tiistaina, joulukuuta 18, 2007

Lääkkeet ja lisäravinteet urheilussa

**
Tätäkin kirjoitusta kommentoidaan vilkkaasti.

Sain arvioitavaksi
suomalaisen asiantuntijaryhmän kirjoittaman kirjan lääkkeiden ja lisäravinteiden roolista urheilussa. Ohessa joitakin huomioita kirjasta puolueettomasta näkökulmastani tarkasteltuna.

Kiinnostavaa tietoa on tarjolla yllin kyllin! Kirjassa on vähänlaisesti kuvia, taulukoita ja käppyröitä. Sen sijaan valtavasti tekstiä lähes näljälläsadalla sivulla. Tällaista kirjaa minä suorastaan rakastan, mutta tasapuolisuuden nimissä voin ymmärtää senkin jos joku pitää tällaista kirjaa raskaana lukea. Kirja kokoaa hyvin yhteen nykykäsityksemme lääkkeistä ja lisäravinteista urheilussa. Kirja saa aikaan minussa pääosin myönteistä mieltä. Pistän tähän nyt ensin ne harvat epäkohdat, jotka kirjaan on onnistuttu sisällyttämään. Riemuitaan sitten sen jälkeen täysin rinnoin yhdessä kirjan ansioista.

Kirjan harvoihin varjopuoliin on laskettava hakemiston puuttuminen. Lukija joutuu nyt lähes ylivoimaisen urakan eteen kun hän yrittää löytää vähänkin eksoottisemmasta lääkkeestä tai lisäravinteesta tietoa. Tilannetta ei edes pelasta sisällysluettelo, joka on askeettisuudessaan jopa hassunkurinen. Hyvin vähän arvoa on tällaisessa kirjassa esimerkiksi sellaisesta otsikosta kuin ”Lyhyesti”. Ehdin jo ihmetellä eikö kirjassa laisinkaan huomioida esim. fosfatidyyliseriiniä tai kiistanalaista auringonhattu-uutetta? Ne löytyvät yllättäen juuri tästä Lyhyesti –luvusta.

Suomalaista urheilukirjaa lisäravinteista ei näköjään voida kirjoittaa ilman pakollista lukua kiistanalaisesta ternimaidosta. Nuo sepustukset olisin sijoittanut edellä mainittuun Lyhyesti –lukuun. Joku herkkähipiäinen voimailija voi pitää vajavuutena alfa-HICA –valmisteen puuttumista tästä kirjasta. Itse pidän kirjan ansioina sitä, että mitä tahansa pelleilytuotetta ei sallita vakavasti otettavassa kirjassa.

Kirja on todella hyvä! Uskokaa se tällä sanomisella! Siirryn nyt vähitellen kirjan myönteisten seikkojen esille tuontiin. Paikka paikoin kirja tunkeutuu ehkä liiaksikin biokemistien maailmaan ja tähän antiin tottumaton saattaa tuskastua. Onneksi kirjoittajat ovat tehneet sellaisen oivallisen kompromissin, että oikein vaikeaselkoiset osuudet on selkeästi eroteltu kirjasta tummemmalla taustavärillä.

Kirja koostuu useiden ansiokkaiden kirjoittajien yksittäisistä esseistä omasta aihealueestaan. Tämä on tehnyt kirjan sisällöstä hieman kirjavan, onhan meillä erilaisia tapoja ilmaista asia. Kirjan viimeistelyvaiheessa olisi ehkä ollut hyvä valita ”päätoimittaja”, joka olisi luonut yhtenäisen linjan kirjoituksille.

Älkää vaipuko epätoivoon! Nyt tulee kovasti kehuja! Kirjalla on runsaasti käyttöarvoa. Suosittelen lämpimästi kirjan hankkimista. Paikka paikoin kirjaa lukee innokkaasti ja tietoa ahmien. Sattumalta tiedän miten paljon työtä on tiedon kokoamisessa sekalaisten tieteellisten julkaisujen ja teosten avulla. Kirjassa on nähty erityisen paljon vaivaa tuoreimpien tutkimustulosten esittelyssä. Kirjassa on muutama erittäin ansiokas luku, jonka erikseen haluan nostaa esiin:
  • Jukka Syrjälän kirjoitus ”Anaboliset aineet”. Proviisori Syrjälä on tehnyt ansiokkaan katsauksen niihin tieteellisiin tutkimuksiin, joissa käsitellään anabolisten aineiden vaikutusmekanismeja ja haittavaikutuksia. Erinomaisen hienosti kirjoitettu luku!
  • Liikuntatieteiden maisteri Juha Hulmi on luvussaan ”Lihaskasvu ja sen säätelymekanismit” näyttänyt parasta osaamistaan. Jo tämä hyvin kirjoitettu katsaus on riittävä syy kirjan hankkimiselle!
  • Filosofian tohtori Jari Rossin kirjoittama luku ”Laihdutusvalmisteet” on ammattitaitoinen sukellus erilaisten laihdutustuotteiden maailmaan. Puolueettomalla tavallaan tohtori Rossi tuo esille laihdutusvalmisteiden ansiot ja lukuisat puutteet. Peräti 304 tieteellistä kirjoitusta on käyty läpi.
Olen todella mielissäni saatuani tutustua tähän kirjaan. Olen varma että kirjalla on käyttöä niin yliopiston opiskelijalle, valmentajalle, urheilukärpäsen puremalle kuin aktiiviurheilijallekin. Tämä kirja sammuttaa tehokkaasti tiedonjanon ja ohjaa lukijaa syventämään tietojaan aiheesta. Jatkan kirjan lukemista! Mikäli tästä pintapuolisesta raapaisustani löytyy huomautettavaa, niin kannattaa varmaan asiaa kommentoida vaikkapa tähän vaatimattomaan blogiin.

Kirjan voi hankkia hyvin varustetuista kirjakaupoista ja NutriMed -yrityksen omilta internetsivuilta.

Antti Alaranta, Juha Hulmi, Joonas Mikkonen, Jari Rossi, Antti Mero et al. Lääkkeet ja lisäravinteet urheilussa – suorituskykyyn ja kehon koostumukseen vaikuttavat aineet. NutriMed Oy, Jyväskylä, 2007 (ISBN 978-952-92-3045-7)

47 kommenttia:

  1. Luin kerran yhden Hulmin artikkelin eräästä kehonrakennuslehdestä. Ihan hanurista oli. En osta mitään missä Hulmi on kirjoittajana. Jos saisin päättää Hulmin "väitöskirjan" hyväksymisestä, niin en hyväksyisi.

    Tämä siis vain vaatimaton mielipiteeni.

    VastaaPoista
  2. Ehkä emme aina kaipaa vaatimatonta mielipidettäsi joka asiasta, Jorma-Einari?

    VastaaPoista
  3. Asiantuntijan täysin puolueettomasti tekemä kirja-arviointi.

    Onkohan jorma-einarilla jotain elämässään pielessä kun noin pitää välttämättä aukoa päätään? Todennäköisesti asiantuntemuksesi alalla on nolla ja elämäntehtäväsi on vittuilu. Hulmin väitöskirjastasikin tietämys on todennäköisesti mitätön. No, menestystä elämässä silti. Älä kuitenkaan pilaa Christerin loistavaa blogia epäasiallisilla kommenteillasi.

    VastaaPoista
  4. Suurkiitokset Christerille, että kirja sai näkyvyyttä myös arvostetuilla ja vilkkaan vierailluilla sivuillasi! :)

    Mitä J-E:n henkilökohtaiseen mielipiteeseen tulee, niin Juha Hulmin kontribuutio alkaa urheiluravitsemusalaan kotimaassamme, ei pelkästään vain tässä teoksessa vaan muutenkin, olla kyllä jo hyvin voimakasta. Uskoisin, että myös&etenkin juuri hän on vahvasti sivistänyt meitä tavallisiakin punttaajia Internetin ihmeellisessä ja usein pirstaleisen tiedon maailmassa etenkin urheilijan&kuntoliikkujan ravitsemuksen parissa.

    VastaaPoista
  5. Naulankantaan Juuso R! Annetaan täysi työrauha kirjan tekijöille jatkossakin. Kerta kaikkiaan tyrmään Jorma-Einarin voimakkaan henkilökohtaisen kritiikin. Sille ei ole vähäisintäkään syytä.

    VastaaPoista
  6. Se kritiikki oli tieteellistä!

    VastaaPoista
  7. Jorma-einari, sinun summittaisilla kritiikeilläsi ei ole mitään tekemistä tieteen kanssa.

    Anssi Manninen

    VastaaPoista
  8. Tämä menee kyllä jo aika kauas jutun fokuksesta, mutta mielenkiinnosta täytyy kuitenkin kysyä, että millaisilla (tieteellisillä?) opeilla/taustoilla Einari arvostelee täällä muita ihmisiä ja heidän tuotoksiaan? Ehkä Einari itse valottaa uudempaa blogin lukijaa. Jonkinlaisia meedion lahjoja sinulla ilmeisesti ainakin on, jos hylkäät keskeneräisen väitöskirjan jo ennalta käsin..

    VastaaPoista
  9. Christerille tosiaan suurkiitokset todella nopeasta kirjamme kriittisestä arvostelusta! Ja toki kiitokset myös siitä, että viet urheiluravitsemusalaa blogillasi ja seminaareilla ym. puolueettomasti eteenpäin! Jos seuraava painos tulee, niin näistä kommenteista on meille varmasti paljon hyötyä!

    Kirjammehan saa esimakua täältä uusilta Suomen MD:n sivuilta:
    http://www.musculardevelopment.fi/
    (Miten saada kreatiinin hyödyistä kaikki irti? Joonas Mikkonen). Artikkelimme löytyy myös uusimmasta Bodaus-lehdestä.

    Vilkasta keskustelua ja näemmä joku "tietää" väitöskirjani erityisen huonoksi. Tiedä sitten millä perusteilla sen meinaa tyrmätä, heh.

    Juha Hulmi

    VastaaPoista
  10. Jorma-Einarille käy kuten sille pojalle, joka huusi useaan kertaan apua, vaikka sutta ei ollut lähimaillakaan. Sitten kun olisi oikeasti asiaa, kukaan ei kuuntele. Itse hyppään Jorma-Einarin viestit yli.

    VastaaPoista
  11. On ollut mukava lukea kommenttejanne. Hienoa kun Suomesta löytyy asiantuntijoita, jotka vielä jaksavat kirjoittaa urheilukirjoja suurella sydämellä.

    VastaaPoista
  12. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  13. Tiede ei toimi siten, että katsotaan kenellä on kivoin tutkinto. Tiede ei toimi siten, että luetaan huuhaa-tutkimuksia.

    Kohta väitättte, että drapetomania oli ihan oikea sairaus koska sen diagnosoi LÄÄKÄRI.

    Samoin kuin väitätte, että liikkuja tarvitsee hiilihydraattia. Väite on väärä. Kukaan ei ole ikinä pystynyt osoittaamaan, että hiilihydraatit olisivat parempi energian lähde kuin rasva.

    Jos väitätte, että joku tutkimus osoittaa hiilihydraatin tarpeellisuuden, niin se tarkoittaa sitä, että ette ole tehneet kotiläksyjänne. Ne kotiläksyt olisi pitänyt tehdä ennen maisterin tutkintoa.

    En arvosta tohtorin tutkintoa jonka pohjalla on epätieteellinen maisterin tutkinto.

    Samoin pidän täysin pellenä henkilöitä jotka suosittelevat koleterolilääkkeiden käyttöä.

    VastaaPoista
  14. Annan poikkeuksellisesti näkyvyyttä Jorma-Einarin kommentille. Täytyy sanoa, että ajatusmaailmasi on kovin kaukana arkitodellisuudesta. Minä en ainakaan ymmärrä mitä ajat takaa mielipiteilläsi. Jos olet huomionkipeä tiedemies, olisi hienoa nähdä täydelliset yhteystietosi niin, että tarvittaessa voi tieteelliseen tuotantoosi rauhassa tutustua. Sinulla on niin selkeät mielipiteet asioista. Jos sinun missiosi on toimia yleishäirikkönä, pyydän sinua poistumaan häiriköimästä muita ja minuakin.

    VastaaPoista
  15. Miten ajatusmaailmani olisi kaukana arkitodellisuudesta?

    Väitätte, että huippu-urheilijat eivät noudata vähähiilihydraattista dieettiä. Ainakin Saulo Ribeiro ja Steve Maxwell noudattavat. Ja he tekevät niin, koska se on paras dieetti niin suorituksen kuin terveydenkin kannalta.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Saulo_Ribeiro

    Saulo's Competition titles include:

    * 6 time Gold Medalist - World Jiu-Jitsu Championship: 1996, 97, 98, 99, 2000, and 2002
    * 2 time ADCC Submission Wrestling World Championship Champion: 2000, 2003
    * 2 time Gold Medalist - Brazilian National Championships: 1995, 98
    * 2 time Gold Medalist - Rio de Janeiro State BJJ Champion
    * 2 time Arnold Schwarzenegger/Gracie World Submission Champion
    * No Holds Barred Superfight Champion - The Fightzone


    Ja Steve Maxwell:
    http://www.dragondoor.com/wpkb15.html
    # 3-Time World Champion Brazilian Jiu-Jitsu
    # - 4-time Pan American Champion Brazilian Jiu-Jitsu


    Maxwellin kotisivu on http://www.maxwellsc.com/

    VastaaPoista
  16. Koska Jorma-Einari poikkeuksellisesti ilahduttaa meitä selväjärkisellä kommentilla, ajattelin tuota hiilihydraattitietoista ruokavaliota urheilijoille hieman kommentoida.

    Jorma-Einari tuo esimerkissä esille painoluokkalajeissa kilpailevia huippu-urheilijoita. On hyvin mahdollista, että hiilihydraattien rajoittaminen on avain menestykseen juuri näissä lajeissa. Ainakin silloin kun urheilija pyrkii saavuttamaan sen optimaalisen painoluokkansa kilpailukaudella. Peruskuntokaudella nämäkin urheilijat varmistavat lihastensa kehityksen ja riittävän palautumisen hiilihydraateilla ja valkuaisaineilla (unohtamatta myös rasvan osuutta). Ihminen on sillä tavalla luotu, että kovatehoinen liikuntasuoritus onnistuu vain hiilihydraattien avulla.

    Puhuin näistä asioista viimeksi noin viikko sitten nyrkkeilijöille Järvenpäässä. Päädyimme nyrkkeilijöiden painonhallintasuosituksissa mm. rajoittamaan hiilihydraatteja kun urheilija tavoittelee kilpailukaudella optimaalista menestystä painonpudotustavoitteessaan. Hiilareiden rajoitus perustuu siihen, että painonpudotus on vaikeaa korkeassa hiilihydraattialtistuksessa (hiilihydraatit sitovat vettä). Yli 90% ajastaan nyrkkeilijä kuitenkin vetää niitä hiilihydraatteja naamaan pysyäkseen terveenä.

    Täysin eri asia on sitten jos ei harrasta liikunta laisinkaan tai erittäin matalalla teholla. Silloin voi olla mahdollista rajoittaa hiilihydraatteja ravinnosta huomattavastikin. Mutta niin kauan kun puhumme tehoharjoittelusta, hiilarit pysyvät kuvioissa mukana.

    Edelleen olisin kiinnostunut tietämään kuka olet, Jorma-Einari?

    VastaaPoista
  17. Mistä oikein tiedät mitä nämäkin urheilijat syövät peruskuntokaudella???

    http://forum.dragondoor.com/training/message/78854%5C
    Dear Steve,
    In the beginning,it is important to cut carbs to a minimum(less than 20%)
    or in some cases completely.After 60 days, the body has gone through the enzyme building process and has "converted" over. If one is to "carb" up for one meal once every so often,no big deal.There is no reason to eat carbs other than you want to. One can also play around with the amount of carb intake in your daily diet and see how it affects you. I usually start to feel crappy if I excede the 20% mark. I enjoy a binge on movie theater popcorn every now and then,then I just go back to strict low or no carb meals with no bad effect.One word of caution,even as little as two high carb meals back to back,could alter your liver enzyme levels and change you back to a carb burner.But once a week,for one meal,don't sweat it.
    Steve Maxwell

    VastaaPoista
  18. Noilla urheilijoilla ei ole kilpailukautta jos eivät panosta hiilihydraatteihin peruskuntokaudella!! En tunne jiu-jitsua tarpeeksi hyvin, jotta voisin suosittaa optimaalista energiaravintoaineiden jakaumaa peruskuntokaudella. Mutta jos jiu-jitsu vähänkin noudattaa samaa kaavaa kuin muut kamppailulajit, niin pitäisin hiilareiden alarajana 30-45 Energiaprodenttia, proteiinia 15-20 % ja loput voi olla rasvaa, eli 35-45%. Kilpailukaudella, ehkä muutaman päivän (korkeintaan viikon) ajaksi vedetään hiilarit minimiin. Tuolla toimenpiteellä ei haeta mitään varsinaista pitkäkestoista, aineenvaihdunnallista hyötyä, vaan realistisella tavalla edetään kohti 3-5 kilon päässä häämöttävää painorajaa. Tämä on faktaa. Fiktiota on runsaasti liikkeellä. Älä ruoki fiktiota, Jorma-Einari!

    Joissain yhteyksissä kritisoit voimakkaasti Kansanterveyslaitosta ja oppilaitoksista valmistuvia ravintoterapeutteja. Olet osittain kritiikissäsi oikeassa. Menee paljon aikaa hukkaan kun tässä yritetään paikata Kansanterveyslaitoksen virheellistä disinformaatiota ja liian innokkaiden osittain muitten aivoilla ajattelevien ravintoterapeuttien älyttömyyksiä. Mutta kaikki ei sentään ole tuomittavaa ja vahingollista mitä näiden viimeksimainittujen toimesta saadaan kuulla ja lukea. Paljon hyvää työtä myöskin tehdään. Välttämättä tätä kritiikkiäni ei tarvitse uskoa, mutta ikävä kyllä pelkään olevani oikeassa ravitsemustiedon osalta. Liian monella itseään ravintoasiantuntijana pitävällä on pallo pahasti hukassa.

    Jatketaan keskustelua asialinjalla.

    VastaaPoista
  19. http://forum.dragondoor.com/nutrition/message/210491%5C

    It's amazing how saturated fat phobic our society has become. It flies in the face of logic. Any excess calories are stored as saturated fat and the first thing the body goes to when deprived of calories is saturated fat. It's hard wired in our DNA to store and burn saturated fat. Humans store fat incredibly fast and easy.It was part of our survival mechanism. Human fat is the most saturated of all mammal fat.The first thing that happens on a diet,any diet,whether high carb or low carb,is the body releases fats into the blood for fuel.As the dieter burns stored fat, their blood profiles get better.Cholesterol levels go down, not up,even with all that stored fat being released into the blood.How then can saturated fat be bad for us? We evolved as efficient fat burners.Eating saturated animal fat is no different than burning your own stored fat. Saturated animal fats are delicious and satisfying.People tend to eat much less when fats make up a large portion of caloric intake.When dieting, higher fat content keeps us from being so hungry and miserable.I personally eat at least 50 to 60 % of my calories in saturated animal fat.Because I eat fat, I am super efficient at burning it,including my own stored body fat.I eat virtually no carbs loads of fat and protein.My arteries have been checked with an MRA and were completely clean.My blood profiles are perfect and my endurance/energy is way better than my carbo days.I find it much easier to keep lean,even ripped and fat makes me recover from my workouts faster.
    Steve Maxwell

    VastaaPoista
  20. Kiinnostaisi tietää mitkä laihdutusvalmisteet tohtori Rossi tyrmäsi ja mitkä hänen mielestään toimivat.

    Mökkihöperö

    VastaaPoista
  21. Minusta Christerin ehdotus kamppailu- urheilijan prosenteiksi on ihan järkevä. Siinä on vielä sen verran liikkumavaraa, että yksilölliset erot voidaan ottaa huomioon. Peruskuntokaudella siis. Toisaalta en ole varma, onko hyvä idea vetää juuri ennen kilpailua hiilarit minimiin; siitä kun saattaa oudoksestaan tulla melko huono olo. Tietysti niin varmaan tulee muistakin keinoista, joilla he venkoilevat itsensä omaan painoluokkaansa.

    Minusta painoluokkalajeissa painoluokka, jossa kilpailija ottelee pitäisi selvittää sillä, että heillä olisi pitkin peruskuntokautta yllätyspunnituksia (vrt. doping-testit). Näin painonpudotustarve ennen kisoja poistuisi mikä olisi hyväksi urheilijoiden terveydelle.

    Ymmärrätkö, Jorma- Einari, että fanaattisella asenteellasi saat vain vahinkoa aikaan? Jos siis tarkoituksesi on edistää hiilaritietoisuuden asiaa. Sinun tapaistesi takia kaikki hiilaritietoiset leimataan toisinajatteleviksi höyrypäiksi.

    Ehkä J-E onkin virallisterveellisten ovela juoni mustamaalata hiilaritietoisten mainetta. ;)

    *P*

    VastaaPoista
  22. jorma-einari:

    "En arvosta tohtorin tutkintoa jonka pohjalla on epätieteellinen maisterin tutkinto. "


    Jyväskylän yliopiston liikuntafysiologiaa lukemaan on suhteessa hakijoihin joka vuosi top-3 vaikein päästä kaikista Jyväskylän yliopiston pääaineista.

    Ja liikuntabiologian laitos sai viime vuoden virallisessa arvioinnissa Jyväskylän yliopiston parhaat arvioinnit tutkimustoiminnasta. Selkeästi et ymmärrä tieteestä mitään.

    En ole missään totaalisesti edes lytännyt vähähiilarista tutkimusta. Sivuillani on esim. Anssi Mannisen erinomaisia kirjoituksia low-carb ravinnosta, joka joillain toimii tiettyjen harjoitusjaksojen aikana tai laihdutuksessa. Minulla on myös tutkimusyhteistyötä Low-carb -tutkimuksen yhden kovimman nimen, Jeff Volekin kanssa , yksi julkaisu on julkaistu pari vuotta sitten ja yksi tulee lähikuukausina lisää. Että se siitä.

    Juha Hulmi

    VastaaPoista
  23. Mökkihöperö on kiinnostunut tohtori Jari Rossin arviosta kelvollisista laihdutusvalmisteista. Kirjassa julkaistu katsaus on laaja ja ansiokas.

    Tässä joitakin tuotteita, joilla tohtori Rossin mielestä mahdollisesti on käyttöarvoa laihdutuksessa (tosin tarvitaan usein erittäin suuria annoksia, jolloin sivuvaikutusten vaara lisääntyy):

    - kofeiini (erityisesti yhdistelmänä kofeiini + efedriini + aspiriini)
    - vihreä tee
    - kalsiumia sisältävät maitotuotteet

    Höpöhöpö -tuotteita (jotka eivät toimi muuta kuin markkinamiesten suussa ja mainosesitteissä ja mikäli jollakin ihmisellä toimii on epätodennäköistä, että toimii samalla tavalla toisella ihmisellä):

    - aloe vera
    - HCA
    - CLA
    - DHEA
    - DNP
    - forskoliini
    - gluko/galaktomannan
    - guggulsteronit
    - yohimbine
    - karnitiini
    - kitosaani
    - koliini
    - kromi
    - mehiläispöly
    - nikotiini
    - pyruvaatti
    - pomeranssi
    - tarhapapu-uute

    Jos laihdutusvalmisteet kiinnostavat, kannattaa lukea tämä luku.

    VastaaPoista
  24. Niin, *p*, painoluokkalajia harrastavien urheilijoiden ravitsemus ja painonhallinta on haastavaa puuhaa. Hiilarien vetäminen alas ennen ottelua ei todennäköisesti ole järkevää muilta osin kuin sen, että saadaan paino asettumaan oikeaan painoluokkaan. Hiilareiden poistuminen ruokavaliosta vaikuttaa urheilijan taistelutahtoon ja voi haitata urheilijaa myös suurentamalla sairastumisriskiä. Lajin luonteeseen kuuluu rajutkin painonvedätykset ylös ja alas. Harvemmin olen kuitenkaan nähnyt yhtä kovakuntoista ja iloista porukkaa kuin nyrkkeilijöiden ravintoillassa Järvenpäässä! Ei se aivan kuolemaksi voi olla tuo nyrkkeily ja siihen kuuluva treeni + ruokavalio + kisakunnon saavuttaminen.

    VastaaPoista
  25. Juha Hulmille tiedoksi, että yleensä tällaisille Jorma-Einarin tapaisille häiriköille ei asiallisen tiedon kertominen juurikaan auta. Me kaikki tiedämme ansiosi liikuntabiologian saralla, Juha.

    Olen jättänyt aina muutaman asiaa ehkä edistävän Jorma-Einarin kommentin tähän kommenttiosastooni, sillä onhan hänellä oikeus mielipiteeseensä. Roskan ja pahimman ärsytyksen olen siivonnut pois. Jorma-Einari on hyvin tuottelias.

    VastaaPoista
  26. Veteraaniurheilijan kommentin perusteella saa ehkä hieman väärän kuvan Rossin laihdutusvalmistekappaleesta. Veteraaniurheilija kirjoitti, että Rossin laihdutusvalmistetekstin mukaan höpöhöpö-tuotteita ovat...

    - aloe vera
    - HCA
    - CLA
    - DHEA
    - DNP
    - forskoliini
    - gluko/galaktomannan
    - guggulsteronit
    - yohimbine
    - karnitiini
    - kitosaani
    - koliini
    - kromi
    - mehiläispöly
    - nikotiini
    - pyruvaatti
    - pomeranssi
    - tarhapapu-uute

    Osa näistä varmasti niitä onkin, mutta tarkemmin asiaa katsoen (yhteenvetotaulukko kirjan sivuilla 348 ja 349) selviää, että suuresta osasta ko. aineita ei vielä ole riittävästi tutkimustietoa, että aineet voidaan joko tyrmätä tai pitää tehokkaina.

    Suosittelen koko kappaleen lukemista niin mökkihöperölle kuin kaikille muillekin asiasta kinnostuneille.

    VastaaPoista
  27. Anonyymi on osittain oikeassa. Tuosta karunpuoleisesta jaottelustani voi todellakin saada sen käsityksen, että tilanne on tosi synkkä (on se todella synkkä, mutta ei ehkä ihan näin synkkä sentään?). Moni listassa lueteltu laihdutusvalmiste voi toimia joillakin ihmisillä, toisilla taas ei. Varmuutta tehosta ei ole saatavilla ristiriitaisten tai keskeneräisten tutkimusten takia. Lukekaa koko teksti siitä kirjasta. Minulla ei ole oikeutta eikä haluakaan referoida kirjan yksittäistä lukua tämän enempää.

    Se asia on todella ikävä, että jotkut helppoheikit ja toloset tekevät kyseenalaisilla laihdutusvalmisteilla bisnestä.

    Se varmin keino laihtua saattaa edelleen olla se tutkittu, turvallinen ja varma: LIIKUNTADIEETTI (pienemmät annoskoot ja runsaasti liikuntaa).

    VastaaPoista
  28. Forkoliinista olen Christerin kanssa jossain määrin eri mieltä:
    http://www.obesityresearch.org/cgi/content/full/13/8/1335

    Anssi Manninen

    PS. Kirjassa oli tältä osin pieni bugi: annos oli 50 mg, ei 250 mg.

    VastaaPoista
  29. "Jorma-Einari on hyvin tuottelias"

    Sitä hän ainakin on.. ehti jo jossain välissä "terrorisoida" yrityksemme (Manninen Nutraceuticals Oy) mailiboksiakin :) Jos oikein muistan niin taisi olla oikeakin nimi mukana.

    AM

    VastaaPoista
  30. Anssi Mannisen kanssa olemme joskus olleet eri mieltä muistakin asioista kuin forskoliinista. Minusta on piristävää kun ollaan asioista eri mieltä! Tohtori Rossin toteamus forskoliinista riittää tällä hetkellä minulle: "Ihmisillä forskoliinia on tutkittu verrattain vähän ja ristiriitaisin tuloksin." Tutustun toki Anssin tietolähteeseen.

    Jorma-Einarin tuotteliaisuudesta olemme täysin samaa mieltä. Älä paljasta minulle Jorma-Einarin henkilöllisyyttä! Se on ihan kuin ottaisit karkin suustani ennen aikojaan. Haluan elää siinä toivossa, että hänellä vain on harmittomalla tavalla hauskaa "tuuletellessa ikeniään" kuten hän kerran asian ilmaisi. Paljastuessaan hän ei enää olisi niin hauska.

    VastaaPoista
  31. "Ihmisillä forskoliinia on tutkittu verrattain vähän ja ristiriitaisin tuloksin"

    Itse asiassa olen tästä samaa mieltä.
    AM

    VastaaPoista
  32. Anssin viittaama tutkimus on käsitelty kirjassa, ainakin minulla painoon menneessä versiossa lukee vielä näin: "forskoliinia 250 mg kahdesti päivässä".

    Alkuperäisessä julkaisussa lukee: Oral ingestion of forskolin (250 mg of 10% forskolin extract twice a day). Olisko jossain vaiheessa painovirhe eksynyt kirjaan?

    Kuten Christer totesi, forskoliini on yksi näistä mielenkiintoisista laihdutustuotteista, jonka osalta näyttö on ristiriitaista.

    Kannattaa muistaa myös kirjan painotus urheilijoille; suurinta osaa laihdutusvalmisteista on tutkittu ylipainoisilla tai lihavilla tutkimushenkilöillä. Osalla laihdutusvalmisteista on myös haittavaikutuksia (osa vakavia), jotka on pyritty tuomaan esille kirjassa.

    Suosittelen myös Jorma-Einarille kirjaan tutustumista, teokseen voi varmasti jatkossa tutustua kirjastoissakin. Mukana on mm. Kaisa Lehtosen ansiokas katsaus kestävyysurheilijan ravistemukseen. Siellä on käsitelty mm. hiilihydraatti- ja rasvatankkaus. Juha Hulmin katsaus lihaksen kasvuun on erityisen ajankohtainen ja tärkeä.

    Kirjasta on olemassa ketju mm. Pakkotoisto-foorumin puolella, jonne myös kritiikki on tervetullutta. Kiitoksia erityisesti Christerille mainiosta kritiikistä, tämä auttaa varmasti jatkossa kirjan muokkaamisessa.


    Jari Rossi

    VastaaPoista
  33. Forkoliiniannos tutkimuksessa oli 25 mg kahdesti päivässä. Tutkimuksessa käytetty (yht. 500 mg/pv) valmiste (uute) sis. 10 % forskoliinia.
    AM

    VastaaPoista
  34. Forskoliinikappaleessa viitattiin nimenomaan forskoliinivalmisteen määrään, kuten myös viitatuissa tutkimuksissa. Toki sen annoksen voi sieltä laskea.

    Pitänee lisätä seuraavaan painokseen: "250 mg 10%:sta forskoliiniuutetta kahdesti päivässä..." niin tulee mahdollisimman tarkasti.

    Jari

    VastaaPoista
  35. Joo, tuo tarkennus on tarpeen, sillä forskoliiniuutteissa on eri määriä itse forskoliinia (10 %, 20 %, 95 %, 96 % jne.). Eihän efedratutkimuksissakaan puhuta efedran määrästä, vaan efedran tarjoamasta efedriinimäärästä.

    No, se oli siis ihan pientä RAKENTAVAA kritiikkiä Rossin erinomaisesta katsauksesta. :)

    AM

    VastaaPoista
  36. Näin ne tiedot forskoliinista täsmentyvät. Kiitos Jari! Suin päin ei kannata rynnätä apteekkiin ostamaan forskoliinia. Jäädään odottamaan lisätutkimuksia.

    VastaaPoista
  37. Jep, Anssi Manninen, Rossin katsaus on niitä parhaimpia katsauksia laihdutusvalmisteisiin mitä olen ikinä lukenut!

    VastaaPoista
  38. Hyvä että tällaista kritiikkiä tulee, ja tutkimuksia tulee koko ajan lisää. Siinä suhteessa varmasti noissa kirjasta mahdollisesti tulevissa uusissa painoksissa on koko ajan tarkentuvaa tietoa. Muutama kiva lisä on jo mielessä.

    Halusimme kirjaa tehdessä välttää kirjan leimaantumista "roinaoppaaksi", tästä syystä oli erityisen hankalaa miettiä miten tarkasti tutkimuksista käytetyistä annoksista uskaltaa puhua. Osalla valmisteista kun on hengenvaarallisiakin haittavaikutuksia. Erityisen ongelmallista tämä on erilaisten uute/rohdosvalmisteiden osalta, valmisteiden sisältämät annokset kun voivat erota hyvinkin paljon ilmoitetusta.

    Jari

    VastaaPoista
  39. Toi hakemiston puuttuminen on ehkä tähän mennessä "pahin" epäkohta, jonka olen tähän mennessä havainnut - ja sekään ei maata kaada. :)

    Lisäksi olisin kaipaillut tribulus terrestris- (ei ole osoitettu mitää hyötyä.. sitä auuremmalla syyllä! :)) ja glutamiiniosiota.

    AM

    VastaaPoista
  40. Kiitos Anssi kommenteista.

    Hakemisto on tosiaan hyvä idea jatkossa.

    Glutamiini oli listalla, mutta se sitten lopulta jäi pois kuten muutkin yksittäisien aminohappojen tarkempi käsittely (paitsi leusiini ja BCAA). Glutamiinista kyllä on lause 235 lopussa :)

    Tribulus kannattanee lisätä mukaan kirjaan jos uusi painos tulee, samoin muutamia muita.

    Juuso Reinikaisen kirjoittama lyhyesti -osiohan sisältää sitten seuraavat mielenkiintoiset tekstit:

    Fosfatidyyliseriini urheilijan suorituskyvyn parantajana

    Auringonhattu-uute Echinacea purpurea – luontainen EPO?

    Applephenon®-valmiste - apukeino urheilijan väsymykseen?

    L-teaniinin vaikutukset mentaaliseen suorituskykyyn ja vireystilaan

    L-karnitiini-L-tartraatti lihasvaurioiden estäjänä?

    KIC (alfa-ketoisokaproaatti) lihasproteiinien hajotuksen vähentäjänä?

    GAKIC suorituskyvyn parantajana?

    Juha H

    VastaaPoista
  41. Noi Juuson lyhyestipätkän oli erinomaisia. Seuraavaan laitokseen voisi lisätä esim. glutamiinin ja tribuluksen sekä mahdollisesti glukosamiinisulfaatin.

    Kestävyysurheilijan ravitsemusta käsittelevä osio oli jossain määrin pettymys; kirjoittaja ei ole kovin kriittisesti käsitellut asiaa. Lisäksi fyysisen harj. aiheuttaman asidoosin fysologis-biokemiallinen perusta on esitetty hieman virheellisesti.

    VastaaPoista
  42. Juuri noista ehdottamistasi kappaleista tulee mahdolliseen seuraavaan painokseen asiaa. Mutta seuraavaa painosta on turha odottaa muutamaan vuoteen ;)

    Kestävyysurheilun ravintokappale oli tarkoituksellakin ehkä hieman käytännöllispainotteisempi. Se on toisaalta varmaan monelle mieleen kun ei niin tarkan biokemiallisesti käsitellä joka kappaletta.

    VastaaPoista
  43. Eipäs nyt mennä siirtämään seuraavaa painosta hamaan tulevaisuuteen asti! Hyviä kommentteja on tullut jo sen verran, että alkaa olla kova hinku päästä toteuttamaan niitä käytännössä..

    VastaaPoista
  44. "Lisäksi fyysisen harj. aiheuttaman asidoosin fysologis-biokemiallinen perusta on esitetty hieman virheellisesti"


    Joo nyt huomasin että tuolla oli Kaisalla yhteen lauseeseen jäänyt korjausehdotuksista huolimatta painovirhepaholainen kun laktaattia väitettiin vetyionien ohella happamaksi aineenvaihduntatuotteeksi. Sinänsä englannin kielessä maitohappoa jotkut kutsuu tiedekirjallisuudessakin lactate -termillä eikä lactic acid. Onneksi tuo laktaatin "happamuus" sen jälkeen kirjassa pian kumottiin eli ei haittaa. Mutta kiitos kommentista.

    J Hulmi

    VastaaPoista
  45. Mielestäni koko ravintokeskustelu tuntuu ajautuvan raiteiltaan. Yksittäisten lisäaineiden popsiminen tuntuu olevan päivän trendi. Tiedämme toki paljon ravinnosta, mutta miten tämä elimistön kokonaisuus toimii, tuntuu olevan hukassa. Monipuolisen ruokavalion noudattaminen mahdollisimman luonnollisilla raaka-aineilla uskoakseni riittää useimmille ihmisille. (Vaikka kuvittelemme rakentavamme täydellisiä taloja ilmenee hometaloja suomessa jatkuvasti.) Parista luonnolisesta mineraali/lisäravinnevalmisteesta olisin kiinnostunut. Shindelen mineraalijauheesta, Karin havupuu uutejuomasta ja kookosrasvasta. Onko Veteraaniurheilijalla näistä tuotteista kommentoitavaa?

    VastaaPoista
  46. Onko kirjasta tullut jo uudispainos? 10 vuotta kulunut julkaisusta, mutta onko uutta tietoa tullut?

    VastaaPoista