perjantaina, toukokuuta 11, 2007

Hera on urheilijalle ja potilaille sopivaa jätettä

*
Hera on juustonvalmistuksessa muodostuva
, runsaasti orgaanista ainetta sisältävä jäte. Juustohera on huomattava ympäristöongelma, sillä sitä syntyy juustonvalmistuksessa runsaasti (145 - 106 tonnia vuodessa).

Luonnontieteiden kandidaatti (M.Sc.) Svetlana Butylinan väitös juustonvalmistuksessa syntyvästä herasta ja miten siitä voidaan erottaa hyödyllisiä aineita elintarvike- ja lääketeollisuudelle kuuluu kemiantekniikan, erityisesti kalvotekniikan alaan. Oikeastaan ainoa asia mistä olen kiinnostunut tässä väitöskirjassa on juuri tuo lehdistötiedotteessa mainittu sana herasta jätteenä. Osoittaa kieroutuneen luonteeni.

Urheilijat osallistuvat sankoin joukoin tämän huomattavan ympäristöongelman ratkaisuun hankkimalla tätä jätettä kalliseen hintaan luontaistuotekaupoista. Ravintolisäbisness saa tässä todella edullisen raaka-aineen ja lääketehtaat voivat vieläpä osallistua ympäristöongelman ratkaisuun maksattamalla kaiken asiakkaillaan. Tähän rahan keräämiseen urheilijoilta ja potilailta olen törmännyt, mutta tämä ympäristöongelman laajuus oli minulle suuri yllätys.

Väitöskirja on julkaistu yliopiston Acta Universitatis Lappeenrantaensis –tutkimussarjassa, numero 268.

Lähde: Lappeenrannan yliopiston lehdistötiedote, 8.5.2007

2 kommenttia:

 1. itseasiassa heraprodejauheet on halvempi prodelähde kuin esim raejuusto

  VastaaPoista
 2. Erittäin kiintoisa näkökulma asiaan. Tottakai olen tiennyt, mitä hera on, kun olen kerran itsekin joskus juustoa tehnyt, mutta en ole vain ajatellut asiaa sen enempää.

  Saattaa olla mahdollista, että lisäravinnevalmistaja itse asiassa saa maksun siitä, että hoitaa juustotehtaan "jätteen" pois. Vastaavia kuvioita on liike- elämässä paljon, toisen jäte on toiselle hyvinkin käyttökelpoista tavaraa, ja jätteen tuottaja vieläpä maksaa siitä, että toinen ottaa käyttöönsä tavaran, jota tarvitsee.

  Outoa on se.

  *P*

  VastaaPoista