torstaina, joulukuuta 07, 2006

Vältä suolaa - se on terveydenhoitoa parhaimmillaan

**
Näin väittää
suomalainen, tunnettu tutkija Heikki Karppanen Svenska Dagbladetin haastattelussa. Olen aiemmin kertonut tohtori Karppasen suolatutkimuksista ja nyt oli erityisen hienoa lukea hänen raikkaita ajatuksiaan:

Ainutlaatuinen suomalainen kampanja, jolla pyritään vähentämään suolan saantia ruoasta, tuottaa jo nyt merkittäviä tuloksia. Sydänkohtaukset ovat vähentyneet 75-80 prosenttia yli 65 -vuotiailla. Tähän on päästy opettamalla ihmisiä välttämään sellaisia ruokia, joissa on paljon suolaa. Suolan kokonaiskulutus on 30 vuoden aikana tullut voimakkaasti alas. Heikki Karppasen mukaan pudotus on grammoina päivässä laskettuna lähes kaksinkertainen verrattuna lähtötilanteeseen 1970-luvulla. Me syömme nyt 8 grammaa suolaa päivässä kun aiemmin kulutus oli 14 grammaa päivässä.

Tämä näkyy jo nyt terveystilastoissa. Suolansyönnin vähentyminen on lisännyt ihmisten elinvuosia jopa kuusi vuotta (tämä tieto pitää vielä tarkistaa!). Hämmästyttävällä tavalla suolan vähentäminen kumoaa muut terveyttämme nakertavat virheet kuten tupakanpoltto ja alkoholin juonti. Terveys on noussut sen takia, että verenpaine on laskenut ja me syömme yhä enemmän hedelmiä, sanoo Heikki Karppanen Helsingin yliopistosta.

Lähde: Svenska Dagbladet, paperiversio osa 1, sivulla 6, 6.12.2006

Varustan nämä juttuni jatkossa luotettavuusmerkinnöillä:

*** = Erittäin luotettava tutkimustieto
** = Tietoa voidaan pitää jokseenkin luotettavana
* = Asiantuntijat kiistelevät tiedon luotettavuudesta
# = Todennäköisesti epäluotettava tutkimustieto
## = Erittäin pienen tutkijapiirin levittämä harhaoppi
### = Täydellistä huijausta alusta loppuun saakka

3 kommenttia:

 1. Todella hieno oivallus tuo terveysmerkintä juttujesi yhteyteen. Minä olen ihan koukussa tähän blogiisi. Täältä saan luotettavaa tietoa. Pohdiskeltavaa ja mietittävää taas moneksi päiväksi. Olit tosi hyvä siinä telkkariohjelmassa.

  Linda

  VastaaPoista
 2. Tuosta suolatutkimuksesta vielä sellainen kommentti, että einesten ja pikaruokien suolatasot ovat tulleet voimakkaasti alas. Tähän tarvittiin voimakasta rummutusta ja painostusta terveysviranomaisiltani. Sydänkuolemien vähentyminen on fakta. Se näkyy täällä terveyskeskuksissa päivittäisessä työssäni. Elintarviketeollisuuden ongelmana on edelleen tuottaa ruokaa jossa olisi riittävästi vitamiineja ja mineraaleja.

  Hienoja blogikirjoituksia. Sain vihjeen lääkärikolleegaltani. Erityisesti pidin tuosta kirjoituksestasi meijerivoista ja miten se mielikuvamainostamisen avulla iskostettiin lääkärikunnankin tietoisuuteen. Olet harvinaisen oikeassa, että ainoa keino säilyttää ravintotukimuksen uskottavuus täällä Suomessa, on myöntää tehdyt virheet Pohjois-Karjala-tutkuimuksessa. Tsemppiä sinulle!

  VastaaPoista
 3. Kiitos tuesta Linda ja anonyymi lääkäri! Aikaa tämä ravintoasioiden penkominen vie ja kovasti joutuu kriittisiäkin sähköposteja lukemaan. On välillä kiva saada myönteistäkin postia.

  VastaaPoista