perjantaina, marraskuuta 21, 2008

Keltaisen miehen surma on valkoinen kolajuoma


#
Nousevan auringon maasta kuuluu kummia. Japanilaisille markkinoille on kehitelty varsin erikoinen tuote. Pepsi on tuonut maan markkinoille suunnatun kolajuoman ja jugurtin yhdistelmän. Tuote lienee suunnattu makean ystävien aamupalapöytään.

Tuotteen nimeksi on annettu peräti Pepsi White. Tuotetta testanneen Tokyo Times -blogin kirjoittajien mielestä Pepsi White ei hivele makuhermoja. Ihmeellinen liuos muistuttaa vedellä laimennettua shampoota. Testaaja tosin väittää shampoonkin maistuvan paremmalta. Ehkä Pepsillä lasketaan näin joulun alla valkoisen kolan hurjaan menekkiin? Milloin tuote rantautuu Suomeen?

Lisätietoja: Muutama minuutti (!) tämän kirjoitukseni ilmestymisen jälkeen sain sähköpostia Tuomakselta (kiitos!). Hän on ilmeisesti tutustunut aiheeseen huolella, sillä hän osasi sanoa, että Joulupukki tuskin saa nauttia Pepsi White -juomaa täällä Suomessa. Tuomaksen tietojen mukaan tämä tuote on koemielessä tarkoitettu vain Japanin markkinoille. Tuote ei sisällä jugurttia laisinkaan. Jugurttimaisuus on saatu aikaiseksi keinotekoisesti. Lopuksi vielä täydellinen lista Pepsin erilaisia viritelmiä: List of Pepsi types.

(Kuva on napattu Tokyo Times -blogista)

14 kommenttia:

  1. Pitääkin kokeilla lorauttamalla pepsiä Bulgarianjogurtin mausteeksi. Eiks se site siin!

    VastaaPoista
  2. Jos nyt kuitenkin eem jättäisit tuon sekoituksen ihan vain mielikuvituksesi varaan.

    VastaaPoista
  3. No voi herranjumala. Kaikkea s**taa sitä ihmispoloille valmistetaankin. Taas yksi todiste siitä kuinka kaukana oikeasta ravitsemuksesta ollaan kun tällaisia tuotteita valmistetaan ja ostetaan.

    VastaaPoista
  4. Hyvä kun tuot näitä ruoan epäkohtia esille. Meilläpäin katsotaan nykyään tosi tarkkaan kaikki E-koodit. Kiitos tosi hienoista sivuista. Täällä on tietoa aivan valtavasti!!
    Anna

    VastaaPoista
  5. blogissani on sinulle tunnustus! ja haaste samalla.

    VastaaPoista
  6. Anonyymi on aivan oikeassa, että nämä keinotekoiset tuotteet vievät ajatukset yhä kauemmas terveellisestä ruoasta.

    VastaaPoista
  7. Hyvä kun tarkkailet noita "moderneja" E-vitamiineja, Anna! Teit minut iloiseksi kun pidit blogiani arvossa.

    VastaaPoista
  8. Kiitos Butterfly yllättävän mieluisasta tunnustuksesta. Toteutin myös haasteen. Sinun blogisi ansaitsee tunnustuksen "I love your blog".

    VastaaPoista
  9. En epäile, etteikö kyseinen tuote olisi ravintosisällöltään hiukan kyseenalainen mutta tahtoisin silti vähän kritisoida tätä yleistä sävyä.

    Eli sitä, että kaikki "keinotekoinen" on aina pahasta. Moni ruoka paranee kypsentämällä ja jo kypsentäminen on keinotekoista. On paljon ihmisiä, joiden mielestä esimerkiksi laktoosittomat maitotuotteet ovat "varmasti" tosi epäterveellisiä, koska ne ovat "keinotekoisia".

    Moni keinotekoinen elintarvike mahdollistaa allergikoille ja vastaaville joitain ruoka-aineita huonosti sietäville syödä kokolailla samanlaista ruokaa kuin muut.

    Eritoten tätä "E-vitamiini" hössötystä tahdon kritisoida. E-koodi löytyy sellaisille hurjan epäterveellisille lisäaineille kuin C-vitamiini, soijalesitiini (jota muuten itse lisään ruokaani päivittäin!), ksylitoli, typpi (sitä on esim. ilmassa yli 70 prosenttia) ja hiili. Pelkästään se, että tuotteessa on E-koodilla varustettuja lisäaineita, ei tee siitä epäterveellisempää. Joskus on päinvastoin!

    Ravitsemuksessa tärkeää on se, että ruoka on hyvää ja terveellistä. Valmistusprosessissa voi olla kaikenlaisia eettisiä ongelmia, joku saattaa harmitelle muuntogeenisiä kasveja, joku eläinten oloja. Keinotekoisuus on keinotekoinen (sic!) määre jolla tehdään samantyyppisiä erotteluja ja usein kokemus on jotakuinkin samanlainen, eli keinotekoisuus (miten ikinä se sitten mielletäänkin) nähdään usein eettisenä ongelmana, ei ravitsemusteoreettisena.

    Harmistun kovasti jos nämä kaksi sotketaan keskenään. Jos tutkimuksilla osoitettaisiin että elävien kissanpoikien syöminen on terveellistä, en minä niitä söisi, mutten silti väittäisi että ne ovat epäterveellisiä.

    VastaaPoista
  10. Tavattoman hienoa kun Tiedemies tasapainottaa tätä yksipuoliseksi käyvää näkemystäni ruoan keinotekoisuudesta. Ruoan täydellinen lisäaineettomuus ei ole minulla tietenkään mikään tavoite tässä valistustyössäni. Tuon kuitenkin keskusteluissa, luennoilla ja vaatimattomissa kirjoituksissani esille tämän keinotekoisuuden ja lisäaineiden hirmuisen määrän ihan vain herättääkseni ihmiset pohtimaan ylipäänsä tilannetta. Kaikkia lisäaineita ei pidä demonisoida; joukossa on Tiedemiehen luettelemia hyödyllisiäkin. Lisäaineluetteloon on kuitenkin lipsahtanut sellaisia terveydelle epäilyttäviä aineita, joista on syytä pitää meteliä ja sitten on näitä elintarviketeollisuuden luomia "mätäpaiseita" kuten esimerkiksi tämä valkoinen kolajuoma.

    VastaaPoista
  11. Jep, en epäillyt hetkeäkään. Tällaisessa keskustelussa tulee vaan äkkiä ehkä liiankin yksipuolinen ja yksinkertainen kuva asioista.

    Olen tavannut henkilön, joka on karsastanut ihan kaikkea keinotekoista ja kieltäytynyt mm. syömästä juustoa koska pakkauksessa on "laktoositon" merkintä, mitä hän piti esimerkkinä "keinotekoisesta" valmistusprosessista. Juuston luontaisessa valmistusmekanismissahan laktoosi hajoaa lähes kokonaan muutenkin.

    VastaaPoista
  12. Tiedemies, viimeisimmästä kommentistasi tuli mieleen, että lisäaineiden pelko ja kaiken keinotekoisuuden välttely voi ääri-ilmiönä synnyttää sairaustilan. Sairaustilaa kutsutaan ortoreksiaksi. Siinä sairaudessa syödään niin "oikeaoppisesti" ja puhtaasti, että ruokavalion supistumisesta johtuen joskus päädytään jopa anoreksiaan. Kirjoitan tästä ensi kuussa ilmestyvässä Kunto & Terveys -lehden numerossa.

    Kiitos kun autat minua hahmottamaan kokonaisuutta näissä ravitsemuskiemuroissa! Minulla on työpöydällä kirjoitus, jota olen jo pitkään aikonut pistää blogiini. Se on kuitenkin niin räjähdysherkkää aineistoa, että siinä saat pistää parastasi hahmottaessasi minulle terveysasioiden kokonaisuutta. Jonakin päivänä pistän tuon kirjoituksen blogiini ja sitten tarvitsen paljon sinun apuasi, taas, rakas Tiedemies. Ja myös muitten apua.

    VastaaPoista
  13. No, ehkä liiottelet vähän minun hyödyllisyyttäni, olen vain välillä vähän tällainen vastarannan kiiski... Mutta kiitos nyt kuitenkin noista ystävällisistä sanoista!

    Ja jatka hyvää työtä! Olen koettanut esimerkistäsi saada vähän rasvoille kunnianpalautusta tuttavapiirissäni.

    VastaaPoista