**
Arviolta 100 000–200 000 suomalaista potee fibromyalgiaa ja 300 000 syö masennuslääkkeitä. Valtaosa heistä on naisia. Fibromyalgia ilmenee monenlaisina epämääräisinä lihas- ja niveloireina sekä väsymyksenä, päänsärkynä, unihäiriöinä ja masentuneisuutena. Eri puolilla vartaloa ja raajoja esiintyy paikkaa vaihtavia kipuja ja kosketusarkuutta. Kivut voivat olla niin voimakkaita, että potilas on niiden vuoksi työkyvytön. Joskus taas kivut ovat lieviä.
Vaivat alkavat usein flunssan tai muun infektion jälkeen. Tila muistuttaa kroonista väsymysoireyhtymää ja masennusta. Tavanomaisissa laboratoriokokeissa ei löydy mitään poikkeavaa. Tästä syystä lääkärit ovat suhtautuneet epäileväisesti potilaiden valituksiin ja oireisiin. Palaamme masennukseen hieman tuonnempana.
Espanjassa Sevillan yliopistossa toimiva tohtori Mario D. Corderon työryhmä on tutkinut fibromyalgian biologiaa ja todennut potilaiden veressä tavallista enemmän rasvojen hapettumisesta (härskiintymisestä) syntyneitä tuotteita. Samanaikaisesti potilailla myllertää nitrosatiivinen stressi. Tämän stressireaktion aikana reaktiivisia typpiyhdisteitä ilmestyy siinä määrin paljon, että elimistömme ei niitä ehdi käsitellä.
Näiden biologisten häiriöiden hoitoon tarvitaan tuhti annos ubikinonia (koentsyymi Q10) ja muita antioksidantteja. Ne antavat energiaa, josta potilailla on puutetta, sanoo tohtori Corderon työryhmä (PDF-tiedosto).
Fibromyalgia näkyy aivokuvissa
Ranskalaisen tohtori Eric Guedjin työryhmä Marseillesin yliopistoklinikassa (Cente Hospitalo Universitaire de la Timone) vahvistaa suomalaisen anestesiologian apulaisprofessori Pekka Pöntisen jo vuosia sitten esittämän käsityksen, että fibromyalgiassa valitsee poikkeava verenvirtaus aivoissa. Se voi olla syynä potilaan oireisiin.
Guedjin työryhmä kuvaa potilaiden aivoja fotoniemissiolaitteella (SPECT). Potilaan laskimoon ruiskutetaan vähäinen määrä radioaktiivista ainetta, joka kulkeutuu aivosoluihin ja osoittaa mahdollisia muutoksia veren virtauksessa. Tutkijat skannasivat 20 fibromyalgiaa potevan ja 10 terveen verrokin aivot.
"Havaitsimme, että fibromyalgiapotilaiden aivojen toiminnat poikkeavat muiden ihmisten vastaavista", Guedj sanoo Reutersin uutistoimiston haastattelussa.
"Nämä muutokset näkyvät aivoalueilla, jotka käsittelevät kivun aistimista. Muutokset korreloivat oireiden vaikeusasteeseen, mutta eivät ahdistukseen eivätkä masennukseen", Guejd kertoo.
"Fibromyalgia tulisi määritellä tiettyjen aivoalueiden toiminnalliseksi häiriöksi", Guedj ehdottaa. Hänen haastattelunsa voi lukea MedScapesta.
Myös egyptiläiset tutkijat ovat osoittaneet aivojen kuvantamislaitteella, että potilaiden aivoissa on toimintahäiriöitä, jotka selittävät taudin oireita. Potilaiden aivotursot (Hippokampus) erittävät liian vähän N-asetyyli-aspartaatti (NAA) -nimistä aminohappoa.
Tutkijat kuvasivat protonimagneettiresonanssilaitteella (1H-MRS) 15 naispuolisen fibromyalgiapotilaan ja 10 samanikäisen terveen naisen aivotursot. Potilaat eivät olleet saaneet mitään lääkettä, joka olisi voinut vaikuttaa tulokseen. Mittaus antoi tulokseksi NAA:n, koliinin ja kreatiinin pitoisuudet ja niiden suhteet aivotursoissa. Niitä korreloitiin potilaiden kognitiivisiin suorituksiin, masennusoireisiin ja unihäiriöihin.
Kaikilla "fibroilla" esiintyi häiriöitä kognitiivisissa toiminnoissa ja 35,5 prosentilla oli masennusoireita ja 60 prosentilla unihäiriöitä. Potilaiden oikean ja vasemman aivoturson NAA-pitoisuudet olivat pienemmät kuin verrokeilla. Koliinin pitoisuus sitä vastoin oli suurempi. Kreatiinin pitoisuuksissa ja koliini/kreatiini-suhteissa ei ilmennyt eroja ryhmien kesken.
"Koska aivotursoilla on keskeinen rooli kognitiivisten toimintojen, unen ja kiputuntemusten säätelyssä, esitämme, että aivotursojen aineenvaihdunnan häiriöt voivat olla osallisina tämän huonosti tunnetun oireyhtymän ilmentymisessä", kirjoittavat tutkijat.
Fibromyalgia ja masennus ovat biologisia tulehdustiloja
Corderon työryhmä viittaa belgialaisen neuropsykiatrian professori Michael Maesin tutkimuksiin masennuksen ja kroonisen väsymysoireyhtymän biologisesta luonteesta. Maes esitti ensimmäisenä, että masennus on luonteeltaan krooninen tulehdustila, joka ilmenee tulehdyssytokiinien lisääntymisenä potilaan veressä, aivoissa ja muissa kudoksissa. Maes on eniten viitattuja biologisesti orientoituneita psykiatreja maailmassa.
Maesin mukaan vakavassa masennuksessa vallitsee vapaiden radikaalien aiheuttama hapetusstressi (antioksidanttien puutos) ja krooninen hiljainen hermoston tulehdus (inflammaatio). Hänen työryhmänsä tutki 54 vakavasti masentunutta potilasta, keski-iältään 43,5 +/-11.1 vuotta. Verrokkeina oli 37 samanikäistä tervettä henkilöä.
Kaikilta potilailta mitattiin kahta hapetusstressin osoitinta: seerumin hapettuneita rasvoja (lipidiperoksideja) ja hapettuneen LDL-kolesterolin (oxLDL) vasta-aineita. oxLDL on myrkyllistä, mistä syystä elimistö valmistaa vasta-aineita sitä kohtaan ja pyrkii tällä tavalla eroon haitallisesta aineesta.
Masennuksen voimakkuutta arvioitiin erityisen Hamilton Depression Rating Scalen avulla. Masennuksen liittyviä psykosomaattisia oireita arvioitiin The Fibromyalgia and Chronic Fatigue Syndrome Rating Scalen avulla.
Masentuneilla potilailla oli merkitsevästi suuremmat peroksidien ja oxLDL:n pitoisuudet seerumissaan kuin verrokeilla. Nämä kaksi markkeria (peroksidit ja oxLDL-vasta-aineet) eivät korreloineet keskenään, mutta kumpikin osoitti erikseen masennuksen voimakkuutta. oxLDL-vasta-aineiden pitoisuus korreloi kahteen fibromyalgia- ja väsymysoireyhtymien muuttujaan, nimittäin vatsaoireisiin ja päänsärkyyn. Nitrosatiivinen stressi on myös lisääntynyt masentuneilla ja kroonisesti väsyneillä ihmisillä terveisiin verrattuna.
Johtopäätös oli, että vakavassa masennuksessa vallitsee kiihtynyt hapetus- ja nitrosatiivinen stressi sekä rasvojen härskiintyminen (lipidiperoksidaatio). Lisääntyneet peroksidit ja oxLDL-vasta-aineet ovat myös sepelvaltimotaudin riskitekijöitä, mikä selittää sen, että masentuneet ihmiset sairastuvat herkästi sepelvaltimotautiin ja päinvastoin, sydänpotilaat masentuvat.
Masentuneilla potilailla oli merkitsevästi suuremmat peroksidien ja oxLDL:n pitoisuudet seerumissaan kuin verrokeilla. Nämä kaksi markkeria (peroksidit ja oxLDL-vasta-aineet) eivät korreloineet keskenään, mutta kumpikin osoitti erikseen masennuksen voimakkuutta. oxLDL-vasta-aineiden pitoisuus korreloi kahteen fibromyalgia- ja väsymysoireyhtymien muuttujaan, nimittäin vatsaoireisiin ja päänsärkyyn. Nitrosatiivinen stressi on myös lisääntynyt masentuneilla ja kroonisesti väsyneillä ihmisillä terveisiin verrattuna.
Johtopäätös oli, että vakavassa masennuksessa vallitsee kiihtynyt hapetus- ja nitrosatiivinen stressi sekä rasvojen härskiintyminen (lipidiperoksidaatio). Lisääntyneet peroksidit ja oxLDL-vasta-aineet ovat myös sepelvaltimotaudin riskitekijöitä, mikä selittää sen, että masentuneet ihmiset sairastuvat herkästi sepelvaltimotautiin ja päinvastoin, sydänpotilaat masentuvat.
Mielialalääkkeet eivät korjaa näitä biokemiallisia muutoksia, vaan siihen tarvitaan antioksidantteja ja anti-inflammatorisia aineita.
D-vitamiinin puute – laiminlyöty fakta
Fibromyalgia- ja masennuspotilailla on usein myös D-vitamiinin puutetta, mikä usein diagnosoidaan virheellisesti masennukseksi. D-vitamiinia saa auringonvalosta, jolloin immuunijärjestelmän virheet korjaantuvat ja mielialakin kohenee. D-vitamiinia saa myös solariumista tai purkista.
Turvallinen D-vitamiinin päiväannos aikuiselle jatkuvassa käytössä on 100 mikrogrammaa (µg), vaikka viranomaissuositus on vain 7,5 µg.
Karnosiinikin on avuksi. Sen sopiva päiväannos on yksilöllinen, 125–1200 mg/vrk. Magnesium, 350–700 mg/vrk, rauhoittaa hermoja ja parantaa univalmiutta. Teho lisääntyy vielä foolihapolla ja B6- ja B12-vitamiineilla.
Myös kalaöljy, etenkin etyyliesteröity EPA, "antaa lisää virtaa". Itsehoidon voi aloittaa 2 grammalla päivässä ja annosta voi vähentää noin kuukauden kuluttua, jolloin nähdään mikä annos on riittävä. Vaikutuksen täyteen ilmenemiseen voi kulua 3–6 kuukautta.
Liikuntaa ja muita hoitovaihtoehtoja
Liikuntaa ja muita hoitovaihtoehtoja
Moni "fibro" saa apua akupunktiosta, magneetti-, ultraääni-, sähkö-, laser- ja valohoidoista. Muitakin täydentäviä hoitoja voi kokeilla. Säännöllinen kuntoliikunta voi auttaa. Valitettavasti se ei kuitenkaan sovi kaikille potilaille; osalla oireet voivat pahentua.
Liikunta on hyvä aloittaa vähitellen kuormitusta lisäämällä, ettei siitä tule ylimääräistä stressiä. Hyväkään hoito ei paranna yleensä fibromyalgiaa kokonaan, vaan oireet voivat jatkua vuosia tai vuosikymmeniä. Myös masennus uusiutuu usein toipumisen jälkeen, mutta liikunta ja ravintolisät voivat ehkäistä sitä.
Lue lisää ravintolisistä:
Tuli vain mieleen, että tässä listataan seurauksia eikä syitä. Masennus, unihäiriöt, fibromyalgia sekä hormonaaliset epätasapainot saattavatkin johtua henkisestä pahoinvoinnista, joka pitkään jatkuttuaan ilmenee fyysisinä oireina. Ruokavalio ja ravintolisät saattavat auttaa oireisiin jonkin verran, mutta lopullinen apu löytyy sieltä henkisten lukkojen aukaisemisesta. Muussa tapauksessa vaivat vain palaavat, ehkä hieman eri muodossa.
VastaaPoista-Jyyki
Krooninen kipu ja masennus (ja unettomuus, ADHD, preeclampsia, synnytyksen jälkeinen masennus jne. jne.) voivat myös johtua magnesiumin puutoksesta, mikä ehkä on nykyään aika tavallista, mm. roskaruoan takia. Tässä suorastaan hämmästyttävä artikkeli aiheesta:
VastaaPoistahttp://george-eby-research.com/html/magnesium-for-depression.pdf
Ehkä veteraaniurheilija tai joku muu osaa arvioida tieteellisen pätevyyden? Artikkelissa kuvataan vain joitakin tapausselostuksia, mutta perin vakuuttavalta se minusta näytti.
Kalsiumin ja magnesiumin suhde pitäisi artikkelin mukaan olla kohdallaan. Mieluummin 1:2 kuin 2:1.
S.
Tässä tiivistelmä em. aiheesta:
VastaaPoistahttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16542786
Only 16% of the magnesium found in whole wheat remains in refined flour, and magnesium has been removed from most drinking water supplies, setting a stage for human magnesium deficiency.
...
The possibility that magnesium deficiency is the cause of most major depression and related mental health problems including IQ loss and addiction is enormously important to public health and is recommended for immediate further study. Fortifying refined grain and drinking water with biologically available magnesium to pre-twentieth century levels is recommended."
S.
En epäile ruokavalion ja mielenterveyden yhteyttä. Varsinkin väestöntasolla ravinnon laatu ja alttius mielenterveysongelmille voi varsin hyvin näkyä tutkimustuloksissa. Peräänkuulutan vain sitä, että henkinen pahoinvointi on myös syy erinäisille terveydellisille ongelmille eikä välttämättä seuraus.
VastaaPoistaEsimerkiksi fibromyalgia ei välttämättä paranekaan magnesiumia, D-vitamiinia E-EPA ym. pillereitä popsimalla, vaan se mielen ongelma pitäisi saada käsiteltyä. Pillerit saattavat kyllä toimia myös placebona...
"Onnellisuuspilleriä" ei vielä ole keksitty ja sitä tuskin löytyy myöskään Tolosen kaupasta.
Henkisiä ongelmia ei saisi kätkeä näiden sinänsä asiallisten tutkimustulosten taakse.
-Jyyki
En tiedä fibromyalgiasta mitään, mutta luettuani http://www.saunalahti.fi/~marittta/fibro/fibro.html näyttäisi siltä, aika kipuja siihen liittyy. Kivut itsessään voivat aiheuttaa masennusta, niin kuin mikä tahansa pitkäaikainen stressi. Voi se kyllä olla niinkin kuin esitit, että pitkään jatkunut stressi aiheuttaisi fibromyalgiaa (ja masennusta ja muitakin ongelmia). Ehkä mekanismi voisi olla aivojen hippokampuksen toimintahäiriön kautta, sehän säätelee sekä kipuaistimuksia, unirytmiä että kognitiivisia toimintojakin.
VastaaPoistaMiten sitten liian kovaa stressiä vähennetään, onkin jo eri juttu. Ennaltaehkäisy joka tapauksessa olisi parempi vaihtoehto. Voiko terapialla tms. edes korjata jo vaurioitunutta hippokampusta?
Hain hakusanalla "supplement" tai "treatment" tuon aloitustekstin linkistä, enkä löytänyt. Eikä silmään osunut mitään, mistä saisi tämän kuvan:
VastaaPoista"Näiden biologisten häiriöiden hoitoon tarvitaan tuhti annos ubikinonia (koentsyymi Q10) ja muita antioksidantteja. Ne antavat energiaa, josta potilailla on puutetta, sanoo tohtori Corderon työryhmä (PDF-tiedosto)."
Pikemminkin siellä vain puhuttiin vain mahdollisesta Q10-puutoksesta, mutta se oli hypoteesin tasolla:
http://ravintokirja.fi/Cordero_2010.pdf
"In conclusion, the hypothesis that mitochondrial
dysfunction is the origin of oxidative stress in FM
patients, could help to understand the complex pathophysiology
of this disorder and may lead to development
of new therapeutic strategies for prevention and
treatment of this disease."
Missä kohtaa artikkelissa puhutaan lisäravinteista?
Aloitustekstissä: "Mielialalääkkeet eivät korjaa näitä biokemiallisia muutoksia, vaan siihen tarvitaan antioksidantteja ja anti-inflammatorisia aineita."
VastaaPoistaWikipedian mukaan antioksidanteista ei välttämättä ole hyötyä, vaan pikemminkin haittaa muissa sairauksissa:
http://en.wikipedia.org/wiki/Antioxidant
"As oxidative stress might be an important part of many human diseases, the use of antioxidants in pharmacology is intensively studied, particularly as treatments for stroke and neurodegenerative diseases. However, it is unknown whether oxidative stress is the cause or the consequence of disease.
Antioxidants are widely used as ingredients in dietary supplements in the hope of maintaining health and preventing diseases such as cancer and coronary heart disease. Although initial studies suggested that antioxidant supplements might promote health, later large clinical trials did not detect any benefit and suggested instead that excess supplementation may be harmful.[2]"
Miten mahtaa olla fibromyalgiassa?
Antioksidanttitutkimuksista ilmeisesti on saatu perin vaihtelevia tuloksia:
http://pubs.ama-assn.org/cgi/search?fulltext=antioxidants+mortality&submit.x=0&submit.y=0&submit=GO
Nimimerkki S harrastaa nyt tarkoituksenhakuista kommentointia, jolla yritetään mitätöidä tohtori Tolosen perusväite: Fibromyalgiaa voidaan lieventää ravintolisillä.
VastaaPoistaEsimerkiksi tämä on sopivaa luettavaa:
Cordero MD, Moreno-Fernández AM, deMiguel M, Bonal P, Campa F, Jiménez-Jiménez LM, Ruiz-Losada A, Sánchez-Domínguez B, Sánchez Alcázar JA, Salviati L, Navas P. Coenzyme Q10 Distribution in Blood is Altered in patients with Fibromyalgia," Clin Biochem Dec 25 (2008)
CONCLUSION: The distribution of CoQ(10) in blood components was altered in FM patients. Also, our results confirm the oxidative stress background of this disease probably due to a defect on the distribution and metabolism of CoQ(10) in cells and tissues. The protection caused in mononuclear cells by CoQ(10) would indicate the benefit of its supplementation in FM patients.
Ai se oli Tolosen tekstiä? Luulin, että se oli sinun, kun siinä ei ollut Tolosen nimeä.
VastaaPoistaVoi olla, että tieteellinen lukutaitoni ei ole huippuluokkaa, muttta minusta näyttäisi, että tuo mainitsemasi tutkimus ei kyllä todistanut, että fibromyalgiaa voidaan lieventää ravintolisällä. Siinähän esitettiin arveluja, ei todistusta. Ei esimerkiksi osoitettu mikä on syy ja mikä on seuraus. Ei osoitettu, että ravintolisä parantaa taudin.
Jotta voisi esittää sellaista, pitäisi kai tehdä kaksoissokkotutkimus fibromyalgia-potilaille, jossa toiselle ryhmälle annetaan ravintolisää ja toiselle ei. Usein puolessa välissä tutkimusta käsittääkseni vielä vaihdetaan valmistetta siten, että ensin ravintolisää saaneet saavatkin placeboa, ja päinvastoin. Jos tällaisessa tutkimuksessa oireet lievenevät ravintolisällä, ja vaikeutuvat vaihdettaessa ravintolisästä placeboon, silloin ehkä voi sanoa että ravintolisällä on parantavaa vaikutusta? Jos yksi potilas 100:sta paranee hiukan (kipu vähenee 9:stä 5:aan asteikolla 1-10), sillä on pikkuriikkisen vaikutusta, jos 99% potilaista paranee, se on jo huima lääke. Luulisin.
Sinänsä on hienoa, että nostetaan esiin mahdollisia hoitokeinoja, nämä potilaathan voivat olla todella kivuliaita, ja tarttunevat mihin oljenkorteen tahansa. Jos nyt osoittautuisi, että jollain ravintolisällä ei olisikaan vaikutusta suuntaan tai toiseen, niin silloin sellaisen ravintolisän markkinointi "parantavana" olisi mielestäni epäeettistä, rahastusta hätääkärsivien kustannuksella. Monet fibromyalgiaa sairastavat kun ovat kaiken lisäksi käsittääkseni sairauseläkkeellä ja vähävaraisia. Toivottavsti olen väärässä, ja tämä ravintolisä onkin sellainen, että se parantaa fibromyalgian.
Cordero et al. (2010) kirjoittavat mm.
VastaaPoista"All these data support the idea that antioxidant therapy may be beneficial in FM [fibromyalgia) patients."
- Kaikki nämä tiedot tukevat käsitystä, että antioksidanttihoito voi olla hyödyllistä fibromyalgiapotilaille.
Sevillalaisen tutkijaryhmän käsitys on se, että ubikinoni on juuri tällainen hyödyllinen antioksidantti.
Itse uskon, että fibromyalgiaa poteva hyötyy parhaiten usean ravintolisän yhdistelmästä, sillä mikään ei yksin ole "magic bullet". Lue lisää
Toivoisn, että joku fibromyalgiaa potevakin osallistuisi keskusteluun ja kertoisi omista kokemeuksistaan.
Tri Corderon työryhmä näyttää jakavan hyvää sanomaa ubikinonista fibromyalgian hoidossa myös espanjaksi barcelonalaisessa tiedelehdessä.
VastaaPoista-aikku sanoi...
VastaaPoistaOlen sairastanut Fibromyalgiaa jo yli 40vuotta.Diaknoosin sain 80 luvulla.Ja uskon vahvasti andioksitantteihin sillä olen alkanut käyttää niitä jo yli kymmenen vuotta sitten.Fibromyalgia ei johdu mistään henkisestä sairaudesta.Mutta sellainen voi laukaista Fibromyalgian,kuten tulehdus.loukkaantuminen ym.
Luettuani artikkelin aiheesta,hyvin pitkälti uskon siihen tutkimukseen, missä kerrotaanns, tulehduksellisesta tilasta koska monen fibro ihmisen kertomus tuo esille sen, että esim.andipiotti kuuri rauhoittaa oireita.Ja silloin andioksitantit ovat erittäin tärkeä osa elimistömme hyvin voinnille.Omalla kohdallani en juurikaan koe fibromyalgia kipuja juuri näiden ansiosta. Koska me emme saa näitä ravinnosta tarpeeksi.Siksi meidän on huolehdittava andioksitanttien saanti lisäravintena, jotta oireemme ja kipumme olisivat poissa.
Kiitos Aikku, hienoa, että saimme tänne kommentin pitkään fibromyalgiaa poteneelta henkilöltä.
VastaaPoistaUbikinoni on yksi monista antioksidanteista, jotka vaimentavat myös tulehdussytokiineja, kuten toisesta tämän blogin artikkelista voimme lukea.
Myös kalaöljyn omega-3-rasvahapot ovat usein avuksi kroonisissa hermokivuissa, kertoo uusi kanadalainen raportti. Monet tapaamani "fibrot" kertovat ihan samaa, vahva etyyliesteröity kalaöljy on hyödyllistä, etenkin jos siinä on mukana D-vitamiinia.
Kiitos Matti, kun tarkensit ikun tekstiin lisää.Itse olen siis kauan käyttänyt E-Epaa .Ubikinonia. Carnosiia satunnaisesti.Nyt viime syksynä aloin lisäksi käyttää vahvaa D-vitamiinia 50ug ja tuota uutta Berberiiniä.Uskon vahvasti että nämä yhdessä vaikuttivat siihen, etten tänä keväänä ole sairastanut sitä kroonista poskiontelon tulehdusta.Mikä on ollut vaivanani joka kevät.Fibrohan altistaa myös allergiaan.Hyvin monet meidän Fibromyalgia yhdistyksen ihmiset ovat jo vuosia sitten ruvenneet myös käyttämään andioksitantteja lisäravinteena, ja kokeneet saavansa helpotusta.Ei he jatkuvasti niitä käyttäisi jos ei apua olisi.Ja olen iloinen heidänkin puolesta kun ovat saaneet helpotusta kipuihinsa.Onneksi nyt lääketidekin on alkanut pikkuhiljaa myöntämään kuinka tärkeitä ne ovat meidän jokaisen elimistölle.Ainakin nykyään kun ruokatarvikkeet ovat niin ravintoköyhiä.
VastaaPoista-Aikku
Hyvä täydennys Aikku, kiitos siitä.
VastaaPoistaVuonna 2002 julkaistu englantilainen avoin tutkimus (ilman lumetta) osoitti, että 200 mg ubikinonia (koentsyymi Q10) + 200 mg Ginkgo bilobaa (neidonhiuspuu-uutetta) päivässä auttaa noin kahta kolmesta fibromyalgiapotilaasta. Koe tehtiin sen perusteella että useat Ison-Britannian Fibromyalgiayhdistyksen (Fibromyalgia Association, UK) jäsenet olivat kertoneet saavansa apua juuri näistä ravintolisistä.
Testiin osallistui 25 "fibroa" ja sen kesto oli 85 vuorokautta. 23 koehenkilöä noudatti ohjeita loppuun asti. Kaksi lopetti kesken henkilökohtaisista syistä, jotka eivät liittyneet ravintolisiin. 42 % raportoi vähäisiä tai kliinisesti merkityksettömiä sivuvaikutuksia.
Raportti lisää ymmärrystä fibromyalgian luonteesta (siinä elimistössä myllertävät hapetusstressi ja hiljainen krooninen kudostulehdus, inflammaatio) ja mahdollisuudesta lievittää taudin oireita ravintolisillä. Tässä yhteydessä on syytä huomauttaa, että tässä kokeessa annettu ubikinonin päiväannos, 200 mg, on noin 40 kertaa suurempi kuin mitä ravinnosta keskimäärin saadaan. Toisin sanoen, ruokavalion muutoksella ei ole mahdollista saada näin suurta Q10-määrää.
Ubikinoni voi hidastaa naisten vanhenemismuutoksia
VastaaPoistaTerveiden 45–55-vuotiaiden naisten tutkimus toi esille ubikinonin uuden vaikutustavan elimistössä. Se alentaa veren ECTO-NOX-nimisen hormonin aktiivisuutta. ECTO-NOX alkaa lisääntyä veressä 30. ikävuoden jälkeen, ja se kiihdyttää vanhenemismuutoksia ja lisää syöpäsaitauksien riskiä erityisesti 50. ikävuodesta alkaen. Ubikinonilisä (160 mg päivässä) vähensi kuukaudessa naisten ECTO-NOXin aktiivisuutta 25–30 prosenttia. Tutkimuksen teki kuuluisa Stanford University (Palo Alto, California).
Kymmenen tervettä naista (45–55 v) sai kuukauden ajan päivittäin 160 mg ubikinonia ja 15 muuta samanikäistä naista toimi verrokkeina. ECTO-NOX eli arNOX-pitoisuus määritettiin seerumista, syljestä ja hiestä. Mittaukset tehtiin vaikutusjakson alussa sekä yhden, kahden ja neljän viikon kuluttua. Kaikissa kolmessa kudosnesteessä arNOX-pitoisuus väheni 25–30 %, mutta vain ubikinonia saaneilla naisilla, ei verrokeilla.
Eniten arNOX väheni 50–55-vuotiailla naisilla (joilla sitä olikin alussa eniten). Ubikinoni vähentää tehokkaammin arNOXia 60–65-vuotiailla kuin 45–50-vuotiailla, kirjoittavat tutkijat.
Tämä ei suoraan liity fibromyalgiaan, mutta... Hiirikokeissa insuliini ja skitsofrenia...
VastaaPoista"Vanderbilt University Medical Center investigators have discovered a molecular link between impaired insulin signaling in the brain and schizophrenia-like behaviors in mice. The findings, reported June 8 in PLoS Biology, offer a new perspective on the psychiatric and cognitive disorders that affect patients with diabetes
and suggest new strategies for treating these conditions.
"We know that people with diabetes have an increased incidence of mood and other psychiatric disorders," said endocrinologist Kevin Niswender, M.D., Ph.D. "And we think that those co-morbidities might explain why some patients have trouble taking care of their diabetes.""
http://www.physorg.com/news195236580.html
Physorgin jutut usein mainitsee havaintoa voitavan käyttää uuden täsmälääkkeen kehittämiseen, but so what. Itseäni hieman häiritsi seuraava kohta, biasoitunut kun olen,
""Dysregulation of this pathway - because of type 1 diabetes, because of a HIGH-FAT DIET, because of drugs of abuse, because of genetic variations - may put a person on the road to neuropsychiatric disorders," Galli said."
Sinnepäin, jos jotakuta kiinnostaa.
Tässä vähän virallisempaa infoa fibrosta, jossa puhutaa sekä DHA:sta että EPA:sta, ja muistakin ravintolisistä:
VastaaPoistahttp://wiki.medpedia.com/Omega_3_Fatty_Acids_and_Fibromyalgia
... ja tässä yleisempää infoa omega-3:sta (ilman mainospuhetta):
VastaaPoistahttp://wiki.medpedia.com/Omega-3_Supplements
Fibromyalgiaa potevilla on tavallista suurempi itsemurhan riski, osoittaa uusi tanskalainen
VastaaPoistatutkimus. Se on herättänyt suurta huomiota, ja sitä ovat kommentoineet mm. amerikkalainen psykiatrian professori Lesley Arnold (University of Cincinnati). Hänen mukaansa fibromyalgia ei ole pelkästään fibromyalgia, vaan siinä on usein mukana myös masennusta, vaikka sitä ei aina ole diagnosoitu. Tässäkin todetaan, etteivät "fibrot" mielellään käytä masennuslääkkeitä.Reuters Health.
Tämä raportti tukee tämän viestiketjun sanomaa: Fibromyalgia ja masennus ovat luonteeltaan myös biologisia häiriöitä. Koske fibromyalgiaan ei ole tepsivää patenttihoitoa, ehdotan kokeilemaan sen hoitoon berberiiniä, ubikinonia, karnosiinia, E-EPAa ja muita antidepressiivisiä ravintolisiä, joiden tiedetään käytännön kokemuksen perusteella usein auttavan.
Moi! Olen potenut depressiota ja myös lievää fibroa pitkään, ja muita 'keski-ikäisen naisen jokapaikankippeeseen' kuuluvia oireita. Se on vaan kumma, kun se niin 'tuntuu' tulehdukselta, tämä yhdistelmä ikävimmillään, ja että siihen auttaa hetkellisesti vaikkapa ibuprofeeni.
VastaaPoistaIsäni oli samanlainen raskas persoona, sairasti pahaa reumatautia. Olisipa mielenkiintoista kurkata tulevaisuuteen. Löytyykö fibron, äkäisten akkojen, ehkäpä koko itäisen saamattoman kansanluonteen takaa vaikkapa jokin mikrobin aiheuttama tulehdustila...?
Minä sain avun estrogeenikorvaushoidosta.
VastaaPoistaEn tarvitse enää flagyleita, sulffakuureja, hiivalääkkeitä, kipulääkkeitä enkä masennuslääkkeitä.
Vuosia kärsin nivelkivuista, joiden sanottiin olevan fibromyalgiaa, kroonisesta tulehduksesta jonka kätilöopistolta sanottiin olevan vestibuliittia, joka paranisi vain leikkauksella ja lisäksi kärsin syvästä väsymyksestä ja uupumuksesta. Nämä kaikki oireet ja lukuisat muut paranivat estrogeenilla. Ja vaikka minua on peloteltu syövillä ja reseptin kirjoittanut lääkäri haukuttu minulle puoskariksi kunnallisella sektorilla, en silti jätä korvaushoitoa, joka on antanut minulle avun vuodesta 2003. Otan estrogeenia pieninä murusina pitkin päivää yhteensä 1-2 tablettia päivässä kielen alta ja elämänlaatuni on aivan mielettömästi parantunut estrogeenin myötä.
Keltarauhashormonia en ole tarvinnut vaikka sain siihenkin kyllä reseptin. Olen laskenut estrojen määrää kuukautiskierron mukaan ja siten saanut kuukautiset tulemaan normaalisti ilman keltarauhashormoonia ja kierto on myös muuttunut tämän hoidon myötä säännölliseksi. Jos olen kokeillut jättää estrogeenit pois, nivelkivut ja kaikki muutkin oireet palaa.
Uusi amerikkalainen tutkimus vahvistaa edellä selostamaani tanskalaista: Itsemurhat ovat 3 kertaa yleisempiä "fibrojen" kuin verrokkien keskuudessa. Vaikka riski olisi vähäinenkin, minusta "fibron" kannattaa ottaa ruoan lisänä ubikinonia ja E-EPAa, sillä ne vaikuttavat tutkitusti suotuisasti mielialaan. Lisäksi ne nostavat kipukynnystä, jolloin fibromyalgiset kivut eivät tunnu niin voimakkaina. Näistä ravintolisistä on tunnetusti paljon muutakin hyötyä.
VastaaPoistaSe on hienoa, että edelle kirjoittanut "anonyymi" sai avun hormonikorvaushoidosta.
Tai chi auttaa fibromyalgiassa, jopa paremmin kuin strecthing, osoittaa New England Journal of Medicinessä julkaistu tutkimus. Katso lyhyt video
VastaaPoistaHealth Day -sivustolta http://20.fi/2918
Tohtori Pentti Raaste meilasi minulle äskettäin raportin, jonka mukaan myös magneettihoito on tehokasta fibromyalgiassa. Espanjassa Málagan, Sevillan ja Cordoban sairaaloissa on hoidettu 600 potilasta hyvällä menestyksellä.