keskiviikkona, joulukuuta 05, 2007

Iltalehti pysyttelee uskollisesti huuhaa-linjalla

##
Välillä olen rankastikin kritisoinut
iltapäivälehtien tiedejuttujen uutisointia. Nyt tulee taas tuutin täydeltä harhaanjohtavaa tietoa nimeltä mainitsemattoman toimittajan näppäimistöltä. Julkaisen tämän uutisen varoittavana esimerkkinä miten iltapäivälehdykät ruokkivat meitä väärällä informaatiolla. Pahimmillaan tieto leviää kulovalkean tavoin ja vaikuttaa mahdollisesti joidenkin ihmisten terveyskäyttäytymiseen. Iltalehden toimitukselle on turha lähettää palautetta (kokemusta on!). He ovat aina oikeassa.

Alkuperäinen juttu (Iltalehti, 5.12.2007):

Puolukka voi pelastaa syövältä
Kasvaimet pienenivät, kun ruokavalioon kuului tarpeeksi puolukkaa ja muita kotimaisia marjoja, tuore tutkimus paljastaa. Tutkimuksen mukaan puolukka ehkäisee paksusuolisyöpää. Jotta marjat vaikuttaisivat syöpäkasvaimiin, niitä täytyy kuitenkin syödä riittävän paljon. Tutkimuksen mukaan vaikutukset tuntuvat vasta, kun marjojen osuus ruokavaliosta on vähintään kymmenen prosenttia. Kotimaiset marjat ehkäisevät nimenomaan paksusuolisyöpää. Marjojen vaikutuksista muihin syöpiin ei ole tietoa. Syöpää ehkäisevä vaikutus todettiin ainakin puolukalla, lakalla ja valkoherukalla. Tutkimuksessa huomattiin myös, että syöpäkasvaimet paisuivat entistä suuremmiksi, kun ruokavalio sisälsi vähintään kymmenen prosenttia elintarvikkeissa kuidun lähteenä käytettävää inuliinia.

Selitys: Tuon puolukkajutun voi vielä mahdollisesta ymmärtää, mutta inuliinin syyllistäminen mukamas syöpäkasvaimia paisuttavaksi, on jo aivan käsittämätöntä. Kyseessä on tuore väitöskirja, jonka voi lukea kokonaisuudessaan täältä:

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-4431-1

Suora lainaus suomenkielisestä tiivistelmästä: Ruokavaliomuutoksella kasvaimien koko muuttui merkitsevästi verrattuna kontrolliryhmään. Kasvaimet kehittyivät suuremmiksi verrattuna kontrolliin, kun ruoka sisälsi 10 % inuliinia, jota käytetään monissa elintarvikkeissa kuidun lähteenä tai rakenteen muodostajana.

Kun vaivautuu lukemaan väitöskirjan läpi, selviää Iltalehden toimittajien ammattitaito (se on aivan olematon ainakin näissä tiedejutuissa!). Ei väittelijä Misikangas missään väitä, että juuri inuliini olisi ihmisellä syöpäpesäkkeitä kasvattava. Tutkimuksissa on käytetty erityistä herkistettyä hiirikantaa, joka reagoi inuliiniin siten, että syöpäkasvaimet siitä kasvavat. Kun hiirillä aiheutettu syöpä hoidetaan puolukkadieetillä huomattiin, että syöpäkasvu pysähtyi tai pienentyi. Tästä on pitkä matka niihin yleistyksiin joihin Iltalehden toimittaja syyllistyi.
Normaalilla "villillä" hiirellä inuliini ei kasvattanut syöpäkasvaimia, ainoastaan tarkoitukseen valitulla herkistetyllä hiirikannalla. Näitä erilaisia hiirikantoja on pilvin pimein erilaisten sairaustilojen tarkasteluun.

Ymmärtääkseni inuliinin vaikutukset ihmisessä ovat olleet lähinnä terveyttä edistäviä. Jäitä hattuun!

Huonoa journalistiikkaa! Jättäkää iltapäivälehdet ostamatta. Ostakaa sen sijaan jokin laadukas ammattilehti. Siitä todennäköisesti riittää antoisaa ammennettavaa useiksi viikoiksi.

14 kommenttia:

 1. Milloin nähdään tutkimus hiilihydraatin vaikutuksesta syöpään?

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti iltalehden toimittajat jättävät edes sen tiedejutun referoimatta. Oliko se professori Warberg (Warburg?), joka aikoinaan sai tieteellistä tunnustusta peräti Nobelpalkinnon verran syöpäkasvainkokeistaan, missä totesi syöpäsolujen rakastavan sokeria. On asiaa tutkittu senkin jälkeen tosi paljon ristiriitaisin tuloksin.

  VastaaPoista
 3. Voivatko syöpäsolut toimia rasvalla? Voivatko hanmaspeikot toimia rasvalla?

  VastaaPoista
 4. Hei Jortikka-eikka. Ikäväkseni on todettava, että eläinkokeissa rasvapitoinen ruoka on lisännyt syöpäkasvainten muodostusta. Rasva sekoittaa solujen kasvun ja lisää mahdollisesti rintasyöpää, paksusuolen- ja eturauhassyöpää.

  VastaaPoista
 5. Siis lääketieteellisissä eläinkokeissa on todettu niin.

  VastaaPoista
 6. Jep, kun ihmisillä tarkastellaan syöpien esiintyvyyttä suhteessa ravinnon kautta saatavaan rasvaan, ei voida olla asiasta täysin varmoja. On paljon epidemiologisia tutkimuksia, jotka yhdistävät syövät ja rasvat, mutta on myös muutamia aivan vastakkaisia havaintoja, joissa runsas ravintorasvojen käyttö suojaa syövältä. Nähdäkseni yksimielisyyttä esiintyy kuitenkin siinä, että lihavalla on suurempi syöpäriski kuin laihalla.

  Kun syödään ravintorasvat mahdollisimman luonnollisista lähteistä (kala, kasviöljyt, voi) ja vältetään epäluonnollisia rasvalähteitä (erityisesti margariini), voidaan ehkä varmemmin välttää syöpä. Sanon "ehkä" sen takia, että syövän kehittymiseen vaikuttavat niin monet eri seikat. Vaikka ravitsemuspuoli olisi viimeisen päälle kunnossa, voi silti käydä huonosti.

  VastaaPoista
 7. Höpö höpö!

  Ei kiinnosta pätkääkään, että sekasyöjillä rasvan syöminen aiheuttaa syöpää.

  Kiinnostaisi seuraavanlainen koe: Yhdelle ryhmälle syötetään vain eläinproteiinia ja -rasvaa. Toiselle sekaruokaa tai kasvisruokaa. Pistetään molemmat ryhmät harrastamaan liikuntaa (esim juoksemaan juoksupyörällä). Sitten yritetään istuttaa syöpä molempiin. Eräässä tutkimuksssa (en jaksa kaivaa esiin) hiilihydraatittomaan ryhmään ei edes pystytty istuttamaan syöpää.

  VastaaPoista
 8. Jorma-einari, joka täällä usein kirjoittaa, on unohtanut sen tosiasian, että kilpaurheilussa käytetään mikä hyvänsä keino, jolla tulokset paranevat. Jos ne paranisivat eläinrasvalla ja hiilihydraatit poisjättämällä, niin huippu-urheilijat söisivät järjestäen niin.

  Vuosisadan vaihteessa muuten neuvottiin juurikin välttämään kaikkea hiilihydraattia ja syömään pelkkää pekonia. Satasen maailmanennätys oli nykyisiä piirinmestaruuskisojen keskimääräisiä aikoja, maratonitulokset harrastelijatasoa. Jos ohjeet olisivat toimineet, niitä ei olisi vaihdettu.

  VastaaPoista
 9. Ei se nyt noin ole.

  Esimerkki: Monien jenkkifutisjoukkueiden voimaharjoittelu on kehonrakennusharjoittelua.

  Huippu-urheilijat ovat huipulla huonosta ruokavaliostaan huolimatta samoin kuin nämä jenkkifutarit ovat huipulla huonosta voimaharjoittelustaan huolimatta.

  VastaaPoista
 10. Kyllä se on ihan noin. Voi olla, että hiilihydraattien määrän suhteen on ammuttu yli, mutta ketogeeninen dieetti ei ole pitemmän päälle urheilijan suorituskyvylle hyväksi. Jos olisi, kaikki söisivät niin.

  VastaaPoista
 11. Onko ketogeeninen dieetti sellainen, että virtsaan erittyy ketoaineita?

  VastaaPoista
 12. Sovitaanko että jätetään ketogeeniset pelleilyt tämän blogin ulkopuolelle, jookos?

  VastaaPoista
 13. Mikä niissä on pelleilyä?

  VastaaPoista