perjantaina, joulukuuta 29, 2006

Muuttuva arkemme

Moni arkinen asia on muuttunut. Olen tässä poiminut iskulauseita, muisteloita ja valistusviestejä vuosien takaa. Kaikki neuvot eivät enää ole ihan ajankohtaisia. Pohtikaa ja muistelkaa!

1920
Pää pystyyn, rakas Taimi! Sinäkin voit päästä rumasta laihuudestasi. Syö Eta-Tragol -makeisia!
Tämän margariinin valmistukseen käytetään vain jaloimpia raaka-aineita ja valmistetaan se tieteellisin erikoismenetelmin tehtaassa, jonka jokainen soppi kiiltää puhtaudesta (Suomi pöytämargariinin mainos vuodelta 1927).
Terveydellisistä syistä olisi aina keitettävä vaatteet (Havin Maija -saippuapulverin mainos).
On olemassa monenlaisia esineitä, joiden puhdistamiseen tarvitaan Vimiä; niitä on mahdoton luetella, mutta Te saatte ne kyllä vähitellen selville (Vim -puhdistusainemainos vuodelta 1925).
Tunnettehan urhoolliset Hakkapeliitat, jotka Kustaa II Adolf'in taistelussa oikeuden ja totuuden puolesta eivät tuumaakaan väistyneet, jotka kestävyydellään ja järkkymättömyydellään raivasivat tien vihollisrintaman läpi, siellä missä toiset horjuivat. Asemastaan enimmin pidettyinä eivät Hangon Keksit ole koskaan väistyneet ja se on juuri niiden ensiluokkainen ja täysikelpoinen laatu, joka on vienyt ne voittoon. Myöskin Te tarvitsette keksiä; antakaa niiden tulla jokapäiväiseksi ravinnoksi kodissanne. Mutta älkää pyytäkö keksiä yleensä, pyytäkää Hangon Keksiä (Hangon Keksi- mainos vuodelta 1926).

1930
Onko teillä monta rautaa tulessa? Syökää enemmän sokeria! Uusia voimia ja virkeyttä antaa teille sokeri, se on huokeinta ja tiivistetyintä ravintoa (Kotkan sokerin mainos vuodelta 1937)
Äiti kävi kaupungissa ja toi joitakin tomaatteja. Me muut emme suostuneet syömään niitä, joten äiti joutui syömään ne itse. Eräänä jouluna taas olin mielissäni, kun sain lahjaksi omenan ja kelkan, omena taisi olla elämäni ensimmäinen (81-vuotias nainen muistelee).
KLUBI 7 PIRISTÄÄ! Bahara-Bat ja Flor de Region ovat sopivia joulusikareja ja joululahjoja (Sikarimainos vuodelta 1936).
Me naiset emme vaali vain kotilieden tulta, vaan itsensä sielun liekkiä.
- Olen väsynyt ja haluton. Tähtiset tulevat meille päivälliselle. Mitä minun on tehtävä? - Vilvoita ohimoitasi ja otsaasi Tekno Eau de Colognella. - Nyt tunnen itseni kuin uudeksi ihmiseksi. Kaikki käy kuin tanssien. - Rouva Sorjanen on viehättävä emäntä - aina yhtä elämänhaluinen ja säkenöivä. Tekin tarvitsette Tekno EAU DE COLOGNEA. Se tekee Teidät SÄKENÖIVÄKSI raikkaudellaan. TEKNO Eau de Cologne on korvaamaton ihon puhdistamisessa ja vilvoittamisessa. Te tarvitsette sitä sekä arkena että juhlissa. Valmistusta valvoo Helsingin Yliopiston bakteriologian professori, lääket. tri CARL NYBERG (Teka OY:n mainos vuodelta 1936).

1940
Voi on runsaan vitamiinipitoisuutensa takia käytettävä ehdottomasti sellaisenaan, ja on huolehdittava siitä, että ainakin lapset saavat kohtalaisesti voita.

1950
Päätäin hävittämiseen voi käyttää uusia DDT-valmisteita kuten "Täystuho", "Salamasurma", "Yke" ym.
Hampaat on hyvä harjata kerran viikossa suolalla. Tavallisen suolan ja sitruunamehun sekoitus on erinomaista hampaiden valkaisuainetta. Kuusen pihka ja tavallinen leivinsooda valkaisee ne myös. Mutta tällaista hampaitten puhdistamista ei pidä suorittaa kuin silloin tällöin.
Silmäripset ja kulmakarvat kasvavat, kun niitä voitelee risiiniöljyllä.
Päivää lapset! Nimeni on Musta Pekka. Musta olen, mutta niin hyvää. Olen lakritsia. Hellaksen herkullista lakritsia. Minä olen lasten ystävä, ja lapset pitävät minusta. Nimeni muistatte helposti, sanokaa kaupassa vain Musta Pekka! (Hellas -makeistehtaan mainos vuodelta 1953)
Sadonkorjuu on käsillä... puutarhassa rusottavat omenain posket... pian putoavat kuitenkin lehdet... tulee syksy ja talvi... Mutta ei hätää! Syksyn sadon täyteläisyys ja raikkaus on talletettuna Fazerin herkullisessa palamarmelaadissa. Sanokaa Fazer - kun haluatte hyvää (Fazer -mainos vuodelta 1950).
- Kukas teistä tietää, mikä Mintella on?- Sen nyt tietää jokainen, että Mintella on Fazerin uusi karamelli! - Niin on - se maistuu sokerille ja piparmintulle. - Olen sitä syönyt minäkin - ja se on huisin hyvää! - Mutta meidän äiti sanoo, että siinä on varmasti kermaakin! - Voi, kun isä ostaisi minulle nimipäivälahjaksi Mintella-pussin (Fazer -mainos vuodelta 1951)!
Ihastuttavan tuoksuinen Olva kauneussaippua antaa iholle sen kaipaaman ravinnon... troopillisia kasvisöljyjä ja banaaneja, jotka elävöittävät ja nuorentavat herkkiä pintakudoksia (Olva -saippuamainos vuodelta 1951).

1960
Olut ei lihota. Pullollinen suomalaista olutta sisältää vain 125 kaloria.
Lämmitetty ranskanleipä. Ranskanleivän viipaleet asetetaan asbesti- tai sähkölevylle ja niiden ylle pannaan kattila kumolleen. Viipaleet käännetään, jotta ne lämpenisivät molemmilta puolilta.
Mureita korppuja saadaan, kun taikinaan pannaan munuaisrasvaa.
Maito ja kerma eivät happane ukkossäällä, jos astiaan pannaan hopealusikka.
Jottei puuro palaisi pohjaan, on padan pohja ennen keittämistä voideltava voilla.
Laihdutusruokavalioon sopii parhaiten rasvaton keitetty tai pariloitu liha, joka sisältää vähän kalorioita, mutta sitä runsaammin vitamiineja ja valkuaisaineita. Näin voi laihtua olematta nälkäinen ja väsynyt.
Jänikseen, metsälintuihin ja kaikkeen riistaan tulee erikoisen hyvä maku, jos niitten pintaan hieroo hienoksi jauhettua kahvia.
Porkkanat säilyvät tuoreina kevääseen asti, jos ne jätetään maahan varsineen ja peitetään hyvin pahnoilla ja lumella.
Hunajakerros hillon suojana estää homeen muodostumisen.
Ei oo Lahden voittanutta - Palma, aito hedelmäjuoma.

1970
Nyt voitte hyvin ottaa oluen arkenakin ruokajuomaksi.

Lähteet:
Joka naisen niksikirja. Maija Suova (toim.), Werner Söderström Osakeyhtiö, Seitsemäs painos, 1952
Joka naisen niksikirja. Maija Suova (toim.), Werner Söderström Osakeyhtiö, Kolmastoista painos, 1966
Koivu Pirkko. Arki pysyy mutta muuttuu. Me-lehti 90 (1):22-31, 2007
PopuLAARI -blogi, 2006

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti