perjantaina, syyskuuta 03, 2010

Paskalle siitä - hus hus!

**
Professori Antti Arstila on julkaissut kaikkien kovavatsaisten helpotukseksi hauskan ja opettavaisen ummetuskirjan. Näin kirjoittaa TerveysHymy.

Kirjassaan "Hyvästi ummetus" professori Arstila verestää muistoja armeija-ajalta. Vuonna 1961 Utön linnakkeen puusee oli rakennettu kalliolle siten, että jätökset tippuivat kymmenisen metriä alapuolella jylisevään mereen. Kylmää ja mahtavaa toimintaa.

Utön opetus oli, että kakalla ei kannata viipyä liian pitkään. Kyseessä oli käymälä eikä viipylä. Nyrkkisääntönä Arstila pitää, että ulostamassa pitää käydä vähintään kolmen-neljän päivän välein. Jos menee harvemmin, voi olla kyse siitä, että paskanhaltija tekee jotakin väärin.

Mikäli paksusuoli toimii moitteettomasti, sopiva istuntoaika on 2-3 minuuttia. Jos aikaa kuluu pitempään, ollaan ummella tai olemme opettaneet vatsamme huonoille tavoille. On muistettava, että ulostaminen on aktiivinen toimenpide, pytylle ei saa jäädä viihtymään. Liian pitkät istuntoajat ovat usein syynä peräpukamien syntyyn.

Professori Arstilalla on muutama takuuvarma konsti millä saa aikaan ummetuksen: syö paljon pitsaa, ranskalaisia perunoita, spagettia, suklaata, karkkia, juustoa, hampurilaisia, raakaa kaalia ja lanttua. "Ummetuspiru" ei sen sijaan pidä näistä: vihannekset, juurekset, hedelmät, vesi, marjat, kaurapuuro, täysjyväleipä, kala, keinomakeutetut juomat ja liemiruoat.

Ummetuksen syynä on lisäksi liikkumattomuus, liian vähäinen ruoan kuitumäärä, ei juoda riittävästi vettä ja ulosteen pidättäminen on myös pahasta. Jälkimmäisestä seuraa peräsuolen seinämän lihaksiston veltostumista ja se tottuu olemaan aina täynnä tavaraa.

Lisää luettavaa:
http://sundqvist.blogspot.com/search/label/kirjat
http://sundqvist.blogspot.com/search/label/liikunta
http://sundqvist.blogspot.com/search/label/ruoka

8 kommenttia:

 1. Herran jumala...kuka voi olla pajauttamatta isoa kakkosta kolme päivää? Iso kakkonenhan tulee vähintään kaksi kertaa päivässä.

  Istunnon pituus taas on ihan kiinni siitä miten kiinnostavia ja laajoja juttuja Hesarin toimittajat kunakin päivänä tekee.

  VastaaPoista
 2. Kyllä se on niin että ummetus johtuu siitä että syödään paskaa, ihan täyttä paskaa, juodaan liian vähän vettä ja ei liikuta tarpeeksi. Sitten syödään Activiaa tai vastaavaa että vatsa saataisiin liikkeelle. Minun mielestä tosin vatsan saa parhaiten liikkeelle kun jättää viljat kokonaan syömättä ja syö kasviksia, pähkinöitä ja siemeniä. Viljat ne on mitkä siellä jumittaa.

  VastaaPoista
 3. Arstila puhuu typeriä.

  Kolmen-neljän päivän välein on liian harvoin, ainakin minun vatsaani alkaa jo toinen päivä sattua aivan liikaa, ja ulostamisestakin tulee kivuliasta, hidasta ja työlästä.

  Tuo Arstilan suosittelema nopea ulostaminen voi olla jopa hengenvaarallinen neuvo: jos liikaa pinnistää, voi aivoissa katketa verisuoni tuhoisin seurauksin, tai tulla peräpukamia.

  Dukanin dieetti kuulostaa pomminvarmalta keinolta hankkia ummetus. Pitsa, hampurilaiset, juusto, tee samoin. Sen sijaan ihmetyttää nuo Arstila mainitsemat kaali ja lanttu, nehän sisältävät paljon kuitua...? Samaten veteraaniurheilijan mainitsemat liemiruoat ihmetyttävät, eivät ne minun kokemukseni mukaan sillä tavalla vaikuta.

  Oman kokemukseni mukaan nämä auttavat ummetukseen:
  - luumut
  - musta kahvi tyhjään mahaan (voi kyllä närästää)
  - appelsiini tyhjään mahaan
  - kasvikset, hedelmät (paitsi ehkä banaani), marjat

  VastaaPoista
 4. Kun jätin viljat pois (ruisleipä viimeisenä), tuli hetken (viikko pari) ummetuksenkaltainen tila. Uloste kivikovaa ja vaikea saada ulos. Mutta tuon vaiheen jälkeen ei ole ollut mitään ongelmia, päinvastoin.

  Positiivisena sivuvaikutuksena VHH:sta on ettei tarvitse enää vessapaperia. Uloste on niin siistiä ja kiinteää ettei peppu suttaannu lainkaan. Sitten tajusin että näinhän se on kaikilla metsäneläimilläkin kun se syövät luontaista ravintoa. Ei tartte meinaan kettu vessapaperia.

  Kunhan ihmisenkin ravinto sisältää tarpeeksi marjoja, hedelmiä, pähkinöitä ja siemeniä, vatsa toimii ideaalisesti.

  VastaaPoista
 5. Kannattaa myös muistaa että ihmisen luonnollinen paskomisasentohan on kyykky, eikä suinkaan pytyllä istuminen.

  Peräsuolen loppupäässä on mutka joka kerää paskan ja estää sen pääsyn suoraan peräaukolle. Tämä mutka suoristuu kyykkyasennossa ja paska valahtaa ulos ilman mitään suuria ponnisteluja. Pytyllä istuminen ei tätä mutkaa suorista ja sen takia joutuu puristamaan, joka aiheuttaa ongelmia kuten peräpukamia.

  VastaaPoista
 6. VähäHiiliHydraattinen. Kettu ei tarvitse vessapaperia...:) Björn (karhu) Wahlroos kuitenkin joutuu pyyhkimään perseensä? Tiiä häntä.

  VastaaPoista
 7. Hetkenmielijohteesta (tai no, Neonomide "yllytti"), täysin epätieteellisenä kokeiluna kuusi suhteellisen luonnollisen (ei juurikaan ruoankaltaisia aineita) ruokavalion omaavaa henkilöä, päätti ryhtyä kuukauden viljalakkoon. Tulos. Eipä ihmeempiä. Elämä jatkui, olotilassa ei juurikaan muutoksia, viljaa teki vähän mieli (välillä enemmänkin), ulkona syöminen vähän vaikeampaa... ja sitten paluu normaaliruokaan.

  Mutta mitä ihmettä. Pakki aivan sekaisin (ainakin neljällä kuudesta, muista en vielä tiedä). Suolistokaasun hajusta päätellen kaikki ei tosiaankaan ollut kunnossa suolessa. Ongelma poistui noin viikossa, muutama naisihminen (60v ja 30v) tosin valittelee vieläkin parin viikon jälkeen mahavaivoja etenkin yöllä.

  Mitähän tästä voisi päätellä? Ehkä testaan vielä toistamiseenkin, tai sitten en.

  VastaaPoista