sunnuntaina, joulukuuta 10, 2006

Vahva näyttö liikunnan merkityksestä painonhallinnassa

***
Hammersmithin sairaalan tutkijat
Englannissa ovat MRI-laitteella (eräänlainen paremman luokan röntgenlaite) tiirailleet useiden henkilöiden vatsaonteloita. Kun vatsaontelon rasvamäärä normaalisti on noin yksi litra, löydetään vyötärölihavuudesta kärsivillä kymmenkertaisia määriä rasvaa. Rasva näkyy MRI-kuvissa vaaleina alueina. Vatsaontelon sisällä oleva rasva on aineenvaihdunnallisesti ongelmallista ja oletetaan, että se aiheuttaa tyypin 2 diabetesta ja sydänsairauksia.

Tutkijat suhtautuvat kriittisesti esimerkiksi painoindeksiin (BMI). Professori Jimmy Bell sanoo: "On ihmisiä, jotka näyttävät tosi hoikilta ja heillä on normaali BMI, mutta kuitenkin vatsaontelon normaalin yhden rasvalitran sijaan heillä voi olla jopa 7 litraa rasvaa. Olennaista on se missä rasvamme sijaitsee. Elimistön rasva on yleensä hyödyllistä, mutta kun rasvaa on liikaa väärässä paikassa, silloin tilanne muuttuu hankalaksi".

Näyttää siltä, että monet laihdutusdieetit laihduttavat rasvaa "vääristä paikoista". Rasva lähtee varsin nopeasti ihonalaisista kerroksista, mutta vatsaontelon sisäinen rasva lähtee tehokkaasti vain pitkäkestoisella, kuormittavalla liikunnalla yhdistettynä järkevään ravitsemukseen.

Lähde: BBC Health News, 10.12.2006

Varustan nämä juttuni jatkossa luotettavuusmerkinnöillä:

*** = Erittäin luotettava tutkimustieto
** = Tietoa voidaan pitää jokseenkin luotettavana
* = Asiantuntijat kiistelevät tiedon luotettavuudesta
# = Todennäköisesti epäluotettava tutkimustieto
## = Erittäin pienen tutkijapiirin levittämä harhaoppi
### = Täydellistä huijausta alusta loppuun saakka

2 kommenttia:

  1. Ja kuinka usein sitä saakaan netin laihdutuskeskusteluista lukea, miten "liikunnalla ei ole merkitystä laihtumistuloksen kannalta" ja "en voi harrastaa liikuntaa laihduttaessani, koska se kasvattaa ruokahalua."

    Oikeasti joissain asioissa netistä saatava disinformaatio huolestuttaa minua, kun tuntuu, ettei ihmisillä ole tervettä järkeä miettiä, mihin uskoa ja mihin ei.

    *P*

    VastaaPoista
  2. Juuri näin *p*, laihdutuskeskustelu vie monesti harhaan. Tarpeettoman vaikeaksi tehdään painonhallinta. Minun ohjeillani terveysalan yrittäjä ei ehkä rikastu taloudellisesti, mutta säilyttää kuitenkin uskottavuutensa.

    VastaaPoista