sunnuntaina, joulukuuta 23, 2007

Kaksi toimivaa painonhallintadieettiä

*
Minulle on muodostunut
selkeä käsitys kahdesta hyvin yksinkertaisesta dieetistä (ruokavaliosta), jotka näyttäisivät toimivan yllättävän hyvin painonhallinnassa. Molemmista dieeteistä on tuhansien vuosien käyttökokemuksia ja niistä esiintyy erilaisia versioita. Dieeteistä on saatavilla varsin tarkkoja kuvauksia ja tieteellisiä tutkimuksiakin löytyy sekä satojen vuosien takaa että lähivuosilta. Kokemusperäistä tietoa löytyy itseltänikin näistä dieeteistä ja muutama asiakkaani noudattaa tällä hetkellä jompaa kumpaa näistä dieeteistä. Tulokset ovat olleet rohkaisevia. Kummankaan dieetin suhteen minulla ei ole mitään kaupallisia siteitä. Tässä nämä kaksi dieettiä ovat:

Dieetti numero 1: Liikuntadieetti
Dieetin noudattaja nostaa huomattavasti liikuntapanostaan. Itse asiassa dieetin tärkeimpänä muutoksena on monen kohdalla juuri tämä liikunnan lisääminen. Päivittäisessä ruokailussa ei välttämättä näy muita muutoksia aiempaan kuin se, että syödään aiempaa hieman pienempiä kerta-annoksia ruokalautaselta, mutta mahdollisesti hieman useammin (3-4 tunnin välein).

Dieetin noudattajaa pyydetään panostamaan laadukkaisiin välipaloihin, välttämään eineksien ja valmisruokien käyttöä. Hän ei varsinaisesti rajoita mitenkään ruokavaliotaan, muuta kuin pyrkii syömään kaikkea hieman useammin ja pienempiä annoksia kerrallaan.

Mikäli ylipainoinen dieetin noudattaja ei useiden kuukausien jälkeen huomaa vaa'an lukemissa mitään muutoksia, hän voi kokeilla tärkkelyspitoisten ruoka-aineiden (peruna, makaroni, leipä) jättämistä pois tai huomattavaa vähentämistä. Tärkeintä on tässä vaiheessa olla rehellinen itselleen. Leivän ja perunan jättäminen pois ruokavaliosta voi olla yllättävän vaikeaa.

Mikäli huomaat, että toivottu laihdutusvaihe käynnistyy jätettyäsi tärkkelyspitoiset ruoka-aineet pois, tiedät nyt missä on heikko kohtasi. Sinä kuulut niihin ihmisiin, jotka jostain syystä, eivät voi laihtua syömällä rajattomasti tärkkelyspitoisia ruoka-aineita. Saavutettuasi painotavoitteesi voit mahdollisesti hieman lisätä tärkkelyspitoisten ruoka-aineiden saantia varsinkin jos kohentunut kuntosi sallii liikuntamäärän lisäämisen samanaikaisesti. Tämä liikuntadieetti toimii monella!

Dieetti numero 2: Hys hys -dieetti
Tämä hys hys -dieetiksi nimeämäni ruokavalio on hyvin mielenkiintoinen ja jossain määrin kiistanalainen. Minulle se on varsin uusi tuttavuus, mutta muutaman asiakkaan toivomuksesta olen siihen perehtynyt. Hämmästelen tässä lähinnä sitä miten odottamattoman hyvin se on toiminut. Odotusarvoni tämän hys hys -dieetin suhteen olivat lähes olemattomat. Eihän tällainen dieetti voi toimia? No, mikä se sitten on?

Sen nimeksi olen antanut hys hys -dieetti sen takia, että jokin kuvaavampi nimi voisi johtaa siihen, että tyrmäät sen heti. Varsinkin jos olet akateemisesti sivistynyt ja seuraat vain sellaisia tutkimuksia, jotka ovat kulkeneet virallista tietä, eli sen tutkimuksen on lukenut ja sitä kommentoinut jokin Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan jäsenistä tai heitä lähellä olevista ryhmittymistä. Kun nyt olet lukenut näinkin pitkään, niin voin salaisuuden verhoa raottaa sen verran, että se tohtori joka liitetään tähän hys hys -dieetiksi nimeämääni ruokavalioon alkaa A-kirjaimella ja loppuu kirjaimiin -ins. Kun tämä A-kirjaimella alkava sukunimi mainitaan, moni painaa paniikkinappulaa ja lopettaa järkevän keskustelun siihen paikkaan. Tuota paniikkireaktiota välttääksemme olen päättänyt nimetä dieetin neutraalimmin. Puhutaan mekin tässä tapauksessa vain hys hys -dieetistä.

Joka tapauksessa tätä hys hys -dieettiä leimaa sellainen outo ajatus, että jättämällä paljon vähemmälle hiilihydraatit ja syömällä paljon proteiinia ja rasvaa, voi laihtua. Ja vieläpä niin, että tähän laihdutustulokseen voi päästä rajoittamalla tosi vähän päivittäin nautittavien kalorien määrää sekä pitämällä liikuntapanoksen hyvin vaatimattomana. En minä voi muuta kuin hämmästellä asiakaskunnassani tapahtunutta ihmettä: Lihaa, silavaa, voita, kananmunia, vihanneksia ym. nauttimalla voi laihtua. Kaksi asiakasta kertoo ruokailun tapahtuvan harvemmin kuin aiemmin ja nälän pysyvän paremmin loitolla. En tiedä onko tämä kovinkaan yleistä tämän dieetin yhteydessä.

Kaikilla laihdutus ei ehkä ole edennyt yhtä vakaasti. On ehkä lipsahdettu niiden hiilihydraattien lumoihin uudestaan ja sitten on tapahtunut takapakkia, mutta sanoisinpa, että valtaosalla tuntemistani tapauksista laihdutustulos on ollut ilahduttavan selkeä ja ylipaino on pysynyt loitolla.

Miksi tällainen kirjoitus?
Miksi minä nolostutan teitä tällaisilla painonhallintadieeteillä, jotka ovat keskenään niin erilaisia? Siksi, että eräs toimittaja on minulta pyytänyt näistä painonhallintadieeteistä kirjoitusta erääseen erikoislehteen. Tunsin, että ne harvat asiakastilanteet, joita minulle on ilmaantunut näistä kahdesta laihdutusdieetistä, eivät ihan riitä hyväksi lehtijutuksi.

Pyydän teitä kertomaan mikäli olette onnistuneet/epäonnistuneet näissä kahdessa dieetissä: 1) Liikuntadieetti ja 2) Hys hys -dieetti. En välttämättä tarvitse pitkiä selityksiä ja voitte esiintyä nimimerkillä. Mahdollisuuksien mukaan täydennän lehtijuttuani lukijoitteni kokemuksilla. En paljasta henkilöllisyyttänne, joten voitte halutessa lähettää minulle tarinanne sähköpostilla: christer.sundqvist@wakkanet.fi En maksa julkaisupalkkiota tarinoistanne.

Erinomaisen Hyvää Joulua toivottaen, christer

12 kommenttia:

 1. Sekä ykkösellä että kakkosella (tässä järjestyksessä) olen onnistunut, mutta kakkosella tulos on ollut myös pysyvä ja miellyttävä.

  Hyvää joulua!

  VastaaPoista
 2. Tuo Hys Hys dieetti on minulla ainakin toiminut. Menetin lähes 10 kiloa ja olen nyt yli vuoden pysynyt saman painoisena. Liikuntaa harrastan jonkin verran, mutta laihdutusvaikutus tuli hiilareiden jättämisestä tosi vähiin. Hanski.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Jari ja Hanski kommenteista! Kyseessä on kerran kuussa ilmestyvä laajalevikkeinen terveyslehti. Kerron sitten tarkemmin kun juttu julkaistaan. Autatte minua monin tavoin jutun kirjoittamisessa. Toimittaja pitää minua neutraalina kirjoittajana ja siitä voi olla tosi paljon hyötyä. Erityisen kiinnostavaa olisi kuulla onko Hys hys -dieetin käytöstä teillä miten pitkäaikaista kokemusta. Asialla ei ole hirveä kiire. Juttu tehdään valmiiksi vasta noin kolmen viikon kuluttua.

  VastaaPoista
 4. Ykkösvaihtoehdolla tiputin 15kg vuoden aikana. Kakkosvaihtoehtoa kokeilin kun painon tippuminen pysähtyi, mutta siitä seurasi sairastumisia ja rasitusvammoja. Urheilen päivittäin tavoitteellisesti.

  Nyt joulun hiilariherkkujen kimppuun!

  VastaaPoista
 5. Ihan mielenkiintoista tuo luomasi asetelma: paljon liikkuvat syövät paljon tai normaalisti hiilihydraatteja kun taas vähän liikkuvat pyrkivät välttämään hiilihydraatteja tuolla Hys hys dieetillä (hehe!). Itse olen ymmärtänyt tuon asian niin että hiilihydraatit sekoittavat nälän hallinnan. Voi syödä hyvin pieniä ruoka-annoksia saamatta sellaista kiljuvaa nälkää jos enimmäkseen syö lihaa ja rasvaa. Auta armias jos syö yhdenkin pullan tai perunan, silloin se nälkä iskee. Omakohtaista kokemusta on mehupaastosta jota jatketaan kaksi viikkoa. Sen jälkeen syödään vain lihaa ja rasvoja toinen kaksi viikkoa. Ei mitään hiilihydraatteja. Tuollaisen kuukauden jälkeen olen menettänyt 8 kiloa. Pahin vaihe oli kolme ensimmäistä mehupaastopäivää, loppu meni helposti. Vähitellen hiilihydraatit astuivat taas kuvaan ja valitettavasti kilot hiipivät hiljakseen takaisin. En minä pysty elämään ilman hiilihydraatteja muuta kuin tällaisia kuukauden kestäviä jaksoja. Se leipä on niin hyvää. Mielenkiintoinen aihe taas sinulla!

  Mökkihöperö

  VastaaPoista
 6. Entäpä, jos yhdistää nämä kaksi dieettiä maltillisesti ja järkevästi? Väittäisin, että paras tulos saavutettaisiin sillä. Hyvin, hyvin harva liikkuu oikeasti niin paljon, että pitäisi ottaa lisähiilareita tärkkelyksestä.

  *P*

  VastaaPoista
 7. P kanssa samaa mieltä - liikunnallinen hys-hys -dieetti voi olla se paras tapa. Tiedän, että yksin liikuntakaan ei auta, jos syö koko ajan yli kulutuksen. Toisaalta ruoka ei korvaa liikkumista millään muotoa.

  Itselläni aiempi kokemus liikuntadieetistä - tehokkain siihenastisista "dieeteistä" Valitettavasti liikunta jäi moneksi vuodeksi ja nyt joutuu aloittamaan taas kaiken alusta.

  Sattumalta oli tuossa Christerin aiemmin mainitsemalla luennolla ja itse odotin ennakkoon paljon räväkämpää luentoa kuin se itse asiassa olikaan. Ilmeisesti en vain osannut vetää "oikeassa kohtaa" hernettä nenään, kun olen ravintoasioissa täysi untuvikko ;D

  Ihmettelin syksyllä sitä, että ravintoasiat ovat nyt kovasti muodissa, kun ravintovalmentajia käy tämän tästä luennoimassa meidän kaupungissa. Viikko Christerin luennon jälkeen kävi Fogelholm pitämässä oman luentonsa?? Itse en ko.tilaisuuteen kuitenkaan osallistunut.

  VastaaPoista
 8. Joulunpyhien aikana olette ilahduttaneet minua mainioilla kommenteilla. Kiitos.

  JT "urheilee tavoitteellisesti ja kaipaa enemmän hiilihydraatteja". Näin ollen valinta kohdistuu Liikuntadieettiin. Hyvä näin!

  Mökkihöperö loihtii ilmoille (tavoilleen uskollisena) hyvin mielenkiintoisen asetelman. Hys hys -dieetti alkaa hänen variaatiossaan mehupaastolla (täyshedelmämehua?, vihannesmehua?), joka sitten jatkuu hiilihydraatteja rajoittavalla dieetillä. Tästä Mökkihöperöllä on omaa kokemusta. Laihduttavaa vaikutusta dieetillä oli, mutta sittemmin iskenyt hiilihydraattihimo oli tuonut kiloja takaisin. Leipä on todellakin niin hyvää kuin kerrot ja voin ymmärtää sortuvasi sen syöntiin. Leipä on paljon liikkuvan ravintoa. Syö leipää kohtuullisia määriä (3-5 palaa päivässä) ja aina täysjyvästä valmistettua. Tsemppiä!

  *P* ja Potkupami ovat sitä mieltä, että esille tuomani kaksi parasta dieettiä voisi yhdistää. Vähemmilläkin hiilihydraateilla jaksaa kohtuullisen hyvin liikkua. Ilmeisesti tämä voisi toimia. Kiitos todella hyvästä ideasta, jota lähivuosina pystyn itsekin testaamaan. Urheiluelämäni kääntyessä väkisin ehtoopuolelle voisin pitkiksi ajoiksi ryhtyä liikunnallista hys hys -elämää viettämään.

  VastaaPoista
 9. Olen samaa mieltä muutaman edellisen kirjoittajan kanssa - rento liikunnallinen hyshys on itselläni toimivin vaihtoehto. Olen juossut viisi maratonia aikoihin 3,5-4h tätä ruokavaliota noudattaen joten rohkenen väittää ettei liikuntaan tarvita mitään hiilihydraattimättöä.

  Mutta liikkumattoman ihmisen kohdalla hyshys on nähdäkseni helpoin tapa pudottaa painoa. Kunhan vaan malttaa noudattaa ruokavaliota, eikä unohda niitä vihanneksia.

  Kiitos hyvästä blogista, Christer.

  VastaaPoista
 10. Olen liikuntavammainen. Selkäydinontelon ahtauma kaularangassa. Liikunta painonhallintamenetelmänä ei siis tule kysymykseenkään. Lihasheikkous käsissä ja jaloissa, tasapainovaikeuksia. Toukokuussa paino 68 kg, tänään 60 kg. Noudatan vähähiilihydraattista elämäntapaa. Puoli kiloa vihanneksia päivässä ja puoli kiloa kala /kana/muna/juusto-ruokaa päivässä. Käytössä myös proteiinijauhesekoitus (maito+hera+soija).

  VastaaPoista
 11. Itse pudotin Hys-Hys -dieetillä 17 kg. En ole ikinä syönyt niin hyvin kuin Hys-Hys -dieetillä. Omassa blogissani esittelen Hys-Hys -dieetin yleisölle.

  VastaaPoista
 12. Mielenkiintoista tekstiä "rautarouva" Ironmistress blogissa!

  http://takkirauta.blogspot.com/

  VastaaPoista