perjantaina, huhtikuuta 23, 2010

Tämä arpa ei voita!


**
Oletteko huomanneet miten arpajaisia sponsoroi Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos (THL)? Lukeehan monessa arvassa: Ei voita! Itse saan arpajaisissa niin harvoin voittoja, mutta kertokaa te onnekkaat Hannu Hanhet, onko THL:n sponsoroimassa voittoarvassa teksti: Syö margariinia?

Elämän arpajaisissa meillä on kovin erilaiset lähtökohdat. Erilaisesta geenitaustasta johtuen jotkut voivat syödä lähes mitä tahansa, pysytellen kuitenkin elävien kirjoissa hyvinkin pitkään. Toiset taas tuntevat elimistössään jok'ikisen hairahduksen kaidalta terveellisen ruokailun polulta.

Jos kuulut siihen arvottuun ryhmään, jolla on kaikenlaisia ruoasta johtuvia ongelmia (ylipaino, tyypin 2 diabetes, keliakia, ruoka-allergiat), silloin sinun on erityisen tarkasti luettava seuraavat rivit:

Tee kaikkesi saavuttaaksesi parhaimman mahdollisen ravitsemuksellisen tasapainon elimistössäsi.

Terveysblogissani annan usein palstatilaa eräälle mainiolle myynti-insinöörille Sami Uusitalolle. Nytkin teidän kannattaa lukea tarkkaan hänen viimeisin kirjoituksensa: Sami iski numerot pöytään. Lukekaa myös kirjoituksen johdosta virinnyttä hienoa keskustelua.

Tarvitsemme tällaisia Samin tapaisia itsenäisiä ajattelijoita. Ravitsemussuosituksia laativassa neuvottelukunnassa tehdään ilmeisesti kaikki voitava hyvän kompromissin löytämiseksi väestötasolla tarpeelliseksi koetun terveysvalistuksen mahdollistamiseksi.

Miten ihmeessä minulla käy mielessä, että tuo neuvottelukunta istuu laivassa, joka on hetken kuluttua tömäämässä valtavaan jäävuoreen ja orkesteri vain jatkaa soittamistaan? Joku ehkä käy kapellimestarille huomauttamassa, että olisi varmaan syytä varautua laivan jättämiseen, mutta huomautus kaikuu kuuroille korville, humpan tahdit ovat vielä kesken. Kapteeni on kyllä tietoinen kurssin muutoksen tarpeellisuudesta, mutta hän uskoo, että pienellä väistöllä paapuurin suuntaan hän pelastaa laivan ja ennen kaikkea oman uskottavuutensa. Onhan hän laivan ylpeä kapteeni, joka on ottanut tehtäväkseen viedä laivan lopulta satamaan.

Hyppää nyt hyvä ihminen pois pian uppoavasta laivasta! Ota selvää mikä on sellainen ruoka jolla terveys ei lähde.

Lähes täysille saleille lääkäri Veli-Pekka Valkonen, ravintoasiantuntija Torsten Dahl ja turpaduunari Christer Sundqvist saivat eilen puhua terveellisestä ruoasta. Ihanaa kun arvostitte yritystämme pitää Suomen kansaa kaidalla polulla. Saatte tarpeen vaatiessa luvan hypätä pois laivasta! Joillekin se saattaa tietää ahkerampaa marjojen, vihannesten, juuresten ja hedelmien syömistä, mutta se kannattaa jäävuorenvarmasti!

Eilisille kuulijoille turpaduunari kertoi peräti viidestä apuvälineestä, joita voi käyttää ruokakaupassa. Matkallasi sinne terveemmille vesille teillä on nyt siis käytössä, ei suinkaan neljä, vaan peräti viisi apuvälinettä. Aiemmin apuvälineitä on ollut neljä, mutta erinomaisen kouluttaja Sirkka Santapukin oivalluksen myötä on tarjolla nyt sitten se viides apuväline (pyykkipoika!). Tulen kovin mielelläni kertomaan näistä apuvälineistä järjestämäänne terveysiltaan ja katsotaan sitten vaikka yhdessä mitä olet voittanut elämän arpapelissä. Yhteystiedot löytyvät tästä terveysblogista.

Muita kirjoituksiani tästä aiheesta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti