perjantaina, syyskuuta 03, 2010

Tumppaa tupakka lopullisesti ja ala liikkumaan jos haluat välttää päänsärkyä

***
Luennoilla joku yleisön joukosta saattaa huudahtaa: "Tuohan on itsestään selvä juttu! Mitä ihmettä tuollaista juttua edes tutkitaan?"

Tähän itsestäänselvyyksien -kategoriaan lasken seuraavan tiedelehti Neurology'ssa ilmestyneen tutkimuksen, jossa todettin, että toistuvat pääkivut saattavat johtua epäterveellisistä elämäntavoista.

Tutkijoiden julkaisemat tulokset viittaavat ainakin tupakoinnin, vähäisen liikunnan ja ylipainoisuuden lisäävän päänsäryn riskiä. Verrattuna liikunnallisiin, savuttomiin ja normaalipainoisiin, toistuvat pääkivut ovat tupakoivilla 50 prosenttia yleisempiä, ylipainoisilla 40 prosenttia yleisempiä ja vähän liikkuvilla 20 prosenttia yleisempiä. Todennäköisyys myös suurenee mitä enemmän riskitekijöitä samalla henkilöllä on.

Havainnot perustuvat 5 800 norjalaisopiskelijan haastatteluihin ja terveystarkastuksiin. Päänsärkyjä aiheuttavat niin monet seikat, että osa tuloksista saattaa selittyä toisilla riskitekijöillä. Ylipaino, tupakointi ja vähäinen liikunta esimerkiksi liittyvät usein muihinkin epäterveellisiin elämäntapoihin, jotka mahdollisesti lisäävät pään kivistystä.

Päänsäryttömiä päiviä toivottaen lukijoilleni, ilmoitan, että nappasin tämän jutun Duodeciminin uutisvirrasta.

Muita päänsärkyä mahdollisesti lieventäviä uutisia, joita olen julkaissut vuosien varrella:

Liikunnasta hauskasti ja rennosti

Ville Valo - valtakunnan röökimys

Liikunta on turvallista myös ylipainoisille

Viisi minuuttia migreenistä

Bye bye Byetta

1 kommentti:

  1. Olen monesta paikasta lukenut ja kuullut, että ruokaan lisätyt glutamaatit, etenkin natriumglutamaatti, aiheuttaisivat migreeniä. Muutama päivä sitten julkaistiin mielenkiintoinen tutkimustulos, jossa osa migreeneistä oli saatu yhdistettyä tiettyyn geenimuutokseen. Mielenkiintoseksi tämän tutkimustuloksen teki se, että tuo dna-muunnos liittyi aivojen glutamaatintuotannon säätelyyn. Luonnottoman suuret määrät glutamaattia ruokavaliosta ei varmaankaan ole hyväksi migreenistä kärsiville. Eikä varmaan muillekaan.


    Tyhmä Kyselijä

    VastaaPoista