perjantaina, toukokuuta 11, 2007

Pfizerin teltassa kova meno päällä tupakoinnin lopettamisesta

*
Veteraaniurheilija
suuntaa tänään askeleensa Ykkösleiriin. Lukijaa pyydetään tutustumaan aiempiin ykkös- ja kakkosleirijuttuihini selvyyden saamiseksi mistä tässä leirihommassa on kyse. Lyhyesti ilmaistuna ykkösleirissä uskotaan vakaasti lääkkeiden apuun, valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksiin pannaan kaikki toivo jne. Kakkosleirissä majailee vaihtoehtoisten selitysmallien porukka. Siellä lääkkeisiin suhtaudutaan kriittisesti, statiinit ja niiden pakkosyöttö aiheuttaa närää, siellä syödään reilusti rasvaa ja naureskellaan milloin minkäkin tutkijan lausunnoille esimerkiksi jostakin ihmeen Sydänmerkistä. Tällainen viaton toimittaja ihan punastuu kun siellä välillä pistetään oppineet niin totaalisesti selkä seinää vastaan. Lukuvihjeitä löytyy tästä:

Laihdutuksessa kaksi eri leiriä
Hedelmällinen maitorasva
Tää on viimeinen taisto
Statiineja tarvitaan

Ykkösleirin keskellä, ikäänkuin jonkinlaisella kunniapaikalla sijaitsee lääkeyritys Pfizerin hohtavan valkoinen teltta. Siellä vetelee hermosavujaan joku valkotakkinen työntekijä. Veteraaniurheilija kysyy tupruttelijalta, täälläkö se nikotiiniriippuvuudesta kertova tilaisuus järjestetään. Näin on näreet. Veteraaniurheilija saa käteensä nipun valistusmateriaalia ja löytää useiden tyhjien istumapaikkojen joukosta pian mieleisensä. Tilaisuus alkaa.

"Nikotiiniriippuvuus on yhtä voimakas kuin huumeriippuvuus. Tupakoinnin lopettamiseen on saatavana nykyisin useita erilaisia nikotiinikorvausvalmisteita ja kolme erilaista reseptilääkettä. Uudet lääkkeet auttavat pääsemään vaikeimman ajan ylitse ja moninkertaistavat mahdollisuuden onnistua tupakoinnin lopettamisessa", aloittaa luentonsa Pfizerin valjastama puhekone, Helsingin Yliopistollisen Keskussairaalan keuhkosairauksien erikoislääkäri Annamari Rouhos.

Erilaisia nikotiinikorvausvalmisteita myydään tänä päivänä tavallisissa kaupoissa ja kioskeissa. Tuotteet sisältävät nikotiinia kuten tupakkatuotteet, mutta niiden nikotiinipitoisuus on huomattavasti alhaisempi kuin savukkeissa.

"Korvaustuotteet eivät tuo samaa hyvän olon tunnetta, mitä tupakoija tupakasta saa. Sen sijaan niistä saa riittävästi nikotiinia, joka puolestaan lievittää vierotusoireita ja helpottaa oloa. Niiden avulla tupakoimattomuutta on helpompi opetella, kun ei ole koko ajan tuskainen ja hermostunut olo", erikoislääkäri Rouhos selittää ja jatkaa: "Toki tupakoinnin lopettaminen on paljon muutakin kuin nikotiinilaastarin liimaamista olkapäähän". Tarvitaankohan siihen tupakan lopulliseen tumppaamiseen myös paljon sitä kakkosleirin korostamaa luonteen lujuutta ja pääsyä sen lopettamisen aiheuttaman henkisen pelon yli, jään ihmettelemään hetkeksi, mutta valpastun sitten ja jatkan luennon kuuntelemista.

Nikotiinikorvausvalmisteiden lisäksi markkinoilla on kolme erilaista reseptilääkettä tupakasta vierotukseen. Kaksi aikaisemmin markkinoille tullutta lääkettä perustuvat siihen, että ne vaikuttavat tiettyjen välittäjäaineiden pitoisuuksiin aivoissa. Kyseiset välittäjäainepitoisuudet ovat isossa roolissa tupakkariippuvuuden kehittymisessä ja ylläpitämisessä. Uusin reseptilääke varenikliini vaikuttaa puolestaan aivoissa samaan paikkaan kuin nikotiinikin. Se ei sisällä lainkaan nikotiinia ja sillä ei ole yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.

"Varenikliini poistaa nikotiinin vaikutusta ja tekee tupakoinnin ikään kuin tarpeettomaksi tai hyödyttömäksi. Tupakoija ei saa enää samaa hyvän olon tunnetta tupakoinnista kuin aikaisemmin. Samanaikaisesti lääke lievittää vierotusoireita ja vähentää tupakanhimoa", selvittää Rouhos.

Reseptilääkkeistä on kertynyt positiivisia kokemuksia. Moni tupakoitsija on pystynyt lopettamaan polttamisen niiden avulla. Kolme ensimmäistä lopettamiskuukautta ovat tavallisesti kaikkein hankalimmat ajat lopettajalle. Sen jälkeen on yleensä jo helpompaa elää ilman tupakkaa.

"Reseptilääkkeet ovat tehokkaita. Uusin lääke tuli vasta vuoden vaihteessa Suomen markkinoille, mutta sen tehosta on tullut jonkin verran kokemusta. Reseptilääkkeethän ovat kuuriluonteisia. Kuurit kestävät seitsemästä viikosta kahteentoista viikkoon. Ne auttavat tupakoinnin lopettajan hankalimman ajan ylitse. Kolmen ensimmäisen kuukauden aikana ne repsahdukset yleensä tapahtuvat", Rouhos tietää.

Oikean lopettamisapuvälineen valintaan saa apua, sillä kaikki tupakoinnin lopettamisvälineet eivät sovi automaattisesti jokaiselle. Lääkärit, terveydenhoitajat, sairaanhoitajat, työterveyshuolto sekä apteekit pystyvät auttamaan ja neuvomaan korvaushoidon suunnittelussa sekä ylipäätänsä tupakoinnin lopettamisessa.

"Lääkärin vastaanotolla voidaan esimerkiksi arvioida, onko tarvetta reseptilääkkeille. Toisaalta pitää tarkistaa aina myös se, ettei potilaalla ole mitään estettä tietyn lääkkeen käyttämiselle, sanoo Rouhos.

Nikotiiniriippuvuus on yhtä vahva kuin heroiiniriippuvuus! Nikotiinikorvaustuotteista ja reseptilääkkeistä ei toistaiseksi saa kelakorvausta. Rouhoksen mukaan tupakoinnin lopettaminen nähdään edelleen tupakoijasta itsestään riippuvana asiana. "Olemme kuitenkin oppineet paremmin ymmärtämään nikotiiniriippuvuutta viime vuosina. Suurimmalla osalla tupakoitsijoista riippuvuus on todellista. Koukusta eroon pääsemiseen tarvitaan vankat keinot. Nikotiiniriippuvuus on biologisesti verrattavissa heroiiniriippuvuuteen. Se on yhtä vahva riippuvuus. Sosiaaliset seuraamukset eivät tietenkään ole samanlaiset kuin huumeriippuvaisella", pohtii Rouhos.

Rouhoksen mukaan tupakasta vierotuksen ja tupakoinnin lopettamisen tukemisella saataisiinkin isoja säästöjä aikaan. Hiljattain tehdyssä aloitteessa Valtioneuvostolle ehdotettiin, että nikotiinikorvaustuotteet ja tupakasta vierotukseen tarkoitetut lääkkeet korvattaisiin henkilöille, joiden sairauden hoito vaatii tupakoinnin lopettamisen.

"Me säästäisimme suuria summia esimerkiksi sepelvaltimotautikustannuksissa, ohitusleikkauksissa ja astmahoidoissa. Se olisi yhteiskunnallisesti mielekästä, jos tupakasta vierotukseen käytettävät lääkkeet ja korvaustuotteet saisivat kelakorvattavuuden", arvioi Rouhos.

Tilaisuus päättyy ja Veteraaniurheilija rientää muistilehtiö tanassa luennoitsijan kimppuun ja haluaa esittää muutamia tarkennuskysymyksiä. Rouhos kieltäytyy tällä kertaa haastattelusta, mutta pyytää Veteraaniurheilijaa mukaansa Pfizerin tarjoamalle lounaalle. Veteraaniurheilija oli juuri syönyt maittavan lounaan ja uusi lounas sekoittaisi vain mielen, joten hän tarjoutui Rouhoksen ruokaillessa kertomaan mitä kakkosleirissä tuumataan tupakoinnin lopettamisesta. Siellä ei nimittäin uskota lääkehoitoon tässä asiassa. Jotain tällaista Veteraaniurheilija kertoi virallista lounastaan nauttivalle Rouhokselle:

Kakkosleirin mietteitä tupakoinnin lopettamisesta:
 • Tupakoinnin lopettaminen on helppoa, usko se!
 • Lopettamisessa on tärkeää tulla tupakoimattomaksi, siis palata siihen aikaan, jolloin et ollut vielä tupakoija.
 • Tupakan vieroitusoireet ovat lieviä, tuskin huomattavia. Kaikki vaikeudet ovat oikeasti harhaa, illuusiota, mielikuvia, miten kukakin niitä kutsuu. Näitä ei voi lääkitä tai peittää.
 • Lopettamisen tärkein edellytys on ymmärtää kaiken polttamisen tarpeen taustalla olevan nikotiinin. Mikään muu asia ei aiheuta tupakointitarvetta, kuin nikotiini. Jos lapsi itkee vuorokauden hammastaan ja äiti tai isä tarvitsee siihen tupakan, ei syy ole suinkaan lapsessa, hermoissa, olosuhteissa, kurjassa elämässä, äidin soitossa, auton huonoissa renkaissa, vaan ainoastaan siinä tupakassa. Vain tupakka luo tarpeen polttaa savuke.
 • Kaikki syyt, paitsi tupakan aiheuttamat syyt ovat tekosyitä ja väärien mielikuvien aiheuttamia syitä. Lopettaja mielellään pitää aina jotain takaporttia auki, kunnes tulee niin kova takaisku, että portista juostaan suoraan tupakan syliin takaisin.
 • Pelleilyä koko tuo nikotiininkorvaushoito. Amerikaksi bullshittiä. Onnistumisprosentti pitkällä aikavälillä on pieni. Tupakanhimo ei edes johdu nikotiinin puutteesta, että mitä älyä on korvata tyhjää?
 • Jos nikotiinin tason alenema olisi syy tupakanhimoon, olisi himo tasaisesti kasvava, mutta näin ei ole. Jokaisella tupakoitsijalla on tilanteita, jolloin nikotiinia ei veressä ole enää lainkaan ja silti he ovat himottomia. Mutta he tietävät pääsevänsä kohta polttamaan ja siksi himoa ei synny. Heillä on pienet fyysiset vieroitusoireet, mutta ne ovat aivan olemattomia, eikä niillä ole lopettamisen vaikeuden kanssa mitään tekemistä.
 • Tupakanhimo johtuu ainoastaan pelosta, että nikotiini loppuu elimistöstä. Niin kauan kuin tupakoija uskoo tarvitsevansa savunsa, ei korvaushoito, tai mikään muukaan auta. Korvaushoitotuotteilla elimistön nikotiinimäärä moninkertaistetaan ja silti tunnetaan kovaa tupakanhimoa. Toiset taas ymmärtävät, että polttaminen aiheuttaa kaikki ne ikävät oireet ja luopuvat ilman minkäänlaista himoa.
 • En kiistä nikotiinista aiheutuvien oireiden olemassaoloa, mutta tiedän varmasti, että nämä oireet eivät ole mikään este lopettamiselle.
 • Eli kun tupakalla ei ole enää mitään annettavaa, riippuvuus katoaa kuin taikaiskusta. Riippuvuus on pelkkää illuusiota ja uskoa riippuvuuteen, josta ei uskalleta lähteä pois ja tähän saumaan lääketehtaat iskevät. Ne pönkittävät ihmisten, myös savuttomien uskoa, että nikotiini on riippuvaiselle jotenkin tärkeä.
 • Sairaalassa oleva on tästä riippuvuudesta hyvä esimerkki. Umpisuolileikkauspotilas on ihan helposti päiviä polttamatta ja keuhkosyöpäpotilas kuukausiakin. Mutta ihminen, joka tietää lopettavansa seuraavan savukkeen jälkeen on himojen alla jo ennen viimeistä polttamaansa savuketta. Paitsi jos hänellä ei ole tupakalta enää mitään saatavaa. Toisin sanoen tupakalla ei ole enää mitään annettavaa.
 • Lopettamisen pelko on niin kova, että ensin lopetetaan ja sitten vasta aletaan etsiä tietoa. Lopettaa haluava, mutta yhä polttava ihminen ei lue tallaisia keskusteluja lainkaan, koska pelkää joutuvansa lopettamaan.
 • Polttamisen fyysinen syy on tiedemiesten tutkima nikotiinitason lasku, mutta lopettamisen este se ei ole. Tupakoiva polttaa ennen kuin mitään tarvetta edes tulee, jos se on mahdollista. Lopettamisen vaikeus on kuitenkin juuri pelko niistä tulevista himoista ja siihen ei korvikkeet auta. Joillekin korvikkeesta voi kehittyä rinnakkainen riippuvuus ja onnistuneet onnistuisivat yhtä hyvin ilman korvikettakin. Iso osa korvikkeiden kanssa epäonnistuneista olisi onnistunut ilman korvikkeita.
 • Tupakkariippuvuudessa on niin paljon kaikkea sellaista selittämätöntä, että ei ole yksioikoista kaavaa siitä vapautua. Tupakkateollisuudella on markkinoinnissaan sadan vuoden etumatka.
Kommentoikaa! Kumpi on oikeassa: Ykkös- vai kakkosleiri? Onko tupakoinnin lopettaminen helppoa (kakkosleiri sanoo näin) vai yhtä vaikeaa kuin huumeista vieroitus (ykkösleiri sanoo näin)? Miten olette onnistuneet?

Lähteet: Deskin uutisjuttu ravintotoimittajille, 11.5.2007 (tuli sähköpostilla minulle) ja Veteraaniurheilijan aiemmat kirjoitukset tupakoinnista.

Huomautus: En ole todellisuudessa tavannut erikoislääkäri Annamari Rouhosta. Juttuni perustuu lääkeyritys Pfizerin kirjoittamaan valistusmateriaaliin, jota lainaan lähes sanasta sanaan. Olen lähettänyt tästä jutusta kopion lääkeyritys Pfizerille. Toivottavasti eivät hermostu vaan innostuvat kommentoimaan tätä asetelmaa rakentavassa hengessä. Minä provosoin, muut rakentavat!

4 kommenttia:

 1. Mistä olet poiminut kyseiset "kakkosleirin" mielipiteet?
  Ajattelin vain, että kun olet puhunut näistä "leireistä" lähinnä ravintoasioiden yhteydessä, jossa "leirien" kannat lähinnä rasvan, hiilihydraattien ja kolesterolin suhteen erottuvat selkeästi ja perusteltavasti, tuntuu oudolta kun luot saman "leiri"-asetelman tupakoinnin lopettamiseen.
  Seuraavaksi "ykkösleiri" on porvarit ja "kakkosleiri" sosialistit?


  -ravintokakkosleiriläinen :)

  VastaaPoista
 2. Ymmärrän, että herätän hämmennystä tällä leiriajattelullani. Yksinkertaiseksi ajattelemani kuvio tarkoittaa tässä yhteydessä tupakoinnin lääkkeellistä (ykkösleiri) ja ei-lääkkeellistä (kakkosleiri) lopettamista.

  Kakkosleirin ajatukset olen poiminut moderoimastani tupakkakeskustelusta Hilaritietoiset foorumissa.

  VastaaPoista
 3. Leiri 2 on selvästi tunnepohjalla liikkeellä, väitteiden tueksi pitäisi olla faktaa eikä mutu-esimerkkejä.

  VastaaPoista
 4. Moi. Olen polttanut 40 vuotta. Lopettaminen onnistui Champixilla. En olisi ikinä uskonut.

  VastaaPoista