tiistaina, toukokuuta 08, 2007

Varmaa tietoa laihdutusdieeteistä?

*
Onko sinulla varmaa tietoa laihdutusdieeteistä?
Näin kysyy minulta sähköpostilla eräs lukijani, joka ei halua nimeään julkisuuteen. Hän on nähnyt tuon valtavan pitkän dieettilistani.

Lukijan tausta on tällainen: Hän on 25 vuotta elämästään laihduttanut erilaisilla ruokavalioilla. On syöty kaalisoppaa; on kokeiltu Tolosen pillereitä; on luettu Heikkilän, Hakalan ja Mustajoen kirjoja; on maksettu kalliit oppirahat Painonvartijoissa, on laihdutettu kuten filmitähdet tekevät; on toteutettu Pekka Puskan ohjelmaa (oma kommentti: tällä ohjelmalla tarkoitetaan ilmeisesti virallisterveellistä valtion ravitsemusneuvottelukunnan ruokavaliosuositusta), jne. Välillä hän on todella tarmokkaasti kantanut kotiin niitä vähärasvaisia kevyttuotteita ja pannut kaiken luottamuksensa Sydänmerkillä varustettuihin tuotteisiin. Luottanut lääkärin ohjeisiin, että rasvan määrässä on se hänen lihomisensa syy. Hän on saanut ohjeita syödä enemmän leipää, kevytmargariinia, vihanneksia, hedelmiä, niitä kuituja kyllästymiseen saakka ja siirtyä pois siitä sohvan päältä laiskottelemasta. Elämänsä suurimman yllätyksen hän on kokenut viimeisten 8 kuukauden aikana. Hän päätti silloin jättää pois leivän, joka aiheutti ilmavaivoja, ja syödä ainoastaan leivänpäällisiä. "Pahimmillaan" hän ahmi aamulla paksuja paloja mustaleima emmentaalia, jotka hän voiteli paksulla kerroksella voita, joi päälle luomutäysmaitoa ja söi 3-5 keitettyä kananmunaa. Välipalat jäivät kokonaan pois, sillä hänelle tuli luonnollinen nälkä vasta iltapäivällä. Silloin hän söi usein suomalaista perinneruokaa (esim. karjalanpaistia, siansylttyä, kermaperunoita, makkaraa). Jätti pois lautaselta vihannekset, perunat ja makaronit vaikka lääkäri tämän nimenomaan oli kieltänyt. Ruokajuomaksi kelpasi vain täysmaito. Taas oli sitten iltapäivä mennyt ilman välipaloja ja aika myöhään illalla hän oli syönyt taas jotain tosi "epäterveellistä" ja rasvaista. Ennen nukkumaanmenoa hän oli ottanut tavaksi keittää täysmaidon ja tumman suklaan sekoituksen johon hän lisäsi runsaasti kermaa, mutta ei mitään sokeria. Se toimi hänellä hyvänä unilääkkeenä. Yllätys oli melkoinen kun hän huomasi laihtuneensa ensimmäisten kahden kuukauden aikana 3 kiloa. Tästä innostuneena hän jatkoi ihmeellistä rasvaisen ruoan kokeiluaan ja tänä päivänä hän on 16 kiloa kevyempi kuin aloitettuaan tämän itsekeksimänsä ruokavalion 8 kuukautta sitten. Hän vielä kehuu innostuneensa sivuillani olleesta vihjeestä missä ruoka pitää pureskella hyvin ja ruokailun pitää kestää kauan. Sitä ohjetta hän pitää hyvänä. Ohjeitani syödä runsaasti hedelmiä, vihanneksia ja juureksia hän halveksi suuresti (oma kommentti: ei tuo ohje ole mikään mantra mikä toistetaan ja toteutetaan ihan automaattisesti. Voihan olla, että nämä ruoka-aineet eivät sopineet sinulle). Liikuntaa hän ei ole mielestään lisännyt, mutta olon keventyminen on ihan viime viikkoina sallinut reippaan kävelyn aloittamisen.

Sano nyt sitten tuohon jotain? Ei minulla ole mitään ihan varmaa tietoa ruokavalioista, eikä varsinkaan laihdutusdieeteistä. Virallisten ruokavaliositusten mukaan tässä ei juurikaan ole edetty, oikeastaan on toimittu juuri päinvastoin. Peruna ja leipä on jätetty pois. Rasvaa on syöty ilmeisesti runsaasti enemmän kuin suosituksissa neuvotaan. Kuitenkin tällä ruokavaliolla olette laihtunut peräti 16 kg. Se on todella paljon (en tosin tiedä lähtöpainoanne). Tällaisia viestejä kuulee muiltakin. Rasva ei ehkä sittenkään ole niin paha mörkö ruokavaliossa kuin on annettu ymmärtää. Panen erityisesti merkille, että olette jättäneet (makeat?) välipalat pois ja syötte yllättävän harvoin. Tämäkin on vastoin yleisiä suosituksia. Rohkaisen teitä kuitenkin jatkamaan valitsemallanne ruokavaliolla. Ihan itsekeksimä se ei taida olla, mutta se on ilmeisesti ruokavalio joka teille sopii parhaiten. Olette löytäneet ruokavalion, jota teidän on helppo noudattaa ja joka näyttäisi toimivan. Ei se uusimman tutkimustiedon mukaan myöskään ole niin kauhean epäterveellinen, sillä tyydyttyneillä rasvoilla on myös terveyttä edistäviä vaikutuksia. Lisätkää liikuntaa asteittain kunnes siitä tulee pysyvä elämäntapa. Hedelmiä ja vihanneksia voitte yrittää sisällyttää ruokavalioonne vähitellen, sillä muuten joistakin vitamiineista voi tulla pula. Leipää ja makaronia ilman te todennäköisesti voitte elää loppuelämänne.

Kommentteja?

9 kommenttia:

 1. Saat luvan varautua siihen, että näitä rasvakokeiluja tehdään lisää. Tässä on yksi toinen, jolla tuo runsaampi rasvojen syönti laihduttaa ja tekee paremman olon!
  Mitä sitten jos me olemmekin syöneet ihan pieleen viimeiset 30 vuotta? Kuka pannaan syytettyjen penkille?

  Tommi

  VastaaPoista
 2. Lisää rasvaisen ruoan kanssa touhuajia ilmaantui! Tommi kysyy niin vaikeita jatkokysymyksiä, että kaipaan teidän kaikkien apua: Kuka pannaan syytettyjen penkille jos ohjeistus on ollut virheellistä? Voiko tätä pitää syyllisyyskysymyksenä?

  VastaaPoista
 3. Eikös tuo ruokavalio ole aika suosittua Ruotsissa , hiilihydraatit ja sokeri pois.

  VastaaPoista
 4. Marraskuussa 2005 siirryimme perheessämme koeluontoisesti vhh-diettiin.
  Pidin sitä huuhaana, tietenkin, ja luotin virallisterveelliseen informaatioon ravitsemuksesta.
  Kuinka ollakaan, 3-4 vkon jälkeen olin keventynyt 4-5 kg ja minulla oli todella hyvä ja energinen olo!
  Ei ollut enää puhettakaan, että olisin palanut syömään sitä määrää sokeria, mikä meni ennen.
  Kesästä 2006 lähtien olen ollut ns. ylläpidossa. Paino on vaihdellut 61-64 kg:ssa siitä lähtien. Pudotusta lähtötasoon siinä on 15-16 kg.
  Opetus: Sokerihan minua oli nimenomaan lihottanut!
  Mutta tämä on niin suuri tabu, ettei sitä tulla koskaan suurille väkijoukoille paljastamaan.

  T: Kari

  VastaaPoista
 5. Ihan vain varmemmaksi vakuudeksi:
  Todellisuudessa sokeri on se ruokavaliomme suurin ja oikea "pahis".
  Sitä syödään aivan liikaa!
  Luonnollisia rasvoja elimistömme osaa kyllä käsitellä.

  T: Kari

  VastaaPoista
 6. Niin, onhan minullakin kokemusta nk. Atkinsin dieetistä. Laihdutti mukavasti, mutta minun kohdallani siihen se positiivinen tulos sitten jäikin. Elimistö ei sitä kestänyt vaan rasvojen popsiminen loppui kuin seinään siinä vaiheessa kun makasin sairaalassa yli viikon tiputuksessa kroppa täysin käsittämättömien tulehdusten kourissa. Joten minä en tätä tietenkään täysin voi suositella.

  VastaaPoista
 7. Minust tämä on aivan mahdottoman mielenkiintoista! Minulla on toinen vuosi menossa vähillä sokereilla. Onks sulla joku diabeetes sain kuulla kun ihmiset tajus että en syö sokeria, leipää eikä makeita hedelmiä. Ei minulla oli tapana vastata, diabetespotilaat syövät aivan liian paljon sokeria, en minä semmost kestäis! Oli niilä ihmettelemistä. Ihan hienolt tuntuu elämä nyt. Vähillä sokereilla todellakin pärjää sen voin kertoa.

  VastaaPoista
 8. Itselläni on varmaan jotenkin vääristynyt kuva siitä, miten ihmiset syövät, koska hämmästyn aina kun joku antaa näit "vähähiilaritodistuksia" siihen sävyyn, kuin hiilihydraattitietoisessa syömisessä olisi jotain Ihmeellistä ja hiilaritietoisia Tuomittaisiin.

  Oman kokemukseni mukaan ehkä neljännes väestöstä on tavalla tai toisella hiilaritietoinen, neljännes on jollain tasolla virallisterveellinen, neljännes painonvartijoissa tai muulla ihmedieetillä ja neljännes sitten ei yhtään katso, mitä suuhunsa pistää.

  Mutta käsitykseni todellisuudesta saattaa toki olla oleellisesti vääristynyt. ;)

  Suoraan sanottuna jonkinlaisen karppimyönteisen vaiheen jälkeen itseäni on alkanut tympiä tämä "sokeri tappaa" -vouhotus. Ihmiset, jotka ovat syöneet aivan päin helvettiä alkavat karppauksen keksittyään syyttää virallisterveellistä lihomisestaan. No, ainahan se on helpompi syyttää jotakuta kuin ottaa itse vastuu elämästään.

  Esimerkiksi ns. sokeririippuvaiset syyttelevät aina ravitsemussuosituksia ja järjestelmää vaikka kyse on heidän kehonsa ominaisuudesta. Pitäisikö minunkin ruveta syyttämään valtion ravitsemustieteellistä neuvottelukuntaa, koska jos söisin suositusten mukaan kuusi palaa ruisleipää päivässä kuolisin keliakiani takia aliravitsemukseen?

  Anteeksi pitkä ja sekava vuodatus, toivoisin vain että puolin ja toisin voitaisiin puhua asioista ja unohdettaisiin marttyyrin leikkiminen, pelastumistarinat ja kivien heittely.

  *P*

  VastaaPoista
 9. Kokemuksesta tiedän, että on kamalan vaikea puhua luonnollisen rasvankäytön puolesta leimautumatta rasva-apostoliksi...

  Ilmeisesti ihmisten vain aina täytyy vääntää asioista jokin mustavalkoinen "totuus". Ehkä on helpompi elää, kun totuus on simppeli. Minua kiusaa *p*:n tavoin se epä-älyllisyys joilla näihin asioihin suhtaudutaan. Enkä nyt puhu Tommin tai Karin hyvistä kokemuksista! Mutta miksi pitää runsashiilarisen tilalle ottaa dogmiksi runsasrasvaisuus? Tai runsasproteiinisuus sen puoleen?

  Ketä minä syyttäisin? Hiilihydraatti- JA rasvaherkkänä ihmisenä? Virallisterveellisiä ja karppeja ;)?

  No, enpä syytä ketään. Terveyteni on omissa käsissäni, itse minä olen siitä vastuussa.

  Ajattelen, että paras (laihdutus)ruokavalio on se, jossa kuunnellaan oman kropan todistusta enemmän ja kaikenlaisia "guruja" vähemmän.

  VastaaPoista