keskiviikkona, kesäkuuta 04, 2008

Proteiini pitää nälän parhaiten poissa

**
Proteiini saa aikaan
syvemmän kylläisyyden tunteen kuin muut energianravintoaineet eli rasvat, alkoholi tai hiilihydraatit. Ranskalaiset tutkijat selvittivät, että lähes 40 grammaa proteiinia sisältävä juoma-annos vähensi lounaalla nautitun energian määrää selvästi verrattuna hiilihydraattijuomaan. Sillä, kuinka paljon ennen lounasta tutkittava joi juoman, ei ollut merkitystä.

- Tulos tukee aikaisempia tutkimustuloksia, että gramma proteiinia antaa paremman kylläisyyden tunteen kuin gramma hiilihydraattia, Maito ja Terveys ry kirjoittaa. Aamupäivällä nautittu runsaasti proteiinia sisältävä välipala vähentää lounaalla syödyn ruuan määrää enemmän kuin runsaasti hiilihydraatteja sisältävä välipala.

Tutkimuksessa verrattiin kolmea samankaltaista, maitopohjaista ja hedelmänmakuista juomaa. Kontrollijuomana oli vähäenerginen, pääasiassa hiilihydraatteja sisältävä juoma. Hiilihydraattipainotteinen juoma oli rikastettu maltodekstriinillä. Proteiinijuoma oli rikastettu heraproteiinilla ja rahkalla ja makeutettu sokerilla. Koejuomista sai energiaa noin 1250 kJ ja kontrollijuomasta vain 327 kJ. Juoma-annos oli 300 ml.

Juoma-annos annettiin tutkittaville kaksi tuntia ja puoli tuntia ennen ateriaa. Kukin 18:sta tutkimukseen osallistuneesta nuoresta miehestä sai yhden koejuoman päivässä kuutena päivänä kolmen viikon koejakson aikana. Vähintään toinen aamupäivän aikana juoduista juomista oli aina kontrollijuoma. Aamupala oli tutkimusaamuina kaikille sama.

Asiasta luin Finfoodin uutiskirjeessä.

Lähde: Bertenshaw EJ, Lluch A, Yeomans MR. Satiating effects of protein but not carbohydrate consumed in a between-meal beverage context. Physiol Behav 93 (3): 427-436, 2008

7 kommenttia:

 1. Minun kokemuksen mukaan proteiini pitää ihan hyvin nälän poissa, niin kuin rasvakin.
  Hiilihydraatit sen sijaan aiheuttavat sellaisen lyhytaikaisen liiankin voimakkaan kylläisyyden tunteen heti ruokailun jälkeen, mutta parin tunnin päästä sitä löytää taas itsensä jääkaapilta...

  VastaaPoista
 2. Et ole A.K. ainoa joka sanoo noin, että proteiini ja rasva pitää nälän poissa. Hiilihydraattipainotteinen ruokailu houkuttelee/vaatii syömään useammin. Juuri kuvailemasi ongelma (sitä löytää pian taas itsensä jääkaapilta) on tyypillistä. Sen verran olen virallisterveellisyydessä edelleen kiinni, että en voi täysin tuomita hiilihydraatteihin panostamista. Se edellyttää syömistä usein ja pieniä annoksia sekä huomattavaa liikuntapanosta. Jolla on vähänkin vaikeuksia hallita annoskokoja löytää itsensä herkästi ylipainoisten porukoista. Tämä lieneekin asiakaskunnassani syynä siihen, että hiilihydraatteja rajoittava ruokailu on toiminut niin yllättävän hyvin. Luokseni on ehkä valikoitunut ihmisiä jotka ovat kokeilleet "kaikkea", täysin onnistumatta. Heille on myös sopinut harvemmin syöminen ja silloin kun syödään, niin lautaselta löytyy reilusti, hyvää, rasvaista ja proteiinipitoista ruokaa. Nälkä pysyy poissa 3-5 tuntia ja välipalojen tarve on kovasti vähentynyt.

  Itse syön paljon hiilihydraatteja + proteiinia, liikun paljon ja hoidan terveyttäni. Se on yksi mahdollisuus. Se sopii minulle tällä hetkellä.

  VastaaPoista
 3. Minusta kuitenkin tuollainen luomu
  oululaisen ruisleipä vie hyvin nälän pois.

  VastaaPoista
 4. Join ennen paljon tuoremehua. Se on ylipainoiselle erittäin petollista juomaa. Ei pidä nälkää yhtään ja siitä saa äkkiä satoja kaloreita energiaa.

  VastaaPoista
 5. Sami Uusitalo on huolestunut tuoremehun vaikutuksesta painonhallintaan. Pitää paikkaansa. Moni ei ajattele, että litra tuota petollisen hyvänmakuista tuoremehua sisältää 400-600 kcal. Mitä makeampi, sitä enemmän energiaa. Jano lähtee, mutta kilot tulevat.

  Kohtuudella kaikkea, myös ruisleipää (kiitos Anonyymi ja silloin tällöin vähän tuoremehua.

  VastaaPoista
 6. Minä kuuntelin aikanaan näitä puheita hitaista hiilihydraateista ja siitä, miten puurolautanen pitää nälän poissa ja ruisleipää ja niin edelleen.

  Kokeilin jonkin aikaa ja *****n marjat: lounasaikaan oli sellainen nälkä että heikotti. Jossain vaiheessa tein pienen kokeen ja rouskutin aamiaiseksi suklaalevyä ja sekin toimi paremmin kuin kaikenlaiset täysjyväpuurot tai ruisleivät.

  Siirryin sitten syömään tukevia englantilaisia aamiaisia: munia, pekonia, makkaraa. Aluksi puoliväkisin. Poistin myös perunat ja pastan lautaselta, mutta ketoosia olen välttänyt.

  Tulokset olivat mainiot, ihannepaino pituus-110 vain parin kilon päässä ja voin loistavasti. Paino on pudonnut aivan selvästi pelkällä kalorivajeella kun valkuainen ja rasva pitää nälän poissa.

  Tyttöystäväni taas pudotti viime vuonna 10 kg painonvartijoiden virallisterveellisellä tavalla. Tulokset ovat pysyneet eikä laihdutus ollut kidutusta.

  Hän onkin pieni naisenrimpula, mutta minä vaikken mikään muskelimies, ruumiinrakenteeltani hyvin maskuliininen. Leveät hartiat, matala ääni jne.

  Voisiko olla, että vanhat puheet "miesten ruuista" eivät olleetkaan niin hölmöjä, vaan hölmömpää on kuvitella että sama dieetti sopii kaikille vartalotyypeille ja sukupuolille?

  VastaaPoista
 7. Kiitos Jurpo 3000 erinomaisen kiinnostavasta kommentista. Sama ilmiö jonka sinä olet kokenut, on näytellyt suurta osaa piskuisessa asiakasryhmässäni, joka laihduttaa hiilihydraattitietoisesti. Tästä asiasta on enemmän keskustelua esimerkiksi "Insuliini vanhentaa" kirjoituksessani.

  Jatka sinä vain miehisten ruoka-annosten syöntiä!

  VastaaPoista