***
English summary
A considerable amount of readers from the USA, Sweden, Spain and Germany drop in on my healthblog. Most of you might not be familiar with the Finnish language. To make your disappointment smaller, I have decided to toggle down a short summary in English, in particular if the news I am delivering might deserve international attention.
A healthy diet is based on unprocessed foodstuff of both animal and plant origin. There is ample evidence for health effects when you consider including a plant-based diet a matter of choice. Plants protect against chronic oxidative stress-related diseases. This is due to the fact that dietary plants contain variable chemical families and especially large amounts of antioxidants. It has been hypothesized that plant antioxidants may contribute to the beneficial health effects of dietary plants.
Several prominent scientists (Monica H Carlsen, Bente L Halvorsen, Kari Holte, Siv K Bøhn, Steinar Dragland, Laura Sampson, Carol Willey, Haruki Senoo, Yuko Umezono, Chiho Sanada, Ingrid Barikmo, Nega Berhe, Walter C Willett, Katherine M Phillips, David R Jacobs Jr and Rune Blomhoff) have developed a comprehensive food database consisting of the total antioxidant content of typical foods. The database includes dietary items such as berries, fruits, traditional medicine plants, herbs and spices and dietary supplements. The database is intended for use in a wide range of nutritional research, from in vitro and cell and animal studies, to clinical trials and nutritional epidemiological studies. Antioxidant contents of the samples were analyzed using a modified version of the FRAP assay. The results demonstrate that there are several thousand-fold differences in antioxidant content of foods. Spices, herbs and supplements include the most antioxidant rich products in this study. Some berries, fruits, nuts, chocolate and vegetables show exceptionally high antioxidant values. The database is of utmost importance and once the work is published, it will be widely recognized as a useful reference to healthy foodstuff and it will be an essential research tool to further elucidate the potential health effects of phytochemical antioxidants in diet.
On jo pitkään ollut tiedossa, että kasvisvoittoinen sekaruoka on ihmiselle kaikkein parasta. Erityisesti marjoissa, hedelmissä, mausteissa, pähkinöissä ja vihanneksissa on runsaasti antioksidantteja ja muita kasviksille tyypillisiä ainesosia. On otaksuttu, että antioksidanteista löytyy paljon terveyshyötyjä.
Kovasti urakoiden asiantuntijat ovat aivan pian virallisesti julkaisemassa jättimäisen urakkansa parhaita paloja. Tutkijat elättelevät toiveita siitä, että heidän havaintojaan voidaan hyödyntää tulevissa tutkimuksissa missä etsitään kasvisten terveysvaikutuksia. Minä olen saanut ottaa osaa heidän tutkimukseensa hieman etuajassa ja voin vakuuttaa, että todella mielenkiintoiselta vaikuttaa. Tässä joitakin poimintoja kaikkein eniten antioksidantteja sisältävistä ruoka-aineista, joita minä luonnehtisin todellisiksi superfoodeiksi! Ruoka-aineille on erityisellä menetelmällä (modified version of the FRAP assay) laskettu kokonaisantioksidanttimäärä.
Parhainta mahdollista superfoodia
Ruoka-aine ____________ Antioksidanttimäärä (mmol/100 g)
Neilikka, jauhettu ______________ 277.3
Amla (intialainen karviaismarja), kuivattu _____ 261.5
Mintunlehdet, kuivattu __________ 116.4
Jamaikan pippuri (Allspice), kuivattu jauhe ________ 100.4
Ruusunmarja, kuivattu ________ 78.1
Kaneli, kuivattu jauhe ___________ 77.0
Oregano, kuivattu jauhe __________ 63.2
Timjami, kuivattu jauhe __________ 56.3
Mustikka, kuivattu ____________ 48.3
Afrikkalaisen baobab puun kuivatut lehdet ____ 48.1
Rosmariini, kuivattu jauhe _________ 44.8
Sahrami, kuivattu jauhe __________ 44.5
Salvia, kuivattu jauhe ____________ 44.3
Rakuunayrtti, kuivattu jauhe _______ 43.8
Laakerinlehti, kuivattu __________ 27.8
Zereshk (minulle tuntematon punainen marja) ____ 27.3
Muskotti, kuivattu jauhe _________ 26.4
Saksanpähkinä _______________ 21.9
Inkivääri, kuivattu _____________ 20.3
Tilli, kuivattu _______________ 20.2
Basilika, kuivattu ____________ 19.9
Espresso kahvi _______________ 14.2
Pekanpähkinä kuorineen ________ 8.5
Auringonkukansiemenet ________ 6.4
Omena, kuivattu ______________ 3.8
Maa-artisokka _______________ 3.5
Mustikkahillo ______________ 3.5
Luumut, kuivatut ____________ 3.2
Punaviini ___________________ 2.5
Huomio kiinnittyy siihen, että mausteissa on runsaasti antioksidantteja. Hedelmämehut pärjäsivät vertailussa yllättävän huonosti. Luonnollisesti metsä- ja muissa villimarjoissa on runsaasti antioksidantteja.
Lähde: Monica H Carlsen, Bente L Halvorsen, Kari Holte, Siv K Bøhn, Steinar Dragland, Laura Sampson, Carol Willey, Haruki Senoo, Yuko Umezono, Chiho Sanada, Ingrid Barikmo, Nega Berhe, Walter C Willett, Katherine M Phillips, David R Jacobs Jr and Rune Blomhoff. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutrition Journal 2010, 9:3 doi:10.1186/1475-2891-9-3 (provisional PDF)
Muita kirjoituksiani antioksidanteista:
Antioksidanteista on kyllä ihan mielenkiintoisia teorioita, mutta onko niistä kuitenkaan todistettua terveyshyötyä?
VastaaPoistaNyt ei jaksa massalueskella keskusteluja, joita aikoinaan kävin läpi, mutta täällä on jotain pohdintaa liittyen aiheeseen:
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=17&t=40627
Valtsu ehtii joka paikkaan! Antioksidantteihin sopii minun mielestäni ajatus kohtuudesta. Antioksidantteja on paljon tutkittu. On sekä hyvää että huonoa kerrottavaa tutkimuksista. Varsinkin niitä antioksidantteja, joita on eristetty ja jalostettu sekä myydään pillereinä ja jauheina, kehottaisin käyttämään harkiten. Syömällä metsämarjoja ja käyttämällä mausteita ruoassa ei voi mielestäni saada aikaan juuri muuta kuin terveysvaikutuksia. Siitä vaan marjoja syömään, ehkä ei kuitenkaan oreganolla maustaen.
VastaaPoistaKarppaus infon juttuja en lue. Fanaatikoiden temmelyspaikka vailla vertaa!
Onko kyseessä muuten kassiakaneli vai "aito" ceyloninkaneli?
VastaaPoistaON
ON -nimimerkille: Paperista ei käy ilmi mitä kanelilaatua on analysoitu. Epäilen vahvasti, että tutkijaryhmää on vain aito ceyloninkaneli kiinnostanut.
VastaaPoistaVielä tämä tieto: The database will be available online at the
VastaaPoistaUniversity of Oslo’s web site.
Kyllähän monilla olisi halua luoda jonkinlainen ruoka-aineiden ravintoaine- tai fytokemikaali-indeksi. Indeksi joka laittaisi meille ruoka-aineet selkeään ja ainoaan oikeaan järjestykseen. Näin voisimme kerätä terveyttä kuin plussa-pisteitä. Mutta ravitsemustutkimuksen monimutkaisuudesta johtuen kyse on enemmän politiikasta kuin eksaktista luonnontieteestä.
VastaaPoistaSiksipä mitään tällaista validia mittaria tuskin koskaan pystytään kehittämään. Kyse ei ole vain hyvien ja huonojen ravintoaineiden määrästä, vaan niiden välisestä suhteesta ja siitä, mitkä ravintoaineet ovat kansanravitsemuksellisesti kaikkein tärkeimpiä. Niin kauan kun tällä pallolla asuu enemmän ihmisiä kuin yksi, niin tuskin tällaista yksimielisyyttä ruoka-asioissa saavutetaan.
Artikkeli aiheesta: http://20.fi/3435
Drewnowski ym. Nutrient profiling of foods: creating a nutrient-rich food index. Nutr Rew 2008:66;23-29
Kiitos järjen äänestä, Janne. On juuri niin kuin kerrot. Käsittääkseni jollakin yhdessä sovitulla mittausmenetelmällä voidaan löytää ne keskenään antioksidanttipitoisimmat ruoka-aineet. Mutta kuka takaa, että antioksidantit siirtyvät suoraan havaittaviin terveysvaikutuksiin? Tämä on se iso ongelma, johon Jannen linkittämä paperi mm. pyrkii tuomaan näkökohtia.
VastaaPoistaPaljon hehkutetut superfoodit gojit, macat, spiruliinat yms. puuttuvat ainakin tutkimuksen käsikirjoituksesta tässä vaiheessa. Olisikohan se merkki siitä, että joidenkin superfoodien suhteen kannattaa säilyttää terve harkintakyky. Lisää tietoa superfoodeista tulee ajan hermolla elävän Kunto & terveyslehden numerossa 1/2010. Kannattaa ehdottomasti hankkia. Ihan varmaan on paras suomeksi toimitettu selvitys superfoodeista!
Juu, malttia meikäläinenkin peräänkuuluttaisi. Tuskin kukaan on testannut mitä tapahtuu jos pitkän aikaa nauttii valtavan antioksidanttipitoisia ruokia. Ainakaan sellaista tutkimusta ei ole olemassa.
VastaaPoistaToisekseen evoluutio ei ole ihmistä sellaiseen kahden miljoonan vuoden aikana ohjannut. Kukapa olisi pystynyt metsästäjä-keräilijä aikakaudella napsimaan ympäri pallon antioksidanttitiheimpiä ruokia.
Meikäläisen lautasmallikisat ovat arkisempi versio Superfood metsästyksestä.
Kaikki tarvittavat vitamiinit hiven-ja kivennäisaineet löytyvät lähimmästä Siwasta jopa niinkin pieneen energiamäärään kuin 800 kCal.
Suojaravinnetiheimmät ruoat,erityisesti energiayksikköön suhteutettuna,ovat yleensä vähätärkkelyksisiä ja -sokerisia. Näin suojaravinnetiheästä kokonaisuudesta tulee jonkin sortin vhh.
Nyt on kyllä pantava huumoria kehään. Kaikille tosikoille ja veitikoille kaikille yhteisesti ja erikseen.
VastaaPoistaMINÄKÖ IKÄÄNTYNYT
Kaikesta kivasta alkaa olla 20 vuotta. Voin sanoa yhä useammalle: ”Kun minä olin Sinun iässäsi…”. Luulen, että on tapahtunut jotakin, jos puhelin soi illalla klo 9:n jälkeen.
Luen lehdestä ensiksi kuolinilmoitukset.
Ennen vain sattui ja tapahtui; nykyään ei tapahdu mitään, mutta joka paikkaan sattuu kyllä.
Olo on kuin rilluttelun jäljiltä, vaikka en ole käynyt missään.
Kylmä kahvi kaunistaa, mutta maha ei kestä niin paljon kuin naama vaatisi.
Kauneus on vain valokatkaisijan päässä.
Alan ostaa housuja. joissa vyötäröllä on kuminauha.
Olen alkanut pelata golfia ja liittynyt sukututkimusseuraan.
Lääkärit ovat aina tyttösiä ja poikasia.
Lääkäri kysyy, mitä hyvää syön, juon ja mitä hauskaa harrastan ja sen jälkeen kieltää ne samassa järjestyksessä.
Elämäni korkeat arvot ovat kolesteroli – arvoja.
Joka paikkaan koskee ja se mihin ei koske, ei toimi.
Ikäisiäni alkaa olla vain mainoksissa, joissa esitellään vitamiineja tai tuotteita verenpaineeseen, ummetukseen ja unettomuuteen.
Tarvitsen lasit löytääkseni lasit.
Silmääni syttyy tuli vain silloin, kun aurinko osuu silmälaseihin.
En enää välitä, jos ajatukset alkavat karkailla, kunhan tulevat takaisin.
Kirjoitan muistilappuja, mutta unohdan, mihin olen ne laittanut.
Kun löydän etsimäni tavaran, olen jo unohtanut miksi se piti löytää.
Teen kolmea asiaa yhtä aikaa, mutta unohdan, mitä ne kaksi muuta olivatkaan.
Seksi maistuisi useamminkin, mutta esileikit vievät kaikki voimani.
Kahdesti yössä tarkoittaa nykyään vessassa käyntejä.
Sammutan valot säästösyistä, ei romantiikan vuoksi.
Kuorsaaminen on tapa osoittaa vierustoverille, että on elossa.
En enää mistään hinnasta haluaisi yöpyä muualla kuin omassa sängyssä.
Alan ostella kevyttuotteita ja huomaan kuinka pienellä tekstillä kaikki käyttöohjeet on kirjoitettu.
Paino ei ole noussut, se vain on laskeutunut hartioilta vyötärölle.
En koskaan punnitse itseäni aamulla, sillä silmäluomeni ovat silloin raskaimmillaan.
Sisälläni on laiha ihminen, joka kamppailee päästäkseen ulos, mutta saan sen rauhoittumaan muutamalla palalla suklaata tai hörpyllä konjakkia.
Ja lopuksi muillekin ikääntyville:
Kaikilla on valokuvamuisti – joillakin ei vaan ole filmiä.
Lokakuussa 2005 kuntoutuksessa Turun Meri-Karinassa
Toivo Lehtinen
Hyvää loppuvuotta kaikille tämän blogin lukijoille ja erityisesti sen pitäjälle.