perjantaina, kesäkuuta 06, 2008

Kauheaa tietoa laihdutuksesta

*
Helsingin Sanomat kirjoittaa:
Leikkaus on tehokkain tapa päästä liikakiloista.

Parhaillaan on käynnissä gastroenterologian päivät Helsingissä. Gastroenterologia on vatsassa olevien elinten sairauksiin ja niiden hoitoon keskittynyt kirurgian erikoisala. Helsingissä on koolla pohjoismaisia liikalihavuuden ja laihdutuskirurgian uranuurtajia.

Ollaan leikkauksen tuomista hyödyistä sitten mitä mieltä tahansa, niin leikkaus ei ole riskitöntä puuhaa. Kyseenalaisella tavalla Helsingin Sanomat ruokkii (taas) mielipideilmastoa kovia ratkaisuja suosivaan suuntaan. Suomalaisista noin viidennes on ylipainoisia ja laihdutusleikkauksesta hyötyisi arviolta kahdesta neljään prosenttia lihavista. Kirurgit kuitenkin voivottelevat kun leikkaukseen pääsi viime vuonna vain 152 potilasta.

Kuopion yliopistosairaalassa on ollut käynnissä laihdutusleikkausten tutkimusprojekti vuodesta 2005 lähtien. Projektiin otetaan mukaan kaikki laihdutusleikkauspotilaat ja seurataan heidän painonlaskuaan ja aineenvaihdunnan muutoksia. Veren sokeriarvot paranevat leikkauksessa yleensä enemmän kuin olisi odotettavissa pelkän painonlaskun perusteella. Muutoksen taustalla arvellaan olevan leikkauksen jälkeen muuttunut suoliston anatomia, kertoo sisätautilääkäri Jussi Pihlajamäki. Lukuisista lihavuuden seurannaissairauksista esimerkiksi uniapnean on leikkaus parantanut 86 prosentilta potilaista. Korkea kolesteroli on laskenut 71 prosentilta ja verenpaine 62 prosentilta ruotsalaiskokemusten mukaan. Ruotsissa on laskettu, että lihavuuden aiheuttamat välilliset kustannukset heikensivät tuottavuutta noin 1,33 miljardia euroa vuonna 2003.

Laihduttamista täytyy voida edesauttaa muulla tavoin kuin esimerkiksi rajoittamalla vatsalaukun kokoa leikkauksella. Paino laskee leikkauksen vaikutuksesta, mutta ei leikkauksen jälkeiseen tilanteeseen sopeutuminen suinkaan mitenkään mukavaa ole.

Ruotsissa laihdutusleikkaukset on jo pitkälle kehittynyt hoitomuoto. Maassa leikataan vuosittain 2 300 potilasta. Noin kymmenesosa ruotsalaisista on vakavasti ylipainoisia. "Leikkausten määrän nostamisella on vastattu terveydenhuollosta tulevaan paineeseen. Päättäjämme ovat nähneet, ettei mikään muu enää auta kasvavan lihavuusongelman edessä", sanoo maineikas ruotsalainen kirurgi ja tutkija David Sjöström. Poliitikkojen epäilykset ovat hänen mukaansa väistyneet, kun he ovat ymmärtäneet, että leikkaukset vähentävät sairaalajaksoja, hoitopäiviä, lääkärissäkäyntejä ja muita lihavuudesta aiheutuvia kustannuksia.

En ole laihdutusleikkausten kannalla. Suosittelen mieluummin nykyisten elintapojen pysyvää leikkaamista. Jos maailman lihavin mies (Manuel Uribe) siihen pystyy - pystyt sinäkin! Vielä 7.4.2008 Uribe oli elossa ja mainossivuston mukaan oli terveempi ja onnellisempi kuin ikinä. Hän kieltäytyi aikoinaan laihdutusleikkauksesta.

Kun ihminen ei ylipainon takia ylety solmimaan kengännauhojaan, pyyhkimään itseään "sieltä" tai mahdu istumaan yleiseen kulkuneuvoon, se rajoittaa elämää siinä määrin, että normaali reaktio olisi tehdä kaikki voitava laihdutuksen aikaansaamiseksi. Onko leikkaus silloin ainoa keino - en minä tiedä? Kuulostaa kauhealta.

Mitä mieltä sinä olet?

4 kommenttia:

 1. Minusta leikkaus ei tuntuisi hyvältä ajatukselta - sen pitäisi mahd. mukaan aina olla viimeinen keino.

  Ruokailua pitää leikkauksen jälkeen kumminkin oppia rajoittamaan. Miksi se ei onnistuisi ennen sitä yhtä hyvin? Ahmintaa taipuvaiselle kontrollin menettäminen voisi olla jopa hengenvaarallista leikkauksen jälkeen, vai kuinka?

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen huomio Potkupamilta koskien tuota ahmintaa.

  Eiköhän tuossa ole kyse samasta tilanteesta kuin tervehtyvällä anorektikolla kun on opittava sietämään mahan täyttymistä.

  Leikkaus ei tunnu hyvältä ratkaisulta. Ehkä joku blogiani lukevista lääkäreistä voisi kommentoida.

  VastaaPoista
 3. Eräs rakas ystäväni kävi lääkärissä viime kuussa ja sai lääkäriltä suosituksen laihdutusleikkauksesta. Hän vielä miettii päätöstään.
  Vuosi sitten sain itsekin suosituksen leihdutusleikkauksesta, mutta en kuitenkaan sitä huolinut. Mielestäni minun oli opittava syömään oikein eli roskaruoan sijaan kasviksia ja kunnon lihaa ja makeiden limujen sijaan vettä. Vaikka minulla on vieläkin paljon ylipainoa, on painoni vuodessa laskenut 18 kiloa ja putoaa edelleen. Kun olen kerran itse nämä kilot päälleni saanut, saan ne varmasti myös poiskin. Leikkaus olisi ollut liian helppo ratkaisu eikä olisi opettanut minulle mitään. Leikkauksen jälkeen olisin varmasti täyttänyt mahani samoilla herkuilla, joilla kiloni olen saanut enkä olisi liikkunut sen enempää kuin aikaisemminkaan.
  Joillekin ihmisille leikkaus voi olla hyväkin vaihtoehto, jos esimerkiksi on suuria terveydellisiä ongelmia, mutta lähes terve ylipainoinen saa mielestäni kilonsa karistettua, jos vain oppii syömään oikein.

  Muppis

  VastaaPoista
 4. Muppis, oli todella mukava lukea myönteinen tarinasi laihdutuksesta elämäntapamuutoksen kautta!

  Tsemppiä elämääsi toivoo Christer

  VastaaPoista