sunnuntaina, huhtikuuta 11, 2010

Maitorasva pitää sydämen terveenä

**
Mikäli rakastat
rasvaisimpia juustoja, syöt säännöllisesti voita ja juot mieluusti täysmaitoa "valkoiseksi värjätyn liituveden" (rasvaton maito) sijaan, olet valinnut todella terveellisen rakkauden kohteen. Ystäväni Pekka Puska on toiminnallaan vaikuttanut siihen, että voin käyttö on romahtanut, kukaan ei enää uskalla suosia joukkoruokailussa terveellisempää täysmaitoa ja kaikki on niin tavattoman kevyttä. Tuntuu pahalta tämä terveellisten ruokailutapojen alasajo varsinkin täällä Suomessa.

Professori Kari Salminen ihmetteli jokin aika sitten kanssani maitorasvojen saamaa tylyä kohtaloa erityisesti Suomessa. Maitorasvasta kerrottiin Pohjois-Karjala projektin innoittamana, että se on haitallista ja sen käyttöä tulee rivakasti vähentää. Kyllästyneenä tähän Valio julkaisi kesällä 1988 johtavissa päivälehdissä ilmoituksen "Viisi asiaa, jotka aina olet halunnut tietää, mutta kukaan ei ole kertonut". Ilmoituksessa tuotiin esiin se puoli tutkimustiedosta, jota yleisessä propagandassa ei koskaan tuotu esille.

Valion ilmoitus aiheutti vuoden 1988 kesän ja alkusyksyn kestäneen melkoisen mediamylläkän. Sen seurauksena Valio mm. irtisanoi Tieteellisen neuvottelukuntansa. Kari Salminen kirjoitti tuona aikana runsaat 50 ilmoitusta puoltanutta vastinetta lehtiin. Aika jäi suomalaiseen ravitsemushistoriaan "Rasvasotana". Salminen katsoo aikakauden taisteluksi, jonka Valio silloin julkisuudessa kirkkaasti hävisi.

Valio hävisi taistelun vuonna 1988, mutta taistelua on uljaasti jatkettu tiederintamalla. Propagandasodan maitorasva ehkä hävisi, mutta kuinka ollakaan tiedesota jatkuu yhä ja maitorasvojen uutta tulemista povaavat ryhmittyvät ovat saaneet runsaasti taistelumieltä maitorasvojen terveellisyyttä osoittavista tutkimuksista. Tässä maitorasvojen vihaajille taas uutta mietittävää. Tällä kertaa maitorasvojen terveellisyys on osoitettu australialaistutkimuksessa.

Uunituoreessa pitkäaikaisessa seurantatutkimuksessa selvitettiin onko maitotuotteilla mitään yhteyttä sydänkuolemiin. Kaikkein kovin näyttö jonkin ruoka-aineen terveellisyydestä tai epäterveellisyydestä saadaan, jos osoittautuu, että ruoka-aineen käyttö johtaa kuolemantapauksiin sydämen pysähtyessä.

Tiedemiehiä on kautta aikojen kiinnostanut maitovalmisteiden terveellisyys. Koskaan ei ole tieteellisesti suoraan osoitettu, että maitorasva olisi haitallista sydämelle. Useassa riippumattomassa tutkimuksessa on tullut esille maitorasvan joko neutraali tai hyvää tekevä vaikutus sydänterveydelle. Taas tätä maitorasvan yhteyttä sydänterveyteen tutkittiin ja mitään muutosta ei edellä esitettyyn havaintoon saatu nytkään. Maitorasva on, Pekka Puskan poikkeuksellisen tylystä tuomiosta huolimatta, edelleen joko neutraalia tai hyvää sydänterveydelle. Katsotaan tutkimusta hieman tarkemmin!

Australiassa tutkittiin vaikuttaako maitorasvojen käyttö kuolemantapauksiin, jossa sydän pysähtyy, syöpätaudit vievät autuaammille metsätysmaille tai ihan vain muilla tavoin potkaistaan tyhjää.

Tutkimusta tehtiin 16 vuotta. Koeryhmänä oli 1529 aikuista miestä ja naista, jotka tutkimuksen alkaessa olivat 25–78 -vuotiaita. Heiltä otettiin talteen tiedot maitovalmisteiden käytöstä. Heiltä tiedusteltiin käyttivätkö he täysrasvaisia maitovalmisteita vai oliko heillä tapana elää kevyemmin, miten paljon ja miten rasvaisia juustoja heidän teki mieli syödä sekä maistuiko jogurtti. Lisäksi selvitettiin kalsiumin ja D-vitamiinin saanti. Tutkijat luottivat siihen, että itsetäytetyt ruokapäiväkirjat heijastelivat todellisuutta.

Kansallisesta kuolemansyyrekisteristä tarkistettiin oliko henkilö heittänyt veivinsä tutkimuksen aikana ja mikä oli kuolemansyy. Tavanomaiset tilastotieteelliset tutkimukset suoritettiin (Coxin regressioanalyysi).

Tulosten selvitessä kävi ilmi, että keskimäärin 14,4 vuoden seurantajan jälkeen 177 koehenkilöä kasvoi koiranputkea. Näistä 61 oli kuollut sydäntapahtumaan ja 58 henkilön kohtalona oli syöpä.

Mitään merkittävää yhteyttä ei löytynyt kuolemantapausten ja maitovalmisteiden käytön välille. Kun tutkittiin tarkemmin rasvaisimpia maitovalmisteita nauttineiden ryhmää havaittiin, että heillä oli verrattaessa vähärasvaisimpaan ryhmään huomattavasti vähemmän kuolemantapauksia. Sekoittavat tekijät karsittiin pois.

Tutkijat ovat valtavan kohteliaita esimerkiksi Pekka Puskan edustamalle vähärasvaiselle linjaukselle, sillä he ilmoittivat, että täysrasvaisten maitovalmisteiden terveellisyyttä ei vielä kannata kuuluttaa kirkossa. Tarvitaan lisätutkimuksia maitorasvojen terveellisyydestä.

Kirkossa kuulutettavaa ilmoitusta maitorasvojen lopullisesta terveellisyydestä odottaessani, ainakin minä aion lisätä jo ennestään runsasta maitorasvojen käyttöäni. Tee sinäkin niin! Jossakin vaiheessa kupsahdamme, mutta ei se ainakaan johdu maitorasvoista.

Lähde: M Bonthuis, M C B Hughes, T I Ibiebele, A C Green ja J C van der Pols. Dairy consumption and patterns of mortality of Australian adults. European Journal of Clinical Nutrition advance online publication 7 April 2010; doi: 10.1038/ejcn.2010.45

Lisää luettavaa maitorasvoista:

7 kommenttia:

 1. Kuvittele eteesi makaroonia, salaattia ja lihakastike. Palanen leipää.

  Jos otat

  A) leivän kanssa voita ja juot täysmaitoa

  b) leivän kanssa margariinia ja juot rasvatonta maitoa

  1. Kumpi vaihtoehto on mielestäsi paremman makuinen?

  2. Kumman aterian jälkeen koet itsesi kylläisemmäksi?

  3. Kumman aterian jälkeen tekee enemmän mieli makeaa jälkiruokaa tai ottaa muuten vaan lisää?

  4. Kumman aterian jälkeen täytyy nopeammin ottaa välipalaa?

  VastaaPoista
 2. "Ravitsemus ja terveys" blogissa on juuri äskettäin ilmestynyt kymmenen klassisen rasvatutkimuksen yhteenveto.

  Kymmenen klassista rasvatutkimusta/

  Mitä tyydyttyneen rasvan syömisen vähentämisellä siis saavutettiin, kun katsotaan kokonaisuutta näistä kymmenestä tutkimuksesta?

  Neljässä tutkimuksessa kymmenestä onnistuttiin vähentämään sydän- ja verisuonitauteihin liittyviä tapahtumia.

  Kahdessa tutkimuksessa kymmenestä onnistuttiin vähentämään sydän- ja verisuonitauteihin liittyviä kuolemia ja yhdessä lisäämään.

  Yhdessäkään tutkimuksessa kymmenestä ei onnistuttu vähentämään kokonaiskuolleisuutta eli kuolemia mistä tahansa syystä mutta kahdessa tutkimuksessa kokonaiskuolleisuus oli korkeampi.

  Mitä näistä saavutuksista voidaan päätellä? Aika vähän. Tyydyttynyt rasva ei näyttäisi olevan keskeinen tekijä ihmisten terveydelle.

  VastaaPoista
 3. Hyvää pohdiskelua Sami Uusitalo.

  Kiitos linkkivihjeestä Anonyymi.

  VastaaPoista
 4. Näistä on voinut olla juttua täällä, mutta pari muuta voin käyttöä puoltavaa tutkimusta:

  http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/10/butter-vs-margarine-showdown.html (20 vuoden seurannassa voin käyttö ei vaikuttanut sydänkohtausriskiin, mutta margariini lisäsi)

  http://www.mdpi.com/1660-4601/6/10/2626/pdf (12 vuotta... runsaasti kasviksia käyttäneistä vähiten maitorasvaa syöneillä n. nelinkertainen sydänkohtausriski)

  Sopii tarkastaa lähteet, koska osaan tulkita väärinkin... Jännältä näyttää silti.

  VastaaPoista
 5. 14.4. Nettihesarin mukaan eduskunnassa sekä hallituksen että demarien edustajat ovat alkaneet karsastaa rasvaveroa, hyvä!!!!

  VastaaPoista
 6. Veteraani on tässä erinomaisessa blogissaan sanonut, että rasva ei tuki verisuonia. Rasva ei kohtuukäytössä myöskään lihota. Jos verisuonet on pakko pistää tukkoon, silloin syö nopeita hiilareita. Jos haluaa lihottaa itsensä, silloin erehtyy liikaa syömään peruna. riisiä, makaronia ja leipää. Joku rasvavero romuttaisi koko homman lopullisesti!
  Veteraani opettakoon meille ja kansanedustajille aineenvaihdunnan perusasiat!

  VastaaPoista
 7. Selasib tässä nettiä ja päädyin sivuillesi, jospa täällä mainitut tutkimukset edistäisivät sitä kirkossa kuuluttamista? korppiaiti.blogspot.fi teksti sosiaalista elämää ja täysmaitoa

  VastaaPoista