tiistaina, huhtikuuta 27, 2010

Terveysaiheet unissamme

#
Olen erään asiakkaani kanssa
käynyt kiehtovaa keskustelua unien merkityksestä terveydelle. Asiakkaani näkee vilkkaita unia ja hän on miettinyt voiko unia tulkita kirjaimellisesti. En tiedä aiheesta juuri mitään, mutta lupasin ottaa selvää asiasta.

Asiakkaani mielestä havaintoni olivat niin kiinnostavia, että niistä voisi olla hyötyä muillekin unistaan kiinnostuneille. Näetkö sinä unia, jotka liittyvät terveyteen?

Kaikki näkevät unia, mutta moni ei ehkä muista näkemiään unia niin hyvin, että ne olisivat mielessä vielä herätessä. Moni meistä kokee unet kuitenkin niin eläväisinä tapahtumina, että ne muistaa tosi hyvin yksityiskohtineen kaikkineen. Kaikkia unia ei muista, ehkä siksi kun niitä ei halua muistaa. Mieli pyrkii pyyhkimään pois ikävät asiat. Unien näkemistä pidetään tärkeänä tunne-elämämme tasapainoiselle kehitykselle.

Jos unien muistaminen jostain syytä estyy, moni kokee sen elämää köyhdyttäväksi. Ilman unien apua on vaikea saada kiinni tunteista, joita ne käyttävät materiaalinaan.

Tutkimusten mukaan 14,5 prosenttia meistä tuntee tarvetta jakaa unikokemuksensa muiden luotettaviksi katsomiensa ihmisten kanssa. Naiset jakavat unikokemuksiaan useammin kuin miehet. Sellainenkin havainto on tehty, että kaupunkilaiset mieluummin jakavat unikokemuksiaan kuin maaseudulla asuvat.

Ulkoiset tekijät kuten esim. päivän aikana koetut tapahtumat, alkoholin käyttö ja unen aikainen tuoksumaailma, voivat vaikuttaa siihen mitä unia näemme.

Unien kautta purkautuvat päivän mittaan koetut tunteet ja jännitystilat. Unistaan kertominen voi lujittaa ystävyyttä ja se voi myös olla helpottava kokemus, varsinkin jos unissa on nähnyt esimerkiksi K18 –sisältöä. Unestaan kertominen voi olla osatekijänä kun toiveet toteutuvat elämässäsi.

Uneen satunnaisesti tulleet elementit ovat unien tulkitsijoille tuttuja symboleita. Muurahainen voi viestiä ahkeruudesta, mutta yhtä hyvin se voi olla symboli kirvelevästä tuskasta. Ahtaan paikan läpi kulkeminen voi olla merkkinä jonkin seikan vaativuudesta elämässä. Talon rakentaminen voi olla tulevaisuuden rakentamisen symboli.

Unielämäänsä voi vilkastuttaa kiinnostumalla niin omasta kuin muidenkin mielenmaailmasta, ihmisistä yleensä ja inhimillisyydestä. Unien avulla voi oppia ymmärtämään paremmin itseään. Voi harjoitella muistamaan uniaan kertomalla niitä itselleen ja muillekin. Voi vaikka kuulostella, minkälainen tunnetila niissä vallitsee.

Omien unien tulkitsemisessa tärkeää on luovuus ja vapaus – tiukan älyllisyyden saa silloin unohtaa, sanoo Leena Klockars Hyvä Terveys –lehden haastattelussa.

Unet voivat myös auttaa tulevan hahmottamissa, vaikka eivät sinänsä ennustakaan tulevaa. Unet kuitenkin voivat kertoa siitä, mitä ihminen ajattelee. Ja se mitä ihminen ajattelee, voi ennustaa sitä, mitä hän tulee tekemään.

Laadin pienen luettelon unimaailmaamme hiipivistä terveysaiheista sitä mukaa kuin niitä löysin kirjallisuudesta. Luettelo ei ole mitenkään täydellinen. Tässä kuitenkin jotain unimaailmastamme ja miten unia on opittu tulkitsemaan.

Lähteinä olen käyttänyt joitakin tieteellisiä tutkimuksia, mutta älkää antako tämän raportin liiaksi häiritä unianne. Siitä huolimatta, että tutkimusmenetelmät ovat parantuneet, käsittäen nykyään jopa aivojen kuvantamismenetelmiä, unien tulkinta on edelleenkin hyvin epävarmalla pohjalla.

Ahdistava uni
Omassa elämässämme kokemamme ahdistus purkautuu usein unien kautta. Jo väistynyt huolenaihe saattaa tulla pintaan uudestaan unessa. Unen aikana ratkaistaan päivän aikana olleita ongelmia.

Amputaatio
Unessa nähty amputaatio voi olla merkkinä siitä, että elämässä on tapahtumassa jokin pysyvä muutos. Jotakin jää pois elämästä, ehkä jokin sellainen asia jota ei enää tarvita, mutta jossa itsepintaisesti roikutaan edelleenkin kiinni. Kielteisimmillään uneen tullut näky amputaatiosta voi olla merkki siitä, että on menettämäisillään tai jo menettänyt jonkin taidon tai voimavaran, jota symboloi tuo poisleikattu raaja.

Banaani
Banaani liitetään unessa usein seksuaalisuuteen kuten esim. tylsä sanonta osoittaa: ”Onko taskussasi banaani vai oletko vain muuten iloinen nähdessäsi minut?” Banaani voi myös viestittää apinamaisesta käytöksestä ja tarpeesta ryhdistäytyä.

Hammaslääkäri
Unessa hammaslääkäri viestittää ahdistuksesta, pelosta ja kivusta.

Hautajaiset
On aika yleistä nähdä unta omista hautajaisistaan. Se voi olla merkkinä siitä, että omassa elämässä on jokin päätepiste. Jokin vaihe elämässä on kuollut, jotain uutta on syntymässä. Halu nähdä jonkun toiset hautajaiset voi olla merkkinä siitä, että haluaa olla mahdollisimman vähän tekemisissä jonkun kanssa.

Hedelmät
Hedelmillä on hyvin monipuolinen merkitys unissamme, kuten esimerkiksi hedelmälliset ajatukset ja hedelmällinen yhteistyö. Myös ajatus kielletyistä hedelmistä voi viedä syvälle symboliikkaan. Appelsiinia pidetään fyysisen terveyden merkkinä.

Hunaja
Makea hunaja on aivan kuin katsoisi suoraan makeaa menestystä.

Hylkääminen, heitteillejättö ja luopuminen
Unen kautta koettu vahva tunne hylkäämisestä voi olla merkki siitä, että elämässä pitäisi tehdä jokin ratkaiseva ehkä vaikeakin terveyttä koskeva päätös.

Kaali
Kaalin tuoreudesta riippuu onko unessa näkyvä vihannes hyvänä vai pahana enteenä. Mätänemistilassa oleva kaali on tietenkin huono ennusmerkki ja pahimmillaan kertoo lähestyvästä masennuksesta. Raikas tuore kaali viestittää puhtautta ja terveyttä.

Kahvi
Kahvia säännöllisesti juoville kahvi viestittää unimaailmassa jokapäiväistä sosiaalista elämää tai jotakin jota kaipaamme elämässämme. Herääminen kahvintuoksuun on muistutus jostakin merkittävästä asiasta.

Kahvila
Jos unessa käyt kahvilassa syömässä ja juomassa, voi se olla merkki siitä, että sinulle on syntymässä ideoita, joita pitää sulattaa. Liian runsaat ruoka-annokset kahvilassa voivat olla osoituksena kyllästymisestä johonkin läheiseen ihmissuhteeseen.

Kakku
Unessa vietetyt kakkukestit ovat joskus merkkinä siitä, että sinulla on syytä juhlia jotakin saavutusta.

Keho
Hyväkuntoisen tai -näköisen kehon näkeminen unessa voi olla merkki hyvästä terveydestä. Koska omaan kehoon liittyy usein hyvin vahvoja tuntemuksia, oman kehomme näkeminen voi olla merkki oman identiteetin löytämisestä. Alastoman ruumiin näkeminen voi olla merkki siitä, että meistä on paljastumassa jokin asia.

Kuolema
Kuolemista koskettavat unet eivät välttämättä ole merkkinä lähestyvästä suruviestistä, vaikka kuolemanahdistus voi olla ihan toden tuntuista. Jotkut näkevät itsensä kuolleina unessa ja mikäli tilanteessa ei ole mitään erityisen surullista, kuolema symboloi jonkun asian jättämistä, luopumista. Eloton ruumis voi olla merkkinä elämästä, jossa ei mitään oikein tapahdu.

Lehmä
Lehmien näkyminen unissa voi olla merkkinä ravinnon puutteesta. Heiniä rauhassa syövä lehmä taas viestittää rauhasta, ilosta ja vauraudesta.

Leipä
Kun leipä hiipii uniin asti, ei välttämättä ole kyse näläntunteesta, vaan asiantuntijoiden mukaan voi olla kyse taloudellisesta ravinnosta (”ihminen ei elä pelkällä leivällä”).

Lihavuus
Unessa lihavuus voi merkitä paljon muutakin kuin ylipainoa. Se voi esimerkiksi olla merkki vauraudesta. Lihava henkilö voi myös viestittää alitajunnan kautta esimerkiksi suurista haaveista.

Luut
Luut ovat unessa usein kuoleman merkkinä, mutta luut voivat myös symboloida alennustilaa tai riistoa.

Lääkkeet
Kun unessa näkee lääkkeitä se voi olla merkkinä jonkun sairauden tai olotilan parantamisen tarpeesta.

Lääkäri
Kuten olettaa saattaa, lääkärit symboloivat terveyttä ja terveyden kaipuuta. Terveydenkaipuu voi olla sekä fyysistä että henkistä. Lääkäri viestittää myös auktoriteetista. Lääkärin ohjeeseen uskotaan. Vaihtoehtoisiin ratkaisuihin perehtyneelle valtavirran lääkäri voi edustaa vanhanaikaisuutta, vanhaa tietoa.

Maito
Maito on usein sisäisen rauhan merkki. Maito on myös rakkauden ja huolenpidon merkkinä aivan kuten äidin syöttäessä lastaan.

Maksa
Jos näkee unta maksasta se voi olla merkki terveydestä. Ehkä tarvitsemme muutoksen ravitsemukseen tai vahingoitamme maksaamme esim. alkoholilla tai lääkkeillä.

Nukutus
Nukutuksesta nähty uni voi olla jälkinäyttöä jostakin leikkauksesta, mutta se voi yhtä hyvin viestiä halusta lievittää jonkun ikävän tilanteen aiheuttamaa tuskaa.

Omena
Kun näemme unta omenista, sen oletetaan viestittävän vauraudesta ja menestyksellisen työn hedelmistä. Jos unessa näkyy mätiä omenia tai puoliksi syötyjä omenia, se voi olla merkkinä toteutumattomasta haaveesta tai haitallisesta tapahtumasta.

Onnettomuus
Unessa nähty onnettomuus saattaa olla merkkinä meille terveyden horjumisesta tai enneuni omasta tai läheisen kuolemasta.

Porkkana
Porkkana on hyvän terveyden symboli. Porkkana on hyvää näkökyvylle ja uneksija näkee usein porkkanoita. Porkkana on myös merkkinä tuotteliaisuudesta ja tarkkuudesta (Tarkkana kuin porkkana).

Raskausunet
Tunnetaan tapauksia, joissa nainen on nähnyt unta raskaudesta suunnilleen niihin aikoihin kuin raskaus alkaa. Tällaiset havainnot ovat kuitenkin aika epävarmalla pohjalla eikä niitä näe vakavasti otettavissa tieteellisissä tutkimuksissa. Raskausunet ovat retrospektiivisiä luonteeltaan. Sama epävarmuus lepää sellaisten unien yllä, jossa nainen näkee keskenmenosta kertovia enneunia. Unista saatetaan kertoa vasta kun asia oikeasti tapahtuu tai unesta jätetään kertomatta jos uni ei toteudukaan. Mielenkiintoista on rakennusteeman esiintyminen raskaana olevan naisen unissa. Tämän oletetaan ilmentävän kohdun rakennusprosessia. Ensimmäisinä raskauskuukausina nähdään monesti unta pienistä eläimistä. Muistuttavathan pienet eläimet kohdussa kasvavasta uudesta ihmisyksilöstä. Raskauden puolivälissä nainen näkee usein unia missä hän on epämiellyttävän näköinen tai esiintyy epämiellyttävässä tilanteessa. Vasta raskauden loppuvaiheessa uniin hiipii lapsista kertovia aiheita. Valitettavan usein unissa näkyy näinä aikoina ryöstäjiä, tunkeilijoita ja maanjäristyksiä. Tämän selitetään kertovan naisen epävarmuudesta synnytyksen suhteen ja vanhemmuuden aiheuttamista huolista. Koko raskauden aikana unissa näkyy usein virtaavaa vettä ja kukoistavia puutarhoja, kuvastaen sikiöveden ympäröivää kasvavaa sikiötä ja etenevää raskautta. Naisen kokemat hormonaaliset muutokset raskauden aikana näkyvät vaihtelevan vilkkaina unina.

Ruoka
Ruoka voi tietenkin kertoa näläntunteesta ja näläntunteen tyydyttämisestä. Ruoalla voi olla symbolinenkin merkitys, esimerkiksi viestittäen ajatusten sulattamisesta.

Sairaus
Kun unissa näkyy sairastelua se voi olla merkkinä siitä, että pitäisi olla tarkempi terveyden suhteen. Joskus nähdään unessa jokin tietty ruumiinosaa, johon oma sairastelu saattaa yhdistyä.

Side
Siteessä oleva raaja voi unessa kertoa fyysisestä tai tunteellisesta vammasta tai tunteesta, että asianomaista on loukattu.

Silmät
Silmillä on unessa hyvin laaja merkitys ja tätä voi olla vaikea tulkita. Silmiin yhdistetään viisaus, tieto, oivallus, näköalattomuus, jumaluus jne. Silmät voi sulkea, katseet voivat tappaa ja silmä voi olla täynnä pahuutta.

Sokeus
Unessa sokeudella harvoin on tekemistä fyysisen sokeuden kanssa. Unitutkijat hakevat syvällisempiä merkityksiä kuten esim. tietoisuuden puute tai jonkun tärkeän asian huomiotta jättäminen.

Suklaa
Useimmille meistä suklaa merkitsee palkitsemista. Suklaan syönti tai sen näkeminen voi siis olla merkkinä siitä, että etsit tilaisuutta saada palkkio mahdollisesta aherruksesta. Olet suklaahetken arvoinen! Suklaasta voi myös kieltäytyä, jolloin se voi olla merkkinä siitä, että pitäisi jostakin asiasta pidättäytyä.

Sydän
Sydän on tietenkin rakkauden, rohkeuden ja tunteiden symboli, mutta sydän viestittää myös elinvoimasta. Jonkun henkilön teko voi olla sydämetön ja hiipiä uneen monella eri tavoin.

Syöpä
Kun näkee unta syövästä se ei välttämättä tarkoita, että olisi kyseessä tämä pelätty sairaus kolkuttelisi ovella. Syövän muodossa nähty uni usein on merkkinä siitä, että elämässä on jokin toivoton tilanne (fyysinen tai psyykkinen). Tämä tilanne on syönyt voimavaroja ehkä jo pitkään.

Tuhka
Tuhka kertoo menetetystä haaveesta. Tuhka voi myös ennustaa läheisen kuolemaa tai avioeroa. Voi myös olla merkkinä uudesta mahdollisuudesta.

Veri
Verellä on unessa hyvinkin voimakas symbolinen merkitys ja tähän voi liittyä monia ihmisen päivittäisiä kokemuksia. Verellä on vahva vertauskuvan (metaforan) merkitys, esim. kuukautisveri voi kuvastaa hedelmällisyyttä, voi vuotaa kuiviin (eli menettää voimansa), kädet voivat tahraantua vereen. Veri on merkkinä elinvoimasta ja elämän hengestä. Unessa näkee joskus verisiä tappeluita, jotka voi yhdistää voimakkaisiin tunnepitoisiin ratkaisuihin elämässä.

Vesi, vedessä kylpeminen
Näemme usein vettä unissamme. Kun ihminen näkee unta siitä, että hän on nousemassa ylös vedestä, sen sanotaan osoittavan uuden idean syntymisestä. Myös ilmeinen ajatus lapsen syntymästä voi esiintyä raskaan olevan naisen ajatuksissa. Puhtaassa vedessä kylpeminen kertoo terveydestä. Sen sijaan likainen vesi viestittää sairaudesta. Unessa nähty omaa kotia koskeva tulvavahinko ennustaa henkilön omaa poismenoa. Kauhistuttavat hukkumista kuvaavat unet voivat olla merkkinä siitä, että henkilön olisi syytä selvittää elämässään tapahtuneita kontrolloituja ja kontrolloimattomia tapahtumia.

Joitakin lähteitä:
Helasti Pirjo. Unet – miten tulkita. Hyvä Terveys –lehti, 2010
Hobson JA, Pace-Schott EF, Stickgold R, Kahn D. To dream or not to dream? Relevant data from new neuroimaging and electrophysiological studies. Curr Opin Neurobiol 8 (2): 239-244, 2008
Lewis JR, Oliver ED. The dream encyclopedia, 2nd ed. ISBN 978-1-57859-216-6, Visible Ink Press, USA, 2009
Schredl M, Schawinski JA. Frequency of dream sharing: the effects of gender and personality. Am J Psychol 123 (1): 93-101, 2010
Schredl M. Recall frequency of positive and negative dreams in a representative German sample. Percept Mot Skills 108 (3): 677-680, 2009
Schredl M. Sharing dreams: sex and other sociodemographic variables. Percept Mot Skills 109 (1): 235-238, 2009
Schredl M, Atanasova D, Hörmann K, Maurer JT, Hummel T, Stuck BA. Information processing during sleep: the effect of olfactory stimuli on dream content and dream emotions. J Sleep Res 18 (3): 285-290, 2009
Wadensten B. Older people's experiences of dream coaching. J Holist Nurs 27 (4): 266-275, 2009

Muita kirjoituksiani terveydestä:

2 kommenttia:

 1. vhh-ruokavalio+urheilu+tupakkalakko poistivat vivahteikkaan unimaailman.
  En valita, koska valveilla on hauskempaa...

  Muutoinkin terve elämä näyttää latistavan "luovan hulluuden", runot sävellys...

  Toivottavasti väliaikaista.

  Dr. Doctor

  VastaaPoista
 2. Dr. Doctor, toivottavasti unimaailmanne vilkastuu.

  VastaaPoista