*
Juttelin äsken puhelimessa erään virkeän vanhuksen kanssa voista, punaisesta maidosta ja kermaperunoista. Hän on 85-vuotias ja pahoittelee sitä kun lapset eivät koulussa saa kuin rasvatonta ja/tai kevytmaitoa, margariinia leivän päälle ja koskaan heille ei tarjota kermaperunoita.
Hän käy tervehtimässä iäkkäitä ystäviään vanhainkodissa ja siellä on sama meno päällä, vain sitä kevyttä joka aterialla. Vanhainkodin asukit valittavat, että ruoka on mautonta ja nälän tyydyttämiseksi annoskoot tulevat helposti liian suuriksi. Kevyttä pitää syödä enemmän, jotta nälkä lähtisi, virkeä rouva valistaa. Ennen syötiin rasvaisempaa ruokaa ja harvemmin. Nyt tuntuu siltä kuin koko ajan pitäisi jotakin napostella.
Puhelinlankoja pitkin tullut ystäväni on oikeassa. Tämä rasvattomuus ja täysrasvaisten maitotuotteiden syrjintä on suuri epäkohta. Hän pyysi meitä pitämään enemmän ääntä asiasta ja vaatimaan sitä, että kunnioitettaisiin enemmän sitä maistuvaa ruokaa ja täysrasvaisia tuotteita. Lupasin ottaa asian puheeksi tässä blogissani. Tämä virkeä vanhus oli hämmästyttävän ahkerasti lukenut vaatimatonta blogiani. Näen laskuristani, että jotkut viipyvät blogisivuillani 3-5 tuntia yhteen menoon. Olin kuvitellut, että nettiselaimen ikkuna on vain jäänyt vahingossa auki, mutta tässä olisi ainakin yksi henkilö joka todellisuudessa lukee noita sivujani tuntikaupalla. Neuvon häntä myös lukemaan Hiilaritietoiset sivuja. Tässä esimerkiksi oiva lukuvinkki: Ravitsemus osana ikääntyneen hyvää hoitoa (Merja Suominen ja Susanna Kivistö, Vanhustyön keskusliitto)
Puhelun lopuksi saan yllättävän kysymyksen: Kuka otti pois voirasian lapsilta ja vanhuksilta?
Jätän tuon kysymyksen ilmaan leijumaan, muutaman lisäkysymyksen kera: Onko meillä varaa kansanterveydellisesti syödä kaikenlaisia terveysongelmia aiheuttavia kevyttuotteita ja margariinia? Eikö pikemminkin pitäisi pyrkiä syömään voilla valmistettua maistuvaa ruokaa harvemmin ja pienempiä annoksia kuin energiaköyhää kevyttä sapuskaa usein ja suurina annoksina?
Crister, ikäihmiset tarvitsevat rasvaa, jo ihan aivojen toiminnan tähden. Tämä on aivan selvää.
VastaaPoistaIlmeisesti Amerkikasta on levinnyt Suomeenkin ajatus, että rasvaa pitää välttää. Tätä ajatusta ei kuitenkaan esimerkiksi valtimoterveydestä ja muustakin verisuoniterveydestä huolta kantava Sydänliitto ole missään vaiheessa ajanut. Rasvattoman ruoan terveysvaikutukset ovat negatiivisia sikäli kuin tiedän. Jokaisen elimistö tarvitsee rasvaa. Ei luulisi edes säästösyihin voitavan vesota, jos vanhuksia pidetään nälässä; rasvahan on halvinta mahdollista ruokaa.
Tuo nuoruutensa sota-aikaa elänyt ihminen pitää ikäisilleen ihmisille tyypillisellä tavalla voita ja varmaan sokeriakin terveellisenä lastenruokana, koska energiapitoisesta ravinnosta 40-luvulla oli pula. Nyt nälkiintyneitä lapsia ei näe Suomessa. Viralliset ravitsemussuositukset painottavatkin rasvan määrän ja laadun tärkeyttä, kuten niin hyvin tiedät.
Kiitos Kirsi Myllyniemi kommentistasi. Sinun kanssasi on aina mukava käydä ajatustenvaihtoa. Olin Suomen Sydänliiton tiedotustilaisuudessa maanantaina 24.9.2007 Helsingissä. Olin saada hyperventilaatiokohtauksen kun tutkija X taas tomerasti puhui rasvattoman ruoan puolesta. Vaikka kävikin tarkistuskysymykseni jälkeen ilmi, että rasvattomuus on epäterveellistä, ongelmaksi muodostuu tämä tahattomasti ilmaistu mantra: Rasvattomuus on hyve. Kun tätä toistetaan aina ja joka paikassa, tämä iskostuu vanhusten ja lasten ruokailusta päättäviin rasvattomuuden filosofiana. Rasvattomuus on mihin pyritään. Ravitsemus- ja terveysarvoja yleistäessä käy valitettavan usein näin, että liian tomera asioiden yksinkertaistaminen vie terveellisyyden sijasta epäterveellisyyteen.
VastaaPoistaNäinhän se on kuten Kirsi hyvin sen sanoo, että me tarvitsemme rasvoja. Lisäisin, että tarvitsemme rasvoja monipuolisista lähteistä. Siitä se yksi pieni osa terveyttä tulee osaksi elämäämme. Tukemaan vihannesten, juuresten ja hedelmien runsasta käyttöä, tupakoimattomuutta sekä riittävää liikuntaa.
Ravitsemus herättää niin herkästi voimakkaitakin tunteita. Onneksi ymmärrettiin antaa Juoksija-lehden toimituksen perhekuntineen edelleen nauttia voista ja täysmaidosta. Siihen olemme tottuneet ja siitä terveyttä ammentamaan.
Kuka mahtoi Suomessa piilottaa sen voirasian? Oliko se viisasta?
Jooo Crister on oikeassa. Minäkin olen ollut useissa tilaisuuksissa mukana missä terveysvalistaja nimenomaan korostaa tuota ruokavalion rasvattomuutta. Oulussa yhdessäkin tilaisuudessa pidettiin parempana, että voileivän päälle pistetään margariinin sijaan kurkunviipaleita tai pelkkä ylähuuli. Koko ajan varoitetaan noista piilorasvoista. Voisitko Crister kertoa missä tuotteissa on noita piilorasvoja ja onko todellakin syytä välttää piilorasvoja jos näkyvän rasvan jättää pois? Kiitos sivuistasi! Niitä lukee mielellään useita tunteja niin nuori kuin vanha. Toinen hyvä sivu on tuo Kirsi Myllyniemen sivu. Teistä tulisi mahtava parivaljakko ravintovalistuksen vaikealla alalla.
VastaaPoistaSeija ilahduttaa minua kehumalla Kirsi Myllyniemeä. Olen täsmälleen samaa mieltä! Parinmuodostusta en vankkoja kristillisiä perusarvoja mm. avioelämässä vaalivana, uskalla luvata. Meillä on Kirsin kanssa kuitenkin niin paljon samansuuntaisia ajatuksia ja pirteästi eriäviäkin mielipiteitä, että pidetään mielessä tuo yhdessä esiintyminen.
VastaaPoistaJoudun nyt lähtemään asioille, mutta palattuani pohdin tuota piilorasvakysymystä.
Pyydän kaikkia lukemaan tuon oppaan "Ravitsemus osana ikääntyneen hyvää hoitoa." Se on naseva esitys siitä, miten vanhusten ravitsemustilannetta voi korjata. Tekijät ovat vanhustyön ammattilaisia. Opas on lyhyt, eikä maksa paljon. Lukemisen jälkeen on huomattavasti viisaampi.
VastaaPoistaChrister, kiitos kohteliaisuuksista ja Seijalle myös kiitos kehuista.
VastaaPoistaOlen kovin hämmästynyt tuosta rasvattomuuden mantrasta ja sen yleisyydestä. Sen tiedän, ettei se ole Sydänliiton linja. Jenkkilässä tuo linjaus on ollut ja on osin näköjään edelleenkin voimassa, mutta mutta...
Tuo Christerin viittaus eri mielipiteisiin tietenkin koskee sitä rasiaa, mikä siihen pöytään pistetään. Ja se sydänliiton mantrahan liittyy tähän: rasvan määrä ja laatu.
Kiitos Crister piilorasvaa koskevasta kirjoituksestasi. Me saimme koko perheessä paljon mietittävää. Olen pitänyt Kirsin kirjoituksista mm. Sydän-lehdessä.
VastaaPoistaHuolestuttavaa on myös se, että lapsille ei anneta rasvaista ruokaa päiväkodissa. Sen sijaan esimerkiksi muroja sokerilla ja vaaleaa leipää on kyllä tarjolla. Kaupunki on päättänyt, että vähärasvainen ruoka on terveellistä. Olisikohan lainkaan realistista saada parannusta tähän tilanteeseen?
VastaaPoistaJari, minulla on vielä raportti tekemättä Sydänliiton tiedotustilaisuudesta alkuviikosta Helsingissä. Kun saat sen luettavaksi et ole uskoa silmiäsi. Suomessa puuhataan poliitikkojohtoista terveysohjelmaa jossa puututaan varhaisella interventiolla jopa syntymättömään lapseen. Minun on vaikea kuvitella, että mitään kauheampaa voi olla kuin mitä on suunnitteilla: Kun lapsi vierotetaan äidinmaidosta, parasta sylivauvalle on rasvaton maito. Näin vältetään pahan, kovan rasvan kertymistä kasvavan lapsen verisuoniin. Syntymättömän lapsen painolastina on kuulemma alkuvaiheessa oleva ateroskleroosi. Pysy linjoilla, kohta tulee hurjaa tekstiä!
VastaaPoistaKirjoitustasi enempää kommentoimatta viittaan omaan blogiini http://bluffia.blogspot.com/2007/09/arvot-on-kunnossa-sano-david-hume-mit.html
VastaaPoistaeli samalla asialla : voita pöytään.
Mielenkiintoista lukea tarinasi peeär - mies. Voi-intoilijoita on paljon liikkeellä tällä hetkellä!
VastaaPoistaHäh, onkos Kirsi Myllyniemi kääntänyt kelkkansa rasvojen suhteen?
VastaaPoista