torstaina, huhtikuuta 29, 2010

Sami iski numerot pöytään

**
Tätä 18.4.2010 ilmestynyttä Sami Uusitalon kirjoitusta kommentoidaan erittäin vilkkaasti. 29.4.2010 mennessä on jo kirjoitettu 87 terävää ja haastavaa kommenttia. Käy sinäkin kommentoimassa Samin ajatusta siitä, että hiilihydraatteja rajoittamalla ruoan ravintoainesisältö nousee. Haasteen saanut Paula Hakala ei ole käynyt kommentoimassa kirjoituksia - vielä ainakaan.

Miksi vähähiilihydraattisella ruokavaliolla (VHH) laihtuu
ja saa paremmin suojaravinteita? kysyy ystäväni myynti-insinööri Sami Uusitalo.

Sami Uusitalo perehtyi vähähiilihydraattiseen ruokavalioon kesäkuussa 2007. Kuten monet muutkin asiat, hän aloitti aiheeseen tutustumisen itselleen sopivimmalla tavalla, eli iskemällä numerot pöytään ja laskemalla auki sen mitä laskettavissa oli.

"Vertailin runsashiilihydraattisia aterioita sellaisiin joiden energia koostui lähes yksinomaan proteiinista ja rasvasta", Sami sanoi, jatkaen:

"Ilmaisin itseäni viime syksyn Kunto & Terveys -lehden haastattelussa hieman epäselvästi. En suinkaan lihavana ollessani syönyt kolmea 'kulhollista' mysliä ja juonut litraa maitoa päivässä. Tarkoitukseni oli tuoda esiin mitä olin tuolloin kesäkuussa 2007 laskenut", Sami selostaa.

Tuon edellä mainitun ateriakokonaisuuden saa todellakin kolmelle lautaselle ja muutamaan juomalasiin, jonka lapsikin pystyisi päivän kuluessa syömään. Noin 200 g mysliä ja litra rasvatonta maitoa sisältää 1 000 kcal. Samaan energiamäärään joutuisi syömään 12 keitettyä kananmunaa tai lähes 1,5 kg katkarapuja. Mielestäni on päivänselvää, että lihavalle tulisi suositella kananmunia ja katkarapuja eikä suinkaan ruokapyramidin pohjalla olevaa viljaa.

Professori Matti Uusitupa sanoi: "Eihän kukaan syö tuollaista määrää lihaa."

"Eipä niin, Matti, ja siksi VHH:lla laihtuu, kun erittäin todennäköisesti jää energiavajeeseen jos aiempi ruokavalio on sisältänyt runsaasti tärkkelyspitoisia ruokia", Sami kertoo.

Tämä havainto oli Samille todellinen järkytys. Hän saattoi vain ihmetellä miksi kukaan ei ollut tätä hänelle kertonut? Hän oli kovin hämillään. Toisaalta, hän oli iloinen, koska hän tiesi pystyvänsä laihtumaan ilman, että hänen tarvitsisi lainkaan "laihduttaa" ja kärvistellä tuskaisessa näläntunteessa.

"Jättäisin vain perunan, riisin, pastan, leivän ja muita viljatuotteita vähemmälle ja korvaisin em. ruokia vihanneksilla, vähätärkkelyksisillä juureksilla, kananmunilla, lihalla, kalalla jne.", Sami luetteli.

Aivan välittömästi Samille nousi kuitenkin pieni pelon poikanen. Aiheuttaisiko raju ruokavaliomuutos mahdollisesti vajetta vitamiinien, hiven- ja kivennäisaineiden saantiin? Hän piti sitä mitä ilmeisimpänä. Olihan peruna ja ruisleipä asiantuntijoiden mukaan "terveellistä". Ja nyt ne siis puuttuivat ruokavaliosta.

"Aloitin perehtymiseni ruokavaliomuutoksen vaikutuksista suojaravinteiden saantiin niinikään iskemällä numerot pöytään. Otin Finelin tilastot silloisen KTL:n sivuilta auki", Sami muistelee.

Sami totesi saaneensa VHH:lla hyvin A-vitamiinia. Hän sai B-vitamiinit parhaista lähteistä, eli yleensä lihasta, siemenistä ja sienistä. Saanti oli turvattu VHH:lla. Seuraavaksi hän kävi läpi kaikki Finelin tunnistamat suojaravinteet ja päätyi seuraaviin havaintoihin:

  1. Kun listaa suojaravinnetiheimmät ruoka-aineet massayksikköä kohden on parhaimpien joukossa aina paljon vähähiilihydraattiseen ruokavalioon kuuluvia ruoka-aineita
  2. Pois jätettävät peruna, riisi, pasta, leipä jne. lähes poikkeuksetta loistavat poissaolollaan em. listojen kärkipäässä
  3. Vertailin summittaisesti runsastärkkelyksisten ja VHH-ruokien suojaravinteiden määrää niiden sisältämään energianmäärään. Esimerkiksi leipää pidetään yleisesti hyvänä kuidun lähteenä, mutta vihanneksissa on tyypillisesti 1-3 kertaa enemmän kuitua samaa energiamäärää kohden
  4. Ruoka-aineet, joissa on paljon useita suojaravinteita ovat useimmiten sopivia VHH-ruokavalioon, kuten esimerkiksi pähkinät, siemenet ja kananmuna.

"Näinpä VHH:lla saa samaan energiamäärään vääjäämättä enemmän suojaravinteita kuin viranomaisten tuputtamalla runsaan tärkkelyksen linjalla", Sami paljastaa.

Sami on yrittänyt tuoda havaintojaan esiin ideoimillaan "lautasmallikisoilla". Ilmeisen hidasoppisina ja vakaumukselleen uskollisina väittävät useat asiantuntijat vieläkin, että VHH:lla jää vaille tärkeitä suojaravinteita. Näin väittävät esimerkiksi:

"Paula on Atkinssiä soimaavilla sivuillaan antanut esimerkin ateriakokonaisuudesta, joka täyttää oikeaoppisen laihduttamisen kriteerit. Olen tehnyt energiamäärältään samansuuruisen tavanomaisia ja edullisia ruoka-aineita sisältävän vähähiilihydraattisen ateriakokonaisuuden", Sami sanoo.

"Kuinka ollakaan, Paula häviää minun aterialleni jokaisen suojaravinteen kohdalla! Voisitko auttaa Paulaa pääsemään ikävästä kiipelistä? Kuinka Paulan aterioita tulisi korjata, jotta Paulan ohjeita noudattavalle ei jäisi vajetta suojaravinteista?" Sami kysyy.

Aamupala:

Sami:
Persilja 7 g
Paprika keltainen 60 g
Kananmuna 60 g
Mineraalisuola 2 g
Vesijohtovesi 250 g

Energiaa 102,2 kcal

Paula:
Kaurapuuro veteen 200 g
Mustikka metsä 90 g
Mansikka 100 g
Kevytmaito 1,5% rasvaa 70 g

Energiaa 194 kcal


Lounas:

Sami:

Auringonkukansiemen 15 g
Muikku järvi savustettu 160 g
Ruusukaali 250 g
Sinihomejuusto rasvaa 27-30 g/100g, 30 g
Basilika 2 g
Herkkusieni 30 g
Vesijohtovesi 500 g

Kasvikset höyrystetään ja päälle sinihomejuustoa.

Energiaa 439,2 kcal

Paula:

Kirjolohifilee uunissa paistettu 60 g
Peruna keitetty kuorineen 190 g
Herne-maissi-paprikakasvispakaste 90 g

Energiaa 346,5 kcal


Välipala:

Sami:

Manteli 20 g
Cashewpähkinä 10 g
vesijohtovesi 250 g

Energiaa 177,2 kcal


Paula:

Pulla keskirasvainen veteen 40 g
Kahvijuoma 150 g

Energiaa 116,9 kcal


Päivällinen:

Sami:
Siankinkku silavoineen 30 g
Maksapasteija 15 g
Papupata 190 g
Voi (silmä papupataan) 10 g
Persilja 7 g
Vesijohtovesi 500 g

Energiaa: 422,2 kcal

Paula:

Kasvissosekeitto, herne-porkkana-maissi, kasviskerma 200 g
Ruisleipä perinteinen, vesi 40 g
Margariini 40% keiju kevyt 15 % 15 g
Herne-maissi-paprikakasvispakaste 128 g

Energiaa: 357,2 kcal


Iltapala:

Sami:

Kermajäätelö 20 g
Vehnäalkio 5 g
Maitorahka 0,5% rasvaa 40 g
Kaakaojauhe (sokeroimaton) 10 g
Kivennäisvesi 200 g

Energiaa 110,1 kcal


Paula:

Jogurtti maustamaton, rasvaton 180 g
Appelsiini kuorittu 100 g
Margariini 60% 13 g
Ruisleipä perinteinen, vesi 30 g

Energiaa 235,6 kcal

118 kommenttia:

  1. Kovin on hiljaista.

    Julkinen kysymys Paula Hakalalle ja muille kirjoituksessa mainituille asiantuntijoille.

    Millä perusteella väitätte, että vhh:lla jää vajetta suojaravinteista?

    Miksi minun ateriakokonaisuudessani on paljon enemmän suojaravinteita kuin Paula Hakalan vastaavan energiamäärän sisältävässä?

    Miksi annatte kansalle harhaajohtavaa tietoa?

    VastaaPoista
  2. Aivan järkyttävän hyvä kirjoitus! Faktaa faktaa faktaa! Tärkeät asiat kiteytettynä!
    Kuitu-asia on juuri sitä mitä olen yrittänyt ihmisille(tuttavilleni) perustella mutta kun ei mene jakeluun! Toisinsanoen tämä linkki lähtee kyllä kiertoon!
    Kiitos!

    VastaaPoista
  3. Kyllä kait se on kertakaikkisen järkyttävää, jos asia on noin kuin Sami U. sen esittää.

    Sitä ihmettelee vain, että miten asiaa ei ole ymmärretty lainkaan tarkastella noista Samin määrittämistä lähtökohdista. Tuntuu ihan järkeenkäyvältä hänen tarkastelutapansa. Ja että noinhan asiaa on juuri katsottava; sitä parempi, mitä pienemmällä kalorimäärällä saa tärkeät suojaravinteet! Kiistatonta sen luulisi olevan noin!

    Kait olis lähettävä kadulle sankoin joukoin demonstroimaan. Media ei viitsi eikä jaksa perehtyä asiaan ja valta-asemissa olevat jatkavat muina miehinä ja naisina. Pitävät meitä toisinajattelijoita vain nettimaailman hörhöinä. Vaikka kysymys on suuren mittaluokan virhetoiminnasta heidän taholtaan.

    Päivi Räsänenkin näkyi eilen puhuneen taas rasvaveron puolesta...

    Andante

    VastaaPoista
  4. Pieni välikysymys Paula Hakalalle:

    Väität, että "proteiinidieetit ovat jopa vaaraksi."

    http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/190803122523PN?OpenDocument

    Millätavoin minun ateriakokonaisuuteni on vaarallisempi kuin sinun?

    VastaaPoista
  5. Kylmät numerot puhuvat paremmin kuin hehkuvinkaan hehkutus euforisesta hyvästä olosta. Kiitokset Samille.

    En minä usko että tähän virallisleiri mitenkään reagoi. Eiväthän he rupea arvovaltaisimpiakaan tutkimustuloksia kommentoimaan edes sen vertaa että ampuisivat ne alas, jos kerran niillä ei ole merkitystä.

    VastaaPoista
  6. Kun mittaa keittövaakaa käyttäen syötävänsä grammojen tarkkuudella, ei varmasti ylipainoa kerrykään.

    Oliko tuo jäätelömäärä realistinen ja päivittäiseen käyttöön?

    VastaaPoista
  7. "Kun mittaa keittövaakaa käyttäen syötävänsä grammojen tarkkuudella, ei varmasti ylipainoa kerrykään."

    Mä en omista keittiövaakaa. Painoa on yli 20 kg vähemmän kuin pahimmillaan. Riittää kun on ymmärtänyt virallisen valistuksen karmaisevan virheen, energiamääriä ei tarvitse laskea eikä ruokia punnita. Syömään voi mennä kun on nälkä ja syödä sen verran ettei ole nälkä.

    "Oliko tuo jäätelömäärä realistinen ja päivittäiseen käyttöön?"

    Tarkoitus oli sekoittaa jätski rahka ja vehnäalkio.

    Onneksi kommentoijien enemmistö ymmärsi pointin ja sen, että Paula & kump. ovat yksinkertaisesti väärässä.

    Kuis ystäväni TTM. Olisiko kommentteja? Suora kysymys. Onko Paula Hakala oikeassa vai väärässä väittäessään, että vhh:llä jää vajetta suojaravinteista.

    VastaaPoista
  8. Olen sekä samoilla että vähän eri linjoilla kuin Sami. Minusta VHH-linja kaipaa hienohiontaa tai ainakin tarkennusta ja sitä tarkennusta edustaa paleo, siis "kivikauden ruokavalio.

    Voisin pistää tähänkin lähdeviite-armadan, mutta todetaan nyt mitä peloliittisen ruokavalion johtavan tutkijan Loren Cordainin oppilas sanoo aiheesta:


    "Do you ever feel like you have something completely dialed? You know the issue inside and out, can argue it from every angle and… discover you were at best wrong, but more accurately, you were delusional. Such was my foray into vegetarianism. I mean EVERYBODY knew fat was bad, meat was full of toxins and the enlightened humane thing to do was to not eat critters. So my fare revolved around beans, rice and whole grains. I’m handy in the kitchen. I made it work.

    The fruits of my labors included high blood pressure, horrible blood lipids and gastrointestinal problems that were eventually diagnosed as gastritis. I was a pudgy bloated mess who was dying from doing what I thought was right."

    http://crossfitflood.typepad.com/nutrition/2009/03/damn-dirty-grains.html


    Robb Wolf on myös huippuluokan Crossfit-ohjaaja ja on kirjoittanut paljon esimerkiksi urheilijoiden ravitsemuksesta. Hiilihydraatti-mania ei todellakaan ole ainoa oikea lähestymistapa urheilijoille(kaan).

    Toisin kuin useimmat establismentin eli valtion virkojen edustajat, Wolf ja Cordain ovat myös olleet hyvin valmiita muuttamaan käsityksiään. Pääidea, eli viljojen ja sokerien välttely kokonaisuudessaan ja omega 3-tasapaino ovat edelleen evoluutiohistoriamme sanelemia tosiasioita, joiden noudattaminen on terveyden peruspilareita.

    VastaaPoista
  9. Mikähän se minun "linjani" on Neo? En minä tiedä mikä on oikea energiaravintoaineiden jakauma edes itseni kohdalla. Saatikka sitten kaikkien ihmisten.

    Sen uskon tietäväni, ettei ole olemassa kaikille samaa sopivaa energiaravintoaineiden jakaumaa. Samoin kuin sen, että minulle tärkkelyksen tuputus oli kohtalokasta ja samaa se on ollut lukuisille muille.

    "hienohiontaa tai ainakin tarkennusta ja sitä tarkennusta edustaa paleo, siis "kivikauden ruokavalio."

    Mielestäni karpit, paleot yms. astuvat aivan samaan miinaan kuin Uusitupa ja Puska. He etsivät kaikille sopivaa "ideaalista" ruokavaliota. Etsikää ennemmin vaikka Loch Nessin hirviötä, sen löytyminen on varmasti todennäköisempää.

    Juuri tämä eri koulukuntien, virallisen linjan ja vaihtoehtoisten ratkaisujen kaivautuminen oman kantansa poteroon on esteenä aiheesta käytävälle avoimelle keskustelulle.

    VastaaPoista
  10. Bella:

    Kiitos mairittelevasta mielipiteestäsi.

    Virallisen linjan kuitu tuputus menee todellakin pieleen kun kuidun määrää ei ymmärretä suhteuttaa ruoka-aineiden energiamäärään. Viljat ovat tällaisesa vertailussa kehnoja kuidun lähteitä.

    Ao. sivuilla voi listata suojaravinteiden määriä energiayksikköä kohden (200-calorie serving)

    http://www.nutritiondata.com/tools/nutrient-search

    Muuten, jos klikkaa tota Bella sanaa niin onko se kuva susta..:)

    VastaaPoista
  11. "Sitä ihmettelee vain, että miten asiaa ei ole ymmärretty lainkaan tarkastella noista Samin määrittämistä lähtökohdista. Tuntuu ihan järkeenkäyvältä hänen tarkastelutapansa. Ja että noinhan asiaa on juuri katsottava; sitä parempi, mitä pienemmällä kalorimäärällä saa tärkeät suojaravinteet! Kiistatonta sen luulisi olevan noin!"


    Niinhän se onkin. Vihanneksista ja marjoistakin saa 2-7 kertaa enemmän sitä "superterveellistä kuitua" kuin täysjyväviljatuotteista.

    Kyse on vain siitä, että puhutaan asian vierestä eli siitä mitä EI haluta ihmisten syövän.

    Tyydyttyneet rasvat sulavat joka aamu takalistojemme rasvakerroksesta elimistömme käyttöön palmitiinihapoksi, mutta silti sama rasva syötynä jotenkin on itsenäisesti vaarallista.

    Tämä ilmiö kyettiin selittämään Cleaven ja Yudkinin toimesta jo puoli vuosisataa sitten sokerien ja nopeiden hiilihydraattien aikaansaannokseksi, mutta mediaseksikkyys puuttui ja seurauksena saamme sietää tätä nykyistä politiikkaa vielä kauan aikaa.

    VastaaPoista
  12. Sami sanoi...

    "Mikähän se minun "linjani" on Neo? En minä tiedä mikä on oikea energiaravintoaineiden jakauma edes itseni kohdalla. Saatikka sitten kaikkien ihmisten."


    Miksi sitten kirjoitat täällä niin ahkerasti virallisterveellistä establishmenttia vastaan ? Tuskin täällä kukaan väittääkään tietävänsä mikä on oikea energiaravintoaineiden jakauma ja vielä vähemmän sitä mikä sopisi kaikille.


    "Sen uskon tietäväni, ettei ole olemassa kaikille samaa sopivaa energiaravintoaineiden jakaumaa. Samoin kuin sen, että minulle tärkkelyksen tuputus oli kohtalokasta ja samaa se on ollut lukuisille muille."


    Kyse on painotuksista. Tuskin me kumpikaan uskomme, että viljatärlkkelyspainotteinen nykyravintosuositus on lähempänä oikeaa kuin vihannes-rasva-proteiinipainotteisemmat omat "vaihtoehtomme".


    "Mielestäni karpit, paleot yms. astuvat aivan samaan miinaan kuin Uusitupa ja Puska. He etsivät kaikille sopivaa "ideaalista" ruokavaliota. Etsikää ennemmin vaikka Loch Nessin hirviötä, sen löytyminen on varmasti todennäköisempää."


    Jos irrotat ruokavaliosta 99-prosenttisesti pahimman allergeenin ja teollisen sokerin, onko tällaisen järkiliikkeen korostaminen muka jotain ideologiaa - yhtä mittaista ideologiaa nykyisen maatalouspoliittisen manifestin kanssa, jota kutsutaan lautasmalliksi ?


    "Juuri tämä eri koulukuntien, virallisen linjan ja vaihtoehtoisten ratkaisujen kaivautuminen oman kantansa poteroon on esteenä aiheesta käytävälle avoimelle keskustelulle."


    Juju onkin mielestäni siinä, että avointa keskustelua ei voida käydä, koska THL:n ravintoasiantuntijoiden linja on ainoa jonka pohjalta sitä keskustelua voi käydä. Muut ovat trollaavia nettiaktivisteja.

    Se on kyllä sanottava, että vaikka tämä karppitouhu on mennyt välillä todella aggressiiviseksi, se kuitenkin edustaa ihan jotain uutta vaikuttamisen kenttää Suomen kaltaisessa piispanvallassa. Terveysaktivismissa on paljon kehittämistä ja tuoreita mielipiteitä ON saatava mukaan diversiteetin lisäämiseksi.

    VastaaPoista
  13. "Ruoka-aineet, joissa on paljon useita suojaravinteita ovat useimmiten sopivia VHH-ruokavalioon, kuten esimerkiksi pähkinät, siemenet ja kananmuna."

    Imeityvätkö siemenet yhtä hyvin/huonosti kuin jyvät?
    Pähkinät ja kananmunat ovat muuten suuria allergioiden aiheuttajia, onko niiden tarkoitus olla ihmisravintoa laisinkaan?

    VastaaPoista
  14. "Miksi sitten kirjoitat täällä niin ahkerasti virallisterveellistä establishmenttia vastaan ? "

    Jos se ei todella ole käynyt selväksi niin kerron sen nyt. Erityisesti lihaville tuputettava tärkkelys ja vähä rasva vie monia kohti tuhoa. Kurja on, että tästä "virallisterveellisestä establishmentista" ovat eniten kärsineet lapset.

    "Jos irrotat ruokavaliosta 99-prosenttisesti pahimman allergeenin ja teollisen sokerin"

    En näe syitä miksi viljoista ja sokerista tulisi kokonaan luopua. Olen itsekin koko karppausaikanani käyttänyt esim. sokeria teessä.

    Järjestäytynyt liike olisi todellakin paikallaan. Virallinen valistus vie monia kohti tuhoa. Kukas pistäisi meidän "sturmabteilungin" pystyyn.

    VastaaPoista
  15. Ensin haluan sanoa, että tuo alkuperäinen Samin kirjoitus oli parasta blogitekstiä mitä olen koskaan suomeksi lukenut. Anteeksi etten tätä aiemmin maininnut. Virallisterveellisen tahon edustajat näyttävät joko tietämättömiltä tai palturin puhujilta - tulee aivan D-vitamiinikeskustelun paradoksit mieleen.


    Sami sanoi...

    "Erityisesti lihaville tuputettava tärkkelys ja vähä rasva vie monia kohti tuhoa. Kurja on, että tästä "virallisterveellisestä establishmentista" ovat eniten kärsineet lapset."


    Ongelma tuossa on se, että tärkkelys ei ole yhdenarvoista.

    Kitavanin melko iäkkäät asukkaat Tyynellämerellä syövät 2200 kaloria päivässä ja niistä uskomattomat 69% ovat korkean GI:n mukulakasveja ja hedelmiä - yhteensä keskimäärin 380 grammaa päivässä. Rasvaa syödään vähän, joten glukoosin pitäisi humahtaa vereen kertaheitolla.

    Silti heidän paastoinsuliinitasonsa ovat täysin normaalit, kehon rasvaprosentti on alhainen, diabetes, sydänsairaudet ja aivohalvaukset hyvin harvinaisia. Tutkimukset on tehty 2000-luvulla ruotsalaisen yliopiston voimin.

    Et mielestäni voi väittää, että tärkkelykset per se lihottavat ihmiset.


    "En näe syitä miksi viljoista ja sokerista tulisi kokonaan luopua. Olen itsekin koko karppausaikanani käyttänyt esim. sokeria teessä."


    Sokeri jota teessäsi käytät, on varmaan pari palaa pari kertaa päivässä. Limupullosta saa helposti 15 palaa sokeria päivässä.


    "Järjestäytynyt liike olisi todellakin paikallaan. Virallinen valistus vie monia kohti tuhoa. Kukas pistäisi meidän "sturmabteilungin" pystyyn."

    Tiedän terveysblogaajia, joilla on 80 000+ lukukertaa ja meno vain paranee. Kyllä tämä on siis jo hyvä alku.


    Viljojen haukkuminen on lapsellisen helppoa - esimerkiksi kaikkien suosikki kaurapuuro sai aikaan useissa trialeissa jo 30-40-luvuilla hampaiden dramaattista reikiintymistä *runsaasti* sokeria sisältäneillä verriruokavalioillakin. Kun kaura heitettiin mäkeen ja annettiin D-vitamiinia, reiät alkoivat sulkeutua itsestään. Lähteet löytyy.

    Länsimaissa tungetaan viljatuotteisiin LISÄÄ gluteniia ominaisuuksien parantamiseksi, siinä missä mm. Kiinassa jossa vehnä aiheuttaa juuri kun puhumme lihavuusepidemiaa, on siirrytty kohti hydrolysointia mikä vähentää immuunireaktioita:

    http://gluteeni.blogspot.com/2009_03_01_archive.html


    Vehnä yksin aiheuttaa ilmeisesti hyperfagiaa, eli saa ihmiset syömään yli tarpeensa. Lisäksi suolistoflooran hyvinvointi on aivan ilmeisesti hyvin tärkeää myös painonhallinnan kannalta - yksinkertaisilla ulosteensiirroilla on menestyksekkäästi vaikutettu painoon. Vehnän gliadiini vahingoittaa suolinukkaa ja päästää vehnän proteiineja elimistöön jäljittelemään omia proteiineja ja hormonejamme - muun muassa insuliinia. Viitteet löytyy.

    Suosittelen lukemaan Gary Taubesin GCBC:n, siinä käydään seikkaperäisesti läpi kuinka viljat ja sokeri ovat tuoneet lukemattomille luonnonkansoille yhden sukupolven aikana kokonaan uuden sairauksien ryhmän, jota kutsuttiin jo 1900-luvun alkupuolella lyhenteellä DOC eli Diseases of Civilization - sivilisaation sairaudet. Viitteet löytyy.

    En keksi mitään muuta syytä syödä viljoja kuin itsetuhoisuus.

    VastaaPoista
  16. Sokeripala painaa n. 2,5 g ja vaikka juon 4-6 kuppia teetä työpäivinäni, jää sokerista saatu imeytyvän hiilihydraatin absoluuttinen määrä pieneksi.

    Tietty lihomiseen, kylläisyyteen yms. vaikuttaa monia muitakin tekijöitä kuin pelkkä tärkkelys, mutta kyllä monilla jo perunan, riisin, pastan, leivän yms. viljatuotteiden vaihtaminen vihanneksiin ja vähätärkkelyksisiin juureksiin tekee ihmeitä. Samalla tietty ei tarvitse pelätä rasvaa kun kokonaisenergia romahtaa tärkkelyskuorman ollessa pienempi.

    Asialle olisi todellakin tehtävä jotain. Tänäänkin moni lihava koululainen käy terkkarilla, joka sanoo että syö täysjyvää ja vähän rasvaa (esim. keijua, kevytjugurtteja jne.) Ohje on monelle väärä.

    VastaaPoista
  17. Neonomide:
    "Viljojen haukkuminen on lapsellisen helppoa"

    Toki, ei silti yhtä helppoa kuin puhdistetun sokerin. Vaan tarkastellaanpa tilastoja: vuonna 1950 viljoja syötiin Suomessa vuodessa n.120kg/henkilö. Tänä päivänä se on noin 80kg/henkilö vuodessa.
    Onko ihmisten terveys muuttunut samassa suhteessa? Mitä viljojen piikkiin laitettiinkaan, diabetes? Onko sitä nyt vähemmän kuin vuonna 1950?

    VastaaPoista
  18. Neo kirjoitti:

    "Jos irrotat ruokavaliosta 99-prosenttisesti pahimman allergeenin...onko tällaisen järkiliikkeen korostaminen muka jotain ideologiaa"

    Oletko tutustunut siihen miten allergioita nykyään lähestytään? Allergiassa kyse ei ole sairaudesta jonka aiheuttaa jokin allergeeni ruuassa tai hengitysilmassa.

    Allergia on yksilön ominaisuus ja sitä pystyy vielä muokkaamaankin.

    Allerginen reaktio on merkki siitä että elimistö ei reagoi ko. tilanteessa niin kuin pitäisi.

    Jos gluteenin kohdalla on kyse siitä että sen aiheuttama reaktio on "allerginen", niin miksi "terveiden" eli niiden jotka eivät siihen reagoi pitäisi lopettaa sen käyttö tai kokea se itsetuhoisena??

    VastaaPoista
  19. Viljoista kokonaan luopuminen on idealismia jolla ei ole pienimpiäkään toteutumisen mahdollisuuksia.

    Toisekseen, en näe siihen tarvettakaan. On paljon ihmisiä joille viljat eivät aiheuta ongelmia ja miksipä niitä sitten karsisikaan.

    VastaaPoista
  20. Prof Loren Cordain viljoista:

    "We have walked down a path of absolute dependence upon cereal grains -- a path that cannot be reversed. However, in most western countries, cereals are not a necessity, particularly in many segments of the population that suffer most from Syndrome X and other chronic diseases of civilization. In this population, a return to a Stone Age Diet is not only possible, but highly practical in terms of long-term healthcare costs."


    Eli vaikka viljattomuus ei ole kaikille mahdollista, se on sitä monille länsimaissa asuville.

    Eihän suomalaista viljaa edes käytetä kuin lähinnä karjan rehuksi! Ei täällä kannattaisi viljellä mitään lanttua kummempaa, ihme kun täällä edes asuu ihmisiä tätäkään vähää.


    Westie sanoi...

    "Jos gluteenin kohdalla on kyse siitä että sen aiheuttama reaktio on "allerginen", niin miksi "terveiden" eli niiden jotka eivät siihen reagoi pitäisi lopettaa sen käyttö tai kokea se itsetuhoisena?"


    Yli yli 80 prosentilla terveistä immuunijärjestelmä reagoi gluteeniin epänormaalisti - ei ole mitään väliä tuleeko siitä välittömiä yliherkkyysoireita, koska elimistön kudokset aivoista kilpirauhaseen reagoivat haitallisesti viljojen proteiineihin. Ihminen ei itse, etenkään ilman monimutkaisia ja kalliita testejä voi tietää, kuuluuko hän onnekkaampaan alle 20 prosenttiin vaiko ei. Vehnän opioidit jopa puuduttavat suolistoa, jolloin lyhyellä aikavälillä gluteeniherkkyys voi tuoda helpotusta vatsavaivoihin. Mikäpä siinä kulkea sumussa viikot läpeensä kun vatsa voi marginaalisesti paremmin - jos voi.

    Jos puhutaan Kraussin paradigmasta valtimotautien suhteen, niin vehnän korostaminen ravinnossa lienee nopeimpia tapoja saada veriarvot päin prinkkalaa.

    Näytä minulle yksi luonnonkansojen tasoinen terve moderni viljakulttuuri, niin minä näytän joulupukin.

    Sitten se iänikuinen kuitu. Viljakuitu ei sula, joten se käytännössä huuhtelee suolistosta hyödyllisiä bakteereita pois, liika kuitu laiskistaa suolistoa ja johtaa pysyvään ja vähittäin kroonistuvaan ummetukseen ihmisen koko viimeisen 40-50 elinvuoden ajan.

    Beetaglukaani saattaa olla ihan OK idea, jos samalla kaurasta ei saataisi eniten fytiinihappoa joka johtaa ainakin hammasluun hajoamiseen ja edistää reikiintymistä.

    VastaaPoista
  21. Kimmo sanoi...

    "Vaan tarkastellaanpa tilastoja: vuonna 1950 viljoja syötiin Suomessa vuodessa n.120kg/henkilö. Tänä päivänä se on noin 80kg/henkilö vuodessa.
    Onko ihmisten terveys muuttunut samassa suhteessa? Mitä viljojen piikkiin laitettiinkaan, diabetes? Onko sitä nyt vähemmän kuin vuonna 1950?"


    Mitäs sydänsairauksille kuuluikaan tuolloin, lienet kuullut Pohjois-Karjala-projektista ?

    Nykyisin viljoihin lisätään *lisää* gluteenia ominaisuuksien parantamiseksi.

    Kiinalaiset ovat juuri kun puhumme kehittämässä hydrolysointimenetelmiä gluteenin hajottamiseksi koska heillä ei ole taakkana kulttuurista hapatusta joka takaisi viljoille immuniteetin kritisointia vastaan.

    Kiinassahan vihannesten syönti lisää dramaattisesti lihavuuden riskiä:

    http://www.nature.com/ijo/journal/v32/n6/abs/ijo200821a.html


    Eli riisin korvaaminen vehnällä! Lukekaa vaikka!

    Meillä länsimaissa vahvistusharha (confirmation bias) ohjaa ajatteluamme pitämään viljoja terveellisinä, vaikka valkosokerin ohella viljat ja erityisesti vehnä ovat ajoittuneet kroonisten sairauksien kanssa yksiin jo maanviljelyn alkuajoista lähtien.

    Suosittelen lukemaan kunnia-akateemikko Jared Diamondin tekstejä aiheesta Cordainin ohella. Viljat ovat yksi tärkeimpiä syitä, miksi vegaanidieetit eivät usein toimi kovin hyvin pitkässä juoksussa.

    Isaac Levin keräsi 1900-luvun alussa 107 lääkäriltä tietoja Pohjois-Amerikan keskuudessa toimineilta lääkäreiltä tietoja 115 000 ihmisen terveydentilasta - yhteensä raportoitiin vain 29 syöpäkasvaimesta. Raportointiaika vaihteli muutamasta kuukaudesta kahteen vuosikymmeneen.

    Tarvitsemme "transition"-tyyppisiä tutkimuksia, koska epidemiologisesti tutkimme länsimaissa enimmän aikaa ihmisiä jotka syövät koko ajan samalla tavoin. Tokelau Migrant Study on tällainen ja kirjoitinkin siitä jo aiemmin.

    Vähempikin todistusaineisto viljoja vastaan olisi murskaavaa ja tuhoaisi muut hypoteesit, mutta jostain syystä viljojen suhteen näyttöä pitää olla 10 kertaa enemmän. Tulee ihan Walter Willettin jutut mieleen miksei nykyisiä ravintosuosituksia muuteta vaikka näyttöä on paljon - alun perinkään suositukset kun eivät perustu kunnon näyttöön eikä tätä haluta ikinä tunnustaa.

    Olennaista on, että ravintosuositukset ovat olemassa. Ravintosuositukset ovat olemassa itsenäisinä puhetapoina, diskursseina. Ne ovat paradigmoja, joilla suojellaan niitä laatineita instituutioita vähintään niin paljon kuin ihmisiä sinällään.

    VastaaPoista
  22. "Nykyisin viljoihin lisätään *lisää* gluteenia ominaisuuksien parantamiseksi."


    Lisään vielä että kriittisten suojaravinteiden kuten magnesiumin ja kuparin määrä on laskenut hurjasti vuosikymmenten takaa. Molempien puutos ilmeisesti lisää kroonisten sairauksien riskiä.

    VastaaPoista
  23. Korostan vielä, että proden lisääminen ja höttöhiilarien dumppaaminen mäkeen (enemmän, vähemmän tai kokonaan) edistää usein terveyttä ja pudottaa painoa. Siitä en tosiaan ole eri mieltä - eikä tämä mikään vegaaniblogi olekaan.

    Jos joku haluaa lisätä skitsofrenia- ja sydänkohtausriskiään syömällä vehnäleipää päivittäin, ei se minua haittaa. Minua haittaa se, jos asian esittäminen tyrmätään heti kättelyssä vaikka näyttöä riittää.

    VastaaPoista
  24. Sami, voitko tarkentaa millä tuo ruokavalion sisältö on laskettu. Olen tätä esitellessäni saanut kritiikkiä esim. suolan määrästä joka näyttää äkkivilkaisulla alakanttiselta...

    VastaaPoista
  25. "Sami, voitko tarkentaa millä tuo ruokavalion sisältö on laskettu. Olen tätä esitellessäni saanut kritiikkiä esim. suolan määrästä joka näyttää äkkivilkaisulla alakanttiselta"

    Molemmat ateriakokonaisuudet on laskettu kalorilaskuri.fi sivujen palveluilla. Ruoka-aineiksi olen valinnut sellaisia elintarvikkeita joiden ravintoainesisältö on ilmoittu hyvinvoinnin ja terveyden laitoksen www.fineli.fi sivuilla.

    Mielestäni pääpointtini hahmottaa normaaliälyinen päässään, siis sen, että vhh kokonaisuuteen jää enemmän suojaravinteita kuin virallisen linjan tärkkelyspainotteiseen.

    Itse tulin tähän tulokseen pelkäästään fineliä tarkastelemalla ja päässä laskemalla. Tämä aivan ekoina päivinäni kun näihin asioihin aloin perehtymään.

    Olin tuolloin aivan noviisi. On se vaan ihme ja kumma kun asian ratkaisee myyntimies kesken työpäivänsä omassa nupissaan ja lukuisat valkotakkiset eivät sitä hahmota vaikka kuinka iskee tietokoneen datat käteen.

    Pääpointti siis edelleen se, että ravitsemusvalistajamme, kuten Paula Hakala sekä mainitut sydän- ja diabetesliittojen asiantuntijat antavat harhaanjohtavaa ja väärää tietoa väittäessään, että vhh:lla jää vaille tärkeitä suojaravinteita.

    Em. tahot ovat velvollisia antamaan kansalle oikeaa tietoa.

    Tarkoitukseni ei ollut olla tyly kysymyksen esittäjälle. Olen vain kovin turhautunut ja pettynyt ravitsemusvalistajien toimiin.

    VastaaPoista
  26. Itse itselleni vastaten, Finelillä ilmeisesti laskettu ja pitää paikkansa. Hiljensin jo epäilijätkin :D

    VastaaPoista
  27. Neo: "Näytä minulle yksi luonnonkansojen tasoinen terve moderni viljakulttuuri, niin minä näytän joulupukin."

    Ruvetaan sitten hommiin sen sijaan että kiukutellaan ja keskitytään vain johonkin toisarvoiseen D-vitamiiniin tai viljaan. Ehkä sitten joskus nuo molemmat löytyvät samasta maasta.

    Olen ihan täysin samaa mieltä että se mitä nykyään syödään ja miten eletään aiheuttaa nämä sairaudet. Korrelaatio on ainakin vahva.

    En kuitenkaan näe että tilanne paranisi huomattavasti sillä että a) kielletään viljat b) syötetään kaikille D-vitamiininappeja niin kauan että oireet häviää.

    VastaaPoista
  28. Vilho: Kun opponenttisi ovat kovin tarkkanäköisiä minun ateriakokonaisuuteni suhteen, niin kuinkas sitten Paulan eväät, löytyisikö niistä jotain huomautettavaa.

    Kysymys: kumpi ehdotus on parempi painoaan pudottavalle? Perusteluja.

    VastaaPoista
  29. Neonomide:
    "Mitäs sydänsairauksille kuuluikaan tuolloin, lienet kuullut Pohjois-Karjala-projektista?"

    Luulin, että PK-projektin liittyi liian vähäiseen liikuntaan, tupakkaan, koviin rasvoihin ja suolaan eikä liialliseen kaurapuuron ja ruisleivän syöntiiin. Luulin myös, että täysjyvissä on kasvisteroleja, joka laskee sydän- ja verisuonitautien riskiä.

    Ei minulla tarve käydä väittelemään, koska oma oloni on loistava vaikka aamulla aloitan päiväni luomukaurapuurolla ja vieläpä lisään päälle mm. vehnäleseitä. Tummaa leipää ja näkkäriä kuluu runsaasti. Pelottelupuheiden perusteella pitäisi olla kovin lihava ja sairas. Luulisi jotain osviittaa jo näkyvät sairauksista edes veriarvoissa vaikka linja on ollut vuosikymmeniä.

    Keliaakikot ja vilja-allergikot ovat oma lukunsa edelleen. Itse uskon, että hajoamaton ravintokuitu imee itseensä nesteitä ja laajenee elimistössä, joten nälkä pysyy kauemmin loitolla.

    VastaaPoista
  30. Tuolla TerveSuomi-sivun ja Paula Hakalan jutuissa mainitaan, että Atkinsin dieetti suosittelee lisäravinteita, koska kuulemma joidenkin ravintoaineiden saanti jää muuten liian vähäiseksi. Onko tämä väärää tietoa, vai onko Atkinsin dieetti eri asia kuin Uusitalon dieetti?

    VastaaPoista
  31. "Pelottelupuheiden perusteella pitäisi olla kovin lihava ja sairas."

    Kimmo unohtaa sujuvasti että niitä on muitakin ihmisiä kuin Kimmo ja ongelma voi piillä juuri noissa mainitsemisissasi ruoka-aineissa.

    Täällä siis heppu jolle runsas tärkkelys ja vähä rasva tuputus johti ongelmiin.

    VastaaPoista
  32. "koska kuulemma joidenkin ravintoaineiden saanti jää muuten liian vähäiseksi. Onko tämä väärää tietoa,"

    Jep, tämä on väärää tietoa. Juuri siksi olen näitä lautasmallikisoja yms. ja tämän artikkelin kirjoittanut.

    Veromarkoilla kustannettavat kalliit ravitsemusalan auktoriteettimme antavat väärää tietoa.

    "vai onko Atkinsin dieetti eri asia kuin Uusitalon dieetti?"

    :) mikäli olen oikein ymmärtänyt ei "Uusitalon dieettiä" olla vielä pistetty raameihin.

    Esimerkin 50g hiilareita päivässä on Atkinssin ylläpitoon verrattain vähäinenkin hiilihydraattien määrä.

    Mun keskimääräinen hiilareiden saanti on ollut enemmän kuin tuo em. Tarkkaan laskemiseen en ainakaan omalla kohdallani näe perusteita.

    VastaaPoista
  33. "Jep, tämä on väärää tietoa. Juuri siksi olen näitä lautasmallikisoja yms. ja tämän artikkelin kirjoittanut.

    Veromarkoilla kustannettavat kalliit ravitsemusalan auktoriteettimme antavat väärää tietoa."

    Jos se on väärää tietoa, ihmettelen mistä se on peräisin. Esim. jos katsoo Atkinsin dieettiin liittyviä sivustoja, niin siellä tosiaan suositellaan lisäravinteita, mutta vain siksi että kuulemma niistä ei ole haittaakaan. Ehkäpä jossain varhaisemmassa Atkinsin versiossa syötiin vähemmän vihanneksia ja ravinteiden saanti oli vaillinaista?

    "Mun keskimääräinen hiilareiden saanti on ollut enemmän kuin tuo em. Tarkkaan laskemiseen en ainakaan omalla kohdallani näe perusteita."

    Esimerkissäsi kertyy niin vähän kaloreita, että ihmettelisinkin jos sanoisit tuolla päivittäisellä saannilla pärjääväsi. En minä tiedä, miten paljon niistä lisäkaloreista sitten saa tulla hiilareista itse kullakin ja mistä sen tietää.

    VastaaPoista
  34. Tuossa on vielä selkeämmin sanottu, että Atkins suosittelee lisäravinteiden ottoa: linkki.

    Samaa kertomaa löytyy muiltakin sivustoilta. Ilmeisesti Dr. Atkins itse piti näitä tärkeinä.

    VastaaPoista
  35. "Jos se on väärää tietoa, ihmettelen mistä se on peräisin."

    Ne se on väärin jo yksistään sillä perusteella, että minä olen tehnyt lukuisia Atkinssin kriteerit täyttäviä aterioita joista saa kaikki tarvittavat suojaravintoaineet. Yksi esimerkki siis tässä ko. artikkelissa.

    "Esim. jos katsoo Atkinsin dieettiin liittyviä sivustoja, niin siellä tosiaan suositellaan lisäravinteita, mutta vain siksi että kuulemma niistä ei ole haittaakaan."

    Atkins myykööt mitä lystää. Ei se liity mitenkään siihen, että saako vähillä hiilareilla hyvin suojaravinteita.

    "Esimerkissäsi kertyy niin vähän kaloreita, että ihmettelisinkin jos sanoisit tuolla päivittäisellä saannilla pärjääväsi."

    Siinä on yhtä paljon kaloreita kuin vertailukohtana olevassa Paula Hakalan ateriakokonaisuudessa.

    Etkö sinä tai kukaan muu ole kiinnostunut siitä, että Paulan ateriakokonaisuudessa jää pahoja vajeita esim. välttämättömiin rasvahappoihin ja useisiin suojaravinteisiin.

    Paulan mallia tuputetaan kansalle.
    Mutta onko se peräti vaarallinen?

    VastaaPoista
  36. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  37. Ville: energiaa saa varsin helposti lisää. Syö vain enemmän. Tosin vhh:lla se on vaikeampaa kun ruoka pitää varsin hyvin nälän poissa. Toki mikään ei estä ostamasta berliininmunkkia jos tuntee todella olevansa energiavajeessa.

    Vhh yksinkeraisesti voittaa valtion runsashiilihydraattisen vaihtoehdon kun vertaamme saman energiamäärän sisältäviä aterioita.

    Löytyiskö jostain virallisen linjan pelastaja ja iskisi käteen sellaisen ateriakokonaisuuden joka täyttää virallisterveeliset raamit ja sisältää riittävästi suojaravinteita?

    Mikael Fogelholm. Suomen akatemiassa työskentelee vanha nainen joka oli onnistunut laihduttamaan 15 kg vuoden aikana. Tämä siis ennen Suomen akatemiassa käytyä vhh vs. virallinen linja keskustelutilaisuutta.

    Ko. tilaisuudessa minun aloittaessa puheenvuoroni tämä huippuälykkäältä vaikuttava nainen pomppasi yleisön joukosta pystyyn ja uljaasti puolusti valtion ainoaa oikeaa linjaa "minä olen laihtunut vuoden aikana 15 kg valtion 55-60% hiilihydraateista..."

    Ehkä voisit, Fogeli, ottaa toistamiseen yhteyttä edellämainittuun neroon ja laittaa minulle jauhot suuhun.

    VastaaPoista
  38. SIIS LOISTAVAA SAMI. Näin se homma menee. Ihan älyttömän helppoa, todella myös tyhmää olla tajuamatta ravinnollisia eroja.
    Putkikatseisuuttahan täällä sooooomessa piisaa ja heti kun joku on saanut tuloksia EI VIRALLISIA teitä niin johan täytyy olla boltsi seko. Jatka sinä vain Sami samaan tyyliin niin minäkin ja viisa veisaan muitten ahdasmielisten asenteista. Mätätköön tärkkelystä ja hiilareita niin johan perse leviää ja aivot lahoaa..tervetuloa lääkeyhtiöiden asiakkaiksi ja lääkärien liksan maksajaksi. Kukin valitkon oman elämäntapansa ja vain itse voit vaikuttaa. Olen messissä viemässä sanomaa ja huudan kovaa megafooniin..... YES! Oma keho kyllä viestittää MITÄ tarvii. Jokainen voi itse senkin tajuta, kun oppii kuuntelemaan kehonsa signaaleja. Ja aivan, kun on nälkä syödään, mutta ei mitään leipää jota suomalaiset munttaa päivästä toiseen, kun se on se "kuitu" lähde. jee jee...olen hieman raivoissani tätä kirjoittaessa, sillä IS:lle tarjottiin vhh ruokavaliosta juttua ja se teilattiin ei vakuuttavana juttuna "eihän se ole edeskoululääketieteen mukaista". Siis ÄLY hoi,soooooo 60s, wake up.On se todellakin kumma kuinka aivopestyä sakkia ja herrojen pelko on syötetty ettei kukaan uskalla erottua liiaksi joukosta...kiesus, jos näyttöä on niin sanonopa vaan vielä kertaalleen kliseen... hullu voi olla mutta ei tyhmä.

    Viljoista vielä.... on tutkittu että vilja aiheuttaa yli 200 sairautta, ja todellakin. Suomen kanssahan on elävä todiste kaikkesta tästä .... heittelen tähän sekavaa kommentteja, kun pikalukasin muita kommentteja ...suolaa...suosittelen merisuolaa, joka on lunnollista ja puhdasta....jodi tulee siinä samalla rasva kaloja syömällä...homma hanskassa...syökää kylmäpuristettua kookosöljyä niin kilpirauhanen pelittää...rasva palaa...

    toi oli ERITTÄIN hyvä juttu laittaa tärkkelys sakille esimerkkiä LAADUKKAASTA ravinnosta vs. sugar addict people. Ja juu, viljassahan on huumausainetta...varma riippuvuus on taattu...kuka nyt syö pullaa välipalaksi...jee jee todella ravintorikasta...kuten diabeetikoillekkin mainostetaan...juu syö se pulla vaan ja ota insuliinia sitten...just joo..näinhän terveys on taattu.....

    Terveisin

    P.T Taru

    VastaaPoista
  39. Kimmo sanoi...

    "Tummaa leipää ja näkkäriä kuluu runsaasti. Pelottelupuheiden perusteella pitäisi olla kovin lihava ja sairas. Luulisi jotain osviittaa jo näkyvät sairauksista edes veriarvoissa vaikka linja on ollut vuosikymmeniä."

    Tietty osa ihmisistä näyttää sietävän viljoja. Ehkä kuulut heihin. Monilla LDL:n tyyppi muuttuu haitalliseksi, mikä assosioituu kolme kertaa voimakkaammin sydänkohtausriskiin kuin pelkästään korkea LDL-kolesteroli. Ensimmäinen oire on monilla äkkikuolema.


    "Keliaakikot ja vilja-allergikot ovat oma lukunsa edelleen. Itse uskon, että hajoamaton ravintokuitu imee itseensä nesteitä ja laajenee elimistössä, joten nälkä pysyy kauemmin loitolla."

    Ravintokuitu myös laiskistaa suolistoa niin että jo eläke-iässä vahinko on peruuttamatonta.

    Myöskin kuidun sulamattomuus ei ole välttämättä hyvä asia.

    VastaaPoista
  40. Viljoista jatkaakseni, tässä professori Cordainin ounaus aiheesta:


    "On a calorie-by-calorie basis, whole grains are lousy sources of fiber, minerals, and B vitamins when compared to the lean meats, seafood, and fresh fruit and veggies that dominate The Paleo Diet. For example, a 1,000-calorie serving of fresh fruits and vegetables has between two and seven times as much fiber as does a comparable serving of whole grains. In fruits and veggies most of the fiber is heart-healthy, soluble fiber that lowers cholesterol levels -- the same cannot be said for the insoluble fiber that is predominant in most whole grains. A 1,000-calorie serving of whole grain cereal contains 15 times less calcium, three times less magnesium, 12 times less potassium, six times less iron, and two times less copper than a comparable serving of fresh vegetables. Moreover, whole grains contain a substance called phytate that almost entirely prevents the absorption of any calcium, iron, or zinc that is found in whole grains, whereas the type of iron, zinc, and copper found in lean meats and seafood is in a form that is highly absorbed."

    "Compared to fruits and veggies, cereal grains are B-vitamin lightweights. An average 1,000 calorie serving of mixed vegetables contain 19 times more folate, five times more vitamin B6, six times more vitamin B2 and two times more vitamin B1 than a comparable serving of eight mixed whole grains. On a calorie-by-calorie basis, the niacin content of lean meat and seafood is four times greater than that found in whole grains."

    "Moreover, whole grains contain a substance called phytate that almost entirely prevents the absorption of any calcium, iron, or zinc that is found in whole grains, whereas the type of iron, zinc, and copper found in lean meats and seafood is in a form that is highly absorbed."

    http://www.thepaleodiet.com/faqs/#RA


    Kuten aiemmin sanoin - mielestäni viljoja tarkoituksella syövä on joko tietämätön tai itsetuhoinen yksilö. Vähän sama kuin suklaan syöttäminen koiralle - tieto että se on myrkkyä on vapaasti saatavilla, mutta syötetään sitä nyt kumminkin kun suklaata saa kaupasta ja se maistuu hyvälle.

    Älkää olko hölmöjä. Diagnosoimaton keliakia/gluteeniherkkyys moninkertaisti suomalaisen tutkimuksen mukaan riskin kouluikäisillä keskittymishäiriöille masennukselle ja ahdistuneisuudelle. Vehnän proteiinit on liitetty epidemiologisesti vahvana tekijänä reumaan. Vehnän ja skitsofrenian riippuvuussuhde on jo todistettu epidemiologisissa ja interventiotutkimuksissa. Listaa viljojen ongelmista voisi jatkaa ensi vuoden pääsiäiseen asti.

    Tällä pdf:llä pääsee hyvään alkuun:

    http://www.thepaleodiet.com/articles/Cereal%20article.pdf

    VastaaPoista
  41. Kun pidin lyhyen puheenvuoroni Suomen Akatemiassa vhh:sta tuumasi Fogelholm opettavaisesti:
    "viljan kuitu on terveellistä"

    Jos koskenkorvaan lisättäisiin kuitua, niin tuputtaisivatko kaikentietävät valistajamme kossua?

    Fogeli, ja muut virallisen linjan heput jättävät täysin huomiotta suuren tärkkelyskuorman ja sen vaikutuksen aterian kokonaisenergiamäärään. Tämä on kohtalokas virhe lihavuutta ajatellen.

    Toisekseen, ihminen eli ensimmäiset kaksi miljoonaa vuotta kokonaan ilman viljatuotteita. Japanilaiset eivät ole ruisleipää ikinä nähneetkään ja he elävät kauemmin kuin täällä. Ruisleipä ei ole niin terveellistä kuin ravitsemusvalistus antaa ymmärtää.

    Lihavuuden kasvu on teidän syytänne. Puska, Uusitupa, Pietinen, Fogelholm, Mustajoki ja muut väärät profeetat.

    Fogeli reppana yrittää tiputtaa hiilihydraatien virallista suositusta viisi prosenttiyksikköä alaspäin. Heppu on huomannut, että juna on mennyt väärään suuntaan. Nyt sitä yritetään hädissään kääntää. Siinä onkin puuhaa.

    Katsokaapa muuten keventäjät sivuilta viimeisimmät Anette Palssan ja Fogelholmin TV-esiintymiset.

    Palssa puhuu "pitää olla proteiinia riittävästi" "rasva ei saa jäädä 20-25% kokonaisenergiasta"

    Fogelholm "mieluummin kastikkeena täysrasvainen kasvisöljy kuin kevyttuote".

    Sanokaa nyt suoraan, että monen ongelma on liiallinen hiilihydraattien saanti johon virallinen ravitsemusvalistus on ohjannut.

    Fogelholm on todennut perustellessaan viiden prosenttiyksikön muutosta hiilihydraattien saantiin "en kutsuisi tätä vielä karppaajien voitoksi.."

    Oletko sinä, Fogelholm, kilpailemassa meitä maallikkoja vastaan vai pyritkö toimimaan kansanterveyttä edistävästi? Suomalaiset ovat veroillaan maksaneet korkean palkkasi nimenomaan sen vuoksi, että tekisit töitä suomalaisten terveyden eteen etkä kilpailisi meitä vastaan.

    VastaaPoista
  42. Loistavaa Sami - täsmäpommitusta ;) Hyvä Neo, aina loistavaa kommentointia. Samoilla linjoilla olen itsekin. Hämmennetään vielä vähän soppaa...

    Mielestäni tämä keskustelu jää väistämättä (mikä on tietenkin tarpeen tässä lähestymistavassa) vajavaiseksi, ellei siihen liitetä laatuajattelua.

    "Ongelma tuossa on se, että tärkkelys ei ole yhdenarvoista." Neonomiden hyvän huomion voisi ulottaa vaikka viljaan. On varmasti eri asia syödä ravinteikkaassa maaperässä kiertoviljelynä kasvaneen mahdollisimman alkuperäisen lajikkeen myrkytöntä pian niittämisen jälkeen kivimyllyllä jauhettua kokojyvä viljaa, jossa on mukana myös siemenöljyt ja joka syödään tuoreeltaan vaikka kiviuunissa rakkaudella paistetun leivän muodossa kuin köyhässä maaperässä fossiilisilla lannoitteilla kasvatettua jalostettua tärkkelysviljaa, josta hyödynnetään ravintoköyhin osa ja sekin voimakkaan teollisen prosessin jälkeen kera yhä monimutkaisemman lisäainecocktailin ja muovipussiin pakkaamisen jälkeen. Nautitaan viikon tai parin kuluttua leipomisesta.

    Kutsumme molempia leiväksi. Molemmat on tehty pääosin viljasta. Finelin taulukossa niitä ei ole (käsittääkseni) eroteltu. Kuitenkin ne ovat hyvin erilaista ruokaa ja käyttäytyvät kehossamme eri tavalla.

    Okei, vilja ei varmasti ole ykkösruokaa, mutta saman logiikan voi johtaa jokaiseen raaka-aineeseen ja ruokaan: öljyihin, kasviksiin, marjoihin, lihaan... Näkyykö tämä kuitenkaan Finelin taulukossa? Ja mitä siitä seuraa? Ainakin kompleksisuutta, päätelmien tekemisen vaikeutta?

    VastaaPoista
  43. Selvää on, että VHH:sta ei puutu suojaravintoaineita, kun se koostetaan oikein. VHH:n voi koostaa päin seiniä, kuten myös vähärasvaisen, jos niikseen haluaa. Tämä viljan ja eri sairauksien välinen keskustelu on kiinnostavaa, ja evoluuto-biologisesti mielekäs ajatteluketju.

    Parisen kuukautta sitten italialainen tutkijaryhmä osoitti, että IBS:ssä (ärtyvän suolen oireyhtymässä) 20 % potilaita on latentisti allergisia viljoille tai maidolle, suolioireet selittyivät maidolla tai viljalla. Allergia ei vain näy tai tule esiin perinteisillä testeillä. Saa nähdä vahvistuuko tulos, ja löytyykö IBS:n takaa lisää latentteja ruoka-allergioita.

    .

    VastaaPoista
  44. "Selvää on, että VHH:sta ei puutu suojaravintoaineita, kun se koostetaan oikein."

    Kiinnittäisikö joku nyt huomionsa siihen, puuttuuko virallisterveellisestä mallista suojaravinteita, jos energiamäärä jää vähäiseksi. Jos puuttuu, niin Kelan laihdutus ruokavalio-ohjeet ovat vaaralliset.

    Jos pistetään apina heittämään tikkaa siten, että maalitauluna on

    a) vhh ruoka-aineita

    b) virallisterveellisiä ruoka-aineita

    niin apina saa kohdasta a enemmän suojaravinteita sisältävän kokonaisuuden.

    Teepä Reijo aikasi kuluksi 1250 kCal ateriakokonaisuus joka täyttää kaikki virallisterveelliset dogmit (energiaravintoaineiden suhteet, välttämättömät rasvat, ei liikaa kolesterolia jne.)

    Tein jo varsin arkisen vhh-kokonaisuuden jossa pääsee vähän maistelemaan voita ja jätskiä. Tosin tein sellaisen jo 800 kCal:iin.

    Vhh-ruuat sisältävät enemmän suojaravinteita energiayksikköä kohden kuin tärkkelyspitoiset, tämän vuoksi samaan energiamäärään saa vhh:lla enemmän suojaravinteita. Tämä on homman juju.

    Sen havaitsevat myyntimiehet otsallaan. Lääkäreillä ja ravitsemustieteilijöillä tämän seikan tajuaminen on perin tiukassa.

    VastaaPoista
  45. Neonomide:
    "Ravintokuitu myös laiskistaa suolistoa niin että jo eläke-iässä vahinko on peruuttamatonta."

    Ottaen huomioon miten paljon ravintokuitua nykyiset eläkeläiset ovat syöneet, niin lienevät kovin sairaita ja kuolevat nuorempana kuin koskaan. Ikääntyminen itsessäänhän ei tietenkään laiskista suolistoa vaikka google huomautti sen virtsankarkailun (vai mitä löysä suoli tarkoitti?) syyksi synnytyksen, ylipainon, raskaan työn ja kroonisen yskän ohella.

    Sami:
    "Sanokaa nyt suoraan, että monen ongelma on liiallinen hiilihydraattien saanti johon virallinen ravitsemusvalistus on ohjannut."

    Totta, liika hiilihydraatti (varsinkin "pullaleipien" ja sokerin suönti!), samoin liika rasva ja liika proteiini eli ei pidä syödä enemmän kuin kuluttaa. Tuon Samin "pähkinävälipalan" söisin mieluummin kuin mitään pullaa. Tuo Samin aamupala taas näyttää siltä, että epäilen mahtaako sillä lähteä muiden kuin konttorineitien nälkä? Tai no, tiedän kyllä ihmisiä, jotka aloittavat aamunsa pelkällä kahvillakin.

    Tuo auringonkukansiemen on numeroiden valossa vähän ongelmallinen (siis syön sitä itsekin päivittäin, en usko vaarallisuuteensa), jos mietitään sen omega6/3 suhdetta: 310/1 ja ravinnossa suhteen pitäisi olla mieluusti 2:1, siinä olen samaa mieltä mitä Neonomide kirjoitti: "omega 3-tasapaino on terveyden peruspilareita".

    VastaaPoista
  46. Tämä on harvinaisen mielenkiintoinen keskustelu! Kiitos!

    VastaaPoista
  47. "Totta, liika hiilihydraatti (varsinkin "pullaleipien" ja sokerin suönti!),

    Hiilari+rasva kombinaatiolla pääsee todellakin suuriin energiamääriin (viinerit yms.)

    "samoin liika rasva ja liika proteiini"

    En ymmärrä millään miten ihmiset eivät tätä tajua. Jos hiilarit on minimissään on kombinaatiolla proteiini+rasva erittäin vaikeaa syödä yli tarpeensa. Tietty mitä proteiinipitoisempaa ruoka on sitä, pienempään energiamäärään päätyy. Tämän havaitsee vaikkapa tarkastelemalla äyriäisten (erittäin prot. pitoisia) energiamääriä. Tavan leipäpala+margariini energiamäärään täytyisi syödä 150g katkarapuja. Kumman siis laihduttaja valitsee. Katkaravun tietysti, koska hän syö sitä pienemmän energiamäärän. Kumpaa murhanhimoiset ravitsemusvalistajat tuputtavat? Leipää+margariinia tietysti.

    "eli ei pidä syödä enemmän kuin kuluttaa."

    Ei niin, ja tähän pääsee varmasti ja tarvittaessa alle kun suosii prot. pitoisia ruokia.

    "Tuo Samin aamupala taas näyttää siltä, että epäilen mahtaako sillä lähteä muiden kuin konttorineitien nälkä?"

    Eikö nälkäsi todella lähde keitetystä kananmunasta? Jos ei niin pistele toinen perään. Tietty sinun ei ole tarvetta vhh:lla ollakaan.

    "Tuo auringonkukansiemen on numeroiden valossa vähän ongelmallinen (siis syön sitä itsekin päivittäin, en usko vaarallisuuteensa), jos mietitään sen omega6/3 suhdetta: 310/1 ja ravinnossa suhteen pitäisi olla mieluusti 2:1, siinä olen samaa mieltä mitä Neonomide kirjoitti: "omega 3-tasapaino on terveyden peruspilareita"."

    Jep, tämä on tärkeä asia. Pelkkä kasvisrasvatuputus (siemenet, öljyt, margariinit..) jne. johtavat nimenomaan liian suureen linolihapon määrään ja näin ollen vääristyneeseen n-3/n-6 suhteeseen. Sen vuoksi ateriakokonaisuudessani on voita margariinin sijaan sekä kalaa.

    Virallisterveellisessä laihduttamisessa saa liian vähän rasvaa ja senkin vääristyneessä n-3/n-6 suhteessa.

    VastaaPoista
  48. Sami:
    "Pelkkä kasvisrasvatuputus (siemenet, öljyt, margariinit..) jne. johtavat nimenomaan liian suureen linolihapon määrään ja näin ollen vääristyneeseen n-3/n-6 suhteeseen. Sen vuoksi ateriakokonaisuudessani on voita margariinin sijaan sekä kalaa."

    Ettei jää väärinkäsityksia, niin esimerkiksi käyttämssäni kylmäpuristetussa luomurypsiöljyssä tuo O3:6 suhde on 1:2 (oikeastaan vielä parempikin). Margariinissakaan tuo suhde ei automaattisesti ole huono, viimeksi kun tarkistin, niin sinisessä keijussa (60%) se oli myös 1:2. Toki on olemassa paljon jämämargariineja.

    Laskitko muuten paljon omegoitten suhde tuolla ruokavaliolla on? Välttämättä kourallinen auringonkukansiemeniä ei sitä suuremmin edes nosta vaikka onhan niissä paljon energiaa toki.

    Itse en harrastaisi liikuntaa parilla kananmunalla ja palalla paprikaa, mutta se siitä.

    VastaaPoista
  49. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  50. Ville:
    "No, jos katsoo noita ruokalistojasi, niin ainakin minulla nälkä pysyisi kauemmin loitolla Paulan kuin Samin aamiaisella. Ei kai tämä tavatonta ole?"

    Pysyisi - et siis ole koittanut ;) Huomasit varmaan, että Sami ei ole pyrkinyt saattamaan jokaista ateriaa identtiseksi energiasisällöltään "Paulan" vastaavan kanssa. Aamiaisessa on aika iso ero ;)

    Näläntunne onkin sitten jo ihan toinen juttu. Liittyykö se edes oleellisesti ruoan energiamäärään? Mikä on ravinteikkuuden merkitys tai tilavuuden? Tai ruoan keinotekoisuuden (aistien huijaimet)? Voiko jokin tietty ruokavalio/yksittäinen ruoka-aine antaa vääriä signaaleja aivoille? Voiko ravinnerikasta ruokaa pidempään runsaasti syömällä täyttää kehonsa, niin että ruoan määrän (energia) tarve vähenee? Onko näläntunne yksilöllistä? Kaikkiin näihin kysymyksiin voi löytää enemmän ja vähemmän tyydyttäviä vastauksia.

    VastaaPoista
  51. "No, jos katsoo noita ruokalistojasi, niin ainakin minulla nälkä pysyisi kauemmin loitolla Paulan kuin Samin aamiaisella. Ei kai tämä tavatonta ole?"

    A.P jo vastasikin, että aamiaiseni energiamäärä oli noin puolet Paulan vastaavasta. Voin vielä lisätä siihen kananmunan ja energiaa on edelleen vähemmän kuin Paulan aamiaisessa.

    Jos konttorineiti pysyy tyytyväisenä yhdellä munalla heti aamutuimaan, niin kaksi munaa riittää taatusi jo rehevälle kotirouvallekin.

    Laitoit linkiksi tutkimuksen. Hienoa, tutkimukset tietävät milloin on nälkä ja millä se lähtee. Lihava lapsi tai aikuinen ei voi tietää sitä itse. Ravitsemusterapeutti tietää, että nyt sinulla on nälkä ja täysjyvätärkkelyksellä+hedelmällä se lähtee. Toki löydät googlaamalla miljoona tutkimusta joissa todetaan proteiinin pitävän parhaiten nälän tunnetta poissa.

    "Laskitko muuten paljon omegoitten suhde tuolla ruokavaliolla on?"

    Omegoitten suhdetta en ole laskenut. Etsi nyt tikun kanssa virheitä siitä minun ateriakokonaisuudestani. Paulan ateriakokonaisuudessa ei voi olla mitään vikaa, vaikka siitä puuttuu useita ravintotekijöitä joiden liian alhainen saanti on liitetty esimerkiksi syöpien riskeihin.

    "Itse en harrastaisi liikuntaa parilla kananmunalla ja palalla paprikaa, mutta se siitä."

    No on se hyvä että on tämä Paulan malli kuivine leipineen ja kaurapuuroineen vaihtoehtona sporttisille laihduttajille.

    Reijo:

    "Selvää on, että VHH:sta ei puutu suojaravintoaineita,"

    Oliko tämä selvää sinulle ennenkuin myyntimies sen sinulle avasi? Eipä tullut kukaan ravitsemusalan proffa sulle moista kertomaan.

    VastaaPoista
  52. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  53. Toinen tällä sivustolla oleva katsaus tukee Uusitalon edustamaa VHH-dieettiä, joskin sydänterveyden lähtökohdasta. VHH hillitsee sd-LDL-kolesterolin hapettumista ja sokeristumista ja ehkäisee triglyseridien lisääntymistä ja hillitsee tulehdusta valtimoissa.

    VastaaPoista
  54. Täällä on taas yksi "Jussi Tervonen" tai "Sami Uusitalo"
    Yle: Lapin pojan dieetti

    VastaaPoista
  55. "Pysyisi - et siis ole koittanut ;) Huomasit varmaan, "

    Mitäpä tuota testaamaan. Paulan ateriassa on peräti 200g kaurapuuroa, jonka valmistamiseen tarvitaan melkein 30g kaurahiutaleita (jopa yli puoli desiä) tähän vielä pari kourallista marjoja, johan jaksaa vaikka kaksisataakiloinen järkäle puolivuotta. Eihän se vaadi kuin fundamentalistista uskoa ravitsemusjesuiittojen erehtymättömyyteen.

    VastaaPoista
  56. Viitaten Matin Yle:n linkkiin:

    "- En silti suosittele muille vähähiilihydraattista dieettiä, koska se ei pääsääntöisesti ole terveellinen. Tyydyttyneen rasvan runsas syöminen on haitallista sydämelle."

    Näin siis Veikko Salomaa Pekan puljusta.

    Millä perusteella vhh ei ole terveellinen?

    Millä perusteella tyydyttynyt rasva on haitallista sydämelle?

    Kyllä nuo joutaa linnaan koko sakki.

    VastaaPoista
  57. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  58. NEONOMIDE sanoi eräässä kirjoituksessaan viljojen käytön lopettamisen aiheuttavan joissakin tapauksissa maksa-arvojen väliaikaista nousua? Onko tästä kenelläkään tarkempaa tietoa...?

    VastaaPoista
  59. "No syö sinä huomenna puuroaamiainen, niin minä syön kaksi munaa. Raportoidaan sitten tänne, kauanko nälkä pysyi loitolla."

    Minulla on sellainen ihmeellinen kutina, että tiedän vastauksesi etukäteen.

    Yritä tämän tieteellisen kokeen sijaan pelastaa Paula pinteestä ja rakenna virallisterveellinen kokonaisuus jossa on 1250 kCal ja kaikki tarvittavat suojaravinteet.

    Edelleenkään jengiä ei näytä kiinnostavan antaako Paula vaarallisia painonhallintaohjeita.

    VastaaPoista
  60. Suosikkini kaikkien valtakuntamme ravitsemusauktoriteettien joukossa on Matti Uusitupa:

    http://www.savonsanomat.fi/uutiset/savo/professori-tyrm%C3%A4%C3%A4-atkinsin/182242

    "– Jos ruokavalio on kovin yksipuolinen, on aina riski, ettei saa kaikkia tarvittavia ravintoaineita."

    No mutta Matti, kummassako em. riski piilee. Samin mallissa vai virallisterveellisessä?

    Ja Pekka, ravitsemusvalistuksemme Grand Old Man. Vertasit vhh:ta rotanmyrkkyyn. Pelasta Paula pulasta ja näytä kuinka lautasmalli perunoineen ja ruisleipä vie voiton.

    VastaaPoista
  61. "Minulla on sellainen ihmeellinen kutina, että tiedän vastauksesi etukäteen.

    Yritä tämän tieteellisen kokeen sijaan pelastaa Paula pinteestä ja rakenna virallisterveellinen kokonaisuus jossa on 1250 kCal ja kaikki tarvittavat suojaravinteet."

    En minä sitä vastausta tiedä itsekään. Saattaa olla että olet tässä asiassa oikeassa ja minä väärässä.

    En minä edes tiedä, mistä olet tuon Paulan listan ottanut. Siinä linkissä, joka blogipostauksessa näkyy, on yksi ateriakokonaisuus, jossa kaloreita kertyy yhteensä 1600 kcal. Lisäksi siinä on valokuvia yksittäisistä aterioista, mutta eivät nämäkään täysin vastaa listaasi. Esim. lounaalla on tomaattia, raastetta ja jotain vihersalaattia, eikä herne-maissi-paprikakasvispakastetta. Iltapalalla taas näyttää olevan lisäksi salaatinlehti, paprikanpala, persiljaa ja raejuustoa.

    No, ei sen väliä, Lisäisin listaan sopivasti kasviksia. Tosin näistä kertyy hiukan kaloreita, mutta pidän asiaa hyvänä.

    VastaaPoista
  62. Keskustelu on vaarassa mennä liian yksityiskohtaiseksi saivarteluksi. Muistuttaisin, että:

    a) Sami on uskottavasti esittänyt, että hiilihydraatteja rajoittamalla ei jää pulaan. Onko tämä vielä epäselvää?

    b) Sapuskat voi hankkia lähikaupasta. Syödään ihan tavallista ruokaa. Ei kai tässä ole mitään erikoista?

    c) Samin tavalla syöden saa riittävästi suojaravintoaineita vaikka energiamäärä jää niinkin pieneksi kuin 1250 kcal. Ymmärtääkseni tätä 1250 kcal rajaa ei ole tarkoitus ottaa kirjaimellisesti. Se on vain vertailupohjana. Onko ymmärretty?

    d) Samin alkuperäinen huoli siitä, ovatko viranomaiset sittenkin oikeassa kun väittävät VHH:ta suojaravintoköyhäksi, lienee täysin perusteeton ja tuulesta temmattu hokema. Väite ei perustu tosiasioihin. Kyse on tietämättömyydestä. Onko tähän asiaan mitään lisättävää?

    e) Ei professori kaikkea tiedä. Päinvastoin, tuntuu siltä, että varmin tae tietää yhä vähemmän useammista asioista on saavuttaa Suomessa jokin korkea oppiarvo ja jokin vakaa asiantuntija-asema. Virkaputkessa olevat asiantuntijat ovat kaikkein hankalimpia tapauksia. He saattavat puhua "mitä tahansa" pönkittääkseen omaa urakehitystään. Tästä ei ole puhuttu, mutta ehkä ei ole tarpeenkaan?

    f) Varsinainen ongelma on, että Samin kanssa eri linjoilla olevat asiantuntijat eivät "alennu" tavallisen insinöörin saatikka sitten tavallisen biologin tasolle. He eivät halua keskustella näistä perusasioista. Yritetty on! Mikä on seuraava askel? Miten saisimme Hakalan, Uusituvan, Fogelholmin, Puskan puhumaan rehellisesti ihan näistä yksinkertaisista asioista? Onko tärkkelyksen puputtaminen niin tärkeää, että sen takia kannattaa vaarantaa ruoan ravitsemuksellinen laatu?

    g) Sami ei ehkä olisi kiinnostunut VHH:sta pätkääkään enemmän kuin kuka tahansa rivikansalainen, mutta sattumoisin hänellä on erittäin myönteinen, omakohtainen kokemus VHH:sta. Hän onnistui katkaisemaan lihomisen kierteen VHH:lla ja lukuisat terveyteen liittyvät vaivat ovat väistyneet. Tajuatteko tämän?

    Teidän kannattaisi ehkä sittenkin lukea kirjani "Sietämätön leveys". Kirja voisi myydä paremminkin. Kirja kertoo juuri tästä asetelmasta: Tavallinen insinööri saa lääkäriltään kuulla laihduttavansa väärin VHH:lla. Hän ryhtyy ottamaan asioista selvää pitkälti samalla tavalla kuin Sami Uusitalo tässä terveysblogissani.

    Tuli vähän turhan pitkä kommentti. Sorry.

    VastaaPoista
  63. "Keskustelu on vaarassa mennä liian yksityiskohtaiseksi saivarteluksi."

    On totta, sorry. Samin ruokavalio vaikuttaa minusta hyvältä, mutta tuohon "Paulan" listaan toivoisin tarkempaa lähdeviitettä. Eihän siinä ole tuoreita vihanneksia lainkaan! Tämä ei kai sentään vastaa virallista lautasmallia?

    VastaaPoista
  64. ""Paulan" listaan toivoisin tarkempaa lähdeviitettä."

    Paulalla on linkin sivuilla 1250 kCal kokonaisuus. Kun tein vertailua minulla ei ollut noita kuvia käytössäni. Tein ateriakokonaisuuden paulan ilmoittamia energiamääriä ja fineliä käyttäen.

    Olen lukuisia kertoja pyytänyt tekemään 1250 kCal ateriakokonaisuuden, joka täyttää virallisterveelliset dogmit ja sisältää kaikki tarvittavat hiven- ja kivennäisaineet sekä vitamiinit. Eipä ole moista näkynyt.

    Ei muuta kuin virittelemään. Heittäkää se tänne jonninjoutavan saivartelun sijaan.

    Ei kukaan voi olla niin typerä ettei ymmärrä mitä ajan takaa. Eivät edes saivartelijat.

    "Samin alkuperäinen huoli siitä, ovatko viranomaiset sittenkin oikeassa kun väittävät VHH:ta suojaravintoköyhäksi, lienee täysin perusteeton ja tuulesta temmattu hokema. Väite ei perustu tosiasioihin. Kyse on tietämättömyydestä. Onko tähän asiaan mitään lisättävää?"

    Tämä on asian ytimessä. Viranomaiset antavat vhh:sta väärää tietoa. Pelottelevat kansaa ratkaisulla joka voisi, kirjaimellisesti, pelastaa heidän elämänsä.

    VastaaPoista
  65. Olen aiemminkin tuonut esiin, että on vain kaksi ammattilaista, jotka ovat minulle myöntäneet olevani oikeassa kirjoituksen aiheessa.

    1) Christer, biokemian tohtori ja ravintovalmentaja.

    2) Eräs lääketieteen tri. professori, myönsi tämän minulle sähköpostitse.

    Väitteeni ovat siis:

    1) Ravitsemusvalistajamme pelottelevat kansaa vhh:n suojaravinneköyhyydellä.

    2) He väittävät, että heidän tärkkelyspainotteisessaan "monipuolisessa" mallissa saa hyvin suojaravinteita.

    3) Ravitsemusvalistajamme ovat väärässä kohdissa 1&2.

    Koostuuko toimiala paskahousuisista saivartelijoista kuten Kimmo ja Ville vai onko jossain suoraselkäisiä, hyvän itsetunnon omaavia ihmisiä kuten Christer ja em. proffa.

    Alan ammattilaisia pitäisi kiinnostaa ihmisten terveys eikä omien näkökantojen puolusteleminen.

    Olen minä "keittiön kautta" kuullut, että merkittävät asiantuntijamme ovat todenneet "oikeassahan hän on..."

    Asia on äärimmäisen vakava. Väitän, että lukuisat lihavat lapset elävät suojaravinnevajeessa vääristä ravitsemuksellisista painotuksista johtuen. Tärkkelyspitoisia ruoka-aineita on liikaa. Niissä on erittäin vähän suojaravinteita verrattuna energiaan. Niinpä esim. lihavien poikien puberteetti myöhästyy, kun saatavilla ei ole kehon tarvitsemia ravintoaineita esimerkiksi testosteronin muodostamiseen.

    VastaaPoista
  66. On säälittävää kuunnella virallisia ravintoasiantuntijoita. Krisu jaksaa häntä kehua Fogelholmia mutta minusta hän on ihan täysi nolla. Kehuu täysjyvää ja kasviöljyä vaikka mitä näyttöä olisi epäterveellisyydestä. Älä Sami yllytä meitä arvioimaan ravintoasiantuntijoitamme! Siitä menee keskustelu tosi järkyttäväksi.

    VastaaPoista
  67. Sami:
    "1) Ravitsemusvalistajamme pelottelevat kansaa vhh:n suojaravinneköyhyydellä.

    2) He väittävät, että heidän tärkkelyspainotteisessaan "monipuolisessa" mallissa saa hyvin suojaravinteita.

    3) Ravitsemusvalistajamme ovat väärässä kohdissa 1&2.

    Koostuuko toimiala paskahousuisista saivartelijoista kuten Kimmo ja Ville vai onko jossain suoraselkäisiä, hyvän itsetunnon omaavia ihmisiä kuten Christer ja em. proffa."

    Kun nyt nimi oli mainittu ihan erikseen, niin mikä on saivartelua ja missä olen väärässä?

    Vastaan vain kohtaan 2.
    Saan ravinnostani tarpeeksi suojaravinteita ja syön paljon hiilihydraatteja. Piste.

    Kohtaan 1 vastatkoon nämä valistajat itse, itse en ole väittänyt tuollaista.

    VastaaPoista
  68. "Kun nyt nimi oli mainittu ihan erikseen, niin mikä on saivartelua ja missä olen väärässä? "

    Etsit yksityiskohtaisia virheitä minun ateriakokonaisuudestani. Paulan aterioihin et kiinnitä mitään huomiota, vaikka kokonaisuus on täynnä epäkohtia, esim. suojaravinteiden saannin suhteen.

    Toisekseen kyllä sinä puuroaterian kohdalla puhut täyttä p:tä. Ei reilu puoli desiä elovenaa mitään nälkää poissa pidä.

    "Kohtaan 1 vastatkoon nämä valistajat itse, itse en ole väittänyt tuollaista.

    Etpä ole erityisemmin minun havaintoani puolustellutkaan: vhh:ssa on enemmän suojaravinteita kuin valtion tärkkelyspainotteisessa mallissa ja valistajat ovat väärässä päinvastaista väittäessään. Yrität kaivaa aterioista tikulla epäkohtia. Tämä siitä huolimatta, että asia on minun toimestani näytetty toteen erittäin selkeällä tavalla.

    Minulle tyylisi edustaa ennakkoasennetta, epärehellisyyttä, saivartelua ja näsäviisautta.

    VastaaPoista
  69. Toivoisin, etteivät viralisterveelliskriittiset kommentoijat nyt vittuilisi taas itseään marginaaliin.

    Foge ymmärtääkseni pisti oman bloginsa kiinni juuri siitä syystä, ettei osa VHH-laisista osaa käyttäytyä - ei sinällään erimielisyyksien vuoksi.

    Heikkiläsmäinen tyyli voi olla ihanasti häjymäisen vetoavaa, muttei oikein edistä pitkässä juoksussa näitä asioita.

    Yksipuolisesta ja jopa huonosta tieteestä saa ja pitääkin kyetä hoilaamaan vaikka tuomiopäivään asti.

    VastaaPoista
  70. Sami:
    "Toisekseen kyllä sinä puuroaterian kohdalla puhut täyttä p:tä. Ei reilu puoli desiä elovenaa mitään nälkää poissa pidä."

    Itsellä pitää 1dl kaurapuuroa (siis hiutaleita ennen keittämistä), kera parin tumman leipäpalan, nälkää loitolla puolen päivän ruokatuntiin asti ilman välipaloja.
    Sehän on vain hienoa, jos jollain pysyy yhdellä kananmunalla ja paprikanpalalla yhtä hyvin.

    Sitten kun pääset aiheesta paneelikeskusteluun, olet vain tyytyväinen kun kirjoittajat ovat ennakolta tuoneet esille edes jotain epäkohtia eikä mene jauhot ihan suuhun "tositilanteessa".

    Se vain ei oikein nosta luotettavuutta jos Sami esittelet ruokavaliota teoriassa, mutta et kuitenkaan itse noudata tuota esittelemääsi kalorimäärää. Jos teoria ja käytäntö eivät kohtaa, jossain kohdin ruokavaliota on jotain epämiellyttävää (ei lähde nälkä kenties?) vai missä syy?

    VastaaPoista
  71. Tämä keskustelu taitaa olla ratkaistu. Voittajaksi tosiaan selvisi Samin lautanen, koska vastapuoli ei ole pystynyt osoittamaan parempaa mallia.

    Kimmo: onko mitään järkeä väitellä subjektiivisesta näläntunteesta ja varsinkaan täysin yhteismitattomilla määreillä? Keskustelun aihe taisi olla suojaravintoaineiden määrä vertailun dieeteillä, ei Samin esimerkki aamupala tai sinun oma aamupalasi.

    Huoh.

    VastaaPoista
  72. Hoh hoi...täällähän tämä jutun tynkä vain jatkuu..ihanaa..Tosi kiva lukea tätä...tästähän saa jo väännettyä vitsaa oikein olan takaa. Siis, Sami, olet TÄYSIN OIKEASSA RAVINTOSI SUHTEEN JA OLE YLPEÄ SIITÄ! Näen päivittäin TULOKSIA asiakkailtani, kun he syövät meijeri voita, rasvakaloja, kasviksia, juureksia, ternimaitojuustoa kun sitä saavat käsiinsä. suhdanne proteiinit 30-40%, rasvat n.50% hiilarit mahdollisimman matalat..10-20%päivässä. Kevyt tuottteet, (E-koodit mahdollisimman vähän) ja viljat ehdottomasti KIELLETTY. Marjat ja hedelmät ovat kanssa jäähyllä. Marjoja lisätään asteittain ruokavalioon.VHH-ravinnolla kolesteroli saadaan myös ruotuun, alta aikayksikön. Toinen moinen on diabetes tyyppi 2, suolistosairaudet, verenpaineet. Kaikki johtuu vain hiilihydraattejen mässäämisestä. Mieli ja keho kävelee käsi kädessä. Onhan se selkeä linjaus nähty miten 20 vuoden sisällä ihmiset vain pursuilee suuntaan jos toiseen. Hälyttävintä ja mitä surullisinta on kun lapset joutuvat syömään niin prosessoitua ravintoa jo tarhossa ja kouluissa, jossa pitäisi olla esimerkillistä ravintoa...mutta kuinka onkaan. Kuulen päivittäin vastaanotolla miten paremmin asiakas voi kun hiilihydraatit ovat laadukkaita, transrasvat ovat poistettu myös tottakai. Puhun puhtaa ravinnon puolesta ja on todellinen ilo olla tekemässää ja opettamassa ihmisille parempaa ja laadukkaampaa ravintoa. Tyhmyyttä on olla ymmärtämättä sitä. Ja kaikki löytyy mustaa valkoisella. Samin ruokavalio esimerkki on erittäin hyvä, itse olen entinen kehonrakentaja..nykyisin treenaan 2 kertaa viikossa, ylipaino ongelmia ei ole eikä tule.Esim. Aamupalani koostuu 2 voissa paistetusta kananmunasta, vatajan rosvopaisti kinkusta ja kourallinen inka+goij marjoja+ 2 kuppia kahvia..kyllä jaksan vieläkin vääntää rautaa näillä aamustarteilla. Rasvat kohdalla, lihasmassaa vielä piisaa eikä huolen häivää. Tyrmistyttää vain ihmisten aivopesu mitä virallinen taho KEHTAA/ jaksaa jauhaa, kun mitään niistä ei ole edes tutkittu. Viljat on ihminen itse "hoksannut" n. 15000 vuotta sitten ja, luusto muutokset on havaittu kun luurankoja on kaiveltu maasta. Tehty mittauksia ravinnosta, puutoksista yms. ja selvä muutos on tapahtunut kun vilja tuli ihmisten elämään. Itse en suosittele sitä kenellekkään, koska en opeta ihmisiä sairastumaan. Toki osa voi käyttää viljaa, mutta gluteeniherkkyys on pitkälti myös piilevä ihmisen elimistössä ja jättää jälkensä ennemmin tai myöhemmin. Tänään viimeksi en tiennyt olisinko itkenyt vai nauranut, kun asiakkaani totesi, "mut miten se leipä..enhän mä saa kuituja muuten, ku lääkäri sano...just joo laa laa laal aa...ok, otetaanpa alusta...eli ihmisillä on niiiiiin aivoihin pinttynyt LEIPÄ, kun siinä on myös huumausainetta joka tietenkin johtaa riippuvaisuuteen...ihminenhän haluaa hyvää oloa ja nopeavaikutteista ja sitähän hän saa, leivän saa nopeasti...ja olohan on sitä myös..ylämäki alamäki... Sekin vielä että vaikka ihminen reagoi Piilevästi gluteiniin, se ei näy verikokeissa. Niissä pitäisi käydä tiheään, ja helppo poppakonsti on vain jättää ne pois ja kuulostella olotilaa. 2 vkossa ja jo 4 viikossa, olo on jo "virkistynyt" viljapöhötyksen poistuttua..mutta kukin valitsee itse miten ravintonsa nauttii ja siinäpähän sitten kantaa myös vastuunsa. Surukseni myös näen Oikotie onneen on myös alkanut... et joo, mennään vatsanohitusleikkaukseen, mut nukutetaan ja simsalabim mä olen laiha. Yes...niinpä..tässä seuraava boomi, jonot senku kasvaa, mutta käyttäytymistapa ravinnon kanssa EI muutu...eli mitä tästä opimme, ei yhtään mitään, kun siihen leikkaukseenkin pääsee uudestaan. Eli tässä hoitomuodossa vastaushan on A. terapia B. mihin syöt? C. selvitetään ongelma D. korjaa ongelma. E.aina löytyy ratkaisu JOS HALUAT. ketäänhän ei voi pakottaa syömään oikein, jos makuaistit ovat sokerilla / glutamaatilla kuorutettu ja riippuvaisuus kova. Noh, nyt alkaa jo toinen keskustelu..sory...mut näitähän piisaa hoh hooo..Ok, jätetäänpäs taas ideat kukkimaan ja Chrisu nyt päästään asiaan hi hiiii....ciao P.T Taru

    VastaaPoista
  73. Varmin tapa saada sekopään ja terveysfasistin maine on mennä syyttämään viljoja yhtään mistään.

    Olen perustellut asiaa tyypillisesti vehnän sisältämillä opioideilla, joista vieroittamiseen on käytetty menestyksekkäästi morfiinin vieroituksessa käytettävää lääkettä. Selostusta tässä:

    http://heartscanblog.blogspot.com/2009/05/hey-buddy-wanna-buy-some-exorphins.html


    Eli ihmiset yksinkertaisesti tuudittautuvat kaksinkertaiseen vahvistusharhaan. Uskotaan että täysjyvävilja korjaa ongelman.

    Ei korjaa. Esimerkkinä tässä yli 30 kriittistä kirjoitusta vehnän terveysahaitoista USA:n ehkä parhaalta sydänlääkäriltä:

    http://heartscanblog.blogspot.com/search/label/Wheat


    Hänen ohjelmassaan - jossa on menestyksekkäästi peruutettu monella kymmenellä prosentilla potilaista sepelvaltimotautia - vehnän 100% irrottaminen ruokavaliosta on yksi peruspilareista.

    William Davisin juttujen ja viitteiden ansiosta aloin ottamaan itse selvää asioista ja huomasin, kuinka monisyinen sairaus keliakia ja viljaherkkyys ovat ja kuinka niiden subklinikaaliset muodot ovat järkyttävän yleisiä - jopa ihmisillä joilla ei ole minkäänlaisia vatsaongelmia.

    Jos sokeri ja glukoosisiirappi ovat itsestäänselviä pahiksia, vehnänsukuiset viljat tulevat mielestäni heti seuraavana. Aivan järkyttävää.


    PS: Viljat myös heikentävät olennaisesti _D-vitamiinistatusta_ ainakin lapsilla, mikä voi selittää todella paljon ikäviä asioita.

    VastaaPoista
  74. Laitan vielä Davisin hyvän kirjoituksen jossa hän kertoo kuinka alkoi itse havaitsemaan viljojen haitallisuuden:


    "Years back, I'd heard some people argue that wheat-based products were detrimental to health. At the time, I thought they were nuts. After all, wheat is the principal ingredient in a huge number of American staples like breakfast cereals and bread.

    What changed my mind was the low-fat movement of the 1980s and 1990s. Proponents of low-fat diets claim that heart disease is caused by excess fat in the diet. A diet that is severely restricted in fat therefore might cure or reverse heart disease.

    But low-fat diets evolve into high-carbohydrate diets. This nearly always means an over-reliance on wheat products. People will say to me "I had a healthy breakfast: shredded wheat cereal in skim milk and two slices of whole wheat toast." Yes, it is low-fat, but is it healthy?

    Absolutely not. Followers of the Track Your Plaque program know that low-fat diets ignite the formation of small LDL particles (a VERY potent trigger of coronary plaque growth), drops HDL, raises triglycerides, causes resistance to insulin and thereby diabetes, raises blood pressure. They also make you fat, with preferential accumulation of abdominal visceral (intestinal lining) fat.

    Look at people with gluten enteropathy, a marked intolerance to wheat products that results in violent bowel problems, arthritis, etc. if unrecognized. These people, if the diagnosis is made early, are strikingly slender and commonly unusually healthy otherwise. There's a message here.

    If you need convincing, try an experiment. Eliminate--not reduce, but eliminate wheat products from your diet, whether or not the fancy label on the package says it's healthy, high in fiber, a "healthy low-fat snack", etc. This means no bread, pasta, crackers, cookies, breads, chips, breading on chicken, rolls, bagels, cakes, breakfast cereal...Whew!

    You won't be hungry if you replace the lost calories with plentiful raw almonds, walnuts, pecans, sunflower and pumpkin seeds; more liberal use of healthy olive oil, canola oil and flaxseed oil; adding ground flaxseed and oat bran to yogurt, cottage cheese, etc.; and more lean proteins like lean beef, chicken, turkey, and fish.

    I predict that, not only will you lose weight, sometimes dramatically, but you will feel better: more energy, more alertness, sleep better, less moody. Time and again, people who try this will tell me that the daytime grogginess they've suffered and lived with for years, and would treat with loads of caffeine, is suddenly gone. They cruise through their day with extra energy.

    Success at this can yield great advantage for your heart scan score control and reversal efforts. It will give you greater control over small LDL and pre-diabetic patterns, in particular."

    http://heartscanblog.blogspot.com/2006/09/try-experiment-in-wheat-free-diet.html


    Avain tässä hommassa on mielestäni verensokeriin ja neurologiaan liittyvät ilmiöt, joisihn viljat ja erityisesti vehnä vaikuttavat monilla ihmisillä dramaattisesti.

    VastaaPoista
  75. Kuten lisäämällä nälän tunnetta olennaisesti. Pelkkä GI ei tätä ilmiötä selitä - kuten osoitin Kiinan tapauksessa. Kun kiinalaiset korvasivat vehnän riisillä, alkoi länsimainen hapatus näkyä myös kaljamahassa.

    Nykyisin viljoihin lisätään inflammatorista pääallergeeni gluteenia, mikä voi hyvinkin tehdä nykyisistä vehnävalmisteita aiempaa haitallisempia.

    Vehnän gliadiini vahingoittaa suolinukkaa monilla terveilläkin ja lisää suolen läpäisevyyttä. Samalla kehon omia molekyylejä jäljittelevät vehnän proteiinit pääsevät vapaammin verenkiertoon aiheuttamaan ongelmia.

    Sitten on proteiini VGA (wheat germ agglutinin), joka emuloi INSULIINIA. Siis sitä elintärkeää hormonia, jonka ylieritys selittää rasvan kertymistä, lihomista, verenpaineen nousua, metabolista oireyhtymää, lethargiaa, keskivartalorasvaa ja kroonisesti kohonnutta verensokeria.

    Pekka Puskan ristiretki keskioluen laimentamiseksi tuntuu loogiselta siksikin, että oluen ohra gluteeniviljana voi aiheuttaa kaikkea kivaa - ajatus pitäisi vain ulottaa myös leipävalmisteisiin ja haiseviin sokerimuroihin, joita mainostetaan "sydänterveellisinä".

    En usko että on olennaista väliä, oletko Pima-intiaani vaiko maanviljelijä Pohjois-Karjalasta. Vehnä on haitallista sen vaikutuksiin vaikuttavista monista tekijöistä huolimatta. Kun komboon lisätään sokeri eli vaikkapa vehnäpulla, saadaan tämän näköisiä kansalaisia:

    http://www.luomuttajat.fi/phpbb/viewtopic.php?p=2418&sid=44b72aba5c13a6410f7c2ebb52e32ee1#p2418



    Tämä on hyvä ketju siinäkin mielessä, että viljojen käyttöön assosioituvista terveyshaitoista voi kertoa samalla, kun todfetaan kuinka ravinneköyhää roskaruokaa ne ovat niihin liitetyn sairauskimaran kanssa.

    VastaaPoista
  76. "Itsellä pitää 1dl kaurapuuroa (siis hiutaleita ennen keittämistä), kera parin tumman leipäpalan, nälkää loitolla puolen päivän ruokatuntiin asti ilman välipaloja.
    Sehän on vain hienoa, jos jollain pysyy yhdellä kananmunalla ja paprikanpalalla yhtä hyvin."

    Mutta kun tuohon ateriaasi tarvitaan neljä keitettyä kananmunaa ja 50g paprikaa, jotta päästään samaan energiamäärään.

    Jaksaako joku syömään neljä keitettyä kananmunaa peräkkäin? Ehkä, itse rupee tökkimään jo viimeistään kolmannen kohdalla.


    "Se vain ei oikein nosta luotettavuutta jos Sami esittelet ruokavaliota teoriassa, mutta et kuitenkaan itse noudata tuota esittelemääsi kalorimäärää. Jos teoria ja käytäntö eivät kohtaa, jossain kohdin ruokavaliota on jotain epämiellyttävää (ei lähde nälkä kenties?) vai missä syy?"

    Aleksi vastasikin jo kysymykseesi.

    Olen aina tykännyt aterioida leppoisasti. Minulle riitti vhh:n vakuudeksi esittämäni energia- ja suojaravinnelaskelmat.

    Tuskinpa muuten Paulakaan syö täsmälleen samanlaisia aterioitu kuin suojaravinteiltaan oleellisesti köyhemmässä esimerkissään esittää.

    VastaaPoista
  77. Aleksi:

    "Voittajaksi tosiaan selvisi Samin lautanen, koska vastapuoli ei ole pystynyt osoittamaan parempaa mallia."

    En tiedä oletko tietoinen ideoimistani "lautasmallikilpailuista". Löydät ne googlaamalla "samin siwallus" tai "samin vhh vastaan"

    Tarkoituksena oli vertailla valtion ravitsemusneuvottelukunnan aterioiden suojaravinnemääriä vhh:n vastaavaan.

    Edelleen, lukuisat valistajamme väittävät, että juuri vhh:lla jää suojaravinne vajeeseen. He ovat väärässä.

    VastaaPoista
  78. Heippa Neonomide. Olen täysin samoilla linjoilla kanssasi ALLEVIIVANKAIKEN! Näin se menee. Kolesteroli arvot varsinkin triglyseriideistä näkyy viljan ja hiilareitten käyttö... juu, ainahan sitä voi sekopääksiskin kehua mutta fakta on faktaa, who cares what other people think, as long as U'r healthy. Eat as U feel, and listen to U'r body, It'll tell ya what U need. Long live the protein, death comes with carbs..jeeehaaaa... Ciao P.T Taru
    p.s onneksi ihmiset ymmärtää kun esittää faktat, niin asenne muuttuu ihan kiitettävästi ja viljat jää alta aika yksikön...hienoa vai mitä?

    VastaaPoista
  79. Tarza osaa ilmaista itseään... hmm... värikkäästi. :-)

    Sami Uusitalon lautasmallikisoissa ja muissa oivalluksissa on paljon enemmän järkeä kuin moni uskoo. Kun Samilta tulee uusi kirjoitusehdotus, iskee aina pieni paniikki täällä päässä. Uskallanko pistää tuon sellaisenaan levitykseen, vai pitäisikö sanomaa pikkuisen editoida? Yleensä menee jakeluun ilman editointia. Ehkä hyvä niin? Nytkin on odottamassa kirjoitus, joka räjäyttää pankin. Vapun jälkeen rävähtää ilmoille seuraava Samin juttu.

    VastaaPoista
  80. Ajattelin selventää vielä omaa kantaani, koska se on niin yhteensopiva Samin mallien kanssa.

    Mielestäni suomalainen ravitsemuspolitiikka on ihmisevoluution vastaista.

    Tässä Robb Wolfin erinomainen kansanterveyslaitoksen edellisen pääjohtajan Jussi Huttusen Duodecim-julkaisuun laatiman kivikauden ruokavalion kirjoituksen kanssa _SAMAA_ artikkelia siteeraava teksti siitä, sopiiko kivikauden ruokavalio lapsille:


    A few things are worth pointing out:

    1-The protein is high. No, it will not give you kidney disease, no it will not hasten osteoporosis. We can talk about those specific topics in another post.

    2-It is NOT “low carb”. You could obviously modify this as per your desires, either up or down, but paleo is NOT synonymous with low carb.

    3-Fiber. Oi-vey! If I had a nickel for every hand-wringing dietitian and MD who could not figure out how to get fiber without bran-muffins and oatmeal. 42g is far more then that recommended even by the fiber-conscious ADA.

    4-The omega-3/omega-6 fat ratio is spot on at about 1.5 6 per 3. Kids brains need both long chain essential fats and this meal plan provides FAR more than what is possible with grains, legumes and dairy.


    Eli vapaasti suomentaen: monipuolinen, VILJATON kivikauden dieetti rökittää Virallisterveellisen käytännössä kaikilla mittareilla ja ravintoaineilla.

    Wolf jatkaa Samin kaltaisella haasteella:


    "I may start a challenge: If you can construct a more nutritious diet (nutrients per calorie) with grains, legumes and diary (that are UNFORTIFIED) I’ll pay you $5K. It would be great for effect, but it’s an un-winable bet for the poor RD’s MD’s and other folks who think grains, legumes and diairy are nutritional heavy hitters.

    So, Our Null-Hypothesis turned out to be wrong: Grains, Legumes and Dairy are NOT the most nutritious foods we can feed our kids. I will look at all of this in more detail in the book.

    I am not yet a parent, so I do not want to play the arm-chair expert here, so I’ll leave it up to you to actually THINK about this topic. Does it make sense to you to feed YOUR kids foods you can scientifically prove are less nutritious? Grains, legumes and diary do not stack up against lean meats, veggies, fruit and nuts. That is obvious, now it’s up to you to figure out what YOU do about it."


    Juuripa näin. Vain kalsiumista jäädään jälkeen ja siitä kirjoitinkin (kaliumin ohessa) tänne:

    http://www.tiede.fi/keskustelut/post1328758.html#p1328758


    Wolf viittaa samasta aiheesta PaleoDietin erinomaiseen tekstiin:

    http://www.thepaleodiet.com/nutritional_tools/acid.shtml

    VastaaPoista
  81. Tässä vielä unohtamani Wolfin yllä pitkästi viittaamani teksti, joka kannattaa ehdottomasti lukea kokonaan:

    http://robbwolf.com/2010/04/16/kids-paleo-and-nutrient-density/

    VastaaPoista
  82. Yes yes ja vielä Yes. Well my own kids EAT just fine, They are well feed. Eli testattu on lapsilla, ja verikoetulokset ovat ihan normaalit. Ei mitää terveydellisiä ongelmia!!!!! Apropoo, mietitään tosiaan kuinka heikkoa ravintoa ihmiset syöttävät lapsilleen, näen valtavia allergioita, ihottumia U name it...ja kun kysyy ja mitä syötte, nooh, aamupalalla tietenki puuroa, leipää, välipalana leipää, iltapalana leipää...blaa blaa blaa..niiin..??? ööh, missä RASVAT PROTEIINIT???? Haluatko että lapsesi saa hormonaalisia ongelmia kasvusta puhumattakaan??? öööhh.. Mutta joo toki kaikki lähtee ensin vanhempien ruokavalioista....tämä vilja asia menee vielä jakeluun, sillä evoluutio ja geeniperimämme ei hyväksy viljan proteiineja..näin on näreet... ciao P.T Taru p.s hienosti tuot asiat esille LOISTAVAA! ;0)

    VastaaPoista
  83. Nuo jutussa olleet ravintokokonaisuudet sisälsivät 1250 kcal. Se on aika vähän.

    Työkaveri kävi mittautamassa kroppaansa ja sai mm. sellaisen tuloksen että perusaineenvaihdunta on hänellä n.1450 kcal. (35v norm. painoinen nainen)

    Jos teillä Neo ja Sami oli aikaa niin ainakin minua kiinnostaisi miten te täyttäisitte normi ihmisen energian tarpeen ja sitten vaikka urheilijan tarpeen.

    Eli jos tuohon 1250 kcal päälle lisäisi 2000 kcal ja 4000 kcal niin miten sen täyttäisitte? Mahtaisiko siinä syntyä eroa?

    Lisäksi pyydän huomioimaan sen että jos käyttää paljon pähkinöitä ehdotuksessaan niin Dr. Daviesin mukaan niiden energiasta imeytyy vain n. 50 % eli se tulee huomioida laskelmissa.

    Mistä siis energiaa?

    VastaaPoista
  84. Kiinnostavin on jäänyt kertomatta, paljonko tuossa vhh-valiossa on hiilareita ja rasvaa (prosetteina)?

    Neo:
    "Kids brains need both long chain essential fats and this meal plan provides FAR more than what is possible with grains, legumes and dairy."

    Ei enää maitoa lapsille?

    VastaaPoista
  85. Kalsiumin liikasaanti (paraatiesimerkkinä Suomi) saattaa aiheuttaa monenlaisia ongelmia ja olen kirjoittanut tästä aiemminkin:

    http://www.tiede.fi/keskustelut/post1328758.html#p1328758


    Toisaalta mm. tietyt rasvaiset juustot kuten Edam ovat voimakkaasti suojaavia (K2-vitamiini). On myös kansoja, joilla ainakin ilman viljasokeripaskaa maitotuotteet ovat yhdistyneet hyvään yleiseen terveyteen.

    Kivikauden ruokavaliossa maitotuotteet eivät yleensä kuulu kuvioon, mutta niissä on paljon hyvääkin - jos insulinogeenisuus ja turha kalsium ei pelota liikaa.

    VastaaPoista
  86. Westie, saanko lähteen missä Davis väittää pähkinöiden energiasta imeytyvän vain 50% ?

    Jos tarvitaan lisää energiaa niin tottahan rasva jyrää. Todennäköisesti sydämen ja aivojen parasta polttoainetta - tekee hyvää myös lihaksille..

    VastaaPoista
  87. Neo, tässä se Davisin artikkeli:

    http://heartscanblog.blogspot.com/2008/04/
    when-is-calorie-not-calorie.html


    Minua oikeesti kiinnostaisi myös se että onko D-vitamiinin kohdalla olemassa jokin kynnys jolloin makrofagit yms. menettävät toimintakykynsä eli ts. elävät D-vitamiinin puutteessa. Olet meinaan joskus kirjoittanut että kun 25-OH-D3 on tarpeeksi korkea immuunisolut alkavat muuttamaan sitä aktiiviseen muotoon.

    Jos vaan millään viitsisit vastata vaikka tuonne D-vitskupuolelle.

    VastaaPoista
  88. "Jos teillä Neo ja Sami oli aikaa niin ainakin minua kiinnostaisi miten te täyttäisitte normi ihmisen energian tarpeen ja sitten vaikka urheilijan tarpeen.

    Eli jos tuohon 1250 kcal päälle lisäisi 2000 kcal ja 4000 kcal niin miten sen täyttäisitte? Mahtaisiko siinä syntyä eroa?"

    Olen enemmänkin keskittynyt tarkastelemaan kuinka energiaa saadaan pienennettyä ilman, että tarvitsee kärvistellä nälässä ja suojaravinteiden saanti on turvattu.

    Päinvastaisessa "ongelmassa" voisin jopa suositella tärkkelyspitoisten ruokien lisäämistä. Tietty myös rasvan lisääminen tulee kysymykseen. Riippuen vahvasti esim. kuinka kaveria on aiemmin ravittu ja mistä ruuista hän pitää.

    Mielestäni oivan esimerkin urheilijalle sopivasta ravinnosta antaa Rolf Haikkola kirjassaan "Lasse Virenin menestyksen portaat". Keskustelimme siitä ketjussa, joka löytyy googlesta haulla "Lassen eväät".

    VastaaPoista
  89. "Kiinnostavin on jäänyt kertomatta, paljonko tuossa vhh-valiossa on hiilareita ja rasvaa (prosetteina)?"

    Rasvan osuus on reilu puolet ja hiilareiden alle 20%.

    Voit sen tietty laskea energiaravintoaineiden massoista, joka on kuvassa mainittu.

    Tähän "oikeaan" energiaravintoaineiden jakaumaan kiinnitetään aivan liian paljon huomiota, koska sellaista kaikille sopivaa jakaumaa ei ole olemassa. Aivan erityisesti on täyttä hulluutta ohjata koko populaatiota 55-60%:iin hiilihydraateista kun se vie monia kohti tuhoa.

    VastaaPoista
  90. Moi Taas ;0)

    Hiilari asiaa,urheilu ei mielestäni lisää hiilarin tarvetta sen kummemmin. Hiilihydraatti tietoisella ravinnolla lisätään vain protskua ja rasvaa, jos tuntuu ettei räkä riitä. Kroppa kulkee kun kone, kun on "toisen moinen" energia lähde. Jos tuntuu ettei palaudu niin lisätään yllä olevia, tai otetaan juures, kasvis/ raste lisää...niin johan vain lyyti kirjoittaa.. Toi 1250kcal on mielestäni ihanteellinen, välillä voi mennä jopa 1700kcal, hiilareiden osuus on silloin n. 60g jos niistä puhutaan, silloin voi jo tehdä sika treenin ja lähtee 200kg jalkaprässistä, jos lähetään sellaisia miettiin. Se mitä täs bodareitten kanssa tuli ennen pörrättyä oli vain 1 tekijä jokaisella, pöhöttyneisyys ja pieru. Kääk, sen siitä saa kun "tankkaa" varastoon hiilareita ja tärkkelystä...hoh, itse en ole kuulunut siihen ryhmään... Saati ymmärtänyt off season, ja dietti...miksi ei voi olla ympäri vuoden tiukassa kunnossa, massaa tulee kun pitää vaähän fiiliksen mukaan tankkausta "laadukkaista hiilareista. En ole nähnyt tarpeelliseksi nostaa hiilareiden määrää yli 50g pvssä...hmmm..varmaan lynkkaus seuraa tästä jutusta, mutta testatkaapa itse. Esim.

    1060 Kcal Proteiinit 85g (33 %) , Hiilihydraatti 37g (14%) rasvat 61g (51%) Kuitu 27g, Rauta 9,52g, D-vitam. 14 µg

    Aamupala
    2 dl Bulgarianjogurtti tai turkkilainen jogurtti
    2 rkl pellavansiemeniä tai chia
    2dl tyrnimarja
    2-3 tl cocovi kaakaojauhe

    Lounas
    Kananmunakas
    2 kananmunaa
    2 rkl luomu ruokakermaa
    4 juusto siivua -->raaka maito
    30g kinkkua
    tomattipyrettä ,
    1g basilikaa
    10g sipulia
    3dl kaaliraastetta

    Illallinen
    150g lohi
    200g parsakaali
    100g lanttu
    100g raejuusto

    Joten tässäpä Samille lisää laadukasta ravintoa hi hiii...

    Neonomide, viljasta teen seuraavaksi vielä konkreettisemman näytön miksi EMME suosittele viljaa ihmisravintoon... teen listan Parsakaali vs vilja hi hiii...parsakaali vs peruna on jo kova sana... sepä se! On hyvä mitä enemmän on FAKTAA mitä esittää niin ihmiset ymmärtävät mitä kannattaa jättää pois ja mitä kannattaa suosia....

    Ciao P.T Taru

    VastaaPoista
  91. Taru, ei minulla ole "paineita" viljoja lisäillä urheilijoillekaan.

    Iso äijä saattaa kuitenkin kovaa treenatessaan kuluttaa 5000-7000 kCal. Tuntuu äkistään hankalalta ajatella että moinen energiamäärä saataisiin aikaan kutakuinkin pelkästään protskulla ja rasvalla.

    Viljojen poistaminen kokonaisuudessaan kaikkien ihmisten ruokavaliosta on utopiaa.

    Neo vihjaili edellä, ettemme me vhh:n kannattajat saisi "vittuilla itseämme paitsioon".

    Saatte, ystävät hyvät, kovin nätisti sanoa fogelille, Uusituvalle ja Pekalle, ettei viljoja enää tarvita. Ja vaikka näin tekisittekin on vastaus sama kuin fogeli antoi minulle Suomen akatemian tilaisuudessa:

    "viljan kuitu on terveellistä".

    VastaaPoista
  92. ai, niin tohon vielä tulee D-vitamiini lisä napeista päivittäin n. 125µg-150µg, tiamiini B1 lisää saaa jos laittaa aurongonkukan siemeniä vaikkapa vielä...

    yksi esimerkki monesta...et silleen..

    Ciao
    P.T Taru

    VastaaPoista
  93. Sami ;o)

    Juu, niinhän se on äijät erikseen toki...mutta niinkuin itse olet hyvänä esimerkkinä TODISTE et laatu ratkaisee, ja ilo mielin istun myös fogeleiten ja bördejen kanssa juttelemaan mites tämän eistät leivästä....kjä kjäh..antaa toisten muntata viljoja ja lääketeollisuushan niillä mällää...rahahan tätä koko suomen lotjaa ohjaa...mutta onneksi saamme valita...vai mitä???

    Tsemii ja antaa palaa..

    Ciao

    P.T Taru

    VastaaPoista
  94. Ihan kiinnostava kirjoitus tuo alkuperäinen. Pari asiaa jäi mietityttämään:


    1. Onkohan tuossa Samin mallissa liikaa kolesterolia?

    Jos ravinnosta saa liikaa kolesterolia, se tukkii suonet aiheuttamalla tulehdusta tämän tuoreen artikkelin mukaan:

    http://www.sciencedaily.com/releases/2010/04/100428142300.htm

    2. Kihtipotilaalle tuo Samin malli aiheuttaisi todennäköisesti helpostikin kihtikohtauksen, koska sisältää liikaa puriineja (muikut, maksapasteija, liha, kala, ruusukaali, pavut, pähkinät, jne.).


    S.

    VastaaPoista
  95. Anonyymille tiedoksi että kihdin keskeisin aiheuttaja näyttäisi olevan fruktoosi (jota tavallisesta pöytäsokeristakin on puolet). Puriinipitoisilla ruoilla saattaa olla tekemistä asian kanssa mutta biokemiallisesti ja molekyylibiologisesti tuo fruktoosin vaikutus on järkeenkäyvämpi. Tämän puolesta puhuu myös käytännön kokemus kihtipotilaiden hoidossa, toiset kun tuppaavat kihtiä potemaan pahana vaikkei mitään noita mainitsemiasi ruoka-aineita ruokavaliosta löytyisi. Aiheesta kohtalaisen tuore juttu British Medical Journalissa:

    http://www.bmj.com/cgi/content/short/bmj.39449.819271.BEv1

    Ruokavaliosta tulevalla kolesterolilla ei ole mitään merkitystä sydän- ja verisuonitaudeissa.

    VastaaPoista
  96. Kiva, että kirjoitukseni on virittänyt pitkän keskustelun. Olkoonkin, että osa kommenteista menee aiheen ulkopuolelle ja saivartelee täysin epäolennaisista asioista.

    Asian ydinkohdat ovat tässä:

    - Vhh ateriakokonaisuuteen saa samaan energiamäärään enemmän suojaravinteita kuin VRN:n suosittelemaan tärkkelyspainotteiseen 55-60% kokonaisenergiasta hiilihydraateista.

    - Johtavat ravitsemusvalistajamme, kuten Paula Hakala, Matti Uusitupa, diabetes- ja sydänliittojen asiantuntijat sekä heidän ohjaaminaan lukuisat ravitsemusterapeutit, terveydenhoitajat lääkärit yms. levittävät kansan keskuuteen täysin päinvastaista viestiä. Minun poikani neuvolan lääkäri totesi minulle: "b-ryhmän vitamiineista jää vajetta". Pyysin lähtemään lautasmallikilpasille ja hän sanoi "ei tässä nyt kilpailemaan ruveta"

    - Toisin kuin moni muu ravitsemukseen liittyvä kiista, voidaan tämä täysin yksikäsitteisesti todentaa.

    Ravitsemusvalistajamme ovat kertakaikkisen pihalla. Lihavuuden hoidossa pallo on hukassa kohtalokkaalla tavalla.

    VastaaPoista
  97. Näkyy Fogelholm kirjoittaneen Hesarissa "Terveellinen ruoka voi olla ekologista" http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Terveellinen+ruoka+voi+olla+my%C3%B6s+ekologista/HS20100501SI1MA01oc8

    On ilmeisesti Krisun ohjeistus mennyt Fogelholmille perille. Rasvat eivät enää ole vaarallisia. Vaarallisia voivat olla sokerit ja nopeat hiilihydraatit. Erikoisuutena on tällä kertaa täydellisen veganismin ylistys. Hohhoijaa. Askel oikeaan suuntaan, mutta vihreän linjan poliitikon pitää kuin tauti mennä sekoilemaan vihannesten ja kasvisten äärellä. Laiva kääntyy hitaasti, mutta pahimpia jarruttelijoita ei Fogelholm enää ole. Hyvä Krisu. Hyvä Sami U. Hyvä Matti Tolonen.

    VastaaPoista
  98. Hei Seija T.! Kiitos vinkistä. Mikael Fogelholm on mies paikallaan. Pidämme yhteyttä satunnaisesti. Olemme todenneet miten vaikeaa ravitsemusvalistus on. En pitäisi mahdottomana ajatusta, että Valtion ravitsemusneuvottelukunta jatkossa luopuu kokonaan ravitsemussuositusten laatimisesta. Tilalle astuu nutrigenomiikka ja yksilölliset ravitsemussuositukset. On siinä joukkoruokailussa haasteita kerrakseen.

    Penteleen paljon vahinkoa saa aikaiseksi eräs ortopedi, joka suuren egonsa vuoksi ei suostu yhteistyöhön kenenkään kanssa. Muiden kanssa on helppo tulla toimeen. Jääköön äijä yksin. Hyviä ajatuksia hänellä on, mutta niin mahdottoman hankala tyyppi.

    Sami Uusitalo on loistotyyppi ja erinomainen keskustelukumppani. Häneltä kuulemme vielä paljon lisää sellaista maanläheistä ohjeistusta. Dosentti Matti Tolonen on ensyklopedistinä (verraton tiedon kerääjä ja jakaja) erittäin arvokas lisä keskustelussamme.

    Iloitsen vilkkaasta keskustelusta. Iloitkaa tekin!

    VastaaPoista
  99. Fogeli toteaa artikkelissaan seuraavaa:

    "Sen sijaan alakarppaajien vaatimus kuitupitoisen täysjyväviljan käytön rajoittamisesta ei saa mitään tukea tutkimuksista."

    - Täysjyvätuputuksenne seurauksena monet lihavat syövät esim. 9 palaa leipää päivässä ehkä enemmänkin.

    - Monella karpaajalla on omakohtainen "tutkimus" puntarinsa kanssa viljatuotteiden rajoittamisen seurauksista. Eivätkä ne kokemukset muutu yhtään mihinkään näistä sinun tutkimuksistasi.

    - Leipä, täysjyvä mukaanlukien, sisältää vähän suojaravinteita energiamäärään verrattuna. Lihavan on mielekästä vähentää energiaa, ei ruuasta saatavia suojaravinteita.

    Tavan "laihahkon" leipäpalan energia jakautuu jokseenkin:

    leipä 70 kCal
    margariini 30 kCal
    kinkkusiivu 10 kCal

    Kinkun lisääminen ja leivän vähentäminen on osoittautunut monelle oikeaksi ratkaisuksi.

    Ravitsemusvalistajat tekevät kaikkensa, etteivät nämä positiiviset kokemukset pääsisi suurien kansanjoukkojen tietoisuuteen.

    VastaaPoista
  100. Vilho, kiitoksia kihti-linkistä. Linkin mukaan fruktoosi tosiaan voi aiheuttaa kihtiä. Toisaalta mikään artikkelissa ei viitannut siihen, että puriinikin eivät voisi aiheuttaa kihtiä, nk. on käsittääkseni pidempään luultu tai tiedetty. Oma arvaukseni on, että kihdillä, diabeteksellä ja metabolisella oireyhtymällä on jotain yhteisiä syytekijöitä.

    Kirjoitit: "Ruokavaliosta tulevalla kolesterolilla ei ole mitään merkitystä sydän- ja verisuonitaudeissa. "

    Et tainnut lukea linkkiäni?
    http://www.sciencedaily.com/releases/2010/04/100428142300.htm

    Siitä saa aivan päinvastaisen kuvan:

    "
    Why Cholesterol Damages Arteries: Cholesterol Crystals Lead to Life-Threatening Inflammation in Blood Vessel Walls

    ScienceDaily (Apr. 29, 2010) — In addition to crystallized cholesterol, atherosclerotic plaques always contain large quantities of immune cells but, surprisingly, no bacteria or viruses. It was previously unclear just how the body's own defence forces are called into action. Even animals that are kept in an absolutely sterile environment can suffer from "clogging" or "furring" of the arteries when their food contains high levels of cholesterol. The same relationship is found in humans.

    The higher the blood cholesterol level, the greater the risk of atherosclerosis and the greater the likelihood of suffering a heart attack. "We have known this for a long time," points out Professor Dr. Eicke Latz from Bonn University, "but nobody understood exactly why."
    "

    S.

    VastaaPoista
  101. The higher the blood cholesterol level, the greater the risk of atherosclerosis and the greater the likelihood of suffering a heart attack. "We have known this for a long time," points out Professor Dr. Eicke Latz from Bonn University, "but nobody understood exactly why."

    HöpöHöpö. Täähän kuulostaa samalta mantralta mitä A. Keys 1953 hoki ja sai vielä ihmiset uskomaankin...

    VastaaPoista
  102. En käsitä tätä eläinrasvojen ja lihan tuputusta. Eikös länsimaissa syödä jo nyt aivan liikaa punaista lihaa ja eläinrasvoja? Hakusanalla "red meat" löytyy uskomattoman paljon kiinnostavaa, erilaisista syövistä aina Alzheimeriin asti.

    Esimerkiksi tämän suuren tutkimuksen mukaan punaisen lihan kanssa pitäisi olla pidättyväinen:
    http://www.sciencedaily.com/releases/2009/08/090810161906.htm

    Lisää löytyy pilvin pimein täältä:

    http://www.sciencedaily.com/search/index.php?type=news&total=813&keyword=red+meat&section=all&period=365&sort=relevance&total=813&page=1

    S.

    VastaaPoista
  103. Mietippä hetkinen kehityshistoriallista ristiriitaa ja sitä tosiasiaa mitä olemme ravinnoksemme käyttäneet suurimman ajan olemassaolostamme. Mitä löydät?

    VastaaPoista
  104. Hannu,
    mitä oikeastaan tiedetään pleistoseenikauden ruokavaliosta? Ja millä perusteella? Luulisi, että siihen olisi kuuluneet kunkin sesongin hedelmät ainakin?

    Tietääkseni ihminen on omnivoori, ja pystyy säilymään hengissä aika monenlaisella ruokavaliolla.

    Eri asia sitten on millainen on optimaalinen ruokavalio. Kuinka paljon ihminen pystyy esimerkiksi käyttämään hyväkseen proteiinia yhdellä aterialla? Muistelen jostain Kurtzweilinin kirjasta lukeneeni jonkin enimmäismäärän, mutta en muista mikä se oli. Tietääkö joku?

    Käsittääkseni lihaa on syöty silloin kun sitä on saatu kiinni, eli varsin satunnaisesti? Käsittääkseni neanderthalin ihminen oli enemmän lihansyöjä kuin gro magnon (muistelen, että neanderthalin ihmisen ruokavalion on arveltu koostuneen 80% lihasta)? Pääosa gro magnonin ravinnosta on kai ollut kasviperäistä, koska se on ollut luotettavampi ravinnonlähde? Tämä on siis vain omaa arveluani. Olisi kiinnostavaa kuulla kunnon argumentaatiota aiheesta. ("Höpöhöpö" esimerkiksi ei ole kunnon argumentti, vaan höpöhöpöargumentti ;-))

    S.

    VastaaPoista
  105. Korjaus: cro magnon piti kirjoittamani.


    Tässä arveluja paleodieetistä wikipediasta:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Paleolithic_diet

    "This dietary approach is a controversial topic amongst nutritionists[16][17] and anthropologists,[7][18] and it has been qualified as a fad diet by the National Health Service of England and American Dietetic Association.[19][20] Critics have argued that if hunter gatherer societies failed to suffer from "diseases of civilization", this was due to a lack of calories in their diet, or a variety of other factors, rather than because of some special diet composition.[21] Some researchers have taken issue with the accuracy of the diet's underlying evolutionary logic,[21][22][23] and have disputed certain dietary recommendations and restrictions on the grounds that they provide no health benefits or pose health risks[21][22] and are not likely to accurately reflect the features of ancient Paleolithic diets.[23][24] It has also been argued that extreme versions of the diet are not a realistic alternative for everyone.[25][26]
    Contents
    [hide]"

    S.

    ps. ihmisen esihistoriassa elinikä ei ollut häävi. 40-vuotias taisi olla jo tosi vanha.... Ehkä kannattaisi tähyillä sellaisia ruokakulttuureita, jotka tiedetään pitkäikäisyyttä edistäviksi, kuten Okinawan ja Sardinian?

    VastaaPoista
  106. http://elamanleipa.blogit.fi/kuinka-parantua-diabeteksesta-kuukaudessa/

    VastaaPoista
  107. Hahahaha, hauskasti Sami heitit Loch Nessin hirviöstä, hupia maanantaiaamuun! Aivan loistava kirjoitus ja syntynyt keskustelu!!
    En ehdi päiväkotiin mukulaa viedessäni tähän perehtyä tarkemmin (vai pitäisikö pitää poika kotona koko päivän, saisi kunnon ruokaa!), mutta aivan kultakaivos tämä juttu minulle. Ahmin tietoa ja näkemystä myöhemmin!!
    Itse olen VHH:lla ollut vaihtelevalla menestyksellä noin puoli vuotta.
    Vaihtelevuus johtuu uksinomaan siitä, että tuppa näemmä todistettavasti olemaan pahasti vikaa korvien välissä, koska aina kun lipsun ja ne kolme kertaa ovat olleet juhlat, jossa käytän alkoa ja siksi en uskalla olla täysin VHH:lla ennen sitä kun olen käsittänyt, että alkoholia (mun ehkä 5siideriputelia kolmesti puolivuosittain siis)ei vaan uskalla VHH:lla ottaa...? Jotenkin tän hiilarihyökkäyksen takia...asidoosi? Oonkohan ihan metässä....Joo - niin VHH:hon takaisinpääsy on siis korvien välin vuoksi aikamoisen vaikeaa kun alkaa sokerimössöt aina himottamaan entisenä sokeririippuvaisena ja siis myös nykyisenä, mutta nyt VHH:n taas käynnistyttyä olo taas mahtava. Sokeriin en koskisi pitkällä tikullakaan, enkä halua langeta tod. ettei hyvin suunniteltu bikineihinmahtumissuunnitelma karittuisi!!
    Mutta aivan ihanaa, että joku on perehtynyt ja osannut ruoda tietoa esille, koska monista räveltävistä yrityksistä huolimatta en ole päässyt puusta pitkään näissä tutkimuksissa...Ja nyt äkkii mukulan kanssa suihkuun ja etiäpäin!!
    Tosissani kysyisin alkoholin käytöstä VHH:lla kun esim. jussina seur. kerran haluaisin vähän `kännätä`, mutta esim. neljä lasia punaviiniä on minulle aivan ehdoton maksimi...kuis VHH?

    VastaaPoista
  108. Täytyy vielä lisätä keskusteluun sellainen yksityiskohta, että johan oli päiväkodin tädit ihmeissään kun kielsin rasvattoman maidon juottamisen lapselleni. Juo vettä tai jonkun verran piimää saa ottaa...Saattoi olla hauskat kahvikeskustelut tästä `hullusta` äidistä vilkkaat, joka ei lapsensa parasta ymmärrä! "Pittäähän sitä kalsiumia saada, voi hyvänen aika ja härreguud!!" Voin vaan kuvitella...HIhihi.
    Koska mukula syö ehkäpä liian vähän sitä kalciumia yleensäkin, napostelemme nokkoskalkkitabuja.
    Aurinkoista maanantaita kaikille!! :)

    VastaaPoista
  109. S. kirjoitti:
    Luulisi, että siihen olisi kuuluneet kunkin sesongin hedelmät ainakin?

    Tietääkseni ihminen on omnivoori, ja pystyy säilymään hengissä aika monenlaisella ruokavaliolla.

    ps. ihmisen esihistoriassa elinikä ei ollut häävi. 40-vuotias taisi olla jo tosi vanha....

    No tottahan toki ihminen on käyttänyt hedelmiä hyväksi missä niitä on ollut. Täällä pohjoisen perukoilla hieman vähempi kuin päiväntasaajalla luulisin.

    Hengissä säilyminen ja nälänhätä on asioita mitkä näistä "terveellinen ruokavalio"-keskusteluista kannattais rajata pois mielestäni.

    Esihistoriallisen ja lähimenneisyydenkin ihmisen elämä oli muutoinkin hieman erilaista ja kovempaa, joten elinikä ei kyllä korreloi mielestäni tässä kohtaa.

    Suomi sijoittuu lihan syönnissä Euroopanlistan loppupäähän muistaakseni ja mm. välimeren dieetti sisältää enemän lihaa kuin meidän virallisterveellinen..

    VastaaPoista
  110. Olen samaa mieltä, nykyajan länsimaiselle ihmiselle kiinnostavampaa on pohtia terveellistä ruokavaliota kuin eloonjäämistä ihmisen esihistoriassa. Otit kehityshistoriallisen ristiriidan kuitenkin esille, joten päädyin ihmettelemään mitä oikein sillä tarkoitit.

    Hannu "välimeren dieetti sisältää enemän lihaa kuin meidän virallisterveellinen"

    Tuo oli yllättävä väite. Mihin perustat sen? Ainakin tämän artikkelin http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090624093353.htm mukaan Välimeren dieettin ei kuuluisi kovinkaan paljon lihaa, vaan pikemminkin kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä, palkokasveja, oliiviöljyä ja kohtuullisesti viiniä. Näiden on todettu liittyvän pitkäikäisyyteen, toisin kuin suurten lihamäärien syönnin.

    "... not consuming a lot of meat or excessive amounts of alcohol is linked to people living longer"


    S.

    VastaaPoista
  111. Hups... Siis välimeren dieetti pitää sisällään verrattain paljon RASVOJA. Myös tyydyttyneitä rasvaisten juustojen muodossa. Ajatus lähti harhailemaan rasvoista lihaan...mutta pointtina oli siis alkuperäinen huolesi kokonaiskolesterolista, mikä klassisen mantran mukaan menee: paljon tyydyttynyttä rasvaa(eläinkunta/maitorasvat) --> korkea kolesteroli --> ateroskleroosi --> infarkti.
    Tähän en nykytietämyksen valossa usko.


    http://www.biovita.fi/uusi/articles.php?lang=fi&id=164

    VastaaPoista
  112. Nyt on sitten Kalevan jutussa sama vanha mantra:

    "Hiilihydraattikammoisella myös monet tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineet jäävät saamatta."

    Epäselväksi jäi, sanoiko tuon VRN:n Raija Kara vaiko anonyymi ravitsemusterapeutti.

    VastaaPoista
  113. Näyttää siltä että vaikka kaivettaisiin minkälaisia faktoja ja tutkimuksia pöytään ei tiettyjen piirien pää käänny. Ja surkeinta tässä on se että juuri tämän kaltaiset jutut saavat aina suurimmat palstatilat. Huoh...
    Tonkin jutun lopussa suojaravinteista puhuttaessa kunnon ankka, jolla pidetään taas tehokkaasti yllä VHH-pelkoa.
    ...ja tietenkin kliseenä kuidut....

    VastaaPoista
  114. "
    "Hiilihydraattikammoisella myös monet tärkeät vitamiinit ja kivennäisaineet jäävät saamatta.""

    Ehkä virallisterveellisten tahojen hiilihydraattikammoisten morkkaaminen johtuu äärimmäisistä dieeteistä kuten Dukanin:

    http://sundqvist.blogspot.com/2010/05/dukanin-dieetti-lahde-mukaan-kokeiluun.html

    Siinähän jää pakostakin monet ravintoaineet saamatta, vaikkakin (toivottavasti) vain lyhyeksi ajaksi.

    VastaaPoista
  115. Sami kirjoitti:

    "Jos konttorineiti pysyy tyytyväisenä yhdellä munalla heti aamutuimaan, niin kaksi munaa riittää taatusi jo rehevälle kotirouvallekin."

    Joo, riittää. Mutta paistettuna. Voissa. :)

    Yksi äiti

    VastaaPoista
  116. Ristus, mikä nälkä jää noilla Paulan eväillä lihaksikkaalle miehelle.

    VastaaPoista
  117. Ristus mikä nälkä kiriootetaan iliman pilkkua! :)
    Elämä on munakas?

    VastaaPoista
  118. Tässäpä on kauhean pitkä keskustelu asian vierestä. En tiedä, miksi Paula neuvoo näin kuin neuvoo, mutta hänen päivässään tulee hiilihydraateista paljon enemmän energiaa, kuin ns. virallistieteellinen tai lautasmalli tai mikä nyt vaan neuvoo. Hänen ohjeensa ei siis ole lautasmallin mukainen. Siinähän hiilihydraateista saatava energiamäärä on 50-60% kokonaisenergiasta.

    Keskustelussa kuitenkin tyrmätään lautasmalli, ei ainoastaan Paulan ohjeita.

    VastaaPoista