torstaina, huhtikuuta 22, 2010

Sydän ei tykkää sokerista

**
Tietotoimistot ja terveyssivustot ovat kertoneet isoin otsikoin:


Italiassa pyöritellään epäuskoisena päätä: Pasta ja leipä ei olekaan sydänterveellistä ruokaa, sanottiin vähän aikaa sitten. Ainakin naisten pitää varoa nopeita hiilihydraatteja. Naisen sydän ei kestä hiilihydraatteja yhtä hyvin kuin miehen.

Italialaisten kauhutarina saa jatkoa tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta. Paljon sokeria syövien kolesterolitasot ovat usein huonolla tolalla. Meidät on opetettu liiankin tiukasti tuijottamaan vain ruoan rasvaisuutta. Nyt onkin mahdollista, että ruokiin ja juomiin lisättävä sokeri on yksi pahimpia sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Olemme ehkä haukkuneet väärää puuta jo pitkään.

Runsas hiilihydraattien syöminen on aiemminkin yhdistetty veren rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin, mutta elintarvikkeisiin lisätyn sokerin vaikutuksia niihin ei (hämmästyttävää kylläkin!) ole tutkittu tätä ennen.

Tutkijat selvittivät runsaan 6 000 miehen ja naisen ruokavaliot ja luokittelivat heidät neljään ryhmään sen perusteella kuinka paljon energiastaan he saivat lisätyistä sokereista.

Turkimus osoitti, että sokerin saannin kasvaessa "hyvän" HDL-kolesterolin pitoisuudet pienenivät tasaisesti. Ikävällä tavalla haitallisten triglyseridirasvahappojen ja "pahan" LDL-kolesterolin pitoisuudet puolestaan suurenivat sokerin osuuden mukana. Vain naisilla LDL-kolesteroli kohosi.

Tutkimusta sekoittavat tekijät pyrittiin ottamaan huomioon mahdollisimman hyvin. Ylipaino, vyötärölihavuus ja elintavat eivät selittäneet kolesterolipitoisuuksien epäedullista kehittymistä, mutta silti moni muukin seikka kuin sokerit voivat selittää tuloksia. Tämän vuoksi havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa.

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa ns. puhdistettujen sokerien osuus suositellaan pitämään alle 10 prosenttia kokonaisenergiansaannista, eli suurin piirtein alle 200-300 kilokalorissa per päivä. Hiilihydraattivyötä on suositeltu kiristettäväksi.

Muita kirjoituksia liiallisten sokereiden vaaroista:

3 kommenttia:

 1. Ihan hyvä kirjoitus. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan erityisesti makeiset, suklaa, maustetut jogurtit, vanukkaat, hillot ja makeat leivonnaiset sisältävät runsaasti sokeria. Juomista runsassokerisia ovat useimmat mehut, virvoitusjuomat sekä makeat alkoholijuomat, kuten liköörit, makeat viinit ja monet siiderit.

  VastaaPoista
 2. Kiitos uutispommista, Ruokatiedon uutisporukka! Enpä ois muuten tiennytkään tuota!

  Tarkoitan, että noita seikkoja toistelette aina! Puhukaa joskus siitä kavalasta piilosokerista! Sitä saamme liikaa myös. Eikä monet - ihan "tavan kansalaisetkaan" kait ollenkaan tajua, että lisäkeriisi tai kaurapuuroannos vertautuu jo helposti puoleen tusinaan sokeripaloja. Esimerkiksi.

  Niistä te vaikenette kaikissa yhteyksissä!

  Andante


  Andante

  VastaaPoista
 3. Tuttu mies, kuuskymppinen vakavarainen ohitusleikattu eläkeläismies, iloinen leski, kehui vaihtaneensa päivittäisten kahdeksan kahvimukkosen makeutteen kahdesta sokeripalasta per k Hermesetas-makeutusaineeseen. Odotti kovasti tuloksia painonpudotuksellisesti. Kesäksi kuntoon!

  Tupakointi ja alkoholin nautinta on lopetettu kokonaan ohitusleikkauksen jälkeen (-15 v nh-nykyhetkestä). (Tupakointi jo ennen, muistaakseni)

  Kuntoilu rajoittuu kesäiseen marjanpoimintaan, (välttää pakkasella kävelyä, sydän ei tykkää) statiineja syö.

  Laitoin joskus joitain suomenkielisiä parempia D-vitamiinijuttuja sähköpostilla, ja juttelin maltillisesti, ostihan se apteekista 20µg nappeja.

  Kysäisin onko hää nappaillu Deetä, hän on lopettanut kesän tullen, kun tuo aurinko paistaa. Valistin, edelleen maltillisesti, UVB:n esiintyvyydestä ym., yllätyksenä tuli. Kolmas ihminen viikon sisään, ei tajua mitään Deen muodostumisesta, auringosta sitä saa, ei edes pikkuknoppia - lasi suodattaa UVB:n!

  Tämä prologina sokeriin, hiilareihin ja semmoisiin glykeemisiin indekseihin.

  En jaksa kirjoittaa, tämä juttu kumpusi kaverin herättyä kommentoimaan radiosta (YLE) satunnaista lausetta; Suuret annokset D-vitamiinia ovat aiheuttaneet vakavia luunmurtumia... ...Kuunteles ny..., minä selittämään, vanhuksilla on verenpaine laskenut Deetä nautittua, kaatuvat huimaukseen... Energiavajettakin on ehkä papoilla ja mummoilla, proteiinin puutosta, ja kolesterolin, margariini tappaa:).

  ......en viitsi editoida, tämä on siirtymä-

  Ilman leipää ei voi olla, elää! Varmasti totta urheilijalle, sotilaalle, talonmiehelle (:)), sohvapottu voisi ehkä harkita VHH:ta? Ei mene kaaliin, ja valistamisessakin on oltava joku tolkku! Ei sitten. Vastaanotin on säädetty Sputnikin taajuudelle!

  P.S Kaiffari laittoi kahvitauolla hermesetasta kahviin, mutta otti kuitenkin dallaspullan, kehui ettei ota munkkipossua kuitenkaan!

  P.P.S Onneksi en ole viranomainen, lääkäri, tohtori, lisensiaatti, konsuli, bloggari, poli-tiikko, tikkakosken mannekiini ym., hermot menis!
  :)

  P.P.P.S Mix kax kertaa joutuu lähettään, antamasi merkit eivät...
  Onko blogisi optimoitu kaikille selaimille?

  VastaaPoista