tiistaina, joulukuuta 19, 2006

Orionin liikesalaisuus

Orion ei "liikesalaisuussyistä" kerro, missä maassa yhtiön lääkkeet valmistetaan. Lääkepakkauksessa ilmoitetaan ainoastaan myyntiluvan haltija ja lääkevalmisteesta EU:ssa vastaava valmistaja. Lääkelaitoksen valvontaosaston päällikön, professori Jussi Holmalahden mielestä ainakin valmistusmaa tulisi kertoa potilaalle. Hän kertoo, että Lääkelaitoksella on tarkka tieto lääkkeiden raaka-aineiden ja lopullisen lääkkeen todellisesta valmistajasta.

Paljon puhutaan Intian edullisista lääkemarkkinoista. Ei kai Orion valmista lääkkeitään Intiassa? Tältä vaikuttaa! Kotimaisuudellaan ratsastava Orion on aloittanut lääkkeiden valmistuksen alihankintana Intiassa tänä vuonna. Intiasta hankitaan myös mm. raaka-aineita, tutkitaan ja kehitetään uusia lääkkeitä. Mumbaissa työskentelee Orionille 12 tutkijaa. Orionin toimitusjohtaja Jukka Viinanen kertoo, että tutkimusta johdetaan Suomesta. "Intian osuus Orionin toiminnassa on joka tapauksessa kasvussa", hän sanoo. Suomalaisia kemistejä on ollut jopa vaikea löytää töihin, ja heidän palkkansa on 3-4 kertaa intialaisten palkkaa suuremmat. "Laadun tulee olla täysin sama kuin se on Orionin omassakin tuotannossa", Orionin liiketoiminnan kehittämisestä vastaava Riitta Vartiainen sanoo.

Intian kanssa EU:lla ei ole sopimusta keskinäisestä tarkastustoiminnasta, joten taannoisella käynnillään Lääkelaitoksen edustajat tarkastivat jokaisen valmistajan erikseen. Lääkelaitoksen myyntiluparekisterin mukaan Intiassa valmistetaan kaikkiaan 382 valmistetta, joilla on myyntilupa Suomessa. Holmalahti arvioi määrän kasvavan

Turkista tuodaan Suomeen 158 lääkevalmistetta. Suurin osa Suomessa myytävistä intialaislääkkeistä on peräisin kopiolääkkeisiin erikoistuneista ja niitä maahan tuovista yrityksistä, mm. Ratiopharmista ja Hexalista. Orion myöntää, että se myy Suomessa "muutamaa" tällaista lääkettä. Yritys mainostaa omia lääkkeitään niiden kotimaisuudella. Orion kiistää johtavansa harhaan Suomen lippu-mainoksillaan. "Toki valtaosa meidän lääkkeistämme on suomalaisia. Ei me johdeta lääkäreitä tässä harhaan, sillä he valitsevat lääkkeet Pharmaca Fennicasta eivätkä minkään mainoksen perusteella", Orionin toimitusjohtaja Jukka Viinanen sanoo.

Lähde: Helsingin Sanomat, 18.12.2006

Kommentoikaa!

1 kommentti:

  1. Hyvä kun otit tämän asian esille! Hesarin verkkolehdestä on luettavissa 22.12. aika herkullinen kommentti:

    Orion myy omissa pakkauksissaan sekä Intiassa että muualla maailmassa valmistettuja lääkkeitä. Yhtiöllä myyntiluvan haltijana on vastuu lääkkeestä huolimatta siitä, missä se on valmistettu. Yhden valmisteen tuotantoprosessin vaiheet saattavat tapahtua useissa eri maissa. "Suomalainen Orion korostaa suomalaisuuttaan Suomen lipulla, jonka valkeat osat se on koonnut pillereistä. Jos lipun pillereistä otettaisiin pois ulkomailla tuotettu osuus, olisi lippu reikiä täynnä", kirjoittaja toteaa. Hänen mielestään lääkeyhtiöiden kannattaisi imagomainonnassaan kertoa avoimesti, missä niiden myymiä lääkkeitä valmistetaan. Toimivan valvonnan kanssa tämä vahvistaisi kuluttajan luottamusta.

    VastaaPoista