torstaina, syyskuuta 13, 2007

Viisi minuuttia metabolisesta oireyhtymästä

**
Kirjoitettu 5.9.2007 ja täydennetty 13.9.2007 loistavan lukijakommentin perusteella (lue kirjoituksen loppuun ilmestynyt ilonaihe).

Metabolinen oireyhtymä (MBO)
on veren sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriö. Tälle MBO:lle on tyypillistä, että keskivar­taloon ilmaantuu rasvaa enemmän kuin riittävästi, verenpaine kohoaa, sydän- ja verisuonitautien riski kohoaa ja aineenvaihduntaan liittyvien hormonien toiminta (erityisesti insuliinin) muuttuu. Metabolinen oireyhtymä on ajallemme ominaiseen, nykyaikaiseen elä­mäntapaan liittyvä tila, joka on syntynyt usean terveysriskin kasautumisesta samalle henkilölle. Kun me lihomme ja jatkuvasti liikumme yhä vähemmän, ei ole mikään ihme, että myös MBO yleistyy. Tämä on suuri haaste terveydenhuoltojärjestel­mälle ja päättäjille.

Kyse on uudesta kansantau­dista. Arvioidaan, että joka neljännellä suomalaisella on tämä MBO. Tutkimusten mukaan MBO lisää mer­kittävästi kuolleisuutta. Pidän itse tärkeinä syinä MBO:n yleistymiseen seuraavia asioita:
 • liian vähäinen liikunta
 • liian suurien ruoka-annosten nauttiminen
 • vääränlaisen ruoan nauttiminen (pikaruoka, einekset, virvoitusjuomat)
 • tupakointi, alkoholin käyttö ja muut epäterveelliset elämäntavat
 • stressi ja liian vähäinen yöuni

Terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja laihdutus muodostavat MBO:n ehkäisyn ja hoidon perustan. Tämä tarkoittaa selkeällä suomen kielellä:
 • Ravintoa tulisi syödä kohtuullisempia määriä, vähitellen siirtyen sellaisiin annoskokoihin, että kulutamme päivän mittaan kaiken sen minkä syömme
 • Mahdollisesti ruoan kulutus voisi lihavalla, joka pyrkii normaalipainoon, olla jopa pienempi kuin kulutus, jolloin tapahtuu laihtuminen. Kun normaalipaino saavutetaan siirrytään annoskokoihin, jotka pitävät painon tasaisena ja peilissä näkyy sopusuhtainen, ihana ihminen
 • Ruokaa voi syödä vähemmin monella eri tapaa (laihdutusdieetit)
 • Valitse sellainen laihdutusdieetti, joka on mahdollisimman lähellä sellaista ruokavaliota jota voisit noudattaa koko elämäsi ajan
 • Sinun pitää itse löytää se koko elämäsi ajan kestävä ruokavalio, joka pitää sinut hoikkana ja terveenä. Se voi olla valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositus, mutta se voi yhtä hyvin olla jokin hiilihydraatteja rajoittavampi ruokavalio
 • Atkinsiin ei ehkä kuole ja jotkut harvat saattavat siitä jopa hyötyä, mutta paljon maltillisempi hiilihydraattien rajoittaminen ja niiden laadun parantaminen (hiilihydraattitietoiset ruokavaliot) on järkevämpää. Nykytiedon mukaan vähän liikkuvan pitää varoa erityisesti sokeria
 • Moni onnistuu laihdutuksessa parhaiten yhdistämällä järkevän ruokavalion noudattamisen ja päivittäisen liikunnan
 • Rasvan käytön pitää olla monipuolista ja erityisesti laihdutusvaiheessa on muistettava nauttia perusruokaa jossa on riittävästi laadukkaita proteiineja
 • Suolan käyttöä pitää rajoittaa
Hanki lisää tietoa ravinnosta, liikunnasta ja terveistä elämäntavoista ja mitä tärkeintä:

Aloita heti!

Helena aloitti heti tunnin päivittäisillä kävelylenkeillä ja kertoo viikon sisällä kunnon nousseen niin hyvin, että sen huomaa! Tehkää samoin kuin Helena:

Helena täällä taas! Heipparallaa! Näiltä sivuilta saamani liikuntakipinä on pysynyt ja säilynyt. Käyn joka päivä tunnin lenkillä kävellen. Yhden viikon aikana kunto on jo noussut. Huomaan sen kavutessani portaita nopeasti ylös. En enää puuskuta niin pahasti. Voiko kunto tosiaankin nousta näin nopeasti? Hieno juttu! Tietäisitpä miten moni on minua turhaan yrittänyt saada liikkumaan. Liikunta on lääke luen sivuiltasi ja tämä on aivan varmasti totta.

Tässä Viisi minuuttia -sarjassani
on ilmestynyt aiemmin:

Viisi minuuttia

11 kommenttia:

 1. Olen 55-vuotias. En ole sinulle aiemmin kirjoittanut. Selkeä kirjoitus asiasta joka on lähes jokaisessa lehdessä nykyään. Vaikutit minun päätökseeni ryhtyä liikkumaan enemmän. Tämä oli se viimeinen pisara, joka sai mehun valumaan yli. Uskoakseni se viimeinen tarjoamasi pisara tuo minulle terveyttä paljon lisää. Yritän ottaa huomioon myös nuo sokerit, sillä sukurasituksena on tuo diabeteksen uhka. Pistän nyt kengät jalkaan ja lähden tunnin lenkille ihanassa syysauringon paisteessa. Kiitos.

  VastaaPoista
 2. Tsemppiterveiseni Sinulle kun palaat lenkiltäsi ja pistät taas tietokoneen päälle. Toivottavasti tuo viimeiseksi pisaraksi Sinulle osoittautunut vaatimaton kirjoitukseni on siivittämässä loppuelämääsi!

  Rakkain terveisin, christer

  VastaaPoista
 3. Luin hiljattain kirjan Keski-ikäisen kuntokirja. Ensimmäiset sivut olivat kovin masentavaa luettavaa - kaikki rappeutuu ja surkastuu.

  Loppujen lopuksi kirja päättyi hyvin postiviiseen tunnelmaan. Liikunta ehkäisee ja hidastaa monia iästä ja huonoista elintavoista johtuvia rapistumisia; sydän- ja verisuonet, lihavuus, luusto, hapenotto ja MBO jne.

  Kannattaa todella muuttaa elintapoja, vaikka keski-ikäisenäkin.

  PotkuPami

  VastaaPoista
 4. Jep PotkuPami on oikeassa! Liikunta on lääke ja kohtuullisuus on se tärkein muistettava asia useimpien kohdalla.

  Kiitos kommentista!

  VastaaPoista
 5. Vähän lapsellista tämä voi olla, mutta ilmoitan palanneeni lenkiltä. Oli hieno ilma ja kävelin oikein reippaasti. Nyt juon paljon vettä ja sitten syön jotakin terveellistä. Täytyy etsiä sivuiltasi tietoa siitä mikä on terveellistä.

  Helena

  VastaaPoista
 6. Hei Helena. Kiva kun kävit kävelylenkillä. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 7. "Atkinsiin ei ehkä kuole ja jotkut harvat saattavat siitä jopa hyötyä, mutta paljon maltillisempi hiilihydraattien rajoittaminen ja niiden laadun parantaminen (hiilihydraattitietoiset ruokavaliot) on järkevämpää."

  Atkins on lopulta hiilihydraattitietoinen ruokavalio, jossa suositaan kasviksia, hedelmiä ja marjoja valkoisten jauhojen ja sokerin ollessa pannassa. Ensin vain korjataan vääränlaisen ruokavalion aiheuttamat vahingot.

  VastaaPoista
 8. Juu Atkinssia on vaan mustamaalattu tarkoituksellisesti. Ja joku vielä uskookin. Se on HIILIHYDRAATTITIETOINEN ruokavalio, jokaisen omalle kropalle sopivine versioineen :)

  VastaaPoista
 9. Positiivista tuossa on että kaikkiin noihin viiteen kohtaan on mahdollista itse jonkin verran vaikuttaa, vaikka ihan pienillä valinnoilla päivittäin. Valta on siis meidän omissa käsissä, kyse on vain siitä käytetäänkö me sitä vai ei.

  VastaaPoista
 10. Helena täällä taas! Heipparallaa! Näiltä sivuilta saamani liikuntakipinä on pysynyt ja säilynyt. Käyn joka päivä tunnin lenkillä kävellen. Yhden viikon aikana kunto on jo noussut. Huomaan sen kavutessani portaita nopeasti ylös. En enää puuskuta niin pahasti. Voiko kunto tosiaankin nousta näin nopeasti? Hieno juttu! Tietäisitpä miten moni on minua turhaan yrittänyt saada liikkumaan. Liikunta on lääke luen sivuiltasi ja tämä on aivan varmasti totta.

  VastaaPoista
 11. Minua ilahduttaa kaksi tuoretta kommenttia.

  Marko on oivaltanut, että metabolisen oireyhtymän välttämiseksi voi itse tilanteeseen vaikuttaa. Valta on todellakin käsissämme.

  Tämän ihanan asian on uusi tuttavuutemme näiden kommentoijien joukossa, Helena, oivaltanut. Sain vaatimattomine kirjoituksineni olla yksi pieni helmi siinä elämänohjeiden helminauhassa, joka vie Helenaa kohti terveellisempiä elämäntapoja.

  Voin vahvistaa, että kunto todellakin nousee aluksi hyvin nopeasti. Ylläpidä ja tarvittaessa vahvista kuntoasi erilaisin liikuntaärsykkein. Se on terveyttä! Olen ylpeä sinusta, Helena!

  Erityiskiitos Markolle selkeästä viestistäsi.

  VastaaPoista