torstaina, syyskuuta 27, 2007

Potilasliiton kautta tärkeä muistutus!

**

Minua pyydettiin antamaan näkyvyyttä eräälle tärkeälle asialle: Potilaiden turvallisuus.


A-talk 27.9.2007 klo 21.05

Lääkärien hoitovirheet julki.
 • Vieraina potilasaktivisti Inka Svahn, hoitovirheen uhri Hannele Aine-Rautiainen, Lääkäriliiton Heikki Pälve ja erikoislääkäri Tapio Kuha.

Potilaiden turvallisuus huolestuttaa yhä enemmän. Ruuhkautuneen Marian sairaalan lääkärit saivat kuukausi sitten tarpeekseen ja esittivät hätähuudon riittämättömän työvoiman aiheuttamasta potilasturvallisuuden vaarantumisesta. Myös potilaiden kantelut lääkäreiden tekemisistä tai tekemättä jättämisistä ovat lisääntyneet. Viime vuonna jopa 8000 ihmistä kärsi niin paljon saamastaan hoidosta, että haki korvauksia Potilasvakuutuskeskuksesta. Heistä vain neljännes sai korvauksen. Hoitovirheitä ja hoidon viivästymistä tapahtuu etenkin päivystystilanteissa. Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen mukaan potilasturvallisuuden kannalta on huolestuttavaa, että opiskelijoita käytetään yksin vaativissa päivystystehtävissä. Opiskelijat ovat usein vuokrafirmojen listoilla.

Erikoissairaanhoitaja Hannele Aine-Rautiaisen lapsi sai synnytyksessä vaikean aivovaurion neljä vuotta sitten. Aine-Rautiaisen mielestä häntä ei synnytyksen aikana kuunneltu, eikä sikiön sydänääniä seurattu tarpeeksi. Todetun hoitovirheen vuoksi Ella-tytär saa korvausta kuntoutuksesta sekä kertakorvauksen täysi-ikäisenä.

Perushoitaja Inka Svahn on potilasaktivisti ja istuu Suomen Potilasliiton hallituksessa. Hän on auttanut potilasvahingoista kärsiviä peräämään oikeuksiaan. Svahnin mielestä hoitovirheet johtuvat usein huolimattomuudesta ja piittaamattomuudesta.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve perää avoimuutta hoitovirheiden käsittelyyn, jotta niistä voitaisiin oppia. Pälveen mielestä hoitovirheet johtuvat pikemminkin järjestelmästä kuin yksittäisen lääkärin toimista.

Sisätautien ja keuhkosairauksien erikoislääkäri Tapio Kuhan mielestä Suomi on päivystyksen takapajula. Kuhan mukaan Suomessa kuolee vuosittain jopa 400 päivystyspotilasta silkasta osaamattomuudesta johtuviin viiveisiin ja lääkärin virheisiin. Kuha onkin ajanut sinikkäästi päivystyslääketiedettä omaksi erikoisalakseen.

4 kommenttia:

 1. "Suomessa kuolee vuosittain jopa 400 päivystyspotilasta silkasta osaamattomuudesta johtuviin viiveisiin ja lääkärin virheisiin."


  Suomessa kuolee vuosittain tuhansia ihmisiiä syöpään sekä sydän- ja verisuonitauteihin silkasta osaamattomuudesta johtuviin kemikaalimiehen (lääkärin) virheisiin.

  VastaaPoista
 2. Lääkäreitä ja kaikenlaisia virkaintoilijoita ei saa mistään vastuuseen, se on jo nähty.

  VastaaPoista
 3. Aika kovaa kritiikkiä Jorma-Einari ja Anonyymi. Lääkäreillä on nykyään aika tukalat oltavat, kova kiire ja aivan älyttömän kova vastuu. Hoitovirheistä pitää oppia ja myös hallintobyrokraatit pitää saada talkoisiin mukaan.

  On hyvä, että tästä vaikeasta asiasta keskustellaan.

  VastaaPoista
 4. xD pakko nauraa, kuha ei tiiä mistään mitää, läskit pitäis leikata laihaks sen mielestä!

  VastaaPoista