maanantaina, kesäkuuta 02, 2008

Luomumaito on terveellistä

**
Suuressa brittitutkimuksessa on käynyt ilmi
, että luomumaito on terveellisempää kuin tehokkaammilla keinoilla tuotettu maito. Pääosin tämä johtuu siitä, että lehmä tuottaa parempaa maitoa jos se saa tuoretta heinää viljavoittoisen väkirehun sijaan. Mitä kauemmin lehmä sai vapaasti laiduntaa, sitä parempilaatuista maito oli.

Ero oli huomattava erityisesti keväällä ja kesällä, jolloin heinä oli tuoretta. "Lehmän syömä ruoka on maitolaatujen eron selkein selitys. Tuoretta luonnonheinää syöneet lehmät tuottivat maitoa jossa oli huomattavasti enemmän antioksidantteja ja parempi rasvahappojen koostumus", sanoo tohtori Gillian Butler Newcastlen yliopistosta.

Tutkimus kuuluu suureen eurooppalaiseen ruokaprojektiin Quality Low Input Food, jota Euroopan unioni rahoittaa. Nämä tuoreet maitoa koskevat tutkimustiedot julkaistiin tiedelehdessä Journal of science of food and agriculture. Merkillepantavaa oli tutkijoiden halu korostaa omega-3- ja omega-6-rasvahappojen välisen suhteen merkitystä maidon laatukriteereissä. Mitä enemmän maito sisälsi omega-3-rasvahappoja (vapaasti laiduntavat lehmät tuottivat tätä rasvahappoa enemmän), sitä terveellisempää maito oli. Luomumaidossa oli myös vähemmän tyydyttyneitä rasvahappoja. Lisäksi havaittiin, että konjugoitua linolihappoa (CLA) oli 60 prosenttia enemmän luomumaidossa kuin väkirehulla tuotetussa maidossa. Erityisen merkittävää oli ns. CLA 9 -rasvahapon runsas esiintyminen luomumaidossa. Tämä viimeksi mainittu rasvahappo on merkittävässä roolissa kun korostetaan maidon terveysominaisuuksia. Väkirehulla tätä rasvahappoa ei juurikaan muodostu.

Lähde: Gillian Butler, Jacob H Nielsen, Tina Slots, Chris Seal, Mick D Eyre, Roy Sanderson, Carlo Leifert. Fatty acid and fat-soluble antioxidant concentrations in milk from high- and low-input conventional and organic systems: seasonal variation. Journal of the Science of Food and Agriculture 88 (8): 1431-1441, 2008

6 kommenttia:

 1. Liekö tämä se sama tutkimus, johon törmäsin netissä jo kevättalvella. Odotin silloin, että siitä olisi kerrottu suomalaisessa mediassa. En kuitenkaan havainnut minkäänlaista hiiskausta aiheesta. Meillä olen julkisuudessa nähnut referoitavan tutkimuksia, joissa on voitu todeta, ettei luomutuotteet juurikaan eroa ravintovaikutuksiltaan tavallisesti tuotetuista. Ne tutkimukset ovat tainneet olla kotoperäisiä, siis Suomessa tehtyjä.
  Minustahan tuo tulos on suorastaan järisyttävä! Meillä on oikea aarre siinä luomumaidossa! On suuri ilo ja ylellisyys, että sitä voi saada pienellä rahalla! Ja kyllä lasi (iso) pari sitä päivässä maistuu hyvältä! Eikä tule vatsavaivojakaan, vaikka on laktoosi-intoleranssi diagnosoitu.

  Tuula

  VastaaPoista
 2. Tuula, olet todennäköisesti lukenut tämän tutkimuksen väliraportteja netistä. Ihmettelen myös miksi tämä tärkeä tieto ei kiinnosta suomalaista mediaa.

  VastaaPoista
 3. Onhan se todettu moneen kertaan jo käytännössä, mutta MITÄ VIKAA muussa maidossa? Linkki vie Raija Tukkisen aiheeseen. Lukekoon, kuka ei tunne vielä...

  Mahtaakohan R.T.saada tietoa mistään? En ehdi postailemaan nyt...

  VastaaPoista
 4. Terveydenhoitaja Raija Tukkinen ja hänen veteraaniurheilija miehensä ovat minulle tuttuja. Usein olemme toisillemme kirjoitelleet ja ihmetelleet homogenoimattoman maidon salaisuuksia. Hyvä sivusto!

  VastaaPoista
 5. Pääasiassa juon luomumaitoa, mutta nyt olen alkanut pähkäilee kun luomumaitokin on pastoroitu, että kuinkas ne ravinteet tuon operaation jälkeen on hengissä? On tietoa jollain että kuinka kova kuumennus tuo pastorointi on ja jääkö jäljelle muutakin kuin valkea neste?

  VastaaPoista
 6. Olen kokeillut luomumaitoa (Valio, rasvaton) palautusjuomana kävelylenkkien jälkeen. En osaa sanoa onko siihen maito varsinaisesti auttanut, mutta huomasin ihan muuta.
  Suolentoimintani on hidasta, saattaa mennä monta päivää ennenkuin on 'kakisteltavaa'. Ja venhänsyönti saa taas ripuloimaan. Mutta nyt tuntuu kuin maidonjuonti saisi suolen toimimaan hyvin ja säännöllisesti. Että ihminen voi olla iloinen 'aamukäärmeistään' :-)
  Mitään muuta en ole syömisessäni muuttanut , joten en keksinyt muuta selitykseksi kuin luomumaidon. Tavallisesta maidosta en ole moista huomannut.
  Mahtaako pitää paikkansa ja mistähän syystä?
  t. luomumaikki

  VastaaPoista