torstaina, joulukuuta 06, 2007

Älä juo Coca-Colaa - sairastut siitä!

*
Hyvin moni diabeetikko
sairastuu ja kuolee sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä johtuu sokeritasapainon hallinnan pettämisestä. Hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta on hyötyä diabeetikolle. Verisuonimuutoksia diabeetikolla aiheuttavat erityisesti sokeroitumisesta (glykaatiosta) johtuvat AGE-tuotteet (Advanced Glycation Endproducts), joita on erityisesti Coca-Cola Light juomissa. Tämän asian osoittavat amerikkalais-saksalaiset tutkimukset.

Älä missään nimessä juo Coca-Colaa jos sinulla on diabetes! Tutkimuksessa valmistettiin Coco-Cola Lightista ja sokerista AGE-tuotteita sisältävää juomaa, joka väkevöitiin kymmenkertaisesti haihduttamalla juomasta vettä. Näin saatiin suunnilleen vuorokautista AGE-altistusta vastaava määrä juomaa. Juomaa annettiin kerta-annoksena 300 ml 44 diabeetikolle - puolet oli kakkostyypin ja puolet ykköstyypin diabeetikkoja - ja 10 terveelle verrokille. Diabeetikot olivat sairastaneet diabetesta keskimäärin 15 vuotta, ja he olivat keski-iältään 50-vuotiaita. Verrokit olivat keskimäärin 43-vuotiaita.

Coca-Colajuoman vaikutuksia valtimoiden toimintaan seurattiin sitten 1,5 tuntia. Juoma heikensi huomattavasti sekä diabeetikkojen että verrokkien valtimoiden laajentumiskykyä ja nosti seerumin AGE-tuotteiden ja eräiden muiden merkkiaineiden pitoisuuksia, mutta veren sokeri ja eräs ateroskleroosin mitta-arvo (VCAM) pysyivät lähtötasoillaan. Valtimoiden sisäpinnan toiminnan heikkeneminen pantiin Coca-Colan AGE-tuotteiden tiliin. Typpioksidin vapautuminen väheni ja verisuonen normaali toiminta estyi. Tutkijat korostavat, että myös terveiden verrokkien valtimot supistuivat yhtä lailla kuin diabeetikoillakin. Juoman AGE-määrät vastasivat tavanomaisen aterian AGE-pitoisuuksia. AGE-annos haluttiin nimenomaan pitää "tavallisena", jotta se kuvastaisi normaalin aterian vaikutusta valtimoihin. Tästä pääteltiin, että jos kerran tällainen tavanomainen AGE-määrä vaikuttaa näin selvästi haitallisesti valtimoihin, voi toistuva AGE-altistus (esim. Coca-Colan litkiminen) johtaa valtimonkovettumatautiin tai pahentaa sen kulkua.

Vesi on oikein hyvä janojuoma. Miksi pilata verisuonet Coca-Colalla?

Lähde: Uribarri J, Stirban A, Sander D, Cai W, Negrean M, Buenting CE, Koschinsky T, Vlassara H. Single oral challenge by advanced glycation end products acutely impairs endothelial function in diabetic and nondiabetic subjects. Diabetes Care 30 (10): 2579-2582, 2007

Asiasta kirjoittaa myös eräs toinen tohtori.

9 kommenttia:

 1. Hyvä Krisse!

  Unohdit kuitenkin mainita, että kaikki hiilihydraatti, niin parsakaalin kuin täsysjyväapstankin, aiheuttaa glykaatiota. Siis ihan kaikki!

  VastaaPoista
 2. Tuota asiaa sinun pitää kysyä siltä toiselta tohtorilta.

  VastaaPoista
 3. Sinun pitää kysyä siitä glykaatiosta siltä toiselta tohtorilta. Kysy aiheuttavatko kaikki hiilihydraattia sisältävät kasvit glykaatiota.

  VastaaPoista
 4. Ei minulla ole mitään kysyttävää glykaatiosta.

  VastaaPoista
 5. Coca colalla saa hyvin puhtaaksi vessanpytyn ja käsienpesualtaan:-)

  VastaaPoista
 6. Kun tyttöystäväni on täällä, hän ei anna minun juoda Coca-Colaa eikä Pepsiä, edes ja etenkään lighteja. Kun hän tuli pari päivää sitten käymään, jouduin kaatamaan salajuomisesta kyrvähtämisen pelossa litran Cokista vessanpönttöön.
  Mutta kyllä se on huono juoma, menee yöunet, maistu paskalle isommissa annoksissa, mutta venäläisen votkan kanssa ihan hyvää.

  T: Jape

  VastaaPoista
 7. Voikin miettiä miksi ihmeessä kouluissa on virvoitusjuoma-automaatteja!

  VastaaPoista