perjantaina, joulukuuta 15, 2006

Voiko täydennetyistä elintarvikkeista saada liikaa ravintoaineita?

**
Vastaus otsikon kysymykseen
lienee sellainen, että täydennettyjä elintarvikkeita ei todennäköisesti nautita liikaa. Valppauteen on kuitenkin syytä.

Ylitarkastaja Annika Nurttila Elintarvikevirastosta kertoo, että vitamiineja ja kivennäisaineita lisätään nykyisin yhä useampiin elintarvikkeisiin ja on mahdollista, että täydennettyjä elintarvikkeita käyttävät saavat tiettyjä ravintoaineita liikaa. "Samaa ravintoainetta, esimerkiksi foolihappoa, saatetaan saada vaikkapa täydennetyistä mehuista, ravintolisistä ja vieläpä monivitamiinipillereistä", listaa Nurttila. Vitamiinien ja kivennäisaineiden liikasaannilla arvellaan olevan monia, osin tuntemattomia biologisia ja fysiologisia vaikutuksia.

Liikasaannin vaara koskee erityisesti ravintoaineita, joiden turvamarginaali on kapea. Tällaisia ravintoaineita ovat A- ja D-vitamiinit, foolihappo, niasiini ja kaikki kivennäisaineet. Jos Suomen markkinoille tulee runsaasti esimerkiksi raudalla täydennettyjä elintarvikkeita, voi Nurttilan mukaan raudan haittavaikutusten riski kasvaa.

Elintarvikkeiden täydentämistä koskevan asetuksen odotetaan tulevan voimaan EU:ssa tammikuun loppuun mennessä vuonna 2007. Lupamenettelystä ollaan siirtymässä ilmoitusmenettelyyn, jonka seurauksena täydennettyjen elintarvikkeiden tarjonta tulee todennäköisesti kasvamaan markkinoilla.

Nurttila patistaa kuluttajaa tarkkaavaisuuteen. Kannattaa lukea elintarvikkeiden ja ravintolisien pakkausmerkinnät huolellisesti ja miettiä kriittisesti sitä, onko valmiste tai kyseinen elintarvike juuri itselle tarpeen.

Kansanterveyslaitos on Suomessa tutkinut elintarvikkeiden täydentämisen vaikutuksia. Tutkimusten mukaan mitään akuuttia vaaraa ei täydentämisestä näytä tällä hetkellä olevan. Kuitenkin esimerkiksi lapset ja raskaana olevat ovat ryhmä, joilla saattaa olla muita suurempi liikasaannin vaara. Toistaiseksi Suomessa ei ole voitu tutkia elintarvikkeiden täydentämisen vaikutuksia lapsilla, mutta aiheen tutkiminen on parhaillaan työn alla.

Tämänhetkisen tiedon perusteella näyttää siltä, että täydennettyjä elintarvikkeita käyttävät eniten ne, jotka eivät niitä oikeastaan tarvitsisi. Täydennettyjä elintarvikkeita käyttävät myös usein ne, jotka käyttävät useita muita ravintolisiä.

Eri maissa on kehitetty malleja, joiden avulla voidaan arvioida vitamiinien ja kivennäisaineiden kokonaissaantia ruokavaliosta. Suomessa mallia on kehittänyt Kansanterveyslaitos. Tanskassa kehitetyn mallin avulla voidaan myös selvittää, miten paljon eri ravintoaineita voidaan turvallisesti käyttää elintarvikkeiden täydentämiseen. Malli ottaa huomioon myös eri ikäryhmien, kuten lasten, ravintoaineiden saannin sekä herkkyyden tiettyjen ravintoaineiden haittavaikutuksille.

Lähde: Finfoodin uutiskirje, 15.12.2006

Varustan nämä juttuni jatkossa luotettavuusmerkinnöillä:

*** = Erittäin luotettava tutkimustieto
** = Tietoa voidaan pitää jokseenkin luotettavana
* = Asiantuntijat kiistelevät tiedon luotettavuudesta
# = Todennäköisesti epäluotettava tutkimustieto
## = Erittäin pienen tutkijapiirin levittämä harhaoppi
### = Täydellistä huijausta alusta loppuun saakka

Kaninruokaa älykkäille

#
Valhe, emävale ja tilasto
on taas synnyttänyt uskomatonta luettavaa. Southamptonin yliopiston tutkijat ovat löytäneet yhteyden kasvisruokailun ja älykkyyden välille. Tutkimuksen mukaan älykkäistä brittilapsista tulee useammin vegaaneja.

Tutkimuksessa on selvitetty 8 179 lapsen älykkyys ja hämmästyttävät tulokset tarjottu koko tiedeväen hämmästeltäväksi British Medical Journal -lääkärilehdessä. Kasviksiin ihastuneet ruokailijat olivat viisaampia. Kasviksia syövillä miehillä oli älykkyysosamäärä (ÄO) 106 ja ei-kasvissyöjillä 101. Vastaavat lukemat olivat naisilla 104 ja 99. Sen lisäksi, että tutkimuksen mukaan miehet ovat naisia viisaampia näyttäisi siis kasvisten syönti ennakoivan entistä vankempaa viisautta. En jaksa uskoa tätä.

Tutkijat myöntävätkin, että tilannetta mutkistaa useampi seikka. Saattaa olla, että vihannesten syöntiä enemmän älykkyys ohjaa esimerkiksi laadukkaampien lukuelämysten pariin. Ihan oman terveyden kannalta tosin vihannekset ovat mitä älykkäin valinta.

Ihmetelkää lisää BBC:n artikkelissa 15.12.2006.

Varustan nämä juttuni jatkossa luotettavuusmerkinnöillä:

*** = Erittäin luotettava tutkimustieto
** = Tietoa voidaan pitää jokseenkin luotettavana
* = Asiantuntijat kiistelevät tiedon luotettavuudesta
# = Todennäköisesti epäluotettava tutkimustieto
## = Erittäin pienen tutkijapiirin levittämä harhaoppi
### = Täydellistä huijausta alusta loppuun saakka

torstaina, joulukuuta 14, 2006

Imetys kunniaan

Panin tyytyväisyydellä merkille, että Kansanterveyslaitos on asettanut työryhmän tukemaan ja edistämään imetystä. Imetyksellä on runsaasti suotuisia terveysvaikutuksia, jotka ulottuvat pitkälle myöhempään lapsuuteen ja jopa aikuisikään.

Jonkinlaisena hienona eleenä näen asiantuntijaryhmässä myös edustajan Imetyksen Tuki ry:stä. Olen aiemmin kirjoittanut Imetyksen tuki ry:n kamppailusta ja valituksesta eräässä aika härskissä äidinmaitokorviketutkimuksessa, johon Kansanterveyslaitoksen tutkijat ovat sotkeutuneet.

Lähde: Kansanterveyslaitoksen tiedote, 12.12.2006

No pain - no gain

Huippu-urheilija ponnistelee suorituksensa aikana ihmiselimistön sallimien rajoitusten puitteissa. On kyse sitten pitkänmatkan juoksusta, hiihdosta, suunnistuksesta tai vaikkapa esimerkiksi soudusta niin tämä kivun läpi kulkeminen ja kivun sietäminen on asiaa tuntemattomalle ja kokeneelle lähes täydellinen mysteeri. Kuitenkin minä olen kokenut elämäni "ihanimmat" hetket kun olen pystynyt saamaan elimistöstäni "kaiken irti" ja suorituksen aiheuttaman kovan kivun jälkeen saanut palkinnoksi jonkun mitalin tai merkinnän tulosluettelon alkupäähän.

Kipua on tutkittu hyvin paljon. Kuitenkin kivun fysiologiasta tiedetään yllättävän vähän. Mikä aiheuttaa kivun? Haluaisin lukijoilleni tuoda mietintämyssyyn hyvin hämmentävän kipuartikkelin, joka sai minut muistelemaan urheilukokemuksia, jollekin muulle voi tulla jotain muuta mieleen.

Kipukokemus näyttää olevan yhden geenin aikaansaannosta. Asia paljastui, kun Geoffrey Woods Cambridgen yliopistosta kollegoineen otti DNA-näytteitä pakistanilaissuvun jäseniltä, jotka eivät ole koskaan tunteneet kipua. Yksi koehenkilöistä oli performanssitaiteilija, joka pystyi muun muassa pistämään puukon kätensä läpi ilman tuskia. Jokaiselta tutkitulta löytyi mutaatio SCN9A-geenissä, joka vaikuttaa ns. jänniteherkkään natriumkanavaan. Kudostutkimukset osoittivat, että kyseinen geenivirhe pysäyttää natriumkanavan toiminnan, mikä puolestaan näyttää estävän kivun tuntemisen.

Tutkijat toivovat, että löydön avulla voitaisiin kehittää sivuvaikutukseton puudutusmenetelmä. Tutkimuksen julkaisi arvostettu tiedelehti Nature.

Lähde: Mutaatio vie kivun. Tiede -lehti, 14.12.2006

keskiviikkona, joulukuuta 13, 2006

Reilu ABC

Tänä vuonna Reilun kaupan palkinto on myönnetty ABC-liikennemyymäläketjulle, joka kuuluu S-ryhmään. Kaikissa ketjun kahvila-ravintoloissa ryhdytään käyttämään Reilun kaupan kahvia tammikuun alkuun 2007 mennessä. Päätös parantaa merkittävästi kahvinviljelijöiden hyvinvointia kehitysmaissa. Viljelijät saavat ABC-ketjun ansiosta käyttöönsä ensi vuonna noin 17 000 euroa Reilun kaupan lisää perheidensä ja kyläyhteisöjensä elinolojen kehittämiseen. Viljelijät hyötyvät myös Reilun kaupan takuuhinnasta. ABC-ketjun päätöksen ansiosta Reilun kaupan kahvin kulutus tuplaantuu Suomessa tämähetkisestä tilanteesta.

Reilun kaupan edistämisyhdistys jakaa tämän Reilun kaupan palkinnon joka vuosi. Se myönnetään henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnallaan merkittävästi edistänyt eettisen kaupankäynnin tai reilun kaupan tunnettuutta Suomessa. Palkinnon saajan valitsee palkintoraati, jonka nimeää Reilun kaupan edistämisyhdistyksen hallitus. Tänä vuonna palkintoraatiin kuuluivat Doris Stockmann ja Reilun kaupan lähettiläs Erkki Toivanen. Reilun kaupan palkinto ja kunniamaininnat jaettiin tänä vuonna kuudetta kertaa.

Muistattehan sitten ABC-Essossa olla reiluja niille ostamillenne Esso huoltoasemille?

Aiempina vuosina Reilun kaupan palkinnon ovat saaneet:

2005: Siwa-kauppaketju
2004: Utajärven kunnan asukkaat
2003: Presidentti Tarja Halonen
2002: kirkkojen kansainvälinen vastuuviikko
2001: tamperelaisen Leinolan koulun Afrikan Helmi -yhdistys

Lähde: Deski -tiedote, 13.12.2006

tiistaina, joulukuuta 12, 2006

Diabetes vuonna 2025


**
Ajattelemisen aihetta
antaa Uutispalvelu Duodecim. Diabeteksen maailmanlaajuinen yleistyminen on ollut nopeampaa kuin synkimmätkään ennustukset ovat ennakoineet. Uusimpien tietojen mukaan diabetesta sairastaa tällä hetkellä jo lähes 250 miljoonaa aikuista, mikä on noin 6 prosenttia kaikista maailman 20–79-vuotiaista. Heistä 80 prosenttia asuu kehitysmaissa.

Kansainvälisen diabetesliiton katsauksen mukaan vielä pahempaa on tulossa. Kuvassa näkyy ennuste vuoden 2025 tilanteesta. Tyypin 2 diabeteksen aikuispotilaiden määrän arvioidaan nousevan 380 miljoonaan. Tämä vastaa 7,1 prosenttia maapallon aikuisväestöstä.

Pakko kysyä: Mikä on johtanut tähän katastrofiin?

Miettikääpä sitä!
Varustan nämä juttuni jatkossa luotettavuusmerkinnöillä:

*** = Erittäin luotettava tutkimustieto
** = Tietoa voidaan pitää jokseenkin luotettavana
* = Asiantuntijat kiistelevät tiedon luotettavuudesta
# = Todennäköisesti epäluotettava tutkimustieto
## = Erittäin pienen tutkijapiirin levittämä harhaoppi
### = Täydellistä huijausta alusta loppuun saakka

maanantaina, joulukuuta 11, 2006

Lonkeroihin tartuttu jo vuodesta 1952


Lonkero on puhtaasti suomalainen juoma, kertoo minulle Hartwallin tuotepäällikkö Karla Frisk. Mistään muusta maasta ei vastaavaa löydy. Lonkeron (Long-drink) historia ulottuu Helsingin Olympialaisiin vuoteen 1952, jolloin lonkero lanseerattiin. Juoma sai loistavan vastaanoton ja se on säilyttänyt asemansa suomalaisten makumaailmassa.

Lonkeromyynti on käsittämättömän hurjassa vauhdissa. Tammi-syyskuussa lonkeromyynti kasvoi yhteensä 3,9 miljoonaa litraa, ja ylsi syyskuun loppuun mennessä 23 miljoonaan litraan (ETL). Kuluvasta vuodesta tulleekin kaikkien aikojen lonkerovuosi.

Olisikohan syytä kiemurrella eroon lonkeroista?

Lähde: Deski, 11.12.2006

Mitä seuraavaksi - nälkämittari?

Uusavuttomien ihmisten lisääntyminen poikii uusia yritysideoita. Nyt on USA:ssa eräs yritys keksinyt digitaalisen laitteen, jolla voi mitata onko ihmisellä jano. Laite mittaa natriumioneja verinäytteestä. Yritys haaveilee maailmanlaajuisista markkinoista.

Veteraaniurheilija ihmettelee nykyihmisen avuttomuutta. Kohta varmaan tarvitaan nälkämittari ohjaamaan ihmisten ravinnonottoa. Jo eräs sotamies Lahtinen (?) ihmetteli aikoinaan Väinö Linnan Tuntemattomassa Sotilaassa mahtaako hänellä olla nälkä. Vaikka sotilas oli jäänyt ilman ruokaa pitkiksi ajoiksi siellä rintamalla, hän tokaisi jotenkin tähän tyyliin: "Ei sinulla voi olla nälkä. Jos sinä niin kuvittelet, tulee joku herra lyömään sinulle kouraan sellaisen rätingin, että sinulla ei voi olla nälkä..." Väinö Linnan erinomaista tekstiä vapaasti maistellen.

Lähde: MIT Innovations, 2006

sunnuntaina, joulukuuta 10, 2006

Christerin ravintouutiset

Olen lokakuusta 2005 lähtien kerran kuukaudessa julkaissut erityisiä ravintouutisia. Ravintouutiset löytyvät koottuna nettisivustoltani http://www.ravintokirja.fi/. Sieltä löytyy myös muuta luettavaa kuten esimerkiksi kirjani Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta suosittu nettiversio.

TIEDOKSI!

Ravinto-oppaani ”Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta” täydet lukuoikeudet internetissä sekä kerran kuukaudessa ilmestyvä Ravintotutkimuksen Uutiskirje vuodeksi 2007 voidaan hankkia seuraavasti:

1) maksa 10 euroa tilille 405582-21803, muista ilmoittaa nimesi!

2) ilmoita sähköposti-osoitteesi minulle (christer.sundqvist@wakkanet.fi)

3) saat viikon sisällä sähköpostilla ohjeita, henkilökohtaisen salasanasi ja ensimmäisen uutiskirjeen

Tervetuloa