keskiviikkona, syyskuuta 22, 2010

Mikael Fogelholmin rasvainen kirjoitus

*
Kirjoitettu 19.9.2010, täydennetty 20.9.2010 ja 22.9.2010. Tätä kirjoitusta luetaan ja kommentoidaan erittäin vilkkaasti.


Ystäväni dosentti Mikael Fogelholm haluaa saada näkyvyyttä ajatuksilleen käynnissä olevasta rasvakeskustelusta. Suomen suosituin terveysblogi lienee oikea paikka tälle asialle. Pyydän asiallista kommentointia, kiitos!

Fogelholm on tutustunut vilkkaaseen keskusteluun ja täydentänyt omaa kirjoitustaan (näkyy punaisella fontilla).

UUTTA!
Professori Kari Salminen kommentoi Mikael Fogelholmin (alla) kirjoitusta näin:


Mikael Fogelholm on purkanut tuntojaan Christerin blogissa. Muutama kommentti hänen kirjoituksensa neljään kohtaan lienee paikallaan.

Kohta 1.

Mikael osoittaa erinomaista rohkeutta myöntäessään aikaisemmista kannanotoistaan ja virallisesta linjasta poiketen, ettei tyydyttyneellä rasvalla ole yhteyttä sydän- ja verisuonisairastuvuuteen ja –kuolleisuuteen (myöh. CHD). Se ei liene helppoa hänen toimintaympäristössään.

Perääntyessään vanhoista asenteista hän väittää, että tyydyttyneen rasvan korvaaminen monityydyttymättömällä parantaisi CHD-tilannetta. Hän toteaa: ”Tällaisen vaihdon vaikutus on kohorttitutkimuksissa hyvin selvä”. Asia ei suinkaan ole näin yksioikoinen.

Menten ym. (Mikaelin kirjoituksessa olevan viitteen sivu 663) selvitys sanoo yksikäsitteisesti: ”polyunsaturated fatty acids relative to saturated fatty acidsnot significantly associated with CHD”. Skeaff ja Miller toteavat FAO/WHO-asiantuntijakokoukselle laatimassaan pohjapaperissa (Ann Nutr Metab 2009;55:173-201, sivu 188): ”High P/S diets reduced the risk of total CHD events (p = 0.050, siis juuri merkitsevyyden rajalla), mutta jatkavat sivulla 195 ”however, this (fatal CHD) was significant only after inclusion of results from the Oslo study which included smoking cessation as part of the treatment”.

Menten ym. tutkimusta käsitellessään Mikael kirjoittaa “…ei tämä analyysi osoita, että tyydyttynyt rasva olisi terveellinen tai jollakin tavalla tyydyttymätöntä parempi”.  En ole nähnyt kenenkään väittävän, että tyydyttynyt olisi tyydyttymätöntä parempi. Molemmat ovat hyviä ja terveellisiä annoksesta riippuen. Käsittelen tätä seikkaa jäljempänä.

Mikael viittaa näkemyksensä tueksi Mozaffarianin ym. ja Jacobsenin ym. meta-analyyseihin (viitteet Mikaelin kirjoituksessa). Molemmat perustavat analyysinsä vahvasti em. Oslo-tutkimukseen ja erityisesti mm. suomalaisiin 1960-luvun mielisairaalatutkimuksiin, jollaisia yksikään eettinen toimikunta ei enää hyväksyisi. Nämä käsittämättömän epäeettiset tutkimukset eivät olleet sokkoutettuja ja kaiken huipuksi lähes puolet tutkituista potilaista vaihtui tutkimuksen aikana. Jään ihmettelemään, kuinka kukaan tutkija voi edelleen suhtautua niihin vakavasti. 

Kohta 2.

Mikael viittaa A-talk keskusteluun ja ranskalaiseen suositukseen. Minä todella mainitsin tyydyttyneen rasvan saantisuositukseksi 12 %, Mikael nyt puolestaan alle 12 %. Todellisuudessa suositus on ”yhtä suuri tai alle 12 %”. Valitan osaltani epätäsmällisyyttä.

Tyydyttyneiden määrää ehkä vielä tärkeämpi on suosituksen kannanotto monityydyttymättömiin rasvahappoihin, mistä keskustelussa kyllä mainitsin. Tätä seikkaa Mikael ei valitettavasti kommentoi. Se osuu arkaan paikkaan. Suositus nimittäin rajoittaa Suomessa mainostetun linolihapon (omega-6) saannin 4 %:iin ja alfa-linoleenihapon (omega-3) 1 %:iin, siis nämä monityydyttymättömät yhteensä 5 %:iin. Suomessa suositus on kaksi kertaa suurempi eli 10 %. Haluankin varoittaa tässä ja nyt monityydyttymättömien rasvahappojen liiallisesta ja erityisesti niiden keskinäisestä epätasapainoisesta saannista.

Monityydyttymättömien ja tyydyttyneiden rasvahappojen saantisuhteeseen, ns. P/S-suhteeseen, ei ranskalainen eikä mikään muukaan arvovaltainen suositus ota kantaa. Se onkin viisasta, koska koko suure on hölynpölyä. Suhdehan ei esimerkiksi mitenkään erittele paljolti vastavaikutteisia omega-6 ja omega-3 rasvahappoja, vaan yhdistää ne mielivaltaisesti suureeseen P. Suosittelen luettavaksi paria viimeaikaista debattikirjoitusta (Aro A. Duodecim 2009;125:1825 ja Duodecim 2010;126:1188-9, Salminen K. Duodecim 2010;126;1187-8)

Kohta 3

Tunnustus Mikaelille. Hän on aktiivisesti korjannut vallitsevaa virallista linjaa, joka on pitkään ja pontevasti suosittanut hiilihydraatteja. Vihdoinkin on ymmärretty, että koko käsite ryhmänä on yhtä epätäsmällinen ja harhaanjohtava kuin esimerkiksi monityydyttymättömät rasvahapot.


Kohta 4

Mikael on laatinut kirjoituksensa ilmeisen tunnekuohun vallassa. Minä toivon sydämestäni, että hän välittämättä nimettömistä parjaajista jatkaa edelleen modernia, uusia näkökulmia hakevaa esiintymistään mediassa. Me kaikki, jotka olemme rasvakeskusteluun lähteneet, saamme vain luvan kestää kritiikkiä, parjaamistakin.

Jos joku nimetön kutsuu Pekka Puskaa ”kansanmurhaajaksi”, voin kertoa, että aikoinaan Tiede 2000-lehden päätoimittaja pääkirjoituksessaan kutsui minua ”kuolemankauppiaaksi”. Tällaisesta asioita ymmärtämättömästä hörhöilystä ei vain yksinkertaisesti kannata välittää. Se on häpeä herjaajalle.

Siis Mikael, jatketaan ajatusten vaihtoa tieteen pohjalta kansanterveyden parhaaksi.

Kari Salminen
Professori


*************** Mikael Fogelholmin kirjoitus alkaa tästä *****************

Tämän blogikirjoituksen tarkoitus on tuoda ajatuksiani julki sellaiselle ryhmälle (vähähiilihydraattisen ruokavalion eli VHH kannattajille), joka ei yleensä kaipaa mielipiteitäni – tai kaipaa mielipiteitäni vain siksi, että niitä pääsee sitten haukkumaan ja lyttäämään. Tästä huolimatta haluan nyt ”rasvasodan” ollessa kuumimmillaan tuoda neljä ajatusta julki Christerin palstan laajalle lukijakunnalle. Tämä ei ole avaus keskusteluun, jossa olen mukana. Päinvastoin: oman mielenrauhan säilyttämiseksi en lue Christerin palstaa enää enkä tule tutustumaan siihen, minkälaista palautetta tämä kirjoitukseni herättää. Luettuanne tämän blogin minua saa siis ihan vapaasti mollata ja pyytää eroamaan ja samalla voitte vaikka ihmetellä, miten ajatusmaailmaltaan todella rajoittunut on nykypäivän ravitsemustieteen dosentti.

1. Rasvan itsenäinen vaikutus terveyteen

A-talkin keskustelussa ja muuallakin on usein vedottu siihen, ettei tyydyttyneellä rasvalla (eikä välttämättä tyydyttymättömälläkään) ole itsenäistä yhteyttä kuolleisuuteen tai sydäntautisairastavuuteen. Tämä on ihan oikea havainto, en ole sitä millään tavoin pyrkinyt kiistämään.

Minusta vain rasvan tai minkään muunkaan energiaravintoaineen itsenäisen vaikutuksen merkitys on käytännössä täysin epäselvä. Omega-3 rasvahappojen itsenäistä vaikutusta terveyteen voisi kai vielä tutkia niin, että satunnaistetaan tutkittavat omega-3 ja placeboryhmiin. Mutta kun muutetaan ruoan rasvahappojen laatua ja/tai määrää, vaikutukset ulottuvat aina toisiin energiaravintoaineisiin ja ruoka-aineisiin. Sellaista asiaa kuin energiaravintoaineen itsenäinen vaikutus terveyteen ei oikeastaan ole ja siksi tämä kysymys on minusta enemmänkin tieteellisesti, kuin käytännössä kiinnostava.

Oikeastaan kaikissa rasvan laadun merkitystä käsitelleissä interventioissa on samanaikaisesti vaihdettu tyydyttynyttä ja tyydyttymätöntä rasvaa. Tällaisen vaihdon vaikutus on myös kohorttitutkimuksissa hyvin selvä: kun tyydyttymätöntä tulee enemmän ja tyydyttynyttä vähemmän, terveysennuste paranee (esim. Mozaffarian D, Micha R, Wallace S (2010) Effects on Coronary Heart Disease of Increasing Polyunsaturated Fat in Place of Saturated Fat: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. PLoS Med 7(3): e1000252. doi:10.1371/journal.pmed.1000252 tai Jakobsen ym. Am J Clin Nutr. 2009 May;89(5):1425-32.).

A-talk ohjelmassa viitattiin Menten ym. meta-analyysiin (Arch Intern Med. 2009 Apr 13;169(7):659-69). Siinä siis ei sen enempää tyydyttynyt kuin tyydyttymätön rasva ollut yhteydessä sydänsairauteen. Viittaisin jo yllä tähän. Katsauksessa on tosin muita kiinnostavia (merkitseviä) itsenäisiä yhteyksiä, joita ei A-talkissa kukaan halunnut tai muistanut kommentoida (en minäkään, ikävä kyllä): Välimeren dieetillä (jossa on mm. paljon kertatyydyttymätöntä suhteessa tyydyttyneeseen), E-vitamiinilla, beetakaroteenilla, kalalla, kalaperäisellä omega-3 rasvalla, kertatyydyttymättömillä rasvoilla, pähkinöillä ja täysjyväviljalla oli suojavaikutus suhteessa sydänsairastavuuteen. Kaikki nämä edellä mainitut ovat taas yhteydessä mm. vihannesten ja hedelmien ja/tai kala- ja kasvirasvan suureen saantiin – ei tyydyttyneeseen rasvaan.

Viimeinen kommentti Menten analyysiin liittyen on se, että kun sen enempää tyydyttynyt kuin tyydyttymätön eivät olleet itsenäisesti yhteydessä sydäntauteihin, ei tämä analyysi (kuten eivät mitkään muutkaan) osoita, että tyydyttynyt olisi terveellinen tai jollain tavalla tyydyttymätöntä parempi.

2. Ranskalaisten ruokavalio

Ranskalaisten väitetään usein lotraavan voilla ja kermalla enemmän kuin pohjoismaalaisten ja olevan siksi terveempiä. Löysin yhden tuoreen raportin ranskalaisten ravinnonsaannista (Drewnovski ym. J Am Coll Nutr. 2009 Feb;28(1):22-9.) Tässä rasvan saanti oli 37 % energiasta (Suomessa n. 31) ja tyydyttyneen 16 % (Suomessa n. 14). Meillä siis tyydyttyneen osuus on suurempi. Ranskalaisten suurempi rasvan saanti on minusta ihan ok ja sen jopa sen mukainen, mikä minusta on ihan hyvin yhteydessä terveyteen – jos laatu on kunnossa.

Kannattaa vielä muistaa ranskalaisen ja suomalaisen ruokavalion muut erot: Ranskassa on enemmän vihanneksia ja hedelmiä sekä punaviiniä, mutta vähemmän viljakuitua (esim. leipä on vielä vaaleampaa kuin meillä).

A-talkin ohjelmassa esiteltiin Ranskan elintarviketurvallisuusviraston kannanottoa ravitsemussuosituksiin (AFSSA Request no. 2006-SA-0359). Kari Salminen nosti esiin sen, että paperissa ehdotetaan tyydyttyneen rasvan suosituksi 12 % ja että tämä osoittaisi ranskalaisten myötämielisyyden tätä rasvatyyppiä kohtaan. Paperin luettuani olen eri mieltä. Ensiksikin siinä lukee selvästi, tyydyttyneen osuudeksi ehdotetaan alle 12 %. Lisäksi paperissa sanotaan, että tyydyttymättömän osuudelle on laadittava alaraja, jotta sydänterveydelle riskiä aiheuttavan (”atherogenic in excess”) tyydyttyneen rasvan saanti ei nouse liian suureksi. Tämä kuitenkin jätettiin kertomatta keskustelussa. Sinänsä kiinnostavaa on se, että työryhmä suosittelee rasvan kokonaissaanniksi 35-40 % energiasta.

Tämän sanottuani totean, ettei maiden välisiä vertailuja pidetä hyvinä tapoina kertoa altisteen ja vasteen välisestä yhteydestä. Nämä ns. ekologiset vertailut pikemminkin tuottavat hypoteeseja kuin testaavat niitä.


3. Tutkijoiden moraali

Useissa yhteyksissä on todettu, etteivät tutkijat halua saada tuloksia, jotka kumoaisivat vallitsevan konsensuksen. Olen tästä aika ihmeissäni. Miksi niin eivät? Jos joku aukottomasti todistaisi tyydyttyneen rasvan olevan sydäntautien kannalta tyydyttymätöntä terveellisempää, sehän julkaistaisi heti korkeatasoisissa lehdissä. Tästä kertoo se, että VHH-dieettien myönteinen yhteys laihtumistulokseen on saanut ainakin kaksi julkaisuja N Engl J Med:ssä.

Lisäksi esimerkiksi minä olen monta kertaa ja pitkään todennut, että todisteet nopeasti imeytyvien ja vähäkuituisten hiilihydraattien haitoista ovat nyt niin selvät, että tämän pitäisi heijastua suosituksiin ja ruokaympyrään tai –pyramidiin. Emme me tutkijat härkäpäisesti pidä kiinni vanhasta, jos riittävästi hyvää tutkimusta saadaan perustaksi näkemyksen muuttamiselle.


4. Nettikirjoittelun taso

Kun luin varovaisesti A-talk ohjelman jälkeen A-tuubissa olevaa nettikirjoittelua (ja kun olen jossain määrin seurannut Christerin palstan keskustelua), aloin olla yhä hämmentyneempi ja osin pettyneempi. Meidän maamme koulutusjärjestelmää kehutaan ja aina sanotaan, että suomalaiset ovat niin hyvin koulutettuja. Tämä koulutusjärjestelmämme ei kuitenkaan ilmeisesti heijastu hyviin käytöstappoihin. Etenkin nimimerkin suojassa ihmiset heittävät lokaa toisten päälle niin paljon kuin sielu vain sietää. Tässä yhteydessä haluan mainita, että vaikka en ole Sami Uusitalon kanssa lainkaan samaa mieltä useimmista asioista, annan hänelle tunnustuksen reippaudesta esiintyä omalla nimellä.

Kun joku sanoo A-tuubissa Pekka Puskaa kansanmurhaajaksi, tämä kertoo minusta enemmän kirjoittajasta itsestään kuin Pekasta.

Kysymys, johon en osaa vastata, on tämä: Miksi VHH-ihmiset esiintyvät chateissään niin uhoavasti, aggressiivisesti ja jopa uhkaavasti? Miksi toisen vähemmistöryhmän edustajat eli vegaanit eivät käyttäydy lainkaan huonosti?



Ystävällisin terveisin,


Mikael Fogelholm

Muita kirjoituksia rasvakeskustelusta:

Voita pöytään!

Pekka Puska MOTissa

Vähän hiilareita vai vähän rasvaa?

222 kommenttia:

  1. "Miksi VHH-ihmiset esiintyvät chateissään niin uhoavasti, aggressiivisesti ja jopa uhkaavasti?"

    Olen huomannut saman ja ihmetellyt myös mistä se johtuu. Jopa itsessänikin olen huomannut ärtymyksen piirteitä keskusteltaessa ruokavaliosta. Miksi ihmessä meidän pulssimme nousee, kun levitetään rasvat pöydälle?

    Koin herätyksen vuonna 2009 googlatessani keliakiasta ja turvotuksesta. Satuin päätymään lopulta Heikkilän kotisivulle ja lopulta myös lainasin hänen kaikki kirjansa. Aloin julistaa tätä ilosanomaa perheelleni ja tuttavilleni. He ärtyivät ja sanoivat minun menevän hautaan ennen aikoja. Minä raivostuin, kun he eivät halunneet tietää minun uudesta ruokavaliosta. He eivät halunneet uskoa, että voin nyt paremmin kuin hyvin ja kaikki liikakilot olivat minulta lähteneet.

    Syy miksi me karppaajat raivostumme. Meitä ärsyttää suunnattomasti se, jos kukaan ei usko meitä, vaan torjuu kaiken informaation mitä suollamme. Me haluamme huudahduksillamme herättää ihmiset, mistä tästä on oikein kyse! Loppujen lopuksi me haluamme vain hyvinvointia muille ja olemme vihaisia niille, jotka sen estävät.

    Vastasin vain kysymykseen, muuten Mikael Fogelhomin kirjoitus oli hyvä. Olen samaa mieltä monessakin asiassa, mikään ei ole vielä niin varmaa.

    VastaaPoista
  2. Mielestäni vain pieni osa karppaajista on agressiivisia näissä asioissa. Toisekseen ei kai tässä tarvia alkaa tyydyttyneen rasvan paremmuutta todistelemaan, ensiksi pitäisi myöntää ettei sen rajoituksille ole perusteita. Ts. meitä on huijattu 40 vuotta ja syyllistettän edelleen.

    VastaaPoista
  3. Itsekin huomannut samoja piirteitä itsessäni enkä ole ollenkaan tyytyväinen tähän "kehitykseen". Olenkin nyt alkanut systemaattisesti olemaan välittämättä vastakkaisen koulukunnan mielipiteestä; Syököön kevytlevitteensä, juokoon rasvattoman maitonsa ja nauttikoon välipalaksi Actimelinsa. Minä lupaan ainakin yrittää olla välittämättä tästä. Jos joku ihmettelee mihin ne toistakymmentä kiloa ovat hävinneet niin toki voin kertoa millä ne lähteneet mutta that's all. Ravitsemussuositukset tai ns. Virallinen linja tuskin tulee muuttumaan lähivuosina mutta olen tyytyväinen siihen että minulla on kuitenkin vapaus valita mitä suuhuni pistän. Annan saman vapauden myös lite-jengille.

    VastaaPoista
  4. Kuitenkin viittaukset tutkimuksiin, joissa tyydyttyneen rasvan vaihtaminen tyydyttymättömään näyttää svt-edulliselta, on saanut monet karppaajat raivon valtaan. Jotain pyhää siinä tyydyttyneessä (eläinrasvassa!) tuntuu olevan.

    VastaaPoista
  5. Samoilla kannoilla Bovson kanssa. Monesti koulutettujen henkilöiden suhtautuminen VHH-ruokavalioihin on niin surkeaa, että vähähiilihydraattisen ruokavalion potentiaalisuuteen uskovalla on syy ärsyyntyä. Media on lisäksi tuottanut paljon huuhaata aiheeseen liittyen.

    Siellä A-talkissa olisi ollut mukava kuulla tarkemmin myös Kari Salmisen ajatuksia. Hän on myös perehtynyt tarkasti ravitsemustutkimukseen, eikä ole samaa mieltä kanssasi.

    Mitä itse olen rasvakeskusteluja seurannut, niin monien mielestä muun muassa tuo Mozaffarian et al tutkimuksesi on joidenkin mielestä epärehellinen, koska se
    - ei huomioi tiettyjä hypoteesin kannalta päinvastaisia tutkimustuloksia (mm. Sydney Diet-trial)
    - valikoi tutkimuksia joissa on muutettu useampia terveystekijöitä (esim. Oslon tutkimus, siitähän Salminen taisi mainitakin?)
    - valikoi huonosti toteutettuja tuloksia, joita ei pitäisi tällaisissa analyyseissa ehkä käyttää (Finnish Mental Hospital Trial)

    Lisäksi on muita tutkimuksia, jotka eivät vain puhu simppelin korvausajattelusi puolesta. Toivon, että joku muu kirjoittaa niistä. Itse pidän myös mielenkiintoisena mm. WE Landsin havaintoja omega6/3 -suhteen ja etenkin linolihapon suuren rajoituksen mahdollisista hyödyistä, mutta en ole lukenut riittävästi arvioidakseni asiaa.

    Hieman aiheen ulkopuolelle menee, mutta mielestäni nykyään ollaan ravitsemuksessa vähän hakusessa, kun ei yritetä matkia terveimpien kansojen dieettejä. Tai se tuntuisi hyvältä kokeilulta. Esimerkiksi, viime aikoina olen lukenut paleojuttuja, kun on sen verran havaintoja ei-länsimaisista kansoista, joilla kroonisia sairauksia ei ole. Esimerkiksi Staffan Lindebergin kirjassa "Food and Western Disease" on kaunista taulukkoa, kuinka matalia kitavalaisten sokeriarvot ovat ruotsalaisten arvoihin verrattuna. Ja kuinka heillä ei ole ylipainoa, aknea, diabetesta, sydäntautia. Heidän pehmeiden rasvojen saanti on tosi vähäistä.

    VastaaPoista
  6. "Mitä itse olen rasvakeskusteluja seurannut, niin monien mielestä muun muassa tuo Mozaffarian et al tutkimuksesi on joidenkin mielestä epärehellinen, koska se
    - ei huomioi tiettyjä hypoteesin kannalta päinvastaisia tutkimustuloksia (mm. Sydney Diet-trial)
    - valikoi tutkimuksia joissa on muutettu useampia terveystekijöitä (esim. Oslon tutkimus, siitähän Salminen taisi mainitakin?)
    - valikoi huonosti toteutettuja tuloksia, joita ei pitäisi tällaisissa analyyseissa ehkä käyttää (Finnish Mental Hospital Trial)"

    Ko. meta-analyysi on tosiaan heppoinen. Esim. Finnish Mental Hospital Trial ei edes täytä tutkijoiden inkluusiokriteereitä (ei ollut randomisoitu, liäksi huonosti kontrolloitu). Jos ko. tutkimus jätetään pois laskuista, meta-analyysin tulos olisi ollut, että ihan sama kumpaa rasvaa pääasiassa syö.

    VastaaPoista
  7. "Viimeinen kommentti Menten analyysiin liittyen on se, että kun sen enempää tyydyttynyt kuin tyydyttymätön eivät olleet itsenäisesti yhteydessä sydäntauteihin, ei tämä analyysi (kuten eivät mitkään muutkaan) osoita, että tyydyttynyt olisi terveellinen tai jollain tavalla tyydyttymätöntä parempi."

    Minusta merkittävin asia tässä koko rasvakeskustelussa on se, että vuosikymmenet tyydyttynyttä rasvaa on haukuttu [b]vaaralliseksi[/b] ja nyt osoittautuukin, että se on sydäntautien kannalta neutraalia.

    Se on aivan sama, jos tyydyttymätön olisi terveyden kannalta vielä parempaa, niin tyydyttynyt ei ole vaarallista. Piste. Jos siis haluan saada makua ruokaani, voin sen hyvällä omalla tunnolla tehdä voita ja kermaa käyttällä. Minulla ei ole mitään tarvetta syödä pahemman makuista margariinista ja kermakkeista valmistettua ruokaa, vaikka se olisikin terveyden kannalta edullisempaa. Myös hyvänmakuisesta ruoasta saadulla nautinnolla voi olla positiivisia vaikutuksia terveyteen.

    Paljon tärkempää on rajoittaa nopeita ja puhdistettuja hiilihydraatteja. Miksi siis eläinrasvaa on edelleenkin demonisoitava? Siihen ei ole mitään syytä. Se ei aiheuta sydän- ja verisuonitauteja.

    -Jyyki

    VastaaPoista
  8. Täytyy muistaa että Puska ja Fogelholm ajaa ennenkaikkea lääke - ja ruokateollisuuden etuja ja siinä ohessa laihdutus bisenskin voi paksusti. Siinä rytäkässä ja rahavirroissa pieni ihminen mielipiteineen jää pahasti jalkoihin.

    VastaaPoista
  9. "Useissa yhteyksissä on todettu, etteivät tutkijat halua saada tuloksia, jotka kumoaisivat vallitsevan konsensuksen. Olen tästä aika ihmeissäni. Miksi niin eivät?"

    Tutkimus ei ole tänä päivänä niin rehellistä kuin voisi luulla, etenkin kun terveydestä on kyse, jossa liikkuu isoja rahoja. Lisäksi aihe on myös monimutkainen, eli on helppoa ripotella sinne sun tänne puolitotuuksia tai suoranaisia valheita. Ketä tämä hyödyttää? No tietysti esim. lääkeyhtiöitä ja ruoka-alan teollisuutta, joilla on myös eniten rahaa sponsoroida tutkimuksia.

    Mitenkäs kävikään esim. statiinien kanssa, joiden piti olla terveyttä edistäviä vähärasvaisen ruuan kanssa?

    Mahtavia:
    http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0807646

    Pelkkää huijausta:
    http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/170/12/1032
    http://download.journals.elsevierhealth.com/pdfs/journals/0300-7073/PIIS0300707310707428.pdf

    Koska kaikki krooniset taudit ovat todennäköisesti infektioperäisiä, kannattaa mieluummin keskittää energiansa siihen miten dieetti vaikuttaa tulehdukseen, jota nämä patogeenit aiheuttavat.

    VastaaPoista
  10. Kiitokset Fogelholmille hyvästä kirjoituksesta ja Valtsulle ja Anssille hyvistä lisäyksistä. Krisulle plussat hyvistä suhteista koko maan ravitsemusguruihin ja keskusteluihin - uskomatonta että tällaista avoimmuutta nähdään vapailla keskustelupalstoilla.

    Koko rasvakeskustelu sivuaa mielestäni hyvin tiukasti kahta tärkeää kysymystä:

    1: Miten makrosuhteet (mm. ketogeeninen & ei-ketogeeninen) vaikuttavat metabolismiin ja eläinrasvojen vaikutuksiin yleensä ?

    2: Ovatko tietyt länsimaiset ruoat erityisesti terveydelle haitallisia ?


    Esimerkiksi tässä suomeksi selostetussa tutkimuksessa saatiin tuloksia, jotka viittaavat nimenomaan länsimaisten eikä vain raffinoitujen ruokien aiheuttamiin metabolisiin ongelmiin:

    http://www.jussiriekki.fi/?p=375


    Terapeuttisessa mielessä ei myöskään ole ollenkaan yhdentekevää, millaiset makrosuhteet eli rasva/hiilarit/prode ovat. Jos siis uskotaan, etteivät länsimaiset ruoka-aineet kuten viljat, maitotuotteet ja kasviöljyt aiheuta ongelmia. Vähähiilihydraattinen ruokavalio voi olla monella tapaa terapeuttinen:

    http://www.nutritionandmetabolism.com/content/2/1/31

    http://www.nutritionj.com/content/5/1/26

    Kuten jälkimmäisestä näkyy, vähähiilariset ruokavaliot sisältävät usein paljon kasviksia - päinvastoin kuin luullaan. Harva haluaa syödä toista pihviä kun perunan ottaa pois, joten parsaa ja salaattia tulee tilalle. Omalla lautasellani on useimpina päivinä hurja läjä erivärisiä kasviksia (eniten vihreää).

    Diabeetikoiden (10% suomalaisista) suhteen tilanne on se, että jo maltillinen hiilarien vähennys parantaa glukoosinhallintaa:

    http://www.nutritionandmetabolism.com/content/pdf/1743-7075-7-64.pdf

    Jos haluaa hoitaa diabetestaan, todennäköisesti kannattaa joka tapauksessa vähentää hiilarikuormaa:

    http://www.nutritionandmetabolism.com/content/pdf/1743-7075-5-36.pdf

    Hiilarirajoitus jopa nostaa "hyvää" eli HDL-kolesterolia riippumatta painonpudotuksesta:

    http://www.nutritionandmetabolism.com/content/3/1/24

    Eli minusta tässä on kysymys lähinnä siitä, luottaako aina huonompiin epidemiologisiin tutkimuksiin vaiko rehellisesti vertailtuihin - mutta lyhyempiin ja toistaiseksi aina heikommin rahoitettuin - kontrolloituihin tutkimuksiin.

    Ehkä ongelmana tosiaan ovat länsimaiset ruoat (ja elämäntavat). En nimittäin tiedä kuinka kukaan haluaa olla “normaali länsimaalainen” luettuaan tämän artikkelin:

    http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/26/24/2605.full

    Ravintosuositusten ongelma on se, että ne sopivat optimaalisesti vain tietylle joukolle ihmisiä. Liian monille muille todennäköisesti käy paremmin jokin muu vaihtoehto.

    VastaaPoista
  11. Minun mielestäni Fogelholmin tekstistä voi rivien välistä lukea.

    "Älkää minua syyttäkö, en se minä ollut"

    "Ok, ravitsemusvalistus on voinut johtaa harhaan, ei tämä niin helppoa ole minullekaan"

    jne.

    Fogeli on ajanut hiilihydraattien suosituksen vähentämisestä nykyisestä. Miksi? No, siksi, että hän on huomannut, että ollaan menty harhaan.

    Suurin virhe koko valistuksessa on tämä:

    Koko populaatiota on ohjattu vuosikymmenien ajan samaan suuntaan. Aivankuin olisi olemassa joku kaikille ihmisille sama ideaalinen energiaravintoaineiden jakauma. Suomessa käytettiin rasvaa vuonna -80 39E% ja nyt 32E%.
    Rasvaa on korvattu hiilihydraateilla, koska näin vähennetään sydäntauteja ja vähennetään energiansaantia. On vain menty metsään. Liian suuri hiilihydraattialtistus on ollut monelle yksilölle tuhoisaa.

    Pitäisikö valkoista leipää ja puhdistettua sokeria vähentää. Fogeli, teet nyt saman virheen kuin olette tehneet vuosikymmenet. Unohdatte yksilön ja tuijotatte vain isoja tutkimuksianne. Mä meen nyt duuniin ja monet mun kollegoista ovat lihavia ja joku alipainoinen. Annatko sinä kaikille saman ohjeen: vähennä vaaleaa leipää. Mielestäni vaalea leipä on ihan ok alipainoiselle kollegalleni.

    Miksi me sitten olemme äkäisiä. Sait perjantaina meiliä Fogelholm. Samoin sinä Puska. Teidän ei tarvitse kysyä miksi monet meistä ovat kovin pettyneitä suosituksiinne, kyllä se syy sieltä meiliboksista löytyy. Yksipuolinen, monelle sopimaton ravitsemusvalistus on tuhonnut monen terveyden, joukossa paljon lapsia. Eikö tässä ole tarpeeksi syytä vetää herne nenään?

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  12. Karppaajien aggressiivinen kommentointi on todellinen ilmiö, mutta samalla ilmiö joka toistuu kaikessa, missä ihmiset kokeilevat jotakin radikaalisti "yleisesti hyväksytystä" poikkeavaa, ja huomaavat nopeasti suuria positiivisia muutoksia. Ei ole mikään ihme, että kun 20 vuoden lihavuuden ja sairaalloisen olon jälkeen saa nopeasti avun oloonsa ja paino alkaa laskemaan, niin tulee kiire kertoa löydöstään sukulaisilleen ja kavereilleen ja vielä netissä ihmisille. Sitten kun saa vastustusta osakseen, alkaa ärsyttämään, ja monia jopa raivostuttamaan. Jonkin ajan kuluttua sitten tulee "tasausvaihe" jonka aikana hiffaa, että ei kannata huutaa pää punaisena, ja että OMALLA ESIMERKILLÄ saa paljon enemmän aikaan, kuin sillä että kertoo pakollisena totuutena kaikille että kaikki jotka ajattelevat vähänkin eri tavalla ovat väärässä. Sanosin että videoblogi omasta painonlaskun edistymisestä ja tervehtymisestä on paljon parempi todistus kuin anonyymi raivokas kommentointi Heikkilän tai Sundqvistin blogissa.

    Rauhaa

    t. Karppaaja :)

    VastaaPoista
  13. Smokes and mirrors! Oho kappas, Sami näkikin jo niiden läpi..

    VastaaPoista
  14. Fogelholmilla ei taidalla olla kokemusta siitä, kuinka aggressiivisesti karppaajat saavat kuulla joka päivä voin ja kerman käytöstään. Esimerkiksi työpaikalla syödessä avautuminen on päivittäistä, kun kahvin sekaan lorauttaa reilusti kermaa ja eväänä onkin täysrasvaista kylkeä. Ja se ei ole kovin kaunista, kun vieressä joku sanoo "hulluksi", "sun suonet tukkiutuu", tai huutaa "HYI!". Karppaajat kirjottavat netissä törkeästi, mutta en ole vielä kertaakaan törmännyt tilanteeseen, jossa karppaaja olis sanonu yhtä töykeästi pullaa syövälle ihan kahvipöytäkeskusteluna.

    VastaaPoista
  15. Kiitos Fogelholmille kirjoituksesta. Kirjoitus paljastaa miten vähän me karppaajat olemme oppineet keskusteluista mm. tässä blogissa. Kohtelemme törkeästi Puskaa, Uusitupaa ja Fogelholmia. Puska ja Uusitupa ovat oman systeeminsä uhreja. Fogelholm ei ole yhtä paha tapaus. On hänelläkin rasitteita, mutta hän näkee jo kaupallisuuden ylitse ihmisten aidon hädän terveytensä puolesta. Uskokaa nyt vihdoin että tämä karppaajien huutama tuskanhuuto on todellista. Miten viranomaistemme silmät aukeaisivat ajattelemaan muuta kuin omaa rahansaantia. Harvassa ovat terveyssivustot joissa käydään niin avointa keskustelua kuin mahdollista, tämä veteraaniurheilija sivu on ainutlaatuinen! Ottakaa siitä mallia.

    VastaaPoista
  16. Ei minustakaan Fogelholm ole niitä kaikkein pahimpia. Minusta tässä on kyse siitä että karppaajien mitta alkaa olla täysi. Julkaistaan tutkimuksia että tyydyttyneet rasvat ovat neutraaleja tai hyviä terveydelle (eivät ilmeisesti laisinkaan pahoja) ja nostetaan esille tuhansittain ihmsiä joilla on terveys parantunut kun korjataan ruokavalio rasvaisempaan suuntaan ja jätetään pois turhat hiilihydraatit. Kun tämä näkyy täydellisenä halveksuntana erityisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa, silloin ihmiset räjähtävät. Ei enää jaksa olla kiltti ja ottaa vastaan Pekka Puskan paskanjauhantaa.

    VastaaPoista
  17. Mielestäni on aivan oikeutettua tulla ärtyneeksi. Tässä ei ole kyse pelkästään ravintoasioista vaan siitä miten kansaa valistetaan ja virallisen tahon tiedotus toimii.

    Esimerkiksi ei voi olla oikein, että korkea-arvoiset professorit ja virkamiehet saarnaavat ja näyttävät jopa havainnolisia kuvia miten tyydyttyneen rasvan aiheuttama kolesteroli tukkii verisuonia. Kun hyvin varmasti kaikki tietävät, että kolesteroli ei tuki verisuonia.

    Joku raja pitää olla ravintotiedotuksessakin. Omat mielipiteet ei voi olla pohjana virallisen tahon kannanotolle. Ne pitää perustua tieteelliseen näyttöön.

    Nythän politiikassa näitä rehellisyyden rajoja on testattu ja vedetty uudelleen. Pitäisikö tässä ravintoasiassakin mennä myös valtakunnanoikeuteen niin alkaisi tapahtua?



    Miksi

    VastaaPoista
  18. Amerikasta putkahtelee suosituksia ihan "kliinisesti ammattitaitoisten " neuvottelijoiden olan takaa.
    Hyvä, että THL seuraa suosituksia tarkkaan!

    http://www.aamulehti.fi/uutiset/ulkomaat/190784.shtml

    VastaaPoista
  19. Mikael, jos olisit itse taistellut ylipainon kanssa, sekä verenpaineen, kolesterolin, allergioiden ym. kanssa ja olisit vuosia yrittänyt muuttaa ravintoasi parenmpaan suuntaan seuraten virallista ravitsemusohjeita ilman tuloksia olist varmaan pottuuntunut.

    Vielä enemmän pottuuntunut olisit, jos olisit ottanut riskin, syömällä rasvaa, vähentämällä hiilareita, ja laihtunut, tervehtynyt ja parantanut veriarvojasi (verenpaneen lasku, trgiglyseridien lasku, HDL nousu, HDL/LDL suhteen paraneminen) Olisit varmaan vielä pottuuntuneempi. Samalla ehkä diabetes, verenpainetauti, atoppinen ihottuma, ym taudit olisivat kadonneet tai oireet pienentynyt. Miten silloin pitäisi reagoida ? Nöyrästikö ?

    Tässä maassa rasvaa syö nykyään onneksi moni eikä välitä pätkäkään virallisesta linjasta. Ja meitä on tuhansia, siis tuhansia eikä mitään yksittäisiä tapauksia.

    Minun mielestä THL ja virallisen linjan kannattajat ovat tässä asenteellisia, ei karppaajat. He ovat kuitenkin laittaneet kroppansa peliin ja löytäneet ruokavalion joka toimii. Toisinko pitäisi toimia ?

    Minulla on ehdotus kaikkien A-talk ja MOT juttujen selvittämiseksi. Onnistuisiko Mikael sellainen testi, jossa otettaisiin 2 ryhmää syömään eri ruokavalioita: virallista ruokavaliota ja toinen VHH verrokki. Pidetään aluksi 2 kk testisessio, jossa viikottain mitataan paino, rasvaprosentti ja veriarvot. Laitetaan samalla tavalla mediaan jakoon, kuin Pohjoiskarjala-projekti. Löytyisikö rohkeutta ? Tämän jälkeen nähtäsiin onko noilla eroa ?

    VastaaPoista
  20. Hienoa, että Christer julkaisit tämän! Tartun Sami Uusitalon kommenttiin "Koko populaatiota on ohjattu vuosikymmenien ajan samaan suuntaan".
    Tässä on varmaan yksi suurimpia ravitsemuskeskustelun sokeita täpliä. Suositukset annetaan väestöille, ei yksilöille. Silti yksilöiltä kielletään vaihtoehdot suosituksen perusteella.

    VastaaPoista
  21. "Useissa yhteyksissä on todettu, etteivät tutkijat halua saada tuloksia, jotka kumoaisivat vallitsevan konsensuksen. Olen tästä aika ihmeissäni. Miksi niin eivät? Jos joku aukottomasti todistaisi tyydyttyneen rasvan olevan sydäntautien kannalta tyydyttymätöntä terveellisempää, sehän julkaistaisi heti korkeatasoisissa lehdissä."

    Aika uskomatonta että olet tuota mieltä, kun julkisuudessa on ollut tapauksia, joissa arvostetut tutkijat jopa väärentäneet tutkimustuloksia ja tulkinneet tuloksia omiin tarpeisiinsa. Tyydyttyneet rasvat tuskin ovat sen terveellisempiä tai haitallisempia kuin tyydyttymättömät. Olettaen vain että molemmat ovat luonnollisista lähteistä eli joko eläimestä, maidosta tai kylmäpuristetusta kasvista.

    Pää pois Puskasta ja silmät auki. Lääketieteelliset tutkimukset eivät ole ikinä aukottomia. Voisit sen myöntää että ennemmin kannattaa syödä voita kuin keinotekoisia kemiallisesti valmistettuja margariineja, jotka ovat täynnä transrasvoja ja muita myrkkyjä.

    Tai edes sen että suomalaisten tulisi lakata syömästä eineksiä ja välipaloja. Einekset ovat aivan täynnä roskaa ja niitä ei pitäisi kaupassa edes myydä. Ravintoköyhää ruokaa, joka on valmistettu liikevoitto mielessä. Tehty halvimmista mahdollisista raaka-aineista, maku tulee arominvahventeista ja säilyvyyttä parannettu lisäaineilla. Todella luonnolista ja ravitsevaa. Kaupassa käydessä hirvittää miten paljon ihmiset syövät roskaa ja näitä samoja eineslihapullia ja muita valmisteita syötetään kouluissa lapsille ja ruokaloissa työtä tekeville aikuisille.

    "Meidän maamme koulutusjärjestelmää kehutaan ja aina sanotaan, että suomalaiset ovat niin hyvin koulutettuja. Tämä koulutusjärjestelmämme ei kuitenkaan ilmeisesti heijastu hyviin käytöstappoihin."

    No ehkä tämä kaikki johtuukin siitä että hyvin koulutettujen suomalaisten on vaikea niellä kaikkea mitä heille syötetään... ihan kirjaimellisesti. Kyllä se turhauttaa yhtä jos toistakin että jo vuosikaudet ravintosuositukset ovat perustuneet johonkin muuhun kuin viimeisimpään tutkimustietoon. Käytöstavat katoavat hyvin nopeasti siinä vaiheessa kun selviää että mitään muutosta ei ole tulossa.

    VastaaPoista
  22. Vilkaisin 12-vuotiaan pojanpoikani Kotiloustaito -kirjaa (Haverinen, Löytty-Rissanen, Näveri 2005). Siinä lukee (s. 215) mm. "Monipuolinen ruokavalio sisältää riittävästi kaikkia ravintoaineita, joiden ansiosta elimistö voi hyvin.". Kirjassa on nykyinen (v. 2005 uusittu) ruokapyramidi (joka noudattaa 1998 suosituksia), jossa alimpana (eniten suositeltuina) on valtavasti hiilihydraattipitoisia ruokia, mm. leipää, karjalanpiirakoita, keksejä, pullalendi yms.
    Koululaisille opetetaan edelleen nykyistä rasvakammoa, jota valtion ravitsemusneuvottelukunta ja ravitsemustieteilijät ovat levittäneet vuosikymmeniä.

    Oppikirja pitäisi päivittää pikaisesti ja kirjata siihen mm. että suomalaiset potevat yleisesti D-vitamiinin puutetta, koska emme saa tätä välttämätöntä vitamiinia riittävästi auringosta emmekä ruoasta (vrt Skotlannin hallituksen uusi opas). Toiseksi, ruokapyramidi pitäisi uudistaa (no, se tapahtunee sitten vuona 2012).

    VastaaPoista
  23. Hyvä kirjoitus Fogelholmilta. Olenkin monta kertaa jo nostanut hänelle hattua.

    Yhdyn mm. Reijo L:n esille tuomaan asiaan siitä, että ravitsemussuositukset eivät sovi koko väestölle. Vaihteluväli hiilareille 50-60 e-% (jossain näkee jopa 55-60, myös Ruotsissa) on _aivan_ liian pieni. Siinä kohtaa, jos kerran vaihteluväliä sinne laitetaan! niin pitäisi luke esim. 5-40 e-%. Ja rasvalle 30-70 e-%. Tai edes jotain sen suuntaista.

    t. Nina Westerback (huom! oma nimi :) )

    VastaaPoista
  24. Alituiseen törmää tähän "emme saa tarpeeksi D-vitamiinia auringosta." no, mahdollisesti.

    Toisaalta ihminen on elänyt jääkauden jälkeen täällä Suomessa jo kymmenentuhatta vuotta ja ihmispopulaatio on kokoajan kasvanut. Ihminen tai elämä yleensä ei leviä alueelle jossa se ei pärjää eikä erityisesti kasva siellä.

    Liberia, Togo, Kongo ja Sudan saavat auringosta D-vitamiinia paljon enemmän kuin Suomi. Ne eivät kuitenkaan monellakaan inhimillisellä mittarilla pärjää suomalaiselle populaatiolle, eivät alkuunkaan.

    Onko teillä muuten jonkilaista mielikuvaa arabista, joka ottaa aurinkoa? Mulla ei oo. Mulla on vain kuva kaapuun pukeutuneista ihmisista jotka yrittävät suojata itseään auringolta. Niin ikään etelä-Euroopassa vietetään keskipäivällä siestaa, jotta ei tarvitse rehkiä kovimman auringonpaisteen aikaan.

    No en minä tietty D-vitamiinin syöntiä vastusta ja vielä vähemmän kalan syöntiä. Ei muuta kuin pilleriä napaan jos kaamos sillein tuntuu kivemmalta. Meikää ei tosin kaamos hetkauta, korkeintaa ärsyttää ainainen siihen liittyvä marina ja valitus.

    Jep, koulussa opetetaan "vähän rasvaa, paljon tärkkelystä" -monelle tuhoisin seurauksin.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  25. "Miksi toisen vähemmistöryhmän edustajat eli vegaanit eivät käyttäydy lainkaan huonosti?"

    Käväisepä lukaisemassa eläinoikeusfoorumia. Kaikki muut kuin vegaanit leimataan tappajiksi ja empatiaan kykenemättömiksi psykopaateiksi. Kyllä vegaanitkin osaavat.

    VastaaPoista
  26. Hieno veto Fogelholmilta kirjoittaa tänne, joskin tuo "en muuten lue vastauksianne" on vähän ylimielinen lähtökohta. Ymmärrän haluttomuuden lähteä nettivänkäykseen mukaan, mutta turha etukäteen on retostella blogikommentoijien käytöksellä.


    1. Pointti "itsenäisen vaikutuksen" ongelmallisuudesta on hyvä ja oikea. Toinen ongelma, johon on kiinnitetty mielestäni aivan liian vähän huomiota, on rasvojen tarkastelu pelkästään safa/mufa/pufa-silmälasien läpi.

    Mitä perusteita on olettaa, että kaikki tyydyttynyt rasva käyttäytyy samoin? Ei yhtään mitään. Tietoahan on jo runsaahkosti esimerkiksi kookosöljyn erityisistä terveysvaikutuksista. Tyydyttyneiden ryhmään kuuluu valtava kirjo erilaisia rasvahappoja.

    Tai miksi puhutaan monityydyttymättömistä yhtenä könttinä, vaikka jo tiedetään, että pufa-erittely on aivan keskeinen asia - näyttää siltä, että EPA:n ja DHA:n saantia tulisi lisätä, LA:n kenties vähentää jne... nythän näyttää vahvasti siltä, että pufahypetys yksityiskohtia tuntematta on ollut suuri virhe, kun linolihapon saanti ja omega-3/6-suhde on karannut käsistä.

    Käytännön kannalta hyödyllisen tiedon saamiseksi olisi hienoa, jos huomio siirtyisi abstraktioista konkreettisiin elintarvikkeisiin. Tarvitsemme tutkimusta voista, margariinista, oliiviöljystä, rypsiöljystä, kookosöljystä ja kalaöljystä mihinkään kemiallisiin jaotteluihin liikaa juuttumatta.


    2. Maiden väliset vertailut voitaisiin tosiaan hiljalleen unohtaa. Ranskaa on lähinnä käytetty aiheellisena vastaesimerkkinä sellaiselle väitteelle, että alhaisemman rasvankulutuksen tai kolesterolin maissa olisi vähemmän sydäntautia. Näinhän väitti Ancel Keysin tutkimus, josta koko rasva-kolesteroli-kammo 50-luvulla lähti liikkeelle.

    Seitsemän maan tutkimus lienee jo lopullisesti kuollut ja kuopattu (paitsi Puskan Pekan ajatusmaailmassa), joten turha sille on vastaesimerkkejäkään enää etsiä.


    3. Onkohan Fogelholm oikeasti näin naiivi, vai esittääkö hän nyt tyhmää? Ei hänelle voi olla oikeasti epäselvää se, että confirmation bias on todellinen ongelma, tutkimusrahoituksen lähteistä puhumattakaan. Ei kysymys ole välttämättä moraalista tai tietoisesta vääristelystä. Maailmassa vaan kaikki vaikuttaa kaikkeen eikä tiedon puolueettomuuteen siksi voi sokeasti luottaa.


    4. Nettikirjoittelun taso on ongelma, joka lienee pitkälti aihepiiristä riippumaton. Siksi tietyt palstat kannattaa jättää lukematta ja hakeutua laadukaammille moderoiduille foorumeille. Esimerkiksi täällä Chrisun blogissa sekä karppaus.info:n foorumilla on parhaimmillaan erinomaisen perusteellista, laadukasta ja asiallista keskustelua.

    Miksi leimata kaikki nettikirjoittelu huonoksi?

    VHH-ihmisten ajoittaisen aggressiivisuuden syihin tulikin jo paljon vastauksia. Esimerkiksi A-Talkissakin nähty Pekka Puskan suunnaton halveksunta karppaajia kohtaan herättää ymmärrettävästi suuttumusta. Asenteiden korjaamiseen ja keskustelutapojen vaalimiseen on aihetta aidan molemmilla puolilla.

    VastaaPoista
  27. HS julkaisi tänään pääkirjoituksen otsikolla "Rasvakeskustelusta turhaa huolta". HS tyynnyttelee ja puolustelee kaksi sukupolvea annettua väärää ravitsemusoppia, jossa Suomessa on vedottu pääasiassa Pohjois-Karjala-projektiin. Minusta huoli ei ole ollenkaan turha: Virallisterveelliset ravitsemusopit on päivitettävä mitä pikimmin.

    Pääkirjoituksessa kelpaavat nyt pitkän iän ohjeiksi Ylpön opit: syö kaikkea kohtuullisesti, pelaa skruuvia ja juo punssia. Samalla HS varoittaa "yhden asian liikkeistä". Mitäs muuta virallisterveellinen ravitsemusneuvonta on ollut kuin yhden asian liikettä (lue: vältä rasvaa)?

    Esimerkkinä hyvin onnistuneesta yhden asian liikkeestä haluan mainita jodin lisäämisen ruokasuolaan. Sillä eliminoitiin struuma käytännössä kokonaan Suomesta. Nyt olisi aika lopettaa rasva- ja kolesterolihysteria ja nostaa D-vitamiinin saantisuositus 10- kertaiseksi. Se voisi säästää 2,5 miljardia euroa vuodessa terveydenhuollon kuluissa. Tämä Suomeen soveltamani arvio perustuu saksalaisen prof Armin Zittermannin Saksaa koskevaan arvioon: Saksa säästäisi lähes 40 miljardia vuodessa pelkästään D-vitamiinilisillä. D-vitamiinilla on keskeinen rooli yleisimpien kansantautien ehkäisyssä. Muutkin ravintolisät ansaitsevat tula nykyistä paremmin huomioiduiksi terveydenhuollossa: B-vitamiinit ehkäisevät Alzheimerin tautia, osoitti Oxfordin yliopiston tuore tutkimus. Dementian hoito maksaa yhtä paljon kuin Puolustusvoimien ylläpito.

    VastaaPoista
  28. "Ei muuta kuin pilleriä napaan jos kaamos sillein tuntuu kivemmalta. Meikää ei tosin kaamos hetkauta, korkeintaa ärsyttää ainainen siihen liittyvä marina ja valitus."

    Tästä täytyy olla samaa mieltä. Kohta alkaa taas se jokasyksyinen voivottelu, kun ämmät itkee pimeyttä lehtien palstoilla. Suomessa on neljä vuodenaikaa. Jos se ei miellytä niin aina voi muuttaa pois.

    VastaaPoista
  29. Christerin punaisella merkitsemän osuuden johdosta totean, että selostan Ranskan elintarviketurvallisuusviraston uutta raporttia tässä linkissä, josta pääsee lukemaan alkuperäisen tekstin englanniksi.
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1766

    VastaaPoista
  30. Fogelholmin suosittelema rypsiöljy on omiaan lisäämään omega-6:n saantia suhteessa omega-3:een. Liika omega-6:n saanti lihottaa, mikä kyllä näkyy Suomessakin hyvin katukuvassa. Suomalaisten lihomisepidemia osuukin ajallisesti yhteen rypsiöljyn käytön kanssa.

    Omega-6:n aiheuttama lihominen jatkuu sukupolvesta toiseen ja seuraavien sukupolvien rasvamassa sen kun lisääntyy, osoittaa uusi hiiritutkimus, jota johti Gérard Ailhaud (Université de Nice-Sophia Antipolis ja 3 CNRS laboratoriota ja yksi INRA laboratorio). Hiirille syötettiin tyypillistä länsimaista ruokavaliota. Tulokset julkaistiin Journal of Lipid Research –lehdessä ja niitä selostaa mm. Science Daily 27.7.2010

    Ranskan “Evira” suosittelee ruoan omega-6/omega3-suhteeksi enintään 5:1, kun se on käytännössä tätä suurempi, mikä näkyy ihmisten veressä korkeana AA/EPA-suhteena. Se ei saisi olla terveillä yli 3:1 eikä sydänpotilailla yli 2:1. Näin hyvää suhteeseen on käytännössä vaikea päästä ilman kalaöljyn käyttöä ravintolisänä. Liian suuri omega-6/omega-3 -suhde tuottaa elimistössä runsaasti tulehdussytokiineja, jotka lisäävät kroonisten tautien riskiä. Näin ollen rasvoista puhuttaessa nopea ja turvallinen keino korjata ravitsemuksen virheitä on käyttää kalaöljyä. Sen ja D-vitamiinin käyttö tekisi lähes tyystin kolestrolilääkityksen tarpeettomaksi.

    Oletteko muuten tulleet ajatelleeksi, että kolesterolin alentaminen statiineilla estää D-vitamiinin muodostusta auringonvalosta? Statiinien yleinen käyttö (620 000 suomalaista) on voinut lisätä D-vitamiinin puutetta Suomessa. Ihon kolesteroli näet on D-vitamiinin esiaste (prekursori), josta auringonvalo tekee D:tä. Näin pimeänä vuodenaikana suomalaisten D-vitamiinin tarve on 1–2,5 mikrogrammaa painokiloa kohti päivässä.

    VastaaPoista
  31. Matti Tolonen,

    Miten ruoan omega6/omega3 -suhde lasketaan? Sillähän on iso ero, tuleeko kolmoset lyhyt- vai pitkäketjuisina. Pitääkö EPAn määrä kertoa jollain 20:llä, jotta se muuntosuhde ALA->EPA tulisi huomioiduksi?

    VastaaPoista
  32. Hirvittävästi kyllä liikkuu ristiriitaista infoa, itsekin uskon korkean Omega 6:3 suhteen aiheuttavan ongelmia. Vaan taas luin American journal of clinical nutrition -lehden editoriaalin (Omega-6 polyunsaturated fatty acids and coronary heart disease) toukokuulta 2009, jossa oikein painotetaan tätä:

    "Thus, the effect of omega-6 fatty acids on blood lipids combined with prospective data on blood lipids and heart disease predicts a 9% risk reduction, the randomized clinical trials predict an 8% reduction, and the observational studies pooled by Jakobsen et al predict a 13% reduction for people who eat 5% of calories as polyunsaturated instead of saturated fatty acids. Differences between these numbers may be due to chance or to short- compared with long-term effects.

    The consistency between these various approaches yields confidence in the validity of their outcomes. It also refutes hypotheses that omega-6 polyunsaturated fatty acids increase heart disease risk. Such adverse effects may occur in cell culture and laboratory animals, but they apparently do not determine heart disease risk in humans."


    Samaisesta numerosta vähän myöhemmin löytyy tällaista tekstiä:

    "Overall, there is insufficient evidence to recommend n-3 fatty acid supplementation for the purposes of cardiovascular protection; however, ongoing studies such as the Alpha Omega Trial may provide further information."

    AO Trial taitaa olla kesken, mutta eiköhän sieltä jotain informaatiota saatane vuoden loppuun mennessä.

    "Combined with the lack of convincing clinical data in favor of n-3 fatty acid supplementation for cardiovascular endpoints and the lack of data in those that consume a vegetarian diet, it is difficult to make the recommendation that vegetarians should consume fish to optimize their cardiovascular mortality."

    Mitä tarkoittavat tuon 'lack of convincing clinical datan' suhteen?
    Hyötyvätkö terveet ihmiset sittenkään Omega 3 -lisistä, valmiiksi sairaat mitä ilmeisimminkin toki.

    -xx

    VastaaPoista
  33. Mikael Fogelholm kirjoittaa, ettei minkään rasvan itsenäistä vaikutusta terveyteen voida todeta tai osoittaa. Olen eri mieltä. Esimerkiksi uusi japanilainen hiiritutkimus osoittaa, että EPA-rasvahappo (E-EPA), vähentää diabeettiseen munuaisvaurioon liittyvää hapetusstressiä (vapaiden radikaalien lisääntymistä) ja mitokondrioiden apoptoosia (ohjeomoitua kuolemaa). http://20.fi/2838

    Havainto tukee entisestään käsitystä, jonka mukaan E-EPA on diabeetikoille hyödyllinen ravintolisä, ja että sillä on siis suora itsellinen terveysvaikutus ilman että ruokavaliota muutetaan. Japanissa lääkärit määräävätkin E-EPAa diabeetikoille ja sydänpotilaille yleensä 1800 mg päivässä, mikä on Japanin terveysministeriön hyväksymä päiväannos. Tällaista EPA-lisäystä on mahdotonta saada aikaan pelkästään ruokavaliota muuttamalla. Havainto on tärkeä erityisesti meille suomalaisille, joiden keskuudessa diabetes yleistyy kovaa vauhtia (5–7 % vuodessa).

    Valtsulle: Ruoan ja seerumin rasvahapot voidaan mitata tarkasti laboratoriossa. ALA->EPA muuntosuhde on selvitetty merkitsemällä ALA radioaktiivisella aineella. The International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL) on todennut lausunnossaan, että ALA muuntuu elimistössä vain vähäisessä määrin ensin EPAksi ja siitä edelleen olemattomasti DHA:ksi. Lausunto on suututtanut kasviöljyjä tuottavaa ja markkinoivaa teollisuutta, joka mainostaa ALAa hyvänä omega-3-lähteenä. Olen yrittänyt selostaa asiaa tässä katsauksessani
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&lang=fi&id=279

    VastaaPoista
  34. Tästä Fogelholmin kirjoituksesta tulee mieleen vanha sanonta: "Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan". Sinänsä asiallisten pohdintojen alussa ja lopussa on mielestäni melko provosoivaa tekstiä. Jos itse haluaisin ärsyttää esimerkiksi vegaania, niin tässä olisi mielestäni muutamia siihen erinomaisesti soveltuvia provokatiivisia ja varmasti ärsytystä herättävän ennakkoasenteellisia lausuntoja:

    "Tämän blogikirjoituksen tarkoitus on tuoda ajatuksiani julki sellaiselle ryhmälle (vegaaneille), joka ei yleensä kaipaa mielipiteitäni – tai kaipaa mielipiteitäni vain siksi, että niitä pääsee sitten haukkumaan ja lyttäämään."

    "Oman mielenrauhan säilyttämiseksi en tule tutustumaan siihen, minkälaista palautetta tämä kirjoitukseni herättää."

    "Kysymys, johon en osaa vastata, on tämä: Miksi vegaanit esiintyvät chateissään niin uhoavasti, aggressiivisesti ja jopa uhkaavasti? Miksi toisen vähemmistöryhmän edustajat eli karppaajat eivät käyttäydy lainkaan huonosti?"

    Lisäksi minua aidosti ihmetyttää miksi Fogelholmin on niin vaikea ymmärtää joidenkin karppaajien vihaisuutta. Karppaajien joukossa on esimerkiksi diabeetikkoja, jotka näkevät tilanteen siten, että uskomalla viranomaisten suosituksia, he ovat tulleet tuhonneeksi oman terveytensä. Sen sijaan viranomaiset syyllistävät sairastuneen (tapausta tuntematta) väittäen, että hän ei ole noudattanut suosituksia.

    Ja vaikka oma terveys menisi vielä oman hyväuskoisuuden piikkiin, niin entäpä vanhukset vanhainkodeissa ja lapset tarhassa/koulussa. Ei ole karppivanhemmilla varmasti helppoa kun lapsille syötetään tarhassa ja koulussa sellaista ruokaa, joka oman huolella hankitun tutkimustiedon ja omien kokemusten perusteella on lasten terveydelle vahingollista. Eikö ole inhimillistä, jos sitten suuttuu, kun viranomaiset julkaisevat edelleen vanhoja suosituksiaan ilman mitään konkreettisia perusteita? Eikö ole oikeutta olla vihainen niille henkilöille joiden vuoksi omien lasten terveys pilataan koulussa perustelemattomin ruokavaliosuosituksin? Eikö ole yhtään ylimielistä leimata kaikkia lihavia laiskoiksi ja väärin syöviksi?

    Myös Fogelholmin omat lausunnot aiheuttavat välillä turhautumista. Tässä yksi esimerkki (liian) monista: Puolisen vuotta sitten Fogelholm oli pyydetty Iltalehden artikkeliin asiantuntijaksi tyrmäämään karppaajien väitteitä. Fogelholm sanoi mm. "Leipä ei itsessään lihota enempää kuin muutkaan ruoka-aineet, päinvastoin täysjyväleivän hitaat hiilihydraatit ja kuitu hillitsevät nälkää.". Turhauttavaa tässä oli se, että täysjyväleivässä ei ole hitaita "nälkää hillitseviä" hiilihydraatteja. Fogelholmilta pyydettiin perusteita tuolle väitteelle, mutta niitä ei tullut. Kun tyrmää toisten väitteitä asiantuntijana, niin olisi hyvä tarkistaa faktat. Positiivista sen sijaan oli se, että Fogelholm vähän aikaa sitten toisen lehden asiantuntijahaastattelussa vihdoin myönsi, että täysjyväleipä ei sisällä hitaita hiilihydraatteja.

    Ja lopuksi varmuuden vuoksi, ettei minua ymmärretä väärin: Minä en ole vihainen Fogelholmille. Minä en toivo Mikaelille mitään pahaa, vaan toivottaisin tsemppiä, sillä suunta näyttää olevan oikea. Toivoisin kuitenkin, että Mikael lopettaisi karppaajien leimaamisen ja heidän kanssaan "sotimisen". Sama se kuka sen ensimmäisen kiven heitti, sota loppuu siihen kun toinen osapuoli pidättäytyy kokonaan kivien heittelystä. Jos tosissaan yrittäisi ymmärtää vastapuolta, eikä tuomitsisi automaattisesti huonosti käyttäytyväksi, niin ehkä sieltä pinnan alta löytyisi jotain inhimillistä, josta voisi jopa jotain oppia?


    Tyhmä Kyselijä

    VastaaPoista
  35. SV Malliruokavaliona ollut välimeren dieetti käyttää rasvanaan mekeinpä ainoastaan oliiviöljyä, muut rasvahapot tulevat kasviksista, hedelmistä sekä lihoista (mm. kala). Minne Oliiviöljyn ylistys on jäänyt ?
    Siinähän monityydyttymättömiä on vain n. 11%, tyydyttyneitä 14%, loput 68% kertatyydyttymättömiä. Eihän välimerenruokavaliossa voi saada mitenkään omega-6 ja omega-3 suhdetta 1:5 puhumattakaan vielä 1:2:sta.

    Välimeren alueella aurinkoa tulee D-vitamiinista. Onko se määräävä tekijä ?

    Toisaalta eskimot elävät pohjoisella pallonpuoliskolla jossa D-vitamiinia ei paljoa ole mutta kylläkin kalarasvoja (EPA,DHA).

    Kumpikaan ei ole kuullut rypsiöljystä, mutta voista kylläkin. Mitä näyttöä rypsiöljyn terveellisyydestä on (Mikä taho pumppaa rypsiöljyä terveelliseksi) ?

    Monessa luonnon marjoissa, sekä kasviksista omega-3/omega-6 suhde on 1-3:1. Eli sitä kautta saa suhdetta paranemaan(ja saa samalla muitakin aineita). Ei tarvita rypsiöljyä sen korjaamiseen...

    VastaaPoista
  36. Minua epäilyttää rypsiöljyn terveellisyys. Nykyisin käytössä oleva rypsiöljy on pitkän jalostuksen ja tuotekehittelyn tulos.

    Kiinnostuin ravitsemuksen vaikutuksesta terveyteen nuorena likkana, joskus 70-luvulla. Luin kaikkea ravitsemuksesta, mitä vain käsiini sain. Pitää sanoa, että tosi alkeellista oli tuon ajan tieto, mutta yhden asian rypsiöljystä muistan. Sitä eis suositeltu ihmisravinnoksi, koska siinä oli sydämelle haitallista erucahappoa. Samalla harmiteltiin, että näin ovat asiat. Rypsi kun muuten olisi niin hyvin sopinut meille suomalaisille. Siinä olisi muuten ollut niin mainio rasvahappokoostumus ja sitä olisi voinut Suomessa niin hyvin kasvattaa.

    Rypsistä on niiden päivien jälkeen määrätietoisella jalostustyöllä onnistuttu saamaan erucahappo pois (niin ainakin väitetään...), mutta ei se silti välttämättä terveellistä ole.

    Muistan hyvin senkin, kun ensimmäinen täysin rypsiöljypohjainen pöytämargariini lanseerattiin kauppoihin. Kultarypsi se taisi olla nimeltään, ja sitä pidettiin ravitsemuksen riemuvoittona. Olivathan ne aikaisemmatkin kasvismargariinit toki terveellisempiä kuin se paha voi (näin väitettiin), mutta niiden pääraaka-aineet piti tuoda ulkomailta. Rypsi oli KOTIMAINEN, ja nyt vihdoin viimein oli keksitty tekniikka, jonka avulla siitä saisi levittyvää margariinia (ihmetellä vaan sopii, millainen tekniikka). Oi ihanuuksien ihanuus!

    En usko siis ollenkaan, että rypsiöljy on otettu käyttöön siksi, että se on terveellistä. Epäilen, että siitä on yritetty saada 80-luvun tiedon valossa mahdollisimman hyväksyttävää, koska se on haluttu ottaa käyttöön taloudellisista syistä. Kun tässä on jollain tavoin onnistuttu, sitä on alettu markkinoida ihmeitä tekevänä terveysöljynä. Rypsiöljyä on haluttu markkinoida ja jalostaa jo hyvin pitkään, jo ennen kuin se oli edes niin "terveellistä" kuin se nyt on.

    Yksi äiti

    VastaaPoista
  37. Matti Tolonen kirjoitti pojanpoikansa kotitalouden oppikirjasta::

    "Oppikirja pitäisi päivittää pikaisesti ja kirjata siihen mm. että suomalaiset potevat yleisesti D-vitamiinin puutetta, koska emme saa tätä välttämätöntä vitamiinia riittävästi auringosta emmekä ruoasta (vrt Skotlannin hallituksen uusi opas). Toiseksi, ruokapyramidi pitäisi uudistaa (no, se tapahtunee sitten vuona 2012).

    Koulukirjoilla on iso vaikutus. Lapsille ja nuorille on helppo syöttää kaiknenlaista puppua, koska heillä ei useinkaan ole mahdollisuutta tarkistaa tietoa, eivätkä he myös epäile, että koulu heille valehtelisi.

    Omalla kotitaloustunnillani joskus kauan sitten oli kerran opetusharjoittelija, joka piti ravitsemusoppia siitä, kuinka vähän rasvaa ihminen oikeastaan tarvitsee. Se oli kuulemma noin 30 grammaa. Havainnollistaakseen asian, hän näytti meille pientä voinokaretta, hyvin vaatimatonta juustömöykkyä sekä pientä teevadillista pähkinöitä havainnollistaakseen, miten helposti päivän rasvakiintiömme täyttyy.
    Se oli 1970-lukua. Silloin vasta alettiin puhua hyvistä ja pahoista rasvoista, ja kouluruoan kanssa oli vielä oikea voinappi.

    Opetusharjoittelijan havaintoesitys oli tehokas. Yhdessä muutaman muun tekijän kanssa se laukaisi minussa tilan, jonka nyt tiedän olleen ortoreksia-niminen syömishäiriö. Laskin nauttimani "piilorasvan" jokaisesta juomastani maitolasillisesta. Jätin voinapin ottamatta, ettei rasvakiintiöni kuluisi siihen. Harmittelin, että vanhempieni laittama ruoka oli aina niin rasvaista. Valistin ja ärsytin kotiväkeäni...ja olin liian laihakin.

    Kotitalousopetus on merkittävä vaikuttaja nuorten elämässä. Koululaiset yleensä pitävät tästä aineesta paljon, ja uskovat helposti kaiken, mitä sen tunneilla sanotaan,, sekä hyvän että vähemmän hyvän.

    Toivottavasti myös kotitalousopettajat seuraavat tätä blogia. Heillä olisi hienoja mahdollisuuksia vaikuttaa,

    Yksi Äiti

    VastaaPoista
  38. Huomaan itsekin joskus, että savu saattaa alkaa nousta korvista puhuttaessa tärkeästä aiheesta, joka on sydäntä lähdellä. Hermon menettäminen ja hyökkäävyys ei kuitenkaan auta sanoman perillemenossa, jokainen on varmasti kyllästynyt eri alojen besserwissereihin.
    Intohimoisten karppaajien (koko nimike on itse asiassa harhaanjohtava, ja täydellinen oxymoron - kyseessähän on nimenomaan hiilarien eli 'carbs' vähentäminen, joten todenmukaisempi nimitys olisi 'prottaaja'.. VHH on minusta hyvä nimi, siinä ilmaistaan selvästi, mistä kyse) puheissa on todella sellaista agressiivisuutta ja ylimielisyyttä, että ei rohkaise ainakaan keskusteluun tai kommunikointiin. Ehkä se sitten onkin tarkoitus... tällaisen kuvan olen saanut muutaman fanaatikon kanssa.
    Toista osapuolta ei olla valmis kuuntelemaan ollenkaan, eikä mitään omasta näkökulmasta poikkeavaa... itselleen ihminen tällä hallaa tekee ennen kaikkea.
    Samaan pystyvät kyllä oikeauskoiset vegaanitkin
    ;)

    Minulla ei ole mitään Mikael Fogelholmia vastaan, sen kummemmin kuin Pekka Puskaa tai muutakaan virallista 'valistajaa'. Onnekseni sain asua rasvavalistuneiden vanhempien kodissa - isäni, kelpo terveyterroristi, oli lukenut jo vuosikymmeniä sitten Suomen Kuvalehden jutun margariinin valmistamisprosessista. Siinä margistehtaan insinööri totesi margariinin täysin ihmisravinnoksi kelpaamattomaksi mikroskoopin antaman kuvan mukaan. Tämän takia margariini oli sitten meillä aina kielletty!
    Ihmettelen, miten Mikael F. ei ole tietoinen margariinin sopimattomuudesta ihmisen fysiologialle, eikä kai koko juttua ole ikinä lukenut?!
    Toki margariinin valmistuksessa on tapahtunut suuria muutoksia neljänkymmenen vuoden aikana, mutta en ole edelleenkään vakuuttunut, että keinorasvat olisivat edelleenkään sen parempia kuin aito voi. Elimistöä ei voi huijata.

    On jotenkin hupaisaa, kun sekä THL että useat vegaanit suosivat prosessoituja tuotteita, ts. korvikkeita, jotka on muotoiltu ja naamioitu näyttämään alkuperäisiltä. Margariinia, soijanakkeja/pyöryköitä, soijamaitoa... Itsekin nuorena joskus sorruin 'terveys'ruokiin, eli soijatuotteisiin. Never again!
    Sodan aikana korvikkeita tehtiin, koska alkuperäisiä ei ollut, nykyisin korvikkeet ovat trendikkäitä. Niissä on myös valtavat voitot, joten totta kai niitten puolesta lobataan!
    Jos enemmistö kansalaisista alkaisi suosia oikeita ruokia, niin elimtarviketeollisuus (josta ns terveyssektori on iso osa) menettäisi voittojaan ja sen olisi muunnettava strategiaansa.

    VastaaPoista
  39. "Miksi VHH-ihmiset esiintyvät chateissään niin uhoavasti, aggressiivisesti ja jopa uhkaavasti?"

    Jos vuosikausia on minua hoidettu II-tyypin diabeetikkona aivan päin mäntyä, niin
    onko ihme jos suututtaa? Onhan kyseessä sentään oma henkeni!

    VastaaPoista
  40. Kysymys Matti Toloselle. Onko mielestäsi jotain vaaraa jos VHHlainen (vähän tai ei ollenkaan omega-6 syövä) syö runsaasti kalaöljyä? Verenvuotoherkkyys, huimaus...???

    VastaaPoista
  41. NarnianGirl, eikö Rasvaaja olisi parempi termi? Suuri osa karppaajista myöntää, että isoin ravinneryhmä on rasva. Proteiini monesti samoissa prosenteissa kuin virallisterveellisellä. Edes karppaajien mielestä korkeaprotskunen ruokavalio ei ole kovin paras vaihtoehto. Ruotsalaiset sentään käyttävät paljon parempaa termiä, LCHF, Low Carb High Fat.

    VastaaPoista
  42. "On jotenkin hupaisaa, kun sekä THL että useat vegaanit suosivat prosessoituja tuotteita, ts. korvikkeita, jotka on muotoiltu ja naamioitu näyttämään alkuperäisiltä. Margariinia, soijanakkeja/pyöryköitä, soijamaitoa..."

    Tätä olen ihmetellyt itsekkin. Työskentelen kaupassa ja kerran kassalle pamahti pari vegaania ostoksineen. He lastasivat hihnan täyteen soijajuustoja yms. korvikkeita. Vilkuilin siinä huvikseni tuoteselosteita ja totesin arvanneeni oikein: ne olivat pitkiä kuin nälkävuosi. Ei tulisi itselleni mieleenkään syödä moisia.

    VastaaPoista
  43. Vaikka Fogelholm ei aikonut lukeakkaan niin vastaan silti kysymykseen. Siis miksi VHH-ihmiset esiintyvät chateissään niin uhoavasti, aggressiivisesti ja jopa uhkaavasti? Siihen on ERITTÄIN SELVÄ SYY: Puskan/Fogelholmin laitoksen ohjeiden vaikutuksesta edelleenkin joka ikinen päivä 8t päivässä diabeteshoitajat ruokaohjeineen neuvovat potilaitaan kohti pillerihelvettiä ja 15v ennenaikaista kuolemaa.

    VastaaPoista
  44. Kiitos Fogelholmille hyvästä kirjoituksesta. Karppien selitykset kiukkuisuuteen ovat kiintoisaa luettavaa. Kommentit kyllä valaisevat monien karppaajien tuntoja ja antavat inhimillisen selityksen vihalle. Ehkäpä vihoissaan tulee sanottua kärkevämmin ja yleistävämmin kuin on tarkoitus. Esimerkiksi yllä oleva kirjoitus. Jos olisin diabeteshoitaja, varmaankin loukkaantuisin.

    Veikkaan, että kuka tahansa yksilö provosoituu olettavista yleistyksistä oman "ryhmänsä" perusteella, etenkin jos samalla on oletuksen pohjalta laitettu "sanoja suuhun tai arvoja tai mielipiteitä päähän", puhumattakaan vakavista syytöksistä.

    VastaaPoista
  45. kuka nyt ei olisi vihainen kun huomaa tulleensa kunnolla kusetetuksi tai oikeastaan täydellisesti! naperosta aikuisikään asti!!!

    VastaaPoista
  46. MIKSI KARPIT OVAT VIHAISIA??? TÄHÄN MIELIPITEESEEN ON ERITTÄIN HELPPO YHTYÄ "Siihen on ERITTÄIN SELVÄ SYY: Puskan/Fogelholmin laitoksen ohjeiden vaikutuksesta edelleenkin joka ikinen päivä 8t päivässä diabeteshoitajat ruokaohjeineen neuvovat potilaitaan kohti pillerihelvettiä ja 15v ennenaikaista kuolemaa"

    VastaaPoista
  47. Kommentteja Fogelholmin kirjoitukseen:

    Kohta 1.

    Fogelholm puhuu vaihtokaupoista, mutta hänelle kelpaa vaihtokauppana ainoastaan tyydyttyneen rasvan vaihtaminen tyydyttymättömään. Samaan tulokseen päästäisiin myös vaihtamalla hiilihydraatteja rasvaan.

    Kohorttitutkimuksissa, kuten Fogelholmin viittaama Jakobsen 2009, ei tutkita rasvan vaihtoa, vaan pelkästään erilaisten rasvojen tilastollista yhteyttä terveyteen.

    Interventioissa kokonaisuutena rasvan vaihdon vaikutus on aika lailla olematon. Fogelholm pelkästään valikoi lähteitään omaa politiikkaansa painottaen. Esim. mainittu Mozaffarian on ottanut mukaan suomalaisen mielisairaalatutkimuksen, joka oli todella heikkolaatuinen.

    Kirjoittelen muutaman päivän sisään (jos ehdin) blogiini kattavamman artikkelin ainakin neljästä eri rasvainterventioiden meta-analyysistä. Siitä tulee ilmenemään, ettei kokonaisuus ole todellakaan niin yksiselitteinen, kuin Fogelholm antaa ymmärtää.

    Kohta 3.

    Fogelholm puhuu ainoastaan julkaisukynnyksestä, mutta aiheeseen liittyy muitakin tekijöitä kuten rahoitus ja politiikka. Eikös Kuopion yliopiston rehtori Matti Uusitupa vasta äskettäin todennut, että vhh-ruokavalio on jo lähtökohtaisesti niin huono juttu, ettei sitä kannata tutkia?

    Kohta 4.

    Nettikommentointi on aina huonotasoista, oli aihe mikä tahansa. Fogelholm haluaa ottaa silmätikuksi jonkin itse määrittelemänsä ryhmän. Kyllä viha on mielestäni tiettyyn rajaan asti ihan ymmärrettävää. Monet ihmiset ovat pilanneet terveytensä terveysauktoriteettien antamien puutteellisten ravitsemussuositusten ja muiden ohjeiden vuoksi. Itse en onneksi ehtinyt.

    Voidaan miettiä myös käyttäytymistä tv:n keskusteluohjelmassa, A-talkissa. Siellä yritettiin asettaa yhtä keskustelijoista huonoon valoon kalaöljykaupan vuoksi, mutta mitään ei kuitenkaan mainittu toisen keskustelijan historiasta margariinimainonnassa...

    VastaaPoista
  48. "Toisaalta eskimot elävät pohjoisella pallonpuoliskolla jossa D-vitamiinia ei paljoa ole mutta kylläkin kalarasvoja (EPA,DHA). "

    Itse asiassa perinteinen inuiittien ravinto sisälsi runsaasti D-vitamiinia. Nyttemmin inuiitit ovat länsimaistuneet mitä ravintoon tulee, joka on tuonut mukanaan mm. D-vitamiinin puutoksen. Tautiluvut ovat myös kasvaneet, mm. syövät ja sydän-ja verisuonitaudit.

    Kari

    VastaaPoista
  49. Hieman jatkoa Jarin kommentteihin.

    Kohta 1: Tyydyttyneen rasvan vaihtaminen hiilihydraatteihin on terveydelle epäedullista. Mutta siihenhän juuri ravitsemussuositukset ovat viime aikoina pyrkineet. Pitäisikö olla tyytyväinen? Toivotaan, että uusissa suosituksissa nähdään muutosta toiseen suuntaan.

    Kohta 3: Kuopion koulukunta - Uusitupa, Gylling, Schwab ym. - on julkisesti todennut, että VHH-tutkimuksia ei voi tehdä, koska tutkimuseettinen neuvosto tuskin antaisi lupaa tutkimukselle. Tämä siis kysymättä neuvoston kantaa. Tämä siitä huolimatta, että ulkomaisissa tutkimuksissa on VHH todettu turvalliseksi pitkäaikaisestikin noudatettuna. Tämä siitä huolimatta, että tyydyttynyt rasva on todettu sydänterveyden kannalta neutraaliksi. Ja tämä siitä huolimatta, että tuhannet ihmiset noudattavat vapaaehtoisesti VHH-ruokavaliota, joten aineistosta ei ainakaan olisi pulaa. Kamalaa kuppikuntaisuutta.

    Kohta 4: Kuten aiemmin monessa kommentissa tullut esille, monet ovat pettyneet viralliseen terveydenhoitoon ja ovat omakohtaisesti huomanneet pystyvänsä hoitamaan sairauttaan VHH:n avulla paremmin. On todella pöyristyttävää, että tällainen tosiasia pyritään sivuuttamaan täysin virallisen lääketieteen ja ravitsemustutkimuksen taholta. Kyse on paitsi lukuisista inhimillisistä tragedioista, myös valtavista summista yhteiskunnan varoja, joita surutta tuhlataan. On myös surkuhupaisaa nähdä näiden tutkimuskuppikuntien puuhastelevan kaikenlaista omaa pientä kivaa, mutta VHH:hon ei voida koskea pitkällä tikullakaan. Kun ihmisten omakohtaiset kokemukset pyritään julkisesti mitätöimään ja itsepintaisesti kieltäydytään oikeasti tutkimasta VHH:ta, niin kommenttien tasoa ei tarvinne ihmetellä.

    Monet VHH:ta noudattavat ihmiset ovat oikeasti kiinnostuneita terveydestään, ja myös seuraavat aktiivisesti, mitä ravitsemustutkimuksessa tapahtuu. 'Luottakaa suomalaisiin asiantuntijoihin' aneli Pekka Puska A-talkissa. Ainakin omakohtaisesti auktoriteettiusko on rapissut hyvin tarkkaan kun kuuntelee näitä lausuntoja. Esimerkkejä:
    - Uusitupa (radiohaastattelussa): 'Tyydyttyneiden rasvojen haitallisuus osoitettiin aukottomasti jo 60-luvulla suomalaisessa mielisairaalatutkimuksessa'.
    - Puska MOT-ohjelmassa viittasi seitsemän maan tutkimuksen tuloksiin. Sekin tutkimus on ammuttu alas jo kauan sitten niin perusteellisesti, että miten PP voi enää häntä otettavan vakavasti missään suhteessa.

    VastaaPoista
  50. Tottakai olen vihainen. katson että THL suosituksineen , jotka minä kunnon kansalaisena seurasin yli 20 vuotta, johti siihen että minulla puhkesi liuta sairauksia....nyt VHH lla ja pikku hiljaa saan elämäni takaisin.

    VastaaPoista
  51. Kysymys enää kuuluukin miten nämä herrat (Puska, Uusitupa ja monet muut "alan asiantuntijat") saadaan vastuuseen. Nyt on todettu, että on puhuttu potaskaa oman egoa ja uraa pönkittämään.

    Voivuoria on käsitelty kuin ongelmajätettä ja hintaa dumpattu. Nyt olisi korvausten aika. Valio saisi ainakin ryhdistäytyä ja ottaa rasvan taas markkinointiin mukaan. Voisipa vetää markkinaoikeuteen myös näitä kolesterolitukoksen ehkäisijöitä vääristetystä mainonnasta.

    FF

    VastaaPoista
  52. Teme:
    "Monessa luonnon marjoissa, sekä kasviksista omega-3/omega-6 suhde on 1-3:1. Eli sitä kautta saa suhdetta paranemaan(ja saa samalla muitakin aineita)"

    Näinköhän, juurihan Tri Tolonen valisti kuinka rypsiöljyllä suhde 1:2 onkin imeytymisen takia biologisesti (=todellisesti?) luokkaa 1:20. Tässä valossa esim. porkkanan noin 1:11 (ei biologinen) saa aivan uudet mittasuhteet. Ja en kehota edes katsomaan mitä auringonkukansiemenet tai monet pähkinät saavat arvoikseen...

    -xx

    VastaaPoista
  53. jag kirjoitti
    "On myös surkuhupaisaa nähdä näiden tutkimuskuppikuntien puuhastelevan kaikenlaista omaa pientä kivaa, mutta VHH:hon ei voida koskea pitkällä tikullakaan"

    VHH-tutkimukseen tuskin olisi vaikea löytää vapaaehtoisia. Varsinkin jos SYSDIETIN tapaan sapuskat kustannettaisiin!
    Itse allekirjoittaisin vastuuvapauspaperin epäröimättä. ;)

    Luonnollisesti tutkimus ajoittuisi 2012 suositusten jälkeiseen aikaan, paljon ehtii tapahtua...

    Kuppikuntien puuhastelua, :).

    VastaaPoista
  54. -XX:

    katoppa finelin www.fineli.fi sivuilta rasvahappojen suhde marjat: omega-3/omega-6>1 mm. mustikka, puolukka, mansikka, karpalo, vadelma....

    Kasvikset:omega-3/omega-6>1
    nauris, lanttu, kesäkurpitsa,kaalit, salaatit,
    (esim kiinankaali omega-3 7:1 omega-6)....

    Hauska juttu:
    Juustoista esim. Cheddar

    VastaaPoista
  55. Fogelin lisäkommentti:"Ensiksikin Ranskan uusissa suosituksissa lukee selvästi, tyydyttyneen osuudeksi ehdotetaan alle 12 %. Lisäksi paperissa sanotaan, että tyydyttymättömän osuudelle on laadittava alaraja, jotta sydänterveydelle riskiä aiheuttavan (”atherogenic in excess”) tyydyttyneen rasvan saanti ei nouse liian suureksi"

    Kummallisesti eri ihmiset lukevat eri tavalla. Mielestäni kyseinen suositus perusteli pufan rajoitusta, sillä, että estettäisiin liiallisen pufan/omega-6 aiheuttamat haitalliset sivuvaikutukset.

    He tosiaan ovat ottaneet sen kannan, että liiallinen pufien käyttö tai niiden 3/6 -epätasapaino kerryttää elimistöön haitta-aineita, jotka aiheuttavat vaikka mitä

    "Recommendations for this FA have steadily increased since being established as essential.
    Subsequently an international debate arose, suggesting that the proposed needs were
    overestimated in epidemiological studies due to a lack of accurate measurements of n-3 PUFA
    intakes, and in clinical studies due to the lack of n-3 PUFA intakes. However, in animals, the
    addition of alpha-linolenic acid to diets deficient in linoleic acid reduced the specific requirement
    of linoleic acid by limiting the signs of deficiency and the observed impairment of growth.

    ...The need to specify the minimum physiological requirement of linoleic acid is also aiming to limit the
    imbalance between the two PUFA families when consumption of n-3 PUFAs is low (alphalinolenic
    precursor and long-chain derivatives). Indeed, this imbalance is detrimental to the
    synthesis and availability of n3 LC-PUFAs (EPA and DHA) and to their incorporation into the
    tissues, which could accentuate physiological disturbances and contribute to the occurrence of
    pathologies such as neuropsychiatric disorders, cardiovascular diseases, inflammatory
    diseases, diabetes and obesity. In this context, a linoleic acid/alpha-linolenic acid ratio below 5
    is generally accepted."

    VastaaPoista
  56. Tämmönen itsestäänselvyys; VHH ei ole kaupallisesti kannattava.

    Raisio, Fazer, Unilever, Nestle, Kelloggs, Cocacola, Danone, leipätiedotus, makeisyhdistys, kuitu- ja selluloosa ry etc. ad nauseam.

    Kukapa rahoittaisi? Meidän kaikkien Valtio? Adressi ministeriöön, me vaadimme vastinetta verorahoillemme? (Emme rasita terveydenhuoltoa, säästyneet rahat on käytettävä haluamallamme tavalla! Kjähkjäj!)

    Kookosöljyn tuottajat Filippiineiltä! Wisconsinin osavaltio, Yhtyneet rasvan- ja proteiinintuottajat, Oy Vihannes Ab?
    Valio? Camembertin kreivi?

    Tankkilaivat rahtaamaan kookosöljyä länkkäreille! :)

    VastaaPoista
  57. Fogelholmin ja Puskan aika on menossa auttamattomasti ohi! hyvä niin... uudet tuulet puhaltavat ja vanhat jäärät on nytten niin heikoilla noitten viimeisimpien näyttöjensä kanssa,että paluuta ei enää ole!

    VastaaPoista
  58. Nöyrä kiitos todella upeasta kommentoinnista koko porukalle! Teen taas tänään kaikkeni, jotta saisin ystäväni Pekka Puskan luovuttamaan edes 5 minuuttia kiireisestä aikataulustaan, käydäkseen läpi mitä porukka täällä kirjoittaa ravinnosta. Pitäkää peukkuja, että Pekka suhtautuu kirjoituksiin avoimesti ja välittää meistä suomalaisista niin paljon, että se näkyy hänessäkin ajatuksen tasolla muutoksena. Ei muuta tällä erää. Jatketaan töitä.

    VastaaPoista
  59. Edellisessä kommentissani kyselin tietenkin rahoitusta VHH-tutkimukselle.

    Tiede-lehden kolumnisti Marko Hamilo aiheesta,

    http://www.tiede.fi/blog/2010/09/19/ravintosuositukset-ovat-vaarassa

    VastaaPoista
  60. Rasvakeskustelu mutta siihen liittyy tärkeänä myös hiilihydraatit. Johan nyt kuultiin sivulauseena, että huonot hiilarit ovat jopa pahempia kuin on luultu.
    Vielä kun osattaisiin ymmärtää, ettei kaikille sovi myöskään viljatuotteet, vaikkei keliakiaa olisikaan.

    Minulta on muutama ihminen kysynyt, miten oikein laihduin. En siis itse ole siitä hehkutellut, koska suurin osa tutuista kärsii lihavuudesta. Kerroin ihan nätisti, että vähensin hiilihydraatteja ja pääsin samalla vatsavaivoista kokonaan eroon, myös ummetuksesta, jonka pitäisi pahentua ilman leipätuotteita.

    Minulle naurettiin päin naamaa ja sanottiin kiihkouskovaiseksi. Syömisiäni arvostellaan jatkuvasti ja porukat on huolissaan kun syön voitakin. Kukaan ei tunnu huomaavan sitä, että leivän ja muun hiilarin tilalle on tullut kasviksia. Rasvaa en enää pelkää, enkä tunne -enää- syyllisyyttä voin käytöstä. Terveysalan tuttukin huomauttaa, että saanko nyt tarpeeksi hiilihydraatteja noista vihanneksista?! Hänellä itsellään on todettu korkea kolesteroli ja hän aikoo vähentää munien syöntiä. Kysyin kuinka usein hän sitten munia syö, "noo, itseasiassa ehkä kolme kertaa vuodessa + leivoksissa oleva". Eli onko hän siis niin herkkä munalle, että kolesteroli nousee munan näkemisestäkin, heh?
    Olemme siis hiukan yli nelikymppisiä naisia.

    Kuinkahan monta vuotta söin vain sipaisun kevytlevitettä ja alle 10% juustoa, kevytkermaketta kastikkeisiin? Paino vaan nousi. Vatsavaivoihin neuvottiin aina lisää kuituja ja niinpä söin lisää ruisleipää ja kuituja. Ripulikohtaukset ja ummetus vuorotteli. Kun suoli ei viikkoon toiminut niin oli pakko alkaa käyttää ulostelääkkeitä. Tutkittiin keliakia, ei ollut. "Lisää vaan kuituja".

    Lääkäri suorastaan ahdistui kerrottuani hiilareiden vähentämisestä ja oloni paranemisesta ja yritti väen väkisin ohjata ravintoterapeutille. Nauroin ja sanoin, että en kai minä nyt taas halua lihota ja alkaa röyhtäillä ja piereskellä. Aika surullista.

    Lääkäri tietysti taas kolesterolit halusi mitata. Arvot mitä parhaat mutta silti pitäisi sinne ravintoterapeutille ilmoittautua, pöh.

    Nyt myös mieheni on saanut muutamat ylikilot pois (tekee ruumiillista työtä )ja yksi lapsistani on myös huomannut hiilarien lihottavan helposti. Emme ole painostaneet mutta olemme asioista keskustelleet. Tästä syystä hän on paremmin opetellut syömään vihanneksia. Motivaatio! Karkeista hän ei ole koskaan tykännyt, eikä lipitä limujakaan. Leipää kyllä meni ja runsaasti.

    Vanhin poika on vielä niin koulun terveysopin käännyttämä, että aiheuttaa välillä kohtauksen jos näkee minun käyttävän voita ruuassa. Saan kuulla kunniani siitä kun rasva on niin vaarallista, että sydänhän siitä sairastuu. Pyydän aina katsomaan vartaloani ja muistelemaan vatsakipujani, joista kaikki sai kuulla joka ilta. Pikkuhiljaa hänkin on päässyt rasvakauhustaan eroon.

    Tuttavapiirissä on syömishäiriöisiä ja kaikilla on nimenomaan rasvakauhu. Aika pidättyväisesti ja rauhallisesti pitää puhua ja joka sanassa kieli keskellä suuta.

    Myös vanhempiani on kiinnostanut laihtumiseni. Toki kerron myös vatsavaivojen häviämisestä. Vanhempani eivät ole lihavia mutta muita vaivoja on riittänyt + diapetesta on ollut uhkana. Nyt hekin pikkuhiljaa ovat jättäneet leipää vähemmälle ja sen vähän leivän päälle laittavat, voita. Ei enää kevytrasvoja. Pelko rasvaa kohtaan on heilläkin hävinnyt. Ja kyllä, voidaan puhua suoranaisesta rasvan pelosta. Sitä se oli.

    VastaaPoista
  61. Kirjoitin tuon pitkän pätkän.

    Olin tuote-esittelijänä pari vuotta sitten. Myin runsaasti tuotteita lauseilla: "nyt 20% vähemmän rasvaa". "Tässä on rasvaa vain x%". "Tämä tuote on loistava välipala koululaiselle ja treenin jälkeen".
    Näin minua ohjeistettiin ja olen hyvä myyjä. Itse en kuitenkaan moisia tuotteita enää syönyt.

    Enimmäkseen tuotakin "turhaketta" ostivat selkeästi ylipainoiset ihmiset, "kun siinä on niin vähän rasvaa". Sainhan tuotteen myytyä lähes terveystuotteena. On kuitua ja ja ja ei ole rasvaa niin paljon kuin jossain muussa tuotteessa.

    Palkkahan juoksi ja kiitosta tuli yritykseltä.

    Hammaslääkäri on tyytyväinen kun en enää syö parin tunnin välein. Ei siis enää niitä välipaloja edes leipänä.

    VastaaPoista
  62. Hesarin yleisönosastossa psykologian tohtori kertoi vaimostaan joka huolehtii 5.5:n kolesteroliarvostaan, tohtori tokaisi uskovansa että raja-arvoista huolehtimisen aiheuttama stressi tappaa enemmän kuin kolesteroli!
    (mainitsi vaimolleen, ettei arvo ole ikäiselleen naiselle korkea, ja että raja-arvot ovat viitteellisiä... Eikös raja-arvon perusteella määrätä statiineja, jotka eivät ole viitteellisiä?)

    Kuinka moni stressaakaan, kun aamulla jäi täysjyvä syömättä! Ahdistuksen aiheuttama ummetus laitetaan riittämättömän kuidun saannin piikkiin!

    Entäpä se täysrasvainen juustonkannikka, tekee myyräntyötään elimistössä, syöpäkasvaimen esiasteet riehaantuu. Ahdistaa!

    Tunnollinen veronmaksaja ahdistuu tulevasta, pitäisi noudattaa suosituksia, ettei vanhana kuormita sairaaloita ja vanhainkoteja. Kuolisi suorilta jaloilta, työtä tehdessä! Ahdistaa, jos ei kykenekään!

    VastaaPoista
  63. Kiitos Christer suuresti, että toimit sosiaalisessa mediassa sillanrakentajana! Todella tärkeää työtä

    VastaaPoista
  64. Teme: Katsoinkin nuo ennen kirjoittamistani. Pointti oli lähinnä siinä, että esim. terveellisenä pidetty porkkana onkin yht'äkkiä vaarallinen, jos aletaan tuijottamaan Omega 6:3 suhteita kuin piru raamattua (ei nyt sulle osoitettu vaan yleisesti).

    Mansikkahillolla on muuten suhde 1:1 ja omenalla huonompi 4:1, näin...

    -xx

    VastaaPoista
  65. Folgelholmilla ja Puskalla näyttäisi olevan sokea piste suhteessa kalaöljyyn ja muihin ravintolisiin. Johtuneeko kiinnostuksen puutteesta vaiko kielipelistä, en tiedä.

    MF ei usko että tyydyttyneilläkään öljyillä olisi itsenäsitä terveysvaikutusta. Kyllä niillä voi olla, ja joillekin esim. sydänpotilaille se voi olla "valtava", kuten asiantuntijat sanovat kommentoidessaan uutta dilatoivaa kardiopatiaa sairastavien potilaiden vuoden kestänyttä supplementaatiota kalaöljyllä.

    Tulokset raportoitiin ja niitä kommentoitiin äsken Kaliforniassa San Diegossa pidetyssä kongressissa (Heart Failure Society of America 14th Annual Scientific Sessions, 13–16.9. 2010). Kalaöljyä saaneet potilaat tarvitsivat verrokkeja vähemmän sairaalahoitoa (15 % vs 40 %). "Nämä tulokset, yhdistettynä GISSI-HF-tutkimukseen, osoittavat, että kalaöljyn vaikutukset ovat todellisia ja ne parantavat vasemman kammion toimintaa. Vaikutustapa voi liittyä tulehduksen ehkäisyyn", kommentoi kardiologi Stephen R. Goldsmith, Director, HF Program, Hennepin County Medical Center, Minneapolis, USA.
    Lue lisää suomeksi

    VastaaPoista
  66. -xx:

    pointti olikin siinä että muutenkin terveelliseksi luullut kasvit + marjat tasapainoittaisivat omega-6 kuormaa ilman mitään rypsiöljyjä....

    Porkkanan GI onkin aika korkea, eihän sitä voi syödä :)

    Kysymys onkin siitä, mitä arvostaa ruokavaliossaAN, HH, prot, rasva, matala GI, Omegat, vitamiinit, antioksidantit etc...

    VastaaPoista
  67. "Fogelholmin ja Puskan aika on menossa auttamattomasti ohi!"

    Jaa miten niin ja millä saralla? Mielestäni asioita käydään sentään läpi aika avoimesti. Ko herrat pyrkivät toimimaan yhteisen tavoitteen eteen parhaansa mukaan. Vähän henkilökohtaisuuksiin menevää hyökkäystä tässäkin. Tarkoituksena...mikä?

    Skeptikon blogikirjoitus on mainio!

    VastaaPoista
  68. En oikein ymmärrä millä perusteilla joku voi Puskaa ja Fogelholmia hirveästi puolustella. Tyydyttynyttä rasvaa mollataan yhtä lailla vieläkin vaikka ihan televiisiossa joutuivat myöntämään, että mitään näyttöä ei ole.

    Nyt on sitten sama propaganda menossa tyydyttyneen korvaamisesta monityydyttymättömillä. Ja aivan samoin ohuin eväin.

    On se kumma jos on pari kyseenalaisesti tehtyä tutkimusta niin heti alkaa näyttöä löytyä. Mutta kun on monia tutkimuksia jotka perustuvat satojen eri tutkimuksien analysiointiin niin nämä ei sitten vakuuta. Myös niitä kasvisöljyjen/omega-6 haittoja (aiheuttaa mm. syöpää ja muuta kivaa)löytäneitä tutkimuksia on huomattava määrä.

    Tämä menee ihan farssiksi koko homma. Kuka voi ottaa Puskaa ja muita vakavasti tällaisen jälkeen. Vielä kun on ollut kaiken maailman muita hölmöilyjä rokotteiden ym. kanssa.

    VastaaPoista
  69. 'Henkilökohtainen mollaaminen' ei ole tarkoituksenmukaista, ketään kohtaan. Mutta kun tutkija omalla nimellään on esittänyt painavia näkemyksiä ja mutenkin toiminut auktoriteettiasemassa, totta kai hänen näkemyksiään kritisoidaan avoimesti ja häneen viitataan nimellä.
    Miten sitten pitäisi toimia - viitata epämääräisesti 'THL:n anonyymiin tutkijatahoon'?

    VastaaPoista
  70. Christer, on hieno homma, että myös Fogelholm on lukenut joitain kommentteja ja laittanut lisäyksiä. Vielä hienompaa olisi, jos hän mahdollisuuksien mukaan jatkaisi keskustelua. Tästä nyt jää maistumaan vähän tämmöinen "hit and run" isku. Kiitokset Chrisu, että olet saanut kuitenkin jo tämmöisen keskustelun aikaiseksi.

    VastaaPoista
  71. Teme: "pointti olikin siinä että muutenkin terveelliseksi luullut kasvit + marjat tasapainoittaisivat omega-6 kuormaa ilman mitään rypsiöljyjä...."

    Toki (porkkanaakin terveellisemmän?) paistetun pekonin 10:1 Omega-suhteeseen kannattaa muutama kourallinen marjoja syödäkin.
    Eiköhän tämä omalta osaltani ollut kuitenkin tässä.

    -xx

    VastaaPoista
  72. Hienoa, että Fogeli perui puheensa ja osallistui. Lisää vaan kommenttia, Mikael. Tappele vastaan, prkl! :)

    Christer tosiaan lunastaa puheitaan sillanrakentajana toimimisesta.

    Henkilöön puuttumisesta sen verran, veronmaksajana, osakkeenomistajana kansalaisella on oikeus ja velvollisuus testata palkollisensa pätevyys. ;) Asiallisesti ja perustellen toki.

    Itse tykkään pienestä vit... piruilusta, otan vastaan ja annan.
    Joskus osuu hieman sivuun, hyvä heitto ansaitsee paikkansa kuitenkin...

    Toisaalta itseironia ymmärretään helposti väärin. Terveisiä 'etulinjassa raatavalle tk-lääkärille'! :)

    VastaaPoista
  73. "ruususen unesta" HERÄTYStalkoot
    -keskustelupuntari kohti kehittävää H A A S T E T T A osa 1

    "Ymmärrysvajeen tie" ei voi jatkua ilman että kansan elinvoima hiipuu. Pyydän anteeksi tekstin määrää, mutta hyvä tarkoitus on Suomen aika koittaa, viel.

    . . . pienen tutkailun jälkeen totesin hiljaa itsekseni thl-tv-illan jälkeen, että kylläpä kevyin eväin Suomen kansan terveydenhuollon piireissä on ymmärretty vastuunkanto, asiantuntijajohdon ja pääjohtajan vastuu- ja olomuoto -ilmenemänä.

    Tuli vääjäämättä mieleen, aivan kuin terveystaantuma olisi tiettyjen piirien itsepintaisesti harjoittama mustavalkoinen "uskonto". Huomio kiinnittyi piirteeseen, missä kansalaisillemme ei anneta juuri arvoa, heitä halutaan hallita ja tiivistää aivopesu-menetelmähallinnalla (sotilastermi; mantroilla höplästävetäminen toistaa historiallisesti menestynyttä "hajoita ja hallitse"-menetelmää). Miksi näin?

    HURJAA. MIKSI TÄTÄ SALLITAAN NYKYAIKAISESSA KORKEATASOISEKSI ITSE MAINOSTAMASSAMME YHTEISKUNNASSAMME?
    - Mikäli vastaavasta joutuisi kiinni yksityinen liikkeenharjoittaja, niin kettinki jalkaan kilahtaisi viipymättä.

    . . . erityisesti olen kiinnittänyt huomiota tiettyjen terveydenhuollon johtoasiantuntijoina esiintyvien lausumiin, missä heiltä on puuttunut taito jäsentää ja ymmärtää kevyitäkin elämän rajapintoihin liittyviä asiayhteyksiä. Yhdistävänä tekijänä kaava, "epärelevanttiuksiin taipuva todistelutapa" ja nojautuminen ylimielisesti ylimmän asiantuntijaviranomaisen arvovaltaan. Näinkö on tapana kumota vakavat terveystosiasiat?

    Todella huolestuttava piirre, järkyttävää, mikäli thl:n asiantuntijajohtajaporukka toimii "mistä rima on matalin", heppoisin perustein tai kevytkenkäisesti rintarottingilla "ammattilaisen elkein" julistamassa matalatasoista ymmärrystään!

    Onko kysymyksessä jotain tähdellistä, mitä veronmaksajilta salataan vai saavutetuista etuuksista tai taivaspaikoista kiinnipitämisestä? - Kuitenkin jo lieveilmiöiden tai vaihtoehtoiskustannusten ilmoittamatta jättäminen on asiantuntijan taholta häpeä ja "perisynti".

    . . . suomalaisessa niin-asiatuntemuksessa on ilmeisesti tapahtunut juuri sitä, mistä aistimastani vaarasta olen koittanut nuoruudessani itseäni opinnoissa suojella. "Putkikoulutuksen ja teoretisoinnin autuustila": "terve järki jätetään hyllylle" ja "vastuunkanto" vähemmän oppineille. Pelkkä tutkinto ei riitä, jos äly ei kulje mukana!

    - Olen tavannut lukuisia eri-ikäisiä terveydenalan ammattilaisia ja lääkäreitä, jotka ovat lakonisesti maininneet, osa valittaen, että he eivät ymmärrä ravintoaineista yhtään mitään, koska koulutus ei ole aihetta sisältänyt.

    "Vakava koulutuspuutteen epäkohta ja järjettömyystilan jatkumo!" Miksi THL? Miksi?

    tv. maurijo hirvonen, järjestelmäasiantuntija

    VastaaPoista
  74. Viittauksena kommenttiini, jossa "puolustelin" Thl:n viranomaisia...

    Kritisoiminenhan on ihan jees. Mutta sitä mieltä olen, että silloin kun keskitytään mustavalkoisesti lähinnä lyttäämään henkilöitä, en näe kritiikissä edes pyrkimystä mihinkään rakentavaan, esim. muutokseen. Faktahan on, että parjattu Fogelholm istuu edelleen päättämässä tulevista suosituksista. Jos on Fogelin kanssa eri mieltä ja haluaa muutosta, keskustelisin ja esittäisin perusteita ennemmin kuin haukkuisin läpeensä ihmisenä. Kaikki muu on pelkkää kiukuttelua. Ovatko nämä rasvakysymykset kiistattoman selvät? Eivät minusta ainakaan, eikä niiden tarvitsekaan olla. Ei ole ihme eikä mikään, että ihmiset ovat eri mieltä tai jopa tulkitsevat tutkimuksia eri lailla pohjatietämyksensä mukaan. En vaan ymmärrä miksi toisen erilainen mielipide on niin järkyttävän halveksittavaa, vaikka kuinka olisi julkinen henkilö.

    -nettipoliisi

    VastaaPoista
  75. . . . kävin tutkailemassa näitä kirjoittelukanavia ja
    totesin hiljaa itsekseni, että kylläpä kevyin eväin ymmärretään
    terveydenhoidon thl-piireissä tutkimusasiat.

    . . . erityisesti kiinnitin huomiota terveydenhuollon thl-
    asiantuntijana esiintyvän lausumiin, missä erityisasiantuntijalta
    puuttuu taito ymmärtää asiayhteyksiä.

    Todella järkyttävää, mikäli thl:n asiantuntijajohtoporukka toimii
    "mistä rima on matalin" -eväin elikkä heppoisin perustein sekä
    kevytkenkäisesti rintarottingilla ammattilaisen elkein ja samalla on
    julistamassa matalatasoista ymmärrystään!

    . . . suomalaisessa asiatuntemuksessa on ilmeisesti tapahtunut juuri
    sitä, mistä aistimastani vaarasta olen koittanut nuoruudessani
    itseäni korkeakouluopinnoissani suojella - putkikoulutuksen ja
    ulkoaopitun teoretisoinnin autuustila: "terve järki jätetään
    hyllylle" ja "vastuunkanto" muille.

    Asiantuntijajärjestelmät ovat todella heppoisia, nimenomaan medioissa esiintyneillä thl:n edustajilla, johtajilla, P, K, . . . ja
    heidän asiantuntija-avustajillaan. Todella järkyttävän suppea
    katsantokanta ja uskomuksensa esittäminen totuutena on ala-arvoista ja näinollen asiantuntija ei ole vastuunkantokelpoinen. Tällaiset asiantuntijat pitäisi heti siirtää toisiin tehtäviin.

    "Tieteeseen vedoten" -tyypit taitavat olla pahinta laatua tyyppejä, sillä heillä ei ole kaiketi kokemusrajapintoja todellisuudesta, kokemuksesta tai ylipäätään viisaudesta - vaan ennemminkin kliseitä, joita he käyttävät mantranaan ja pääsevät "ratsastamaan" tyhjän ymmärrystiedon naamioiduilla kliseillä uraputkella, pitkälle ja pitkään, ellei kukaan tajua sanaa SEIS.

    Parikyt vuotta sitten olisi taatusti täällä päin annettu selkäsauna
    näille ala-arvoisen tietoaineksen totuutena julistaville
    asiantuntijoille - kyse on todella suurestä maassa vallitsevasta
    ymmärrysvajeesta.

    Olennaista huomoitavaa thl:n toiminnassa on se, että virheitä ja
    harhaista toimintaa monistetaan edelleen. Onko kyse autuudesta
    kansalle vai kansan hiljentämisestä, onkin jo toinen juttu?

    Ottakaa haaste vastaan: "Vain ketterästi kehittämällä yhdessä voimme vaikuttaa suomalaisen terveystaidon olemukseen ja onnellisuus-tavoitetilan saavuttamiseksi, kaikille meille, hymyssä suin."
    Asiantuntijan vastuulliseen ominaisuuteen kuuluu monipuolisesti kehittää syy-seuraus-suhteiden tuntemusta. Vastavaikutuksen lain olemassaolo olisi syytä huomioida/tunnistaa ja syväluotausmallinnustaitojen kehittäminen on avain erikoisasiantuntemuksen huipulle. Rehellisyys on opittava pitää arvossa.

    "Peräänkuulutan, että pyytäkää moniosaajia ja keksijöitä avuksi syväluotaustehtäviin. Voiko nyt olla aika kehittää ja hyödyntää Suomea suomalaisiin sisäänrakennetulla erityisosaamisella ja hyödyntää tarvittavaa yksityistä asiantuntemusta - ainutlaatuista syväluotausmallinnusosaamista? (unohtaamme toviksi mustavalkoisuus, kateuden katkeruus, vallan/etuuksienhimo ja amerikkalaiset kaupalliset globaaliyritysten tutkijakonsultit, vaikka sieltä mammonaa jaettaisiinkin harvojen tarkoitusperien tähden)

    "Onnellisuusihmisen" tavoitetilan voimme saavuttaa yhdessä suosimalla ja lisäämällä elinvoimaisuuden ja voimaantumisen lähteitä. Nostakaamme suomalaisuuden älyn käytön lippu korkeammalle!

    Olemme joukolla valmiita vaativimpiin haasteisiin kaiken elämänalan ja busineksen rajapinnoille - "Funktionaalinen Level-2 tutkimus ja kehitys" & "itsehoitoyhdistys" maurijo hirvonen eatkk(a)elisanet.fi

    VastaaPoista
  76. Tämän blogin neuvojen takia olen lisännyt voita ja kermaa ruokavaliooni. Tulos: +5 kiloa on tullut lisää painoa. En ole tietoisesti poistanut mitään ruokavaliostani, kun (tyhmänä) olen uskonut, mitä sanotte täällä, että täyteläisemmän maun/olon myötä ei tee niin hiilareita enää mieli. Ei se vaan ainakaan minun kohdallani toimi. Toinen vaikutus maitorasvoista on ollut paiseita ja finnejä.

    Tämän blogin innoittamana olen lisännyt eläinperäistä proteiinia enemmän ruokavaliooni. Tulos: niin kovia kihti-kipuja, että välillä ei unta saa.

    Tämän blogin innoittamana olen alkanut syömään magnesiumia pillerimuodossa. En ole vielä varma, mikä sen vaikutus on ollut, mutta epäilen että närästys ja kuvotus ja hiustenlähtö on lisääntynyt.

    Tämän blogin neuvot ovat perseestä.

    TB

    VastaaPoista
  77. Jaan ehkä monenkin tuntemukset toteamalla; Kansa on herännyt! Kommentoinnin vilkkaudesta päätellen. Ei meinaa pysyä perässä.

    nettipoliisi kirjoitti,

    "Ei ole ihme eikä mikään, että ihmiset ovat eri mieltä tai jopa tulkitsevat tutkimuksia eri lailla pohjatietämyksensä mukaan. En vaan ymmärrä miksi toisen erilainen mielipide on niin järkyttävän halveksittavaa, vaikka kuinka olisi julkinen henkilö."

    Miten tämän laittaisi, halveksuminen (ehkä tarkemmin antipatia?) on merkki kypsymättömyydestä, ajattelemattomuudesta?
    Toisaaalta, halveksuttava toiminta on halveksuttavaa.
    Taas moraali ja etiikka...

    Kansan terveys on intohimoja herättävä asiakokonaisuus, kun asiakseen ottaa.

    Minun terveyteni... Herkästi kehittää mielonen jopa salaliittoteorian, iso pisnes myrkyttää mun, ja rohvessorit ja muut ministerit tahtoo varastaa mun rahat...

    Get the point, kiss.
    Tapellaan yhteiskuntarauhallisesti! :)

    VastaaPoista
  78. "Tämän blogin neuvot ovat perseestä."

    LOL!!!

    Ei se tosiaan toimi niin, että lisäät vaan voita ruokavalioon ja sen jälkeen maailma pelastuu. Mitä jos vaikka aloittaisit dumppaamalla kaikki viljatuotteet ja maitotuotteet? Takuuvarmasti voit syödä sianihraa kyllästymiseen asti ja läskit lähtee.

    VastaaPoista
  79. TB. Ei kukaan ole sinua neuvonut. Olet itse tulkinnut.
    Ravitsemus on muutakin kuin lisäämistä ja poistamista. Lue lisää.

    VastaaPoista
  80. Täytyy sanoa, että Janne K onnistui tiivistämään kaiken olennaisen tuohon äskeiseen kommenttiinsa TB:lle: LUE LISÄÄ!

    Tehkää näin!

    VastaaPoista
  81. Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen anto ruoan lisänä (ilman ruokavalion muutosta!) alentaa kroonista munuaistautia sairastavien ihmisten kohonneita triglyseridilukemia ja vähentää hapetusstressiä, jolloin sydänkomplikaatioiden riski vähenee.

    Uusi iranilainen kaksoissokkokoe osoittaa, että pelkästään 3 grammaa kalaöljyä päivässä parantaa hemodialyysillä hoidettavien munuaispotilaiden antioksidantiivista kapasiteettia.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20852375
    Hemodialyysistä voi lukaista tietoa HYKSin sivuilta http://20.fi/2850

    Tässä oli siis jälleen esimerkki ravintolisänä annetun ravintorasvan itsenäisestä terveysvaikutuksesta. Ymmärrän hyvin, ettei esim. Fogelholm ole kiinnostunut munuaispotilaista, mutta hänen ja muiden "virallisten tahojen") kielteinen suhtautuminen ravintolisiin heijastuu lääkäreiden, hoitajien ja muun terveydenhuollon ajatteluun – potilaiden vahingoksi.

    Aivan kuten jodin lisäämisestä suolaan aikoinaan kiisteltiin. Lääkäriliitot vastustivat sitä pitkään, koska kirurgit tienasivat rahaa leikkaamalla struumia.

    VastaaPoista
  82. Christer Sundqvist kirjoitti,

    "Täytyy sanoa, että Janne K onnistui tiivistämään kaiken olennaisen tuohon äskeiseen kommenttiinsa TB:lle: LUE LISÄÄ!

    Tehkää näin!"

    Pikkupiru minussa pakotti; Älkää tehkö niin kuin minä teen, vaan kuten minä sanon... :)

    (viittaan itseeni, en Christeriin!)

    Lukekaa lisää, mutta älkäätten niin paljon, että haittaa työ- ja muuta elämää! Kansanterveydelliset toimijat toki voivat virkistää minun puolestani aivojaan vaikka Aku Ankkaa lukemalla työaikana, jos tämä avaa kanavia aivossa...

    *siirtyy taustalle*

    VastaaPoista
  83. *pistäytyy :)*

    Keskustelukulttuurista yleisesti, tähän Fogelholmin juttuun tulleet kommentit piristävät jo muutenkin syksyisen kirpakkaa mieltäni asiallisuudellaan ja näkemyksellisyydellään. Jälleen kerran, lukekaa kaikki!

    Tuli mieleen, MOT ja A-talk olivat asiaohjelmiksi turhan lyhyitä, pintaraapaisuja. Ylen vaalistudiot ja muut keskustelut ja väittelyt turruttavat sekavuudellaan ja ympäripyöreydellään eli demokraattisuudellaan. Antakaa mun suosikin puhua, tai edes sen hyvännäkösen!

    Olisin katsonut ja kuunnellut kunnon väittelyä mielelläni, (sattuipa kiinnostamaan...) kolmekin tuntia. Toimittaja olisi voinut pitää lounastauon, sivistyneet aikuiset osaavat keskustella ilman moderaattoriakin...

    VastaaPoista
  84. TB:lle...aloita tutustuminen vaikka http://karppaus.info

    FF

    VastaaPoista
  85. "Ei se tosiaan toimi niin, että lisäät vaan voita ruokavalioon ja sen jälkeen maailma pelastuu. Mitä jos vaikka aloittaisit dumppaamalla kaikki viljatuotteet ja maitotuotteet?"

    Niin muistaakseni jotkut täällä (joku Sami) on väittäneet. Että hiilarien tarve tai himo vähenee automaagisesti, jos lisää eläinrasvoja.

    Maitotuotteita täällä on hehkutettu alvariinsa. "Orgasmirasvaa" (voita, täysrasvaisia maitotuotteita kuten jugurtteja ja juustoja.

    TB

    VastaaPoista
  86. Mitä lääkärisi lukee? Mitä nyt- artikkeli, ilmestyy Duodecim-lehden numerossa 18/2010 otsikolla:

    Öljyä rasvasodan laineille

    "Kotimaisen rasvasodan melskeissä ja ristiriitaisten viestien paineissa on hyvä katsoa mitä muualla maailmassa ajatellaan. Yhdysvaltalainen 2010 Dietary Guidelines Advisory Committee (DGAC) taustayhteisöinään maatalous- ja terveysministeriöt on tuottanut mittavan suosituksen siitä, miten sikäläisten pitäisi syödä ter­vey­tensä kannalta. Ohjeet ovat nähtävissä osoitteessa www.cnpp.usda.gov/DGAs2010-DGACReport.htm.

    "Keskeinen ongelma Yhdysvalloissa kuten paljolti muuallakin on ylipaino ja lihavuus ja se, ettei suosituksia noudateta. Valtimotautien ja diabeteksen yhteyden kannalta keskiössä on SoFAS (solid fats and added ­sugars) eli kovien rasvojen ja sokerin liitto, jonka osuus energian saannista on noin 35 %.

    "Ruokavalion kokonaisuutta pitäisi muuntaa kohti DASH- tai Välimeren-tyyppistä ruokavaliota eli pitkälle sitä, mitä on jo 1950-luvulta lähtien suositeltu: pääosin vihanneksia, hedelmiä, kalaa, vähärasvaisia maitotuotteita ja moniviljatuotteita. Fyysistä aktiivisuutta pitäisi lisätä, annoskokoja pienentää ja energiatiheiden ruokien, juomien ja välipalojen nauttimista vähentää ja nauttia alkoholia enintään kohtuullisesti.

    "Mikroravinteista korostetaan D-vitamiinin, kalsiumin, kaliumin ja kuidun riittävää saantia. Natriumin saantia taas pitäisi selvästi vähentää. Muiden vitamiini- tai hivenainepillerien käyttöä ei suositella, joskin poikkeuksia toki on.

    "Rasvojen osalta suositellaan ko­vien eli tyydyttyneiden rasvojen osuuden vähentämistä alle 7  %:iin (Suomessa suositus alle 10 %) ja korvaamaan niitä moni- ja yksittäistyydyttymättömillä, pehmeillä rasvoilla. Myös ravinnon kolesterolin määrää rajataan alle 300 mg:aan vuorokaudessa, valtimotautisilla ja diabeetikoilla alle 200 mg:aan. Transrasvoja pitää välttää. Kala-aterioita suositellaan nauttimaan kahdesti viikossa, jotta saadaan tärkeitä pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja.

    "Proteiinin osalta muistutetaan, että niitä on mahdollista saada riittävästi myös oikein koostetusta kasvisravinnosta. Puhtaita, runsas­ener­giaisia mutta vähäravinteisia hiilihydraatteja (sokerijuomat, monet jälkiruoat, puhdistetut viljatuotteet) suositellaan vähennettäväksi ja lisäämään kuitupitoisia tuotteita, kuten vihanneksia, hedelmiä ja täysjyväleipää. Vähärasvaisista ja rasvattomista maitotuotteista saa hiilihydraattien lisäksi myös arvokkaita ravinteita.

    "Toisin kuin jotkut toimijat ja televisio-ohjelmat väittävät, mitään uutta ja mullistavaa ei uusinkaan tutkimus ole ravintosuosituksiin tuonut, kovaa meteliä kylläkin. Tästäkin syystä tutkittujen ja loppujen lopuksi aika yksinkertaisten periaatteiden läpivienti on hankalaa monimutkaisessa ja moniarvoisessa hyvinvointiyhteiskunnassa. Kuten tupakoinnin vastustamisessa myös ravintoasioissa tarvitaan tehokkaita yhteiskuntatasoisia toimenpiteitä, ja näitä yhdysvaltalaisessa suosituksessa paljon korostetaankin. TS"

    VastaaPoista
  87. "TB:lle...aloita tutustuminen vaikka http://karppaus.info

    FF"

    Juuri tällaista viestintää en voi käsittää. Tämä on ilkeää, vai pitääkö tähänkin suhtautua huumorilla?

    VastaaPoista
  88. Syy miksi THL, Puska ja Fogelholm ovat menettäneet luottamukseni sekä saavat minulta kärkeviä kommentteja esittämiin väitteisiinsä on se, että he ovat mielestäni aiheuttaneet minulle turhaan sairautta, tuskaa, kärsimystä, pahaa oloa ja rahan menoa. Kohtalontovereitani on liikaa. Osa heistä on jo mullan alla. Vähemmästäkin voisi nousta barrikadeille.

    Omat ongelmani johtuvat luuston (nikamat) heikkenemisestä liian pienen D-vitaminin saannin takia. Kivut, vatsavaivat ja muut seurannaiset ovat korostuneet runsailla lääkkeillä ja hiilihydraateilla. Onneksi D-vitamiinin 10x lisäys ja VHH ovat radikaalisti parantaneet vointiani.

    Suuren suuri kiitos neonomidelle, palstan pitäjälle, heikkilöille, tolosille, mannisille ja monille muille edellä kävijöille. Jonkun on mentävä edellä, jotta muut uskaltavat tulla perässä tässä yhden totuuden maassa.

    VastaaPoista
  89. Muuten on ihan sama mitä kukakin suuhunsa pistää mutta "virallistieteelliset ja terveeliset" ohjeistukset koskevat kasvavaa poikaani kouluruokailun kautta. En halua hänelle samoja ongelmia vaan haluaisin valita hänelle omia ( ja perheeni) arvojani vastaavan kouluruoan. Milloin tämän luulette olevan mahdollista? Se, että lapsi syö milelstäni terveellisesti kotona ei auta kun koulu tuputtaa perunaa ja leipää ja margariinia. Ala-asteelaiselle voi kertoa omat mielipiteensä ja kumma kyllä ne jopa lasta kiinnostaakin, mutta ope sitten romuttaa kaiken. "ope sanoi, että leipää pitää syödä ja ei saa ottaa voita vaan pitää ottaa margariinia kun se on vähärasvaista". Lapselle joka liikkuu kun väkkärä ja on hoikkaakin hoikempi? EN TYKKÄÄ ja tulen kyllä vihaiseksi!!!

    VastaaPoista
  90. RASVASODASTA JA AMERIKKALAISTEN KOTKOTUKSISTA:

    - Onko kyse autuuden järjestämisestä kansalle vai kansan hiljentämisestä kevyttuotteiden ja eineskemikaalijaloste- ruokasuositusten jyllätessä maaperällämme taannuttaen keskenkasvuisista vaariin?

    Onkin jo toinen juttu aukaista suomalaiseen nuorisoon syntyneet arvet - lisääntyneet kehittymishäiriöt, yliherkkyydet, astma, poskiontelo- ja korvatulehdukset, nivelvaivat, käyttäytymishäiriöt, nukahtamishäiriöt, unihäiriöt, ennenaikainen rappeutuminen, lihavuus, ennenaikainen työkyvyttömyys ...

    Nuoret kehittyvät solut tarvitsevat laadukasta rasvaa terveyden kehittymisen tasapainoiseen kehityskulkuunsa.

    - kevytrasvasuositukset eivät näitä valitettavasti ole
    - rasvaton maito jopa altistaa miesten eturauhasvaivoille, mitä täysmaito ei tee

    Mitä suosituksia Suomen toivot tarvitsevat muuta kuin aspartaami-, kevyttuotteiden, erityisesti vaarallisten kevytrasvakemikaalien ja ylijalostettujen einesten poistamisesta ravintosuosituksista samoin kuin päättäjien aivotoiminnan voimistamiseksi ja herkistämiseksi kohti viisasta funktionaalista kansalaisterveyttä ja huomista?


    Tiesitkö miten vaarallista on hyvät rasvat:

    - Lieksassa satavuotias muori on käyttänyt päivittäin aitoa voita runsaasti: valurautapaistinpannussa ruoka oikein lillui voissa
    - samainen muori päihitti vielä 92-vuotiaana nuoremmat veitsenterävällä älyllään ja sukkeluudellaan

    muutamia todennettuja väittämiä:
    - kolmen vuoden kalaöljyn käyttö lisää älykkyyttä oli ikä mikä tahansa
    - laadukas kalaöljy ehkäisee tulehdustiloja ja sairauksien puhkeamista
    - atoopikko hyötyy, astmaatikko hyötyy
    - raaja-onnettomuuksista korjaantumiseen hyötyjä
    - opiskelu helpompaa, keskittymiskyky
    - verenkierto paranee
    - tulehduskierteet vähenevät
    - silmä kirkastuu
    - unen tarve vähenee
    - iho ja sen kimmoisuus paranevat, siliää

    - luomukookosrasvalla voi hoitaa ihoa ja sisäelimiä hyvin tuloksin: hillitsee tulehduksia, ehkäisee tulehduksien muodostumista, parantaa haavaumia, toimii remonttimiehellä suojaten käsiä

    - LAADUKAS RASVA TOIMII TERVEYDEN TUKENA suolistossamme
    - yksinkertaisuus voi olla hyve

    Sitä vastoin valitettavasti teollisesti ratifioidut einesrasvat ei ole terveellisiä. Senhän sanoo järkikin. Huomioitavaa/puntarissa: "Mikäli emme näe metsää puilta, voi ymmärrysvaje olla jo syvällä metsässä"
    Ihania asioita voi saavuttaa, mikäli yhdessä niin toivomme tapahtuvan. Elämänlaatu voi olla hyvälaatuisisten rasvojen saannista riippuvainen. tv. maurijo hirvonen & itsehoitoyhdistys

    VastaaPoista
  91. Ymmärrän kyllä ärtymyksen hyvin, ja joka päivä paremmin :) Ylimmäistä viljan ylistämistä ja rasvasta varoittelua on turhauttavaa seurata, vaikka toki omaankin ruokavaliooni kuuluu vähäinen määrä leipää.

    Mutta uskon myös suositusten laatijoiden yrittävän parhaansa kansan eteen. En vain jaksa uskoa, että viranomaiset suosittelisivat muuta kuin sitä, mikä vastaa heidän käsitystään terveellisestä ravinnosta. Virheet tai ylilyönnit voi toki myöhemmin myöntää, jos esiin tulee ratkaisevaa, parempaa tietoa.

    Uskonasioita tietenkin.

    -nettibollari

    VastaaPoista
  92. Uskonsotia on kai käyty pienemmistäkin asioista.

    Tapahtuu perisynti,
    mikäli Thl:n ja suomalaisen ravitsemussuosituksen rehellistä korjausta suoriteta aikailematta eli HETI.

    - Muutoin monivammaisuus uhkaa kansakuntaamme tällä haavaa
    - kenen etu?

    Monikansalliset jätit hyötyvät sairaista, miljardibusiness voi mennä kuralle ja vilpillisillä lobbaajilla ja heidän esikunnallaan leipä, mikäli kansanterveys korjaantuu

    VastaaPoista
  93. TB, lue tämän blogin jutut läpi (osuvampia kommentin paikkoja löytyy...), kommentit myös, ja kerro sitten kuka suosittelee ja mitä.
    Jospa rohkenen suositella lukemisen lisukkeeksi hieman ajattelua?

    Ei näitä voi kirjoittaa ilman hymiöitä! Kyllä voi.

    Sori että olen maallinen ja asiaantarttuva. Karppaus.infoa ei voi suositella noviisille, siellä on asialle omistautuneiden höttöä aka. heimokulttuuria paljon, mutta asiaa löytyy myös.
    Hercule Poirot ja Sherlock Holmes löytävät, jos ei itse.

    Vaatii suodattimen ja rutinoidun lukusilmän. Kato ite.

    Ei antipatialle, kyllä synergialle!

    (antakaa vanhusten hallita maailmaa, ja te saatte maailman jota hallitsevat vanhukset!)
    :)

    VastaaPoista
  94. USA:n terveyskulttuurista ei tarvitse ottaa mitään mallia vaan kannattaa malli ottaa vaikka Espanja-Ranska-Sveitsi akselilta. USA:n markkinavoimat ovat liian määräävässä asemassa ja kansa uskomattoman sinisilmäistä (vähän niinkuin täälläkin). Sieltä on moni paha, kuten öljyt, maissit, murot, aspartaamit, pikaruoka ym. rantautuneet muualle.

    Euroopassa sentään vielä jotkin kansalaiset ajattelevat itse välittämättä auktoriteetien ravitsemussuosituksista arvostaen/kunnioittaen lähiruokaa ja prosessoimatonta omaa ruuanvalmistusta sekä ruuan nauttimisesta myös sosiaalisena tapahtumana.

    Löytyykö muuten eri maiden kortisolitasoista tai muista stressihormonitasoista eroa (lienee suurempi syy SV-tauteihin kuin ravinto)?

    VastaaPoista
  95. 1. Mukava, että MF on uskaltanut kirjoittaa tänne, ihan siis rahvaalle jotain helmiä. Kirjoitus oli alussa oikeasti hyvä. Loppu oli provosointia, sitähän täällä muutkin harrastaa.

    Vaikkei hän luekaan vastauksia. Valitettavasti, se on taas tyypillistä suomalaisen virkaihmisen kommnetointia, peritty venäläisiltä. Eihän kansalaisia kannata kuunnella, siihen aikaansa haaskata. Ei ne mitään tiedä.


    2. Minua ottaa päästä ruoka, jota virallisten tahojen suositusten mukaan lapsille ja vanhuksille tuputetaan. Molempia kuuluu perheeseeni, ja olen heidän jaksamisestaan huolissaan. Samoin virallisten tahojen opetus, kouluissa ja tarhoissa.

    3. Voi olla, että minäkin olen VHH. Itse pidän omaa ruokavaliotani lähinnä terveellisenä. Siihen kun kuuluu PALJON kasviksia (luomu ja omat viljelemät kesällä), hyvää lihaa ja kalaa, voita ja täysmaitoa navetasta. Jos nyt pottua vähän hylkiikin ja viljoja sekä korvikkeita (margariineja) niin minua pidetään hulluna ja vaarallisena hihhulina. ? Vaarallinen. Lapsillekin syöttää aitoja aineita. Voivat vielä hyvin. Kummallista.

    äitiliini

    VastaaPoista
  96. Ehkä kaikkein drammaattisimmin rasvahappohoito tehoaa mielenterveysongelmiin, joita tässä maassa kyllä riittää. Ei tarvitse vaihtaa ruokavaliota, sen kun lisää E-EPAa (1-2 g/vrk), niin masennus helpottaa, osoittavat monet kontrollidut kliiniset tutkimukset eri puolilta maailmaa. Suurimmassa osassa omega-3:a on annettu lääkityksen lisänä, mutta joissakin tutkimuksissa monoterapiana (esim. Mischoulon ym. 2009). Olen taulukoinut ne tähän tähän linkkiin josta pääsee lukemaan lisää aina alkuperäisiä raportteja myöten. Jokaisen rasva-asiantuntijana esiintyvän ihmisen pitäisi lukea ne. Silloin silmät ehkä voisivat avautua.

    VastaaPoista
  97. Matti, älä kyllästy! :) Kalaöljyn kyllästämät luomet liukuvat liukkaasti silmämunaa suojaamaan... :)

    VastaaPoista
  98. Taitaa muuten huomattavan moni virheellinen terveyskäsitys olla pitkälti elintarviketeollisuuden markkinoinnin käsialaa ennen kuin ravitsemussuositusten... Suosituksissa kun ei ainakaan kevyttuotteista, valmisruoista, rypsiöljyllä leivotuista kekseistä tai vaikkapa kasvirasvajäätelöstä puhuta sanallakaan (lue: suositella niitä).

    -.

    VastaaPoista
  99. Olen puhunut, olemme puhuneet?
    Vastauksia, kysymyksiin?

    Olen tämmönen. (syndroomat erikseen...)

    Wild is the wind.

    VastaaPoista
  100. Anonyymi"Suosituksissa kun ei ainakaan kevyttuotteista, valmisruoista, rypsiöljyllä leivotuista kekseistä tai vaikkapa kasvirasvajäätelöstä puhuta sanallakaan (lue: suositella niitä)."
    Lääkäriltä sain ohjeläpyskän, kun kävin kuulemassa liian korkeista kolesteroliarvoista. Kolesteroli kohdalleen, julkaisija Sydänliitto. Mielenkiintoinen oli kohta:Vapaasti näitä;leivokset ja jälkiruoat,mm kasvisrasva-maitojäätelöt, Makeiset; Marsipaani,halva,lakritsi,marmeladi,nugaa,sokerimakeiset,hedelmä-ja vaahtokarkit. Vapaasti Suositeltavia olivat myös kevyt-tuotteet,margariinit,kevyet lihatuotteet, peruna,kasvikset, virvoitusjuomat,kotikalja.Ei tähän voi kaikkia kirjoittaa, mutta pöyristyin tuota makeiset-kohtaa. En ala syömään suositusten mukaan, nouskoon kolesteroli minne tahansa. Finelin mukaan ei minun kolesterolin saanti ruoasta ylitä VHH:lla 300mg/pvä, mitä tuonkin läpyskän mukaan olisi yläraja.Terv.eipä (ihme jos kansa lihoo)

    VastaaPoista
  101. TB voisit kertoa vähän tarkemmin että mitä ruokavalioosi kuuluu? Aika varmana tietona kerrot että maitorasvoista olet saanut finnejä. Ja mistä päättelet että "eläinperäiset proteiinit" ovat kihti-kipujen syynä? Enpä ole törmännyt karppaajien keskuudessa vielä kehenkään joka olisi kertonut vastaavanlaisista vaivoista.

    Eikai vain ole kyse siitä että ruokavaliosi koostuu epäterveellisistä aineista, esim. prosessoiduista tuotteista? Ja tähän päälle sitten voita ja kermaa?

    Syö pari viikkoa vaikkapa seuraavia ruokia: Luomukananmunia 3kpl/päivä, luomutilamaitoa 1L/päivä, käsittelemätöntä luomulihaa, rasvaista kalaa, paljon kaalia, kukkakaalia, salaattia, tomaattia, kurkkua ym. Pähkinöitä, vettä sopivasti päivän mittaan. Herkkuna täyssuklaata. Ruoanlaitossa sokerina intiaani täyssokeria, suolana ruususuolaa. D3-vitamiinia ja C-vitamiinia ravintolisänä.

    En tiedä ketään joka olisi noilla ruoilla lihonut/voinut huonosti.

    VastaaPoista
  102. Järkyttävä kokemus oli nähdä Joensuun seniorikeskuksen infopisteessä margariinintiedotusmateriaalia, missä kehotettiin (aivopesutermein) varmistamaan parempi elämäntaso siirtymään käyttämään margariineja.
    Netissä vastaavasti oli esillä korkeatasoisella manipulaatiolla tuotettu aivopesumateriaali, missä lyhyesti mukailtuna autuus on lähempänä margariininin käyttöön siirryttäessä. Kohderyhmänä kaikki terveyden- ja ravintoalan huoltovastuu-ammattilaiset.

    MIKSI NÄIN - VAIKKA KORKEAJALOSTE-RASVATEHDASTUOTTEET ON OSOITETTU OLEVAN JOPA KEHOMYRKKYÄ JA AIHEUTTAVAN MONISAIRAUKSIA.

    Olisiko paljastusten paikka. Mitä margariinin valmistusprosesseissa oikein tapahtuu. Onko lupa ainutlaatuisen taitavan tuotteistetun muunnellun totuuden jäädä kansamme toivojen uskonnoksi? Kuka uskaltaa paljastaa (ansiomitali heille) ?

    PS. POSITIIVINEN YLLÄTYS - mutta mitä rasvaa:

    Terveydenhoitajille oli margariiniesitteessä komento suosittaa seuraavaa: "Lapsia on erityisesti kannustettava rasvankäyttöön, jos vanhemmilla on tiukka suhtautuminen näkyvän rasvan käyttöön!"

    VastaaPoista
  103. SORRY SOPANKEITTO ALKAKOON:

    margariinitiedotuksesta vielä "vauvasta vaariin" esitteestä lainaus: "on tärkeää, että lapsi tottuu margariinin tai kasvirasvalevitteen makuun leivän päällä ja oppii pitämään leipää ja pehmeää levitettä toisiinsa kuuluvana parina."
    "koko ruokavalion rasvan laatu jopa huononee, varsinkin jos poisjätetty rasva on margariinia,
    kasvirasvalevitettä tai kasviöljyä. Tällöin jäljelle jäänyt rasvamäärä tulee pelkästään piilorasvoista,ja se on pääasiassa eläinkunnasta peräisin olevaa kovaa rasvaa."

    Lisäaineista mainintoja ja esitteen loppukaneetissa hyödynnetään johtavaa veronmaksajien asiantuntijaorganisaationa, aivan kuin esite olisi heidän julkaisema. Kompetenssia ja voimaa "yhteisjulkaisusta". Veronmaksajathan sen maksaa. Lisätietoja: www.elintarvikevirasto.fi

    VastaaPoista
  104. Paljastusta enemmän: margariini taisi tipahtaa korkealta.
    - Edelliseen viitaten ei voine olla siis yllätys, että margariinituputus on veronmaksajien kustantamaa ja lobbaus tapahtuu etuuksina korkeimmissa "asiantuntijahuoltojoukoissamme ja piireissä".

    VastaaPoista
  105. Muistaakseni thl:n pääjohtaja lipsautti taas tv:ssä sanan margariini, ylisti ja hymyili.
    Kuka tutkii julkismainosprovikkatilit ja perheyhteydet yhtiöiden omistukseen? Oisko oikeuskansleri vai joku muu?

    VastaaPoista
  106. Haluan tuoda esille yksittäisen potilaan käytännön kokemuksen rasvahappohoidosta. Sain häneltä seuraavan emailin:

    ”Minulla todettiin ultratutkimuksessa oikeanpuoleisen kaulavaltimon tukkeuma 59 %. Satuin lukemaan artikkelin samasta sairaudesta eräällä henkilöllä ja hänen parantumisestaan E-EPAn ansiosta. Uskoa ja toivoa lisäsi artikkeli japanilaisten lääkärien tutkimuksesta ja tuloksista E-EPAn käytöstä valtimotukkeumapotilaille.

    ”Aloin ottaa E-EPAa 1800 mg päivässä. Vajaan vuoden päästä minulle tehtiin tutkimuksia leikkausta varten. Viikon päästä tuli palautetta. Varjoainekuvauksessa ei ollut mitään merkkiä tukkeumasta. Olo oli  kuin olisin saanut ison lottovoiton. Totta se oli – ei ollut mitään tukkeumaa.”

    Tämä ei ole pelkästään yhden potilaan havainto, vaan japanilaiset kliiniset tutkimukset (v 2003 ja 2007) osoittavat, että ravintolisänä nautittu E-EPA todella diabeetikon paksuuntuneita kaulavaltimoita.
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=43

    VastaaPoista
  107. niin ... ja koko naamiointi oli taitavasti, myös pääjohtajan tv-puheessa pohjautunut ilmeisesti juuri samaisen mainosfoorumin kolestroliuskontoon.

    Eikö kolestroliuskomus olekin juuri todistettu osa-harhaksi?

    Itse asiassa vähäkolestroliset saavat syöpiä ja tulehdukstauteja herkemmin sekä sepelvaltimotauteja ja äkkikuolemia, eikö?

    VastaaPoista
  108. Matti Toloselle kuuluu myös minun puolestani syvä kiitos ja kumarrus. Hänellä on uskallusta antaa koko kansalle terveysvalistusta, mitä ei muualta ole voinut saada!

    Hänen kalaöljytuotte E-Epa 1000-2000mg paransi jo 5 viikkoa toipilaana olleen paremman käteni, sen jäätyä tapaturmaisesti auton painavan takakontin väliin syysmyrskyssä. Kämmen ei yksinkertaisesti toiminut ja kynä tai hiiri ei pysynyt käsissä, eikä koura mennyt kiinni vaikka miten olisi yrittänyt. - Käsivarren aave- ja rasituskivut ovat poissa. Elämäni pelastui ja nyt on ihanaa. Samalla kuiva ihoni on parempivointinen eikä vaadi ihovoiteita ja tuo säästöjä ja elämänlaatu parani.

    VastaaPoista
  109. Parahin Mauri Hirvonen, pelastit päiväni! Minulle tulee sähköpostiin ja välillä suoraan tähän blogiin hyvin herkästi Tolosta moittivia ilmoituksia. Uteluita siitä miten sallin hänen mainostaa täällä riippumattomassa terveysblogissani. Juuri sinun kokemasi käytännön hyödyt helpottavat Tolosen viestien ja kommenttien hyväksymistä osana terveysviestintää. Osana sitä uutta terveysviestiä, joka kaikuu vahvemmin sitten kun nykyinen jääräpäinen viranomaisjoukkio väistyy eläkkeelle.

    VastaaPoista
  110. Tuosta Christer tuli mieleen, kuinka A-talkissa oli töykeä kommentti ravintolisien myyntipuheista. Ei Tolonen eikä Somppi ole puhuneet yhdestäkään kauppanimestä näissä julkisissa puheenvuoroissaan. Kun astelee kauppaan ostamaan ravintolisiä, niin siellä on kymmeniä vaihtoehtoja, nettikauppojen tarjonnasta puhumattakaan. Ja se A-talkin kommentti tuli kuitenkin mieheltä, joka on esiintynyt yksittäisen firman rypsiöljyposterissa...

    VastaaPoista
  111. Kiitos anonyymi kommenteista.

    Ruokavaliomuutokseni oli siis lisätä voita ja kermaa ruokavaliooni siinä toivossa, että hiilihydraatit eivät houkuttaisi niin paljon. (joku Sami tässä blogissa neuvoi jotakuta niin.) Ei toiminut painon kannalta - ehkä vähensin hiilareita jonkin verran, mutta paino se vaan nousi ja nousi. Ehkä kokonaiskalorimäärä lisääntyi? Tänä aamuna vielä yksi kilo lisää, eli koko muutaman kuukauden kokeilun aikana yhteensä +6 kiloa.


    Onko siis niin, että te ETTE väitä näin: "jos lisää maitorasvoja ruokavalioon, laihtuu, koska maitorasva automaattisesti vähentää hiilarimääriä"? Eli onko tämä Samin (en muista sukunimeä) oma päähänpinttymä?

    Ruokavaliooni ei kuulu juuri lainkaan prosessoituja tuotteita. (Ei silti, että sillä olisi merkitystä, jos ainoa muutos on maitorasvojen lisääminen (ja ehkä hiilarien pieni väheneminen?).)

    Jos syön enemmän kuin noin 150g lihaa tai kalaa päivässä, tai paljon palkokasveja, kukkakaalia, parsakaalia, yms. puriinipitoisia ruoka-aineita, seuraa kihtikipujen takia unettomia öitä. Puhumattakaan pienistä kaloista kuten silakasta, sillistä, tai äyriäisistä tai sisäelimistä. Eli aivan varma tieto tämä on, kun joka ikinen kerta niin käy.

    Kihti ei liene tuntematon karppaajalle: "Kihti iskee karpin katuun" http://wwww.karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=1&t=24650&sid=65d52cef7345e35e1d2f9223c180c25e

    Tilamaitoa tai luomulihaa ei lähikaupoista saa. Laihduttavatko nämä tuotteet mielestäsi?

    Aknen syystä en ole yhtä varma kuin kihdistä. Saattaa olla, että kokonaisrasvamäärä on se ratkaiseva, ei pelkästään maitorasva. Suklaa ja juusto ainakin varmasti lisäävät aknea minulla. Eli ei olisi mitään järkeä lisätä suklaata ruokavalioon.

    C-vitamiinilisässäkään ei ole mitään järkeä minun kohdallani, sillä syön silloin vähemmän C-vitamiinipitoista ruokaa kuten raakoja kasviksia ja hedelmiä, ja syön siksi epäterveellisemmin.

    Intiaaniskerin lisäyksessäkään ei taida olla järkeä, koska en käytä sokeria muutenkaan. Onko ajatuksena se, että hiilarihimo pysyy paremmin kurissa, vai miksi suosittelet sitä?

    Pähkinöitä ja rasvaista kalaa kyllä käytän.

    Todella alhaisiin hiilarimääriin en millään pysty. Edes maitorasvojen avulla.

    TB

    VastaaPoista
  112. Hyvä täsmennys Samuli Kemppainen! Minäkin reagoin tuohon Pekka Puskan outoon hyökkäykseen A-talk-ohjelmassa.

    Olen pohtinut tätä kalaöljyasiaa Tolosen kanssa moneen kertaan. Huomauttaisimme nyt yhdessä, Tolonen ja minä, että kalaöljyjen saanti esimerkiksi Käypä hoito -suosituksiin osana sairauden hoitoa on osoitus kalaöljyjen todetusta tehosta. Jos kalaöljyjä käytetään osana valtimotautien hoitoa, voi olla eduksi käyttää kaikkein laadukkaimpia mahdollisia kalaöljyjä. Tutkimusten mukaan laadukkain ja parhaiten tehoava kalaöljy on juuri tämä mm. Tolosen suosittelema E-EPA. Ei tätä tietenkään ole pakko uskoa kenenkään, mutta valveutunut kansalainen toimii parhaimman tiedon mukaisesti kaikissa olosuhteissa.

    VastaaPoista
  113. Kiitos TB täsmennyksistä ja halustasi keskustella asioista! Ruokavaliota pitää tarkastella kokonaisuutena. Mielestäni laihdutusruokavalio, aktiivisen liikkujan ruokavalio ja sairaan ihmisen ruokavalio ovat erilaisia. Olisikohan sinulla mennyt jotenkin sekaisin nämä käsitteet. Sami Uusitalolla on värikkäitä mielipiteitä, mutta useimmiten hän kuitenkin on oikeassa. Kunhan hän ehtii, niin hän valistaa sinua taas siitä mikä ruokavaliossa laihduttaa. Epäilen, että hän kertoo siitä miten yhdistelmä rasva+proteiini on tärkeässä roolissa.

    VastaaPoista
  114. Minusta tuo Tolosen väite, että kalaöljy parantaisi masennuksen ei pidä paikkansa. Ainakaan omat kokemukseni eivät tue tätä, ja siksi Tolosen väite näyttäisi tyhjältä myyntipuheelta, aika irvokkaalta vielä, kalliista aineestahan on kyse. Jos yksittäisten potilaiden kokemukset otetaan todisteena jonkin aineen toimivuudesta (kaulavaltimo, käsi), niin silloin yksittäisen potilaan kokemus jonkun aineen toimimattomuudestakin pitäisi ottaa todisteena.

    yksittäinen potilas

    VastaaPoista
  115. ... viisauden on annettava mahdollisuus kasvaa, älykkyydelle on annettava tilaa. Yhdessä voimme edistää ja saavuttaa paljon, tehdä suomalaisista maailman yksi älykkäimmistä kansoista!

    TäLLöin keskeiselle sijalle tulee R A V I N T O

    ILMAN HYVIÄ LAADUKASTA RAVINTOA JA RASVOJA IHMINEN EI KEHITY SUOTUISASTI. Nykyinen ravintosuositus tekee suomalaisista tyhmiä (on meneillään, missä tyhmyys tiivistynyt jo on, harva ajattelee enää omilla aivoillaan).

    Testattu ja hyväksi koettu; hypoteesi:
    Laadukkaat rasvahapot ja kalaöljyt auttavat aivosoluja ja "toisia aivoja" suolistoamme kehittymään ja stressitasot tipahtavat - näin synnytetään pohjaa kehon laadukkaammalle elinvoimalle. Lisäksi iho voi vaativassa ilmastossamme paremmin. Aiheuttaa edelleen stressitasojen laskua antaen tilaa voimaantumiselle ja hyviin elämän päätöksiin.

    Annetaanko arvoa ja hyväksyntää funktionaalisille menetelmäkäytännöille jää terveydenhultoalan omalle tunnolle tässä ja nyt.

    Vastuuta ylipäätänsä täytyy kyetä kehittämään, yhteisvoimin, kansanliikkeenä, mikäli thl katsoo ylen selkeille kansanterveyden suunnan parannusesityksille.

    Olemme joukolla valmiita vaativimpiin haasteisiin kaiken elämänalan rajapinnoille - myös keksijät ja moniosaajat haluavat kehittää inhimillistä osaavaa Suomea.
    "Funktionaalinen Level-2 tutkimus ja kehitys" & "itsehoitoyhdistys" maurijo hirvonen eatkk(a)elisanet.fi

    VastaaPoista
  116. yksittäiselle potilaalle viesti:
    Kiinnostaa miten ja minkä ajan verran olet käyttänyt kalaöljyä, millaisen määrän ja mitä tuotetta? Millaisissa olosuhteissa, vuorokaudenaika, minkä ravinnon kanssa vai tyhjään mahaan, oletko samaan aikaan nauttinut mahdollisesti maitoa, kahvia?

    VastaaPoista
  117. Maitorasva tekee tyhmäksi:

    Fat intake at midlife and cognitive impairment later in life: a population-based CAIDE study.
    2008. Eskelinen MH, Ngandu T, Helkala EL, Tuomilehto J, Nissinen A, Soininen H, Kivipelto M.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18188871

    VastaaPoista
  118. Mielestäni vuoteen 2015 mennessä suomalainen uskomuslääketiede siirtyy seuraavalle korkeammalle tasolle kohti funktionaalisen lääketieteen käytäntöjä.

    Tämä mahdollistaa laadukkaampien päätösten seurauksena järjen käytön ja hoitokäytäntöjen kehittymisen sekä kansanterveydellisiin mittaviin säästöihin.

    Onnelisuusihmisiä olemmeko jo silloin jää nähtäväksi - annetaanko meille arvoa?

    THL:ltä toivotaan parhainta huomiota, vastuunkantoa ja suojelusta hyvälle suomalaiselle uuden terveyden kehityksen asialle.

    VastaaPoista
  119. Viittauksena kommenttiini, jossa "puolustelin" Thl:n viranomaisia...

    Kritisoiminenhan on ihan jees. Mutta sitä mieltä olen, että silloin kun keskitytään mustavalkoisesti lähinnä lyttäämään henkilöitä, en näe kritiikissä edes pyrkimystä mihinkään rakentavaan, esim. muutokseen. Faktahan on, että parjattu Fogelholm istuu edelleen päättämässä tulevista suosituksista. Jos on Fogelin kanssa eri mieltä ja haluaa muutosta, keskustelisin ja esittäisin perusteita ennemmin kuin haukkuisin läpeensä ihmisenä. Kaikki muu on pelkkää kiukuttelua. Ovatko nämä rasvakysymykset kiistattoman selvät? Eivät minusta ainakaan, eikä niiden tarvitsekaan olla. Ei ole ihme eikä mikään, että ihmiset ovat eri mieltä tai jopa tulkitsevat tutkimuksia eri lailla pohjatietämyksensä mukaan. En vaan ymmärrä miksi toisen erilainen mielipide on niin järkyttävän halveksittavaa, vaikka kuinka olisi julkinen henkilö.

    -nettipoliisi NÄMÄ IHMISET AIHEUTTAVAT SAIRAUKSIA OMIEN ETUJENSA SUOJELULLA,SEKÄ TUKEVAT IHAN VÄÄRÄÄ ASIAA... MITEN KAIKKI SUHT LUONNOTON esin KASVISRASVA TOMMOISINA MÄÄRINÄ VOISI OLLA TERVEELLISTÄ??? menkää metsään katsomaan mitä sieltä löytyy!!! ei ainakaan MARGARIINIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VastaaPoista
  120. TB:lle: Kiitos tarkennuksista. Kyllähän karppaajankin paino nousee, jos syö paljon yli kulutuksen. Liikunnan merkitystä painonhallinnassa ja terveyden edistäjänä tuskin kukaan täällä kiistää. C-vitamiinia pitäisi ylipäätään suurimman osan kansasta saada enemmän.
    Myös sillä on merkitystä, milloin syö. Karpatessakin paino pysyttelee itselläni samassa, jos syö ilta-aikaan paljon. Samoin liikkua kannattaa aamulla ja päivällä, mielestäni energiankulutus on tehokkaampaa, ja myös uni syvempää jos ei illalla rehki. Illalla kun rehkii, niin joutuu myös syömään illalla enemmän, ettei ihan kuihtunut olo tule.

    tsemppiä! :)

    VastaaPoista
  121. Jees. Maanläheinen ajattelu kunniaan.

    Ravintosuositus, ruokaympyrä, mikä on aiheuttanut nuorison joukkosairastelua iäkkäimmistä puhumattakaan ei ole kaikille kiinnostava aihe, valitettavasti.

    Ravinnon teollinen "kutistaminen" ja lisäaineilla saastuttaminen on monien selittämättömien sairauksien peruslähde. –> inflammaatio, tulehduskierteet, astma, hengitystieinfektiot, korvatulehdukset, poskiontelotulehdukset, osteoporoosi ...

    Tarvelähtöisen ajattelun ja toiminnan mallinnus olisi suomalaisten itse saada päättää, ei amerikan lainauksia tänne, kuten kävi innovaatiotoiminnassa, kopioitiin jenkeistä ja ulkomaisille konsulteille maksettiin hunajaa. Kateudella syrjäytettiin oman maan keksijät ja moniosaajat.

    TÄLLE ON TILAUS: Uusi aika suomalaisen terveyden ja hyvinvoinnin kehitykseen. Kansallisen terveyden ja hyvinvoinnin kalkkeutuneet pyramidit on voideltava, muutoin kansa kärsii.

    VastaaPoista
  122. yksittäiselle potilaalle viesti. Kahvi tai maito voi estää lisäravinteen imeytymisen.
    Kokemustietona minun elinvoima ja virkeys lisääntyi iho-ongelmien korjaannuttua ja tulehdustilojen korjaannuttua E-Epa käytön myötä. Iho-ongelmat väistyivät 1,5 vuoden käytön jälkeen. Aktiivisuus lisääntyi sitä myötä ja voimaantuminen 3 vuoden päästä. Huippukokemus, mitä en kadu. Jo ihovoidekuluissa olen säästänyt rajusti, kun ei ole tarvinnut niitä juuri käyttää, ainoastaan luomukookosrasvaa. Kokeile sinäkin ja teelusikallinen sisäisesti päivittäin.

    Usein ongelmana lääkkeet, antibiootit yms. voivat tuhota suotuisat vaikutukset aiheuttaen kehon ja suoliston toiminnan radikaaleja muutoksia.

    VastaaPoista
  123. "Kahvi tai maito voi estää lisäravinteen imeytymisen." Tuskin E-EPAn sentään.

    y. pot.

    VastaaPoista
  124. Maurijo Hirvoselle pieni lisäys älykkyyden ja viisauden vertaukselle:

    - Älykäs selviytyy siitä, mihin viisas ei joudu -

    VastaaPoista
  125. Hieman omia kokemuksia rasvoista.

    En ole koskaan syönyt virallisterveellisesti, vaan syönyt melko (eläin)rasvapitoista ruokaa koko ikäni, esim. voita ja punaista maitoa, enkä koskaan mitään kevyt-tuotteita. Läskisoosikin maistuu, enkä jätä lihan läskireunusta syömättä. Kohteliaisuudesta olen kylässä ollessani käyttänyt jopa margariinia ja kouluissa oli kevytmaitoa ruokajuomana, jne.

    Kuulin ensimmäistä kertaa eläessäni karppauksesta alle 2 vuotta sitten. Itselläni ei ole koskaan ollut niin paljoa "ylimääräistä", että olisin edes harkinnut varsinaista laihduttamista. Hieman oli viime vuosina pudottamisen varaa kuitenkin kertynyt. Luulin sen tulleen liikunnan puutteesta. Kaloriteoriaan en ole koskaan uskonut lähinnä sen vuoksi, että omat ja läheisteni kokemukset sotivat erittäin rankasti kaloriteoriaa vastaan. Tässä blogissa olleen keskustelun pohjalta intouduin kuitenkin testaamaan karppausta reilu vuosi sitten.

    Pidin ensin viikon verran kirjaa syömistäni kaloreista finelin tietokannan avulla. Sitten vähensin muutaman viikon ajaksi hiilareiden saantia alle 60g/vrk. Hiilarit korvasin lähes täysin rasvalla. Vähentämisessä suurimmat muutokset olivat leivän, perunan, riisin ja pastan kohdalla. Samalla pidin huolen, että kokonaiskalorimäärä oli suurempi kuin aiemmin. Vähensin myös hieman liikunnan määrää varmistaakseni, ettei se vaikuta tulokseen.

    Ja toden totta, paino putosi n. 4 kiloa. Kovin kauaa en jaksanut testata, sillä tein saman huomion kuin niin moni muukin: on vaikea syödä paljon, jos hiilareiden määrä on hyvin alhainen ruokavaliossa. Jouduin väkisin syömään enemmän kuin teki mieli. Lisäksi osa ruuista joista pidän vie päivän hiilarit väkisinkin lähelle 100.

    En punninnut jokaista suupalaa, eikä koe muutenkaan ollut mitenkään tieteellinen. Tein kokeen pelkästään omasta uteliaisuudestani. Yksittäisen ihmisen kokemuksilla ei kuulemma ole mitään merkitystä. Tämä on kuitenkin sellainen asia, jonka jokainen ylipainoinen virallisterveellisesti syövä voi itse testata, jos jaksaa nähdä hieman vaivaa. Minun on aika vaikea usko olevani metabolialtani niin eriskummallinen, etteikö kokemukseni pätisi moneen muuhunkin.


    Tyhmä Kyselijä

    VastaaPoista
  126. E-EPA ehkäisee rasvamaksaa ja siihen liittyvää sidekudoksen (fibroosis) muodostusta (maksassa), osoittaa uusi japanilainen rottakoe.

    Se vahvistaa aikaisempia julkaistuja havaintoja. Rasvamaksa on yleinen ja yleistyvä terveysongelma lihavilla ja diabetesta potevilla ihmisillä. Moni ei vain itse tiedä siitä, kun asiaa ei ole tutkittu esim. ultraäänellä.

    Raportti vahvistaa käsitystä, että E-EPA voi olla diabeetikolle hyödyllinen ravintolisä. Aikaisemminhan on jo osoitettu, että se estää haitallisen sd-LDL:n muodostusta.

    Anonyymille: Se. että yksittäinen ihminen EI ole saanut apua masennukseen E-EPAsta tai jostakin lääkkeestä ei tietenkään merkitse sitä, että koko aine pitää poistaa markkinoilta. Sehän lopettaisi heti kaikkien lääkkeiden myynnin. Kukin ihminen reagoi yksilöllisesti, geeniperimänsä mukaisesti niin ravintoaineisiin kuin lääkkeisiinkin. Näitä seikkoja tutkivaa uudehkoa tieteenalaa kutsutaan nimellä nutrigenomiikka. Se antaa paljon uutta tietoa, jota voitaneen kohta puolin alkaa soveltaa ravitsemuslääketieteeseen. Suomessa nutrigenomiinkan tutkimusta on eritoten Kuopion yliopistossa. Siellä on jo todettu, että vehnä vaikuttaa haitallisesti eräisiin geeneihin. Havinto voi selittää sitä tosiasiaa, että Norjassa kasvatetut kassilohet sairastavat jo yleisesti sydänvikoja (ja sydämen rasvoittumista).

    VastaaPoista
  127. Minä olen nyt syönyt noin vajaat kaksi viikkoa päivittäin 1000mg kalaöljykapselin sekä 4000 IU:ta (100 mikrogrammaa) D3:ea. Tämän hetken suurimmat muutokset ovat nukkumisessa. Vuosiin en ole nähny unia näin paljon, kuin nyt joka yö. Tuntuu levänneemmältä aamulla. En ole koskaan ollut aamuihminen ja nyt tuntuu, että ei tarvitse enää painella torkkua. Jaksan myös koko päivän ilman päiväunia. Mielenkiintoista on myös se, että ennen joka yö olen pyöriskellyt niin paljon unissani, että lakanat ovat herätessä olleet mytyssä ja poissa sängystä. Nyt ne on ollut paikallaan joka ikinen yö, ensimmäisestä yöstä lähtien. En kuulemma enää kuorsaakaan, ku toinen puolisko luuli minun kuolleen, kun olen niin hiljaa öisin :).

    VastaaPoista
  128. TB,

    Harva täällä kai neuvoo vain lisäämään rasvaa. Yleensä ainakin VHH:ta kannattavilta tulee samalla suositus rajoittaa hiilareiden osuutta esimerkiksi viljoja tai sokereita karsimalla. Tuo kuuden kilon painonnousu vaikuttaa aika erikoiselta.

    Tuosta aknesta ja vähän muustakin. Nytkö nuo ongelmat alkoivat? Olen aiheesta kiinnostuneena yrittänyt pohtia, mikä muu kuin ravitsemus voisi olla kovin merkityksellistä näissä jutuissa. No, stressi on yksi. Joillakin on myös sellainen ajatus, että vuodenajalla ja vuorokausirytmillä voisi olla merkitystä. Joidenkin mukaan syksy voisi olla jollakin tapaa aika rasittava vuodenaika ja vaatia mm. enemmän unta, jonka määrä on meillä kokenut rajuja muutoksia keinovalojen keksimisen jälkeen.

    Robert Sapolskyn kirjasta Why Zebras Don't Get Ulcers (s. 235): "In 1910, the average American slept nine hours a night, disturbed only by the occasional Model T backfiring. We now average 7.5 and declining.

    Ehkä mielenkiintoista lukemista aiheesta voisi löytyä
    1) täältä http://valtsuhealth.blogspot.com/2010/05/mielenkiintoinen-akneteoria.html ja etenkin tuosta keskustelupalstalinkistä tuon artikkelin alussa
    2) Kirjasta nimeltä Lights Out: Sleep, Sugar and Survival, jossa käsittääkseni suositellaan talveksi sokeritonta ruokavaliota ja 9.5 tunnin yöunia

    Saattoi olla vähän off-topicia :o

    VastaaPoista
  129. Kihdin suhteen kannattaa huomioida "virallisen tiedotuksen" varsin täysin sivuuttamana iso tutkimus muutaman vuoden takaa fruktoosin ja kihdin yhteyksistä:

    12 vuoden seuranta-aika ja 46000 potilasta. Mekanismikin on varsin selvä. Jos kihtiin on taipumus niin suosittelen välttämään fruktoosia.

    http://www.bmj.com/content/336/7639/309.short


    Lights Out -kirjaan kannattaa suhtautua varauksella, kirjoittaja ei ole todellakaan mikään koulutettu tieteestä ymmärtävä tyyppi ja hänen viimeaikaiset juttunsa on vähintäänkin kyseenalaisia (googlesta löytänee enemmän aiheesta)....

    VastaaPoista
  130. Valtsu, kiitos kommenteista ja linkeistä. Aknea on "aina" ollut vähän, mutta maitorasvan lisäyksen jälkeen se oikein innostui.

    Vilho, kiitos linkistä. Kyllä minun kohdallani kuitenkin liha, kala ja puriinipitoinen ruoka (ja olut) ovat ne, jotka laukaisevat kihtikivut. Sen olen todennut niin moneen kertaan, että ei siitä voi erehtyä. Sitä paitsi en juurikaan syö sokeria, enkä koskaan juo limsaa.

    TB

    VastaaPoista
  131. "Tuo kuuden kilon painonnousu vaikuttaa aika erikoiselta."

    Mitä erikoista siinä on, että energiansaannin noustessa ihminen lihoo? Minusta erikoista on, jos niin ei käy.

    Nimimerkki TB kertoo ruokavalionmuutoksen kestäneen muutaman kuukauden. Jos tämä tarkoittaa vaikka 3 kk, on hän lihonut 500 g viikossa. Siihen päästään syömällä 55 g rasvaa päivässä yli energiantarpeen. Ei tee tiukkaa.

    Tuntuu että joidenkin karppaajien on mahdotonta hyväksyä sitä, että rasvalla on ihan yhtä helppoa lihottaa itsensä kuin hiilareillakin. Jos lisää toista, täytyy vähentää toista. Kaikista lihottavin on ruokavalio, jossa syödään sekä rasvaa että hiilihydraatteja runsaasti, eli juuri niin kuin TB on tehnyt.

    Scylla

    VastaaPoista
  132. Temelle kiitoksia kaivatusta älykkyys ja viisaus -termien käsittelystä. Syväluotausinnovointi on mieliherkkujani alalta kuin alalta.

    Koskettavaa on päästä selvyyteen suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän järjettömästä TABUsta, minkä oletan aukeavan pian, kuitenkin vuoteen 2015 mennessä.

    Miksi järjettömät vitaalisen elämän rajapintoja vahingoittavat ravintosuositusdogmit, uskomuskoululääketieteen osalta vanhentunut opetus ja lähes koskemattomuuden saaneet johtohenkilöt ovat vielä 2010-luvulla vallalla väheksyen rehellisyyttä tai hyvää omaa tuntoa ja terveyden aitoa edistämistä sekä kansaansa?

    Tähän kansalaiset haluavat nöyrin mielin selvennystä. Toivomme valoa pimeyteen ja edistystä inkvisition ajoilta.

    VastaaPoista
  133. TB, tämä on turhauttavaa. Tiedän varsin hyvin kuka olet ja sen, ettet ole koskaan ollut lihava, etkä tiedä miltä se tuntuu.

    Rasvaakin voi syödä liikaa, minäkään en sitä ole koskaan kiistänyt. Itse asiassa laukaisin 95 kg - 100 kg välin jumini. Vähentämällä rasvaa. Tein eräänlaisen kotikutoisen Monticnaqin. Mun ateriat olivat rasvaisempia ja makeimpia kuin Monti suosittelee.

    Mikäli nämä vinkkini aiheuttavat ongelmia, finnejä, kihtiä jne. niin älä hyvä ihminen toteuta niitä.

    Jos te, hyvät ihmiset, ymmärtäisitte ne laskuesimerkit joita olen esittänyt ratkeaisi lihavuusongelma heti ja monen tuska helpottaisi.

    Pitäisikö kaikki ohjata proteiinipainotteisempaan (tai rasva) suuntaan?

    1. Ei, koska kaikki eivät ole lihavia.
    2. Ei, koska joillekin, esim. munuaissairaille voisi tulla ongelmia.
    3. Myös esim. ekologiset seikat, sekä maataloustuotannon mahdollisuudet tulee ottaa huomioon.

    jne.

    Mua ramasee. Taisto on tältä päivältä ohi.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  134. TB, muutamia asioita, jotka on hyvä tietää:

    - joitakin ihmisiä maitotuotteet lihottavat. Samoin pähkinöiden syöminen.

    - aterioiden välien olisi hyvä olla pitkiä. Kun syö keskimäärin 3 kertaa päivässä, niin insuliinin eritys pysyy aisoissa. Ts. aina kun syöt jotain, alkaa elimistö tuottaa insuliinia ja samalla keskeytyy rasvanpoltto. Siis välipaloja yksinkertaisesti ei kannata harrastaa jos haluaa laihtua

    - jotkut ihmiset tarvitsevat laihduttamisen alkuun päästäkseen Atkinsin aloituksen...tai Dukanin "hyökkäyksen"

    VastaaPoista
  135. Ei pidä tuijottaa ainoastaan insuliiniin, vaan insuliinin ja glukagonin väliseen toimintaan. Eli glukagonia pitäisi erittyä tarpeeksi. Haimahan senkin hoitaa kuten insuliinin.
    25% ei liho ikinä insuliinin heikohkon tuotannon takia (me loput 75% oltiin hyviä kivikaudella mut huonoja nykymaailmassa).

    Siksi välipalat on sieltäja syvältä...ja siitähän kaikki VHH on kiinni: insuliinin erityksen minimoinnista (ja glukagonin maximoinnista).

    VastaaPoista
  136. Kari osallistui keskusteluun. Kiva juttu sinällään. Hirmu arvokashan tämä bloki on. Täällä vaihtavat ajatuksiaan maan johtavat asiantuntijat.

    Sinällään tämä jauhaminen "aiheuttaako tyydyttynyt rasva sydäntauteja" on aivan jonninjoutavaa veivaamista. Jos se aiheuttaisi, niin kyllä tämä näkyisi tavalla tai toisella jokaisessa vähänkään merkittävässä tutkimuksessa. Teoria on vain niin täynnä ristiriitoja, että en voi kuin ihmetellä kuinka se ylipäätään voi vieläkin elää.

    Yksilölle on aivan yks. ja sama suosittaako Ranska tai Amerikka 12 E% tai alle 10 E% tyydyttyneestä rasvasta. Jokaisen yksilön veriarvot mitataan omassa laboratoriossa. Niin ikään oma puntari kertoo painonkehityksen. Ihon voinnin näkee peilistä. Voinnin kokonaisuudessaan tuntee kukin yksilö itse. Ei näitä asioita katsota metadatoista, ei kv. ravitsemussuosituksista eikä mistään muustakaan. Käytännön tilanteessa monella yksilöllä (tai asiantuntijallakaan) ei ole mitään käsitystä mitä em. prosenttiosuudet aterioissa tarkoittavat.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  137. Mikael Fogelholm:

    Mitä käytökseen tulee niin tässäpä jotain teidän käytöksestänne.

    Osallistuin 1,5v sitten Suomen akatemiassa käytyyn paneelikeskusteluun vhh vs. virallinen linja. Aloittaessani puheenvuoroni pomppasi yleisön joukosta vanhempi nainen pystyyn, keskeytti puheeni ja sanoi "minä olen laihtunut vuoden aikana 15 kiloa valtion 55-60% hiilihydraateista suosituksella..." Aikaa oli jokaiselle puheenvuoron saaneelle erittäin rajallisesti.

    1. Kyseinen puheenvuoroni häiritsijä oli Suomen akatemian työntekijä. Asia oli edeltäkäsin sovittu sinun toimestasi Mikael Fogelholm. Olen ollut yläasteella sijaisopettajana, mutta näin lapselliseen häirintään en juuri ole törmännyt. Olet Suomen johtavia asiantuntijoita. Onko sinun todellakin syyllistyttävä moisiin tekoihin argumentoidassesi maallikkoa vastaan?

    2. Kyseisellä naisella ei ole mitään käsitystä mitä tämä 55-60% kokonaisenergiasta edes tarkoittaa. Ehkä hän on laihtunut 15 kg, mutta kukaan ei laske vuoden ympäri energiaravintoaineiden suhteita etukäteen ja "istuta" hiilarisaantia juuri tuohon VRN:n "ikkunaan". Nainen siis valehteli, sinun käskystäsi Fogelholm.

    3. Esityksekselleni yleisön edessä oli varattu aikaa alle kymmenen minuuttia. Yleisön joukosta laskelmani tuomittiin vääriksi. Kuoroon liittyi Professori Matti Uusitupa. Sinä, Mikael Fogelholm otit laskimen käteesi ja Fineliä hyväksikäyttäen totesit laskuni oikeiksi. Et kuitenkaan korjannut häiritsijöideni virheellistä tulkintaa. Kerroit tämän vasta sen jälkeen kun lehdistö ja muu yleisö oli poistunut paikalta. Olet epärehellinen valehtelija.

    Laskunihan käsittelivät runsas hiilihydraattien osuus vs. runsas proteiini aterioiden energiamääriä. Minä kun aikoinani asiaan perehtyessäni huomasin, että juuri hiilihydraattien suhteellisen osuuden ollessa suuri, tulee myös absoluuttisesta energiamäärästä helposti suuri. Mitä proteiinipainotteisempi kokonaisuus on, sitä mahdottomampaa on syödä yli tarpeensä. Mikäli hiilihydraattien määrä on erittäin pieni voi vihannes + prot. + rasva kombinaatiota syödä käytännössä niin paljon että nälkä varmasti lähtee ilman huolta liiallisesta energiansaannista.

    Kaikkien aikojen nero, Professori Matti Uusitupa totesi tilaisuuden jälkeen. "olit oikeassa.... mutta ei eihän kukaan syö tuollaista määrää lihaa..."

    Niinpä niin. 1000 kCal saa 200 g mysliä (n. 3 tavan pikku lautasta) ja 1L rasvatonta maitoa. Samaan energiamäärään tarvittaisiin lähes 900 g savusiikaa tai lähes 1,5 kg katkarapuja.

    Mysli + rasvaton maito aterian syö kuka tahansa vaikka puolessa tunnissa, mutta 1,5 kg katkarapuja (yli kahdeksan tavan pussia) on jo täysin mahdoton tehtävä.

    Koittakaa reppanat nyt viimein tajuta tämä maailman yksinkertaisin asia. Näin pääsevät lukuisat turhasta kärsimyksestään. Kärsivien joukossa on paljon lapsia.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  138. Sami, et todellakaan tunne minua, kun väität etten ole lihava (ja tiedä miltä se tuntuu).
    Olen todella pettynyt tyyliisi.

    TB

    VastaaPoista
  139. Scylla, hienosti tajuttu!

    "Tuntuu että joidenkin karppaajien on mahdotonta hyväksyä sitä, että rasvalla on ihan yhtä helppoa lihottaa itsensä kuin hiilareillakin. Jos lisää toista, täytyy vähentää toista. Kaikista lihottavin on ruokavalio, jossa syödään sekä rasvaa että hiilihydraatteja runsaasti, eli juuri niin kuin TB on tehnyt."

    TB

    VastaaPoista
  140. Kari Salminen:
    "Tyydyttyneiden määrää ehkä vielä tärkeämpi on suosituksen kannanotto monityydyttymättömiin rasvahappoihin, mistä keskustelussa kyllä mainitsin. Tätä seikkaa Mikael ei valitettavasti kommentoi. Se osuu arkaan paikkaan. Suositus nimittäin rajoittaa Suomessa mainostetun linolihapon (omega-6) saannin 4 %:iin ja alfa-linoleenihapon (omega-3) 1 %:iin, siis nämä monityydyttymättömät yhteensä 5 %:iin. Suomessa suositus on kaksi kertaa suurempi eli 10 %. Haluankin varoittaa tässä ja nyt monityydyttymättömien rasvahappojen liiallisesta ja erityisesti niiden keskinäisestä epätasapainoisesta saannista."

    Niin, että jälkikäteen haluaa varoittaa, mutta ei ohjelmassa halaistua sanaa kun esimerkkimies paisteli pekonia? Arka paikka tosiaan.
    Se on kuulkaahan järjetön määrä kasviksia kuin pitää syödä tasoittaakseen pekonin paistamisesta saadun linolihapon määrän edes 2:1 suhteessa alfa-linolihappoon!

    -xx

    VastaaPoista
  141. Mikael,

    eikö sydänmerkki olisi aika poistaa elintarvikkeilta, jotka sisältävät nopeasti ja huonolaatuisia hiilihydratteja ?

    VastaaPoista
  142. Moi,
    Oliko niin, että Mikael ei edes ole ollut mukana laatimassa edellisiä ravitsemussuosituksia?

    omegaomega-suhteesta. Siis.
    Nämä ovat ok (suluissa omega 3:omega6-suhde):

    kalat (ALA/EPA/DHA:LA n. 3:1)
    oliiviöljy (ALA:LA 1:20)
    voi (ALA:LA 1:3)
    naudan rasva (ALA:LA 1:5)
    sian ihra(ALA/EPA/DHA:LA 1:8) (EPA+DHA 20%)

    Pahat

    rypsiöljy (ALA:LA 1:2)
    margariini (ALA:LA 1:3)

    VastaaPoista
  143. Täh? Miksi voi on "hyvä" ja margariini "paha", jos molemmissa ALA:LA on 1:3? Miksi oliiviöljy on parempi kuin rypsiöljy, jos omega-3:omega-6 suhde on pienempi?

    VastaaPoista
  144. Täh? Miksi voi on "hyvä" ja margariini "paha", jos molemmissa ALA:LA on 1:3? Miksi oliiviöljy on parempi kuin rypsiöljy, jos omega-3:omega-6 suhde on pienempi?

    Olennaista on ruokavalion kokonaisuuden omega-3-6-suhde, ei yksittäisen elintarvikkeen suhde.

    Kokonaisuuden omega-3-6-suhteen taas määrittävät lähinnä ne osat, joissa on olennaisia *absoluuttisia* määriä omega-3/6-rasvoja. Vallitseviksi tulee silloin ennen kaikkea kalan rasva (runsaasti omega-3:a) ja kasviöljyt (runsaasti omega-6:a).

    Jollain porkkanan omega-3-6-suhteella ei ole **skan vertaa merkitystä, koska rasvan määrä porkkanassa on olemattoman pieni.

    Jos omegasuhdettaan haluaa korjata, silloin pitää karttaa kaikkea runsaasti omega-6-rasvaa sisältävää tavaraa. Keskustelu yksittäisten elintarvikkeiden 3/6-suhteesta on aivan turhaa näpertelyä.

    VastaaPoista
  145. Ja kuten yllä oli mainittu omegojen suhde tietyissä elintarvikerasvoissa, niin eikö niissä voi pitää nyrkkisääntönä, että jos valitsee rasvoja, joissa on mahdollisimman hyvä 3:6-suhde, myös ruokavalion kokonaisuuden omegasuhde muodostuu hyväksi??

    Siis jos nyt noilla suhteilla lasketaan olevan jotakin merkitystä kun ottaa huomioon myös muiden rasvahappojen ominaisuudet. Ristiriitaisia ohjeitahan noihin tuntuu liittyvän...

    Toki muut kasviöljyt kuin oliivi- ja rypsiöljyt ovat aika hurjia, esim. auringonkukkaöljy ALA:LA 139:1.. (poikkeus pellava 1:4) HUH.

    VastaaPoista
  146. Sami Uusitalo: "...Mikäli hiilihydraattien määrä on erittäin pieni voi vihannes + prot. + rasva kombinaatiota syödä käytännössä niin paljon että nälkä varmasti lähtee ilman huolta liiallisesta energiansaannista. ..."

    Allekirjoitan tuon kybällä omaan kokemukseeni perustuen.

    Nimittäin, pari vuotta sitten lääkäri totesi, että olisi syytä ruveta tarkkailemaan veren sokeriarvoja: ettei vaan olisi kehittymässä d-kakkonen. Hän sanoi myös:"Käskisin pudottamaan painoa, jos et olisi noin laiha." Ehdotti sitten mutustamaan kuitupitoista leipää pitkin päivää, että sokerit pysyisivät kuosissa.

    Hieman ihmettelin syntynyttä sokeriongelmaa, koska suvussani kellään ei ole eikä ole ollut sokeritautia ja sitäpaitsi olen hyvin pedantisti noudattanut ravitsemussuosituksia 30 vuoden ajan tietoisena PK-projektin erinomaisista tuloksista. Siis ruokavaliossa se vähäkin rasva oli kasviöljyjä - mieluimmin rypsiöljyä - ja levitteenä margariineja. Voi, eläinrasvat ja kananmunat olivat pannassa.

    Sain vihiä vhh:sta ja niinpä käänsin suositukset päälaelleen muuttaen ruokavalioni sellaiseksi, että suurin osa energiantarpeesta tulee rasvoista ja niistä karsin kaikki kasvirasvat lukuunottamatta oliivi- ja kookosöljyä sekä joitain siemeniä ja pähkinöitä. Voi, kalaöljy ja kananmunat ovat kunniassaan.

    Ja simsalabim: kaikki veriarvot ovat kohdallaan - ainoa ongelma on painon putoaminen entisestään. Näin siitä huolimatta, että se ei ollut tarkoituksena eikä nälkää ei ole tarvinnut nähdä.
    Suuri yllätys oli se, että elettyäni kielletyillä rasvoilla nimenomaan sen "hyvän" kolesterolin arvot nousivat. Sokeriarvojen normalisoituminen menee paremmin maalaisjärkeen, koska on ilmeistä, että välttämällä sitä, mikä kuormittaa sokeriaineenvaihduntaa, tilanne paranee.

    RiSi

    VastaaPoista
  147. Pysäyttäkää mut tai en pysty lopettamaan tätä sotkemista!

    Tarkoitin auringonkukkaöly ALA:LA 1:139, pellava ALA:LA 4:1

    Ja pähkinät kun olivat hyviä juttuja. Mutta..

    Maapähkinä ALA:LA 1:580
    Cashew 1:126
    Manteli ALA:LA 1:30
    Saksanpähkinä 1:4

    VastaaPoista
  148. "Niin, että jälkikäteen haluaa varoittaa, mutta ei ohjelmassa halaistua sanaa kun esimerkkimies paisteli pekonia? Arka paikka tosiaan.
    Se on kuulkaahan järjetön määrä kasviksia kuin pitää syödä tasoittaakseen pekonin paistamisesta saadun linolihapon määrän edes 2:1 suhteessa alfa-linolihappoon! "

    Ja mikä ihmeen kommentti se tämä nyt on ? Salminen eikä varmasti kukaan muukaan suosittele vihanneksia sillä perusteellä, että niillä tasoitettaisiin umpikieroa n-3/n-6 suhdetta. Vihannesten rasvamäärä kun on niin mitätön ettei sillä ole mitään merkitystä ravinnon n-3/n-6 suhteeseen.

    Jos ottaa pekoniannosta vastaan vaikkapa kala-annoksen tasoittuu suhde jo mainiosti. Tietty kannattaa käyttää voita margariinin sijaan. Tämä sen vuoksi, että linolihapon määrä on margariinissa yli kymmenkertainen voihin verrattuna ja näin omiaan vääristämään suhdetta liiaksi n-6 puolelle.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  149. Tässä nyt taas sekoitetaa yhtä sun toista. Kasvis omega-3:sta (eli ALAsta) ei hirveästi kannata puhua. Se on lähinnä jätettä elimistölle.

    Vain 5-10% siitä muuntuu DHA/EPA muotoon (kala omega-3). Niinpä on olennaista, että valitsee sellaisen kasvisöljyn, jossa on mahd vähän ALAa ja linolihappoa.

    FF

    VastaaPoista
  150. Rehellisesti sanottuna en ymmärrä kuka pystyy margariinia laittamaan leivälleen. Moneen kertaan korkeissa lämpötiloissa kuumennettuja helposti hapettuvia rasvoja. Kun katsoo esim. Keiju-purkin tuoteselostetta tulee melko etova olo.

    Valkosipulivoi

    VastaaPoista
  151. Tuntuu lähes rikolliselta tuo edellämainittu vanhempiin kohdistunut kevytlevitepropeganda, jossa käsketään pilaamaan lasten makuaisti pienestä asti ja totuttamaan heidät keinorasvaan :(
    Teollisuus saa suuret voitot koko länsimaisen ruokailukulttuurin aniosta, samalla ihmiskunnan enemmistöä kohtaa parissa sukupolvessa sellainen degeneraatio, että lääketehtaiden voitot on siinä pieni lohtu.
    Lukaisin taas eilen uudemman kerran Weston A Price-järjestön kirjoituksia prosessoitujen kasviöljyjen ja sokerin vaikutuksesta immuntiteettiin. Sellaista myrkkyä, että ei ihme, että syöpien ja diabeteksen lisääntyminen on ollut rikkaissa länsimaissa räjähdysmäistä viime vuosikymmeninä.

    Suomessakin napsahtaa aikamoinen lasku yhteiskunnalle, kiitos ahneuden ja valheisiin perustuvan lobbauksen. Nyt on syytä rueta äkkiä vaatimaan aitoa ruokaa, ennen kuin sen saanti lopullisesti kielletään EU:n tai jonkun muun hyväntahtoisen tahon toimesta.

    Pieni ajatuksia herättävä video..
    http://www.youtube.com/watch?v=cjdy0n_gJq8

    Saturated Fats - yummy!

    VastaaPoista
  152. Kiitos - Ilahduttavaa luettavaa - syväluotauksella voimme saada kaivattuja muutoksia aikaiseksi.

    Hiljattain vaikuttaja-ministeri naurahti tiedepuiston seminaarissa seuraavalle esittämälleni, tosin uraanikaivannaisasiaoista visusti salatuista radikaaleista elinympäristövaaroista - ja piti mahdottomana säätää lakia väärän tiedon levittämiseen vedoten mielipiteenvapauteen. Tuntui kornilta.

    Ensi alkuun lainsäädäntöön pitää vaatia korjauksia, mm- tahallisen väärän ja vahingollisen asiantuntijatiedon levittämisestä. Minusta asiantuntijalausunnot, missä tietoisesti valehdellaan, pitäisi ehdottomasti kriminalisoida.

    Nykysuuntaus on harvojen ja tarkoitushakuisten ahneuden, projektien yms. takia väärentää lausuntoja, asiantuntijalausuntoja sekä levittää tarkoituksella väärennettyä tietoainesta - ainakin harhaanjohtavaa.

    - Tästä voisi lähteä yksi askel kohti avarampaa yhteiskunta-terveyttä. - Eiköhän lieveilmiöitä sammu sitten jo itsestään ja rajat oikean ja väärän tunnistamisessakin ja TEKEMISESSÄ ala toimia

    PS. Tarvelähtöisen muutoksen aikakausi täytyy startata pian - sillä uusi uhka vaanii geenimanipulaatiovaarassa, missä rehujen kierotie kaloista karjaan ja kuningasihmiseen.

    VastaaPoista
  153. KATSOKAA TÄMÄ! samallalailla tämä terveydenhoitokin toimii:? http://talousdemokratia.blogspot.com/

    VastaaPoista
  154. Niinpä. Salaaminenko ja epärehellisyyskö motivoi kansaa rokotuksiin? - Veronmaksajien maksaman asiantuntijan täytyisi osata valita joko kansan edut tai sitten luopua virasta heti.
    Loppuyhteenvetona voisin tulkita viranomaisedustajien jättäneen kertomatta olennaisia asioita - vaarallista ihmiskauppaan verrattavaa peliä reaaliuhreilla.

    VastaaPoista
  155. Rasvakeskustelu tv-1 dokumentti ja A-TALK
    vihjeen mukaan, kuka tutkisi=?
    "Edes tässä ei kaiketi puhunut totta kun sanoi lähetyksessä että tuli viime YÖNÄ Moskovasta. Kuitenkin tiettävästi lento laskeutui 18.30 ja meillä isäntä oli jo ilta seitsemältä kotona. Tai sitten Puska on kävellyt kotiin ;)))"

    Miten kansamme ylin pääjohtaja terveysasioissa voi ... hävettävää valehtelua jatkaa. Kiinnostaisi tietää, milloin hän puhuu totta.

    VastaaPoista
  156. Tapailin Barry Sears:in Zone ruokavaliota.

    Pari väiteettä, jotka kalskahti korvaan:
    - tyydyttynyt rasva nostaa insuliinia
    - kahvin hajoamistuotteet aiheuttaa insuliinin nousua
    - Alfalinolihappo ALA estää delta-6-desaturaasia, eli omega-6:n muuttumista GLA:ksi (gammalinoleenihapoksi)

    Onko parempaa tietoa pitääkö nämä paikkansa ?
    Vaikuttaisi vähän ristiriitaiselta tämänkin palstan tietoihin.

    VastaaPoista
  157. Valkosipulivoi:
    "Kun katsoo esim. Keiju-purkin tuoteselostetta tulee melko etova olo."

    Katselin huvikseni mitä käyttämässäni 60% margariinissa (en mainosta merkkiä) on lisäaineina ja ei nyt varsinaisesti pelota. Suolan (0,9%) lisäksi emulgointiaineena lesitiiniä, jota esiintyy luontaisesti esim. kananmunissa, nykyään tehdään tosin halvemmalla soijasta. Ja myydäänhän sitä ilmeisesti myös luontaistuotekaupoissa ravintolisinäkin.

    Säilöntäaineena kaliumsorbaattia, jota esiintyy luontaisesti mm. pihjalanmarjoissa ja lakassa/hillassa. Happamuudensäätöaineena sitruunahappoa, joka ei toki ole hampaille hyvä, mutta sitrushedelmissä sitäkin on luontaisena. Itse aineina nuo lisäaineet eivät siis aivan suuria myrkkyä ole vaikka lisäaineita aina voidessani (en koskaan syö "muita" eineksiä, vaan katsokaapa huviksenne ensi kerralla terveellisenä ohjelmassa esitetyn pekonin tuoteselostetta) pyrinkin välttämään.

    Ainoa (minua) epäilyttävä on se, että selosteen loppupäässä (eli määrä mitätön, teho lienee vahva) lukee pelkkä 'aromi', kiinnostaisi mitä se on. Niin joo, ja oli A- ja D-vitamiiniakin lisätty.

    Tämä siis vain informaationa, ei tarkoitus väitellä siitä mitä kenenkin tulisi leivällensä laittaa. Itse pidän (tummasta) leivästä suurina määrinä, joten minun on järkevämpää laittaa siihen voita kevyempää.

    VastaaPoista
  158. Pekonia syöneelle kaverille merkitsee kaikista eniten oma terveys. Hänen painonsa oli pudonnut 16kg. Hän on mitä ilmeisimmin parantanut vointiaan monin tavoin.

    Edellinen on merkittävää, ei se kuinka hyvin hänen ateriansa istuvat Yhdysvaltain viranomaisten suosituksiin tai metadatojen tuloksiin. Myöskään pekonin tuoteseloste ei ole niin tärkeää. Toisaalta lihatuotteissa on yleensä aika kohtuullinen määrä lisäaineita.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  159. Kalaöljy alentaa ylipainoisten teini-ikäisten kohonnutta verenpainetta, osoittaa Kööpenhaminan yliopiston ja Teknillisen korkeakoulun uusi tutkimus.

    Verenpaine aleni 16 viikon vaikutusjakson aikana keskimäärin 3 mmHg. Muutos merkitsee 15 % riskin vähenemistä sydän- ja verisuonitaudeissa. Samalla vähenee metabolisen oireyhtymän riski, kirjoittavat tutkijat The Journal of Pediatrics -lehdessä.

    Kalaöljy alentaa omega-6/omage-3-suhdetta, tarkemmin sanoen AA/EPA-suhdetta, jolloin valtimoiden elastisuus lisääntyy ja kohonnut paine alenee, tutkitsevat tutkijat. Lue lisää tutkimuksesta suomeksi
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1825

    Tämäkin tutkimus osoittaa, että kansanterveyttä voidaan edistää nauttimalla kalaöljyä ravintolisänä. Hämmästelen etteivät Pekka Puska ja Mikael Fogelholm sitä suoraan suosittele.

    VastaaPoista
  160. Olette mm. väittäneet, että
    Lapsi joka usein nauttii täysrasvaista maitoa on hoikempi:
    http://sundqvist.blogspot.com/2009/11/antakaa-lapselle-hanen-jokapaivainen.html

    Jos tämä pitäisi paikkansa, eikö silloin maitorasvan lisääminen ruokavalioon pitäisi laihduttaa? Tässä keskustelussa tuossa edellä eräs nimetön karppaaja kehotti juomaan tilamaitoa ja syömään suklaata (laihtumistarkoituksessa). Usein karppaajat kehuvat, että rasvaisen laihdutusruokavalion avulla on niin helppo vähentää hiilihydraatteja, että ruokavalio ei edes tunnu laihdutukselta. Omien kokemusteni perusteella se ei ollenkaan pidä paikkaansa. Ei se helppoa ole, päinvastoin.

    Lähes ainoat kerrat, jolloin syön sokeria, on jos olen koko päivän yrittänyt olla vähähiilihydraattisella ravinnolla. Johtopäätös: VHH aiheuttaa sokerinhimoa.

    TB

    VastaaPoista
  161. Itselläni joskus karppausta aloittaessa oli aluksi halua syödä hiilareita, mutta se lähti kyllä pikkuhiljaa pois. Välillä ns. repsahduksia tuli, isompiakin sellaisia. Pikkuhiljaa tottumukset muuttui, ja runsasrasvainen vähähiilarinen syöminen ilman mitään hiilarihimoja sujui kyllä.

    Nykyään en enää rajoita hirveästi hiilareita, mutta ei niitä paljoa tule kuitenkaan. Hyväkarppia, sanoisin. Jos syön aterian kanssa perunan tai pari ja käytän niiden kanssa paljon rasvaa, niin ei mulle jää nälkä, koska se rasva käsittää ison osan aterian kaloreista.

    En siis laihduta. Kerroin vain oman kokemukseni hiilareiden korvaamisesta rasvalla.

    VastaaPoista
  162. Valtsu, tuo kuulostaa järkevältä, että syö perunan tai pari, eikä yritä väkisin olla aivan ilman hiilareita. Luulisin, että sellainen vähentää esimerkiksi mainitsemiani sokerirepsahduksia.

    TB

    VastaaPoista
  163. Uusi jättisuuri ruotsalainen tutkimus, joka käsitti yli 30 000 ihmistä, osoittaa, että monivitamiinien säännöllinen pitkäaikainen (yli 5 v) käyttö ehkäisee sydänkohtauksia verrattuna ei-käyttäjiin. Tutkimuksen julkaisi johtava ravitsemuslääketieteen lehti American Journal of Clinical Nutrition 22.9.2010.

    Tutkimus voi hyvinkin muuttaa käsityksiä ravintolisien hyödyllisyydestä. Terveyttä voidaan siis edistää hyvin tälläkin tavalla, ei pelkästään ruokavaliota manipuloimalla.

    VastaaPoista
  164. Sami hieman mollasi Matti Uusitupaa tuolla aiemmin, muistui mieleen hiljattain Maaseudun Tulevaisuudessa ollut artikkeli, jossa Uusitupa jälleen kertoi ettei 'ole tullut uutta tutkimusta, joka osoittaisi kovien rasvojen haitattomuuden', tjs.

    Esimerkkinä Uusitupa käytti suomalaista mielisairaalatutkimusta, sv-taudit vähenivät naisilla x%...
    Finnish mental hospital study on kai debunkattu perusteellisesti?

    VastaaPoista
  165. Kirjoittelin nyt vihdoin tarkempaa analyysiä tuon Mikael Fogelholminkin esittämän rasvan korvaushypoteesin keskeisistä ongelmista.

    Rasvahypoteesin viimeiset oljenkorret

    VastaaPoista
  166. "....Johtopäätös: VHH aiheuttaa sokerinhimoa."
    TB"
    Outoja tarinoita TB:llä. Oman kokemuksen perusteella ei pidä paikkaansa. Vajaan 5 kk:n aikana olen laihduttanut 20 kg (nainen,52v.), nyt painan alle 60 kg. Kolme kertaa olen mitannut ruokani ja syömäni HH määrä on ollut 50-70g/vrk. Eli ei kovin vähän. Rasvaa on tullut 100-150g/vrk. Eli ei kovin paljon. Proteiinejä noin 60g/vrk. Kovaa liikuntaa en ole harrastanut. 3-4 krt/pvässä olen syönyt kunnon ruoan. Nälkää en ole nähnyt. En ole väkisin ollut ilman hiilareita, Mitä lienee TB tällä tarkoittanut.
    Makeisten, leivän himoa, tai muutakaan himoa ei ole ollut, vaikka aikaisemmin oli jatkuva leivän ja suklaan himo. Millään muulla keinoin en olisi tähän painonlaskuun päässyt, olen sitä monta kertaa kokeillut aikaisemmin. Eikä VHH ole dieetti vaan lopun elämää jatkuva olotila. T.ep

    VastaaPoista
  167. Miettikääs tätä:

    http://www.poliklinikka.fi/painonhallintakanava/artikkelit/5879710

    "Eläinperäiset rasvat ovat pääsääntöisesti tyydyttyneitä eli kovia rasvoja, joita ruokavalion ei tarvitse sisältää lainkaan, sillä elimistö pystyy valmistamaan tarvitsemansa tyydyttyneet rasvat itse."

    Virallisen litanjan mukaan rasvan saannissa tulee suosia monityydyttymättömiä alfalinoleeni- ja linolihappoa. Tämä sen vuoksi ettei elimistö pysty niitä itse valmistamaan. Tyydyttynyttä rasvaa ei kuulemma tarvii kun elimistö pystyy valmistamaan sitä itse.

    Minulle em. johtopäätös on täysin kaheli. Mielestäni täydellisesti ristiriidassa sen kanssa kuinka luonto toimii. Miksi evoluutio rakentaisi elimistöön prosessin, joka valmistaa jotain sellaista (tyydyttynyttä rasvaa) jota se ei tarvitse. Minulle moinen proseduuri on elimistön hätähuuto "hei, sinulla ei ole ravinnossasi riittävästi tyydyttynyttä rasvaa, näin minun pitää valmistaa sitä sinulle."

    Miksi elimistö sitten ei osaa valmistaa alfalinoleeni- ja linolihappoa? Mielestäni vastaus on itsestään selvä. Ko. rasvoja saa käytännössä kaikesta ruoasta. On aivan sama syötkö appelsiinia, pähkinää, possua tai simpukkaa saat em. rasvoja. Näinpä elimistön ei tarvitse niitä valmistaa, koska niitä on aina saatavilla.

    Sen sijaan jos metsästäjä-keräilijällä olisi oikein kurja tuuri ja se joutuisi syömään vain juuria ja marjoja, niin kuinka olisi tyydyttyneen rasvan ja kolesterolin saannin laita?

    Niinpä niin, juuri tämän vuoksi elimistö valmistaa tyydyttynyttä rasvaa ja kolesterolia - se tarvitsee niitä enemmän kuin ns. välttämättömiä rasvoja.

    Mitäs mieltä olette, Krisu, Matti, Anssi...

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  168. Miksi toi ei voi kääntyä myös siihen, että elimistö ei tarvitse glukoosin lähteitä/hiilihydraatteja, koska se pystyy valmistamaan sitä itsekin? :) Ei sen puoleen, meidän anatomian oppikirjassakin sanotaan, että ei keho tarvitse hiilihydraatteja ravinnosta.

    VastaaPoista
  169. "Miksi toi ei voi kääntyä myös siihen, että elimistö ei tarvitse glukoosin lähteitä/hiilihydraatteja, koska se pystyy valmistamaan sitä itsekin? :)"

    Täsmälleen. Imeytyvää hiilihydraattia ei tarvita lainkaan, koska elimistö voi tuottaa glukoosin itsekin.

    Sami Uusitalo


    Ei sen puoleen, meidän anatomian oppikirjassakin sanotaan, että ei keho tarvitse hiilihydraatteja ravinnosta.

    VastaaPoista
  170. Höpönlöpön. Jotain rajaa noihin älyttömiin pseudotieteellisyyksiin. Elimistö valmistaa tyydyttynyttä rasvaa siksi, että tyydyttyneiden rasvahappojen a) varastoiminen on tehokkaampaa b) käsittely yksinkertaisempaa (tarvitaan vähemmän entsymaattisia askelia). Kylmissä paikoissa elävät eläimet (esim. kalat) sisältävät taas siksi enemmän tyydyttymätöntä rasvaa, että sen sulamispiste on alhaisempi ja solukalvot eivät pääse jäätymään.

    "Täsmälleen. Imeytyvää hiilihydraattia ei tarvita lainkaan, koska elimistö voi tuottaa glukoosin itsekin."

    Heh, aikamoinen vitsiniekka. Juuri äsken "kumosit" vastaavan argumentin tyydyttyneen rasvan tarpeettomuudesta sillä, että elimistö ei tuottaisi tarpeetonta ravintoainetta:

    "Miksi evoluutio rakentaisi elimistöön prosessin, joka valmistaa jotain sellaista (tyydyttynyttä rasvaa) jota se ei tarvitse. Minulle moinen proseduuri on elimistön hätähuuto "hei, sinulla ei ole ravinnossasi riittävästi tyydyttynyttä rasvaa, näin minun pitää valmistaa sitä sinulle.""

    Lisää tyydyttyneen rasvan tilalle glukoosi ja mieti tilannetta uudestaan. Vaikka onhan se kätevää, että samaa argumenttia voi tilanteesta riippuen käyttää joko asian puolustamiseen tai sen vastustamiseen, ei koko ajan tarvitse keksiä uusia perusteluja. :D

    VastaaPoista
  171. "Heh, aikamoinen vitsiniekka. Juuri äsken "kumosit" vastaavan argumentin tyydyttyneen rasvan tarpeettomuudesta sillä, että elimistö ei tuottaisi tarpeetonta ravintoainetta:"

    En minä ole mikään vitsiniekka. Toistin vain saman vitsin minkä ravitsemusvalistus on jo kertonut.

    Eli:

    1)Tyydyttynyttä rasvaa ei tarvita, koska elimistö valmistaa sitä itse.

    2)Glukoosia tarvitaan ravitsemusvalistuksen mukaan 2000 kCal energiamäärään 275-300g päivässä. Tämä siis siitä huolimatta, että elimistö valmistaa sitä itse.

    Huomionarvoista olisi miettiä kuinka paljon elimistö em. aineita valmistaa. Ja myös sitä mistä niitä valmistetaan. Mielestäni olisi järkeenkäypää olettaa, että elimistö tekee vähemmän tärkeästä tärkeämpää. Tai siitä mistä on puutetta valmistetaan sellaista mitä on jo tarpeeksi/liikaa.

    t. Sami Uusitalo

    tieteellä: +27kg
    pseudotieteellä: -25kg

    VastaaPoista
  172. Mutta miten oma väitteesi on järkevämpi:

    1. Tyydyttynyttä rasvaa tarvitaan, koska elimistö valmistaa sitä itse.

    2. Glukoosia ei tarvita, koska elimistö valmistaa sitä itse.

    Tismalleen yhtä epäloogista kuin ravitsemusvalistuksen väite, jota vastustat.

    Ihminen voi selvitä hengissä ja terveenä sekä ilman tyydyttynyttä rasvaa että glukoosia, koska se pystyy valmistamaan molempia riittävästi elimistön tarpeisiin. Typerää vertailla, kumpi on tärkeämpää, sillä elimistö tarvitsee molempia elintoimintojen ylläpitämiseen. Nopea kuolema olisi varma ainakin siinä tapauksessa, että glukoosintuotanto lakkaisi (ja sitä ei saisi ravinnosta) - tyydyttyneen rasvan tapauksessa kuolema olisi hitaampi.

    Ylimääräisiä hiilihydraatteja varastoidaan rasvaksi siitä syystä, että rasvakudokseen energia voidaan pakata huomattavasti tiiviimmin kuin glykogeeniksi. (Glykogeenivarastot ovat rajalliset, rasvavarastot eivät.) Ei siksi, että elimistö olisi jotenkin tyydyttyneen rasvan puutteessa.

    Scylla

    VastaaPoista
  173. Scylla, en minä ole missään vaiheessa väittänyt omaani järkevämmäksi. Jos oma väitteeni on tyhmä, niin eikö sitten ravitsemusvalistuksenkin ole.

    Huomionarvoista on se, että glukoosia valmistetaan elimistön toimesta paljon vähemmän kuin mitä ravitsemusvalistus sitä tuputtaa.

    Ihminen on elänyt olosuhteissa joissa ei ole lainkaan glukoosia (arktiset olosuhteet), mutta onko se koskaan elänyt pitkää aikaa sellaisissa olosuhteissa joissa ei ole tyydyttynyttä rasvaa?

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  174. Edellä kirjoitin prof. Uusituvan sanomisista Maaseudun Tulevaisuudessa (mielisairaalatutkimus todisti...), luin prof. Salmisen kommentit vasta nyt. Prof. Salminen kirjoitti,

    "Mikael viittaa näkemyksensä tueksi Mozaffarianin ym. ja Jacobsenin ym. meta-analyyseihin (viitteet Mikaelin kirjoituksessa). Molemmat perustavat analyysinsä vahvasti em. Oslo-tutkimukseen ja erityisesti mm. suomalaisiin 1960-luvun mielisairaalatutkimuksiin, jollaisia yksikään eettinen toimikunta ei enää hyväksyisi. Nämä käsittämättömän epäeettiset tutkimukset eivät olleet sokkoutettuja ja kaiken huipuksi lähes puolet tutkituista potilaista vaihtui tutkimuksen aikana. Jään ihmettelemään, kuinka kukaan tutkija voi edelleen suhtautua niihin vakavasti."

    Uusitupa on mukana ravitsemussuosituksia väsäämässä, ja Kuopion yliopiston ravitsemustieteen pääguru, että sikäli.

    Ravitsemusjaterveydessä juttua ko. tutkimuksesta,

    http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/klassiset-rasvatutkimukset/

    Wholehealthsourcessa myös,

    http://wholehealthsource.blogspot.com/search?q=mental+hospital+study

    Nmsocietyn sivuilta löytyy useampi tutkimus kokotekstinä,

    http://www.nmsociety.org/Fat_Research.aspx

    " While not advocating any specific dietary strategy, the Society believes that the therapeutic potential of low-carbohydrate diets for the treatment of obesity, diabetes and cardiovascular disease is under-investigated and under-utilized."

    'Bias' :)

    VastaaPoista
  175. Taloussanomissa on juttu - Katso kelpaatko pomoksi. Jutussa puhutaan yritysmaailmasta, mutta laventaisin koskemaan kaikkia aloja...

    "...Nyt on joustavasti ajattelevien, valmentavien johtajien aika, uskoo MPS-konsulttiyhtiön Executive Search-yksikköä johtava Pasi Natri. LUKKOONLYÖTYIHIN STRATEGIOIHIN VANNOVIEN POMOJEN VAIKEUDET ON JO NÄHTY..."

    http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2010/09/26/katso-kelpaatko-pomoksi/201013248/137

    (:-]=

    VastaaPoista
  176. Törmäsin interwebissä seikkaillessani kirjaan, auts, Tero Honkanen - Omega: Rasvahappojen vallankumous. Päädyin googlatessa karppisivustolle, jossa mielestäni kiva pikku ajatustenvaihto. Kirjoittaja itse mukana.

    http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=9&t=31242

    VastaaPoista
  177. Se mikä itseäni tässä ravintokeskustelussa hieman ihmetyttää, ettei oteta huomioon ihmisten arkiliikunnassa tapahtunutta suurta muutosta (=merkittävä väheneminen) ja sen suhdetta ravinnosta saatavaan energian lähteeseen. Tältäkään sivulta ei montaa "liikunta" sanaa löydy, aivan kuin se olisi ulkopuolinen tekijä, jota ei mitenkään tarvitse ottaa huomioon.

    Omasta taustasta sen verran, että olen aktiiviurheillut 22 vuotiaaksi ja siihen asti syönnyt virallistervettä ruokavaliota. Oma liikunnan määrä oli sitä luokkaa, että käytännössä oli aivan sama mitä suuhunsa laittoi, paino pysyi kurissa. Eli paljon hiilihydraatteja ja harjoitusten / pelien aikana sitten tankattu urheilujuomaa.

    Lopetettuani urheilun painoin jotakuinkin 64kg. Liikunnan vähennettyä energian kulutus väheni, ruokailutottumukset säilyivät samoina, ruoka-annokset luonnollisesti pieneni, mutta peruskoostumus oli perinteinen lautasmalli. Tästä sitten lähti tasainen painon nousu, 35 vuotiaana painoin 80kg ilman merkkiäkään siitä, että painonnousu olisi pysähtynyt.

    Sisko opasti Karppaus.info sivustoille ja siirryin VHH-ruokavaliolle. VHH:lla ollaan oltu, nälkää kärsimättä ja liikunnan määrää yhtään lisäämättä >5v ajan. Olo on luonnollisesti hyvä ja mieli kevyt, kun olen saannut tilanteen hallintaan. Paino putosi vuodessa 5kg ja sen jälkeen laskenut hitaasti niin, että nykypaino on 71kg (+-1kg vaihtelulla).

    Itse oman kehon reaktioista olen tullut siihen lopputulokseen, että kun arkiliikunta on kevyttä ja vähemmän rasittavaa, hiilihydraattivoittoinen ruokavalio lihottaa. VHH-ruokavaliossa on rasva pääasiallinen energianlähde, joka palaa elimistössä hitaammin ja soveltuu nykyiseen elämän tilanteeseen paremmin. Pelaan kerran viikossa jääkiekkoa ja se on ainoa tilanne, jossa laitan suuhuni leipäviipaleen ja banaanin. Teen sen, koska tiedän tarvitsevani nopeasti palavaa energiaa urheilusuorituksen aikana - ilman nopeasti vapautuvaa energiaa elimistö ei jaksa raskasta liikuntaa. Mutta mitään muuta tarvetta en hiilihydraattien käyttämiselle löytänyt.

    Eikö virallisten ravintosuosittelijoiden tulisi ottaa ohjeistuksessa liikunta huomioon muuttujana ja lisätä ihmisten tietoisuutta siitä, miten erityyppiset energialähteet (rasva vs. hiilihydraatti) sopivat erilaisiin elämäntilanteisiin ja -tarpeisiin? Jalkapallo aktiivisesti harrastava 12-vuotias lapsi tarvitsee aika toisenlaista ravintoa lautaselle, kuin liikunnasta vieraantunut IT-hommia päätteen ääressä töikseen näpyttelevä 35 vuotias nörtti. Liikunta on toki tärkeä asia, mutta jokainen työelämässä pärjäävä tietää, miten paljon enemmän työ vaatii työntekijältä. Samaten lapsiperheet tietävät, miten ympäri kaupunkia ripotellut harrastusten harjoittelupaikat kuluttavat autossa istumalihaksia. Itselleni on teknisesti täysin mahdotonta harrastaa päivittäin säännöllistä liikuntaa niin paljon, että en lihoisi virallisten suositusten mukaisella ruokavaliolla. Siis miksi ihmeessä minun pitäisi sitä noudattaa? Miksei minulle tarjota vaihtoehtoista lautasmallia, joka ei lihota? Miksi minun pitää olla luottamatta viranomaisten suosituksiin ja vasten kaikkia periaatteita pyrkiä itse toimimaan oman kehoni lääkärinä ja löytämään itse ratkaisu painonhallintaan? Internetin aikakaudella tämä on jo mahdollista, mutta miksi ihmiset ajetaan tällaiseen tilanteeseen? Eikö kuitenkin olisi luontevampaa, että ne viralliset tahot, joille ravintosuositusten määrittely on annettu tehtäväksi tämän tehtävän minua viisaampana pystyisivät ratkaisemaan ja minulle siitä kertomaan?

    VastaaPoista
  178. Ravitsemussuositusten arvostelun eräänä kärkenä on juuri tietyn ravintoaineen demonisointi, mikä ei perustu faktoihin.

    Faktojen vääristely johtaa luonnollisesti kasvavaan skeptisismiin viranomaisten toimintaa kohtaan, epäilyyn suositusten poliittisesta luonteesta. Politiikan ja poliitikkojen kanssa täytyy vaan elää. :)

    If you can't join them, beat them!

    Valitettavasti suositukset eli vallitseva konsensus johtaa sapuskan laadun heikkenemiseen. Esimerkkinä eilen paistamani ohuet viljapossun fileet, jumalauta että oli kuivaa ja mautonta! Olisi pitänyt liottaa voi-oliiviöljyseoksessa muutama tunti.
    Olisiko sentin läskisiivu kyljyksen reunassa tukkinut suoneni, Mikael?
    Nautin kotlettini salaatin ja veden kera, ei pottua, ei leipää?
    Viljapossu meni lopullisesti boikottiin. Vähän jää valinnanvaraa lähikauppaan, onneksi kylkisiivut ovat palanneet valikoimaan, ja jostain syystä niiden läski on taas rasvaa, eikä pelkkää vettä.

    Sokeriveron naurettava taso on yksi esimerkki teollisuuden vaikutusvallasta. Sokeria voisi huoletta verottaa alkoholin tavoin.

    Aivan turha selittää, että suositukset perustuvat kansan terveyteen, onneen ja vaurauteen faktojen pohjalta.
    Valehtelijat, poliitikot! :)

    Itsenäisesti ajatteleva kansa on itsenäinen kansa! Älkää pilatko mun sapuskaa!

    Kumoaako liikunnan, eli pakkoliikunnan aiheuttama stressi terveyshyödyt?

    VastaaPoista
  179. Sami Uusitalo:
    "Ja mikä ihmeen kommentti se tämä nyt on ? Salminen eikä varmasti kukaan muukaan suosittele vihanneksia sillä perusteellä, että niillä tasoitettaisiin umpikieroa n-3/n-6 suhdetta. Vihannesten rasvamäärä kun on niin mitätön ettei sillä ole mitään merkitystä ravinnon n-3/n-6 suhteeseen.

    [Niinhän minäkin kirjotin aiemmin, mutta puututaan tähän seuraavaan -xx]

    Jos ottaa pekoniannosta vastaan vaikkapa kala-annoksen tasoittuu suhde jo mainiosti."

    Tosin ylempänä ainakin Teme kertoi tasapainottavansa kasviksilla Omega-suhdettaan ("Monessa luonnon marjoissa, sekä kasviksista omega-3/omega-6 suhde on 1-3:1. Eli sitä kautta saa suhdetta paranemaan").

    Pekonin Omega 6:3 suhde on niin huono, että ei auta vaikka yrität kuinka puolustella sitä kalansyönnillä. Sadan gramman paistettua pekoniannosta kohti joudut keskimäärin paistamaan puoli kiloa (oikeastaan vähän ylikin, eli +0,5kg!) kalaa, joka vasta tasoittaa Omega 6:3 suhteen 1:1. Ja melko reippaan annoksen saa kyllä syödä 2:1 suhteeseenkin.

    Kyllä tällä kertaa voi siteerata googlen aivan ensimmäistä hakutulosta, kun kirjoittaa siihen 'kivikautinen ruokavalio':

    "Tämä ruokavalio on todellakin erilainen kuin vastuuttomat, matalahiilihydraattiset, korkearasvaiset muotidietit, joissa sallitaan rajoittamaton määrä verisuonia tukkivia juustoja, pekonia, voita ja rasvaista lihaa. Sen sijaan kivikautisen ruokavalion perustana ovat vähärasvainen liha, merenelävät ja rajoittamaton määrä kasviksia ja hedelmiä."

    Jos ei muuta tuosta allekirjoita, niin minusta pekonin mainostaminen (ainakin annettiin ymmärtää) terveellisenä asiaohjelmassa oli kyllä aika temppu. Et sinä voi, Sami Uusitalo, uskoa pekonin terveellisyyteen itsekään? Ymmärrän toki, että sitä syö "herkkuna" joskus harvoin.

    -xx

    VastaaPoista
  180. Pekonin Omega 6:3 suhde on niin huono, että ei auta vaikka yrität kuinka puolustella sitä "kalansyönnillä. Sadan gramman paistettua pekoniannosta kohti joudut keskimäärin paistamaan puoli kiloa (oikeastaan vähän ylikin, eli +0,5kg!) kalaa, joka vasta tasoittaa Omega 6:3 suhteen 1:1. Ja melko reippaan annoksen saa kyllä syödä 2:1 suhteeseenkin."

    Minua kuvottaa sana "terveellinen". Mitä se on? En minä ainakaan tiedä. Tiukassa se on varmasti monella muullakin.

    100g pekonia sisältää:

    linolihappoa 1888 mg
    ALA+EPA+DHA 223 mg

    100g kirjolohta sisältää

    linolihappoa 550 mg
    ALA+EPA+DHA 1577 mg

    Eli molemmat ed. ateriat yhteensä

    Linolihappoa 2438 mg
    ALA+EPA+DHA 1800 mg

    eli n-6/n-3 suhde on varsin hyvissä kantimissa. Oleellisesti parempi kuin 2:1 mutta hieman huonompi kuin 1:1.

    Olkoonkin tietty ettei kukaan tiedä oikeaa suhdetta.

    Itse syön hyvin harvoin pekonia yli 100g. Koko paketin raaka-paino on yleensä 140 g ja se riittää hyvinkin pariin aamiaiseen.

    Edelleen se kaveri oli pudottanut painoaan 16 kg ja se on merkittävää se.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  181. Paleoaikoina eläinrasva oli erittäin arvostettua. Sisäelinrasva, luuydin...
    Suomessakin popsittiin hylkeentraania ei niin kovin kauan sitten. :)

    Samaan syssyyn Amerikan uutisia Nytimesistä,

    Teaching Doctors About Nutrition and Diet
    By PAULINE W. CHEN, M.D.

    "Added Dr. Chauncey: “You can’t just keep writing out script after script after script of new medications when diet is just as important as drugs or any other treatment a patient may be using.”

    http://www.nytimes.com/2010/09/16/health/16chen.html?ref=health

    Told to Eat Its Vegetables, America Orders Fries

    http://www.nytimes.com/2010/09/25/health/policy/25vegetables.html?pagewanted=1&_r=1&ref=health

    VastaaPoista
  182. Haha, Sami on laskenut "kevyt-pekonin" arvot (rasvaa 18g)! Rasvakammo kuitenkin?

    Katsopa Finelistä paistettu pekoni (rasvaa 50,7g): linohappoa 5822mg!
    (Ja paistamalla se kaveri ne valmisti, otitko sen huomioon)
    [itse laskin Finelistä paistetun kalan keskimäärin, koska puhuit pelkästään kalasta]

    Tässä vastausvaihtoehto toiseen kysymykseen:
    Kala=terveellinen
    Pekoni=ei-terveellinen

    -xx

    VastaaPoista
  183. Tuossa finelin paistetussa pekonissa on selvästi oletuksena, että paistorasvana on käytetty kasviöljyä (vrt. paistamaton, eli "pekoni rasvainen"). Ei se pekonin rasvapitoisuus paistamalla nouse. Pekoni paistuu hyvin omassa rasvassaan, se ei kaipaa ylipäätään mitään paistorasvaa.

    Ei sillä että 3/6-suhde paranisi vaikka kasviöljyn jättäisi pois, mutta kokonaismäärä pienenee, jolloin suhdetta on helpompi korvata vaikka sillä kalalla.

    Scylla

    VastaaPoista
  184. Meinaatko -xx, että Sami ostaa kaupasta paistettua pekonia? Entäpä, jos hän ostaakin raakaa tavaraa 140g, josta siis riittää kahteen aamiaiseen?

    Paistetussa pekonissa rasvaa on toki suhteessa enemmän (koska nesteitä haihtuu), mutta eiköhän tässä ollut kyseessä raakapaino. Jos tuon 140g jakaa tasan kahdelle aamiaiselle, se on 70g/ pläjäys. Siis ennen paistamista - ja aika paljon vähemmän paistamisen jälkeen.

    VastaaPoista
  185. Scylla, miten niin selvästi? Oletko tosiaan joskus nähnyt ruokaohjetta, jossa käsketään paistaa pekonia kasviöljyllä? Yleensä voilla tai sitten ihan ilman. Joka tapauksessa Finelissä lukee mitä paistamisessa on käytetty, eli lukisi "ruoanvalmistusrasva keskiarvo" jos olisi käytetty kasviöljyä. Kirjoitapa vain hakusanaksi 'paistettu', niin toteat nopeasti asian itsekin.

    Anonyymi, ei minua kiinnosta syökö Sami pekoninsa raakana vai paistettuna ja hyvä vain jos yksi paketti on riittoisa. Kannattaa jakaa vaikka koko viikoksi...

    Mutta hyvän määrän kalaa saa silti syödä sen kyytipojaksi Omega 6:3 suhteen tasapainottamiseksi.

    -xx

    VastaaPoista
  186. xx, joo tulkitsin väärin, rasvapitoisuus on paistetussa suurempi nesteiden haihtumisen vuoksi. Siis teoriassa, käytännössähän rasvaa sulaa ja leviää paistinpannulle, jota harva nuolee puhtaaksi.

    Joka tapauksessa jokainen tietää paistamansa pekonin massan tarkemmin ennen paistamista kuin sen jälkeen, joten on järkevämpää puhua tilanteesta ennen paistamista.

    Scylla

    VastaaPoista
  187. Molemmissa ruoka-aineissa, pekonissa ja lohessa käytin finelin raa'an ruoan arvoja. En halunnut sekoittaa eri paistinrasvoja yms. mukaan.

    140g paketti paistettuna tosin painaa huomattavasti vähemmän kuin raakana. Näin paistetun pekonin massat syötynä ovat usein pieniä.

    Edelleen se kaveri voi paljon paremmin pekoneineen kuin tärkkelystuputuksella. Eihän painonkehityksellä, omalla voinnilla, veriarvoilla yms. ole mitään merkitystä vaan sillä istuuko ateriat kv. suosituksiin ja epidemiologisiin tutkimuksiin. Vai olisiko sillä omalla voinnilla ja ylipainon korjaantumisella sittenkin jotain merkitystä.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  188. Lueskelin eilen Tolosen rasvakatsausta, siinä Matti mainitsi naudanlihan omegasuhteen huonontuneen elukoiden ruokinnassa tapahtuneiden muutosten vuoksi. Viitettä ei ollut.
    Sama pätenee sikaan.
    Ja kassiloheen?

    VastaaPoista
  189. Janne K, jenkkilöissä puhutaan paljon tosta nykyään. Heillä on käsitteet Grass fed beef ja Grain fed beef. Grain-fed naudan omega-suhteet on aivan ruokottoman huonot verrattuna Grass-fediin. Meillä Suomessa karja syötetään melko eri tavalla. Paitsi että nykyiseltään meidänki naudoille syötetään enemmän ja enemmän soijaa ja viljaa.. sääli sinänsä :(

    VastaaPoista
  190. Grass fediä nuo paleobloggarit suosittelee järjestään.
    No, kassilohillekin syötetään vehnää ja soijaa. Ja puolet nopeammin kasvava geenilohi, kuinka nopeutettu kasvu vaikuttaa ravintoarvoihin?

    Onkohan missään, kellään dataa lihojen ravintoarvojen muutoksista, ei oikein kerkeä hakurumbaan?

    VastaaPoista
  191. Aiemmin keskusteluissa puhuttiin kehon tyydyttyneen rasvan valmistamisesta ja verrattiin kylmien vesien kalojen ALA, EPA, DHA.

    olisi mielenkiintoista katsoa mitä se "ruskea rasva" joka muodostuu avantouimareille tai ainakin niin väitetään. Siis muuttuuko ihmisenkin rasva myös kuten kaloilla ?

    VastaaPoista
  192. Scientists discover new fat cell

    http://www.physorg.com/news199985817.html

    The skinny on brown fat

    http://www.physorg.com/news189779964.html

    Scientists create energy-burning brown fat in mice

    http://www.physorg.com/news168094278.html

    VastaaPoista
  193. Hesarissa tänään Wihurin tutkimuslaitoksen johtaja Petri Kovanen sanoo että sokeri on vaarallista vain liikaa syötynä, kova rasva aina. Kovanen oli mukana syöttämässä kaneille kolesterolia.

    ( :) Salaliittoteoria: Wihurin toimialoihin kuuluu päivittäistavara-alan tukkukauppa ja pakkausteollisuus...:)

    Saturation and suppression of hepatic lipoprotein receptors: a mechanism for the hypercholesterolemia of cholesterol-fed rabbits
    P T Kovanen, M S Brown, S K Basu, D W Bilheimer, and J L Goldstein

    http://www.pnas.org/content/78/3/1396.abstract

    Tutkija Marja Mutanen väitti kovan rasvan jäykistävän solukalvoja.

    Valaiskaatten, tietäväisemmät!?

    Uusitupa on tyytyväinen luetuimpien lehtien pikaiseen vastaiskuun...

    VastaaPoista
  194. Saisiko jostain vaikkapa juurespossua?tiistaina, syyskuuta 28, 2010 11:24:00 ap.

    "Sama pätenee sikaan."

    Muistan lukeneeni, että possunrasva on nykyisin epäterveellistä nimenomaan vinoutuneen rasvakoostumuksen vuoksi, joka taas on seurausta possujen luonnottomasta ruokinnasta.

    Mikä hulluinta: ns. viljapossusta on onnistuttu tekemään jopa brändi!!

    VastaaPoista
  195. Hulluinta on, että sen viljapossubrandin maksumiehinä takana on veronmaksajat. EU-direktiiviin sintrattu epäterveen rehuteollisuuden rahahana ja monopoli ruokinnalle.
    Eläinten terve ruokinta perinteinen on ajettu tarkoitus- ja harvainhyötyhakuisesti karille. Ovatko toimet ja direktiivit muovattukin juuri geenimanipuloitujen maissien ja perunoiden esiinmarssina. Laillistettua vääräyyttä kaikki - vaiko laillistettua rikollisuutta?
    Kurssi olisi muutettava pikaisesti ja herätysliike ruususen unesta (kuluttajat ja nurmentallaajat.

    VastaaPoista
  196. Lihan luomutuotanto on luullakseni ollut tiuhaan tahtiin tulilinjalla. Melkein rangaistavaksi touhuksikin nimettynä.
    - Kuka kulloinkin teollisuus leikkii jumalaa ja määrittelee komiteoissa sallimusta? - ILLUUSIOITA tuotteistettu MAAILMALLE - ahneuskilpailussa epätervettä projekti toimintaa projektien maailmassa?

    VastaaPoista
  197. Hei - unohtu kysyä, oliko siinä kanien rasvansyöttö terveystutkimuksessa muutakin ravintoa niille annettu?

    VastaaPoista
  198. Niin - ja olosuhteet, missä rajoitettu liikkuminen. Silloinhan rasva tahtoo jähmettyä kuten jäisessä vedessä.
    Tilaustutkimuksissahan voisi jossain määrin juuri manipuloida olosuhteita luonnottomiksi, jotta saadaan rahoittajille toivottu tutkimustulos ja mannaa.
    Miten lie yleisellä tasolla matalan tutkimusetiikan aikakautena tapahtuu?

    VastaaPoista