lauantaina, toukokuuta 05, 2007

Tuhma ajatuskuvio ravinnosta ja terveydestä

Alunperin kirjoitettu 4.5.2007. Lisätty erinomaisen lukijapalautten takia hieman vettä myllyyn! Tätä kirjoitusta kommentoidaan yllättävän vilkkaasti!

Minulla on useita tuhmia ajatuksia ravitsemustutkimuksista
. Osaan ne kuitenkin aika hyvin tukahduttaa ja pitää ihan omana tietonani. Yksi tuhma ajatus pyrkii kuitenkin väkisin kaikkien itsesuojeluvarustusten läpi:

Uutta tietoa terveellisestä ravitsemuksesta vastustetaan mukavuudenhalun takia!

Ne viranomaiset jotka huolehtivat siitä, että Suomen kansa syö mahdollisimman terveellisesti, eivät ole täysiä tolloja. Kansanterveyslaitoksen henkilökunnalla ja Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan jäsenillä on kuitenkin aivan liian vähän aikaa ja halua tutkia mitä oikeasti tapahtuu ravintotieteissä ja sovittaa nämä uudet ajatuskuvioita sekoittavat käsitykset terveellisyydestä nykyisiin virallisiin ravitsemussuosituksiin. Tuttu ja turvallinen vanha tieto pyritään säilyttämään mahdollisimman pitkään:
 • syö margariinia
 • syö margariinia
 • syö margariinia etc.
 • älä kajoa eläinrasvaan
 • voirasiat pois pöydältä
 • rakasta perunaa, makaronia ja valkoista riisiä yli kaiken
 • kerro diabeetikolle, että hän saa syödä sokeria niin paljon kuin lystää kunhan hän huolehtii siitä insuliinipiikistä
 • rasva lihottaa, hiilihydraatit pitävät hoikkana
Tuttujen valmistajien tuotekirjo pyritään sovittamaan vallitsevaan viralliseen käsitykseen terveellisestä ruoasta. Kyse on pitkälti mukavuudenhalusta. Uuden ajatuskuvion esitteleminen on kenelle tahansa työlästä, tuttu liikekumppani saattaa suuttua, pitkäaikainen rahoittaja saattaa vääntää rahahanat kiinni. Jos vain pystytään jollakin tavalla säilyttämään vanhan tiedon logiikka uuden tiedon puristuksessa, se riittää pysyvyyden ja pysähtyneisyyden takaamiseksi. Mikään päinvastainen tieto maailmassa ei nakerra nykysuuntausta: Enemmän kevyttuotteita, entistä enemmän E-koodeja elintarvikkeisiin, entistä pidempi hyllyikä elintarvikkeille. Kohta nämä älyttömyyksiin asti tilannetta vievät kevyttuotteet tekevät meistä niin painavia, lihavia ja sairaita, että joku tarpeeksi arvovaltainen henkilö älyää painaa hälytyspainiketta.

Kaveria ei jätetä -menetelmä on johtavien terveysviranomaisten toimesta valjastettu jaloimpaan mahdolliseen muotoon. Toisinajattelijoita pidetään ikävinä häirikköinä, jotka sotkevat valmiita ajatuskuvioita. Kuka vihdoinkin sanoo, että keisarilla ei ole vaatteita? Kuka nostaa metelin sitten kun havaitaan, että ravitsemusohjeet pidettiin puoli vuosisataa mahdollisimman epäterveellisinä, jotta tietyt lääkevalmisteet tuottaisivat mahdollisimman paljon voittoa?

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset terveellisestä ruoasta sopivat runsaasti liikuntaa harrastaville. Koska on epätodennäköistä, että näemme merkittävissä määrin liikunnan lisääntymistä, näen ratkaisukeinona ruokavalion järkeistämisen. Valtaosalle väestöstä, eli hyvin vähän liikuntaa harrastaville ja erilaisista sairauksista kärsiville, suositukset vain tahtovat pahentaa vallitsevaa tilannetta. Ratkaisu: Tehdään kiusallisiakin muutoksia ajatuskuvioihin kansanterveyden pelastamiseksi. Tunnen useita terveellä järjenjuoksulla varustettuja maallikkoja, jotka voivat ohjata teitä pelastusoperaatiossa.

Stadilainen filosofi puhuu viisaita: Olisikohan niin, että "ykkösleirissä" pelätään liiaksi arvostuksen ja arvokkuuden romahtamista. Pidetään kiinni vanhojen tutkimustulosten rippeistä vain sen takia, että tohtorit ja professorit eivät halua myöntää olleensa väärässä. Ajatus tuli jostakin kirjoituksestasi, jossa pidit tieteen olemusta sellaisena, että nimenomaan etsitään omista johtopäätöksistä ja tutkimustuloksista ensin itse niitä virheitä. Sitten työ julkaistaan tiedelehdessä jotta useampi silmä voi käydä läpi mahdolliset virhetilanteet. Jos virheitä löytyy, sitten homma alkaa taas alusta. Jos virheitä ei löydy, silloin esitetty käsitys jää toistaiseksi voimaan kunnes jokin seikka kumoaa sen, ehkä vuosien kuluttua tutkimusmenetelmien parannuttua tai uuden innovaation myötä. Alkuperäisen väitteen esittäjän ei kuitenkaan ole syytä loukkaantua. Tieteen luonteeseen kuuluu kyseenalaistaminen! Erityisesti käsitys eläinrasvojen epäterveellisyydestä on tyypillinen virhetilanne, jota ehkä tutkijoiden arvokkuuden ja suunnattomien lääkeponnistelujen sekä elintarvikepoliittisten linjauksien myötä pidetään väkisin voimassa vaikka käsitys mitä ilmeisemmin on virheellinen. Ainakin on tutkimuksia, joissa todetaan eläinrasvojen terveellisyys. Ei kai eläinrasva voi samanaikaisesti olla epäterveellinen ja terveellinen? Peli pitäisi puhaltaa poikki ja tehdä uusia tutkimuksia, onko eläimen rasva (jota ihminenkin pääosin sisältää!) todellakin niin epäterveellistä kuin väitetään? Todistustaakka on niillä jotka väittävät ihraa, voita ja kovetettuja kasvirasvoja epäterveellisiksi!

Lopuksi vielä selvällä Suomen kielellä: Leikkiminen kansanterveydellä saisi jo loppua.

20 kommenttia:

 1. Ajattele ääneen useammin! Tässä oli tosi hyviä ajatuksia. Kevyttuotteet ovat todellakin perinpohjin kurjistaneet ruokakultuurimme! Olisitko todellakin nostamassa maallikot asiantuntijoidemme avuksi? Kiehtova ajatus, mutta varmaankin kova pala nieltäväksi asiantuntijoina itsensä pitäville! Itse pidän joidenkin maallikoiden ajatuksenkulkua toki järkevämpänä kuin monien asiantuntijoiden. Voiko olla niin että ravintoasioista on turhaan yritetty tehdä liian monimutkaisia? Terveellä maalaisjärjelläkö selviää useimmista ravinto-oppien kummallisuuksista? Kun ajattelen isoäitiäni ja hänen terveellistä ruuanlaittoa voin vain pitää häntä tässä valossa todella suuressa arvossa. Kiva kun minäkin sain ajatella ääneen!!

  Tommi

  VastaaPoista
 2. Hyviä ajatuksia taas sinulla, vaikkakin osa (tarkoituksella?) melko kärjistettyjä. Tähän on pakko pienenä toivonkipinänä todeta, että onneksi meillä on monia, monia kansan tasolla toimivia instansseja, jotka eivät ole suoranaisesti riippuvaisia Valtion ravitsemusneuvottelukunnan julkilausumista, tai muista vastaavista.

  On myös hyvä huomata ja tiedostaa, että elintarviketieteiden pariin ja alle mahtuu monia, monia muitakin elintarvikkeiden ja vähintäänkin sivutuotteena ravitsemuksen parissa painiskelevia oppiaineita, pääaineita ja henkilökohtaisia mantroja, kuin valloilla oleva ravitsemustiede.

  Virallisista, ei-suoranaisesti "perinteisestä ravitsemustieteestä" riippuvaisista tahoista erinomaisia esimerkkejä ovat mm. elintarvikekemian ja -teknologian laitokset. Tästä uusimpana esimerkkinä vaikkapa Tuomasjukan kaltaiset "toisinajattelijat". Toisena esimerkkinä voisi mainita lihateknologian oppiaineen ja sen vahvasti ohjastaman Lihatiedotuksen, joka on jo vuosikymmenten ajan ajanut lihan asiaa, tiedottanut rasvojen merkityksestä, ajanut eläinperäisten raaka-aineiden oikeuksia ravintopylpyröissä ja ruokapöydissä ja vaikkapa vertaillut porsaanlihan rasvahappoprofiilia suosituksiin.

  Sivuraiteille meni tämä vastaus, mutta muistuttelen täällä siitä, että maassamme on myös monia yksilö- ja organisaatiotasoilla toimivia toimijoita, jotka voivat melko rajattomasti nojautua myös uranuurtavaan, uuteen ja raikkaaseen tutkimukseen - kenties jopa tehdä sitä.

  VastaaPoista
 3. Loistavaa tekstiä!
  Nyt sitten vain odottamaan sitä rohkeaa, joka uskaltaa kyseenalaistaa keisarin vaatetuksen.

  T: Kari

  VastaaPoista
 4. Tommikin on ajatellut ääneen! Kyllä maallikon mielipide on yhtä arvokas kuin asiantuntijankin. Tosin syyllistyn itse liialliseen viestini yksinkertaistamiseen kirjoituksessani. Maallikko voi tietenkin myös lonkalta laukaista lähes mitä tahansa huuhaata ja löytyyhän niitä todella arvostettuja asiantuntijoita maastamme. Aivan kuten Juuso meitä valistaa. Kiitos!

  Terveellä maalaisjärjellä pääsee muuten tosi pitkälle.

  Kari toivoo estraadille keisarin vaatetuksen kyseenalaistajaa. Niin minäkin!

  VastaaPoista
 5. vaikea tuota perinteistä pullamössöruokapyramidia on enää puolustellä

  VastaaPoista
 6. Tässä lukuvinkki veteraaniurheilijalle:

  http://www.obesityresearch.org/cgi/reprint/9/suppl_1/1S.pdf

  Popular Diets: A Scientific Review
  Marjorie R. Freedman, Janet King, and Eileen Kennedy
  OBESITY RESEARCH Vol. 9 Suppl. 1 March 2001

  VastaaPoista
 7. Toi artikkeli sisältää paljon asiavirheitä ja on pyramidinaisten raapima.

  VastaaPoista
 8. ja lisäksi helvetin vanhentunut kun ton jälkeen on tullu paljon uutta tietoa.

  VastaaPoista
 9. Hieman julistavaa ja populistista. Noin leimaantuu helposti häiriköksi eikä keskusteluyhteys säily. Sinäkö se kirjoitit eri leireistä? Oletko nyt valinnut omasi?

  VastaaPoista
 10. Anonyymeiltä tulee lukuvinkkejä, ohjeita ja ihmettelyä. Kiitos! Olen aiemmissa kirjoituksissani mielestäni aika selvästi ilmaissut valinneeni paikkani ykkösleirin (vakiintunut käsitys ravitsemuksesta) ja kakkosleirin (vaihtoehtoinen käsitys ravitsemuksesta) välissä. Kun katselen ympärilleni huomaan leiripaikkani säilyneen samana. Kun kumarran kakkosleirille, ykkösleiri näkee vain pyllyni (ja päinvastoin). Kakkosleirissä tapahtuu tällä hetkellä enemmän, ykkösleirissä on tylsää tällä hetkellä - ja lisäksi jälkimmäisessä on huonommat eväät :-)

  En kiellä sortuvani populistisiin keinoihin. Haluan herättää keskustelua tällä tavalla. Olen vielä värikkäämpi kun joku erehtyy päästämään minut puhujapönttöön, sillä minun kykyni tuottaa tekstiä on aika vajavaista.

  Edelleen minua kiusaa tuo nimen tai nimimerkin poisjättäminen kommenteistanne. On niin vaikea käydä tätä keskustelua kun ei tiedä kuka milloinkin on näppäimistön äärellä. Käyttäkää nimeä tai nimimerkkiä, kiitos!

  VastaaPoista
 11. Minua ei ole "populismisi" kiusannut ja pidän sinua parempana kirjoittajana kuin itse asian ymmärrät. Lahdessa kuuntelin sinun esitelmääsi. Olit loistava. Harvinaisen viihdyttävää ja asiapitoista puhetta olin todistamassa.
  Olisikohan niin, että "ykkösleirissä" pelätään liiaksi arvostuksen ja arvokkuuden romahtamista. Pidetään kiinni vanhojen tutkimustulosten rippeistä vain sen takia, että tohtorit ja professorit eivät halua myöntää olleensa väärässä. Ajatus tuli jostakin kirjoituksestasi, jossa pidit tieteen olemusta sellaisena, että nimenomaan etsitään omista johtopäätöksistä ja tutkimustuloksista ensin itse niitä virheitä. Sitten työ julkaistaan tiedelehdessä jotta useampi silmä voi käydä läpi mahdolliset virhetilanteet. Jos virheitä löytyy, sitten homma alkaa taas alusta. Jos virheitä ei löydy, silloin esitetty käsitys jää toistaiseksi voimaan kunnes jokin seikka kumoaa sen, ehkä vuosien kuluttua tutkimusmenetelmien parannuttua tai uuden innovaation myötä. Alkuperäisen väitteen esittäjän ei kuitenkaan ole syytä loukkaantua. Tieteen luonteeseen kuuluu kyseenalaistaminen! Erityisesti käsitys eläinrasvojen epäterveellisyydestä on tyypillinen virhetilanne, jota ehkä tutkijoiden arvokkuuden ja suunnattomien lääkeponnistelujen sekä elintarvikepoliittisten linjauksien myötä pidetään väkisin voimassa vaikka käsitys mitä ilmeisemmin on virheellinen. Ainakin on tutkimuksia, joissa todetaan eläinrasvojen terveellisyys. Ei kai eläinrasva voi samanaikaisesti olla epäterveellinen ja terveellinen? Peli pitäisi puhaltaa poikki ja tehdä uusia tutkimuksia, onko eläimen rasva (jota ihminenkin pääosin sisältää!) todellakin niin epäterveellistä kuin väitetään? Todistustaakka on niillä jotka väittävät ihraa, voita ja kovetettuja kasvirasvoja epäterveellisiksi!
  Tämä nyt oli filosofin mietteitä, en ole biologi enkä lääkäri. Väitöskirja on tekeillä. Tosin yksi pääväitteistäni on erään toisen tutkijan toimesta kumottu ja nyt minun pitää aloittaa alusta ainakin sen asian suhteen.

  Stadilainen filosofi

  VastaaPoista
 12. Kiitos Stadilainen filosofi arvokkaista ajatuksistasi! Poimin osan ajatuksistasi "puffaamaan" alkuperäistä kirjoitustani, joka näin tuli paljon paremmaksi.

  Tsemppiä väitöskirjan tekoon!

  VastaaPoista
 13. Olet hyvä houkuttelemaan meitä kirjoittamaan näitä kommentteja. Kiitos kun sain avautua!

  Stadilainen filosofi

  VastaaPoista
 14. Maalikko on räätälöinyt oman elämänsä ravitsemuksen luonnollisiin rasvoihin myös eläinkunnan. En käytä kermakkeita ja kevyttuotteita eikä teollisten kasvisrasvojen transseja. Nopeat hiilarit pois (tärkkelykset) ja sokeri. Elämä hymyilee taas:) Voi kun noissa laitoksissakin ymmärrettäisiin tämä!

  Maallikko

  VastaaPoista
 15. Tottakai Elintarviketurvallisuusvirastossa ja Kansanterveyslaitoksessa ymmärretään tämä luonnollisten rasvojen erinomaisuus. Mutta laitoksissa ymmärretään valitettavasti myös minkälaisilla elintarvikkeilla voidaan tehdä rahaa. Elintarviketeollisuus sanelee Suomessa tutkimuspolitiikan suunnan. Keisarilla ei ole vaatteita! Tämä on hyvä ohje Maallikolle:

  Kansanterveyslaitoksen rasvalinjaus on virheellinen ja pitää korjata joko laitoksen kautta tulevalla rehellisellä linjanmuutoksella tai sitten niin, että Suomen kodeissa tehdään päinvastoin kuin Kansanterveyslaitos neuvoo. (Christer Sundqvist)

  VastaaPoista
 16. Asiantuntijan vastaus Maallikolle näyttää minun silmissäni ihan tunnustukselta, että www.evira.fi:ssä työskentelee toisinajattelija. Onkohan tässä blogissani tarvetta laajempaankin "syntien tunnustukseen", rippituoliin?

  Ottakaa huomioon, että itse olen siis asettunut kahden leirin väliin, opittuani tässä elämässäni, että keskitie on se paras vaihtoehto monissa elämän tapahtumissa ja ilmiöissä. Jos joku "ykkösleiristä" tuntee tarvetta "tunnustaa syntejään" ja jakaa tietoa meille kaikille ikäänkuin talon sisältä, voin vain tälle antaa vaatimattoman mahdollisuuden tässä blogissani. En milloinkaan tule paljastamaan tietolähdettäni, joten jos anonyyminä paljastaman asiasi vakuudeksi haluat olla henkilökohtaisesti minuun yhteydessä, se on täysin turvallista.

  Olisikohan tällaiselle rippituolille todellakin käyttöä? Kommentteja?

  VastaaPoista
 17. Kiitos asiantuntijalle vastauksesta. Mutta miksi ns. asiantuntijat eivät sitten muuta ohjeita, kun kerran tietävät totuuden? Raha, arvovalta, politiikka? Kuka olisi niin rohkea ja arvovaltainen, että osoittaisi kaikelle kansalle, että keisarilla ei ole vaatteita? Nyt tarvitaan monta asiantuntijaa (veteraaniurheilijan lisäksi)se osoittamaan joukkovoimalla!!!!!!!

  Maallikko

  VastaaPoista
 18. Kuka astuu seuraavaksi rippituoliin? Asiantuntija Evirasta oli rohkea. Näitä saa toki tulla lisää.

  Maallikko haluaa arvovaltaisilta asiantuntijoilta tiedon, että keisarilla ei ole vaatteita. Alastomuus on noloa, mutta niin on myös uskottelu, että päällä on komeat vaatteet. Kupla puhkeaa joskus. Toivottavasti saan sen elinikäni aikana omin silmin nähdä kuplan puhkeavan.

  Ruotsissa on kova meno päällä! Siellä puhkaistaan kupla ihan puoliväkisin. Sten Sture Skaldeman kirjoittaa Annika Dahlqvistin suositussa blogissa: Alla storskaliga försök som gjorts sedan 1970-talet visar att ett överflöd på kolhydrater och konstgjorda matfetter skapar ohälsa. Dessa storskaliga försök omfattar hundratals miljoner människor, med USA som föregångsland. Försöken är utformade som kostråd och försvaras av industrilakejer, ofta med professors titel.

  Käännös:
  Kaikki ison kokoluokan tutkimukset, joita on tehty 1970-luvulta lähtien osoittavat, että hiilihydraattien ylitarjonta ja keinotekoiset ravintorasvat aiheuttavat pahoinvointia. Näihin isoihin tutkimuksiin osallistuu satoja miljoonia ihmisiä, USA:n toimiessa esikuvana. Näitä tutkimuksia suoritetaan kansalle annettavien ohjeiden muodossa ja niitä tuetaan teollisuuden lakeijojen toimesta, joilla monella on professorin ammattinimike.

  KOVAA tekstiä...

  VastaaPoista
 19. Nämä ns. "asiantuntijat" alkavat pikku hiljaa ropisemaan ulos kaapista, Pekka "pää pensaassa" Puska viimeisenä :D

  VastaaPoista
 20. Hävytöntä, että sairaita ihmisiä huiputetaan muka terveellisellä ruualla ja terveitä ihmisiä sairastuu muka terveellä ruualla. Mikä on asioista päättävien moraali, jos tietävät totuuden? Yhteiskunnalle tulee kalliiksi väärän ruokavalion takia sairastuneet ihmiset. Entä sairastuneiden ja sairaiden ihmisten inhimilliset kärsimykset, joille ei hintaa edes voi laskea? Ja jotkut ne kerää tällä kaikella rahaa tai piileskelevät arvonimien takana.

  Entä sairaaloissa, vanhainkodeissa, kouluissa ym. tarjottava ruoka? Mummot ja papat eivät voi valita, ja opettajat syövät salaa hiilaritietoisesti jossain nurkassa ja pyörittelevät perunaa näennäisesti lautasellaan lapsien edessä :( Jotkut ravintoterapeutit ja lääkärit neuvovat toista ja tekevät itse toista, eli syövät ei-virallisterveellisesti.

  Maallikko

  VastaaPoista