keskiviikkona, toukokuuta 02, 2007

Insuliinin käyttöön innostava palvelu diabeetikoille

#
Minulle tulee runsaasti palautetta
kirjoituksistani (sähköposti, kirjeet, puhelinsoitot, blogikommentit). Äskettäin Suomen Potilaslehdessä (1/2007) ilmestynyt neutraali kirjoitukseni diabeteksestä on saanut väen liikkeelle. Voit lukea koko jutun tästä (PDF).

Saamani palautteen perusteella kirjoitus on jakanut Suomen kansan kahtia. On sellaisia potilaita, jotka kertovat yrittäneensä välttää lääkkeisiin turvautumista viimeiseen asti, tarkoituksenaan järkeistää ruokavalionsa, lisätä liikuntaa, lopettaa tupakointi, laihduttaa ja huolehtia siitä, että elämäntapa yleensäkin on mahdollisimman terveellinen. Sitten on sellaisia potilaita, jotka lähestulkoon diabeteksen ensioireista lähtien alistuvat lääkkeelliseen hoitoon ainoana keinona hoitaa tyypin-2 diabetestä (aikuistyypin diabetes).

Kiitos palautteesta! Varsinkin Diabetesliiton oma ravitsemusterapeutti osoittaa harkintakyvyn puutetta kun hän pitää palautteessaan minulle harmillisena sitä, että potilaat kysyvät lisää hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta diabeteksen hoidossa. Ei tästä pidä harmistua, tästä pitää iloita! Diabetespotilas on nimittäin silloin oivaltanut, että ruokavalion sisältämiä hiilihydraatteja karsimalla hän voi viettää täysipainoista elämää ilman diabeteslääkitystä. Hän onnistuu laskemaan verensokerinsa normaaliksi sillä tavalla, että haiman oma insuliinintuotanto riittää tuon ruoan sisältämän vähäisemmän hiilihydraattikuorman hallitsemiseksi tai sen heikomman tehon (insuliiniresistenssi) huomioon ottamiseksi.

Välillä minusta tuntuu, että Diabetesliitossa kumarretaan liiaksi Novon suuntaan. Novo Nordisk on merkittävä diabeteslääkkeiden ja -tarvikkeiden valmistaja. Kun lukee Diabetesliiton ja Novon valistusmateriaalia ei voi olla huomaamatta selkeää suuntausta: Tässä on kyseessä insuliinin lisääntyneeseen käyttöön ohjaavasta palvelusta diabeetikolle, halutaan mahdollisimman monen potilaan siirtyvän pysyviksi lääkehoidon käyttäjiksi. Novo Nordisk tekee hyvää tulosta (PDF): Insuliinin myynnin arvo kohosi 32% ensimmäisellä vuosineljänneksellä 2007.

Tällaista ravitsemusneuvontaa (Diabetesliitto + NovoNordisk) minä kutsuisin diabetespotilaan tehostetuksi insuliininkäyttöön valmistavaksi "hoidoksi":

Diabeetikon elämässä ruoan merkitys korostuu, koska syöminen nostaa verensokeria. Liikunta ja lääkkeet taas laskevat verensokeria. Näiden kolmen keskeisen asian hallinta ja yhteensovittaminen mahdollistavat hyvän hoitotasapainon ja hyvän elämän. Diabeetikolle sopii ruokavalio, jossa on runsaasti hiilihydraatteja proteiineihin ja rasvaan nähden eli leipää, viljaa, perunaa, riisiä, pastaa, hedelmiä ja kasviksia. Rasvaa suositellaan mahdollisimman vähän, näkyvässä muodossa ja kasvirasvana. Diabeetikoille sopiva ruokavalio on muuttunut vuosien myötä ja siksi on aiheellista huolehtia siitä, että diabeetikon tiedot oikeasta ruokavaliosta ovat ajan tasalla muun hoidon kanssa. Nykysuositusten mukaan diabeetikot voivat syödä samaa ruokaa kuin ei-diabeetikotkin. Erityisiä diabeetikoille valmistettuja dieettiruokia ei enää tarvita. Jopa sokerikin on pieninä annoksina sallittu.

Tässä teille varsinainen sokeripommi! Novo Nordisk tarjoaa pohjoismaisille lukijoilleen ruokareseptejä. Mitä sanotte tällaisesta kakkureseptistä diabeetikolle?:

Jogurttikakku
100 g margariinia
125 g sokeria
2 munaa
2 omenaa
60 g kaurahiutaleita
125 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl jogurttia

Puhutaan suu puhtaaksi! Onko todellakin niin, että hyvään hoitotasapainoon tyypin 2 diabeetikko ei voi päästä ilman lääkkeitä? Onko tuo makea elämä diabeetikolle niin tärkeä juttu? Hiilihydraatteja rajoittamalla jotkut potilaat ovat pysyneet terveinä vuosikausia ja kertovat jopa laihtuneensa. Laihtuminen on lähes mahdotonta jatkuvan insuliinilääkityksen (anabolinen, rakentava hormoni) vallitessa. Olenko minä täysin kaheli, kun pidän Diabetesliiton ravintovalistusta ihmeellisenä?

Hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta diabeetikolle puhutaan lisää mm. täällä:

Suomen kielellä
II-tyypin sokeritauti (Hiilaritietoiset -foorumi)
D-kakkoset (Konradin ja Jenniferin tarinat)
Atkinsin dieetti saa tukea (Mediuutisten juttu, 15.3.2005)
Ravitsemus ja terveys (Jussi Kuuselan tarina)

Ruotsin kielellä
Svenska Diabetesförbundets debattforum (LCHF och GI)
Kost och hälsa (LCHF)
Feta lögner (LCHF - längre version)
Låg evidens för kostråd åt diabetiker (keskustelua ruotsalaisessa lääkärilehdessä)
Läkarkårens toxiska myt om diabetes (Toxiska epistlar, Bo Zackrisson)
Vissa missupfattar Diabetesförbundets broschyr (Annika Dahlqvist)
Tragiska diabetikeröden (Annika Dahlqvist)
LCHF förebygger diabetes typ 2 och hjärtinfarkt (Annika Dahlqvist)
Om "dieter på modet" (fetsmart)

Englannin kielellä
Active Low-Carber Forums (tavattoman paljon keskustelua!)
Diabetes without complications! (Jonathan Christien kokemuksia)
D-Solve (kokemuksia jaossa hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta diabeetikolle)
The Livin' la Vida Low-Carb Blog (Jimmy Mooren blogi)
The Cure for Diabetes (Men's Health)

9 kommenttia:

 1. Käsittämätöntä potaskaa diabeetikon ruokavaliosta tolta lääkeyhtiöltä!

  Hieman faktoja:
  http://www.nutritionandmetabolism.com/content/3/1/16

  Kyseessä on maailman johtavat tutkijät tällä alalla.

  VastaaPoista
 2. Olis muuten mukava nähdä tuo diabetesliiton "ravitsemusterapeutin" kirje kokonaisuutenaan..kuulosti sen verran huvittavalta!

  VastaaPoista
 3. Sinä osaat sitten olla ärsyttävä Christer - oikealla tavalla!

  Tommi

  VastaaPoista
 4. Mihin katosi se ravintokirjamainos diabetes-liiton etusivulta..?! WTF?!

  VastaaPoista
 5. Et ole kaheli! Saatat toki noilla jutuillasi lisätä ongelmiasi Diabetesliiton suuntaan. Se liitto on ehkä puhdasoppisin virallisterveellisen ruokavalion soveltaja tällä hetkellä koko Suomessa. Olet toki oikeassa tuossa viestissäsi että diabeetikon ei pidä syödä niin paljon sokeria kuin Diabetesliitto suosittelee. Mutta mitä sinä yksittäisen ihmisenä voit tehdä asian hyväksi?? Tarvitaan joukkovoimaa, tarvitaan uusia tutkimuksia, tarvitaan rahaa.
  Kävin läpi linkkisi. Ruotsissa näyttäisi olevan aika kova meno päällä. Sen vähän minkä ymmärsin, niin siellä näyttäisi olevan jonkinlainen joukkovoima (lääkäri Dahlqvist?) liikkeellä.
  Rohkeuden puutteesta sinua ei voi syyttää, Christer, mutta mitä hyötyä kirjoittelusta mahtaa olla? Tarvitset lääkärin arvovaltaa ja lisää tutkijoita toimintaasi mukaan jos meinaat onnistua tuossa diabeetikon hoitosuositusten muuttamisessa. Ja sittenkin lääketeollisuus jyrää sinut alleen!
  Keskittyisit vain siihen urheilijan ravitsemukseen! Siinä olet maan paras asiantuntija. Luentojasi ja kirjoitteluasi urheilijan ravinnosta olen innolla seurannut.

  VastaaPoista
 6. Voisi löytyä aika mielenkiintoisia asioita, jos joku perehtyisi tarkemmin Diabetesliiton ja miksei Sydänliitonkin rahavirtoihin.

  Tässä vielä yksi linkkivinkki englanninkielisiin:

  The Cure for Diabetes

  VastaaPoista
 7. Anonyymit ovat kommentoineet blogikirjoitustani.

  Käsittämätöntä potaskaa diabeetikon ruokavaliosta tolta lääkeyhtiöltä!

  Näin on. Aika alas on vajottu minunkin mielestäni.

  Olis muuten mukava nähdä tuo diabetesliiton "ravitsemusterapeutin" kirje kokonaisuutena

  Olkoot yksityiskohdat toistaiseksi minun ja ravitsemusterapeutin välisiä asioita. Varmaan hän kirjeessään tyydyttää työnantajansa näkemystä.

  Mihin katosi se ravintokirjamainos diabetes-liiton etusivulta

  Minä en ole vastuussa Diabetesliiton kotisivuista.

  Et ole kaheli! Saatat toki noilla jutuillasi lisätä ongelmiasi Diabetesliiton suuntaan. Se liitto on ehkä puhdasoppisin virallisterveellisen ruokavalion soveltaja tällä hetkellä koko Suomessa.

  Hehe... Mukava kuulla, että en ehkä ole ihan kaheli. Siinä olen samaa mieltä kanssasi, että Diabetesliitto on valjastanut Valtion Ravitsemusneuvottelunnan opit käyttöönsä esimerkillisen hienosti. Palveleeko se diabetespotilaan tervehtymistä, on sitten ihan eri kysymys.

  Rohkeuden puutteesta sinua ei voi syyttää, Christer, mutta mitä hyötyä kirjoittelusta mahtaa olla? Tarvitset lääkärin arvovaltaa ja lisää tutkijoita toimintaasi mukaan jos meinaat onnistua tuossa diabeetikon hoitosuositusten muuttamisessa. Ja sittenkin lääketeollisuus jyrää sinut alleen!

  Blogissani on esillä rohkeitakin asioita. Se on ominaista luonteelleeni. Tykään kaivella epäselviä asioita. Diabeetikon hoitosuosituksissa on paljon epäselvää. En elättele suuria toiveita mistään muutosvoimasta. Siihen ei aikani riitä, eikä myöskään energiani. Toivottavasti pienestä raapaisustani kuitenkin syntyy uutta liikehdintää. Potilaalla on oikeus parhaaseen mahdolliseen hoitoon. Suomessa on voimassa laki potilaan oikeuksista. Hoitoon tyytymätön voi tehdä muistutuksen hoitolaitokselle. Semmoisesta voi ihan aidosti olla hyötyä, tosin melkoista oma-aloitteisuutta se vaatii. Tuollaista liikehdintää on tällä hetkellä Ruotsissa.

  Kiitos kommenteista!

  VastaaPoista
 8. Jarin linkkivihjeen olen lisännyt alkuperäiseen kirjoitukseeni. Kiitos.

  VastaaPoista
 9. Selviskin miksi diabetesliiton suositukset on kotoisin isoista pakaralihaksista. Ravitsemusneuvottelukunnassa istuu muutama ravitsemusterapeutti joten ei ihmekkään kun ei ymmäretä mitä pitäsi tehdä..

  VastaaPoista