perjantaina, joulukuuta 15, 2006

Kaninruokaa älykkäille

#
Valhe, emävale ja tilasto
on taas synnyttänyt uskomatonta luettavaa. Southamptonin yliopiston tutkijat ovat löytäneet yhteyden kasvisruokailun ja älykkyyden välille. Tutkimuksen mukaan älykkäistä brittilapsista tulee useammin vegaaneja.

Tutkimuksessa on selvitetty 8 179 lapsen älykkyys ja hämmästyttävät tulokset tarjottu koko tiedeväen hämmästeltäväksi British Medical Journal -lääkärilehdessä. Kasviksiin ihastuneet ruokailijat olivat viisaampia. Kasviksia syövillä miehillä oli älykkyysosamäärä (ÄO) 106 ja ei-kasvissyöjillä 101. Vastaavat lukemat olivat naisilla 104 ja 99. Sen lisäksi, että tutkimuksen mukaan miehet ovat naisia viisaampia näyttäisi siis kasvisten syönti ennakoivan entistä vankempaa viisautta. En jaksa uskoa tätä.

Tutkijat myöntävätkin, että tilannetta mutkistaa useampi seikka. Saattaa olla, että vihannesten syöntiä enemmän älykkyys ohjaa esimerkiksi laadukkaampien lukuelämysten pariin. Ihan oman terveyden kannalta tosin vihannekset ovat mitä älykkäin valinta.

Ihmetelkää lisää BBC:n artikkelissa 15.12.2006.

Varustan nämä juttuni jatkossa luotettavuusmerkinnöillä:

*** = Erittäin luotettava tutkimustieto
** = Tietoa voidaan pitää jokseenkin luotettavana
* = Asiantuntijat kiistelevät tiedon luotettavuudesta
# = Todennäköisesti epäluotettava tutkimustieto
## = Erittäin pienen tutkijapiirin levittämä harhaoppi
### = Täydellistä huijausta alusta loppuun saakka

1 kommentti:

  1. Bullshit, sanoisin. Se vähän, mitä olen paleoantropologiaa lukenut on antanut ymmärtää, että lihan syönti on ollut se tekijä, joka on mahdollistanut aivojen kehityksen. (muuten alkuihminen ei olisi saanut riittävästi energiaa aivoille.)Uusin tutkimus taas ehdotti, että kala, ja sen hyvät rasvahapot ovat mahdollistaneet aivojen ja älykkyyden kehityksen.

    Kirjoita kiltti Christer joskus oikein tieteellinen ja tiukka artikkeli siitä, miksi kasvissyönti ei ole lihansyöntiä terveellisempää (tai eettisempää.) "väänsin" nimittäin tässä eräänä päivänä paatuneen kasvissyöjän kanssa, mutta en osannut riittävän fiksusti kantaani perustella...

    *P*

    VastaaPoista