Ykkösleiri yllättää! Kommentointi on vilkasta!
Jo on aikoihin eletty kun Uutispalvelu Duodecimkin kehuu täysrasvaista maitoa! Semmoinen ihme koettiin tänään (10.12.2007). Tosin pokerinaamaa ylläpidetään sillä tavalla, että juttu uutisoidaan näin: Vähärasvainen maito ehkä eturauhassyövän riskitekijä.
Tuollainen otsikko on taatusti siisti ja noudattaa säntillisesti sitä virallista terveyslinjausta, että "rasva tappaa" ja maitorasvoja pitää välttää. Näin pasmat eivät oikein kovasti vielä mene ykkösleiriltä sekaisin sen suhteen, miten pitäisi suhtautua kakkosleirin "ristiriitaisiin" tutkimustuloksiin rasvoista. Duodecim pystyy taitavasti välittämään sivulauseessa sen kiusallisen tiedon, että täysmaito ei vaikuttanut eturauhassyövän sairastumisriskiin laisinkaan. Ehkä täysmaito jopa suojeli syövältä? Sitä ei sentään sanota. Uutispalvelu Duodecimin tekstejä ei saa kopioida, joten luette sitten tästä linkistä tuon jutun alkuperäisestä paikasta ja mikäli Lontoon murretta ymmärrätte, voitte vielä lukea yhteenvedon tiedelehdestä. American Journal of Epidemiology - tiedelehti otsikoi jutun ehkä vielä oudommin, mutta äkää antako sen häiritä lukuintoanne.
"Mää ihmettelen tätä kauhiast". Näin sotamies Hietanen taannoin loihti ilmoille itsenäisyyspäivän rutiineihin kuuluneessa Tuntematon sotilas -elokuvassa (siinä ainoassa "oikeassa", eli Edvin Laineen ohjaamassa. Aiheesta tehdyt "kevytversiot" eivät toimi). Miten ihmeelliseksi pitää juttujen otsikot vääntää, jotta asia voidaan kertoa kuten se on: Täysmaito on terveystuote - rasvaton maito tekee sairaaksi. Välillä minuun iskee niin tavaton rasvaisen maidon puute, että lorautan täysmaidon joukkoon hieman lisää kermaa. Älkää suinpäin innostuko tästä rasvailoittelusta, mutta jos jatkossa aiotte maitotuotteita nauttia voisin suositella kohtuullisia määriä täysrasvaisia maitotuotteita. Kaupasta saa alahyllyiltä, ylähyllyiltä tai perimmäisestä nurkasta näitä terveystuotteita (silmien korkeudella ja paremmin ulottuvilla on niitä kevyttuotteita):
- turkkilainen jogurtti (etiketissä komeilee partainen mies)
- kreikkalainen jogurtti (etiketissä tervehtii huivipäinen eukko)
- täysmaito (sellainen iloisen punainen purkki)
- mustaleima emmentaljuusto (musta pakkaus)
- meijerivoi (se ainoa oikea paistorasva ja leivän päällysrasva)
Totuuden nimissä on myönnettävä, että näillä epidemiologisilla tutkimuksilla on kovin vähäinen todistusarvo. Epidemiologiset tutkimukset voivat vain näyttää joidenkin terveystekijöiden suuntauksia. Tosin tässäkin käytiin tilastoja läpi lähes kymmenen vuoden ajalta ja tutkittiin yli 80 000 tapausta.
Lukekaa, ihmetelkää, kommentoikaa!
Millaista maitoa te juotte nyt?
Millaista maitoa teidän pitäisi juoda?
Saako jostakin päin Suomea oikeasti luomutäysmaitoa kaupasta?
VastaaPoistaJari on kova poika löytämään virheitä toisten teksteistä. Kiva harrastus? Olin liian innostunut aamutuimaan kirjoittaessani tuon jutun. Nyt vasta huomaan, että toiveajattelun siivittämänä on lipsahtanut tuo sana luomutäysmaito. Tarkoitin tavallista täysmaitoa. Sitä minä juon ainakin. Ei meidän kaupoista ainakaan luomu täysmaitoa saa. Se vasta erinomainen tuote olisikin!
VastaaPoistaKiitos korjauksesta!
Emmentaljuustojen kypsytysaika ei kai vaikuta niiden rasvapitoisuuteen pahemmin. Ainakin Ingmanin sini-, puna- ja mustaleiman rasvapitoisuudet ovat prosentin sisällä. Kaikki eivät pidä mustaleiman väkevästä mausta.
VastaaPoistaItse toki pidän siitä, mutta rasvapitoisuus siinä taitaa olla kutakuinkin sama kuin miedommassa sinileimassa. Myös Valion Oltermannissa (ei siinä kevyessä) ja Turunmaassa taitaa rasvapitoisuus olla samalla tasolla, kunhan ei ota niitä kevyitä.
Onko pidemmällä kypsytysajalla itsessään jotakin terveysvaikutusta?
Meillä juodaan sinistä luomumaitoa ja satunnaisesti punaista maitoa. Jos jossain kyläpaikassa joutuu juomaan rasvatonta, kyllä kysyy itseltään, että miten sitä on voinut juoda sitä litkua VUOSIKAUSIA? Tai levittänyt leipäni päälle jotain voileviä ja uskotellut itselleni, että se on yhtä hyvää kuin voi?
VastaaPoistaNiin että kiitos, Christer, kun olet pelastanut minut rasvattomalta maidolta ja kevylevitteiltä.
Turkkilaista jugurttia en voi suositella kenellekään: nimittäin sitä kun tottuu syömään, ei mikään muu jugurtti enää kelpaa. ;)
*P*
Järkyttävää rasvavalistusta. Sano yksikin syy miksi minun pitäisi siirtyä rasvattomasta maidosta täysrasvaiseen? Eikö sillä täysrasvaisella mene verisuonet ihan kauheasti tukkoon sitä rasvaa?
VastaaPoistaJoisin mielummin kermaa.
VastaaPoistaOlisi kerrankin tyytyväinen tuo Jorma-Einari kun Crister kirjoittaa rasvaisesta maidosta. Taitaa olla sellainen ihminen, jonka periaatteessa pitää olla joka asiasta eri mieltä.
VastaaPoistaKiitos tästä uutisesta Crister!! Olen samaa mieltä kanssasi, että täysmaito on terveystuote. Vielä jos sitä saisi luomuna niin sitä vasta ihanana asiani pitäisinkin.
Ja tietenkin voita syödään perheessämme.
Olen samaa mieltä kuin biponainen tuosta Jorma-Einarista. Vaikka toisaalta eihän se Christer kirjoita yksittäistä lukijaa miellyttääkseen näistä maitorasvoista vaan on se hänellä koko ajan mukana valistuksessa. Christerin innoittamana minäkin uskalsin siirtyä taas takaisin voihin, kunnon luonnonjugurtteihin (se turkkilainen) ja rasvaisempiin juustoihin. Punaista maitoa join jo silloin pieniä määriä. En voi puhua muista mitään, mutta rasvaisempi ruoka on minua hoikentanut vaikka en varsinaisesti ole laihduttanut. Ja yllätyin ihan oikeasti kun ihoni tuntuu nyt pehmeämmältä ja vatsa toimii niin hyvin. Noita kevyttuotteita pitäisi tarkemmin tutkia, ovatko ne tämän lihavuusepidemian taustalla. Tyhjää energiaa??
VastaaPoistaPaikallinen K-kauppias muuten ihmetteli miten on mahdollista että jatkuvasti saa tilata lisää sitä turkkilaista jugurttia. Ei sitä ennen kuulemma mennyt näin paljon. Ostaa sitä täälläpäin joku muukin kuin minä!
Seija
Itse saan onneksi maitoni suoraan tilalta. Kun vielä koulussa saisi muutakin kuin rasvatonta maitoa (ei nimittäin ole mitään muuta kuin SITÄ rasvatonta)...
VastaaPoistaEihän siitä maidosta ole aikaisemminkaan rasvoja pois otettu ja hyvin ollaan pystytty juomaan.
18 vuotta olen 'oikeaa' maitoa juonut ja voita käyttänyt kohtuudella - ja missin mitoissa olen!
Olen ollut poissa tietokoneen ääreltä suuren osan päivää ja yllätyin kommenttien määrästä ja luonteesta.
VastaaPoistaTiedemies on huolissaan yksipuolisesta juustotarjonnastani. Ei sen tarvitse olla mustaleima emmentaalia. Se oli valittu esimerkkijuustoksi lähinnä sen takia, että suosin noita täysrasvaisia juustoja. Joku Oltermanni 17% on kyllä aivan liian kevyt minulle.
Olen pahoillani jos olen houkutellut *p*:n lailla teitä turkkilaisen jogurtin makuun. Se on todellakin niin mainion makuista jogurttia, että sitä herkästi tulee syötyä liikaa. Syön sitä jogurttia pieniä, nautinnollisia annoksia pakastemarjojen kera, nam nam!
Ei tässä varmaan mitään järkyttävää rasvavalistusta ole ollut tarjolla, parahin anonyymi. Tutkittua tietoa löytyy hyvin paljon rasvojen terveysvaikutuksista. Ei täysrasvainen maito tuki verisuonia. Ei se ihan niin suju. Otan kantaa tuohon verisuonien rasvaamiseen sitten aikanaan erillisessä kirjoituksessa.
Tiedoksi biponaiselle: Kerman ystävä Jorma-Einari kirjoittaa ahkerasti blogiini. Ei tässä kuitenkaan ole kyse hänen palkitsemisestaan, ei missään nimessä. Minulle ei ole ihan kaikessa laajuudessa valjennut hänen ravitsemusfilosofiansa. Hänellä on toki oikeus omaan mielipiteeseensä. Se haluanko aina antaa sitä varten hänelle tilaa kommenttiosastossa, on minun harkintani varassa. Muutama Jorma-Einarin viesti on sensuroitu. Kiva kun biponainen on löytänyt täysrasvaisesta maidosta terveysarvoja!
Seijaa on rasvaisempi ruoka hoikentanut. Tämä ihmetyttää minua jonkin verran, mutta ei ole ensimmäinen kerta kun kuulen tämän asian. Voisikohan kyseessä olla sellainen ilmiö, että suuremmasta energiapitoisuudesta ei ole kovinkaan suurta haittaa kun rasvaista ruokaa syöt pienempiä annoksia. Eräällä ystävälläni on käynyt ihan samoin. Rohkeasti lisättyään ruokaan monipuolisia ja luonnollisia rasvoja, hän kertoi myös laihtuneensa. Ehkä me tuijotamme liiaksi sitä tosiseikkaa, että rasvassa on puolet enemmän energiaa kuin proteiineissa ja hiilihydraateissa. Kun pidetään ruoka-annos kohtuullisen kokoisena ja maistuvana, se voi sisältää enemmän rasvaa kuin ravitsemusneuvottelukunta suosittelee. Rasvan terveyttä mahdollisesti nakertavaa vaikutusta on liioiteltu ja kovasti toivoisin, että tämä asia vihdoin ja viimein tunnustettaisiin. Parempi kertoa totuus Suomen kansalle kuin mennä liian pitkään valheiden varassa. Kevyttuotteita pitäisi ehdottomasti tutkia siltä kantilta miten hyvin/huonosti ne pitävät nälän poissa. Nälkäinen ihminen voi aikansa tuskailtuaan kevyttuotteiden kanssa kokea tarvitsevansa energiapitoisempaa ruokaa välillä. Jos tämä näkyy esimerkiksi energiapitoisten välipalojen lisääntyneenä kulutuksena, voi kevyttuote viedä ravitsemusta todella pahaan suuntaan. Keveys on monesti hyvin pettävää. Kalorivertailun avulla selviää, että kevyttuotteet eivät ole niin niukkaenergisiä kuin luullaan. Rasva on saatettu korvata sokerilla.
Vielä kommentti viimeisimmälle anonyymille (Huomio: käyttäkää jotain tunnistetta viestissänne jos ette halua kirjoittaa omalla nimellänne!):
VastaaPoistaKouluissa pitäisi ehdottomasti saada edes kulutusmaitoa, mieluimmin myös täysrasvaista maitoa sitä haluaville. Iloitsen siitä, että maito ja voi pitää sinut missin mitoissa!
Jos maidossa on hiilihydraattia, niin se aiheuttaa glykaatiota.
VastaaPoistaMiksikäs luonto-äiti laittoi rasvan maitoon ja tämä kaikkivaltias ihminen
VastaaPoista"viisaudessaan" alkoi sitä muuntelemaan ja mikä tuotos siitä syntyikään.Ei pitäis luontö-äidin tuotoksia muunnella ,siinä käy lopulta köpelösti.?
Kannattaisko nyt sitten vähentää kevytmaidon kittaamista? Tokko luontoäitikään lehmän tai vuohen maitoa ihmisravinnoksi tarkoittikaan. Mitä taas tulee täysrasvaisiin maitotuotteisiin, niin niitten laihduttavia vaikutuksia en ole itsessäni havainnut.
VastaaPoistaVille, en minäkään jaksa uskoa, että täysrasvaiset maitotuotteet sinällään laihduttaisivat. Mutta jos kylläinen olo kestää pitempään voi olla, että pitemmän päälle ruoka-annosten koot asettuvat juuri oikealle tolalle. Minulla on ravinto-ohjauksessa eräs ystävä, jonka nälänhallinnan on sekoittanut erittäin runsas kevyttuotteiden käyttö. Ainakin tähän mennessä kantautuneet viestit osoittavat, että täysrasvaisiin tuotteisiin siirtyminen on helpottanut nälänhallintaa. Painonnousu on pysähtynyt. Se asia ainakin on selvinnyt, että kaikille eivät kevyttuotteet sovi!
VastaaPoistaNämä ovat hyvin vaikeita asioita. Kiitos Ville kommentista!
Jorma-Einarin huoli glykaatiosta on ymmärrettävä, mutta vähän ongelmallinen. Glykaatiota tapahtuu vaikka ravinnon hiilarit olisi vedetty aivan minimiin. Eikä kai siitä ole mitään selvää näyttöä, että hiilihydraattien syönti jotenkin merkittävästi lisäisi glykaatiota? Sitäpaitsi, elimistö valmistaa ihan itsekin glykoproteiineja ja glykolopidejä.
VastaaPoistaErinomaisesti sanottu Tiedemies. Gourmetkokit käyttävät glykaatiota hyväkseen (ns. Maillard-reaktio) ruskistaessaan niitä mainion makuisia kastikkeitaan (valkuaisainepitoiseen liemeen yhdistetään sokeria korkeassa lämpötilassa).
VastaaPoistaJorma-Einarin ajatuksenjuoksun on saattanut sekoittaa eräs terveystohtori, joka puhuu vallan mahdottoman paljon näiden glykaatioprosessien haitallisuudesta. Muistutettakoon, että hänkin markkinoi omia terveystuotteitaan ja poimii aika härskiin tyyliin terveysväitteittensä tueksi vaikkapa juuri tämänsuuntaisia glykaatioviestejä.