torstaina, joulukuuta 20, 2007

Ravitseva aamiainen - kaikille?

**
Keittiössä on täysi kuhina päällä
kun saavun sairaalaosastolleni. Kananmunat kiehuvat ja ilmassa leijuu herkullinen aamupuuron tuoksu. Apuhoitaja leikkaa juuri purjoa, tomaattia ja kurkkua ja asettelee vihannekset houkuttelevasti esille. Leipäkorit otetaan esille kaapista, kiehuneet kananmunat nostetaan pöydälle kaviaarin ja suolan kera. Tuore joulukinkku otetaan esille jääkaapista.

Miten ihanaa! Sairaat ja vanhukset osastollamme saavat tänään oikein ruhtinaallisen hotelliaamiaisen.

Mutta miten väärin olinkaan asian ajatellut! Nyt olikin kyse henkilökunnan aamiaisesta. Menen niin noloksi, että tämä henkilökunnalle suotu jouluinen aamiainen ei enää maistukaan minulle. Mietin niitä sairaita ja vanhuksia osastollamme, jotka tällä hetkellä saavat eteensä sen värittömän aamiaisensa ja pahalle maistuvan puuronsa. Heidänhän kuuluisi saada tällainen juhla-aamiainen joka ikinen aamu.

Ajattelemisen aihetta näin joulunpyhinä sairaaloissa, vanhainkodeissa, palvelukeskuksissa yms. sellaisissa paikoissa antoi Dagens Medicin -lehdessä kirjoittava sairaanhoitaja. Olen vapaasti kääntänyt tekstin suomeksi.

Lähde: Anonym gästbloggare. Frukost. Dagens Medicin, december 2007

2 kommenttia:

 1. Koskettava tarina! Valitettavasti se on tosi juttu myös Suomessa. Vanhuksille ja sairaille kuuluu ravitseva aamupala, lounas ja päivällinen. Sairaalan ahdistavaa ilmapiiriä voi kummasti lieventää tasokkaalla ruokailulla.

  On ollut ilo nauttia hienoista kirjoituksistasi ja niistä virinneestä keskustelusta koko vuoden. En tiedä muuta blogia joka tällä hetkellä kokoaa yhteen asiantuntijoita ja tällaisia tavallisia ihmisiä yhtä hyvin. Kirjoitat selkeästi ja rohkeasti. Olet sillä tavalla erilainen vaikuttaja näissä ravintoasioissa. Älä anna häiriköiden vaikuttaa sanomaasi. Voihan häirikkö olla joku ravitsemusterapeutti, joka on sinulle vain kateellinen. Me ihmiset olemme välillä niin kummallisia.

  Hyvää Joulua Christerille.

  Mökkihöperö

  VastaaPoista
 2. Oikein nolostuttaa tuollainen kehu, Mökkihöperö. Olen pitänyt vuoden mittaan saapuneista kommenteistasi. Nytkin osuit oikeaan arviossasi, että sairaalan ilmapiiriä voi parantaa laadukkaalla ravitsemuksella. Oli tuskallista nähdä oman äitini kuihtuvan pois sairaalassa, tosin hän sai mielestäni parasta mahdollista hoitoa. Voin vain kuvitella miten huonosti asiat voivat olla silloin kun potilaat jäävät vaille huomiota.

  VastaaPoista