tiistaina, joulukuuta 05, 2006

Laihtuakseen ihmisen pitää liikkua

Kysymys Pasilan TV-studiossa 4.12.2006 noin kello 12.45: Mikä on se tärkein asia mikä auttaisi ihmistä laihduttamaan? (En muista kysymystä sanantarkasti)

Vastaus: Kyllä se on mielestäni liikunta. Ihmisten pitäisi liikkua enemmän. (En muista vastaustani sanantarkasti)

Vastaus BBC News 4.12.2006 noin kello 13.42 GMT: Obese should exercise not 'diet' (Liikalihavien pitäisi harrastaa liikuntaa ei olla dieetillä).

En hae huomiota asialleni julkisuusarvoihin vedoten. Oli vain pakko ilmoittaa tämäkin asia teille kaikille tällä tavalla kierosti, jotka olette liikunnasta löytäneet sen elämää ylläpitävän voiman ja olette jopa laihtuneet liikkumalla enemmän. Jatkakaa! Olette oikealla tiellä.

Lähteet: Voimala, 4.12.2006 ja BBC News, 4.12.2006

5 kommenttia:

 1. Huomasitko ja ajattelitko eroja esim. itsesi ja rva Kristerin välillä. En valitettavasti nähnyt koko ohjelmaa. Toinen puhui riippuvuuksista ja syväpsykologiasta, sinä järjestä ja loogisista syistä. Toiko se ajattelemisen aihetta, olisin kiinnostunut kuulemaan. Hieman paradoksaalista on myös, että olet toiminut mielenterveys-kuntoutujien parissa, joille ehkä omat ongelmat ovat päällimmäisinä, ei järki ja kansanterveys. Elämähän on paradokseja täynnä!

  VastaaPoista
 2. Eroja Christerin ja Kristerin välillä on. Se ei estänyt todella mukavaa keskustelua. Löytyi todella paljon yhteisiä säveliäkin. Mielenterveyskuntoutujat eivät välttämättä kovin hyvin syö. Se on hyvin murheellista.

  VastaaPoista
 3. Pointsit Christerille energisestä esiintymisestä!

  Ohjelmassa oli toki hyviä pointteja useasta suunnasta. Kyllä täältäkin lähtee ääni Christerinkin mainostamalle tiedolle ja valistamiselle, vaikka se populaarimedioissa nykyään niin usein nähdäänkin jo loppuun käydyksi tieksi, radikaalimpien keinojen rinnalla.

  Laihdutuksen psykologista puolta emme toki saa unohtaa, mutta kyllä valistuksen olisi nähtävä olevan huomattavasti monipuolisempi paketti, kuin jollaisena sen terapeutti Kristeri näytti mieltävän. Eli kyllä siihen valistukseenkin on nähtävä sisältyvän myös psykologinen puoli, vahvasti siihen integroituna. Ei valistus saa/voi olla/eikä edes ole vain ravitsemusfysiologiaa - vaan vahvasti ja koko ajan yhä vahvemmin yös ravitsemuspsykologiaa! :)

  Viime aikoina painonhallintatutkimus ja -valistus on käsitellyt vahvasti ns. sallivampaa linjaa painonpudotuksessa. Näkisin tässä sallivammassa ja maltillisessa linjassa olevan myös juuri niitä elementtejä, joita Rva Kristerikin näytti näkevän vain tällä terapiapuolella.

  Itse asiassa suomalaiselle Kunnossa kaiken ikää -ohjelmalle myönnettiin juuri Maailman terveysjärjestö WHO:n lihavuudenehkäisypalkinto. Kyseinen ohjelma painottaa nimenomaan tätä sallivampaa suhtautumista ruokaan ja ravitsemukseen ja painottaa vahvasti myös painonhallinnan psykologista puolta. Ohjelma on itse asiassa sarjassaan ensimmäinen terveydenhuollon parissa.

  Joten, kyllä se toisinaan kankea valistuskoneistokin tulee muuttumaan, mustavalkoiset sallittu-kielletty-aspektit kääntynevät sallivuuteen - se kun näyttäisi olevan keskeinen teema pysyvän painonhallinnan saralla.

  Propsit Christerille informaationtäyteisistä sivuistasi! =)

  T. Juuso

  VastaaPoista
 4. Kiitos Juuso! Minulle painonhallinnan psykologia on toki varsin vierasta. Oppia ikä kaikki, eli tulen taatusti tutustumaan aiheeseen.

  VastaaPoista
 5. Milloin on seuraava TV-esiintymisesi?

  VastaaPoista