**
Tutkimustieto rasvaisen kalan terveysvaikutuksista on osa isoa ns. Framinghamin sydäntutkimusta, joka on osoittautunut tutkijoille hyvin arvokkaaksi. Se aloitettiin jo vuonna 1948 ja seurannat jatkuvat yhä. Tutkimuksesta on saatu mittaamattoman arvokasta tietoa sydän- ja verisuonitautien, mutta myös muiden sairauksien riskitekijöistä.
Dokosaheksaeenihappo (DHA) on yksi elimistön tärkeistä monityydyttymättömistä rasvahapoista. Se on omega-3-rasvahappo, jota on runsaasti mm. rasvaisessa kalassa. DHA:n on muissa yhteyksissä todettu edistävän aivojen terveyttä. Aivojen ja veren DHA-pitoisuuden onkin havaittu vähentyneen dementiapotilailla.
Yhdysvaltalaistutkimuksessa on selvitetty, mitä merkitystä plasman lesitiinin DHA-pitoisuudella on dementian kannalta. Tutkimukseen osallistui lähes 900 henkilöä, joilla ei ollut tutkimuksen alkaessa todettu dementiaa. Osallistujien keski-ikä oli 76 vuotta ja heitä seurattiin yhdeksän vuoden ajan. Osallistujista 36 % oli miehiä ja loput naisia.
Seurannan aikana 99 henkilöllä ilmeni dementiaa, joista 71 liittyi Alzheimerin tautiin. Kun ikä, sukupuoli, apolipoproteiini E4:n genotyyppi, plasman homokysteiinipitoisuus ja koulutustaso otettiin huomioon, näytti siltä, että dementian riski oli sitä pienempi, mitä korkeampi DHA oli. Ne, joiden plasman lesitiinin DHA-pitoisuus oli suurin, sairastuivat puolta harvemmin dementiaan kuin ne, joiden DHA-pitoisuus oli pienin. Plasman DHA-pitoisuutta näytti selkeimmin kohottaneen runsas rasvaisen kalan syönti, ainakin kolme annosta rasvaista kalaa viikossa.
Näyttää siltä, että rasvaista kalaa kannattaa syödä useita kertoja viikossa, koska se näyttää suojaavan dementialta. Välittävänä tekijänä näyttää olevan juuri DHA.
Lähteet: Poliklinikka, 28.12.2006 ja Archives of Neurology 63: 1545-1550, 2006
Varustan nämä juttuni jatkossa luotettavuusmerkinnöillä:
*** = Erittäin luotettava tutkimustieto
** = Tietoa voidaan pitää jokseenkin luotettavana
* = Asiantuntijat kiistelevät tiedon luotettavuudesta
# = Todennäköisesti epäluotettava tutkimustieto
## = Erittäin pienen tutkijapiirin levittämä harhaoppi
### = Täydellistä huijausta alusta loppuun saakka
Eikös se kalanmaksaöljy kävisi korvikkeena??
VastaaPoistaKalanmaksaöljy lienee ihan suositeltava tuote. Yäk-tunne tulee siitä Möllerin pahanmakuisesta kalanmaksaöljyn pakkosyötöstä lapsuudessa. Nykyään kalanmaksaöljy ei maistu enää yhtä pahalta ja sen saa tarvittaessa kapselin muodossa. Paljon puhutaan nykyään siitä, että kalaöljyt olisivat kalanmaksaöljyä terveellisimpiä. Tiedä häntä mikä on markkinahumua, mikä tiedettä?
VastaaPoistaMikään näistä ei kuitenkaan vedä vertoja rasvaisen kalalounaan tuomalle onnen tunteelle sekä ruoan valmistajalle että nauttijalle.
Mitenkäs se kalan laita on .Paistetaanko,keitetäänkö vai suolataanko??Nimittäin ne rasvat ei aina säily??
VastaaPoistaOlen ymmärtänyt, että paistaminen tuhoaa kalan arvokkaat rasvat. Tästä löytyy tutkimustietoa (J Am Coll Cardiol 48: 478-484, 2006). Kalapuikot, kalahampurilaiset ja friteerattu kala ei ole sydänystävällistä ruokaa! Keittäminen lienee vähemmän tuhoisaa ja eduksi on laskettava myös se että keittoliemeen jää rasvat tallelle. Ehdottomasti kannattaa panostaa graavisuolattuun ja kylmäsavustettuun kalaan. Niin ilmeisesti tärkeät kalan rasvat säilyvät parhaimmin.
VastaaPoista