perjantaina, kesäkuuta 13, 2008

Keskustelua kaljuuntumisesta

*
Keskiviikkona 11.6.2008 järjestämääni kesäkeskustelutilaisuuteen
Turussa (näitä tulee lisää!) tuli kolme henkilöä. Rouva XL halusi jutella painonhallinnasta, neiti SX ilmoitti innostuneensa pohtimaan syömishäiriötään ja herra L oli pohtimassa hienolla tavalla ravitsemukseen liittyviä hienouksia.

Herra L oli iloinen yllätys. Kesän ehdoton kohokohta toistaiseksi. Pohdimme yhdessä hiilihydraattitietoisuutta monelta eri suunnalta. Olimme molemmat lukeneet Gary Taubesin kirjan "Good calories, Bad calories" ja olimme samaa mieltä kirjan merkittävyydestä. Nyt en kuitenkaan aio jakaa kanssanne mietteitämme tästä kirjasta ja sen annista, vaan aika yllättävästä asiasta joka liittyy runsaaseen hiilihydraattien syöntiin ja kaljuuntumiseen.

Herra L oli sitä mieltä, että hiilihydraattien runsas nauttiminen aiheuttaa kaljuuntumista! Älkää naurako! Jatkakaa lukemista, tässä on rohkea idea! Herra L oli pohtinut voiko kestävyysjuoksijoiden noudattama hiilihydraattipitoinen ruokavalio olla syynä siihen, että niin moni hänen tuntemansa kestävyysjuoksija on kalju?

Kaljuuntumisen mekanismi oli hiussuonistossa tapahtuva proteiinien sokeristuminen (glykaatio). Olen nyt hiukan tutustunut tähän kiehtovaan aiheeseen.

Pidän oletusta runsaan hiilihydraattimäärän aiheuttamasta kaljuuntumisesta aivan mahdollisena. Kovaan kestävyysharjoitteluun liittyy olennaisesti runsaiden hiilihydraattien nauttiminen. Muuten juoksu ei kulje. Korkean hiilihydraattikuorman takia veressä on runsaasti glukoosia. Runsas veren sokerimäärä reagoi hiustuppeen johtavassa hiussuonistossa olevien proteiinien kanssa johtaen siihen, että veren virtaus heikentyy tai lakkaa kokonaan. Silloin hiustuppi ei saa riittävästi happea, vitamiineja ja hivenaineita. Hius kuolee ja putoaa pois. Kova harjoittelu aiheuttaa hapetusstressiä eri puolilla elimistöä. Todennäköisesti myös päälaen hiussuonistossa.

Hapetusstressi yhdessä sokeristumisen kanssa aiheuttaa ns. Maillard-reaktion, jossa sokerit ja proteiinit reagoivat keskenään. Hiussuonistossa olevat proteiinit hajoavat (denaturoituvat) ja muodostuu haitallisia AGE-tuotteita (engl. Advance Glycation End -products). Nämä AGE:t ovat hapettuneita jätetuotteita, jotka hitaasti vaurioittavat verisuonia ja kudoksia. On näyttöä siitä, että glykaatio on kudosten ikääntymismuutoksiin liittyvä ei-toivottu ilmiö. Lääketiede tuntee yhden tyypillisen tilanteen missä glykaatio ja hapetusstressi aiheuttaa verisuonten jäykistymistä: diabetes!

Herra L oli tutustunut aiheeseen huolellisesti. On olemassa eräs kaljuuntumisen estolääke, joka sisältää verisuonia laajentavaa minoksidiili -nimistä ainetta. Se laajentaa hiusverisuonia niin, että tukos poistuu ja veri virtaa taas vapaasti.

Kiitos kun kävit juttelemassa L! Tule toistekin. Iloitsen siitä kun saan lukijoitteni kanssa pohtia tätä kaljuuntumisasiaa. Voiko eräänä syynä kaljuuntumiseen olla liian runsas hiilihydraattien nauttiminen, siitä johtuva glykaatio hiussuonistossa ja kovan harjoittelun tuoma hapetusstressi?

Kommentteja saa tulla!

6 kommenttia:

 1. Minne hävisi juttusi siitä kun tohtori Tolonen huijasi sinua tuossa kirjaprojektissa??? Kävikö käsky poistaa uutinen?? Et ole ainoa jota Tolonen on huijannut!!

  VastaaPoista
 2. Eiköhän se kuitenkin ole nuo miessukuhormonit, jotka kaikkein merkittävimmin hiustenlähtöön vaikuttaa. Jos hiilihydraattien liian runsas nauttiminen merkitsevästi hiustenlähtöä lisäisi, niin tällöinhän kaljuuntumista esiintyisi suhteessa enemmän myös naisilla.

  Mutta saattaa asiassa olla jotain perääkin. Tuo esittämäsi hypoteesi saattaa ainakin jossakin määrin pitää paikkaansa. Todennäköisesti on kuitenkin niin, että mitään täsmäkeinoa hiilihydraattitietoisesta ravitsemuksesta ei kaljuuntumiseen tule.

  VastaaPoista
 3. ttm:lle:

  Miksi juuri miessukuhormonit? Entä jos estrogeenit suojaavat naisia kaljuuntumiselta kuten svt:ltäkin?

  VastaaPoista
 4. TtM, kiitos asiantuntevasta kommentista. Kaikkein luonnollisin selitysmekanismi hiustenlähdölle aikusilla miehillä on luonnollisesti tuo miessukuhormonituotannosta johtuva hiustenlähtö. Asiakkaani tarjoamaa selitystä pidän kuitenkin myös uskottavana.

  VastaaPoista
 5. Asiasta en mitään tiedä, mutta pikkuveljeni oli Suomen huippuja kamppailulajeissa jo 16-vuotiaana, huippukuntoinen, ja sisäkumi näkyi jo kaksikymppisenä. 25-v. jo lähes kalju, joten teoria voi olla tottakin.
  Itse laiskanpulskea bodari, mutta oma tukka ja hampaat tallella (49-v.)

  T: Jape

  VastaaPoista
 6. Jep, Jape, voi tämä olla ihan oikea tulkintakin eräästä kaljuuntumisen muodosta. Täytyy lukea enemmän aiheesta, perehtyä siihen ihan kunnolla.

  VastaaPoista