden kylvämisen Suomeen. olemme kärsineet jo tarpeeksi. Pekka Puska etunenässä on vienyt meitä päin helvettiä. Kun Pekka vie niin tällaiset Päivi Peltomäen kaltaiset nuoret tyypit vain vikisevät. Christer voisi yrittää pelastaa meidät pahimmalta katastrofilta. On nimittäin edetty siihen pisteeseen, että nyt on pitkään aikaan sellainen vaara, että eliniän odote rupee lyhenenmään. Näin varoitti professori Matti Uusitupa. Ja toinen professori (en muista nimeä) varoitti, että nyt suuressa määrin vanhemmat hautaavat lapsiaan. HERÄTYS!

  VastaaPoista
 39. THL:n propagandakoneisto on taas vauhdissa:

  Tesso -lehdestä poimittu:

  Kysymys: Ovatko aspartaamilla makeutetut lightlimsat vaarallisia?

  Pekka Puska: Usein faktaan perustuvat argumentit jäävät nettikeskusteluissa tunnepohjaisten näkemysten varjoon. Pelätään ehkä, että aspartaamin käyttö yleistyy, kun sokerittomia limsoja on yhä enemmän tarjolla. Toisaalta aikamme trendi on valita "light" myös virvoitusjuomissa.

  Kysymys: Onko haitoista todella tieteellistä näyttöä?

  Pekka Puska: – Ei ole!

  VastaaPoista
 40. Oho! Kun kissa ei ole kotona, hiiret hyppivät pöydällä! Kokeeko joku kommentit loukkaaviksi?

  VastaaPoista
 41. "En ole sanonut perunan ja riisin lihottavan, sillä en ole sitä mieltä."

  Paula, eikös Pekka itsekin ole sanonut, että lihavuus johtuu liiallisesta energiansaannista. Mikäli peruna ja riisi eivät lihota, niin sittenhän niissä ei ole lainkaan energiaa.

  Jos syöt perunaa, riisiä, pastaa, leipää, viljatuotteita, niin sinun, lihava, kannattaa kokeilla niiden vähentämistä ja korvata vajetta vihanneksilla + vähätärkkelyksisillä juureksilla

  kaalit, lanttu, nauris, sipulit, porkkana, lehtivihannekset jne.

  sitten vain lihaa, kalaa, kananmunaa, muutama pähkinä ja juustoa, niin että nälkä lähtee. Rasvaakaan ei tarvitse niin neuroottisesti pelätä.

  Paino korjautuu mitä todennäköisimmin. Toimii niin isoilla kuin pienillä.

  THL, Pekka Puska & kump. tuputtavat tärkkelyspitoisia ruokia jotka heiluttavat verensokeria ja aiheuttavat monelle näläntunteen noidankehän.

  Koko lihavuusepidemia on heidän syytänsä.

  VastaaPoista
 42. THL voisi tosiaan virtaviivaistaa ja nykyaikaistaa valistustaan, lihomatta jättäminen on helppoa ja yksinkertaista; Älä syö liikaa!

  Mutta mitä liikaa? Rasvaapa toki, sitä KOVAA. Kova ja PAINAVA, luontevasti yhdistyvä adjektiivipari.

  Toisaalta VOI on yhdistettävissä KOVUUTENSA ja värinsä mukaan KULTAAN, joka on PEHMEÄ metalli, sekä JALO!

  Mutta ei, KULTASULAA pullataikinaan vaan...

  Kepulaisuuden vitsaus istuu kaiketi syvällä THL:n struktuureissa, pyytämättä ja yllättäen faksaamatta jätetyt tuhannet tutkimukset, haamujäsenet (vrt. aavekipu), lehmänmaitokaupat, hämärät rahoittajatahot, kaikenlainen yleinen sikailu! :)

  P.S Söin eilen paljon kehuttua täysjyväruisleipää, pilasi mainion VOIleivän kuivakalla mauttomuudellaan. Kolmen millin voikerros, vihreetä salaattia, tomaattia ja edamjuustoa, leipä pilasi nautinnon. Nakkasin loput linnuille, pierettikin ja ähkytti. Jos mahaseni, suolistoiseni on oppinut pois vilja-addiktiostaan? Huono uutinen kepulle, toisaalta söisin kyllä kunnolla ruokittua ja aurinkokylpyjä saaneen possun kylkeä enemmänkin.

  Tämä on vain mielipide!
  Jepjep, kuten silakka-Holkerin puoluetoveri duunari-Niinistö jossain totesi :)

  VastaaPoista