sunnuntaina, syyskuuta 23, 2007

Terveyskeskuslääkärin arvostus on pohjalukemissa

*
Onhan se tietenkin
hienoa ja trendikästä kun pyritään tasa-arvoon ja vältetään yksittäisten ammattiryhmien nostattamista liian suureen arvoon. Mutta jokin tolkku pitäisi olla lääkärin työn arvostuksen murentamisessa. Lääkärin ammatista minäkin aikanani haaveilin, mutta biologi minusta lopulta sitten tuli. Biologeja ymmärtääkseni edelleen arvostetaan, mutta lääkäreiden arvostus on vajonnut niin alas, että itseäni ainakin tilanne harmittaa. Otan muutaman esimerkin:

Lääkäri Armi Paini kirjoittaa: Lääkäreistä on tehty ammatillisesti kuohittuja olentoja terveydenhuollossa. Konekirjoittaja kieltäytyy kirjoittamasta aamuyöllä tarkkailulähetettä, koska se ei kuulemma kuulu hänelle. Päivystyksen kriittisin henkilöresurssi kirjoittaa itse koneella tai käsin. Yliopistosairaalat puuhastelevat tupakoimattomuuskylttien, muovijalkineiden ja kiroilukieltojen kimpussa, mutta ilmeisesti huippusairaalalle on aivan sama, millaisia harakanvarpailla varustettuja sairaalan asiapapereita voidaan käsitellä oikeudessa tai mihin sairaalan kiireisin lääkäri aikansa käyttää... ATK-osaston toivottamat tapaukset ovat yrittäneet ratkoa erästä tietoteknistä ongelmaa jo toista vuotta siinä onnistumatta. Mutta lääkärillähän on aikaa odottaa kierrolla ja yrittää uudelleen saada laboratoriotulokset näkyviin. Printteri ei toimi, mutta lääkäri on se, joka konttaa lattialla ja selvittää ongelmaa... Lääkäri venyy ja paukkuu Hubba Bubba-purukumi. Ylilääkärit eivät viitsi tällaisiin maallisiin asioihin sotkeutua. He ovat luovuttaneet suosiolla valtansa, ettei tulisi riitoja. Käskyttää ja komentaa ei saa ketään -paitsi lääkäreitä. On ovela tavata hallita kieltäytymällä tekemästä jotain. Vastuunkantajahan sen lopulta tekee. Siivoaahan äitikin lopulta lasten sotkut... Meiltä on viety lääkkeenmääräämisoikeus, konekirjoittajat, avustajat ja vielä ammatillinen itsemääräämisoikeuskin. Vastuu on jätetty. Aseettomana on hankala taistella potilaiden puolesta.

Kilpirauhasfoorumi on tällä hetkellä pahin este sille, että tätä hankalaa sairautta hoidettaisiin oikein. Terveyskeskuslääkäreitä pistetään foorumilla järjestykseen sen mukaan minkälaisia huhuja lääkärin taidoista on maailmalla liikkunut (Keskustelua lääkäreistä ja/tai lääkityksestä). Joku viranomainen voisi jo puuttua asiaan. Kylmäkalle -nimimerkillä esiintyvä maallikko yllyttää kilpirauhaspotilaita jakamaan hoito-ohjeita eräänlaisella kauko-ohjaustekniikalla potilasta ollenkaan näkemättä. Lääkäreistä kirjoitetaan liian paljon pahaa.

Lääkärin ammatin arvostus on romahtanut aikaisempaan verrattuna. On menty herrasta duunariksi. Tämä liittyy osittain pitkäaikaiseen ja pahantahtoiseen kateuteen, väittää Jorma Viikari esitelmässään.

Onko menty jo liian pitkälle lääkärin arvostuksen nakertamisessa?

27 kommenttia:

 1. Olen huomannut saman asian kuin veteraaniurheilija. Lääkärien arvostus on laskenut huimasti. Harmillista. Terveisin Reijo

  VastaaPoista
 2. Lääkäri määrää verenpainelääkkeitä, kolesterolilääkkeitä, masennuslääkkeitä jne. Mitä arvostettavaa tuossa on? Yksikään edellä mainittu vaiva ei tarvitse mitään lääkettä.

  Lääkäri neuvoo ihmistä syömään ruokaa joka aiheuttaa syöpää, glykaatiota, ja muita vaivoja. Mitä arvostettavaa tuossa on?

  VastaaPoista
 3. Minä olisin jo kuollut ja kuopattu ellen olisi vaihtanut lääkäriä.
  Olisihan yksi vähemmän kirjoittelemassa...

  Monet lääkärit ovat vain kosmeettisia lääkäreitä. Ehkä ei ole halua, aikaa tai tietoa paneutua potilaan asioihin. Onhan se monelle lääkärille nöytryyttävää, jos potilas tietää enemmän. Kenen vika? On lottovoitto saada hyvä, asiantunteva lääkäri.

  VastaaPoista
 4. Jos potilas itse kertoo lääkäriltä saamastaan kohtelusta, ei se mielestäni ole huhu! Äidinkielesi taitaa olla ruotsi, joten ehkä siksi käytit virheellisesti huhu-sanaa.

  VastaaPoista
 5. Ei ihan sellaisia odottamiani kommentteja, mutta kiitos joka tapauksessa. Täytyy pohtia kommentteja ja niiden perusteella jatkaa keskustelua.

  VastaaPoista
 6. Miksi moittia foorumia josta niin moni on saanut apua toisin kuin lääkäreiltä?
  Kenen etua se palvelee, että potilas joutuu juoksemaan eri lääkäristä toiseen joskus jopa vuosia saadakseen apua.
  Pohdihan samalla, että voisiko sittenkään olla mitenkään mahdollista, että vikaa olisi jopa itse lääkäreissä.
  Ja huom, eihän siellä pelkästään tk-lääkäreistä keskustella.

  VastaaPoista
 7. Jaa jaa, et siis halua julkaista kommenttiani, joka kuuluin näin:

  Lukisit Lääkäri Ilkka Vartiovaaran kirjan Delfiinin laulu (Otava 1995) miten asiat eivät saisi mennä. Sitä samaa sittiä tarjotaan joka päivä liian monille kilpirauhaspotilaille. Tämä lukuvinkki ihan vaan siksi, että saisit toisenkin näkemyksen asioihin, vai sanotko että Vartiovaaran kirja on huuhaata?. Lue Se oikein ajatuksen kanssa :).

  VastaaPoista
 8. Kyllä minä pääsääntöisesti julkaisen kaikki kommentit. Muutama katkeroitunut verkostomyyjä vainoaa minua ja kirjoittaa aivan järkyttäviä kommentteja (K18) ja sitten Seppo Lehto katsoo parhaaksi valistaa minua Karjalankysymyksellä ja natsismilla. Noita kommentteja en ole julkaissut ja helpottaakseni siivoustyötä kommentteja moderoidaan minun toimestani.

  Arvostan lääkäreitä ja pitäisin suotavana, että järkiinnytte siellä Kilpirauhasfoorumissa. Siellä on paljon hyvää tietoa tarjolla, mutta myös aivan järkyttävää huuhaata. Tsemppiä.

  VastaaPoista
 9. Lääkäreiden arvostuksen puute on ihan lääkäreiden omaa syytä. Arvostusta ei saa, ellei sitä ansaitse.

  Minä en ainakaan muista käyneeni yhdelläkään lääkärillä, joka olisi suhtautunut vaivoihini vakavasti -reaktio on aina ollut "luulotautinen ämmä". Ehkäpä olenkin, mutta eikö silloin asiantunteva lääkäri toimittaisi minut nuppinikkarille -kuviteltu selkäkipu kun haittaa työntekoa ihan yhtä paljon kuin todellinenkin.

  Tulee myös mieleeni eräät lastenklinikan lääkärit jotka hoitivat keskosena syntynyttä siskonpoikaani... Puhumattakaan niistä, jotka hoitivat mummua, pappaa, mummoa, isää ja äitiä.

  Lääkärit haluavat päästä nopeasti eroon potilaasta, eivät hoitaa.

  Ja lääkäri kirjoittaisi lähetteen aika pirusti nopeammin itse koneella, mutta koska lääkäri ei voi sellaiseen alentua, hän sanelee (epäselvästi) ja sitten lähete menee kirjoitettavaksi, missä virheiden mahdollisuus kasvaa ja aikaa menee hukkaan.

  *P*

  VastaaPoista
 10. Mikä on mielestäsi huuhaata? Perustele.

  VastaaPoista
 11. Kilpirauhasfoorumi ei ole este päinvastoin mahdollisuus. Näiden lääketehtaiden sponsoroimat ja kouluttamat lääkärit eivät osaa enää auttaa. Potilas ja lääkäri puhuvat aivan eri kieltä, noin kuvaannollisesti siis. Lääkärin tehtävähän on hoitaa ja autta parhaalla mahdollisella tavalla. Mutta näinhän ei ole?

  VastaaPoista
 12. Kyllä veteraaniurheilija ainakin minä olen saanut avun kilpirauhasfoorumista,ilman sitä olisin todella sairas.Mitä tulee armour lääkkeeseen on se mielestäni paljon parempi kuin thyroksin.
  kertoisitko veteraaniurheilija,mitä huuhaata ko foorumissa on.

  VastaaPoista
 13. Mielenkiintoisia kommentteja kilppariväeltä! En ryhdy Kilpirauhasfoorumin poliisiksi. Teidän on itse oivallettava missä kulkee se raja mitä voidaan pitää soveliaana ohjeistuksena kilpirauhaspotilaille. Reikihoidot ja homeopatiat eivät ole sopivia hoitomuotoja kilpirauhasihmisille. Teillä on vakava sairaus, jota pitää hoitaa toimivilla lääkkeillä.

  VastaaPoista
 14. Christer hyvä, minkä takia sinulla on tarve hyökätä toistuvasti ko. forumia ja sen jäseniä vastaan. Kaikilla on oikeus hyvään ja asianmukaiseen hoitoon Suomessa ja jos sitä ei tunne saavansa, on kai kohtuullista saada tuoda se julki.

  Mitä taas tulee huuhaaksi kutsumaasi reikiin ja homeopatiaan, jokainen osannee itse päättää kokeillako näitä hoitomuotoja muuten vain hyvinvointinsa lisäämiseksi. Asioista on ihan hyvä keskustella ja jakaa kokemuksia muiden kanssa.

  Sanoit yllä "Teillä on vakava sairaus, jota pitää hoitaa toimivilla lääkkeillä". - Täysin samaa mieltä:)Potilas itse tietää olossaan mikä lääke toimii juuri hänellä parhaiten.

  VastaaPoista
 15. Ja kuinka moni foorumilaisista on todella turvautunut homeopatiaan - saati reikiin ? - ei hirveän moni. Jos joku on puhellutkin siirtymisestä pelkkiin vaihtoehtohoitoihin siellä on ymmärtääkseni kehotettu ottamaan lääkkeensä, jos on ihan "aikuisten oikeasti" esim. vajaatoiminnasta kyse.

  Tässä tulee vain mieleen, että koko porukka leimataan hihhuleiksi muutaman kommentin takia - rekisteröityneitä käyttäjiä on yli tuhat (ja vierailijoita vielä enemmän) ja kirjoitettuja viestejä näköjään kymmeniä tuhansia.

  VastaaPoista
 16. Kokeilenpas IE:n kautta kun vika on joko sensuurissa tai Mozillassa jotta viesti ei tule läpi...
  __________________________________

  Jaa järkiintyä pitäisi, ja arvostaa lääkäriä. Minä olen sitä mieltä, että arvostus on ansaittava. En arvosta yhtään mitään pelkän tittelin, vaan tekojen perusteella. Minusta se on järjissään olemista.

  Vai et ala kilpirauhasfoorumin poliisiksi? Aikamoista kilpirauhaspotilaiden sananvapauden rajoittamista tunnut kuitenkin haluavan harjoittaa, kun kirjoituksiasi lukee niin liiton vieraskirjasta, täältä ja foorumilta. Mitään ei saisi arvostella, paitsi meitä typeriä potilaita, jotka huuhaata kirjoittelemme ja luemme.

  Oletko ihan varma, että emme kykene itse ajattelemaan terveen kritiikin kera lukemaamme? Että jos yksi on kokeillut homeopatiaa, niin eikun kaikki vaan Thyroxinit nurkkaan ja luontaistuotekauppaan?

  VastaaPoista
 17. Kommentteja valvotaan, ei anonyymejä kilppari-ihmisiä poissulkien, vaan muutaman kestohäirikön sulkemiseksi pois tätä vaatimatonta blogiani saattamaan vielä ankeampaan tilaan. Kilpirauhasfoorumissa on järjenkin käyttö sallittu. Osa kirjoituksista ovat herjaavia. Mikäli te haluatte välttää ikävyydet siivoatte pois nuo kaikkein pahimmin lääkärikuntaa vastaan hyökkäävät kirjoitukset. En aktiivisesti seuraa Kilpirauhasfoorumia. Minulla on ystäviä, jotka informoivat minua Kilpirauhasfoorumin tapahtumista. Kiitos!

  VastaaPoista
 18. Olipa kerran lääkäri, joka alkoi `seurustelemaan`potilaan vaimon kanssa. Aviomies kirjoitti lehteen ja lääkäri kirjoitti läheteen aviomiehelle mielisairaalaan... Näistä ei saa puhua, hys....

  Sinä Crister olet sinisilmäinen, parempi kai niin kuin raaka totuus...

  VastaaPoista
 19. Näitä Anonyymien kommentteja on tullut runsaasti. Yllä näkyvä on sieltä siistimmästä päästä, joten päätän sen julkaista.

  Hyvää päivän jatkoa!

  VastaaPoista
 20. "Aviomies kirjoitti lehteen ja lääkäri kirjoitti läheteen aviomiehelle mielisairaalaan..."

  Miten se kemikaalimies pystyi löytämään aviomiehen aivoista kemiallisen epätasapainon?

  VastaaPoista
 21. Siksi, kun sillä lääkärillä itsellä oli aivoissa kemiallinen epätasapaino :)

  VastaaPoista
 22. Kyllä siellä foorumilla saa lääkärit kiitosta ja arvostustakin - silloin kun he ovat sen ansainneet.
  Pitäisikö siis nekin kommentit sieltä poistaa?

  VastaaPoista
 23. Näin todennäköisesti onkin Paipai, mutta häpeämätön lääkärikunnan kritiikki on aivan liian yleistä.

  VastaaPoista
 24. Lääkärikunta, jota mielestäsi kritisoidaan liiaksi, todella vähättelee potilasta ja hänen oireitaan, vaikka tämä asiallisesti epäilisi oireidensa syyksi kilpirauhasta. Tämän he tekevät varmasti osaksi tietämättömyyttään, koulutusta/siihen pääsymahdollisuuksia ei ole riittävästi.

  Kuka lähtisi tekemään tutkimusta, kuinka paljon kilpirauhasen sairaudet ovat nykyään lisääntyneet?

  Kilpirauhasarvoissa häiriöitä ja selvät oireet on valtavalla määrällä potilaita, mutta tietämätön/kouluttautumaton ammattikunta tuijottaa vain eri puolella Suomea erilaisina pidettäviin viitearvoihin. He huomaavat kyllä yleensä aloittaa tutkimukset mm. kilpirauhasarvoista, mutta huomatessaan niiden olevan viitearvoissa, eivät osaa laaja-alaisesti kuunnella potilasta, eivätkä tiedä kilpirauhasen moninaisesta oirekirjosta, on useimmiten lääke-ehdotuksena masennuslääkkeet. Mikäli potilas ei huoli masennuslääkkeitä, tulkitaan hänet lääkevastaiseksi ja hankalaksi potilaaksi.

  Mikäli lääkäri kuuntelee potilasta, osaa asettaa kyseenalaiseksi omat, useasti vanhat tietonsa, saa hän varmasti arvostusta osakseen. Ikävä kyllä tämä ei ole yleistä, lisää keskustelua ja tekoja parempaan, potilaita kuuntelevaan suuntaan vaaditaan. Eikä tämä koske todellakaan pelkästään kilpirauhassairauksia!

  VastaaPoista
 25. Kritiikkiä tulee, kun se on aiheellista, lääkäreistäkin. Ja kyllähän sinä itsekin seikkailet näiden kahden leiriesi välissä, kritisoiden milloin mitäkin....

  VastaaPoista
 26. On totta, että lääkärit saavat osakseen paljon kritiikkiä. Varmasti osa kritiikistä on aiheetonta, mutta joukosta löytyy myös vakavia epäkohtia.
  Jotain on vikana, jos lääkäri diagnosoi potilaan sairastavan stressiä jo ovesta sisään astuessaan. Onko kyse sitten vääristä ennakkoluuloista, onko kyseisen diagnoosin tekevä lääkäri ehkä liian usein joutunut kuuntelemaan oikeasti stressistä kärsivien potilaiden murheita, ettei enää tunnista muita sairauksia.

  Sairastin itse useamman vuoden ajan kilpirauhasen liikatoimintaa hoitamattomana ennen kuin sain diagnoosin. Työterveyslääkärini oli niin vakuuttunut minun olevan vain stressaantunut, ettei osannut puuttua edes siihen, että kilpirauhasarvoni olivat reippaasti viitearvojen ulkopuolella.

  Jossain vaiheessa menetin uskoni lääkäreihin, en enää edes uskaltanut puhua oireistani, koska pelkäsin lääkärin vain tarjoavan jälleen mielenterveyslääkkeitä.

  Omituiselta tuntuu sekin, että nyt kun minulla on kerran todettu jokin sairaus ja kilpirauhaseni on leikattu pois, on lääkärien suhtautuminen jälleen erilaista.
  Minua halutaan tutkia, tutkia ja tutkia. Pelkäävätkö lääkärit nyt niin kovasti tekevänsä uuden hoitovirheen, tutkimuksille kun ei tunnu näkyvän loppua.

  VastaaPoista
 27. Anoonyymi jonka viesti alkaa "Jaa jaa..." kirjoittaa sattumalta(????) täsmälleen samanlaista tekstiä kuin kilpirauhasforumin "ylilääkäri" Kylmäkalle.

  Lääkäripalsta on edelleen olemassa mutta jäsenille ainoastaan näkyy.

  VastaaPoista