tiistaina, huhtikuuta 13, 2010

Naisten on syytä varoa nopeita hiilareita!

**
Aftonbladet kirjoittaa tänään
(13.4.2010) italialaistutkimuksesta, joka saattaa vaikuttaa saapasmaassa pastan ja valkoisten viljavalmisteiden menekkiin. Suomessakin saattaisi olla hyvä naisten (ja miesten!) harkita nopeiden hiilihydraattien liiallista syöntiä. Se voi käydä sydämen päälle!

Hiilihydraatit voivat olla vaarallisia sydämelle - ainakin naisilla

Nopeita hiilihydraatteja (vaaleaa leipää, pastaa, riisiä ja sokeria) paljon nauttivilla naisilla todettiin yli kaksinkertainen riski saada sydänsairaus kuin vähemmän hiilihydraatteja syöneillä. Miehillä vaara ei ole yhtä paha.

Tutkimuksessa käytiin läpi lähes 48 000 aikuista miestä ja naista käsittävä potilasmateriaali. Tutkimuksen mukaan paljon nopeita hiilihydraatteja (korkea glykeeminen indeksi) sisältävä ruokavalio lisää verensokerin lisäksi haitallisten rasvojen määrää veressä. Erityisen suuri ongelma on triglyseridien voimakas lisääntyminen ja hyvän HDL-kolesterolin lasku.

Välttääkseen tämän kaksinkertaiseksi nousevan riskin saada sydänsairaus, tutkijat suosittelevat hiilihydraattien nauttimista pääosin hedelmien, vihannesten ja täysjyvävalmisteiden muodossa.

Tutkimuksen johtajan, Sabina Sierin, mielestä havaitut sukupuolierot sairastuvuudessa johtuvat nimenomaan naisten heikommasta kyvystä käsitellä korkeita veren triglyseriditasoja.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa tiedelehdessä Archives of Internal Medicine.

Myös maallikko Jari Ristiranta kirjoittaa italialaistutkimuksesta omassa blogissaan:

Italialaistutkijat selvittivät ruokavalion hiilihydraattien, glykeemisen kuorman, glykeemisen indeksin ja sepelvaltimotaudin yhteyttä. Tutkimuksessa oli mukana noin 48 000 italialaista naista ja miestä ja heitä seurattiin 8 vuoden ajan. Glykeeminen indeksi tarkoittaa hiilihydraattien imeytymisnopeutta ja glykeeminen kuorma tarkoittaa hiilihydraattien määrää ja imeytymisnopeutta.

Kun naiset jaettiin neljään ryhmään riippuen heidän syömiensä hiilihydraattien määrästä, selvisi, että eniten hiilihydraatteja syöneillä naisilla oli kaksinkertainen riski sairastua sepelvaltimotautiin vähiten hiilihydraatteja syöneisiin naisiin verrattuna. Naisilla nopeasti imeytyvät hiilihydraatit lisäsivät sydänriskiä mutta matalasti imeytyvät eivät. Kun naiset jaettiin neljään ryhmään glykeemisen kuorman mukaan, niin korkeimmalla glykeemisellä kuormalla riski sairastua sepelvaltimotautiin oli 2,24-kertainen matalimpaan verrattuna.


11 kommenttia:

 1. Tutkimuksesta on suomeksi uutinen myös Bio-Vitan sivuilla

  Valtimotautien primäärinen syy ei ole ravinnon rasva eikä kolesteroli, kuten Sydänliitto yrittää edelleen vakuutella. Todellinen syy on todennäköisesti infektioiden käynnistämä inflammaatio, jota tulisi ehkäistä, vaimentaa ja sammuttaa, kuten kollega Raasteen kanssa laatimassamme
  Sydänpotilaan itsehoidon oppaassa esitämme.

  Lisäksi on hyvä tietää, että etyyliesteröity kalaöljy (2 grammaa päivässä) alentaa kohonneita triglyseridejä, pehmentää jäykistyneitä valtimoita, vaimentaa niissä vallitsevaa inflammatiota ja alentaa kohonnutta verenpainetta sekä lepopulssia, kertovat uudet tutkimukset.

  VastaaPoista
 2. Joo, olet ollut nopea! Ehkä liiankin nopea, sillä sivullesi on lipsahtanut muutama epätarkkuus. Tiedelehden nimi taitaa olla Archives of Internal Medicine, eikä Annals of Internal Medicine. Tärkeintä on kuitenkin, että sivuillasi on veitsenterävänä lisätietona:

  "Havainto on tärkeä, sillä sydän- ja verisuonitaudit ovat johtava kuolinsyy Euroopassa, Yhdysvalloissa ja muissa vauraissa kansakunnissa. Yhdessä diabeteksen kanssa ne aiheuttivat vuonna 2005 lähes kolmanneksen kaikista kuolemantapauksista, raportoi maailman terveysjärjestö WHO."

  VastaaPoista
 3. Koettakaahan saada ranskalaiset olemaan syömättä leipää! Kaverini, ranskalainen nainen, sanoi, etteivät he voi elää ilman leipää ja kyllä se aika olennainen osa ruokakulttuuria siellä näyttää olevankin.

  VastaaPoista
 4. Huomasin että kostdoktorn myös kommentoi tätä tutkimusta. Kostdoktorn sanoo aika hyvin, että oikeastaan tällaiset tutkimukset missä pyritään syömään virallisesti "oikeitten" ohjeitten mukaisesti, houkuttelee myös muihin terveyttä ylläpitäviin ratkaisuihin. Koehenkilöiden pitäisi siis pysyä terveempinä, mutta se ei ole laita. Kostdoktorin mukaan ainoa syy miksi vähärasvainen ja runsashiilihydraattinen nykyruokavalio ei toimi on se, että ravitsemussuositukset ovat ihan päin helvettiä!

  http://www.kostdoktorn.se/mycket-kolhydrater-mer-hjartsjukdom

  VastaaPoista
 5. Mitkä täysjyvävalmisteet ovat hitaita hiilihydraateteja?

  VastaaPoista
 6. Hiilarit voi olla ongelma jos aineenvaihdunta ei toimi normaalisti. Tunti kaurapuuro lautasellisen jälkeen verensokeri voi yhdellä olla noin 5.5-6 kun taas toisella se voi olla yli kymmenen vielä kahden tunnin kuluttua.

  Ei kyse ole siis hiilareista tai siitä onko ne nopeita tai hitaita vaan siitä pystyykö elimistö käsittelemään ne kunnolla.

  Ajantuhlausta moinen pähkäily.

  VastaaPoista
 7. Westie vastasi omalla tavallaan Jarin esittämään valistuneeseen ja ehkä hieman hämmentäväänkin kysymykseen. Olet, Jari, esittänyt esittänyt tuon kysymyksen monta kertaa minullekin aiemmin.

  Tiedät minun vastaukseni: Ei ole olemassa täysjyvävalmisteita, joilla olisi matala glykeeminen indeksi, eli olisivat hitaita. Kun kysyt tätä dosentti Fogelholmilta, et saa vastausta. Se johtuu todennäköisesti siitä, että kysymyksesi on niin hämmentävä, ettei siihen voi (vielä) vastata. Tiede löytää selkeitä terveyshyötyjä täysjyvävalmisteiden syönnissä verrattaessa kuoritun viljan syöntiin. Terveysvaikutukset ovat selkeitä. Ravitsemustiede on monimutkaista, Jari. Ehkä glykeemisellä kontrollilla on aika pieni rooli noissa terveyshyödyissä. Ehkä kuiduissa on se selkein terveyshyöty.

  VastaaPoista
 8. Harvardin mukaan kokojyvän hyödyt tulevat vitamiineista ja kivennäisaineista.

  Jos kuiduilla haluaa terveyttä ja hyvää vastustuskykyä kannattaa nauttia ihan muuta kuin lesettä.

  VastaaPoista
 9. Itsekään en oikein välitä keinotekoisista hyvä-paha-asetelmista. Pitäisihän niiden perustuakin johonkin.

  Kuidulla on ainakin sellainen konkreettinen ja mitattavissa oleva ominaisuus, että se syrjäyttää imeytyviä hiilihydraatteja. Eli jos tuotteessa on enemmän kuituja on siinä vähemmän imeytyviä hiilihydraatteja. Leivillä ero on muistaakseni 20 % luokkaa.

  Näyttö kuidun eduista itsenäisenä tekijänä taitaa kuitenkin olla heikkoa. Tiettävästi ainoassa yhden muuttujan satunnaistetussa ruokavaliokokeessa viljakuidusta ei ollut etua sydäninfarktista toipuville potilaille:

  Effects of changes in fat, fish, and fibre intakes on death and myocardial reinfarction: diet and reinfarction trial (DART)

  VastaaPoista
 10. Jos verensokeri hyppii kattoon hiilarien syömisen jälkeen (olivat ne sitten perunoita tai niitä kuuluisia hitaita täysjyviä), niin voiko aineenvaihduntaa korjata jotenkin vai pitää tyytyä karppaamaan?

  VastaaPoista
 11. Eikös aineenvaihduntaa voi korjata
  liikunnalla eli kaurapuurolautasen jälkeen lenkille,niin tuskin sokeri kerkee nousta.?

  VastaaPoista